Odelice! (新城市廣場一期)

餐廳: Odelice! (新城市廣場一期)
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2024-04-14 459 瀏覽
星期日,風和日麗,和先生入沙田新城市廣場行下。這兒有個露天的恐龍樂園,兩老入去視察下,看看會唔會啱兩歲的孫仔玩。結論是有部份設施是可以的,不過實在太多人和太曬了,中暑指數過半。還是快快返回室內。最後我們來到6樓一間法式餐廳,食了個brunch。Brunch Set有頭盤、主菜和飲品,價錢由$88起。餐廳以英式裝修,有長梳化,2-4人枱和圓枱。我和先生各點了一個set,追加了一個前菜和甜品,度過悠閑的午後。前菜🏅巴斯克甜椒煮蜆(+$85)巴斯克位於法國與西班牙的交界處,靠山近海,盛產紅綠甜椒,煮出來的醬汁鮮甜微酸,加上蜆肉鮮甜,是很開胃的前菜。頭盤有4個選擇。🏅是日餐湯~忌廉蘑菇湯🏅炸黑松露蘑菇球~外脆內軟,球入面的忌廉蘑菇醬非常香滑。主菜有18個選擇。🏅盲鰽魚海鮮鍋($155)盲鰽魚肉質鮮味,魚味甚佳,我最愛那煎過的魚皮,魚油豐富。盲鰽魚下是藍青口、蜆和燒薯粒,全部吸收了海鮮濃湯汁,很美味。🏅法國油封鴨腿($175)鴨腿經煎封後皮脆肉嫩。伴以黑松露薯蓉和橙味砵酒醬汁,超級好食。甜品🏅榛子朱古力醬煎香蕉可麗餅(+$48)可麗餅煎得金黃軟熟,塗上厚厚的榛子醬,加上香蕉片,怎可以忍口?飲品跟

最後我們來到6樓一間法式餐廳,食了個brunch。
Brunch Set有頭盤、主菜和飲品,價錢由$88起。
餐廳以英式裝修,有長梳化,2-4人枱和圓枱。

前菜
🏅巴斯克甜椒煮蜆(+$85)
巴斯克甜椒煮蜆

頭盤有4個選擇。
🏅是日餐湯~忌廉蘑菇湯
🏅炸黑松露蘑菇球~外脆內軟,球入面的忌廉蘑菇醬非常香滑。
是日餐湯

主菜有18個選擇。
🏅盲鰽魚海鮮鍋($155)
盲鰽魚肉質鮮味,魚味甚佳,我最愛那煎過的魚皮,魚油豐富。
盲曹與海鮮鍋

🏅法國油封鴨腿($175)
鴨腿經煎封後皮脆肉嫩。
伴以黑松露薯蓉和橙味砵酒醬汁,超級好食。
法式油封鴨腿

甜品
🏅榛子朱古力醬煎香蕉可麗餅(+$48)
榛子朱古力醬煎香蕉可麗餅

飲品
跟餐有咖啡茶和汽水,其餘要加錢。
🏅檸檬汁(+$15)
🏅泡沫咖啡(+$15)
檸檬水
Cappuccino
2024-04-14
其他
巴斯克甜椒煮蜆
盲曹與海鮮鍋
法式油封鴨腿
2024-03-21 830 瀏覽
又嚟食my favourite French Restaurant🤤,同朋友食咗晚市雙人套餐($518),包咗餐湯、頭盤、主菜(2份)、甜品,次次都好期待食到尾嘅crepe🌮~·♡ 一口燒豬腩雖然係薄切,但油脂感都唔少😙,唔會覺得乾掙掙;而且都有4隻手指咁長,絕對唔係一啖一口咁細塊,哈哈😆~·♡ 烤墨魚海鮮意粉一上碟就俾大大隻原隻烤墨魚🦑吸引到,賣相超靚!意粉唔會煮到好腍,係好有嚼勁嗰種😚,軟硬適中,每條意粉沾滿蕃茄醬汁😋,係我喜歡的濕潤度texture,味道酸酸甜甜。·♡ 阿根廷安格斯肉眼牛排 +$48牛排揀咗5成熟,色澤紅嫩帶點血水,質地好柔軟☺️;個人好鐘意個黑松露紅酒醬汁🍷,係好香濃嘅黑松露味道🤤,無論沾牛排定粗薯條都一樣咁好食。·♡ 冧酒燒菠蘿可麗餅最期待嘅環節🤩😻,呢度嘅crepe好好食㗎!可麗餅表面鋪咗一層烤菠蘿粒粒🍍,仲有杏仁片同海鹽焦糖醬,再加上一球雲呢嗱雪糕🍨,味道香甜帶點酒香,成個配搭都好夾。·♡ Orange Blush HKD$40♡ Tropical Passion HKD$45·📍Odelice!沙田沙田正街18-19號新城市廣場一期6樓628號舖
♡ 一口燒豬腩

♡ 烤墨魚海鮮意粉

♡ 阿根廷安格斯肉眼牛排 +$48

無論沾牛排定粗薯條都一樣咁好食。
♡ 冧酒燒菠蘿可麗餅

♡ Orange Blush HKD$40
♡ Tropical Passion HKD$45

📍Odelice!
沙田沙田正街18-19號新城市廣場一期6樓628號舖
2024-02-29
2023-12-13 2950 瀏覽
今日約了朋友去沙田大會堂欣賞話劇,開場前先醫肚,大家揀了在沙田新城巿廣場一期內一間法式小餐廳,環境不錯,給人輕鬆自在的感覺。正方式格局,有泊牆的長梳化座配二至四人枱,亦有數張圓枱。近圓枱座位是半開放式,感覺開揚闊落,而枱與枱之間有一定距離,坐得舒適。週末餐牌是早午餐,有多款選擇,包餐湯或飲品,另可加錢追加小食和飲品。******************************餐湯是甘荀椰奶湯($0/跟餐),熱辣辣上枱。椰香味十足,但不失甘荀的香甜,估不到兩者好夾,還加了些杏仁片,有埋杏仁香更好味。******************************龍蝦意粉 “Extravaganza “ Lobster Spaghetti  “Extravaganza “ ($265)成品有半隻鮮活龍蝦、蝦和大蜆,還有大量的意粉,份量十足!龍蝦肉厚肥美,彈牙鮮味,優質!蝦和大蜆也相當鮮爽,而意粉則煮得剛好,挺有嚼勁,普羅旺斯蕃茄醬汁緊緊掛在麵條上,酸咪咪,好醒胃!******************************班尼廸克蛋 Eggs Benedict ($145)賣相一流!溫泉蛋非常
煙三文魚班尼廸克蛋
班尼廸克蛋 Eggs Benedict ($145)賣相一流!溫泉蛋非常蕩漾,可見流心度極佳,一切開,嘩!中間有香滑的牛油果醬、柔軟鹹香的煙三文魚,配上軟熟的布里歐修麵包和鮮香的荷蘭醬汁同吃,很滋味!推介!配菜是燒薯粒,本身有些蒜香,再蘸上所配備的醬汁更添美味。
冧酒燒菠蘿可麗餅
甜品不能少,冧酒燒菠蘿可麗餅 Rum-Glaze Pineapple Crepe ($85)本身配有一球雲尼拿雪糕,但我倆今日都不宜食雪糕,所以走了它,別浪費!可麗餅厚度適中,口感柔嫩,塗上海鹽焦糖醬,舖滿酸酸甜甜的菠蘿粒,味道甜美而不膩,嚐到微微的冧酒香,還有香脆可口的杏仁片,配搭非常好味!
檸檬汁
朋友要了杯熱檸水(+$10),而我就要杯檸檬汁(+$15),用鮮檸檬搾汁,酸咪咪,好fresh好健康。
今日終於過了一個的悠閒週末,品嚐了一頓美味的早午餐之外,還欣賞了一套令人值得思考的話劇,注入滿滿能量。
2023-12-02
檸檬汁
2023-11-22 2449 瀏覽
與閨蜜來沙田新城市廣場買護膚品,驚喜發現呢間高質嘅法國餐廳🇫🇷。克萊因藍,格紋藤椅,爬滿窗框的仿真花,都讓人有置身法國的感覺。尤其是坐在靠窗的這個位置,令人更加放鬆,有度假feel。不想思考吃什麼,直接叫個二人套餐吧。開胃菜選擇了一個沙律一個例湯。沙律非常新鮮,有很多菜式,還增加了嫩蘆筍。我們又on top增加了吞拿魚,令沙律更鮮甜。今日例湯是南瓜湯,除了絲滑的湯底,裡面都可以吃到顆粒狀配菜,香草令湯香味更盛。頭盤:主廚拼盤「法國南部篇」這道菜太適合喜歡嘗試的我們。枝豆蘸醬味道清爽特別,與迷你手指餅乾搭配。炸黑鬆露蘑菇球外脆裡嫩,黑鬆露味道很突出,下面微辣的醬又降低了油膩感。白毛腿火腿品質很好,肉嫩鹹香。山羊芝士搭配泡椒,也是很特別的味蕾嘗試,甜味、奶味和辣椒衝撞在一起。自製鵝肝多士,很creamy,有冰淇淋口感。吞拿魚他她迷你撻,撻底薄脆,裡面慢慢吞拿魚蓉,很鮮甜。主菜1 三選一:脆皮燒豬腩豬腩皮燒到脆啵啵,好有豬味不過唔會有豬騷味。豬肉已很軟爛,搭配蘋果蓉,不會油膩。主菜2 二選一:阿根廷安格斯牛脊肉200克厚實的牛脊肉煎到外面焦香,內面好多汁,先吃一口原味,牛肉好香好嫩。搭配的鴨

不想思考吃什麼,直接叫個二人套餐吧。

開胃菜選擇了一個沙律一個例湯。

頭盤:主廚拼盤「法國南部篇」
這道菜太適合喜歡嘗試的我們。

主菜1 三選一:脆皮燒豬腩

主菜2 二選一:阿根廷安格斯牛脊肉
200克厚實的牛脊肉煎到外面焦香,內面好多汁,先吃一口原味,牛肉好香好嫩。搭配的鴨肝砵酒醬汁的味道很特別,搭配牛肉相得益彰。

甜品三選一:火焰橙酒可麗餅
食用前,點燃橙酒倒在可麗餅上,很有儀式感,輕微酒香和雪糕好搭啊。

套餐之外叫左法國花草茶Soothing,裡面有菩提樹、接骨木莓、罌粟花、薄荷、士多啤梨乾、蘋果乾,又健康又好飲。雖然話一人分量,其實都夠兩個人飲用。
2023-11-21
4天前 0 瀏覽
#沙田美食 #小蓮星呑食沙田🔻 Odelice!沙田沙田正街18-19號新城市廣場一期6樓628號舖/💓 晚市雙人套餐 $528/🧃餐湯+小法包好滑好綿嘅薯仔湯,feel到落重忌廉! 小法包看到暖暖哋,外脆內軟,點埋半蓉嘅牛油,非常香/🧃頭盤:香煎帶子配埋椰菜花蓉、西班牙火腿,個擺盤超靚!帶子夠大隻,煎得好香,椰菜花蓉一樣係好綿滑,好甜,西班牙火腿炸過,脆卜卜非常香口/🧃煎鴨肝,油封鴨腿意粉 +$35一大嚿鵝肝,仲有好多鴨肉,非常足料。鵝肝入口即溶,鴨腿充滿鴨油香,意粉唔會乾噌噌,都係每一啖都充滿鴨肉香,鍾意食鴨嘅朋友真係要試。/🧃紅酒燉牛面頰配薯蓉幾乎係我次次嚟到必點嘅main Dish,牛面頰份量好多,大大嚿,每一舊都炆得好腍好入味紅酒香、牛油香同埋牛肉香非常平衡,薯蓉一樣好棉麻,唔會令你覺得好漏/🧃法式蘋果撻只要甜品有得揀蘋果批之類嘅嘢我都一定會揀,蘋果撻餅底夠薄,細細份,啱晒飯後小嚐,蘋果大大粒,非常香甜,配埋呢嗱雪糕,完全平衡到成餐飯嘅飽滯感,同時滿足甜品胃/#food #foodie #hkfood #hkfoodie #foodporn #foodstagram #hkf
#沙田美食 #小蓮星呑食沙田
🔻 Odelice!
沙田沙田正街18-19號新城市廣場一期6樓628號舖
💓 晚市雙人套餐 $528

🧃餐湯+小法包

🧃頭盤:香煎帶子

🧃煎鴨肝,油封鴨腿意粉 +$35

🧃紅酒燉牛面頰配薯蓉

🧃法式蘋果撻

#food #foodie #hkfood #hkfoodie #foodporn #foodstagram #hkfoodblogger #foodblogger #foodlover #foodphotography #odelice #法國菜#法國餐廳#西餐#將軍澳
美食#荃灣西#海之戀#灣仔好去
處#灣仔美食#尖沙嘴好去處#沙
田美食#香港美食
1K
4天前 0 瀏覽
較為性價比高嘅法國菜一定係「Odelice!」💁🏻‍♀️.馬賽龍蝦海鮮鍋🍲有黑青口、蜆肉、盲槽魚🐟魷魚🦑燒薯粒🥔海鮮濃湯汁偏鹹🥺盲槽魚外皮煎得香口👍🏻內裏魚肉嫩滑🤤.
帶子燴飯🍚表面有2粒切半帶子🐚飯粒口感偏硬少少😗海鮮濃湯汁亦唔錯😋.生牛肉他他小漢堡🍔漢堡包用牛油烘過🔥生牛肉加上鵪鶉蛋🥩🥚醃青瓜🥒令到生牛肉更加容易入口☺️附有薯條🍟.薯仔忌廉湯🥣薯仔令湯嘅質感更Creamy😬.小法包🥖烘到香脆😆可配上牛油食🧈.焦糖餅乾口味芝士蛋糕🥧一切開就見到流心芝士😍芝士味道香濃🧀蛋糕質感軟得嚟比較挺身😉加上少量焦糖餅乾🍪味道十分夾💯.熱情風🍹由熱情果、芒果🥭羅勒調製而成🌿.紅粉緋緋🌸 由雜莓🫐🍓黑加侖子調製🍇
較為性價比高嘅法國菜一定係「Odelice!」💁🏻‍♀️
薯仔忌廉湯🥣薯仔令湯嘅質感更Creamy😬
小法包🥖烘到香脆😆可配上牛油食🧈
熱情風🍹由熱情果、芒果🥭羅勒調製而成🌿
紅粉緋緋🌸 由雜莓🫐🍓黑加侖子調製🍇
5天前 0 瀏覽
有日經過見到呢間法國菜餐廳有個雙人晚市套餐性價比唔錯就決定試下!Btw食法國菜點可以唔叫生蠔~生蠔雖然睇落細細隻,但食落好鮮甜,入口有效微微海水味,好好食!頭盤就揀咗生牛肉他他小漢堡~細細個做頭盤就啱啱好~生牛肉他他食落有嚼勁,加埋蛋黃勁滑,味道好夾!阿根廷安格斯肉眼牛排牛排叫咗五成熟,肉質軟嫩勁juicy,牛肉味香濃,勁正!紅酒燉牛面頰配薯蓉牛面頰燉到勁軟腍🥹入口即化,仲要勁大嚿勁正,薯蓉奶香勁重!我地叫咗cheesecake但相對有點太甜太膩🥹

阿根廷安格斯肉眼牛排
牛排叫咗五成熟,肉質軟嫩勁juicy,牛肉味香濃,勁正!

紅酒燉牛面頰配薯蓉
牛面頰燉到勁軟腍🥹入口即化,仲要勁大嚿勁正,薯蓉奶香勁重!

我地叫咗cheesecake但相對有點太甜太膩🥹
6天前 0 瀏覽
假日梗係想同老公拍拖㗎啦, 揀選咗一間好有情調嘅法國餐廳食嘢。 唔知味道如果尼~(5⭐️最高) 薯仔南瓜湯薯仔煮得好腍, 南瓜嗰個味好突出。飲落會有少少粒粒薯蓉嘅感覺。 炸黑松露蘑菇球外皮甘香、可口。一切開,內裏黑松露香味就慢慢滲出嚟,而且混合咗蘑菇嘅鮮香味,真係好好味呀😋~香煎帶子(5⭐️)底部呢係有gravy Source 及椰菜花蓉,上面有帶子及西班牙火腿🤩。當切開帶子嘅時候,肉質會慢慢滲入Gravy Sauce和椰菜花蓉裏面,連同火腿一齊食🔥,甘甜之餘,又有一種鮮甜嘅海鮮味。 阿根廷安格斯牛扒(5⭐️)五成熟牛扒,肉質幼滑、細緻的安格斯牛扒🥩配上加入黑松露紅酒醬汁。 份外有一種鮮甜味🤩伊比利亞黑毛豬肩肉(5⭐️)黑毛豬肩肉有啲似豬頸肉嘅感覺,但沒有豬頸肉咁肥膩,相對肉質比較偏瘦,但係咬口相當滑好Juicy😚~朱古力榛子醬,煎香蕉可麗餅(5⭐️)用料十足,成個crepe 都有朱古力醬😌, 而香蕉微微燒了, 所以有焦糖嘅味道。朱古力醬混合了可可脆粒,咬落份外好食😄

炸黑松露蘑菇球

香煎帶子(5⭐️)
香煎帶子

阿根廷安格斯牛扒(5⭐️)
阿根廷安格斯牛扒

伊比利亞黑毛豬肩肉(5⭐️)
伊比利亞黑毛豬肩肉

朱古力榛子醬,煎香蕉可麗餅(5⭐️)
朱古力榛子醬,煎香蕉可麗餅

香煎帶子
阿根廷安格斯牛扒
朱古力榛子醬,煎香蕉可麗餅
6天前 0 瀏覽
接朋友仔食晏,就喺新城市廣場入面搵吓有啲乜嘢好嘢食,然之後就比呢一間藍色嘅餐廳吸引住✨嗰日叫咗一個阿根廷安格斯肉眼牛扒,同埋嗌咗個伊比利亞黑毛豬肩肉;兩個都係套餐,分別會有湯同埋飲品。

最近又好想試吓食唔同國家嘅菜式,而我應該短期內唔會去法國,所以就揀咗法國菜連鎖店餐廳𝗢𝗱𝗲𝗹𝗶𝗰𝗲! 喺東區返工嘅我去咗灣仔店~晚市雙人套餐 ($528)Soup + Starter + Main + Dessert➿ 𝑪𝒉𝒆𝒆𝒔𝒆 𝒂𝒏𝒅 𝒑𝒐𝒕𝒂𝒕𝒐 𝒔𝒐𝒖𝒑味道好特別呢,第一次飲芝士味🧀咁濃厚嘅湯,兩樣材料嘅搭配出奇地唔會好膩,鹹香味突出😋➿ 𝑪𝒂𝒏𝒂𝒑é𝒔 𝑷𝒍𝒂𝒕𝒕𝒆𝒓 (+$30)拼盤包括五款小食,因為真係好鍾意食芝士🧀 所以好鍾意食個個煙三文魚蘸醬,芝香突出😆 無論蘸脆脆,定麵包🥖 都一樣咁正!真材實料成粒都係菇菌嘅黑松露蘑菇球亦都滿足到菇控我😆➿ 𝑭𝒓𝒆𝒏𝒄𝒉 𝑫𝒖𝒄𝒌 𝑪𝒐𝒏𝒇𝒊𝒕油封鴨腿肉質軟嫩,鹹香十足,不錯吃~ 黑松露薯蓉creamy到似個sauce咁😆➿ 𝑨𝒓𝒈𝒆𝒏𝒕𝒊𝒏𝒊𝒂𝒏 𝑨𝒏𝒈𝒖𝒔 𝑹𝒊𝒃𝒆𝒚𝒆 (+$35)阿根廷安格斯牛排🥩肉味幾濃郁,肉汁都幾豐富~➿ 𝑪𝒓𝒆𝒑𝒆 𝑺𝒖𝒛𝒆𝒕𝒕𝒆 火焰橙酒可麗餅又係一個好有儀式感嘅甜品🔥 雪糕有少量嘅碎冰喺入面,但諗番,要經歷火焰嘅考驗,唔夠凍點得呢~ ➿ 𝑺𝒑𝒂𝒓𝒌𝒍𝒊𝒏𝒈 𝑾𝒊𝒏𝒆 (Cellier Léonar

晚市雙人套餐 ($528)
➿ 𝑪𝒉𝒆𝒆𝒔𝒆 𝒂𝒏𝒅 𝒑𝒐𝒕𝒂𝒕𝒐 𝒔𝒐𝒖𝒑

➿ 𝑪𝒂𝒏𝒂𝒑é𝒔 𝑷𝒍𝒂𝒕𝒕𝒆𝒓 (+$30)
真材實料成粒都係菇菌嘅黑松露蘑菇球亦都滿足到菇控我😆

➿ 𝑭𝒓𝒆𝒏𝒄𝒉 𝑫𝒖𝒄𝒌 𝑪𝒐𝒏𝒇𝒊𝒕

阿根廷安格斯牛排🥩肉味幾濃郁,肉汁都幾豐富~

➿ 𝑪𝒓𝒆𝒑𝒆 𝑺𝒖𝒛𝒆𝒕𝒕𝒆 火焰橙酒可麗餅

➿ 𝑺𝒑𝒂𝒓𝒌𝒍𝒊𝒏𝒈 𝑾𝒊𝒏𝒆 (Cellier Léonard de Vinci, France gl) ($70)
➿ 𝑫𝒆𝒔𝒔𝒆𝒓𝒕 𝑾𝒊𝒏𝒆 (Monbazillac Bordeauux, France gl) ($60)
我竟然覺得甜白酒比sparking wine更易入口同順口呢,鍾意飲甜酒嘅人可以考慮下~
2024-05-04 0 瀏覽
今天試這間法國餐廳,  3點用餐, 點了 LUNCH SET ,  有頭盤+主菜+飲品 - $303-我們點了風乾豬面頰卡邦尼意粉 + 法國油封鴨腿 任主菜 , 選了菜湯 + 泡沫及美式咖啡餐湯, 望落似南瓜香草湯 , 飲落唔覺有南瓜味, 不過味道都很好的, LUNCH  SET原來沒有餐包跟, 還以為會有一份包配上. 風乾豬面頰卡邦尼意粉 - 味道很好, 濃濃芝士味, 豬面頰有咸香味, 香, 混一起吃不錯法國油封鴨腿  - 這個做得非常出色,  皮脆肉嫰, 最好吃反而是低部的黑松露薯蓉配橙香砵酒醬汁,  非常好吃. 很讚的菜式.最後以泡沫及美式咖啡 作結.餐廳環境不錯, 服務我覺得可以再專業一點. 未是高級餐廳服務, 但不太差. 可以更好一點.
我們點了

, 混一起吃不錯
最後以泡沫及美式咖啡 作結.

2024-05-02
[ Odelice! ]法國菜俾人印象都係比較貴嘅菜式,前排同朋友係沙田行街搵到呢間法國菜🇫🇷餐廳,環境感覺似巴黎大街小巷嘅小酒館,二人套餐價錢合理。✿ 晚市雙人套餐 $528/2位每日下午5時至晚上9:15分供應。套餐有2個餐湯、1份頭盤、2款主菜、1個甜品。餐湯🥣🥖南瓜湯,配小法包。頭盤法式點心拼盤 +$30款式豐富,有吞拿魚他他、煙三文魚蘸醬、迷你蛋批、炸黑松露蘑菇球同埋西班牙火腿,味道咸香開胃。主菜(1)盲糟魚海鮮鍋 🐟海鮮有盲糟魚、黑青口及蜆,另外有燒薯粒。醬汁係龍蝦番茄汁,夠濃郁掛汁。(2)阿根廷安格斯肉眼牛排 +$35 🇦🇷🐮🥩肉眼牛排煎至表面焦香,配黑松露紅酒醬汁,肉味濃郁。配料有脆脆炸薯條🍟。甜品朱古力心太軟🍫用法國朱古力製成,朱古力超濃郁有流心放果。另外配上雲呢拿雪糕🍦,一暖一凍口感有層次。總結🫦 餐廳走巴黎小酒館風格,另外有生蠔🦪、葡萄酒等選擇,菜式多元化。✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿Odelice!地址:沙田沙田正街18-19號新城市廣場一期6樓628號舖電話:2520 2266✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
[ Odelice! ]

✿ 晚市雙人套餐 $528/2位

餐湯🥣🥖
南瓜湯,配小法包。

頭盤

甜品
朱古力心太軟🍫

總結🫦
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
Odelice!
地址:沙田沙田正街18-19號新城市廣場一期6樓628號舖
電話:2520 2266
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
  • 肉眼牛排配薯條
2024-05-02 0 瀏覽
Happy Sunday 沙田街坊到訪新城市廣場6樓同另一半來個法國小聚。ÔDELICE French Kitchen由法國人主理,門面環境已經有法國街頭嘅園林打卡點。作為一間親民多元化法餐連鎖餐廳,佢地將傳統法國食譜融入亞洲風味,炮製出家庭式的法國料理﹔門口附近的四人圓枱幾有Feel,座位間算闊落,假日就梗係最重要舒適用餐。二話不說已經揀好Hoilday Brunch的目標物,低至$88的早午套餐包哂4選一的頭盤、主菜及飲品。假期要食得豐富D就可優惠追加4款前菜及法國甜品。🥗🍄兩款頭盤揀左牛油果凱撒沙律及炸黑松露蘑菇球,再加左$85巴斯克甜椒煮蜆。牛油果凱撒沙律份量令人滿意,二人分享都十分足夠,牛油果配生菜、青瓜、雞蛋及麵包粒,加凱撒沙律汁再灑上大量的芝士粉,香口清新。外酥內軟的黑松露蘑菇球內有滿滿的黑松露蘑菇,味道濃郁打開胃口。巴斯克甜椒煮蜆 (+$85)🐚用巴斯克盛產的紅綠甜椒,秘製出容易掛汁的酸甜微,粒粒蜆肉爽甜,奈何部分蜆有少許砂,如果處理得更好更值得一試。🍝蒜香白酒海鮮意粉$155推介:⭐️⭐️⭐️⭐️原隻烤墨魚在頂口感軟腍有嚼勁,上面的蒜香牛油幾惹味。意粉的油份同份量都好足,味道

炮製出家庭式的法國料理﹔

二話不說已經揀好Hoilday Brunch的目標物,
低至$88的早午套餐包哂4選一的頭盤、主菜及飲品。
假期要食得豐富D就可優惠追加4款前菜及法國甜品

[頭盤]🥗🍄
牛油果凱撒沙律份量令人滿意,二人分享都十分足夠,

巴斯克甜椒煮蜆 (+$85)🐚
奈何部分蜆有少許砂,如果處理得更好更值得一試。

[主菜]
🍝蒜香白酒海鮮意粉$155
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️
原隻烤墨魚在頂口感軟腍有嚼勁,上面的蒜香牛油幾惹味。
意粉的油份同份量都好足,味道帶點酸甜。
原來海鮮係蜆肉為主,白酒蒜香味突出比美式嘅烹調方法有d 分別。
如果點呢款嘅話,
建議唔好好似小編咁同巴斯克甜椒煮蜆重覆。

🥩阿根廷安格斯肉眼牛排 $𝟭𝟵𝟱
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
7成熟安格斯肉眼牛排配有薯條、黑松露紅酒醬及茄汁
牛肉肉質7成熟仍食落軟腍有肉汁,油份平均,沾上黑松露紅酒醬香口。

🌮榛子朱古力醬煎香蕉可麗餅+$48
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
性價比唔錯的一款追加甜品,大量的榛子朱古力醬夾雜在兩邊餅皮上,
香蕉加左焦糖燒香,如果想打卡的話亦可以要求追加更招牌的火焰雪糕可麗餅。

跟餐有指定飲品,
☕️法國熱茶用茶包Refill 兩次亦香濃,
反而用優惠價轉飲的Latte 拉花賣相有點失望,但飲落奶泡幼滑合格。
整體係周末假日值得一試的早午餐Hoilday Brunch 好推介,
建議預早12點前慢活式到店,享受化假日法國小聚的美好時光。
今日放假約咗朋友嚟到沙田食嘢上網見到呢間裝修好靚好有法國巴黎小酒館嘅氣氛發現入面好多侍應都係外國人嚟佢哋都好熱情同埋服務態度超好因為食緊嘢個陣發生咗小插曲就係我嘅衫袖沾到碗南瓜湯上菜個個侍應即刻幫我捉住衫袖又拎濕紙巾比我抹乾淨 讚!!我哋叫咗兩個LUNCH SET包有頭盤、飲品、主菜- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -1. 頭盤:是日餐湯/炸黑松露蘑菇球是日餐湯係南瓜湯 南瓜煮到已經融入個湯飲到南瓜味道濃郁 又有微甜 口感順滑微稠炸黑松露蘑菇球賣相精緻 細細件咁但入面有爆滿嘅黑松露、蘑菇 味道濃郁炸到外酥內軟 加埋面頭似係沙律醬嘅微甜感覺好夾 口感層次多咗唔會咁寡另外仲有牛油果凱撒沙律、吞拿魚他他可揀2. 飲品:熱檸水/凍檸水想講第一次飲熱檸水係會配埋塊餅覺得好特別啊 不過凍檸水係冇嘅3. 主菜:伊比利亞黑毛豬肩肉/阿根廷安格斯肉眼牛排伊比利亞黑毛豬肩肉 配有薯蓉同埋蘆筍望落有菜、澱粉、肉類 好似好均衡咁XD豬肉柔軟多汁 咬落會有豐富肥油滲出但明明冇肥膏 煎得好香 有種好似烤過味道阿根廷安格斯肉眼牛排 我哋叫咗5成熟配有薯條
今日放假約咗朋友嚟到沙田食嘢
上網見到呢間裝修好靚
好有法國巴黎小酒館嘅氣氛
發現入面好多侍應都係外國人嚟
佢哋都好熱情同埋服務態度超好
因為食緊嘢個陣發生咗小插曲
就係我嘅衫袖沾到碗南瓜湯
上菜個個侍應即刻幫我捉住衫袖
又拎濕紙巾比我抹乾淨 讚!!
我哋叫咗兩個LUNCH SET
包有頭盤、飲品、主菜

1. 頭盤:是日餐湯/炸黑松露蘑菇球
是日餐湯係南瓜湯 南瓜煮到已經融入個湯
飲到南瓜味道濃郁 又有微甜 口感順滑微稠
炸黑松露蘑菇球賣相精緻 細細件咁
但入面有爆滿嘅黑松露、蘑菇 味道濃郁
炸到外酥內軟 加埋面頭似係沙律醬嘅微甜
感覺好夾 口感層次多咗唔會咁寡
另外仲有牛油果凱撒沙律、吞拿魚他他可揀

2. 飲品:熱檸水/凍檸水
想講第一次飲熱檸水係會配埋塊餅
覺得好特別啊 不過凍檸水係冇嘅
頭盤/飲料
3. 主菜:伊比利亞黑毛豬肩肉/阿根廷安格斯肉眼牛排
伊比利亞黑毛豬肩肉 配有薯蓉同埋蘆筍
望落有菜、澱粉、肉類 好似好均衡咁XD
豬肉柔軟多汁 咬落會有豐富肥油滲出
但明明冇肥膏 煎得好香 有種好似烤過味道
阿根廷安格斯肉眼牛排 我哋叫咗5成熟
配有薯條同埋黑松露紅酒醬汁
塊牛肉質好靚 食落緊實得嚟 又腍腍哋
嚼咬間有好多肉汁滲出 好有肉香~
另外總共有16款主菜比你揀
2024-04-25
頭盤/飲料
2024-05-02 0 瀏覽
晚市雙人套餐$528包括有餐湯、頭盤、主菜(2份)、甜品~餐包小法包小法包餐包長條型,好好脆,內裏煙靭,配有香草牛油🧈香味十足餐湯南瓜🎃湯,入面真材實料真係有南瓜蓉,仲好香嘅忌廉味~層次非常豐富頭盤香煎帶子大隻又滑溜嘅帶子配埋小小鹹既ham 、薯蓉汁一齊食,好夾!Argentinian Angus Ribeye +$35
阿根延安格斯肉眼牛排🥩阿根延安格斯肉眼牛排叫左五成熟~估唔到肉質咁軟腍,一d都有會韌,又有油花好香口~同黑松露紅酒醬汁好match~薯條非常鬆脆,不知不覺就全部食晒!Barramundi Casserole
盲槽魚海鮮鍋有黑青口、蜆、燒薯粒,配上海鮮濃湯汁,鮮味十足!盲槽魚皮脆又肉嫩,正!Ice tea用鮮檸檬🍋整~又解渴20% OFF Wine Offer 餐配葡萄酒🍷仲有八折優惠🍱Odelice! (新城市廣場一期) (沙田)📍沙田沙田正街18-19號新城市廣場一期6樓628號舖
晚市雙人套餐$528
包括有餐湯、頭盤、主菜(2份)、甜品

餐包小法包
小法包餐包長條型,好好脆,內裏煙靭,配有香草牛油🧈香味十足

餐湯

頭盤香煎帶子
大隻又滑溜嘅帶子配埋小小鹹既ham 、薯蓉汁一齊食,好夾!

Argentinian Angus Ribeye +$35
阿根延安格斯肉眼牛排🥩
薯條非常鬆脆,不知不覺就全部食晒!

Barramundi Casserole
盲槽魚海鮮鍋

Ice tea
用鮮檸檬🍋整~又解渴

🍱Odelice! (新城市廣場一期) (沙田)
📍沙田沙田正街18-19號新城市廣場一期6樓628號舖