朋友約我喺銅鑼灣食飯,話要帶我食高質泰國菜🇹🇭,見朋友咁有誠意,咁我就梗係一於奉陪啦😆- $88嘅 Thaijito:大熱天時一坐低我哋就叫兩杯雞尾酒飲下先😆,Mojito 我飲過無數😆,呢杯 Thaijito 就第一次飲,特別之處 係落咗荔枝汁,亦都加咗 荔枝肉,有淡淡嘅荔枝清香味,同埋一貫嘅 Mojito 味,相當 refreshing 😋- $98嘅 Pattaya Night :朋友叫咗呢杯,裏邊有 Cucumber, Lime, Guava Juice, Lemongrass, Gin, 朋友話味道清新好飲😋- $254嘅「小食拼盤」:有雞翼、蝦餅、魚餅、魷魚鬚、春卷,呢啲都係典型泰國🇹🇭小食,全部都做得好香口,仲係 bite size 食得好方便😆;中間仲有一碗 Green Mango Salad, 青芒果切成粗絲,新鮮爽脆,同各種香口小食一齊食,好夾,係好好嘅 Appetizer 😋- $224嘅「咖喱羊膝」:羊膝炆煮得好軟熟,仲吸收埋濃郁嘅咖喱汁,非常美味😋;咖喱風格非常特別,後來店員妹妹話我知,係”Thai Curry Infused with Local Curry

- $224嘅「咖喱羊膝」:羊膝炆煮得好軟熟,仲吸收埋濃郁嘅咖喱汁,非常美味😋;咖喱風格非常特別,後來店員妹妹話我知,係”Thai Curry Infused with Local Curry”, 真係好正😋;仲有幾塊脆卜卜嘅蒜蓉多士,沾咖喱汁勁好食😋
- $274嘅「燒海鱸魚🐟」:鱸魚上邊鋪滿鹽巴 然後燒焗😋;上桌嘅時候見到大大條鱸魚🐟,揭開魚皮,見到裏面白色嘅魚肉,非常鮮味非常juicy, 沾埋泰式🇹🇭酸辣汁一齊食更加惹味😋
- $154嘅「芒果🥭糯米飯🍚」:賣相好靚🤩,糯米飯軟綿綿又煙韌,加埋椰漿更加香,同芒果🥭一齊食簡直超贊😋

呢度除咗食物美味,店員哥哥同店員姐姐嘅服務態度仲好好👍,收據上邊寫住「Authentic Thai Cuisine Served with Western Hospitality」,係唔係「Western Hospitality 」我就唔係好識😆,不過見到嘅餐廳員工都係 Genuinely Hospitable 👍😋
2021-06-09 43 瀏覽
One of the nicer Thai restaurants I’ve been to so far! The staff were super nice and the food was great! Initially only I ordered a milk tea but they gave my friend a milk tea on the house! Maybe because she’s a regular but it’s still so nice of them 😆 Their Thai milk tea used foamed milk and so it looks good and tastes good with an airy and creamier texture 👍We ordered Pad See-Ew (basically stir fried hor fun), asparagus with shrimp paste, pork neck and half a grilled chicken. The See -Ew was c

We ordered Pad See-Ew (basically stir fried hor fun), asparagus with shrimp paste, pork neck and half a grilled chicken. The See -Ew was chewy and savoury with plenty of seafood including clams! It has just the right amount of flavouring for me as it wasn’t too salty yet having a rich fragrance. The asparagus was crisp and the shrimp paste was plentiful without being overwhelming.

The grilled pork neck was chewy and refreshing with a side sauce that was way to spicy for me 🤣 it was lightly sprinkled with some pepper so it was good for those who wanted a bit more spice on their meat although I thought that it was seasoned and grilled well enough without any additional flavouring needed. The chicken was really what blew my mind though because grilling chicken in my opinion isn’t easy, especially ensuring that the chicken breast does not go dry is a challenge. The grilled chicken here though, no matter which part (especially the breast) still remained moist and silky after grilling and the flavour of the herbs that seasoned the chicken really assimilated into the meat. I was so full but I still couldn’t stop eating 🤣

We came here for dinner but my friend said that there’s a pretty sweet lunch set here too so next
time I’ll definitely try it!
2021-06-09 31 瀏覽
今次係銅鑼灣搵到一間好好食嘅泰國餐廳,叫Sayam。餐廳座位寬敞,裝修得好有feel,有一兩個打卡位。餐廳除左提供一般既泰國菜之外,仲有一個bar枱位,提供酒精類飲品同mocktail, cocktail等….睇一睇左menu, 就同女朋友仔叫左幾道菜同一杯mocktail~~.🔻去骨泰式海南雞(半隻)味道:8/10價錢:$164用木碟上嘅半隻海南雞,另外側邊有沙律菜同餐廳特制嘅醬汁。雞肉非常嫩滑,就算唔係雞髀位,其他部位都唔會太鞋~而餐廳提供嘅醬汁酸酸辣辣,好適合用黎點海南雞~.🔻雞髀肉串燒味道:7.5/10價錢:$842條嘅炭燒雞髀肉串燒,雞肉好滑,另外個沙嗲醬都好出色,有好多花生粒碎!.🔻西蘭花&椰菜花味道;8/10價錢:$88本身我地好忐忑揀咩味道,餐廳waiter推介我地試下用香蒜黎炒西蘭花,估唔到會咁好食!兩種菜都好入味,另外仲有啲蘿蔔!.🔻魷魚味道:7.5/10價錢:$128呢個燒魷魚都唔錯,魷魚幾鮮味,而且好彈牙,佢地提供個醬汁都好夾個魷魚,正!.另外我地仲叫左杯lemonade bitter嘅mocktails~係一杯由lime juice, angostura bi

🔻去骨泰式海南雞(半隻)

味道:8/10

價錢:$88
🔻魷魚

味道:7.5/10
價錢:$128
另外我地仲叫左杯lemonade bitter嘅mocktails~係一杯由lime juice, angostura bitters同sprite 3種溝成嘅mocktails~飲落去有酸得黎好清爽,係一杯好適合夏天嘅野飲!

今日放工想係銅鑼灣食埋dinner,見到呢間泰菜餐廳—SAYAM Thai/Bar,望落去menu 花款幾多,於是決定就呢間啦😍肉碎生菜包(豬) ($144)- 肉碎煮得幾有水準,醬汁香口,完美被肉碎吸收晒,香料都令肉碎生色不少,而且生菜新鮮爽脆,為鹹香惹味嘅肉碎增添不少風味😋香草炒蜆(0.5公斤) ($188)- 香草炒蜆都係高水準嘅表現,蜆肉大隻,鮮味滿滿,香草味都份外突出,但又唔會蓋過蜆肉嘅鮮美,而且配料都豐富,有紅椒、青椒、洋蔥,口感層次都份外豐富😎燒虎蝦配黑胡椒汁 ($288)- 一上檯就捉住咗我嘅視線,三隻鮮橙紅嘅大虎蝦相互支撐矗立,好eye catching,而且側邊仲有三大卷圓轆轆嘅粉絲,香濃惹味嘅黑椒汁完全比粉絲索晒,好好味☺️蟹肉炒飯 ($128)- 蟹肉炒飯都超級驚艷,飯粒吵到粒粒分明,香口有鑊氣,啖啖都食到絲絲蟹肉,仲有三嚿refreshing嘅青瓜搭吓,好正啊😍西蘭花&椰菜花 ($88)- 平時食得好少菜,今日心思思好想食,西蘭花超級入味,咬落爽口,椰菜花都煮得好好,唔會太淋,仲有啲紅蘿蔔條,少少鹹香唔會太淡,好味啊😎Fresh Coconut ($48/1)-

肉碎生菜包(豬) ($144)
肉碎生菜包(豬)

香草炒蜆(0.5公斤) ($188)
香草炒蜆(0.5公斤)

燒虎蝦配黑胡椒汁 ($288)
燒虎蝦配黑胡椒汁

蟹肉炒飯 ($128)
蟹肉炒飯

西蘭花&椰菜花 ($88)
西蘭花&椰菜花

Fresh Coconut ($48/1)
- 椰青果然係泰菜必嗌嘢飲,椰青水清甜,透心涼,椰肉雪白Q軟,甜甜嘅椰香味喺口腔爆發,幸福指數滿分💯
Fresh  Coconut

餐廳設計modern別致,高級有格調,而且空間闊落,食得好舒服,一定會再encore😋

2021-06-08
肉碎生菜包(豬)
香草炒蜆(0.5公斤)
西蘭花&椰菜花
2021-06-04 40 瀏覽
算係一餐幾意想不到既泰菜!餐廳本身都靚, 好chill, 唔會太逼~ 一位好charming既店員哥哥同我地介紹menu既時候, 用好確定又爽朗既態度同我地揀左個3人份晚餐😂😂果然介紹既都冇錯! 首先係2杯飲品想讚一讚, 佢地既cocktail唔係得個甜字, 係有酒味既, 仲唔淡, 我好鍾意🤭🤭🤭Thaijito ($88) ❤❤❤❤❤甜甜地, 有好多燈荔枝, 女士會鍾意!!Pattaya Night($98)❤❤❤❤呢杯青瓜味幾濃, 岩晒鍾意冇咁甜既人~清甜味柚子沙律($128)❤❤❤❤❤柚子每舊都超大, 個汁好好味, 酸酸咸咸咁, 除左平時常見既配料之餘。 裡面仲有大片帶子刺身, 好特別!清蒸海鱸魚($274)❤❤❤❤❤呢個驚喜好食, 應該係全店一致推介!個湯係冬蔭功feel🤭 原諒我詞窮, 好香香茅味, 偏酸少辣, 好開胃。魚蒸得岩岩好, 魚肉好軟。 湯裡面仲有好多肉丸, 第一次咁食泰式鱸魚, 好好味!!雜錦串燒拼盤($285)❤❤❤❤豬牛雞各3串, 重點係每串都超大串!!唔係肉碎!!  食得好爽, 肉串本身已經好有味, 唔點醬都ok!!跟串燒上既青芒沙律都好出色, 我食晒成碗😂
算係一餐幾意想不到既泰菜!
餐廳本身都靚, 好chill, 唔會太逼~

Thaijito ($88) ❤❤❤❤❤
甜甜地, 有好多燈荔枝, 女士會鍾意!!
Pattaya Night($98)❤❤❤❤
呢杯青瓜味幾濃, 岩晒鍾意冇咁甜既人~清甜味

柚子沙律($128)❤❤❤❤❤

清蒸海鱸魚($274)❤❤❤❤❤
呢個驚喜好食, 應該係全店一致推介!

雜錦串燒拼盤($285)❤❤❤❤
豬牛雞各3串, 重點係每串都超大串!!唔係肉碎!!  食得好爽, 肉串本身已經好有味, 唔點醬都ok!!跟串燒上既青芒沙律都好出色, 我食晒成碗😂😂 Refreshing ~~

呢個星期雖然係咁落大雨,但係到出糧日緊係要去食好西啦✨。 而今日就黎試下朋友介紹既泰國餐廳SAYAN THAI BAR👀,平時去泰國餐廳都會飲象啤,原來呢度仲有雞尾酒飲添,當然要試埋啦🍻。✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦🎈椰汁雞湯 $84  超香椰味,椰汁香滑😳,加上甜酸辣三種味道加埋一齊竟然可以咁夾,入面仲有菇、番茄粒,洋蔥調味,當然唔少得雞肉,作為開胃菜👅,口感非常之好。✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦🎈小食拼盤 $254  款式有青芒沙律、蝦餅、炸魷魚鬚、單骨雞骨、泰式炸春卷、雞卷,每樣野都以炸為主🍤。雞卷有驚喜,小編亦唔常見,認為最特別又好食🤤。青芒沙律食材新鮮,份量比想像中大,應該夠4個人食😂。✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦🎈蟹肉炒飯 $128 小編非常鍾意食蟹肉,所以二話不說就點左個蟹肉炒飯🍙,係新解蟹肉呀。而每一啖都食到蟹肉,非常過癮。而且鮮甜蟹肉拎黎配泰式炒飯好味,加埋一齊食口感一流😋。 ✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦🎈肉碎生菜包(鴨) $144 豬肉碎生菜包食得多,用鴨肉做都係第一次見,配鴨肉成個口感都唔同哂🤯!更加突顯肉既質感,比起平時食既生菜包更有不同😂,鴨味亦濃郁。小編提提
🎈椰汁雞湯 $84
🎈小食拼盤 $254
🎈蟹肉炒飯 $128
🎈肉碎生菜包(鴨) $144
豬肉碎生菜包食得多,用鴨肉做都係第一次見,配鴨肉成個口感都唔同哂🤯!更加突顯肉既質感,比起平時食既生菜包更有不同😂,鴨味亦濃郁。小編提提大家,味道比較偏辣🌶,夾少少鴨肉食最為理想。
🎈THAIJITO $88
泰式雞尾酒比較落重好多薄荷葉香🌿,呢個款真係第一次飲,口感清爽,賣相都好有泰風情,好似去左泰國咁,突然間有泰國海灘酒吧嘅畫面閃過🏖。
🎈PATTAYA NIGHT $98
同樣都係泰式雞尾酒,不過呢杯果香更濃亦甜🤩,仲有荔枝肉大大粒,賣相都係好靚,真心正😻!
✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦
呢間餐廳環境非常舒適,有燭光、鮮花佈置,非常浪漫👀。兩個人去叫左四款野實在太多,爭啲就食唔哂,但係因為天氣咁熱🥵,食下泰國野酸酸辣辣特別開胃,都食到攬住個肚走,大滿足!餐廳位置喺怡和街中間巷仔中既大廈,細心啲搵就會見到,上面環境舒適乾淨,非常有情調🤲。

PATTAYA NIGHT
2021-06-01
PATTAYA NIGHT
2021-06-01 56 瀏覽
朋友生日就諗下有咩地方好去,最終選擇了位於銅鑼灣的泰國菜,去到環境舒適好適合慢慢暢談🥰Snack Platter拼盤好豐富包括有雞翼、蝦餅、春卷、魷魚等等,份量好足夠,款款都整得好香脆可口,酒酒一流👍🏻👍🏻Kai pad saparot 好大碟嘅菠蘿炒飯,配料好足:有腰果、肉鬆、菠蘿肉、腸仔和大蝦,用了新鮮又調味得很好,食得很滋味😋Taste of Maya店員推介呢杯飲品,但有薄荷葉嘅味道很清新,帶有泰國既風味😍😍Thaijito 有薄荷葉、青檸在炎熱的夏日裡嘆番杯凍涼的cocktail ,十分滿足👍🏻🥰

Snack Platter

Kai pad saparot

Taste of Maya

Thaijito
2021-05-31 34 瀏覽
Sayam Thai & Bar同朋友去銅鑼灣行街,發現咗呢間好chill 嘅泰國餐廳,餐廳嘅設計好高級,前邊有一個酒吧區,成個場設計好時尚,而且窗旁擺放新鮮百合花,餐具以藍色為主,每張枱放有蠟燭🕯️好有燭光晚餐嘅感覺。燒魷魚沙律$154好新鮮爽脆嘅魷魚,配有洋蔥同小蕃茄,用泰式汁去撈勻,開胃,唔會太辣。燒鱔$136/3pcs好肥美,外皮燒到脆香,冇加鹽唔會好鹹,加咗少少嘅調味粉,完全發揮到魚嘅鮮味,而且啲肉質好鮮嫩。燒海鱸魚$274分糧好充足好大條,魚肚裏面有香草、芹菜、大姜、大蔥,原條用鹽去燒烤,好正宗嘅泰式燒烤方法,揭開裏面魚肉滑到不得了,好甜,可以點泰式醬食。燒菠蘿炒飯$128飯用咗提子乾、蛋碎、青豆,然後用輕微咖喱粉去炒,炒出嚟好香口,食落仲有提子乾嘅甜味,旁邊配有腰果、臘腸切片、肉鬆、燒菠蘿,上面鋪有大蝦🍤可以食兩大碗。椰青$48原隻椰青裏面好多椰肉,選料上乘,椰青好甜。龍眼冰 $48自家製嘅龍眼冰比較清香,帶有有淡淡的龍眼香味。整體而言非常出色,比一般嘅泰國餐廳更加高檔次,環境舒適優雅,播住英文歌,氣氛好好,食物嘅材料非常優質,服務員全部都係講英文,而且仲好Nice好友善,
Sayam Thai & Bar

燒魷魚沙律$154

燒鱔$136/3pcs

燒海鱸魚$274

燒菠蘿炒飯$128

椰青$48
原隻椰青裏面好多椰肉,選料上乘,椰青好甜。

龍眼冰 $48
自家製嘅龍眼冰比較清香,帶有有淡淡的龍眼香味。

整體而言非常出色,比一般嘅泰國餐廳更加高檔次,環境舒適優雅,播住英文歌,氣氛好好,食物嘅材料非常優質,服務員全部都係講英文,而且仲好Nice好友善,所以CP值好高。
今晚朋友同我食生日飯,我就揀咗食泰國菜,呢到裝修得好靚,成間餐廳好有feel,門口位仲有吧枱,地方大,啲美食大大碟,食得勁滿足呀;店員超Nice🥰;仲無加+1收費添,勁抵食首先食咗個酸酸辣辣嘅沙律柚子沙律 $128成碟都係滿滿柚子,酸酸辣辣🌶但又唔會太辣,係開胃沙律 椰汁雞湯 $84椰香撲鼻嘅椰汁湯🥥(用新鮮椰青水+椰汁 製成),飲落就好似奶咁滑,湯入面仲有粒粒嫩滑雞肉肉粒,裡面仲放入泰國香料;食埋啲雞肉再飲埋個湯,真係夠哂暖胃,呢個湯估唔到咁好湯😋 冬陰功湯 $84冬陰功湯🥘同椰汁雞湯一樣咁好飲,個湯底夠哂香滑 (未飲過咁好飲嘅冬陰功湯) 湯內配料比較多,每一口都滿滿配料;湯中間放咗一隻新鮮彈牙虎蝦🦐冬陰功湯帶有少少辣,口感真係超豐富 蟹肉炒飯 $128必食推介炒飯,炒得較乾身,每一口都滿滿蟹肉🦀新鮮蟹肉,飯粒分明,最好就係唔油;配埋個酸辣泰式醬汁 蛋醬咖哩虎蝦 配蒜蓉法包 $288嘩,呢個勁吸引,勁大兜呀,有3隻勁大隻嘅新鮮彈牙虎蝦🦐有4塊香脆蒜蓉法包🥖香濃咖哩味唔辣;將蛋醬咖哩鋪喺蒜蓉法包上面一齊食,好味到不得了;蛋醬咖哩內仲有紫洋蔥、黃椒 有美食當然要配埋兩杯顏色好靚嘅飲品 (

首先食咗個酸酸辣辣嘅沙律
柚子沙律 $128
成碟都係滿滿柚子,酸酸辣辣🌶但又唔會太辣,係開胃沙律

椰汁雞湯 $84

冬陰功湯 $84

蟹肉炒飯 $128

蛋醬咖哩虎蝦 配蒜蓉法包 $288

有美食當然要配埋兩杯顏色好靚嘅飲品 (無酒精),兩杯味道都唔甜

Lemonade Bitter $68
顏色好靚,飲一口就愛上,味道酸酸甜甜🍋仲帶出少許苦味,又特別

Virgin Taste Of Maya $78
呢杯顏色都好吸引,橙🍊+菠蘿🍍味,飲落清新好飲

SAYAM Thai/Bar (銅鑼灣)
銅鑼灣怡和街22號3樓
冬陰功湯
Lemonade Bitter
Virgin Taste Of Maya
2021-05-26 43 瀏覽
Fusion裝修加上明亮帶點柔和既燈光一入餐廳見到張好靚吧枱同型仔調酒師全晚輕快既音樂感覺真係似去左渡假中既酒吧Staff 都係用英文接待 但都識聽少少中文用我久遺既爛英文都好容易落單落單前靚女都有問需唔需要佢既推介:Would you like my recommendation完全唔hardsell仲幾friendly$144 larp ped 肉碎生菜包雖然價錢中上但用料真係好足同靚位豬肉碎唔係落生粉發大 肥瘦位好岩咁炒法配上西生菜整潔企理size剛好容易包$128 kao pad poo 蟹肉炒飯睇落好似好簡單但其實好多蟹肉飯身粒粒分明 香口得嚟又唔會多油精華係小碟上既魚露 淋小小係面完全完美配搭$88 Kung yang 大虎蝦一上碟好香係岩岩生烤好既蝦味 腸起得好乾淨虎蝦好新鮮肉多而且勁彈牙 可以媲美波士頓龍蝦蝦頭仲用火槍再炙過 原來蝦膏再燒係咁好味另配醬汁好野味配燒蝦一流$254 panang kung 檳城咖哩大蝦 (少辣)同樣都係虎蝦雖然細隻d但肉質都係好新鮮彈牙即使今味係deep-fried蝦殼好脆但內裏不會過熟絕對要讚呢味咖哩真係冇得頂 鹹鹹甜甜似喇沙蝦肉配上咖
Fusion裝修加上明亮帶點柔和既燈光

一上碟好香係岩岩生烤好既蝦味 腸起得好乾淨
虎蝦好新鮮肉多而且勁彈牙 可以媲美波士頓龍蝦
蝦頭仲用火槍再炙過 原來蝦膏再燒係咁好味
另配醬汁好野味配燒蝦一流

$254 panang kung 檳城咖哩大蝦 (少辣)
同樣都係虎蝦雖然細隻d但肉質都係好新鮮彈牙

肉碎生菜包
大虎蝦
檳城咖哩大蝦
2021-05-24 30 瀏覽
見銅鑼灣有間樓上泰國野試一試餐廳座位舒服侍應服務十分周到會介紹飲品天氣熱,當然立刻叫返杯凍野叫左一杯cocktail同mocktailtaste of maya同chiang maidarling中意個種fresh既果味,酸酸甜甜好適合夏天睇食評都讚椰汁雞湯即管試試,果然冇介紹錯雞湯味濃,椰汁加埋好夾,有小小辣好開胃雞比肉串燒,食得夠招積雞比肉比普通雞胸當然鮮嫩彈牙沙嗲醬都好惹味我自己最喜歡係燒海鱸魚最少唔係度度有得食佢配埋花生,青芒條,木瓜條鱸魚皮脆肉厚,真係啖啖肉超級惹味最後叫埋大蝦冬陰公炒飯感覺好辣,但食食下唔算最緊要係一黎已經好香因為炒飯好足料隻大蝦都好爽口彈牙好中意呢度長坐都好舒服
見銅鑼灣有間樓上泰國野

試一試

餐廳座位舒服

侍應服務十分周到

會介紹飲品

天氣熱,當然立刻叫返杯凍野

叫左一杯cocktail同mocktail

中意個種fresh既果味,酸酸甜甜好適合夏天

睇食評都讚椰汁雞湯

即管試試,果然冇介紹錯

雞湯味濃,椰汁加埋好夾,有小小辣

好開胃

雞比肉串燒,食得夠招積

雞比肉比普通雞胸當然鮮嫩彈牙

沙嗲醬都好惹味

我自己最喜歡係燒海鱸魚

最少唔係度度有得食

佢配埋花生,青芒條,木瓜條

鱸魚皮脆肉厚,真係啖啖肉

超級惹味

最後叫埋大蝦冬陰公炒飯

感覺好辣,但食食下唔算

最緊要係一黎已經好香

因為炒飯好足料

隻大蝦都好爽口彈牙

好中意呢度長坐都好舒服

2021-05-21 197 瀏覽
這間食泰菜的SAYAM,裝修有別於一般傳統的泰菜店,昏暗的燈光帶點浪漫的情調,一排的玻璃窗令環境更顯開揚闊落,配上木系的傢俱,感覺悠閒舒服。這裡的員工態度亦十分親切有禮,主動介紹餐廳推介的食物。兩頁紙的餐牌選擇不算多,但傳統泰菜的款式都有提供,價錢合理,還要免加一服務費。椰汁雞湯及冬蔭功湯,每碗份量足夠二人享用。冬蔭功湯材料豐富,除了傳統冬蔭功湯香料外,一大隻爽口彈牙的蝦當然是主角,味道酸酸辣辣,十分開胃。吃不了辣的朋友就可試椰子雞湯,椰汁雞湯未飲已經到聞一陣椰香,飲落會有椰子及雞的清甜味,亦有南薑和檸檬葉的香,內邊材料亦都很豐富,啖啖椰香加上嫩滑的雞肉,好味。柚子沙律,清新的柚子、爽口的蝦肉,香脆的腰果,配上蔥頭,炸蒜,薄荷葉及泰式沙律汁,是個開胃的夏日菜式。蟹肉炒飯,看似是個單調簡單的炒飯,將蟹肉拆成絲跟洋葱粒、雞蛋、白飯及葱花同炒,炒得乾身不油膩,米飯粒粒分明,口感豐富,灑上少少魚露更能提鮮。今晚這條炸鱸魚便是主角,賣相吸睛,將整條鱸魚起肉再炸得金黃,之後再跟青木瓜絲及泰式香料醬汁同炒,再放回炸得香脆的魚身身上,味道惹味。餐廳的飲品種類都頗多,點了兩杯Mocktails來配襯,C

冬蔭功湯

蟹肉炒飯

餐廳的飲品種類都頗多,點了兩杯Mocktails來配襯,Chiang Mai Darling及 Virgin Pattata Night 都是很清新的。

2021-05-19
冬蔭功湯
2021-05-20 43 瀏覽
好耐無食泰國嘢,今日嚟到銅鑼灣呢間上樓泰菜試吓,係怡和街木衛二隔離入。餐廳都幾多位,坐窗邊位置可以望返銅鑼灣百德新街一帶添,餐廳左手邊仲有一張bar枱。Tiger prawns ($288)呢個一上碟已經覺得好壯觀,因為佢好大碟,而且仲有3隻大大隻既虎蝦🦐 虎蝦有好多肉,仲好鮮甜,仲好明顯食到佢係煎香過既。佢有好多蛋黃咖喱,咖喱味十分濃郁,另外仲有蒜蓉包係側邊,我地可以仲點佢嘅咖喱一齊食😋 由於佢有好多醬汁,所以我地每一啖都點好多😆裏面仲有啲青椒紅椒黃椒,仲有啲蒜頭咬下,口感味道完美地昇華😍Roti($44)呢個薄餅總共有四塊,每一塊都煎得好香脆。我哋特登叫呢一個薄餅去點上面嗰個蛋黃咖喱🤤呢兩個配合係perfect match😋Kao Pad Tom Yum Kung $128本身有諗過叫冬陰功湯,不過又想試吓呢個冬陰功炒飯,所以就取捨咗,揀後者。冬陰功炒飯有大大隻虎蝦係面,多肉又有膏😍。炒飯好夠味,同平時飲湯一樣,微辣帶少少酸。仲有齊香茅、蕃茄、草菇、洋蔥、蛋等等配料,全部切到細細粒,係另一個品嚐冬陰功嘅體驗,唔錯🤓。Salted Lime Soda $48大熱天時飲返杯梳打就啱晒😂

Tiger prawns ($288)

Roti($44)

Kao Pad Tom Yum Kung $128

Salted Lime Soda $48
大熱天時飲返杯梳打就啱晒😂, 梳打夠晒氣泡,唔會太甜。佢嘅咸檸檬偏鹹,建議大家慢慢篤,按自己口味調配

Orange juice($30)
呢杯橙汁係用新鮮既橙整既,佢係新鮮嘅甜,而唔係一般出面個種好假既甜😆可以解渴🍊
2021-05-20 43 瀏覽
今日去左一間位於銅鑼灣嘅泰國餐廳SAYAM Thai/Bar 食飯,雖然餐廳位置唔算容易揾到,但餐廳都幾乎滿座,環境都算舒服寬敞。椰青雞湯 $84雞湯椰青味好濃好香,落左好多椰汁,湯入面落左好多雞肉同其他香料,用料十足大蝦冬蔭公湯 $84呢個湯飲落好有層次,飲完每一啖啲酸辣味慢慢先湧出嚟,十分開胃牛肉串燒(兩串) $94個牛肉燒得岩岩好,肉質鮮嫩,配埋啲沙嗲汁更好食燒雞(半隻)$164燒雞皮脆肉嫩,醃得好入味,點埋個秘製醬汁,味道一流秘製泰式海鮮意粉$128意粉口感煙韌,有彈性,配埋大量配料,有蜆肉、魷魚、 蘿蔔、栗米芯等等,食落口感豐富帶蒜香Peroni $98口感滑順、清爽,雖然味道上較平淡,但酒精唔會蓋過其他食物嘅味道Fresh coconut $48椰青水清甜,十分解渴,又有好多椰肉可以食,非常推介今次嘅用餐經驗我都幾滿意,價錢不算平民,不過質素幾好,中意食辣嘅朋友仔一定要去試下!

椰青雞湯 $84

大蝦冬蔭公湯 $84

牛肉串燒(兩串) $94
個牛肉燒得岩岩好,肉質鮮嫩,配埋啲沙嗲汁更好食

燒雞(半隻)$164
燒雞皮脆肉嫩,醃得好入味,點埋個秘製醬汁,味道一流

秘製泰式海鮮意粉$128

Peroni $98

Fresh coconut $48
椰青水清甜,十分解渴,又有好多椰肉可以食,非常推介

2021-05-19
  • 燒安格斯牛肉沙律
  • 濕炒海鮮麵
2021-05-19 38 瀏覽
🇭🇰Hong KongAverage expense pp: HKD$400-450+📍Address: SAYAM Thai Bar, Causeway BayI still remember I was looking for a place to chill after such a long work day, then i came across this name on Openrice🤫 The vibe was really good, so i would recommend this place for you as a dinner spot to hang out with friendsPomelo salad ($128) Quite refreshing as an opening, sour and sweet flavours like what you imagined in your mind right now!Grilled chicken ($164/half)Although we only ordered half portion, it
🇭🇰Hong Kong

Pomelo salad ($128)

Grilled chicken ($164/half)
Although we only ordered half portion, it was still large enough for us to feel full😏The chicken was perfectly grilled, meat inside was still very juicy! Their home-made sauce was very good seasoning to spice up the mix. Dip each piece of chicken with the special sauce and enjoy~

Fried rice with crabmeat ($128)
This dish was really generous that they used a lot of crabmeat - so, you can taste the crabmeat in every bites! This is my favourite dish for no doubt, the fried rice was slightly flavoured with fish sauce (that’s makes it different from Chinese fried rice). The “wok qi” was quite good that rice was tossed with good heat, so it had a chewy texture!

Stir-fried clams ($188)
Fresh! That’s most important part of seafood, seasoning was good with the use of garlic and herbs😍

Mocktail: Lemonade bitter($68)and Virgin taste of maya($68)
The colours of drinks were so eye-catching, grab a drink and have a nice talk with your friend!