2022-09-03 203 瀏覽
老遠走入朗屏探朋友,第一次食依間唔起眼屋邨隱世小店~ 室內位置細座位少,一開門就衝入嚟唔使排隊。五臟雖小但環境寧靜,好適合傾偈嘆美食。11點半踏住Cafe早餐午餐交換線。好彩老闆肯比兩個餐牌我哋揀,咁就梗係早午餐各一款啦食物方面 - 早餐招牌混醬厚吐司(柚子蜜+花生醬+走咗牛油):原個鐵板上,吐司烘到脆邊,中間仍保持鬆軟。厚身麵包充實滿足,微熱溫度輕輕溶化花生醬,令包面更濕潤。柚子蜜偏甜帶酸去除花生醬油膩,兩款醬分量還好,無慳料,但再多啲花生醬就完美。 配厚吐司,完全唔會又膩又滯唯獨係周邊灑糖粉,食到邊位就真係過甜喇。如果早餐食到砂糖,感覺真係有減分。可能係我唔食牛油叫走油,加返牛油咸香或者會平衡返。午餐香煎日本帶子配自製龍蝦汁繪飯:依個飯不。得。之。了。好日唔食米飯嘅我,真係會因為依個飯再老遠入朗屏翻桌。上餐見到4粒大帶子已經好豐富,米飯多到呢…以為想用海量繪飯塞飽食客個胃?原來啲飯先係精髓啊!痴線龍蝦汁濃到好似掉10斤蝦頭去煲咁。比起市區/中高價西餐廳龍蝦湯或者龍蝦汁更濃郁,鮮味十足再帶微咸。芝士碎真係用嚟點綴,唔落都好夠味…米飯吸晒濃汁煲到啱啱好,有咬口又唔會太爛太硬,食到碟底係
五臟雖小但環境寧靜,好適合傾偈嘆美食。

配厚吐司,完全唔會又膩又滯

可能係我唔食牛油叫走油,加返牛油咸香或者會平衡返。
招牌混醬厚吐司
午餐香煎日本帶子配自製龍蝦汁繪飯:

痴線龍蝦汁濃到好似掉10斤蝦頭去煲咁。比起市區/中高價西餐廳龍蝦湯或者龍蝦汁更濃郁,鮮味十足再帶微咸。芝士碎真係用嚟點綴,唔落都好夠味…米飯吸晒濃汁煲到啱啱好,有咬口又唔會太爛太硬,食到碟底係無油㗎,完全無油膩感。

好呢熱…飲品方面 - 薄荷青檸梳打︰
爽!薄荷味勁重,一早起身飲完個人會醒神晒
加半隻青檸酸好開胃,食多2個餐都仲得

薄荷青檸梳打

總結︰不論環境、服務態度或食物質素性價比十分高!
只係路程比較遠,依度難搵路、唔就腳係真嘅。朗屏站行過嚟要8-10分鐘,但美食都係隱世㗎啦~
2022-09-01
薄荷青檸梳打