2020-11-04 1635 瀏覽
Oh yeah,終於比我係中大食到paper & coffee😌😌環境都幾舒適👍🏼·揀咗配咖哩汁同吉列蠔配飯($52)。佢哋個咖哩汁撈飯係幾好味,d蠔都炸到脆卜卜,好香🤤加($16)就可以飲到杯Flat White,真係抵,奶味重咗d,不過對於少咗係街飲咖啡既我已經好滿足☺️

吉列蠔+咖哩汁+飯

Flat  White
吉列蠔+咖哩汁+飯
2020-11-04 1565 瀏覽
今日(4/11/2020 2:45pm) 係中大唔趕住走,特登去試吓呢間聞名已久的muji feel 餐廳。真心,聞名不如見面。外觀係靚,其他學生亦食得好開心。但係有 一位 店員的服務質素,令我俾咗錢都食唔落,原封不動,送翻俾佢。我去到嘅時候係2:45pm, 已過咗繁忙時間,我係唯一買緊野既人,嗌咗西京燒雞。當食物準備好嘅時候,我發現成個飯都係比較乾身,我問可唔可以加啲汁⋯此時,那一位服務員就黎料了呢個飯本身係咁我明白,唔可以隨便加其他汁我都明白,我想買多個燒汁鮮菇(類似名,$7配菜),佢都話唔可以,仲告誡我落單之前要諗清楚,落咗單之後就唔可以加野。又話個汁燒鮮菇係冇汁。我自問一直善意有禮貌咁問,點解話唔比後加之餘,仲要加多句說話要我諗清楚?比說話我聽?我得罪你?雖然如此我仍然沉住氣,問下那位店員可唔可以加西京燒雞個盤d汁,佢話我手指申得太近!!!咁大塊玻璃係度隔住話我手指太近?跟住佢再講多左樣野我已經聽唔入耳唔記得佢講咩。年紀大了,受不了氣。食個飯都要受你氣。我冇機會試到個飯乾定唔乾,因為已經食唔落了,我原封不動留翻份餐係到,我仍然保持禮貌咁同佢講我唔食了,但抱歉,個樣一定都好西。如

此時,那一位服務員就黎料了

年紀大了,受不了氣。

食個飯都要受你氣。

如果店主看到,歡迎與我聯絡,我樂於告訴你是那一位店員替餐廳倒米。
2020-11-04
2020-10-01 1850 瀏覽
今日有幸收到朋友既邀請到中大食餐飯!🙈佢餐廳個位置都幾隱蔽,對於非中大人黎講。但估吾到佢個燈光、格調都幾好,坐落係幾舒服既,好有一間coffee既感覺!入去要量體溫,店員會有指示既!🙈果日去到都要排隊既,都排左我估25-30分鐘左右咁!因為太多人!我就要左個旬之野菜飯+日式炸雞肉。個野菜同個飯就普普通通。炸雞有兩嚿,個雞肉係嫩既,吾會太油膩,但就吾算太熱!個炸漿就吾算太脆,而且厚左少少!不過整體黎講都OK!咁雞肉上面係蜜糖芥未醬!係好食既,好彩我仲特登叫左多醬!🤤最後成碟清!炸雞正!
今日有幸收到朋友既邀請到中大食餐飯!🙈
佢餐廳個位置都幾隱蔽,對於非中大人黎講。
入去要量體溫,店員會有指示既!🙈

我就要左個旬之野菜飯+日式炸雞肉。
個野菜同個飯就普普通通。
炸雞有兩嚿,個雞肉係嫩既,吾會太油膩,但就吾算太熱!
個炸漿就吾算太脆,而且厚左少少!不過整體黎講都OK!
咁雞肉上面係蜜糖芥未醬!係好食既,好彩我仲特登叫左多醬!🤤
最後成碟清!炸雞正!
旬之野菜飯+日式炸雞肉
2020-09-28
旬之野菜飯+日式炸雞肉
2020-08-27 1859 瀏覽
#pb食在沙田 #pb支持黃店💛中大內的日式咖啡店🍱以前去襯中大 通常都會去蘭苑食野😝 見呢間日式cafe有好多中大人推介 於是就去試下佢🥰 呢間其實係黎自北角 Brew Note Coffee Roaster 💛 今次去到呢間試下咖喱飯🥰.最基本你可以叫野菜飯 然後可以再加唔同餸、咖喱汁等等😋🔹 旬之野菜飯 + 慢煮豬軟骨 + 咖喱汁🍛野菜飯真係有好多菜 岩哂我🥰 豬軟骨有三大舊 燘到好淋 而且都幾入味😋 佢個自家製咖喱係純素 感覺好健康😝 而且係日式咖喱嘅關係 所以唔會好辣💕🔹旬之野菜飯 + 溫泉蛋🍳朋友叫嘅呢個就相對清淡d 感覺超級健康🙈 真係要講句 好多好多😝🔹Iced Long Black & Honey Long Black🍯話說我貪得意 就去叫Honey Long Black (平時飲Long Black多)😝 結果個感覺好怪 Honey中和左Long Black嘅苦 搞到我唔係好知自己飲緊咩🙈 飲番朋友杯正常Long Black 即刻唔同哂🤪.見好多人推介佢嘅炸雞 我下次都要再去食🥰 Paper & Coffee係中大同浸大都有分店 大家去開沙田、九龍塘都不妨支持下啦💛
#pb食在沙田 #pb支持黃店💛
中大內的日式咖啡店🍱
最基本你可以叫野菜飯 然後可以再加唔同餸、咖喱汁等等😋
🔹 旬之野菜飯 + 慢煮豬軟骨 + 咖喱汁🍛

🔹旬之野菜飯 + 溫泉蛋🍳

Paper & Coffee
沙田香港中文大學龐萬倫學生中心2樓
(大學站 exit D)
2020-08-13 1511 瀏覽
返學日子龐can 嘅Lunch hour排哂長龍👀。午餐Menu主要係一個野菜飯底🥦🥕再另外加自己想食嘅餸🐷。⠀🥦🍅旬之野菜飯+🐮壽喜燒牛肉+🐔炸雞($28+$22+$14)⠀黎哩到食隻炸雞係非嗌不可😈‼️‼️‼️,炸雞+Honey Mustard味道冇得輸,炸得又夠嫩夠脆🥰。另外我地加左個和風牛肉,牛肉韌左少少不過就有金菇帶返啲爽口口感🍄🍄,仲有好香洋蔥味🧅同些微壽喜燒嘅甜,整體黎講好似食緊牛肉飯咁😝😝。⠀⠀🥕🥒旬之野菜飯+🐷慢煮豬軟骨+純素咖哩($28+$14+$6)⠀講到豬軟骨,我地一定會拎黎同坐忘比較👶🏻。龐Can豬軟骨冇咁淋,保留左啲肉質嘅口感😽,醬汁食到好明顯薑味🤡。佢地標榜素咖喱,香葉味比較重🌿,未必個個鍾意。⠀⠀☕️House Brew coffee(+$14)⠀咖啡微酸帶點回甘🧜🏻,味道都幾有層次。⠀⠀🥛Flat White (+$16)⠀加左奶嘅味道比較溫和,飲落幾細滑💁🏻‍♀️。⠀

☕️House Brew coffee(+$14)⠀
咖啡微酸帶點回甘🧜🏻,味道都幾有層次。⠀

🥛Flat White (+$16)⠀
加左奶嘅味道比較溫和,飲落幾細滑💁🏻‍♀️。⠀
2073 瀏覽
餐廳:Paper & Coffee (沙田)地址:沙田香港中文大學龐萬倫學生中心2樓Paper & Coffe係我中大入面最鍾意嘅餐廳之一🥰,除咗近山腳之外,環境仲好舒服,充滿住日系風格🇯🇵,有high chair,有卡位,仲有榻榻米,最重要緊係因為佢地係黃店啦😎,良心店值得良心消費,疫情令中大無哂人咁濟,導致早排佢地告急🙏,中大人得嘅就幫襯支持下啦慢煮豬軟骨配旬之野菜飯 $42鍾意Paper & Coffee另一個原因,係佢地嘅飯好健康,一碗飯有一半係蔬菜🥬,岩哂我呢啲愛健康嘅人👏,豬軟骨有兩大條,炆得好腍仲好入味😋,而且唔會過鹹,撈飯食一流👍🏼!另外加咗隻溫泉蛋都係$3咋♨️加$16可以有杯Flat White,仲可以望住咖啡師即席沖調你嘅飲品😍,好專業好細心呀😆,睇下佢地嘅拉花❤️,我就好滿意,你又收唔收貨呢?
餐廳:Paper & Coffee (沙田)
地址:沙田香港中文大學龐萬倫學生中心2樓

慢煮豬軟骨配旬之野菜飯 $42

2020-08-10
  • Flat  white
2020-08-08 656 瀏覽
【💛 黃店 】​🉑 :外賣自取 ​ ​⭐評分: 8/10​——————————————————​Paper and Coffee開翻啦!Storellet嘅積分就快過期,即刻喺屯門爬翻入沙田食!200分積分就有一個14蚊餸,好抵食!​——————————————————
​▪️ 旬之野菜飯 ($28) + 豬軟骨 ($14) + 炸雞 ($14) ​​第一次叫兩個餸,勁大堆頭!下次都係乖乖叫翻一個餸算! 豬軟骨比起上次進步咗好多,仲記得上次啲軟骨仲未炆腍晒,但今次份量比上次更慷慨之餘,豬軟骨啲肉更入味、而且軟骨炆到變啫喱有膠質,小小漿口咁好高質!​​炸雞都係一如既往地好食,今次仲要超多菜!不過略嫌炒得有啲油~​​​✨Paper and Coffee ✨​📍中文大學龐Can​⏰ Mon to Fri 1030-1800
【💛 黃店 】​

✨Paper and Coffee ✨​
📍中文大學龐Can​
⏰ Mon to Fri 1030-1800
2020-08-04 380 瀏覽
超級鍾意呢度! 食物&咖啡嘅水準一流,啲staff 好有人情味,你入到去,會有賓至如歸嘅感覺☺️ Cappuccino 好好飲! 佢仲有個蕃薯條都好好味㗎!要試下啊真係!
超級鍾意呢度!

終於試到中大名物paper and coffee既咖哩炸雞,肉質係幾嫩但可以炸得再脆,同蜜糖芥末醬夾味。 咖啡叫左 flat white , 味道 balance .______________________________🏠 Paper & Coffee💛📍 沙田香港中文大學龐萬倫學生中心2樓______________________________

🏠 Paper & Coffee💛
📍 沙田香港中文大學龐萬倫學生中心2樓

2020-06-11 858 瀏覽
久不久就會想再去paper n coffee喝杯咖啡~ 雖然暑假已經開始, 午餐時間還是人頭湧湧, 看看人龍可能有得超過15分鐘, 所以決定買外賣回去吃了.一直都很喜歡這裡的flat white, 同事就點了black coffee, 這裡的午餐野菜飯是基本, 其他的配料可以自由選擇, 有醬燒豬軟骨, 西京雞排, 炸雞, 牛肉壽喜燒等等, 還有必叫的溫泉蛋, 也可以選配日式咖哩汁(通常我都會加咖哩汁, 因為比較好配飯) 其實我之前都是堂食的, 第一次外賣, 感覺堂食的份量好像多一點?
野菜炸雞日式咖哩飯
2020-06-11
5 分鐘 (外賣自取)
野菜炸雞日式咖哩飯
2020-06-11 539 瀏覽
疲境下, 要等位時間相對長左! 但15分鐘都叫合理既! 大學餐廳不嬲都無咩希望, 但PAPER & COFFEE既水準仲好過出面餐廳! 難怪咁多學生職員幫襯!一個野菜飯28蚊, 再另加10蚊多份炸雞, 加14蚊仲有杯FLAT WHITE, 就可以舒舒服服食個lunch!唯一壞處係, 成日都差不多食哂野, 杯咖啡先到.....
疲境下, 要等位時間相對長左! 但15分鐘都叫合理既!
2020-06-05
  • flat white
野菜飯為人人皆點的「底」,另外有五花腩、炸雞扒、炸豬扒、吉列蝦、溫泉蛋等等的配菜,明碼實價逐項收費,個人尤好炸雞扒配溫泉蛋,炸雞與蛋黃實在絕配,大概$50就有個高質午餐。富貴一點,額外加點佐菜更是完美。可惜個人不太懂得咖啡,店內的咖啡比較昂貴,就沒嘗試過了。
可惜個人不太懂得咖啡,店內的咖啡比較昂貴,就沒嘗試過了。
餐廳:Paper & Coffee (沙田)地址:沙田香港中文大學龐萬倫學生中心2樓自從疫症爆發以黎都有兩個月無返中大(香港中文大學)🏫,今日難得返到中大校園去拍片緊係唔少得要幫襯下係社會運動出左唔少力嘅黃店🎗,而龐萬倫學生中心2樓嘅Paper & Coffee就係其中一間,呢次亦係我第一次食呢間餐廳🙈,因為平時真係太多人排隊喇佢地主要嘅食物係旬之野菜飯,你可以揀唔同嘅餸去做配搭,我今次就揀左配蜜糖芥末炸雞🍗($42),簡單嘅10款雜菜再加埋滋味炸雞就形成左呢碗好重日式風味嘅飯,再加上日系擺設、榻榻米等🇯🇵,感覺真係好舒適,算係我係中大入面見過佈置比較high class嘅餐廳黎到呢到緊係唔少得叫返杯Flat White☕️($16),見到個拉花係咪都好想飲呢😋。食完野記得自己執拾返所有嘅餐具物品,養成一個好習慣呀
餐廳:Paper & Coffee (沙田)
地址:沙田香港中文大學龐萬倫學生中心2樓

自從疫症爆發以黎都有兩個月無返中大(香港中文大學)🏫,

佢地主要嘅食物係旬之野菜飯,你可以揀唔同嘅餸去做配搭,
我今次就揀左配蜜糖芥末炸雞🍗($42),

食完野記得自己執拾返所有嘅餐具物品,養成一個好習慣呀
2020-03-30
2020-03-31 812 瀏覽
Paper & coffee+咖啡店+日系cafe+日式西餐+裝修+塌塌米坐位+ 大學飯堂???+餐廳午餐以28元既筍之野菜飯為基礎,再加錢選配其他配菜
+店員好有禮貌旬之野菜飯 +炸雞 ($14) + $3好食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️打卡指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️大份指數:⭐️⭐️⭐️抵食指數:⭐️⭐️⭐️👍🏻 炸雞脆酥👍🏻 多種蔬菜 e.g 茹子 丶西蘭花 丶菇👍🏻 健康 簡單
👎🏻份量不足 Flat White +$14好食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️打卡指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️大份指數:⭐️⭐️⭐️抵食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️👍🏻 拉花拉得幾好 打卡able👍🏻 奶味 coffee 互補不足 即時調製咖啡沙田香港中文大學龐萬倫學生中心2樓2/F, Pommerenke Student Centre, The Chinese University of Hong Kong, Sha Tin 星期一至五10:30 - 21:30星期六12:00 - 18:00星期日全日休息電話號碼24832466喜歡我的文章,可以關注我及讚好以作鼓勵
Paper & coffee
+咖啡店
+日系cafe
+日式西餐
+裝修
+塌塌米坐位
+ 大學飯堂???
+餐廳午餐以28元既筍之野菜飯為基礎,再加錢選配其他配菜

12:00 - 18:00

星期日
全日休息

電話號碼

喜歡我的文章,可以關注我及讚好以作鼓勵
2020-03-19 609 瀏覽
大學飯堂永遠同頹can劃上等號,餐牌選擇永遠離唔開螢光汁豬扒飯,粟米肉粒飯,燒味,午餐肉,既唔健康亦無趣味。Paper & Coffee其實係brew note旗下分店,為大學生活帶來一抹新既朝氣,為懂咖啡同enjoy咖啡既朋友係S記P記以外,為同學同Staff奉上有質素既食物同咖啡。店內環境舒服,空間闊落,不過亦因為受歡迎,所以某D時段會十分多人。Cafe經常扮演孕育革新,創新,交流獨立思想既角色,其實其他大學應該要引入更多同類cafe,帶來更多創新既土壤。食物方面選擇唔多,主要都係旬之菜飯同牛肉烏冬,味道簡單清爽,但相對健康同自然。而作為一間Cafe, 當然係各種既咖啡啦,house brew, flat white, cappuccino, mocha, cold brew....值得一讚既係佢提供虹吸咖啡,讓人可以享受當造咖啡豆既果香同甘甜。今次飲既係黎自肯亞水洗咖啡豆,係淡淡既帶著提子乾同甘蔗香味,飲既時候記得咖啡係會隨溫度變化而散發唔同既香味,所以記得唔好心急慢慢品嘗,但人少既時段barista都會好友善地介紹番隻咖啡既特性,值得一讚。

2020-03-19
  • 虹吸咖啡