2023-05-10 2201 瀏覽
中大其中一間最出名嘅餐廳就係龐can,因為真係同出面嘅cafe無分別,雖然價錢偏貴,但耐唔中食吓都算係忙碌中嘅一點慰藉🙈之前食過佢嘅日式炸雞配蜜糖芥末醬真係幾唔錯,今次就試吓冇咁heavy嘅炸豆腐,當然唔少得咖喱汁($50)😋豆腐有兩大舊,面頭仲灑咗啲木魚絲,咬落起都幾脆下,入面就保持到嫩滑👍🏻因為咖喱係純素,所以味道上的確無咁豐富,但多咗重辛辣味,所以撈飯食幾開胃,不過我都係鍾意平時嘅日式咖喱多啲🤣菜菜大多數都係就咁灼再加少少鹽調味,值得一提嘅係脆卜卜蓮藕,咬落去好爽脆😆另外叫咗杯打卡度滿分嘅焙茶牛奶($35),慢慢將兩層攪勻真係最治癒嘅過程🥰焙茶味好香,牛奶亦都有淡淡地、好似富良野咁嘅奶香☺️兩者加埋真係無得彈,可惜份量比較少,仲要因為係凍既所以大部分都係冰,以呢個價值嚟講就有啲唔抵😗
旬之野菜飯配咖喱汁加炸豆腐
焙茶鮮奶