銅鑼灣一間無加一的新派泰菜👍👍👍👍無論環境、服務、衞生、食物、價錢💯一個在閙市內塞宿在一條巷內的一座大廈,竟有如此出色的泰國菜,完全可以用寶物尋歸底來形容💯💯💯💯💯————————————環境🌹🌹🌹🌹🌹5/5服務🌹🌹🌹🌹🌹5/5衞生🌹🌹🌹🌹🌹5/5食物🌹🌹🌹🌹🌹5/5價錢🌹🌹🌹🌹🌹5/5—————————飲品:Cocktail:🔺PATTAYA NIGHT:🍹芭堤雅之夜🍹:配有Lime 、黃瓜、芭樂什、青瓜 🥒、檸檬🍋、gin酒:面頭像一顆樹的薄荷葉放得恰似芭堤雅的景色🏝🏖般優雅好清新、又醒晨、好清爽涼快的感覺⛱🏕🏜🏝🏖⛱芭堤雅的春色⋯芭堤雅的艷麗⋯芭堤雅的陽光⋯芭堤雅的海灘⋯芭堤雅的夏日⋯芭堤雅的夜景⋯——————————🔺PHUKET VIVA:🍹布吉島萬歲🍹:Lime、檸檬🍋、🍊橙汁、雪碧、紅酒:酒不醉人人自醉…..…….我就話酒杯🍷醉人美情懷🍹怡人的一杯雞尾酒🍹布吉島的藍天.…布吉島的白雲⋯布吉島的海洋⋯布吉島的海灘⋯布吉島的日夜⋯布吉島的景色⋯——————————-💛青芒果沙律🥭🥗:新鮮爽囗、足料,加有腰果、吃下去時更有口感、多款蔬菜配搭、芫茜🌱、洋蔥🧅、芒果🥭絲、木瓜絲、紅
銅鑼灣一間無加一的新派泰菜👍👍👍👍
無論環境、服務、衞生、食物、價錢💯
————————————

—————————
飲品:Cocktail:
🔺PATTAYA NIGHT:🍹
芭堤雅之夜🍹:
配有Lime 、黃瓜、芭樂什、青瓜 🥒、檸檬🍋、gin酒:
面頭像一顆樹的薄荷葉放得恰似芭堤雅的景色🏝🏖般優雅
好清新、又醒晨、好清爽涼快的感覺⛱🏕🏜🏝🏖⛱
芭堤雅的春色⋯
芭堤雅的艷麗⋯
芭堤雅的陽光⋯
芭堤雅的海灘⋯
芭堤雅的夏日⋯
芭堤雅的夜景⋯

🔺PHUKET VIVA:🍹
布吉島萬歲🍹:
Lime、檸檬🍋、🍊橙汁、雪碧、紅酒:
酒不醉人人自醉…..
…….我就話酒杯🍷醉人美情懷🍹
怡人的一杯雞尾酒🍹
布吉島的藍天.…
布吉島的白雲⋯
布吉島的海洋⋯
布吉島的海灘⋯
布吉島的日夜⋯
布吉島的景色⋯

——————————-
💛青芒果沙律🥭🥗:
新鮮爽囗、足料,加有腰果、吃下去時更有口感、多款蔬菜配搭、芫茜🌱、洋蔥🧅、芒果🥭絲、木瓜絲、紅辣椒🌶️⋯⋯等等。

💜串燒鳗魚:
鰻魚的肥美,燒得香又爽,肉質彈牙爽脆,配上的泰國辣汁,香口醒胃惹味😋
配合了沙律🥗更是天依無縫健康之選擇✌️
蔬菜加埋魚
健康的精選😋

💚泰國露荀:
新鮮爽甜又爽口的露荀、加入了栗米芯、洋蔥🧅、紅辣椒🌶️⋯⋯等等
又健康又鮮甜的配合,簡單的一個菜也可以令一道菜做得這麼好吃,令一碟菜也形成生色不少的好味道⋯⋯🥳

—————————-
🤎咖喱羊膝:
配法包:
滋味惹味出色的咖喱🍛,新派泰式更迎合港人口味的咖喱味道、羊膝炆得夠焾夠火喉,吃落不會乾,吃時每一啖的肉汁都鎖在肉裏面,一邊手吃著羊肉,另一邊手再拿著法包點著咖喱🍛吃、那些誘人的食物,為食貓🐱的我又如何抗擋這麼吸引的咖喱羊膝、結果就是連一隻🐱貓也吃清光了這隻羊滕😀😀😀😀😀

————————-
🧡燒菠蘿炒飯🍍:
一個好有驚喜的炒飯😮😮😮
一隻大大的🦐在飯上面,隨了賣相靚,想不到菠蘿🍍炒飯竟有如此大的一隻🦐蝦,不單只驚喜,而且更是做得出色。
又是稱讚廚師👩‍🍳👨‍🍳的手藝
炒飯內更有提子🍇乾、紅蘿蔔粒🥕、粟米🌽粒、🐔蛋絲……等等。
更配上肉鬆、腰果、臘腸、燒菠蘿🍍⋯⋯
吃得豐富之餘,有口感、夠特色又好味😋
吃過的菠蘿🍍炒飯中的一個XO✌️✌️

————————-
食物又好食….環境又舒適
越食越出色….越食越好食
越食越開心….開心🥳簡單
————————————
𝐎𝐯𝐞𝐫𝐚𝐥𝐥想不到可以邊吃高質泰國菜 又可以喝到不錯的cocktail✨泰國菜式地道惹味 裝修充滿異國特色🌴好適合和朋友暢飲幾杯🍻⁣———————————————⁣🐟Pla Plao 燒海鱸魚 $274全晚最推薦的一道菜!連不喜歡吃魚的我就吃得津津有味🤣魚皮香脆 魚肉滑溜 香料味重但不會蓋過淡淡魚鮮味🐣Gat Toom 泰式去骨海南雞 $164雞肉算很嫩滑 而且雞皮很有彈性醬汁酸辣惹味 很開胃🥂Phuket Viva $98味道整體配搭很像sangria!!果香撲鼻 酒味濃郁但不嗆喉 配泰菜吃一流🍷Chiang Mai Darling $68Mocktail選擇很多 適合不喜歡酒精的朋友橙香與菠蘿香很出 偏甜很易入口

𝐎𝐯𝐞𝐫𝐚𝐥𝐥
想不到可以邊吃高質泰國菜
又可以喝到不錯的cocktail✨
泰國菜式地道惹味 裝修充滿異國特色🌴
好適合和朋友暢飲幾杯🍻
⁣———————————————⁣
🐟Pla Plao 燒海鱸魚 $274
全晚最推薦的一道菜!
連不喜歡吃魚的我就吃得津津有味🤣
魚皮香脆 魚肉滑溜
香料味重但不會蓋過淡淡魚鮮味

🐣Gat Toom 泰式去骨海南雞 $164
雞肉算很嫩滑 而且雞皮很有彈性
醬汁酸辣惹味 很開胃

🥂Phuket Viva $98
味道整體配搭很像sangria!!
果香撲鼻 酒味濃郁但不嗆喉 配泰菜吃一流

Phuket Viva
Chiang Mai Darling
Gat Toom 泰式去骨海南雞
2021-07-01 38 瀏覽
今日嚟咗呢一間非常之有情調及氣氛嘅餐廳度食嘢!呢度嘅環境非常之舒服同埋都比較靜,而我最鍾意嘅佢哋全部都係外籍人士服侍,感覺上好似去咗泰國咁樣!我哋都叫咗好多嘢食呀…分別有!Virgin Thaijito $68Virgin Pattaya Night $78Yam Ma Muong 青芒果沙律 $114Garlic Bread 香脆蒜蓉包 $44Pad Thai 大蝦金邊粉 $128Broccoli & Cauliflower 西蘭花與椰菜花 $88我哋叫嘅嘢食都比較健康,清清淡淡全部都好好味!啲嘢又咁好食個環境咁好真係好適合情侶二人世界啊!
今日嚟咗呢一間非常之有情調及氣氛嘅餐廳度食嘢!

我哋都叫咗好多嘢食呀…分別有!
Virgin Thaijito $68
Virgin Pattaya Night $78

Yam Ma Muong 青芒果沙律 $114

Garlic Bread 香脆蒜蓉包 $44

Pad Thai 大蝦金邊粉 $128

• 大蝦金邊粉
2021-07-01 32 瀏覽
餐廳走新派泰國菜路線,環境舒適有格調,而且菜式豐富,主食、咖哩、串燒、小食、酒精、泰式飲品乜都有,仲要唔收加一,啱晒大家放工嚟relax下燒菠蘿炒飯($128)炒得乾身唔會油淋淋,粒粒分明,撈勻豬肉鬆更加好味,臘腸都好鬆化香口黑毛豬頸肉($128)爽口彈牙,啖啖肉汁,燒得好juicy,醬汁加入蜜糖更加惹味焦香炸蝦混墨魚餅($94)面脆有咬口,肉質爽口彈牙,配埋泰式酸辣汁零舍惹味冬蔭功湯($84)豐富嘅香料令湯頭特別濃郁,酸辣惹味,大蝦口感彈牙,蝦膏都有唔少Chiang Mai Darling ($68)呢杯mocktail以蜜桃蓉、橙汁同紅莓汁調配而成,酸酸甜甜,好有夏日風味椰青($48)好新鮮,清甜解渴,果肉有奶香

椰青($48)好新鮮,清甜解渴,果肉有奶香
2021-06-29 29 瀏覽
SAYAM Thai / Bar浪漫fusion 泰餐全間餐廳窗口都有放有鮮花成間餐廳都香噴噴我哋叫咗檳城咖喱大蝦,蝦醬炒通菜,燒鱔,大蝦冬陰功炒飯,燒安格斯牛肉沙律🥗同埋2個椰青~檳城咖喱大蝦- 個咖喱真係好好味,送飯一流呀😍,三隻大蝦都超級大仲要好新鮮,個蝦頭係好鮮甜!蝦醬炒通菜- 個通菜係可以選擇用蝦醬/辣醬/蒜香黎炒,我地揀咗用蝦醬黎炒,菜嘅份量好足夠,又香又好味!一定要試燒鱔- 佢一碟鱔係3串😍餐廳真係燒得好香好脆,配埋佢個泰式汁真係一流!意想不到燒得咁好味咁高質😍重點無骨!!大蝦冬陰炒飯- 其實冬陰功味唔味唔算好濃烈,不過加埋檸檬一齊食係有淡淡既冬陰功味燒安格斯牛肉沙律- 燒牛肉好香配埋佢個酸酸地嘅汁好開胃,再加埋沙律菜一齊食平衡番椰青係超級清甜😍好好飲d椰肉又滑😍
SAYAM Thai / Bar

浪漫fusion 泰餐
全間餐廳窗口都有放有鮮花
成間餐廳都香噴噴

重點無骨!!

椰青係超級清甜😍好好飲d椰肉又滑😍
2021-06-29 28 瀏覽
一直有留意這間人氣的樓上泰式餐廳酒吧,今晚便專程來到這裏,可能來到的時間尚早,所以沒有太多人,不過到了7:30 ,客人已經坐滿了大部份的座位,如果要幫襯,記得打電話訂位先。蟹肉炒飯$128,新鮮的蟹肉,融入炒飯之內,令到炒飯的味道更香更鮮,再加辣椒魚露,便可令到這整個炒飯的味道更加豐富,由於這個蟹肉炒飯所用的材料新鮮,是近期吃過最好的炒飯之一,所以推薦這道必點的炒飯。燒海鱸魚$274,廚師以粗鹽鋪滿了鱸魚的外圍和魚肚,粗鹽的鹹味,帶起了魚的鮮甜味道。魚肚塞滿香茅和泰式香料,魚皮和魚肉中間則鋪滿芫荽和薄荷葉,各種香料可以辟除魚肉的腥味,又可以增加層次感,這個安排非常有心思。燒鱔$136,鱔片的魚皮部份,香脆無比,魚肉味道鮮甜,再加上泰式酸辣汁,是一度很好的泰式燒烤。肉碎生菜包$128,雖然餐牌說可選豬肉和鴨肉,不過女侍應話已經鴨肉沒有供應了,所以便選擇了雞肉。雞肉和泰式香料混合之後,非常惹味,不過這個肉碎生菜包的辣度頗高,所以配合西生菜來吃,便可以減少辣度。如果喜歡吃辣的,不用放在生菜來吃,就更加過癮。Pattaya night$98,內有青瓜、青檸、番石榴、檸檬草和氈酒,帶點淡粉紅色的

Pattaya night$98,內有青瓜、青檸、番石榴、檸檬草和氈酒,帶點淡粉紅色的雞尾酒,令人未喝先醉。這個雞尾酒的味道清新,令人不期然想起芭堤雅的夜生活是那麼多姿多彩的。

Thaijito $88,包含荔枝、青檸、薄荷和冧酒,由於有薄荷和青檸,充滿了夏天清新涼快的感覺,加上酒精濃度不太高,易於入口,令人感覺好像去了泰國一轉。

廚師特色炒菜$108,炒菜有蘆筍,粟米芯,西蘭花,椰菜花和紅蘿蔔絲,還有些蝦肉和蒜片,令到蔬菜的味道層次更加豐富。

值得一提的事,這裏的女侍應調酒師廚師,都是正宗的泰國人,加上餐廳不設任何加一服務費,所以這間餐廳下次必定再光顧。😍😍😍😍😍
2021-06-27 27 瀏覽
Bad experience個男侍應揮極手都扮睇唔到到叫野時,因為仲有個朋友未尼齊,我地叫住兩個主菜、一個湯先,被人串話「just these?」😑😑😑 (we 4 ppl in total)食物就ok 嘅,但係menu選擇唔多(e個一早去時search過openrice都知)最後埋單時,又係到笑笑口,都唔知又想講乜😑我地係through openrice book一去到佢(用英文講)話我地冇聽電話confirm booking但明明book枱嘅朋友都冇missed call然後佢話佢中午打尼嫁blahlahlah,講左半分鐘英文話點解我地唔聽電話,咩confirm booking 係common sense,唔聽嘅話冇openrice 20% off 我心諗…我地都係想食個飯姐,咁樣教訓我地好咩😑同埋我地都show埋電話話冇收過missed call,仲想我地點…..同埋就眼睇我地7點半入根本都未滿座,到走時都仲有2張枱食到成肚氣…
Bad experience

個男侍應揮極手都扮睇唔到
😑😑😑 (we 4 ppl in total)

最後埋單時,又係到笑笑口,都唔知又想講乜😑

我地係through openrice book
但明明book枱嘅朋友都冇missed call

同埋就眼睇我地7點半入根本都未滿座,到走時都仲有2張枱
食到成肚氣…

2021-06-27 28 瀏覽
我5月19號嚟吃晚飯,用Openrice五點半前可以有六折。黎到個似係經理嘅人用英文話黎早咗,而且個優惠有90分錯限時,問我係咩要即時入。因為女友未到,我就諗下先。佢見我猶豫,竟然即刻用純正廣東話講,今晚Full house,你諗下啦。態度懶係巴閉咁,頂佢,我即刻用英文話我五點半前會入。佢又用返英文話叫我喺門口等。一開始已經心情畀佢影響咗,90分鐘限時,但啲食物催咗幾次先黎,又話我哋叫嘅唔夠佢最低消費。其中一個侍應話折之前夠400就OK,但恤衫又話要折咗過400先得,極度混亂。啲侍應成日喺Bar果邊吹水,成日冇人Serve,服務質素好差!因為啲嘢一直遲黎,最後食到好急,跟住埋單時個經理話過唔到數,但我女友明明已過咗!而且有信用卡公司嘅SMS通知已過數!但個經理不斷話冇,又話夠鐘要交枱,叫我哋用另一張卡找數!佢叫我哋留低張單搞退款,果刻畀佢催到煩,加上信佢收唔到錢就用另一張卡找咗先。事後打去問信用卡公司,話已扣兩筆數,而我就返轉頭問,用英文問佢收唔收到數,佢堅持冇,之後到講廣東話講得好辛苦。第日搞咗一輪先退到款,信用卡公司話已過咗兩筆數畀間餐廳!果晚真係食到成肚氣!呢間餐廳扮高檔,但其實好低桩!永遠Blacklist,不再幫襯!
1K
2021-06-25 453 瀏覽
SAYAM is a resto and bar that stays true to authentic Thai flavours but gives them a modern twist.  Bold flavours, modern presentation, dishes are jam-packed with fresh Thai herbs and spices.The menu is full of tantalising options, and there will be something here for everyone!  Aside from fabulous Thai food, the drinks list is packed with beers, cocktails, mocktails and Thai drinks selection.Tom Yum Kung (HK$84)👍👍👍👍👍The tangy, spicy, salty flavours in combination of herbs and seafood, creating

Tom Yum Kung (HK$84)
Tom Yum Kung

The tangy, spicy, salty flavours in combination of herbs and seafood, creating a vibrant Thai spicy and aromatic soup.
Tom Yum Kung

Tom Kha Gai (HK$84)
Tom Kha Gai

Another Thai food staple - Thai Chicken Coconut Soup.  This coconut-y and creamy soup imbued with spice, tart and tremendous depth of flavours, definitely a comfort in a bowl!
Tom Kha Gai

Grilled Pork Collar (HK$128)
Grilled Pork Collar

The char-grilled pork collar has the right balance of lean and fat meat, which gave it a crunchy chew that’s so flavourful.
Grilled Pork Collar

Seafood Platter (HK$364)
👍👍👍👍
The seafood platter composed of a whole Squid, Tiger Prawn, Eel and Green Papaya Salad.
The freshly grilled eel was seasoned only with salt, the robust flavour of the eel was perfect to go with the Thai herbs sauce.

The flesh of the Tiger Prawn was meaty and bouncy, the green papaya on the side was a great pairing.

The whole squid was grilled just perfect with that nice smoky BBQ char-grilled flavour.

Stir-fried Rice w/ Crab Meat (HK$128)
Stir-fried Rice w/ Crab Meat

Chunks of crab meat with fried rice, added a splash of fried garlic to add that crunchiness.
Stir-fried Rice w/ Crab Meat

Virgin Thaijito (HK$68)
Virgin Thaijito

An exotic concoction with Lychee juice, lime, Thai mint with soda.  Cool and refreshing.

Thai Milk Tea (HK$48)
Thai Milk Tea

The Thai milk tea was made to a degree of sweetness that I like and had a pretty rich flavour.

Storefront

Interior

Menu
2021-06-24
Virgin Thaijito
Thai Milk Tea
2021-06-21 38 瀏覽
九龍人難得過左海,朋友帶我食好西,餐廳地點不太起眼,有機會經過左不發現😅不過一上到去,環境超有情調,同埋裝修都好靚,侍應全部講英文,感覺真係去咗旅行咁[青芒果沙律]$114鍾意辣既首選,食落口之後有回辣,非常過癮👍[咖哩羊膝]$224羊超淋,咖哩有好多香料,所以咖哩滲透了香料味,蒜容包加咖哩冇得輸😋😋😋[燒雞半隻]$164最鍾意佢個醬汁,係泰國BBQ醬,少少辣,有蒜頭、紫洋蔥等混入醬料內,加埋熱辣辣剛出爐的雞👍[西蘭花🥦椰菜花]$88喜歡泰國菜充滿魚露既味道,西蘭花同椰菜花超夠味👍[蟹肉炒飯]$128飯裡面加入蟹肉,非常鮮味,加上魚露勁有泰國風味。😋😋[特飲]$68@Lemonade Bitter 及Chiang Mai Darling2杯都好fresh, 淡淡的味道非常配合充滿不同香料既泰國菜呢餐雖然中上價錢,不過環境非常適合悠閑地同朋友chill住食,比自己一個放鬆既時間,有機會會再

[青芒果沙律]$114
鍾意辣既首選,食落口之後有回辣,非常過癮👍

[咖哩羊膝]$224

[燒雞半隻]$164

[西蘭花🥦椰菜花]$88
喜歡泰國菜充滿魚露既味道,西蘭花同椰菜花超夠味👍

[蟹肉炒飯]$128
飯裡面加入蟹肉,非常鮮味,加上魚露勁有泰國風味。😋😋

[特飲]$68@

• 蟹肉炒飯
1K
 一到夏天,就連味蕾也要換季,因為泰式料理的酸辣總是能讓人打開一餐的食慾,今次就來到由泰國廚師班底主理的SAYAM Thai/Bar。餐廳面積寬敞,和一般泰菜餐廳的強烈泰國民族風完全不一樣,輕鬆摩登的氣息讓吃泰國料理也變得非常chill。玻璃窗飽覽銅鑼灣街景,感覺舒服不侷促,帶點迷幻的燈光令餐廳氣氛頗有格調。餐牌都有很多款式,看得人三心兩意,而且不收加一服務費。柚子沙律 $128真材實料加入不少酸酸甜甜又飽滿多汁的新鮮柚子果肉,令人胃口大開。清甜的柚子,加上肉質爽彈的鮮蝦,再配酸甜的醬汁,喚醒沉睡的味蕾。廚師特色炒菜 $108一碟就已包括西蘭花、椰菜花、鮮蝦、腰果等等,熱騰騰上桌,口感爽脆。加入泰式魚露炒菜提升異國風味,畫龍點睛,讓這道看似平凡的家常菜變得不一樣。雜錦串燒拼盤 $285串燒雖然看似是簡單直接的烹調技巧,但其實難在如何控制以高溫烤熟食物又不傷食材,這碟串燒拼盤一上枱已是香氣撲鼻。豬、雞、牛各有三串,比平時市面上的串燒更加厚肉,份量十足,每串都是啖啖肉。燒得表面帶焦香,肉質滑嫩不鞋口,沾上花生沙嗲醬和泰國東北特色沾醬(Nam jim jaew),鹹甜酸辣匯聚在口中。青芒果沙

餐牌都有很多款式,看得人三心兩意,而且不收加一服務費。

柚子沙律 $128

廚師特色炒菜 $108
廚師特色炒菜

廚師特色炒菜

雜錦串燒拼盤 $285

雜錦串燒拼盤

青芒果沙律混合了脆口酸爽的果肉,微辣開胃,正好可以中和肉食的膩感。

燒海鱸魚 $274
將原條海鱸魚以香烤的方式炮製,鮮魚被粗鹽所覆蓋,燒得外皮脆卜卜。
燒海鱸魚

裡面的魚肉雪白豐厚,口感嫩滑,而且全都是大骨,細骨刺不多,不怕會啃到,內裡香氣四溢,因為肚內藏有檸檬葉、南薑和香茅,除了可以辟去魚腥味外,還可令魚鮮更為突出。

蟹肉炒飯 $128
一碟份量頗多,足夠二至三人分享,炒得甚有鑊氣之餘,亦富有蛋香。
蟹肉炒飯

炒飯炒得夠乾身,粒粒分明,軟硬適中,不會黏作一團,加上絲絲鮮拆蟹肉,讓飯粒滲入蟹鮮味。
蟹肉炒飯

飲品則點了兩杯mocktails - Virgin Thaijito $68 和 Chiang Mai Darling $68,清爽冰涼,讓暑氣一掃而空。
Mocktails
2021-06-17
2021-06-19 43 瀏覽
一星期前已預約同屋企人慶祝父親節,今日收到餐廳職員打黎確認booking, 由於佢個力邊太嘈,聽唔真邊到打黎,我問多次,個職員把聲又d燥燥地,之後同我講有一d regulations 要follow, 佢講到第四點我問佢仲有幾多點,佢冇答我繼續講,我之後又問你仲有幾多點(因為我唔方便講咁耐),佢話等佢講埋先。其實個餐廳職員可以同我仲有幾多點要講,並唔係話等我講埋先。之後我同佢講我未試過去一間餐廳book 位個時已經同你講 point 1xxxxxx.point2xxxxxx.態度仲要冇禮貌,好似 命令咁,  之後佢cut 左我線。  我再打俾餐廳,係個職員聽,我同佢講我覺得佢好冇禮貌,之後佢再cut 我線。既然一肚氣,咪諗住係openrice cancel booking, 點知發現我嘅booking 係冇通知下俾餐廳 cancel 左。

2021-06-19
超過一年無得去泰國,今日突然鄉愁又起,好想食泰國菜,想起朋友介紹的這家位於銅鑼灣怡和街的SAYAM THAI BAR,好好回味一下正宗泰味!位於怡和街22號的三樓,可以望到銅鑼灣街道熱鬧的情況,餐廳裝潢十分醒目,一眼望向右邊,有大大幅泰皇牆紙,好ICONIC,打卡一流呢~~以清新自然作為主題,耳目一新,我和朋友夜晚8點半到亦滿座,去前記得要先訂位啊。餐廳風格新潮簡約,但泰菜選擇全是像樣傳統經典的泰式食品,有小食、沙律、主菜、咖哩、粉麵飯類、甜食各種各樣都有,更有多種特色飲品,我和朋友都十分喜歡喝冬陰公湯,所以一次過叫了2款來試試!椰汁雞湯與冬蔭功最大的分別是加入大量椰奶,帶微辣,既有南薑和檸檬葉的香,亦帶椰奶的甜,濃郁開胃,非常適合下飯!冬陰公湯是每次吃泰國菜必點的,香濃惹味,辣度十足!酸酸辣辣,非常開胃,獨特的泰式香味,太美味喇!GAI YANG 燒雞我們點了半只,皮脆肉嫩,鮮嫩多汁的雞肉,一口咬下口感香氣十足,讓人口齒留香,完全不會有乾身感覺,回味無窮啊!大推介啊!燒波蘿炒飯份量夠!上面有一只大大的燒蝦,厚彈牙,鮮甜味美!鑊氣十足,伴入腰果粒及肉鬆,令人一口接一口。炒飯炒得乾身,裏

椰汁雞湯與冬蔭功最大的分別是加入大量椰奶,帶微辣,

冬陰公湯是每次吃泰國菜必點的,香濃惹味,辣度十足!
酸酸辣辣,非常開胃,獨特的泰式香味,太美味喇!

大推介啊!

燒波蘿炒飯份量夠!
上面有一只大大的燒蝦,厚彈牙,鮮甜味美!鑊氣十足,伴入腰果粒及肉鬆,令人一口接一口。炒飯炒得乾身,裏面有魷魚,提子乾和蛋,層次豐富!

燒原條大魷魚望見開心,
烤得好香,口感Q彈,醮埋特制泰式醬汁更加美味,青檸爽辣,很有特式。

雜錦串燒拼盤是最抵叫的選澤!豬,牛,雞串燒各三串,還有配一份小小的芒果沙律,全部都做得好香沙嗲味道;旁邊還有一碗 Green Mango Salad, 青芒果切成粗絲,新鮮爽脆,鮮甜,
配串燒一齊食,好夾,係好好嘅 Appetizer !配上特制的沙嗲醬和辣醬配合得天衣無縫!

炒泰國露筍軟嫩脆口,清新可口,
鑊氣十足!很大的一碟,顏色鮮嫩,不會炒得過老!

Chiang Mai Darling 是mocktail,不喝酒的可以試試這款,裏面有桃汁,橙汁和紅梅調配而成,酸酸甜甜,喝一口就暑氣全消!

Thaijito 是cocktail,配有大大粒荔枝, 青檸, 薄荷和蘇打水,荔枝味濃!配上少許酒精讓人一試難忘!

總括這裏性價比不錯, 份量很多,餐廳環境舒適優雅,員工服務態度友善,食物擺盤賣相也很吸引,看得出是一間用了不少心思經營的餐館啊!
2021-06-16
  • 椰青雞湯
2021-06-16 38 瀏覽
SAYAM Thai/Bar+ 泰國菜🏠overall/環境/ 服務:+ bar 嘅環境 燈光微微暗 每枱都有一支真蠟燭 仲有配合牆身嘅Tiffany blue碟 令人聯想起 有啲fine dining 嘅西餐廳 其實佢係一間泰國菜 我覺得係西式同泰式fusion 咁+ 窗邊位一流 可以一邊睇到銅鑼灣 繁榮嘅街道 一邊食住野係幾chill+ 價錢方面 晚餐算係幾相宜 冇收加一 平均一百蚊至二百蚊一碟‼️燒安格斯牛肉沙律 $214好食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️打卡指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️大份指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️抵食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️✅ 雖然佢叫沙律 但係我覺得佢係牛排多D 沙律似係side dish ✅ 牛肉本身已經切咗 好似燒豬頸肉咁以薄切方式處理 食落就好似圖咁 生熟程度啱啱好 唔會嚡同老 値得一讚‼️ 辣椒膏燴虎蝦 $ 288好食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️打卡指數:⭐️⭐️⭐️⭐️大份指數:⭐️⭐️⭐️⭐️抵食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️✅ 雖然聽個名好似好辣咁 其實佢係咁多道菜當中算冇咁辣 係主要食佢啲香 同 惹味 調味帶少少甜 真係特別開胃✅ 主角係虎蝦 個size 真係巨型咁 有大半用餐碟咁大 好細心咁開咗邊 好輕鬆就抽到成變蝦出嚟

SAYAM Thai/Bar

好食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️
打卡指數:⭐️⭐️⭐️⭐️
大份指數:⭐️⭐️⭐️⭐️
抵食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️
✅ 主角係虎蝦 個size 真係巨型咁 有大半用餐碟咁大 好細心咁開咗邊 好輕鬆就抽到成變蝦出嚟 又爽又大隻
✅ 個人建議配 蒜蓉包丶印度煎餅 ~加埋D汁一齊食 係幾好食

‼️秘製泰式海鮮意粉 $128
好食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
打卡指數:⭐️⭐️⭐️⭐️
大份指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
抵食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
✅ 呢碟絕對係西式同泰式fusion 食落係辣嘅意粉 但係有香草 同 海鮮嘅配合 所以唔會係得辣味 反而係有咸鮮味 係XO 醬嘅更好食version
✅ 辣度嚟講 係我叫嘅幾道餸中之首

‼️ Thaijito $88
好食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️
打卡指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
大份指數:⭐️⭐️⭐️⭐️
抵食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️
✅ mojito 通常會用白蘭姆酒、白砂糖、檸檬、蘇打水和薄荷 製作 而 Thai 版就用荔枝代替糖 酒味夾雜咗啖啖荔枝香

📍 銅鑼灣怡和街22號3樓
3/F, 22 Yee Wo Street, Causeway Bay

⏰ 星期一至日
11:30 - 10:30

☎️ 電話號碼 25777298

📩喜歡我的文章,可以關注我及讚好以作鼓勵
2021-06-13 418 瀏覽
今晚同好朋友慶祝生日,揀咗佢鍾意食嘅泰國菜,嚟到呢間位於銅鑼灣怡和街的「SAYAM Thai/Bar」。店內地方寬敞,環境浪漫有情調,有別於平常的泰國菜餐廳餐牌上的選擇都幾多元化,有小食、串燒、拼盤、咖喱、沙律、蔬菜、海鮮等等,總有一款啱心水柚子沙律甜甜的柚子肉,跟芫荽、腰果、香蔥等等其他配料拌勻,感覺好Fresh,開胃前菜沙律首選西蘭花椰菜花加咗蒜粒一齊炒香嘅西蘭花同椰菜花🥦好爽脆,充滿蒜香呢大蝦冬陰功炒飯炒飯賣相不錯,加入咗香蔥、雞蛋、番茄粒、冬陰公等等一齊炒,飯粒粒分明,辣辣地,幾惹味,味道同口感都好豐富呀!大蝦啖啖肉,鮮甜又新鮮~雜錦串燒拼盤串燒雞肉、牛肉及豬肉各有三串,啱晒同朋友開心share👍🏻雞肉好嫩滑又juicy;牛肉同豬肉都幾入味,肉質香軟,沾上沙嗲醬汁及秘製醬汁後更加滋味!伴碟的青芒果沙律口感爽脆清新,有助解膩Pattaya Night微微甜,酒味唔太突出,幾啱女仔飲Virgin Taste of Maya粉紫色的賣相好吸引呢,甜甜的,味道好清新

西蘭花椰菜花

加咗蒜粒一齊炒香嘅西蘭花同椰菜花🥦好爽脆,充滿蒜香呢

大蝦冬陰功炒飯

Pattaya Night

微微甜,酒味唔太突出,幾啱女仔飲

Virgin Taste of Maya

粉紫色的賣相好吸引呢,甜甜的,味道好清新