2023-11-26 21 瀏覽
𝘗𝘢𝘱𝘢𝘨𝘢𝘺𝘰 位於尖沙咀地鐵站上蓋酒吧街,鄰近𝘬11商場,係放工𝘩𝘢𝘱𝘱𝘺 𝘩𝘰𝘶𝘳 好地方!全新𝘮𝘦𝘯𝘶性價比幾高! 今次試左串燒𝘴𝘦𝘵(包括魷魚鬚、雞腎、雞腿肉)味道都幾唔錯!另外仲有西班牙火腿拼盤,蒜片辣椒檸檬炒蜆等等選擇!飲品方面有多款生啤同特別嘅𝘤𝘰𝘤𝘬𝘵𝘢𝘪𝘭(下個月仲會推出有氣茶𝘤𝘰𝘤𝘬𝘵𝘢𝘪𝘭)現場仲可以整馬賽克杯墊𝘸𝘰𝘳𝘬𝘴𝘩𝘰𝘱,同𝘧𝘳𝘪𝘦𝘯𝘥𝘴 去飲野時又可以一齊玩下,好有趣嘅體驗!

2023-11-26 14 瀏覽
📍Playa de Papagayo (尖沙咀)鄰近K11嘅Playa de Papagayo推出全新snacks menu。喺酒吧都食到串燒!魷魚鬚, 雞腎, 雞皮, 雞腿肉, 雞翼尖都有。我就最鍾意食魷魚鬚同雞皮。醬汁比起鹽味更加香。仲有多款生啤🍺、創新cocktail🍹,happy hour價錢更加抵。下個月會推出中國有氣茶cocktail!仲可以一路飲嘢一路整DIY馬賽克(Mosaic)杯墊。親測男仔都鐘意玩!
📍Playa de Papagayo (尖沙咀)

食完飯仲想同班朋友繼續有下場,尖沙咀河內道出口行出去一分鐘都唔使,已經有好多間bar🍸偷偷地同大家講,其實呢間bar隔幾個個位 轉角處嘅就係我以前返珠寶店ft 🫠但一個疫情佢已經執左lu🥹有各類型酒水happy hour價格相宜,仲有多款生啤及創新Cocktail選擇❣️放工吹水性價比高嘅選擇😁😁之後會推出中國有氣茶cocktail 🍸× 西班牙馬賽克杯墊製作Workshop ×1️⃣杯墊製作材料2️⃣自選特飲3️⃣串燒

× 西班牙馬賽克杯墊製作Workshop ×
1️⃣杯墊製作材料
2️⃣自選特飲
3️⃣串燒

嗰日同朋友係尖沙咀K11行街行到攰,所以搵咗間酒吧飲嘢食串燒。原來餐廳名字Papayago 係西班牙文,意思是「鸚鵡」,所以喺餐廳入邊都見到啲鸚鵡嘅擺設,同埋裝修都偏向色彩繽紛。嘢飲方面都有好多選擇,有啲好有創意嘅雞尾酒,同埋手工啤。自選串燒 (鹽燒或汁燒)魷魚酥,雞腎,雞皮,雞腿肉,雞翼尖四串$68, 六串$102,八串$136薯條$68🍟炸到10分香脆,配上蕃茄汁食,好好味🤤另外設有馬賽克DIY小物,可以一路食,一路玩小手作。

嘢飲方面都有好多選擇,有啲好有創意嘅雞尾酒,同埋手工啤。

自選串燒 (鹽燒或汁燒)
魷魚酥,雞腎,雞皮,雞腿肉,雞翼尖
四串$68, 六串$102,八串$136

薯條$68🍟
炸到10分香脆,配上蕃茄汁食,好好味🤤

另外設有馬賽克DIY小物,可以一路食,一路玩小手作。

成日經過尖沙咀近K11 Artmall 果邊嘅酒吧街都好想試,咁岩見到理間以西班牙做主題,價錢以HH黎講都幾低就去試下😋😋👍🏻聽老闆講佢地岩岩先出左個全新餐牌,一杯野飲加串燒先$8x🤩🤩好抵👍🏻串燒味道都唔差ga 🍢黎緊都會出新的啤酒同cocktail, 中意飲cocktail嘅就一定要去試下啦~🤭🤭✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨同場仲有馬賽克(Mosaic)DIY小物可與閨蜜飲酒談心的途中一起製作馬賽克杯墊,餐廳名字互相輝映✨我都整左個啦~你呢?✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨Ps. "Papagayo"是一個西班牙語詞語,意思是「鸚鵡」,這個詞語在一些文化中也被用來形容擁有多彩羽毛的事物或具有鮮豔色彩的景象。記得留意下同佢打個卡呀😉
✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
記得留意下同佢打個卡呀😉
Playa de Papagay位於尖沙咀k11附近,最近舉辦馬賽克杯墊工作坊,於是相約一齊去整手作仔。餐廳名Papagayo是西班牙文中鸚鵡的意思,形容有多彩羽毛的事物/鮮豔色彩的景象;餐廳內部確實有不少色彩繽紛的馬賽克設計,牆上掛上電視機方便球迷看球賽直播。工作坊開始店員會先給木質杯墊底,各種色彩繽紛、不同形狀的馬賽克粒讓參加者自由發揮。砌好心儀的圖案後將水泥倒入杯墊,並刮走多餘的水泥,等待成型就ok啦~同一時間餐廳亦都有提供小食,比如有串燒、水牛雞翼、薯條、火腿拼盤、魷魚鬚、洋蔥圈、薯條,價錢由$68起,種類繁多,任君選擇。另外餐廳不同酒水在happy hour價格相宜,而且提供多款特色生啤和創新cocktail。這次我們點了氣泡水和mocktail試試。<Mauritius> $52飲品分別由菠蘿汁、橙汁及蜜桃汁作基地,充滿熱帶氣息。<糯山普洱> 味道頗為特別,帶淡淡普洱茶香,以一個氣泡水的形式出現,清爽自然。

<Mauritius> $52
飲品分別由菠蘿汁、橙汁及蜜桃汁作基地,充滿熱帶氣息。

<糯山普洱>
2023-11-20 9 瀏覽
Playa de Papagayo地址:尖沙咀河內道5號普基商業中心地下N3號舖今日放假朋友帶咗我去Papagayo Party,一邊整馬賽克小杯墊一邊食正宗西班牙風味燒烤串🍖,真係係用餐過程中體驗增添獨特風味🤣。我仲叫個兩支普洱和伯爵sparking 添,估唔到呢支香港製造都好有特色,岩岩都似茶+汽水feel 好有feel😚。P.S 呢㗎餐廳仲做promotion添 happy hour $68/ Pint + 串燒,超平😎。#nicefoodie尖沙咀----------------#food #foodporn #hkfoodblog #hkgoodblogger #foodphotography #foodie #foodblogger #goodstagram #hkfood #hkfoodie #hkfoodlover #hk #香港 #香港美食 #美食 #尖沙咀美食 #打卡 #尖沙咀 #香港口味 #隱世美食 #隱世小店 #半價優惠 #人氣餐廳 #人氣美食 #香港好去處 #西菜 #西餐
Playa de Papagayo
地址:尖沙咀河內道5號普基商業中心地下N3號舖

#nicefoodie尖沙咀

----------------
我細個就有一班靚仔朋友(無錯,係一班)同佢地出街真係好多人望,所以我對靚仔係免疫因為已經睇到慣晒。自從佢地陸續結婚之後就小咗聯繫,突然今日重遇,啲回憶返晒黎🫶🏻【馬賽克杯墊製作Workshop】1️⃣杯墊製作材料2️⃣自選特飲3️⃣串燒我同bar tender 講完自己嘅喜好,佢就為我特製一杯岩我嘅cocktail♥️真心喜歡岩我口味💯串燒啖啖肉熱辣辣好入味✔️同一大班朋友一齊邊食邊玩真係好開心🫶🏻

【馬賽克杯墊製作Workshop】
1️⃣杯墊製作材料
2️⃣自選特飲
3️⃣串燒

2023-10-08 774 瀏覽
對上一次黎的時候係2022年年頭今日再黎 menu 不同左老闆也好似轉左手唯一無轉變的係呢度的桌子同椅子都無變可能係星期五啦人流到一直keep 住好多人入座我地人都未齊先叫左2杯飲品座住等MenteRum/Vodka, Pernod, Fresh Mint,lemon Juice Sugar, Soda超 fresh 的味道Mojito(White Rum, Fresh Mint, Lime, Soda)呢杯係我最愛不過我吾係好歡喜佢甜左少少老闆黎度話好肚餓叫左2個小食先再後加左杯MojitoBuffalo Chicken Wings (6 pcs) 水牛雞翼六件呢款甜甜地又帶點辣刺激味蕾一下Deep-fried Calamari 脆炸魷魚圈舊同事好欣賞個sauce多個個魷魚🤣🤣]到齊人再叫下一roundSunset一杯好lady 感覺的酒但男士飲🙊Papagayo Assorted Platter西班牙火腿拼盤16-month serrano ham,chorizo,salamelle,camembert,brie & blue cheese) (16個月白毛豬火腿、辣肉腸 沙樂美
對上一次黎的時候係2022年年頭

Sunset
一杯好lady 感覺的酒但男士飲🙊

Papagayo Assorted Platter
西班牙火腿拼盤
16-month serrano ham,chorizo,salamelle,camembert,brie & blue cheese) (16個月白毛豬火腿、辣肉腸 沙樂美腸、金文、百里及藍芝士)

視覺效果好美
味道方面都吾錯

Black Truffle & Wild Forest Mushroom Pizza 黒松露野菌薄餅
好多不同款的菌

見到旁邊枱叫左隻豬手好吸👀
睇完menu都吾見問左服務員
原來係另一張menu到
我地叫左一份佢係一個set配啤酒
無mark 底到個

Regular Sangria
(Red Wine, Orange Juice, Lemonade

Margarita Sangria
(Tequila, White Wine, Lemonade)
吾喜歡tequila 味的朋友吾建議選

下一 round 再叫左呢2款作收
Stir-fried Fresh Mussels with Chorizo 西班牙辣肉腸炒新鮮青口
辣味掩蓋青口的鮮

食物多點選擇會好點
但無限時同一班朋友座幾耐都得係不錯的選擇
2023-10-06
  • 黑松露野菌薄餅
位於尖沙咀的西班牙菜餐廳「Playa de Papagayo」,主打各式各樣西班牙前菜、主食及甜點,另外亦有數十款酒精和非酒精飲品供應,無論係放工或放假同朋友嚟chill一下都適合逢星期六日及假日設有Brunch Menu黑松露雜菌雞胸意大利飯意大利飯粒粒分明,加咗黑松露、洋蔥粒及雜菌一齊烹調,味道同口感都好豐富!雞胸有兩大塊,厚切大大件,啖啖肉,雞味濃烤焗英國豬背骨豬肋骨份量十足,肥瘦適中,烤焗得剛剛好,豬肉味好香濃,勁好食!伴碟仲有新鮮爽脆沙律菜及金黃炸粗薯條,夠哂飽肚小畫家甜品拼盤「小畫家」,當中有窩夫、西班牙小油條、朱古力心太軟及忌廉芝士,合共四款甜點。心太軟流心效果佳,朱古力味濃郁。窩夫口感紮實,帶點牛油香。西班牙油炸鬼外脆內軟,甜甜的,大滿足泡沫咖啡奶泡輕盈棉密,咖啡味濃厚醇香

逢星期六日及假日設有Brunch Menu

黑松露雜菌雞胸意大利飯

烤焗英國豬背骨

小畫家

泡沫咖啡

奶泡輕盈棉密,咖啡味濃厚醇香
Baked Egg Cake in Spanish Style $88✔️好Creamy嘅西班牙蛋餅✔️內餡充滿洋蔥同薯仔,鐘意佢幼細又滑嘅薯蓉,食落好夾✔️外圍嘅蛋煎得好香滑,火力控制得剛剛好Sautéed Fresh Clams Linguine with Garlic Flakes $148✔️寬意粉令人有驚喜,十分卦汁,亦有蛋香味✔️微微嘅辣同熱力令整體食落好香口✔️蜆肉大隻亦充滿鮮味✔️仲有好多蒜片係面Baked Spicy Baby Pork Rib $168✔️香炸豬仔髀好香口,有4支✔️充滿孜然粉香味Igable打卡度:8.5/10Taste 好味度:8.5/10 Worth revisiting返兜度:8.5/10
✔️好Creamy嘅西班牙蛋餅
✔️內餡充滿洋蔥同薯仔,鐘意佢幼細又滑嘅薯蓉,食落好夾
✔️外圍嘅蛋煎得好香滑,火力控制得剛剛好

✔️寬意粉令人有驚喜,十分卦汁,亦有蛋香味
✔️微微嘅辣同熱力令整體食落好香口
✔️蜆肉大隻亦充滿鮮味
✔️仲有好多蒜片係面

✔️香炸豬仔髀好香口,有4支
✔️充滿孜然粉香味

Igable打卡度:8.5/10
Taste 好味度:8.5/10
Worth revisiting返兜度:8.5/10
  • Baked Egg Cake in Spanish Style
2023-10-07 35 瀏覽
酒吧餐廳嚟講,Playa de Papagayo真係超水準👏🏻👏🏻👏🏻無諗過酒吧餐廰會serve西班牙菜,仲要咁好食哈哈哈。吧枱有個彩色玻璃鸚鵡吊燈好靚🦜每枱有同款彩色玻璃同蠟燭裝飾,如果唔係電視播緊英超應該幾有情調🤣►BBQ Suckling Pig with Herbs & Yuzu Sauce神奇!頂級!超卓!姐食過咁多乳豬,呢個絕對係Top3💯 皮薄得嚟超脆,皮、膏,肉層層分明好似蛋糕咁,每啖享受三重口感🤤肉嫩多汁但唔膩,大推 ✨►Sauteed Fresh Clams Linguine with Garlic Flakes, Chillies and Herbs蜆意粉又係堅正🥹 蜆肉新鮮肉厚,咬落好實在同有口感,配蒜片辣椒香草炒,好惹味!►Risotto with Pan-seared Foie Gras and Chicken香煎鵝肝香濃幼滑,意大利飯creamy,應該有落truffle paste?香噴噴搞到我流晒口水🙊►Sweet SunsetCocktail 我點咗易入口嘅口味,Rum, Peach, Strawberry, Lime, Cranberry Juice

►Sweet Sunset
Cocktail 我點咗易入口嘅口味,Rum, Peach, Strawberry, Lime, Cranberry Juice全部甜野加埋一齊幾清新💕

►Tropical Sundae
另一杯Cocktail mix咗Banana Liqeuer, Milk, Pineapple Juice,估唔到幾夾!叫得做Bar,酒類果然唔錯👍🏻

絕對會再去 🐷 同大大力推介俾朋友 🥳
2023-10-04 35 瀏覽
我今日放假當然想過一個寫意的一天,所以同朋友一齊來到尖沙嘴,國慶日長假期街上都比較多人, 我們一路走一路搵下好野食, 無意經過見到一間西班牙🇪🇸餐廳🍴, 使我好滿意!🍹西班牙烤乳豬烤得確實香噴噴烤得剛剛好,乳豬外皮香脆可口,肉嫩多汁肥瘦平均,配以特色醬一齊食更滋味呀!三文魚芝士薄餅 🍕 薄餅底脆身, 三文魚下夾住瓜更添清新, 配以芝士更惹味! Playa de Papagayo 尖沙咀河內道5號普基商業中心地下N3鋪

西班牙烤乳豬

三文魚芝士薄餅

Playa de Papagayo
尖沙咀河內道5號普基商業中心地下N3鋪
2023-10-03 31 瀏覽
呢日真係誤打誤撞試咗呢間餐廳,結果喜出望外高質素!地點就喺河內道K11對面西班牙香草烤乳豬配柚子醬 $168誠意推介!乳豬皮好香脆, 肉質Juice又嫩滑,啖啖肉,用嘅份量都幾多👍🏻開埋香橙、柚子醋,解咗份油膩感!好味😋香煎智利深海盲曹配沙律 $178同樣好味😋盲曹魚皮煎到好香脆肉質滑溜,個醬汁亦都好配合,鹹鹹酸酸加埋清新沙律🥗非常好Churros with Chocolate Sauce $78有六大條咁多,份量一啲都唔少Churros 外層香脆,中間軟糯,好似喺西班牙食嗰啲朱古力醬濃郁,唔會太甜,呢個一流呀😍想食Churros 我會再嚟~Mauritius $52 Mocktail黎嘅,有芒果、菠蘿、香橙等熱帶水果,好香甜

西班牙香草烤乳豬配柚子醬 $168

香煎智利深海盲曹配沙律 $178
同樣好味😋盲曹魚皮煎到好香脆
肉質滑溜,個醬汁亦都好配合,鹹鹹酸酸
加埋清新沙律🥗非常好

有六大條咁多,份量一啲都唔少
Churros 外層香脆,中間軟糯,好似喺西班牙食嗰啲
朱古力醬濃郁,唔會太甜,呢個一流呀😍
想食Churros 我會再嚟~

Mauritius $52
Mocktail黎嘅,有芒果、菠蘿、香橙等熱帶水果,好香甜
位於尖沙咀河內道5號Podium Plaza地下3號舖的Papagayo,是一家精心挑選食材,並將之巧妙融合成獨特美食的餐廳。在這裡,你可以品嚐到豐盛的美食大餐,從精心製作的吐司拼盤,到濃郁的四重奏芝士披薩,還有鮮嫩的炒蜆,以及蒜片調味的扁意大利麵,每一道菜都讓人回味無窮。首先,"Tasting Toast Platter"吐司拼盤是一道極具創意的開胃菜。各種吐司的口感、鮮嫩的配料以及獨特的調味,這一切都讓你在品嚐的過程中感到驚喜。接著是"Quadruple Cheese Pizza"四重奏芝士pizza 🍕。這是一款絕對能滿足芝士愛好者的美食。四種不同的芝士,各自的風味在口中交織,形成一首美妙的交響曲,令人難以忘懷。"Sautéed Fresh Clams Linguine with Garlic 🍝蜆在鮮嫩可口,每一口都充滿海洋的味道。而蒜片調味的扁意大利麵。扁意大利麵煮得恰到好處,口感細膩而有彈性。蒜片的香味與麵條完美結合,使人食欲大增。在這裡,你還可以品嚐到兩款特色飲料:"Sweet Sunset🍸"和"Summer-Cumber🍹"。前者如同夕陽般柔和,後者則如同夏日的清涼,

在這裡,你還可以品嚐到兩款特色飲料:"Sweet Sunset🍸"和"Summer-Cumber🍹"。前者如同夕陽般柔和,後者則如同夏日的清涼,兩者都是美食的絕佳搭配。

Papagayo餐廳的每一道菜都充滿了巧思和用心,讓人在品嚐的過程中感受到無窮的美味。在這裡,你可以在繁忙的城市中找到一個放鬆的地方,享受美食帶來的樂趣。無論是與朋友共聚,還是獨自品嚐,Papagayo都能為你提供一次難忘的美食體驗。
2023-09-21