2024-03-09 390 瀏覽
喺中大入面 lunch time都好多人幫襯咁啱可以坐到榻榻米位 好chill😎自助形式 飲品另外加錢旬之野菜飯Set ($28)按唔同餸再加唔同價錢 最多揀3個餸炸雞 ($14) + 揚出豆腐 ($19)勁大嚿炸雞 配蜜糖芥末醬 正~豆腐都有炸過 配個甜芡都唔錯配埋唔同嘅野菜 成個感覺即刻健康左🤣第二個叫左壽喜燒牛肉 ($23) + 炸蝦 ($19)壽喜燒牛肉就冇咩特別 食囉好似sukiya 咁炸蝦有三條 配沙律醬 炸得好脆 好食👍🏼

喺中大入面 lunch time都好多人幫襯
咁啱可以坐到榻榻米位 好chill😎
自助形式 飲品另外加錢

旬之野菜飯Set ($28)
按唔同餸再加唔同價錢 最多揀3個餸
炸雞 ($14) + 揚出豆腐 ($19)
勁大嚿炸雞 配蜜糖芥末醬 正~
豆腐都有炸過 配個甜芡都唔錯
配埋唔同嘅野菜 成個感覺即刻健康左🤣

第二個叫左壽喜燒牛肉 ($23) + 炸蝦 ($19)
壽喜燒牛肉就冇咩特別 食囉好似sukiya 咁
炸蝦有三條 配沙律醬 炸得好脆 好食👍🏼
當年小編都係parttime學生🥹🥹🥹🥹根本冇機會食到佢既lunch🥹所以通常都係食dinner為主!不過夜晚就比較少要等位既情況~~~~但係要話樣可惜既野比大家知!晚餐係冇午餐既咖哩同咖啡供應架🥲🥲🥲🥲🥲🍛 滑蛋雞肉親子丼 $42睇相就知其實晚餐都非常吸引☺️跟餐有埋沙律同餐湯送,都係幾大碗下🤓滑蛋雞肉親子丼超級好入口,連埋珍珠飯,正呀😚😚😚呢個其實都好值得試啊🥲🥹
當年小編都係parttime學生🥹🥹🥹🥹
根本冇機會食到佢既lunch🥹
所以通常都係食dinner為主!
不過夜晚就比較少要等位既情況~~~~
但係要話樣可惜既野比大家知!
晚餐係冇午餐既咖哩同咖啡供應架🥲🥲🥲🥲🥲

🍛 滑蛋雞肉親子丼 $42
睇相就知其實晚餐都非常吸引☺️
跟餐有埋沙律同餐湯送,都係幾大碗下🤓
滑蛋雞肉親子丼超級好入口,連埋珍珠飯,正呀😚😚😚
呢個其實都好值得試啊🥲🥹
2023-12-28 168 瀏覽
不知不覺小編已經做左中大既舊生了🥺講起中大好食既野,不得不提係呢間Paper & Coffee🤓超級推薦各位師弟妹去食下😆😆😆但人多既時候都係要排下隊🥹🥹🥹🥹🍛 旬之野菜飯+ 日式炸雞肉+ 自家製咖哩 $28+$14+$7非常有趣!呢個野菜飯嘅配料可以逐樣加☺️基本上每一台嘅人都會加咖喱汁!而佢既咖喱汁真係非常好食,係日式偏甜個種😙炸雞份量好多,炸粉唔厚,覺得都係必叫既☺️佢既野菜都好新鮮,絕對唔hea🥰☕️ 鮮奶咖啡 $22去得cafe當然要一試佢既咖啡,小編唔識評啡🥲但係味道很好😚😚😚
不知不覺小編已經做左中大既舊生了🥺
超級推薦各位師弟妹去食下😆😆😆
但人多既時候都係要排下隊🥹🥹🥹🥹

非常有趣!呢個野菜飯嘅配料可以逐樣加☺️
基本上每一台嘅人都會加咖喱汁!
而佢既咖喱汁真係非常好食,係日式偏甜個種😙
炸雞份量好多,炸粉唔厚,覺得都係必叫既☺️
佢既野菜都好新鮮,絕對唔hea🥰

☕️ 鮮奶咖啡 $22
去得cafe當然要一試佢既咖啡,小編唔識評啡🥲
但係味道很好😚😚😚
2023-12-09 517 瀏覽
日式風味裝修有榻榻米,有供叉電插頭。最出名就係野菜飯,同埋炸雞。炸雞可以揀唔同嘅醬汁,最好食就係柚子沙律,再加一粒溫泉蛋。酸酸嘅柚子汁,配搭脆口嘅炸雞,肥而不膩。再加上一杯摩卡咖啡,十分香濃。
日式風味裝修有榻榻米,有供叉電插頭。最出名就係野菜飯,同埋炸雞炸雞可以揀唔同嘅醬汁,最好食就係柚子沙律,再加一粒溫泉蛋。酸酸嘅柚子汁,配搭脆口嘅炸雞,肥而不膩。再加上一杯摩卡咖啡,十分香濃。
2023-07-27 1913 瀏覽
約朋友沙田食晚飯,唔想同人迫又想靜靜哋坐得舒舒服服,諗起中大paper and coffee 幾個月前開始做夜市,一於試吓啦!平日lunch 一般都要排隊,夜晚嚟就可以直入卡位晚市選擇比想像中多:雞、豬、牛、魚、天婦羅、咖哩都有食物質素維持高水準,$42-88 定食包沙律、主菜、飯同味噌湯,性價比超超高!朋友第一次嚟,揀咗名物炸雞飯,大讚好味道薄薄一層香脆炸粉,包住嫩滑多汁嘅雞肉,配埋蜜糖芥末醬,開胃野味,減少炸物嘅油膩感,不愧為中大名物!怕熱氣嘅我同炸雞冇緣叫咗西京燒三文魚定食。三文魚煎得啱啱好,表面香脆,內裡保存三文魚嘅肉汁,沙律菜份量多,走埋飯,啱晒輕食嘅我原本想叫咖啡,但店員禮貌回應晚市暫時未能供應。唔緊要,留返下次lunch 再去過

平日lunch 一般都要排隊,夜晚嚟就可以直入卡位

晚市選擇比想像中多:雞、豬、牛、魚、天婦羅、咖哩都有

朋友第一次嚟,揀咗名物炸雞飯,大讚好味道

日式炸雞肉定食

怕熱氣嘅我同炸雞冇緣

西京燒三文魚定食

日式炸雞肉定食
西京燒三文魚定食
2023-05-10 2201 瀏覽
中大其中一間最出名嘅餐廳就係龐can,因為真係同出面嘅cafe無分別,雖然價錢偏貴,但耐唔中食吓都算係忙碌中嘅一點慰藉🙈之前食過佢嘅日式炸雞配蜜糖芥末醬真係幾唔錯,今次就試吓冇咁heavy嘅炸豆腐,當然唔少得咖喱汁($50)😋豆腐有兩大舊,面頭仲灑咗啲木魚絲,咬落起都幾脆下,入面就保持到嫩滑👍🏻因為咖喱係純素,所以味道上的確無咁豐富,但多咗重辛辣味,所以撈飯食幾開胃,不過我都係鍾意平時嘅日式咖喱多啲🤣菜菜大多數都係就咁灼再加少少鹽調味,值得一提嘅係脆卜卜蓮藕,咬落去好爽脆😆另外叫咗杯打卡度滿分嘅焙茶牛奶($35),慢慢將兩層攪勻真係最治癒嘅過程🥰焙茶味好香,牛奶亦都有淡淡地、好似富良野咁嘅奶香☺️兩者加埋真係無得彈,可惜份量比較少,仲要因為係凍既所以大部分都係冰,以呢個價值嚟講就有啲唔抵😗
旬之野菜飯配咖喱汁加炸豆腐
焙茶鮮奶
旬之野菜飯配咖喱汁加炸豆腐
焙茶鮮奶
Paper & Coffee係中大入面出名的Cafe,每日Lunch Time都會好多人要排隊。咁當然,要排隊就係好食的保證啦~西京燒雞飯($41)平時食西京燒多數係燒魚,但第一次食西京燒雞,感覺幾特別!雞肉幾入味又多汁,甜甜哋,加埋沙律醬好味,菜亦都好新鮮。雖然大學食飯要$41而言有少少偏貴,但呢度食的是日本米,我諗貴少少都值得的!佢的咖啡都出名但今次無飲。
西京燒雞飯
西京燒雞飯($41)

2023-04-03
西京燒雞飯
2023-03-27 935 瀏覽
Good food and drink quality. However, poor dinning experience due to poor service. A male staff simple said no more Storellet coarsely and went away before completing my ordering. Luckily he had a good colleague to take over his job immediately. It is nonsense to suppose every customer is familiar with your menu and app which is in use. Why don’t you explain it “normally”? I’m not begging a good service. At least instruction in normal speech is expected.
2023-03-27
15 分鐘 (外賣自取)
2023-02-27 1178 瀏覽
是日lunch沒有提供堂食,只好外賣了。叫咗一客菜飯,加3個餸,分別係炸雞,炸蝦,薯餅,再加black coffee,共 $100。飯用上日本珍珠米,凍咗依然軟淋淋。兩個人食一個飯,因為我哋盡份走低碳路線。炸雞的確有水準,份量也多。炸蝦也不錯。
是日lunch沒有提供堂食,只好外賣了。
飯用上日本珍珠米,凍咗依然軟淋淋。
兩個人食一個飯,因為我哋盡份走低碳路線。
炸雞的確有水準,份量也多。炸蝦也不錯。
菜飯
題外話/補充資料: 從飯盒及即棄餐具中,看到餐廳盡量走環保路線。
2023-02-10
3 分鐘 (外賣自取)
菜飯
  • 蜜糖芥末醬炸雞
2023-02-22 860 瀏覽
入到中大緊係要試下呢間中大必食cafe,聽聞係中大最好食嘅canteen😆咁講真都真係幾好食嘅😋滑蛋親子丼呢到嘅食物都有set,包沙律餐湯,飯量都幾足架。飯上面啲雞肉好嫩,同埋洋蔥一齊煮,好甜好香。汁嘅份量都啱啱好,唔會浸到啲飯腍晒,又每啖都有味Flat White呢到嘅白咖啡得cappuccino同flat white,我就嗌左flat white試下,咖啡豆較nutty choco味,啱晒我☺️雖然無食過晒中大嘅餐廳,但話呢間係最好食嘅can應該都無錯啦哈哈🤭食物:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️(五⭐️為最高分數)

滑蛋親子丼

Flat White

食物:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
(五⭐️為最高分數)
2023-02-11 776 瀏覽
襯學校假期走去食午飯終於唔使等好耐先有得食兩次都叫旬之野菜飯加配菜🍛第一次就叫炸雞肉同豬腩肉炸雞真係好正😋入面juicy,出面炸皮夠薄十分香脆,連埋蜜糖芥末簡直Perfect match😆仲要大大件,好抵食👍🏻豬腩肉夠淋同入味☺️第二次就揀咗炸蠔同牛油果天婦羅炸蠔都係皮薄香脆,內裡仍然濕潤配埋他他醬食解咗油膩感🤤牛油果天婦羅幾好食但我鐘意食剩牛油果多D🤪野菜都好好食🥬🍅🥕唔大食其實叫一個餸都夠晒飽嚟呢度應該飯返杯咖啡☕️不過我唔識飲(鐘意奶多過咖啡)叫咗杯Flat White 唔錯👍🏻所以飲晒😉
襯學校假期走去食午飯
終於唔使等好耐先有得食
兩次都叫旬之野菜飯加配菜🍛

第一次就叫炸雞肉同豬腩肉
炸雞真係好正😋
入面juicy,出面炸皮夠薄
十分香脆,連埋蜜糖芥末
簡直Perfect match😆
仲要大大件,好抵食👍🏻
豬腩肉夠淋同入味☺️

第二次就揀咗炸蠔同牛油果天婦羅
炸蠔都係皮薄香脆,內裡仍然濕潤
配埋他他醬食解咗油膩感🤤
牛油果天婦羅幾好食
但我鐘意食剩牛油果多D🤪

野菜都好好食🥬🍅🥕
唔大食其實叫一個餸都夠晒飽

嚟呢度應該飯返杯咖啡☕️
不過我唔識飲(鐘意奶多過咖啡)
叫咗杯Flat White 唔錯👍🏻
炸雞及豬腩肉
炸蠔&牛油果天婦羅
Flat  White
2023-02-05 578 瀏覽
炸雞是龐can 必點,日日長長人龍,食飯時間無45分鐘都排唔到,配蜜糖芥末醬最好食。可惜飲品𠯆大左杯moca,31蚊但太細杯啦又無咩奶味。朱古力好苦,都係食炸雞算。
2023-01-22 670 瀏覽
自從grad咗之後都好耐無返過嚟香港中文大學嗰度食canteen~~~今日難得photo day就返左嚟食呢到嘅canteen~回味一下校園生活🤪🤪呢間cafe位於龐萬倫2樓~平時lunch hour都好多人嚟食🥲呢一日都唔例外~等咗大概一個鐘先入到坐🙇🏼‍♂️😢入到去都有好多嘢食嘅選擇✨我就叫咗一個炸雞飯~呢度嘅炸雞係十分之出名💛仲可以選擇唔同類別嘅醬汁,我就揀咗沙律醬😗😗飯嘅嘢菜都好食🤤

2022-11-22 903 瀏覽
熱朱古力無乜味,充其點只係好過Cc Can‘t 少少既朱古力水 感覺有點失望,一杯都$31        朱古力粉少量,水就一大堆,仲有1/3係啲泡。一時間都分唔清飲緊水定泡定啲果少量既朱古力。

感覺有點失望,一杯都$31

朱古力粉少量,水就一大堆,仲有1/3係啲泡。
一時間都分唔清飲緊水定泡定啲果少量既朱古力。
2022-10-18 1203 瀏覽
在中大極之受學生歡迎的餐廳,每次到中午時段都會有條長長的人龍等入內當中最必食係蜜糖芥末醬炸雞, 個醬粉好薄, 咬落鬆脆唔肥膩, 加上蜜糖芥末醬簡直係絕配. 另外我好鐘意食個咖哩汁, 好惹味, 加埋個溫泉蛋送飯一流. 每次我都會好開胃, 會再加埋醬油燒菇, 混埋野菜一齊食, 好豐富好滿足。🤩😋😋😋旬之咖哩野菜飯+ 蜜糖芥末醬炸雞+溫泉蛋+醬油燒菇= 食過番尋味😋😋😋盛惠$58, 另一抵食之選👍🏻😄