2019-04-06 588 瀏覽
中大有很多大小及不同類型餐廳🍴,要數近年較特別又受歡迎的!一定是這家了!連同學們都食了幾趟,要數日系食物的cafe,中大入面也好像只有這家了! cafe裝修簡潔,餐廳有分塌塌米坐位、疏化卡位及有簡單木枱櫈三個區域,色調柔和簡約很配合年青人風格。餐廳午餐以28元既筍之野菜飯為基礎,再加錢選配想食既肉類、炸物或素牛油果🥑或他們自家製醬汁,我們點選了幾款飯餐!全素咖哩汁加吉列豬扒野菜飯、咖哩牛肋肉吉列豬扒野菜飯及炸雞配咖哩牛腩野菜飯!三款都很美味!吉列豬扒皮很薄很脆,肉質鮮味!大大件的炸雞配以特製Wasabi汁,鬆軟味濃的牛肋肉配以特製全素咖哩汁,美味可口!要贊一下他們的全素咖哩汁不辣帶小小甜味好特別!可惜當天小小胃痛還未試他們的house brew!不過我們會再光臨的!

叻喱汁吉列豬扒素菜飯

宇治茉茶
2019-04-04
炸雞配特製washabi汁加牛腩
2019-04-03 365 瀏覽
呢間新開既coffee shop, 長期都full house, 今次終於可以試下佢個飯! 我點左個溫泉蛋雜菜飯$28,加咖哩汁$6 加左隻,餐加左個齋啡$14蚊 ,個餐整數要$48 飯既價錢都幾貴,因為炸雞、炸豬扒都幾貴,每樣要加$14蚊,所以我都冇另外加! 咖哩汁 唔夠香,飯又唔夠口感,份量女仔食ok 夠,但男仔就一定唔夠食! 個飯有點失望,太普通,咖啡☕️幾香,好有咖啡味,始終係間咖啡店,見barista 沖咖啡都覺得好專咁! 餐廳環境都幾好,但長期好多人,都幾嘈

個飯有點失望,太普通,

餐廳環境都幾好,但長期好多人,都幾嘈

2019-03-26 222 瀏覽
一開學聽到中大開左新cafe即刻黎朝下聖 平日中大canteen間間都逼爆人呢間都吾例外 幾個人食真係難搵位 特別lunch time 裝潢好日系 以白色為主 仲有塔塔米位置 買野食既形式有少少似車仔麵 同店員講要邊幾樣餸佢夾好比你 最後再比錢 我第一次食就叫左野菜咖哩炸雞飯 大約五十幾蚊 再加杯熱latte都要80蚊架餐lunch 學校食飯黎講都算貴 拎完飯坐埋位等咖啡 野飲通常要等好耐 但咖啡師好好人 佢見我企係到等 就問我咩number 即刻整左我個杯先 so nice!咖啡幾高質 飯就一般overall 中大人多時間既時候間中都可以黎chill下 不錯
2019-01-28 438 瀏覽
再次走進大學校園,知道開咗間日式餐廳,而且聽聞初初新開張嘅時候仲一定冇位。我今日下午有時間,於是去試一試。好好彩,今日人又唔算太多,我一個人去食係唔駛等位嘅。呢度環境裝修有別於一般大學Canteen,感覺時尚D,用水泥牆和日式風格設計,有搭搭咪位置、亦有卡座、又有高枱位置,似出面嘅餐廳咁,而且職員都普遍係年青嘅。野菜飯係Basic HKD$28 + 餸錢 (around HKD$1X - 2X)餸方面,我揀咗咖哩牛肋肉 +HKD$16味道一般啦,冇咩驚喜,D肉較為硬D,反而我比較喜歡D野菜,如果可以多D就更好。另外,D日式咖哩汁係好香嘅,令人好想揀D日式咖哩飯食。餐廳有水可以自己拿而且D餐具都係非常乾淨
我今日下午有時間,於是去試一試。
好好彩,今日人又唔算太多,我一個人去食係唔駛等位嘅。

咖哩牛肋肉野菜飯

餸方面,我揀咗咖哩牛肋肉 +HKD$16

餐廳有水可以自己拿
而且D餐具都係非常乾淨
2019-01-25
咖哩牛肋肉野菜飯
  • 咖哩
2019-01-26 332 瀏覽
事緣早幾日去了中大聽講座朋友帶領之下 來到了這間新開的咖啡店一入去發現 小店麻雀雖小 五臟俱全環境舒適 採用了棕色系的木製傢俬除了卡位和省位置的高桌椅 還有日系榻榻米 是大學難得的日系小清新風格😍點菜方面十分簡單 餐廳把菜式放上前面 大家一目了然即時點餐 價格對比其他大學餐廳稍貴但對比其他街外餐廳就十分便宜每個主餐有一份肉但再加一客日式炸雞或者日式炸豬扒都只是$14 好抵吃!😍看見barista好專業地即時調製咖啡☕️細心悉心地製作latte art 咖啡和日式抹茶牛奶的味道也很正宗感覺好像踏進中上環咖啡小店般呢不過這裏可能因為高質素所以常常大排長龍 感覺有點兒擠迫當你在進食的時候旁邊有人在等位其實有點壓力😂不過在中大有如此質素餐廳已經很不錯了🥰
事緣早幾日去了中大聽講座

其實有點壓力😂
不過在中大有如此質素餐廳
已經很不錯了🥰
2019-01-26 320 瀏覽
《最後一個學期開學 之 食好啲啲😛》旬之野菜飯 $28 | 炸雞 $14 | 自製咖哩汁 $6 中大canteen不再頹😆 依間餐廳之後開業超多人~ 依家都仲係唔少人😂 但佢既食物供應量應該多左 所以我兩點都仲趕得切食到炸雞好大舊 juicy👍🏻 加埋柚子沙律醬 好夾😆 不過咖哩就好似冇初初咁好食... 餐廳環境、餐具、器皿... 整個presentation都好簡約、舒適☺️ 連飲杯水都覺得好靚😂 係校園中既一個好選擇😋 (不過飲品就稍貴🤧)
《最後一個學期開學 之 食好啲啲😛》
旬之野菜飯 $28 | 炸雞 $14 | 自製咖哩汁 $6
炸雞 咖哩 飯

但佢既食物供應量應該多左 所以我兩點都仲趕得切食到
炸雞好大舊 juicy👍🏻 加埋柚子沙律醬 好夾😆
不過咖哩就好似冇初初咁好食...
2019-01-07
炸雞 咖哩 飯
2019-01-25 197 瀏覽
好開心終於可以試到🤩 佢叫返嘅方式係先叫飯底之後再揀餸,所以呢度食飯係$28起~我叫咗個咖喱牛肋肉飯,咁就加多16幾蚊~分量唔多,勝在夠高質!咖喱味幾香,唔辣~ 啲伴菜有炒過😎😎好味好味!我再加咗杯lemonade and tonic~$34,細細杯,我覺得有啲貴。不過就唔太甜,好解喝🤩 讚!
好開心終於可以試到🤩
我再加咗杯lemonade and tonic~

$34,細細杯,我覺得有啲貴。不過就唔太甜,好解喝🤩 讚!
2019-01-25 160 瀏覽
The food taste nice. However, the main problems are with the lack of space, meaning it's virtually impossible to get a table- unless you arrive an hour before lunchtime! Furthermore, the service is astonishingly slow, the staff take a very long time to serve people at the counter, adding to the problems with the already long queue. Furthermore, they take an incredibly long time to make the simplest cup of coffee. Even when I went there in the afternoon, and it was near empty, and no one else was
they take an incredibly long time to make the simplest cup of coffee. Even when I went there in the afternoon, and it was near empty, and no one else was geeting coffee, I waited 20 minutes just for a cup of rather mediocre coffee.
The staff are quite obnoxious and condescending, and get annoyed when you try to give them the kindest
"hurry up". Avoid this place at all costs.
2018-11-13
2019-01-21 211 瀏覽
中文大學數月前開了一間日式Café,平日不好咖啡的我,也被吸引要來一試。當天下午與朋友三人點了三款不同的飲品,而我點的是Matcha Latte,抹茶味沒有想像中濃厚,但喝下去的感覺還是很不錯的。有聽說平日中午是非常多人的,幸運的是我們當天下午的顧客人數不太多,所以我們一邊喝著咖啡,一邊閒談聊天,享受一個輕鬆的下午!

2019-01-19 2211 瀏覽
最近中文大學裡開了一間日式西餐廳/咖啡店, 本人其實未去過中大😂又因大學離屋企較遠所以一直未去, 剛好某個星期六中大有講座, 便一次過達成我兩個小願望😁大學站一出已見到附近的花草樹木和湖的風景, 真是個好校園環境, 路程需大約10分鐘, 大學站一出再上斜路便到達一座名為龐萬倫學生中心的白色建築 (一開始因為行錯路所以兜左一大圈😂)餐廳以日式簡約風格裝修, 配上白色牆和木檯凳, 部分座位更有灰色cushion可打坐🧘‍♀️🧘‍♂️, 裝修令我諗起另一間日式西餐廳 - 屋子XX! 餐廳仍算大學裡的飯堂, 估計因此而以自助形式營運, 自行排隊去買飯, 再付款, 食完自行清理碗碟價錢方面十分親民, 午餐以飯為主, 再選擇咖哩, 菜和肉的配料; 當日我選了咖喱雞飯和蔬菜, 咖啡叫了house brew, 果酸味較出, 菜和肉的比例算平均, 算是健康的午餐🍛食物味道不錯, 只是雞不太熱, 另有些蔬菜未熟得透😳 可能因中午時段較人多, 廚房比較忙忽略了吧; 環境方面因中午人多所以稍嘈, 但座位都幾舒服 (當日我坐高枱)整體而言食物和餐廳環境ok啦, 下次會趁人少來試試其他食物和咖啡☕️

2019-01-12
2019-01-04 363 瀏覽
從學期初已聽聞這新開的文青風精品Cafe投入服務,是北角Brew Note Coffee的分店,也是校園內難得的精品咖啡風格,供應的飯食是走日式家常菜的感覺,在午飯時段及晚上6pm起才供應的,是以一個旬之野菜飯($28)為基本,再按喜好加餸這次選了咖哩牛肋肉($16)再加一份日式炸雞肉($14),牛肋肉切小粒狀,有適當的咬口,也有牛味,咖哩日式的辣度很低,怕辣都吃到,原來咖喱汁有加咖啡煮的,雖然不太吃出來,但味道蠻不錯;野菜這次不是「水尾」,有雙菜花、蘿蔔條、椰菜、南瓜、蓮藕、青瓜,新鮮色澤鮮美,淡淡的調味,也保持著蔬菜適當的爽口感;炸雞肉有3大件,炸漿適中不油膩,雞肉很juicy,真心好食!難怪見很多學生都有加配!食量不大的可以選野菜溫泉蛋飯($28),有兩款汁選,與Canteen的頹飯汁是兩個世界,只是這個飯不能加配其他配菜差不多吃完時看見甚吸引的芝士流心漢堡出爐,還有早餐的飯糰,下午茶的蛋餅,真的試不完!店內的裝簡約明亮,的確非常好Hea(尤其是榻榻米),午市人較多,學期內的晚餐早段時間也是,仍然蠻受歡迎,是好事!畢竟這兒的價位以大學校園來說是高消費,希望可以做到下去!而這裡會不

旬之野菜飯配咖哩牛肋肉及日式炸雞肉
日式炸雞肉

芝士流心漢堡

店內的裝簡約明亮,的確非常好Hea(尤其是榻榻米),午市人較多,學期內的晚餐早段時間也是,仍然蠻受歡迎,是好事!畢竟這兒的價位以大學校園來說是高消費,希望可以做到下去!而這裡會不定期有爵士音樂表演,也是大學校園這方面的先鋒

應該會找一個星期六下午靜靜Hea,看看書,慢喝咖啡,好寫意!

P.S.

1 所有配菜一定要點旬之野菜飯才能加配,不能只要配菜

2 飯糰及飯餐都選用日本新瀉米,日式簡食的風
題外話/補充資料: 這裡的開放時間是配合所在的學生中心,所以星期六只開12-6pm,星期日及公眾假期休息,而大學假期(12月24,31日及年初一前一日)都會休息
2018-10-15
旬之野菜飯配咖哩牛肋肉及日式炸雞肉
日式炸雞肉
  • 旬之野菜飯配炸雞咖哩汁
2018-12-18 300 瀏覽
呢日放假, 入左中大搵個朋友食個Lunch~佢帶左去呢間好日系既餐廳, 果然真係有別於其他學生飯堂入到黎好舒服, 仲有榻榻米、卡位, 感覺好寫意!lunch時段真係好多人, 好彩都搵到兩個位野食既選擇唔多, 我叫左基本既野菜飯($28)加吉列炸蝦($18)旬之野菜飯+吉列炸蝦炸蝦好大隻, 不過個飯就有D dry, 原來要加錢先會有汁旬之野菜飯+日式炸雞肉+P&C 自家製咖哩汁雞肉好厚身, 炸得岩岩好, 鮮嫩多汁配埋個咖哩汁就好夾, 冇咁dry~飲品要另外散叫, 覺得唔平所以都冇叫lu~餐廳入面都有得自助斟水~Overall 好鍾意簡約既裝潢, 店員好有禮貌~!食物就學生飯堂黎講, 有點偏貴..
呢日放假, 入左中大搵個朋友食個Lunch~
佢帶左去呢間好日系既餐廳, 果然真係有別於其他學生飯堂

入到黎好舒服, 仲有榻榻米、卡位, 感覺好寫意!

lunch時段真係好多人, 好彩都搵到兩個位

旬之野菜飯+吉列炸蝦
炸蝦好大隻, 不過個飯就有D dry, 原來要加錢先會有汁

旬之野菜飯+日式炸雞肉+P&C 自家製咖哩汁
雞肉好厚身, 炸得岩岩好, 鮮嫩多汁
配埋個咖哩汁就好夾, 冇咁dry~

飲品要另外散叫, 覺得唔平所以都冇叫lu~
餐廳入面都有得自助斟水~

Overall 好鍾意簡約既裝潢, 店員好有禮貌~!
食物就學生飯堂黎講, 有點偏貴..
2018-12-13
2018-12-04 294 瀏覽
琴晚咁啱要去中大聽一個講座,所以就喺附近食個飯先。聽朋友講知道最近呢度開咗間cafe,本身仲要係精品咖啡店,緊係要去睇睇。入到去感覺個氣氛非常舒服,可以除鞋坐地氈或者坐卡位,但人比較多,要用啲時間搵搵位。本身好想試吓佢哋個咖啡,不過見太夜就冇買到。佢哋嘅飯係可以自由配搭,基本款有野菜加珍珠米飯,可以另外再加唔同嘅餸,如果鍾意食炸嘢嘅都可以叫啲炸魚餅、炸蝦,不過就咁加埋都要四十幾蚊,喺大學來講性價比唔算好好,加埋杯咖啡60-70蚊真係幾貴咗啲。如果得閒坐耐啲,其實環境咁正又真係抵返哂。我因為趕趕地時間就揀咗溫泉蛋野菜飯加咖哩汁,其實個味道幾好,成個感覺都有啲似muji,而且個分量都夠飽,不過感覺就真係唔太特別。如果中大同學食厭左cc can都值得黎轉下口味既,而且個環境真係無敵,咖係文青都變文青。

咖哩汁溫泉蛋野菜飯
2018-10-29 1668 瀏覽
2018年10月29日。晴。中大。呢日食到入中大!朝早喺馬料水附近做嘢,所以約咗中大嘅朋友仔食飯知道有間cafe新開無幾耐,決定一齊來試下朋友仔未到lunch time,我就獨自迷失中大廿分鐘,終於搵到間cafe啦!朋友仔一早提醒我,呢間嘢由朝到晚任何時候都好多人入到去果然座無虛席榻榻米座位坐滿了中間大枱也坐滿了,就連邊邊嘅卡位都坐滿晒好彩我吼准卡位一枱食完準備離座嘅朋友仔做咗佢哋背後靈一陣就有位坐啦同朋友仔講搵到位啦~佢就叫我擺低嘢快啲去排隊啦我心諗:有咁趕嗎?原來係必須的!排隊嘅長龍已經形成咗一個蛇餅前面足足有成三四十人見到呢條長龍有啲卻步,但橫掂朋友未到,咁就排住先啦排咗廿分鐘左右,終於望到個餐牌啦感受到飯堂嘅感覺啦,原來係有個飯底,飯底包啲蔬菜,然後再同職員講要加咩餸,佢就會𢳂落你個飯度然後可惡地發現,學校飯堂嗌飯竟然唔包飲品,加錢都唔係,係要散叫,有啲過分旬之野菜飯,配咖哩牛肋肉+日式炸雞肉,$59Flat White (Small),$26野菜味道偏淡,調味唔夠濃蔬菜本身就無味,所以煮蔬菜嘅醬汁味道要更濃,先會入味勝在蔬菜種類多,單上寫有十種,對比其他大學飯堂來計營養似乎較
2018年10月29日。晴。中大。
呢日食到入中大!
朝早喺馬料水附近做嘢,所以約咗中大嘅朋友仔食飯
知道有間cafe新開無幾耐,決定一齊來試下
朋友仔一早提醒我,呢間嘢由朝到晚任何時候都好多人
入到去果然座無虛席

榻榻米座位坐滿了

中間大枱也坐滿了,就連邊邊嘅卡位都坐滿晒
好彩我吼准卡位一枱食完準備離座嘅朋友仔
做咗佢哋背後靈一陣就有位坐啦
同朋友仔講搵到位啦~佢就叫我擺低嘢快啲去排隊啦
我心諗:有咁趕嗎?
原來係必須的!
排隊嘅長龍已經形成咗一個蛇餅
前面足足有成三四十人
見到呢條長龍有啲卻步,但橫掂朋友未到,咁就排住先啦

排咗廿分鐘左右,終於望到個餐牌啦

旬之野菜飯,配咖哩牛肋肉+日式炸雞肉,$59
Flat White (Small),$26
野菜味道偏淡,調味唔夠濃
蔬菜本身就無味,所以煮蔬菜嘅醬汁味道要更濃,先會入味
勝在蔬菜種類多,單上寫有十種,對比其他大學飯堂來計營養似乎較均衡
咖哩唔係日本嘅甜咖哩,香料味濃,可能唔係人人鍾意,牛肋肉肉質略嚡,可能煮太耐啦
炸雞肉係限時限量嘅!估計係人氣食品
好好彩咁買到最後兩件~呵呵~~
果然鮮嫩多汁,出面嘅脆漿好薄,香脆唔油膩
入面嘅雞肉好厚,但非常嫩滑,超級推薦!
Flat White不過不失,對於主打咖啡嘅餐廳來講,質素令人有啲失望
總括而言,餐廳嘅裝修設計簡約,好有氣質
但食物同咖啡質素可以更好,而且喺大學飯堂界來計,性價比極低
2018-10-29
2018-09-28 1036 瀏覽
大學canteen 一d 頹風都無仲有少量位置既他他mi 日系風選擇不多,同其他can 一樣全自助,不過食完要自己執拾餐具,ikea d friend只有2款飯(其實我分唔到有分別,都係加同一堆雜菜,但其中一款會收多人錢),另外加錢配餸餸既choice都不出10款以環境黎講,簡直係呃like以味道黎講,都幾難食…係大學入面俾$40食一pat 黏疊疊既飯,唔入味既牛肋肉/花腩肉…加錢食左隻失敗既溫泉蛋…個心就好唔舒服但無可否認係幾好坐既6:30前未有dinner 開始有個cafe bar可以點drinks但無咩人點,可能太貴吧…$30一杯手調,我都會揀出去starxxxx or pacifxx 到左7點半都未full house為新鮮感確係可以一試要日日醫肚呢…其他canteen 價錢相宜得黎都好味d, 至少有鑊氣
大學canteen 一d 頹風都無
仲有少量位置既他他mi 日系風

),另外加錢配餸
餸既choice都不出10款
以環境黎講,簡直係呃like

以味道黎講,都幾難食…

個心就好唔舒服

但無可否認係幾好坐既