2024-04-07 29 瀏覽
職員態度傲慢, 食物及飲品在放在枱另一角落, 客人自便, 令人感觉不太舒服, All day breadfast $118左右包涷蜜桃飲料不算貴, 亦不至於這個態度, 食物一般, 這個价錢很多別的選擇, 試一次就夠,下次不再考慮.
你話元朗就唔應該得搞得出港式茶記咁簡單,今次嗌咗幾樣嘢嚟食,每一樣都有佢嘅噱頭!個西洋菜忌廉湯,口感滑溜溜,簡直係飲落去夠曬慰藉;而個燒美國香草醬麵包糠豬鞍架,賣相精緻,肉厚香軟食落超曬滿足,麵包糠脆卜卜地響喺口邊,個配搭真係高招!唔止咁,飲品部分,佢哋個熱朱古力仲拉得一手好花,熱辣辣嘅香味即刻令人心窩都暖笠笠。最後,我仲留咗個肚位試吓佢哋嘅甜品——曲奇雪糕窩夫,窩夫嘅外皮焗得啱啱好,曲奇顆粒嘅滋味配上雪糕,簡直係完美收場👌。整體嚟講,呢間餐廳啲食物質素真係使到我嘆為觀止,每一啖食落去都好有驚喜,行開「食評家」咁耐,真係感到自己嘅味蕾都好滿足。下次記得帶埋屋企人嚟試啊,推薦給晒大家!🍽️👨‍👩‍👧‍👦🎉

2023-09-27 327 瀏覽
當然,這是一份熱情四溢的食評,關於猫星人餐廳的鵝肝黑松露燴飯和三文魚水果沙律,以及令人印象深刻的環境!😊🍽️🌟猫星人餐廳,來到這裡就彷彿置身於一個奇幻的貓星球🐱🪐,環境裝飾得充滿現代感,無論您走到哪裡,都有驚喜等著您。這裡的用餐環境絕對值得一讚,每個細節都展現了餐廳的用心經營,令人陶醉於它的獨特魅力。🌌🌆現在,讓我們談談美食!鵝肝黑松露燴飯是一道驚艷的絕品。這道菜不僅外觀華麗,而且每一口都充滿了奢華的滋味。鵝肝的豐富滋味與黑松露的香氣完美融合,帶來一種無法用言語表達的享受。每一口都是一場味蕾的盛宴,絕對是美食家的夢想。🍛🍷👌如果您渴望輕盈的選擇,三文魚水果沙律是您的最佳選擇。這道沙律新鮮而豐富,三文魚的柔軟質地與多種水果和蔬菜的結合,讓您感受到多層次的美味。加上清新的醬汁,這道菜絕對是夏日的最佳選擇。🥗🍓🍊總之,猫星人餐廳提供了一個難以忘懷的用餐體驗,無論是品味美食還是欣賞迷人的環境,都能讓您心情愉悅。如果您想要享受一個充滿驚喜和美味的夜晚,絕對不要錯過這個令人印象深刻的地方!🌠🍴💖

2023-09-27
#港女覓食到元朗 星期日,悠閑天,緊係要出去hea下啦~餐廳唔忙的話,可以坐足2小時同友人吹下水😆餐廳屬小店,座位不多而且枱與枱之間距離比較近。週末LUNCH SET 配 是日餐湯/沙律✨是日餐湯(黑松露蘑菇湯)飲落偏咸,好彩蘑菇味夠濃,而且仲咬到啲蘑菇粒粒。✨日式壽喜燒安格斯牛肉雜菌洋葱炒意粉 $93食落甜甜的壽喜燒汁味,意粉爽口彈牙,汁都夠多,意粉唔會乾爭爭。✨招牌燒菠蘿肯瓊香料香煎美國豬扒配薯菜 $93基本上見到每枱客人都有點呢道菜,豬扒肉質鮮嫩,而且可以食到香料的味道。不過未去到好驚艷好食的感覺😂✨Mocha 跟餐+$20咖啡味不夠出,但朱古力味道還是能喝得出來😂✨Creme Brulee Ginger latte 跟餐+$24薑味不夠濃,而且面頭的焦糖效果也不夠,淡淡的咖啡味🥲✨全日兒童餐 $68有茄汁意粉不過個醬比較甜🍝仲有炸魚同炸薯條🍟及有鮮甜水果🍉配益力多✨原味巴斯克芝士蛋糕 跟餐+$20食落唔夠滑身嘅芝士蛋糕🍰,芝士味唔太夠濃。✨綠茶巴斯克芝士蛋糕 跟餐+$20無比較無相害,綠茶味食落口滑身勁多👍🏻仲食到綠茶的少少苦澀味。總結人均消費💸:$186/1人味道:🌕🌕🌕🌗🌑
#港女覓食到元朗

週末LUNCH SET 配 是日餐湯/沙律

✨是日餐湯(黑松露蘑菇湯)
飲落偏咸,好彩蘑菇味夠濃,而且仲咬到啲蘑菇粒粒。

✨日式壽喜燒安格斯牛肉雜菌洋葱炒意粉 $93

✨招牌燒菠蘿肯瓊香料香煎美國豬扒配薯菜 $93

✨Mocha 跟餐+$20
咖啡味不夠出,但朱古力味道還是能喝得出來😂

薑味不夠濃,而且面頭的焦糖效果也不夠,淡淡的咖啡味🥲

✨全日兒童餐 $68

✨原味巴斯克芝士蛋糕 跟餐+$20
食落唔夠滑身嘅芝士蛋糕🍰,芝士味唔太夠濃。

✨綠茶巴斯克芝士蛋糕 跟餐+$20

總結
人均消費💸:$186/1人
味道:🌕🌕🌕🌗🌑
份量:🌕🌕🌕🌑🌑
服務:🌕🌕🌕🌑🌑
質素:🌕🌕🌕🌑🌑

🍴 Salamat Cafe (元朗)
📍元朗馬田路38號怡豐花園3號地舖

::::::::୨୧::::::::୨୧::::::::୨୧:::::::::୨୧:::::::::
#hkfoodie#eat#gathering
#food #foodphotography #foodblogger #foodstagram #instafood #hkfood #foodpics #photooftheday #foodie #foodlover #foodlife
#foodholiceatdiary#元朗café
2023-07-23
2023-07-23 210 瀏覽
. 元朗無驚喜Cafe l淡味咖啡📍#SalamatCafe——————————————-🌞週末LUNCH SET 配 是日餐湯/沙律🥣是日餐湯(黑松露蘑菇湯)相對濃味😀不過咸咗少少🍬全日兒童餐 $68有薯條、炸魚、意粉、生果、益力多🤗蕃茄意粉偏甜🫣略為貴咗啲🍝日式壽喜燒安格斯牛肉雜菌洋葱炒意粉 $93真係成日都食黑松露同埋明太子意粉😥今次破格叫炒意粉😗預左會油左啲嘅、味道剛好有壽喜燒甜味同洋蔥香味🧅牛肉份量都幾多👌🏻🐷招牌燒菠蘿肯瓊香料香煎美國豬扒配薯菜 $93好淋身易咬、惟無咩豬味🤔可能本身有調味掩蓋左、仲有酸酸地嘅醬汁🤗都OK嘅☕️Mocha 跟餐+$20冇乜咖啡味🥱好啖、朱古力多過咖啡味、偏甜☕️Creme Brulee Ginger latte 跟餐+$24本身好期待薑味重、但無焦糖燉蛋味、無薑味😵‍💫剩下淡啲嘅咖啡味😐🍰原味巴斯克芝士蛋糕 跟餐+$20芝士味都濃嘅、但口感比較粗糙🤔不過加呢個價錢都算抵食嘅🍰綠茶巴斯克芝士蛋糕 跟餐+$20💓綠茶好食過原味、仲軟滑綿綿好多🙀點解咁大分別嘅😳**叧加一服務費**——————————————-總結 : 平時見到都多人等位、諗住應該都好
. 元朗無驚喜Cafe l淡味咖啡
📍#SalamatCafe

🌞週末LUNCH SET 配 是日餐湯/沙律

🥣是日餐湯(黑松露蘑菇湯)
相對濃味😀不過咸咗少少

🍬全日兒童餐 $68
有薯條、炸魚、意粉、生果、益力多🤗
蕃茄意粉偏甜🫣略為貴咗啲

🍝日式壽喜燒安格斯牛肉雜菌洋葱炒意粉 $93
真係成日都食黑松露同埋明太子意粉😥今次破格叫炒意粉

🐷招牌燒菠蘿肯瓊香料香煎美國豬扒配薯菜 $93

☕️Mocha 跟餐+$20
冇乜咖啡味🥱好啖、朱古力多過咖啡味、偏甜

🍰原味巴斯克芝士蛋糕 跟餐+$20
芝士味都濃嘅、但口感比較粗糙🤔不過加呢個價錢都算抵食嘅

🍰綠茶巴斯克芝士蛋糕 跟餐+$20
💓綠茶好食過原味、仲軟滑綿綿好多🙀點解咁大分別嘅😳

**叧加一服務費**
——————————————-

總結 : 平時見到都多人等位、諗住應該都好好食、可能期望越大失望越大🥺

咖啡到底發生過什麼事?😿週末想嘆下咖啡姐☕️點解唔好飲😩食物無咩驚喜。。。座位好迫🫠比人撞左張凳三次😵‍💫 唯一好嘅就係食咗兩小時冇吹你交枱、不過都無下次了

📍 Salamat Cafe
🏠 元朗馬田路38號怡豐花園3號地舖
📆星期一: 11:30-18:00
📆星期二至日及公眾假期: 11:30-22:00
  • 巴斯克芝士蛋糕
2023-06-13 266 瀏覽
由於事前已經知道呢間餐廳係元朗都幾出名,擔心有排等位於是我地一行四人決定六點去到食第一輪🤣 五點九已經企定係出面等佢轉menu 好痴線😂😂入到去坐低叫左個4人set, 感覺好豐富而實際亦如是。 餐湯配熱辣辣既麵包👍, 沙律好足料,煙三文魚份量超多! 食完沙律已經飽飽地😂😂 之後個海鮮意粉用左魷魚口感好特別,pizza 個餅底都整得好好食! 羊架七成熟味道剛好,不過朋友話有膻味但我又唔係好覺🤔 唯一係個豬仔骨咸左少少, overall 抵食😋4人埋單 $7xx好食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️性價比:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

4人埋單 $7xx
好食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️
性價比:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
2023-06-12 131 瀏覽
下午茶時間人在元朗馬田路,只得30分鐘趕時間要快食,兩間茶餐廳滿座,唯有求其食呢間啦,是是但但;喺下午茶餐牌內揀咗「英式香腸炒蛋漢堡包」($58) 🍔唔明點解用港式提子麥包,少少R頭🤨食炒蛋嘅同時有提子乾個味道唔係好夾🤣炒蛋蛋味薄,沙律菜唔新鮮,最好食係兩條腸仔,因為煎到熱騰騰🙂所有食材選擇可以有更大進步空間,綜合埋服務態度,整體感想係$58唔值;餐茶改凍飲另再加$5,今餐埋單合共$63🙂
2023-05-21 532 瀏覽
香港Cafe越開越多如何令客人印象深刻D除咗靚到令人想打卡嘅環境食物水準都好重要🫶🏻今次入元朗揀咗呢間cafe一試貪嗰邊偏離鬧市少少餐廳門口又有戶外餐桌⛱餐牌選擇真係唔少淨係Holiday Brunch套餐已有14款‼️A la carte仲有頭盤 、pizza、意粉飯、扒類等選擇廚房水吧均由老闆一人主理👨🏻‍🍳但食物飲品上菜速度一啲都唔怠慢真係令人驚嘆😆👍🏻▫️招牌日本黃金魷魚、雜菌&香煎帆立貝配明太子汁意粉 ($108)首先餐湯已經食得出心機🥣粟米忌廉湯啖啖充滿粟米蓉係自己餚嗰種三文魚沙律醬汁吸引🥗油醋唔會過酸而清新招牌意粉餸料好豐富🍝兩大粒帆立貝加好多雜菌最特別係黃金魷魚似以前放學食嘅袋裝撈麵嗰d彈牙魷魚而明太子忌廉醬係成個意粉嘅靈魂✨味道creamy帶辣好惹味招牌意粉確係不同🤩▫️日式蟹籽龍蝦包配薯條及沙律菜 ($88)龍蝦包$88出邊真係唔會搵到Size唔細亦爆晒餡用嘅係龍蝦仔肉配甜沙律醬我就鍾意唔帶甜味嘅沙律醬多d薯條新鮮即炸係基本😬不過以呢個價錢不應要求更多▫️Day & Night(Beer + Espresso)(+$30)、Milk Chocolate (+$20)套餐包冷
香港Cafe越開越多

似以前放學食嘅袋裝撈麵嗰d彈牙魷魚
而明太子忌廉醬係成個意粉嘅靈魂✨
味道creamy帶辣好惹味
招牌意粉確係不同🤩

▫️日式蟹籽龍蝦包配薯條及沙律菜 ($88)

龍蝦包$88出邊真係唔會搵到

呢間cafe食物足料有水準
Feel到店家嘅homemade誠意製作
坐埋出戶外成餐飯真係幾有feel😎☀️
2023-04-19 199 瀏覽
依間cafe地方雖然唔大,但cafe 內既環境舒服,光線充足,精心佈置,有好多關於某套籃球漫畫既公仔,牆上又照滿唔同電影既海報。招牌燒菠蘿肯瓊香料香煎美國(無激素,gluten free)豬扒配薯菜$93呢間Salamat嘅招牌燒菠蘿肯瓊香料香煎美國豬扒真係唔錯,豬肉咁嫩滑,啲香料又啱啱好醃得好入味,搭埋新鮮煮熟嘅菠蘿,好開胃!最緊要係佢無激素同埋無麩質,啲健康人士都食得安心。柚子湯力咖啡$48(lunch半價)用湯力沖咖啡唔係到到有得飲,所以見到就試,呢杯終極柚子湯力咖啡好有驚喜,啲柚子味同咖啡味混合得好啱口,唔會太甜又唔會太澀,飲落會先有柚子味之後再嚟咖啡味。

柚子湯力咖啡$48(lunch半價)
2023-04-18
2023-04-09 161 瀏覽
着咗朋友入元朗食brunch,搜尋OpenRice 見評分唔錯就book枱試下嗌左個龍蝦包配薯條沙律只係$88依個價錢應該九龍港島區食唔到薯條熱辣辣係基本,反而個包可以轉第二隻,因為好似比較乾,個人意見🤣同行朋友就食咗豬鞍配薯條沙律,豬比較乾身唔夠味,要問店員再拎醬汁。下次可以試吓意粉或all day breakfast
着咗朋友入元朗食brunch,
搜尋OpenRice 見評分唔錯就book枱試下
嗌左個龍蝦包配薯條沙律只係$88
依個價錢應該九龍港島區食唔到
2023-01-05 687 瀏覽
原來Aldou 已易手成為這家Salamat,難怪似曾相識卻又不記得這個名字。看餐牌後,發現其實無論叫一人餐定還是四人餐,好像菜式好彩不多,四人餐好像多了些小食等等,反正我們這麼多人,直接叫四人餐算吧,甭想餐湯、黑糖餐包,這個包的味道相當特別,與平日outback黑糖麵包比較,它的香味更加出眾,而且罕見。煙三文魚鮮果雜菜沙律配金文畢芝士,蔬菜份量極多,而且雜果成份也很多,燒牛肉黑松露忌廉汁燴飯,這個燴飯的作品味道就比較濃郁,因為內裏的菇菌都相當多,因此不太適合本人日本黃金魷魚雜菌及香煎帆立貝明太子意粉,餐牌上面都沒有見到有平時那些就是的魷魚,原來透明袋點黃色的就是這種黃金魷魚。德式香腸拼盤配德式酸菜沙律菜芥末,酸菜味道很酸,不過好香,德國式的香腸,無論白色定還是紅色的,味道都帶點油香。香煎三文魚柳配烤野菜薯條,因為我家中也經常吃三文魚,因此這兒的三文魚不會顯得特別吸引,薯條補充裝,做得相當之熱燙,味道自然好吃的兒童餐,有茄汁燴意粉,味道不太酸,有蜜瓜以及菠蘿兩種鮮果,有炸魚以及薯條,不過炸魚的外皮偏厚,內裏的魚就比較硬實,不適合嬰幼兒食用。熱咖啡,味道還好,晚黑廢事喝黑咖啡,沒酸味,杯
原來Aldou 已易手成為這家
Salamat,難怪似曾相識卻又不記得這個名字。

黑糖麵包正
看餐牌後,發現其實無論叫一人餐定還是

,而且罕見。
煙三文魚鮮果雜菜沙律配金文畢芝士,蔬菜份量極多,
而且雜果成份也很多,
燒牛肉黑松露忌廉汁燴飯,這個燴飯的作品味道就比較濃郁,
因為內裏的菇菌都相當多,因此不太適合本人
德式香腸拼盤配德式酸菜沙律菜芥末,酸菜味道很酸,不過好香,
德國式的香腸,無論白色定還是紅色的,味道都帶點油香。
三文魚不會顯得特別吸引,
薯條補充裝,做得相當之熱燙,味道自然好吃的
炸魚以及薯條,不過炸魚的外皮偏厚,
內裏的魚就比較硬實,不適合嬰幼兒食用。
熱咖啡,味道還好,晚黑廢事喝黑咖啡,沒酸味,杯子特別,入口順滑。

小型芝士蛋糕,味濃不膩,清新怡人

no offence,但內裏啊姐常在扮工,揚手看不見,問答都不太行;惟一一名男職員(定老闆?),親力親為,落單、端菜、收碟,以致入番廚房煮野,全部一手包辦,厲害!
仲要唔會等太耐,大約上一道菜吃了一半,便端來另一味,全部夠熱燙,值得頌讚
黑糖麵包正
2022-10-09 418 瀏覽
🌟輕鐵豐年路7-8分鐘路程🌟#元朗劇院對外空地🌟#下午茶#午餐諗住去食個tea當晚餐點知睇睇個menu, 仲有午餐可以揀可以揀下午茶 又可以揀午餐 正wo!🌼香燒肯瓊香料豬扒 配薯菜沙律-豬扒厚度中等 咬起黎唔太厚唔太簿-香燒 再配特別香料 味道絕佳🌼香草香燒豬扒配柚子醋沙律菜-好岩唔想食澱粉質的朋友- 好味wo 👍🏻🌼曲奇雪糕窩夫-窩夫熱辣辣脆ト卜- 仲有d朱古力醬 係表面-加埋雪糕又凍又熱好正!❣️下午茶包飲品可以揀蜜糖紅茶/美式咖啡-揀左蜜糖紅茶唔太甜幾好!-美式咖啡偏酸❣️午餐飲品半價- flat white 好味 好滑
🌟輕鐵豐年路7-8分鐘路程
🌟#元朗劇院對外空地
🌟#下午茶#午餐

諗住去食個tea當晚餐
點知睇睇個menu, 仲有午餐可以揀
可以揀下午茶 又可以揀午餐 正wo!

🌼香燒肯瓊香料豬扒 配薯菜沙律

- 好味wo 👍🏻

🌼曲奇雪糕窩夫
-窩夫熱辣辣脆ト卜
- 仲有d朱古力醬 係表面
-加埋雪糕又凍又熱好正!

❣️下午茶包飲品可以揀蜜糖紅茶/美式咖啡
-揀左蜜糖紅茶唔太甜幾好!
-美式咖啡偏酸

❣️午餐飲品半價
- flat white 好味 好滑
2022-10-07
2022-09-17 361 瀏覽
室內位置細座位少 五臟雖小但環境寧靜 好適合傾偈嘆美食🐔 單骨雞翼配黑松露醬雞翼炸得香脆 辣辣地 最好食就係佢啦Set Dinner🥗 巴馬火腿雜菜沙律🥣 香濃的蘑菇湯🥖 黑糖麵包挺鬆軟🍲 燒牛肉黑松露忌廉汁燴飯依個都幾好嘅 如果黑松露味再重一啲會更好的🥩 美國安格斯牛西冷配薯菜五成熟 但扒比較多根位 好韌 一般般🧀 巴斯克芝士蛋糕中間入口即化 靠而且不會太甜 芝士味幾濃 🥰☕️ Dirty 、鮮奶朱古力、蜜糖薑味鮮奶📍 元朗馬田路38號怡豐花園3號地舖
室內位置細座位少 五臟雖小但環境寧靜 好適合傾偈嘆美食

🥩 美國安格斯牛西冷配薯菜
五成熟 但扒比較多根位 好韌 一般般
🧀 巴斯克芝士蛋糕
中間入口即化 靠而且不會太甜 芝士味幾濃 🥰
☕️ Dirty 、鮮奶朱古力、蜜糖薑味鮮奶

📍 元朗馬田路38號怡豐花園3號地舖
2022-09-16
2022-09-04 181 瀏覽
同朋友一齊去叫咗兩樣嘢,柚子+花生醬多士同埋帶子龍蝦汁燴飯😋😋柚子醬同花生醬味道好夾,啲醬嘅份量啱啱好,柚子醬甜甜酸酸但又唔會搶咗花生個味🫶🏻帶子煮得啱啱好,無overcook。龍蝦汁味道適中,唔會太鹹或者無味😝,個飯同個汁撈埋都唔會令個飯太淋😍夾埋非常好食😋而且份量十足,帶子好大粒,仲足足有4粒咁多,飯量同汁量都好夠👍🏻去個陣無咩人,坐得都舒服。唯一美中不足就係離地鐵站有啲遠,要行多兩步🤣會再幫襯😋😋😋

會再幫襯😋😋😋
帶子龍蝦汁燴飯
2022-09-01
帶子龍蝦汁燴飯
2022-09-03 203 瀏覽
老遠走入朗屏探朋友,第一次食依間唔起眼屋邨隱世小店~ 室內位置細座位少,一開門就衝入嚟唔使排隊。五臟雖小但環境寧靜,好適合傾偈嘆美食。11點半踏住Cafe早餐午餐交換線。好彩老闆肯比兩個餐牌我哋揀,咁就梗係早午餐各一款啦食物方面 - 早餐招牌混醬厚吐司(柚子蜜+花生醬+走咗牛油):原個鐵板上,吐司烘到脆邊,中間仍保持鬆軟。厚身麵包充實滿足,微熱溫度輕輕溶化花生醬,令包面更濕潤。柚子蜜偏甜帶酸去除花生醬油膩,兩款醬分量還好,無慳料,但再多啲花生醬就完美。 配厚吐司,完全唔會又膩又滯唯獨係周邊灑糖粉,食到邊位就真係過甜喇。如果早餐食到砂糖,感覺真係有減分。可能係我唔食牛油叫走油,加返牛油咸香或者會平衡返。午餐香煎日本帶子配自製龍蝦汁繪飯:依個飯不。得。之。了。好日唔食米飯嘅我,真係會因為依個飯再老遠入朗屏翻桌。上餐見到4粒大帶子已經好豐富,米飯多到呢…以為想用海量繪飯塞飽食客個胃?原來啲飯先係精髓啊!痴線龍蝦汁濃到好似掉10斤蝦頭去煲咁。比起市區/中高價西餐廳龍蝦湯或者龍蝦汁更濃郁,鮮味十足再帶微咸。芝士碎真係用嚟點綴,唔落都好夠味…米飯吸晒濃汁煲到啱啱好,有咬口又唔會太爛太硬,食到碟底係
五臟雖小但環境寧靜,好適合傾偈嘆美食。

配厚吐司,完全唔會又膩又滯

可能係我唔食牛油叫走油,加返牛油咸香或者會平衡返。
招牌混醬厚吐司
午餐香煎日本帶子配自製龍蝦汁繪飯:

痴線龍蝦汁濃到好似掉10斤蝦頭去煲咁。比起市區/中高價西餐廳龍蝦湯或者龍蝦汁更濃郁,鮮味十足再帶微咸。芝士碎真係用嚟點綴,唔落都好夠味…米飯吸晒濃汁煲到啱啱好,有咬口又唔會太爛太硬,食到碟底係無油㗎,完全無油膩感。

好呢熱…飲品方面 - 薄荷青檸梳打︰
爽!薄荷味勁重,一早起身飲完個人會醒神晒
加半隻青檸酸好開胃,食多2個餐都仲得

薄荷青檸梳打

總結︰不論環境、服務態度或食物質素性價比十分高!
只係路程比較遠,依度難搵路、唔就腳係真嘅。朗屏站行過嚟要8-10分鐘,但美食都係隱世㗎啦~
2022-09-01
薄荷青檸梳打