【葵青區】【Simplylife Bakery Cafe】同朋友嚟葵芳食飯,其實都唔知食乜好,諗咗好多間都好似唔係好啱食咁。咁就不如回歸本源,簡簡單單食返啲集團式經營嘅嘢算。呢間屬於美心集團嘅西餐不嬲都係穩陣嘅,而佢哋嘅果茶亦都係啲我唔需要多諗就會點嘅嘢。我哋入到去都係食晚餐嘅,而加 $38 係可以「令晚餐更圓滿」,其實就即係套餐啦。除咗我哋都飲嘅「本季限定冰茶」叫咗做餐飲之外,仲可以揀「沙律」或「是日餐湯」,我哋覺得兩者都係唔錯嘅選擇,做前菜開吓胃咁。另外仲有「餐包」供應,始終呢度有自己做麵包,質素係有保證。朋友食 $138 嘅「慢煮牛豬肉碎手製闊條麵」,睇個樣都幾大碟幾惹味。我偷咗幾條嚟食,覺得同一般喺餐廳食到嘅肉醬意粉冇乜分別,只係佢個麵好食啲。我就食 $248 嘅「加拿大天然豬鞍架」配奶油瓜蓉、燒青黃瓜、牛油松子,豬味幾夠,好香,幾好食。而呢餐飯加埋一之後嘅埋單價係 $508.2,又好似有啲唔值咁嘅價錢。可能我將餐飯嘅重點放咗喺餐包同冰茶度,得呢兩樣抵。。。(地址:葵芳興芳路223號新都會廣場5樓547-565號舖)#1amfoodie #foodie #hkfoodie #h

#1amfoodie #foodie #hkfoodie #hkfood #food #foodporn #instafood #followforfollowback #foodstagram #foodiesofinstagram #love #restaurant #foodblog #eat #1am葵青區 #葵芳 #SimplylifeBakeryCafe #Simplylife #令晚餐更圓滿 #沙律 #是日餐湯 #本季限定冰茶 #餐包 #慢煮牛豬肉碎手製闊條麵 #加拿大天然豬鞍架 #奶油瓜蓉 #燒青黃瓜 #牛油松子 #1am1200 #1ambackup
2023-11-10
2023-12-28 246 瀏覽
今午與同事到葵芳到Simplylife lunch,意外發現“她”將營業至12月31日星期日,Oh My God🙀🙀🙀😿😿😿雖然依依不捨,下次想起“她”唯有跨區探訪🙄🙄今日只有Brunch Set沒有Lunch Set,價錢比時貴少少,有兩種價錢$153/$173,可選餐湯/沙律;果茶/可樂/紅酒/白酒,加$21有咖啡,加$36有homemade cake。是日餐湯: 甘筍湯All day breakfast全日早餐~炒蛋好滑,煙肉好香,磨菇正Egg Royale水煮蛋伴紅菜頭醃三文魚~紅菜頭醃三文魚令橙色變深紫好靚,色味俱全白酒煮蜆辣肉腸手製扁意粉~手製意粉彈牙兼吸汁,好味😋巴馬火腿火箭菜薄餅~簡單材料但味道好豐富,令人回味

雖然依依不捨,下次想起“她”唯有跨區探訪🙄🙄

是日餐湯: 甘筍湯

All day breakfast全日早餐
~炒蛋好滑,煙肉好香,磨菇正

Egg Royale水煮蛋伴紅菜頭醃三文魚
~紅菜頭醃三文魚令橙色變深紫好靚,色味俱全

白酒煮蜆辣肉腸手製扁意粉
~手製意粉彈牙兼吸汁,好味😋

巴馬火腿火箭菜薄餅
~簡單材料但味道好豐富,令人回味

2023-12-28
  • Egg Royale水煮蛋伴紅菜頭醃三文魚
  • 巴馬火腿火箭菜薄餅
  • 甘荀湯
2023-12-12 142 瀏覽
同事想食simplylife,一口答應。我們仨好耐無撐枱腳,大家想輕食,於是點了兩個同款沙律🥗及一份Pizza🍕,加了餐湯及果茶。先上熱辣辣餐湯及法包🥖,塗上牛油既法包,正呀。這裡法包🥖🥖無得輸,香脆好味,無論牛油定olive oil都好夾。主菜羽衣甘藍凱薩沙律煙三文魚~糖心蛋🥚芝士、煙三文魚、羽衣甘藍、羅馬生菜、奇異果;dressing好好味,只是奇異果既芯有點澀,如果去芯才上碟,這款沙律會變完美再來煙三文魚紅洋蔥薄餅~薄餅底好香脆食飽嘆杯果茶,正

主菜羽衣甘藍凱薩沙律煙三文魚

羽衣甘藍凱薩沙律、煙三文魚
煙三文魚紅洋蔥薄餅
  • 冰茶
2023-12-08 213 瀏覽
我再次光顧這間餐廳,這間餐廳每次都能帶給我新的驚喜,這次我嘗試了他們的下午茶:自家製蛋糕+本季限定冰茶這家餐廳的蛋糕每一款都非常吸引人,這次我選擇了開心果千層班戟,這是一道之前未見過的蛋糕,千層班戟的口感完全不會膩口,而且果仁的味道與甜味完美平衡,不會讓人感到過於甜膩,加上一杯走甜的冰茶,這絕對是一個好好的配搭。

2023-11-15
$63.8 (下午茶)
2023-12-01 159 瀏覽
同朋友喺葵芳附近,想找一個舒適環境食Tea一般都會嚟呢間Simplylife食因為質素保持水準地方又坐得舒服份量又適中,很好味所以都會上來幫襯好在他有沒有牛的漢堡!
同朋友喺葵芳附近,想找一個舒適環境食Tea
一般都會嚟呢間Simplylife食
因為質素保持水準
地方又坐得舒服

份量又適中,很好味
所以都會上來幫襯
好在他有沒有牛的漢堡!
2023-11-07
雖然話人均300嘅餐廳,不應要求太高,但服務態度差到咁,連平日從不留言的我,都忍唔住想寫comment🤬問題唔係一兩位個別待應,而係由帶位、落單、加單、到收錢嘅員工一律黑面冷漠態度、講野無尾音、做任何事都無回應、無對答、連收完錢都無出聲!收錢就咁遞張單出嚟,唔問你收咩payment,唔會比instructions,(不是老奉)收完錢連「多謝」都無講,零回應!呢啲係咩服務態度?唔好話葵芳分店,以後連要唔要幫襯simply life都要諗諗,真係一個超級超級差嘅體驗!!
2023-11-24
2023-11-11 262 瀏覽
Simple lift中午午餐,到門口就很多人等位。因有限時1小時進食,故等了約幾分鍾就可進內👏午餐餐單:水煮蛋伴煙三文魚$105再$10沙津+1服務費$126.5(有餐飲)溫泉蛋+煙三文魚+芝士+軟飽抵唔抵錫就見仁見智喇😁
Simple lift
溫泉蛋+煙三文魚+芝士+軟飽
抵唔抵錫就見仁見智喇😁
2023-11-07 265 瀏覽
我記得上次黎食Tea每set要百幾蚊,今日星期二去竟然只係$68,成件事即刻抵好多。烤農夫包配黑椒火腿加番茄加Gouda Cheese加青蘋果沙律,呢個包係室溫嘅而塊黑椒火腿就係凍嘅,味道唔錯,不過如果你麻麻地Tea Time食凍野就唔好揀呢個。青蘋果沙律都幾爽口。烤酸種麵包配牛油果醬加上油封車厘番茄同辣肉腸,再加埋個青蘋果沙律,呢個Set有驚喜,呢個包係熱嘅,牛油果醬係用新鮮牛油果打出黎嘅,車厘茄都好fresh。加埋個飲品,一杯係冰茶,另一杯係White Coffee,都係跟餐唔洗另外加錢。
昨日同朋友一行七人想到此餐廳食3:00下午茶, 到餐廳後已撳飛攞號碼等位, 大約等了20分鐘, 當時除了我們以外並沒有其他人正在等位, 而當時餐廳內顧客不足七成滿, 所以我們嘗試要求餐廳可否將兩張四人細枱合埋一張枱, 這樣變足夠坐七人, 但餐廳職員竟然要求我們分開兩張細枱坐才可安排, 若是這樣的話為何我們取飛時要取七位! 我們問餐廳職經理為何不可? 他的態度也是想答與不想搭之間, 但面容就肯定話畀你知你想等就等唔想等可以走! 我們也是講道理的人, 知道做生意困難, 若當時很多顧客等細枱我們也不會提出這樣要求, 但當時除了我們以外肯定沒有其他人正在等位, 而當時餐廳食客不足七成兼細枱甚多, 為何不可這樣安排? 難道今時今日做生意一點彈性也沒有? 就算這間餐廳的食物質素一流性價比又好, 我們也發誓一生也不會再去這餐廳! 最後, 我們也明白為什麼那麼多港人喜歡北上消費吃喝玩樂, 也不願留港幫助本港振興消費, 先不說價錢, 起碼服務好不像香港般受氣!
2023-10-23 259 瀏覽
一直都知道此餐廳服務糟糕,隔了一段長時間,剛巧到葵芳才打算嘗試再光顧一次,果然服務依然嚇人!禮貌地查詢Menu,員工竟然不瞅不睬,看也不看一下客人,只隨便敷衍一句,便別過臉走開 (當時餐廳只有三份一位置有客人並非繁忙時段)。雖然以往在這家餐廳也有不好的體驗,今次真的忍不住要特意開通account分享這間餐廳的奇差服務!最後當然沒有光顧,因為餐廳員工根本不歡迎客人!真的很好奇為什麼美心管理層會容許這樣的服務一直持續出現!!
最後當然沒有光顧,因為餐廳員工根本不歡迎客人!
真的很好奇為什麼美心管理層會容許這樣的服務一直持續出現!!
2023-10-21
晚餐主食轉套餐可加不同價錢有沙律/湯+指定冰茶/汽水,或另一選擇有沙律/湯+酒OK, 這些組合不是不可以,但請給顧客多一個選擇:沙律/湯+咖啡或茶反正之前兩個選擇你們都定了兩個不同價錢,再多加一個選擇多一個價錢應該不會很難做到吧, 一間西餐廳,套餐給顧客喝杯coffee or tea, 我不知道這算不算是普世價值……或者參考一下某些其他餐廳做法,讓食主食的顧客自由加錢配搭加餐湯或drink list上任何飲品,飲品可以正價減$8, 會不會讓顧客更開心呢?你們的主食其實做得不錯,尤其手做意粉及牛油果醬漢堡,如果不是我不會間中來吃,但我每次都很希望正正式式的在餐前喝個餐湯, 餐後飲杯咖啡就是這麼簡單的希望(不要我喝那個什麼冰茶或汽水ok?) 但我每次都決定要放棄喝湯然後散叫咖啡 (可能我太窮不願意再散叫加湯或太有衣食不想浪費那杯無處不在的冰茶/汽水) 希望你們不要因為這少許問題就流失客戶,我星期二晚上6時30分過後還是見到不足3份之1的座位有客, 望你們管理層考量考量。
2023-09-28 355 瀏覽
📍 Simplylife Bakery Cafe (葵芳)葵芳興芳路223號新都會廣場5樓547-565號舖==============================今日放假同屋企人去葵芳食Brunch,呢間Simplylife我地成日都來,因為坐得舒服,食物又好味😋==============================食物⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️1️⃣ 白酒煮蜆辣肉腸手製扁意粉⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️蜆肉好鮮甜,辣肉腸唔會煮到好乾,配埋白酒意粉好開胃👍🏻2️⃣ 車打芝士牛肉漢堡配煙肉 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️牛肉漢堡咬開有滿滿肉汁,煙肉煎到個邊有微微焦脆,配埋車打芝士即刻成個人清醒哂👍🏻3️⃣沙律法包🥗呢個沙律同法包係跟餐,沙律菜好新鮮,法包上菜時仍微熱,咬落外脆內軟,好好味😋
📍 Simplylife Bakery Cafe (葵芳)
葵芳興芳路223號新都會廣場5樓547-565號舖
食物⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

1️⃣ 白酒煮蜆辣肉腸手製扁意粉⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
蜆肉好鮮甜,辣肉腸唔會煮到好乾,配埋白酒意粉好開胃👍🏻

2️⃣ 車打芝士牛肉漢堡配煙肉 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

👍🏻

3️⃣沙律法包🥗
2023-09-27
2023-09-23 289 瀏覽
My recent visit to Simplylife Bakery Cafe for brunch was an absolute delight! We ordered the fish and chips as well as the Angus beef burgers with avocado paste. Both dishes were priced at $153 each and came as part of a set that included a choice of soup or salad, along with drinks.The fish and chips were crispy and flavorful, with perfectly cooked fish and golden fries. The Angus beef burgers were juicy and satisfying, enhanced by the creamy avocado paste. The set menu provided great value for

The fish and chips were crispy and flavorful, with perfectly cooked fish and golden fries. The Angus beef burgers were juicy and satisfying, enhanced by the creamy avocado paste. The set menu provided great value for the price.

The ambiance of the restaurant was beautiful and created a relaxing atmosphere, allowing us to enjoy our meal at a leisurely pace. The friendly staff added to the overall pleasant experience.

If you're looking for a wonderful brunch spot that offers delicious Western-style dishes, Simplylife Bakery Cafe is definitely worth a visit.
從前曾經常去Simplylife(其他分店:奧海城/沙田/又一城)然後很久沒來 對它家食物有一下重燃的感覺果然連吃飯都要保持適當距離才能歷久常新啊😂$248 Pork Rack +$38 有湯和一杯冰茶(當晚是莓汁我比較偏愛吃熱和軟的麵包 所以沾了點熱湯來吃這件豬鞍扒是有厚度的喔裡面卻煎得剛好熟透伴碟的南瓜蓉和蔬菜也juicy不過有一點 這家分店的桌面空間特別小 座位間也蠻近服務員有點急有點cool有點不耐煩和黑面(男或女都一樣哈畢竟撐到晚市可能累了在香港$300人均基本是要求不到什麼(?)
然後很久沒來

不過有一點 這家分店的桌面空間特別小
座位間也蠻近
服務員有點急有點cool有點不耐煩和黑面(男或女都一樣哈
畢竟撐到晚市可能累了
在香港$300人均基本是要求不到什麼(?)
星期六又係late lunch 的日子,是日來到葵芳的 simplylife,3 點鐘好肚餓,好在一早用 app 拎咗飛,等咗 5分鐘左右就有位 星期六有得揀 brunch set,價錢由$153起,有主菜、湯/沙律,飲品可以選擇冰茶/ 汽水/ 紅白酒,都幾抵食 餐湯:有南瓜籽的南瓜湯,味道好濃郁,略嫌餐包偏硬大蝦凱撒沙律:好大碟,有三隻大蝦,雖然是雪藏但肉質都彈牙,喜歡有不同種類的蔬菜,羅馬生菜、羽衣甘藍等,配上芝士、意大利醬汁、雞蛋、夾桃等,營養豐富Beef burger:牛肉漢堡扒好juicy,麵包都香軟,仲有煙肉、芝士、蕃茄生菜、紫洋蔥等食材,加上薯條和可樂,perfect 芒果海綿蛋糕:芒果味幾香,海綿蛋糕軟熟唔算好多cream,底層有我喜歡的脆脆都幾驚喜 有點美中不足的是,二人枱枱面太細,放唔晒咁多嘢食/飲品 唯有食快啲… 試過好多間 simplylife,這間的食物質素都算唔錯

餐湯:有南瓜籽的南瓜湯,味道好濃郁,略嫌餐包偏硬

有點美中不足的是,二人枱枱面太細,放唔晒咁多嘢食/飲品
唯有食快啲…
試過好多間 simplylife,這間的食物質素都算唔錯

2023-08-19