2021-05-18 33 瀏覽
真係未遇過咁顛嘅餐廳經理!喺一個講英文,但又識廣東話嘅東南亞經理。因為朋友介紹book哩度,所以喺openrice訂咗枱同朋友慶生日,一共4個人,7pm。我因為要拎蛋糕,另外兩個喺大西北做嘢,所以要拜託生日嗰位拎咗位先。佢6:50到,個經理同佢講因為我哋喺openrice訂,有折,所以要齊人先入得,仲要坐得90分鐘。我睇返booking terms無講明。跟住我7:05到,朋友同我講咗情況,其實我真係唔care有無折,同埋想坐耐啲,所以我哋話唔介意無折,麻煩安排入座。我喺openrice booking remark咗想要窗口位,同埋有切餅。本來有窗口位,但因為佢之前唔俾我個frd入先,慢慢窗口位俾其他walk-in 客坐晒。本來仲有一張,但嗰位經理話張枱係留俾boss所以唔可以俾我哋。因為拎枱嗰位係生日,根本唔會知我remark咗嘅request,所以無同佢嘈。咁我都覺得餐廳唔一定要fulfill我哋嘅要求。但我覺得餐廳可以打嚟通知一聲囉。最有問題嘅地方係,本身話留咗俾boss嘅枱,最尾係俾咗兩個普通街客。真係想講粗口,其實你boss留枱關我乜事,我食一餐飯千幾蚊,其實會唔會先係你嗰

我喺openrice booking remark咗想要窗口位,同埋有切餅。本來有窗口位,但因為佢之前唔俾我個frd入先,慢慢窗口位俾其他walk-in 客坐晒。本來仲有一張,但嗰位經理話張枱係留俾boss所以唔可以俾我哋。因為拎枱嗰位係生日,根本唔會知我remark咗嘅request,所以無同佢嘈。咁我都覺得餐廳唔一定要fulfill我哋嘅要求。但我覺得餐廳可以打嚟通知一聲囉。最有問題嘅地方係,本身話留咗俾boss嘅枱,最尾係俾咗兩個普通街客。真係想講粗口,其實你boss留枱關我乜事,我食一餐飯千幾蚊,其實會唔會先係你嗰一刻嘅boss,你最後寧願俾個窗口位嗰一對之後先嚟嘅情侶,都唔俾我哋4個食生日飯嘅,好離譜!我寧願你求其作個藉口話張枱有人reserve咗。

然後我話有個蛋糕陣間切,個經理講一大輪英文,話因為好少餐廳無收10% service charge,所以我哋會收$150切餅費。其實好多餐廳有service charge都會收差不多價錢嘅切餅費㗎啦!會唔會太多廢話!真接講會有切餅費咪返囉!

跟住我哋想要餐具,2個waitress +嗰位經理忙緊無人理我哋,咁啱個餐具櫃喺我個朋友隔離,咁我個朋友就自己開櫃攞,因為我哋已經飲緊嘢,無帶口罩,咁啱俾個經理見到,佢即刻西晒面走埋嚟話我個frd ”not hygiene!”。佢然後同個櫃嘅另一邊枱客講sorry⋯我個frd呆左!佢係有唔啱,但個response會唔會好啲呢?例如話let me serve you! 而唔係西晒面話人⋯而且係你哋人手不足嘅問題,我朋友原意都係唔想麻煩到忙緊嘅職員。

最後9:40,開盡晒成間餐廳啲燈,播到音樂勁大聲,趕人10:00限聚令前離開。痴線!茶餐廳都唔會咁樣趕客!

臨走個經理仲要懶客氣咁同我哋講happy birthday,我哋回佢we are not happy with your service。

公平啲,講返食物,整體偏咸,特別個椰菜苗同青咖哩雞

第一次留言+負皮就俾咗哩間餐廳。大家嚟唔嚟自己決定。
2021-05-18
生日
2021-05-17 42 瀏覽
SOGO附近有眾多既泰式餐廳今日吃晚飯這一間 環境 服務 算是幾高質裝修有心思 有泰國chill 感覺 門口左邊吧枱 泰國餐廳沒有吧枱不合理吧!。。為人所共知 泰國餐廳必定會有其國王畫像而這餐廳以類別型式呈現予人新潮感覺------------------------------Seafood/Meats 🔸黑毛豬頸肉 $128 推介❗️❗️豬頸肉片 厚薄適中烹調方式改良了 不是直接炭爐燒製 雖然無講明 但以我多年吃泰式豬頸肉經驗而言 這應該是改良了 所以油香不會太多 肥膩再加上獨特醬汁 甜甜味 不再局限於原本泰式辣椒醬值得一讚🔸香草炒蜆 $188味道似豉椒炒蜆 但此香草味濃 感覺清新而且蜆都新鮮無沙最緊要 我吃到了彷如置身於泰國-----------------------------Rice /Noodles 🔸Bangkok Spaghetti $128意粉麵質有咬勁 泰式香料被吸收入麵 會有辣辣感覺 而且係後勁既辣配料有蝦 魷魚 蜆 豆角 粟米筍等等Fusion菜黎講 都唔錯------------------------------Mocktalls🔸 VIRGIN THAIJI
SOGO附近有眾多既泰式餐廳
今日吃晚飯這一間 環境 服務 算是幾高質
裝修有心思 有泰國chill 感覺
門口左邊吧枱 泰國餐廳沒有吧枱不合理吧!

為人所共知 泰國餐廳必定會有其國王畫像

Mocktalls
🔸 VIRGIN THAIJITO $68

朋友中意食荔枝
特意叫了這杯 thaijito
有荔枝汁、青檸汁、薄荷及rum酒
味道非常清新

大人小朋友都岩飲

整體而言 哩間餐廳質素幾高
而且環境地段都舒服便利

2021-05-16 44 瀏覽
朋友生日,話要食泰國菜,又話好耐冇係銅鑼灣出沒,好啦!就一次過滿足晒你既願望啦!今次選咗呢間「SAYAM Thai / Bar」,我見佢好似環境幾好,現場就覺得坐得好舒服,裝潢亦花過心思,幾靚。炸蝦混墨魚餅 $94墨魚膠溝蝦肉粒,雖然唔係好彈牙果種,但食落味道非常好,醬汁不是平時的甜酸醬,是辣汁,好惹味。PATTAYA NIGHT $98清清淡淡不太甜,青瓜味好出,配合埋番石榴汁,清新~VIRGIN TASTE OF MAYA $78橙汁溝菠蘿汁,比較甜的一杯飲品,蝶豆花本身無味,得個顏色,係靚既。咖哩羊膝 $224羊蘇味不太濃,肉炆得好淋,如果點多啲咖哩汁仲更好食😋蒜茸包好脆,點咖哩汁好正。通菜 $88應該係馬拉盞通菜,好好食,份量多。大蝦冬陰功炒飯 $128蝦好爽口,冬陰功飯既味好濃喎,朋友可能食正辣椒🌶️,話好辣,我就覺得一般辣,食晒😋

炸蝦混墨魚餅

炸蝦混墨魚餅 $94

PATTAYA NIGHT

PATTAYA NIGHT $98
清清淡淡不太甜,青瓜味好出,配合埋番石榴汁,清新~

VIRGIN TASTE OF MAYA

VIRGIN TASTE OF MAYA $78

咖哩羊膝 $224

通菜

通菜 $88
應該係馬拉盞通菜,好好食,份量多。

大蝦冬陰功炒飯 $128
2021-05-13
炸蝦混墨魚餅
PATTAYA NIGHT
VIRGIN TASTE OF MAYA
通菜
  • 馬拉盞炒通菜
呢間係銅鑼灣新開嘅泰式餐廳,店內裝修以藍色調為主,配上澎湃嘅音樂,超級chill💙🥂❗️值得讚嘅係食物唔錯,店員好nice👩🏽‍🦱👨🏾‍🦱:-1️⃣「蛋漿咖喱虎蝦🦐🍛($288)」-大兜到真係估佢唔到❗️ 咖喱味香濃唔辣,配上新鮮嘅虎蝦🦐同蒜蓉包🥖,好想要多幾碗白飯😍,貼心提示:生洋蔥有d辣🧅~Tiger Prawn Curry: this curry is so good, not spicy, served with tiger prawns and garlic bread 👍🏻-2️⃣「KAO PAD SAPAROT燒菠蘿炒飯🍍($128)」-味道好高質🤣🤟🏻,米飯粒粒分明、有鑊氣,仲有魷魚、大蝦、香脆腰果、肉鬆、炒蛋,重點係超級鮮甜嘅菠蘿🍍🤪(btw私心想佢原個菠蘿上)~Stir-fry rice with grilled fresh pineapple and seafood:the fry-rice is perfectly cooked, and the pineapple is juicy and sweet👍🏻-3️⃣ 「NEUR YANG牛肉串燒($94/2pcs)」-呢款配沙嗲
1️⃣「蛋漿咖喱虎蝦🦐🍛($288)」
3️⃣ 「NEUR YANG牛肉串燒($94/2pcs)」
呢款配沙嗲醬,但味道fair略鹹🤣~Beef skewer: with satay sauce, a little bit salty
4️⃣「泰式奶茶🧋($48)」
都幾滑但有少少淡,勝在唔甜~Thai Milk Tea
⚠️:係小巷,地點小隱蔽xd
2021-05-11 48 瀏覽
同朋友放工後chillax 既dinner 有呢個感覺好大體既菠蘿炒飯,仲要加埋一隻一開二既蝦,真係比我平是食開既菠蘿炒飯更上一層樓!再講Cocktail Pattaya Night & Phucket Viva 都好清甜解渴,Phuket Viva 用rose gold 既杯裝住感覺好grand and elegant.最後,唔少得店員向我同朋友推介既Pla Boran 係一條炸左兩次既魚加green mango salad 既matching去做一個crunchy, 酸甜既口感而留下一個special impression!店員又nice, 熱情,加埋免加一收費,仲要每一個推薦都咁有驚喜,真係一個好性價比高chillax 既一晚。

2021-05-10 382 瀏覽
🍴椰汁雞湯 HK$84一開始椰香撲鼻,雞同椰子嘅清甜隨之而來,絕對唔係椰汁加急凍雞肉加水可以煲成嘅味道,一問之下,原來湯底用老雞熬成,再加新鮮椰青水、椰汁、鮮雞肉,仲有金不換、泰國番茜等香料,層次豐富,真材實料。🍴冬蔭功湯 HK$84平時飲冬蔭功湯最憎咬到硬嘅香茅、南薑,都幾唔方便,而呢碗冬蔭功湯同椰汁雞湯一樣,將香料切碎,每一啖都飲到各種食材,極具層次,而湯底本身酸辣香並重,酸同辣各自都好突出,同時亦非常匹配,真係好飲到一啖接一啖追住黎飲,暫時係我飲過最好飲嘅冬蔭功湯。🍴柚子沙律 HK$128雖然肉同菜都鍾意食,但甚少特登點一份沙律食,而泰式沙律卻例外。甘甜多汁嘅柚子加幾片鮮甜帶子刺身,淋上以魚露為主嘅沙律汁,既開胃,又惹味,泰式沙律獨有嘅酸辣鹹香令人著迷。🍴燒虎蝦配黑胡椒汁 HK$288虎蝦夠厚肉,燒得香,有米粉伴碟,可以撈汁食,黑胡椒汁加埋三色椒看似甚有茶記風味,但就無咁油膩,唔算辣,以突出胡椒香味為主。🍴蟹肉炒飯 HK$128蟹肉足料鮮甜,炒飯粒粒分明,落少少辣魚露更加惹味,食完見到碟底無乜油,炒飯有功架。🍴THAIJITO HK$88材料有荔枝汁、青檸汁、薄荷、冧酒,比一般M

🍴椰汁雞湯 HK$84

🍴冬蔭功湯 HK$84

🍴柚子沙律 HK$128

🍴燒虎蝦配黑胡椒汁 HK$288

🍴蟹肉炒飯 HK$128

🍴THAIJITO HK$88
材料有荔枝汁、青檸汁、薄荷、冧酒,比一般Mojito多左荔枝汁,令酸苦味更平衡,更易入口。

🍴PHUKET VIVA HK$98
材料有青檸汁、橙汁、雪碧、紅酒,雪碧溝紅酒呢個配搭細個去飲會間中試下,純粹過下癮,朋友就話呢杯PHUKET VIVA好合佢口味,雪碧唔會蓋過紅酒果香。

📍SAYAM THAI/BAR
銅鑼灣怡和街22號3樓
SAYAM Resto & Bar係銅鑼灣嘅樓上餐廳,裝修雅緻,最正嘅係唔收加一都有熱情嘅招呼,抵讚!Virgin Taste of Maya $78好靚嘅淺紫色!由橙、菠蘿、蝶豆花同埋雪碧組成,充滿熱帶氣息!Suntory Gold $98三得利的生啤以泡滑見稱,食辣嘢就Fit晒!椰汁雞湯 $84濃郁的椰汁雞湯椰香出眾,甜美之中又帶一點辣度,熱辣辣十分好喝!冬蔭功湯 $84食泰國嘢又點可以冇冬蔭功?SAYAM嘅冬蔭功的鮮蕃茄味突出,仲有勁大隻爽彈大頭蝦!燒安格斯牛肉沙律 $214牛肉軟腍可口,醬汁帶著清爽果甜,令人相當開胃!魷魚 $128原條燒魷魚,味道鮮味,配勁酸勁辣嘅醬汁,超級刺激!燒菠蘿炒飯 $128初時以為係用菠蘿裝住,點知真係燒菠蘿!燒菠蘿甜美Juicy!炒飯好香口,加埋肉鬆真係好好味呀!

Virgin Taste of Maya $78

Suntory Gold $98
三得利的生啤以泡滑見稱,食辣嘢就Fit晒!

椰汁雞湯 $84

冬蔭功湯 $84

燒安格斯牛肉沙律 $214

牛肉軟腍可口,醬汁帶著清爽果甜,令人相當開胃!

魷魚 $128

原條燒魷魚,味道鮮味,配勁酸勁辣嘅醬汁,超級刺激!

燒菠蘿炒飯 $128

2021-05-09 52 瀏覽
母親節訂咗呢間試吓,見到好多好評!果然環境舒適食物美味。原來除咗主餐牌,有午餐,非常之抵食。只係$64有好多選擇!我哋大部份都嗌咗海南雞飯,非常之好味、雞係好嫩滑,醬汁好特別!咖喱崩沙牛腩飯,牛腩係非常之靚真正嘅崩沙腩!另外在叫咗通菜同埋燒鰻魚!通菜好味燒鰻魚係外脆內軟,跟鰻魚嘅汁都係非常之好味!今餐嘅飲品凍飲大大杯熱飲都係有心做嘅!凍咖啡係有泡沫喺上邊有層次嘅!值得再嚟幫襯煮餐牌而家都有八折非常抵!
母親節訂咗呢間試吓,見到好多好評!果然環境舒適食物美味。

原來除咗主餐牌,有午餐,非常之抵食。只係$64有好多選擇!

通菜好味燒鰻魚係外脆內軟,跟鰻魚嘅汁都係非常之好味!

今餐嘅飲品凍飲大大杯熱飲都係有心做嘅!
凍咖啡係有泡沫喺上邊有層次嘅!

值得再嚟幫襯煮餐牌而家都有八折非常抵!

2021-05-05 313 瀏覽
今晚同朋友去咗銅鑼灣呢間泰國餐廳食飯 呢度嘅環境同裝修都好靚 店員全部都係講英文 好nice😛 食物質素都唔錯👍🏻 因為朋友唔食牛嘅關係 我地叫咗啲海鮮share🤣青木瓜沙律 $94前菜叫咗青木瓜沙律 有青木瓜絲、青檸、蕃茄、花生粒等等😛 感覺好清新 不過有少少辣 好開胃😋燒鱔 $136 / 3 pcs一黎到就聞到燒得好香🤤 燒鱔有三大條 每條都好厚肉 油脂豐富 魚皮燒得香脆 鱔肉好嫩滑 好香魚油味😆 蛋漿咖喱虎蝦 $288賣相好靚😍😍 咖喱好香濃惹味 一碟有三隻大蝦 聞到好香嘅燒烤味 蝦肉好爽口鮮甜好大隻😋 佢烤得好入味 而且好多蝦膏😋😋 另外蛋漿咖喱加咗青紅椒同洋蔥😛😛 法包索晒咖喱汁好惹味😆燒菠蘿炒飯 $128食泰國嘢點少得菠蘿炒飯😎 呢個菠蘿炒飯好特別 菠蘿肉同炒飯係分開😆 炒飯入面魷魚粒 仲有肉鬆同提子乾 口感豐富😋 菠蘿一啲唔酸👍🏻👍🏻 兩個人share都好飽😋新鮮椰青 $48呢個椰青好大個 椰子味好香濃 仲有好多椰肉食 椰肉清甜 推介😋泰式奶茶 $48泰式奶茶開頭驚會太甜 但飲落又唔係好甜😆 奶茶味好香濃 唔錯😛 佢最特別有漸層效果好靚 打卡一流📸 *呢度有兩個入

青木瓜沙律 $94

燒菠蘿炒飯 $128
燒菠蘿炒飯

新鮮椰青 $48

泰式奶茶 $48

*呢度有兩個入口 有個入口比較難搵 佢係喺恆生大廈中間條巷行入去 另一個就喺F出口行過對面 喺木衛二隔離 大家要留意🙆🏻‍♀️

📌銅鑼灣怡和街22號3樓
2021-05-05
青木瓜沙律
燒鱔
蛋漿咖喱虎蝦
燒菠蘿炒飯
2021-05-04 33 瀏覽
一向都很喜歡吃泰菜,酸辣開胃,SAYAM 除了有泰菜外,更是一間泰式酒吧,餐廳地方亦非常不錯。Lemonade Bitter, 混和了青檸, 雪碧和angostura bittersVirgin Pattaya Night, 混和了青檸,青瓜,檸檬草,薄荷和果汁,口感清新,沒有任何酒精成份。 青木瓜沙律,非常清爽的泰式沙律,甜酸微辣,顏色鮮艷,看見就很有食慾。清蒸海鱸魚,雖然是清蒸,但跟我們香港人的清蒸完全不一樣,泰式放了很多香料和肉碎,蒸出來的海鱸魚更鮮、更香,更滑。這個海鱸魚蒸出來的湯汁比較多,但因為放了香料,所以一點也不腥,湯汁用來伴飯一流,我真心比較喜歡泰式清蒸,十分好味。大蝦冬陰功炒飯,冬陰功湯就喝得多,第一次吃冬陰功炒飯,同樣是冬陰功的味道,但不會太辣,而且我很喜歡飯裹透著青檸的清香味,非常開胃的一道炒飯。

• 清蒸海鱸魚,大蝦冬陰功炒飯
今日係銅鑼灣同朋友行街,突然想食泰菜就問朋友有咩好介紹佢就話帶我去一間好地道既泰國餐廳地點比較唔顯眼但上到樓上裝修令人眼前一亮非常期待地方幾大,d枱既距離都足夠遠唔會有迫既感覺坐得好舒服餐牌好多選擇,非常吸引亦有店舖私家調配雞尾酒喜愛酒既朋友一定唔可以錯過!咖哩羊膝上菜見到個份量係哇左一聲羊膝係大個一個拳一切落去係唔需要用力就切得開煮得好軟淋好入味咖哩唔會太辣一般人都會接受到香料味好足好惹味Gai Yang燒雞 (半隻)燒得非常香醃得好入味皮脆肉嫩燒海鱸魚又係香味十足既菜式令到其他枱既人都望住我地食咩可以咁香😆店員好細心幫我地切開魚肉好滑好新鮮非常推薦
今日係銅鑼灣同朋友行街,突然想食泰菜
就問朋友有咩好介紹
佢就話帶我去一間好地道既泰國餐廳
地點比較唔顯眼
但上到樓上裝修令人眼前一亮
非常期待

地方幾大,d枱既距離都足夠遠
唔會有迫既感覺
坐得好舒服

餐牌好多選擇,非常吸引
亦有店舖私家調配雞尾酒
喜愛酒既朋友一定唔可以錯過!

上菜見到個份量係哇左一聲
咖哩唔會太辣
一般人都會接受到
香料味好足
好惹味

Gai Yang燒雞 (半隻)
燒得非常香

令到其他枱既人都望住我地食咩可以咁香😆
店員好細心幫我地切開
魚肉好滑好新鮮
非常推薦

本身book咗位去試呢間餐廳,夠鐘後10分鐘餐廳打嚟,用英文問我係咪嚟緊,我講咗sorry,話我今日嚟唔到。然後員工話Can you cancel next time,仲即刻轉講中文話:「咁嘅時勢,唔該你做下好心,唔好咁衰...」隨即仲cut埋我線以上係員工嘅exact wording,冇加冇減。我承認冇cancel booking係我疏忽,亦已道歉,真係冇諗過會咁樣俾人鬧。本身真係好想試呢間餐廳,而家絕對唔會考慮,免得上去受氣😓
2021-04-27 53 瀏覽
慶祝又過左peak season🥳環境好chill老闆又好nice食都食得好開心😆飲品Virgin Pattaya Night有青榴汁、青檸、青瓜、香茅及薄荷葉調配個人勁鍾意青瓜同薄荷葉做base 既飲品好refreshing另一杯係lemonade bitter飲落夠晒酸~好開胃Pad Thai好夠鑊氣又唔會乾身仲配有勁新鮮彈牙既大蝦🍤清蒸海鱸魚🐟條魚好新鮮好滑冇諗過會食到咁高質既海鮮個湯酸酸甜甜好惹味仲有粒粒既手打肉丸送飯一流😎最後仲點左半隻泰式燒雞燒得香醃得又入味肉質仲要keep到好juicy配埋個秘製醬汁真係好好味讚!窗口邊既花仲要係鮮花有陣陣花香仲有hally hour 添!
慶祝又過左peak season🥳

環境好chill老闆又好nice
食都食得好開心😆

飲品Virgin Pattaya Night
有青榴汁、青檸、青瓜、香茅及薄荷葉調配
個人勁鍾意青瓜同薄荷葉做base 既飲品

配埋個秘製醬汁真係好好味
讚!

窗口邊既花仲要係鮮花
有陣陣花香

仲有hally hour 添!
依間泰國菜超有情調~ 環境舒服,內部裝修有啲似外國嘅小白屋, 而且有外國人打理~ 成個感覺好似去咗高級餐廳咁~ 呢間泰國菜性價比都算幾高,而且重視擺盤~ 簡單嘅菜式都可以睇得出擺盤嘅用心,係呢間餐廳嘅特色~ 打卡friendly(*゚∀゚*) Food /Dessert : 📸📸📸.5/5 Environment : 📸📸📸📸/5 (雖然冇好靚嘅打卡位但係成間舖頭都整得好靚, 好適合一大班女仔去食飯) Price 💰Chef special - Fried Fish —— $288 超推薦! 係最近先新出嘅菜式嚟㗎~ 味道偏向有少少糖醋味,酸酸甜甜嘅感覺極度開胃~ 本身以為要自己拆開條魚食,點知原來已經分左一嚿嚿非常容易入口,再配埋泰式沙律~ 完全non stop咁樣食(╹◡╹)建議三至四個人分食~ 青芒果沙律 —— $114 原來食落口都幾辣個喎! 不過就好開胃,食炸嘢好適合攞嚟轉下口味,以前菜來講我覺得幾出色! 炸蝦混墨魚餅 —— $94 每次食泰國嘢我都好想叫炸蝦餅!次次都覺得有啲唔抵食,不過呢個叫咗完全冇後悔! 佢每舊份量超大而且炸得外脆內軟,口感超豐富~ 好似食緊炸蝦嘅冬甩

打卡friendly(*゚∀゚*)
Food /Dessert : 📸📸📸.5/5

Price 💰

青芒果沙律 —— $114

炸蝦混墨魚餅 —— $94

每次食泰國嘢我都好想叫炸蝦餅!次次都覺得有啲唔抵食,不過呢個叫咗完全冇後悔! 佢每舊份量超大而且炸得外脆內軟,口感超豐富~ 好似食緊炸蝦嘅冬甩咁樣,食完滿足晒我嘅願望~

蟹肉炒飯 —— $128

係好食嘅炒飯~ 飯粒分明而且一啲都唔油,雖然顏色唔太鮮艷但係每一啖都食到滿滿嘅蟹肉! 仲好有心思咁配埋酸辣醬汁增添泰國風味~ 以炒飯嚟講感覺剛剛好,唔會覺得好Heavy嘅炒飯!

Thaijito / Taste of Maya —— $88

我個人認為酒類飲品幾值得叫! 錢唔算貴,而且真係好有泰式感覺~ 我哋一杯係菠蘿另外一杯係荔枝都飲到好豐富嘅水果味而且同moijito 酒味超夾~

推薦值: ⚜️⚜️⚜⚜⚜ /5
又靚又好食! 我符合我個人嘅食嘢審美, 而且我個人好鍾意食泰國菜真心覺得整得好好~ 冇試過嘅一定要試一試! 用生命推薦(^○^)
今日係銅鑼灣試咗依間新派泰國菜,裝修靚之餘食物亦高質,甚有異國風情。店員特別推介嘅黃咖喱蟹係我地好鍾意嘅菜式,肉蟹按market price收費但絕對係一分錢一分貨-肉蟹非常大隻,啖啖肉夠鮮味,吸晒咖喱嘅精華每一啖都好滋味;黃咖喱唔辣,加咗蛋漿煮所以做到濃稠得嚟綿滑嘅口感,配上脆卜卜嘅法式蒜蓉包真係非常好食!唔洗去海南島都食到好味嘅海南雞~泰式煮法嘅海南雞冇醬油浸住,更突顯雞肉嘅味道,無論係雞胸雞髀都厚肉嫩滑,雞皮少許爽口食埋都唔覺肥膩,點埋泰式辣汁更加正!大蝦冬陰功炒飯亦係惹味嘅選擇,冬陰功醬味道酸辣香濃,唧啲青檸汁平衡番更開胃,大蝦肉質彈牙蝦頭仲有膏添~餐廳仲有一系列加入泰國元素嘅Cocktail同Mocktail,Bartender推介我飲依杯Chiang Mai Darling,混合咗橙汁、蔓越莓汁同蜜桃果蓉,食完豐盛嘅一餐最啱飲番杯酸酸甜甜嘅特飲;椰青好清甜,啲椰肉仲好易起可以當埋甜品食😋用餐期間店員都有關心下我地對食物滿唔滿意,服務週到,喺度推介比各位鍾意食泰國菜嘅朋友仔去試下☺️

蛋漿黃咖喱肉蟹

去骨泰式海南雞 (半隻)
去骨泰式海南雞 (半隻)

Chiang Mai Darling
Fresh Coconut