Odelice! (新城市廣場一期)

餐廳: Odelice! (新城市廣場一期)
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2024-02-04 96 瀏覽
今天和朋友於沙田新城市廣場吃法國晚餐。這家餐廳裝修以藍色為主, 帶有浪漫法國風情。我們點了二人餐。$518薯仔忌廉湯薯仔湯香濃,入口香滑,還配以酸種麵包,加入湯中非常美味一口燒豬腩豬腩的皮燒得非常香脆,油香味濃,齒頰留香, 酸青瓜解油膩,中和油膩感。烤墨魚海鮮意粉這個意粉非常足料,有西班牙墨魚,蝦和大蜆。原隻西班牙墨魚帶嚼勁 ,蝦鮮味十足, 普羅旺斯蕃茄醬汁鮮甜美味。阿根廷安格斯肉眼牛排+$48肉眼扒我們點選了五成熟,肉味香濃,而且有口感, 不會太多血絲,薯條香脆可口,外脆內軟,黑松露紅酒醬汁點綴了整個牛扒杏仁榛子焦糖布蕾Praline Crème Brûlée表面的焦糖燒得香脆又香甜,焦糖布甸非常軟滑,每口充滿杏仁榛子的香甜。* 甜白葡萄酒 (法國波爾多、蒙巴斯力區、拉巴里爾莊園)我個人非常喜歡甜酒, 這個甜酒非常易入口,口感細膩醇厚,香氣複雜迷人。

我們點了二人餐。$518

薯仔忌廉湯
薯仔湯香濃,入口香滑,還配以酸種麵包,加入湯中非常美味

一口燒豬腩

烤墨魚海鮮意粉

阿根廷安格斯肉眼牛排+$48

杏仁榛子焦糖布蕾Praline Crème Brûlée

* 甜白葡萄酒 (法國波爾多、蒙巴斯力區、拉巴里爾莊園)
2024-02-04 72 瀏覽
3/2/2024 大約18:00入座,當時未客滿,侍應好細心介紹餐牌内容。到落order嘅時候,繼續詳細詢問顧客喜好。因為除咗order一個二人套餐,亦都點咗生蠔同一支汽酒。侍應就主動幫我哋拍多張檯,因為二人檯比較細。用餐時,係適當時候去換碟,亦會留意需要時斟酒。食物質素對得住價錢,廚師手藝不凡。生蠔同龍蝦都好新鮮,燴飯同意粉好味,件鴨肝出色。差不多19:10,滿座情況而有客人等位,侍應詢問可否拆番張檯出嚟,都食到甜品,當然無問題啦。特別係嗰位成熟男士(應該係店長?),服務態度真係無得頂。
2024-02-03
2024-01-31 104 瀏覽
同朋友係沙田行完街經過呢間餐廳見門面好靚就入去試下🥰啲法國菜好好食~同朋友都好推介.💎 $518 Dinner set for 2.💎是日精選餐湯*2這道湯呈現出濃郁既薯仔味道口感又好滑順🥰味道層次十分豐富.💎一口燒豬腩燒豬腩肉酥軟多汁肉質鮮美外表烤得金黃酥脆而內裡肉質鮮嫩搭配左獨特既香料😎好好食.💎軟殼蟹墨汁意大利飯呢道意大利飯以軟殼蟹為主要食材搭配左濃郁既墨汁醬汁給予左米飯獨特既海鮮味道軟殼蟹外脆內嫩🥳同意大利飯完美結合味道鮮美🥰.💎+$48 阿根廷安格斯肉眼牛扒肉眼牛扒口感鮮嫩多汁烤得恰到好處肉質鮮美。香氣四溢😍入口好吸引.💎冧酒燒菠蘿可麗餅這道可麗餅口感豐富又獨特冧酒為菠蘿帶黎左一種淡淡甜味同可麗餅既鬆軟口感相得益彰🤩做呢一餐飯既結尾好滿足
同朋友係沙田行完街
經過呢間餐廳見門面好靚就入去試下🥰
啲法國菜好好食~
同朋友都好推介

味道鮮美🥰
💎+$48 阿根廷安格斯肉眼牛扒

肉眼牛扒口感鮮嫩多汁
烤得恰到好處
肉質鮮美。香氣四溢😍
入口好吸引
💎冧酒燒菠蘿可麗餅

這道可麗餅口感豐富又獨特
冧酒為菠蘿帶黎左一種淡淡甜味
同可麗餅既鬆軟口感相得益彰🤩
做呢一餐飯既結尾好滿足
2024-01-30 87 瀏覽
今次去我哋最常去嘅連鎖法國餐廳,佢地既雙人套餐【法式小館二人套餐】好吸引,好抵食!沙田分店餐廳環境好舒服,裝修好似一個花園咁,幾浪漫!煎鴨肝🪿油封鴨腿意粉鴨肝好大舊,好肥美,上枱時香氣撲鼻,咬落去外皮仲有少少脆。意粉掛滿鴨油既香氣,連埋已經拆肉既油封鴨腿,真係十分好味😋龍蝦燴飯🦞加多88蚊可以升級整隻鮮活龍蝦,一大隻龍蝦放上飯面,蝦身係鮮艷橙紅色,好好打卡。龍蝦肉爽口彈牙,燴飯吸收左龍蝦嘅鮮味,食到停唔到!我哋仲另外加左4隻法國產地直送生蠔,都算大隻,好新鮮帶少少海水嘅鹹味,值得一試👍🏻🔥火焰橙酒可麗餅🍊超級like❗️店員會先淋橙酒,再點火,配埋中間既雲尼拿雪糕,又冰又熱,又有雪糕嘅甜、又有橙酒嘅甘,好新奇嘅體驗😆

煎鴨肝🪿油封鴨腿意粉

龍蝦燴飯🦞

🔥火焰橙酒可麗餅🍊
2024-01-30 91 瀏覽
星期日,一家人出去沙田行街街,上定開飯睇下有咩好食。 阿仔最鍾意食日本菜,但係我同老公又想試新野,最後搵到呢間法式料理餐廳。我地order左個併盆,入面有鵝肝多士,磨菇球,Ham, 吞拿魚,芝士同牛油果醬, 樣樣我都鍾意食。 意大利面我地就選左牛腹肉意大利粉,牛腹肉唔錯。一客阿根廷安格斯牛7成熟,牛肉好腍,好好味。仲同一客半打生蠔。,老公話夠鮮味。阿仔通常食過餐廳如果冇咩特別,好少會安哥,不過呢度,佢主動話下次再嚟 🤭

2024-01-28
  • 阿根廷安格斯牛
2024-01-30 73 瀏覽
喺沙田辦年貨就順便食埋晚餐,去到新城市一期嘅Odelice見有個法式小館二人餐好抵食,套餐有開胃菜、頭盤、兩個主菜&甜品,所以就唔再四圍搵。頭盤點咗湯&Poke沙律餐湯係薯蓉湯,味道清清哋好香薯仔味。Poke沙律菜夠新鮮頭盤選擇咗主廚拼盤-法國南部篇拼盤上總共有6款唔同嘅小食組成自製鴨肝醬多士-多士香脆,入口濃厚嘅鴨肝醬味Sainte-Maure山羊芝士-濃郁羊奶味道吞拿魚他他-小小一口已感受到吞拿魚嘅味道白毛豬火腿-味道鹹香,適合唔太鍾意濃味嘅我炸黑松露蘑菇球-外層香脆,外裡入口充滿黑松露味道枝豆蘸醬配餅乾條-綠綠嘅枝豆蘸醬好味到停唔到口主菜1選了脆皮燒豬腩,起初只係點咗紅酒蘑菇醬,感覺無咩等別,但碟上有另一個青綠色嘅醬起初以為係擺盤嘅一個裝飾,但將呢個醬配埋燒豬腩一齊食,細味品嚐係蘋果嘅酸味竟然令到個豬腩味道大大提升!主菜2選了阿根廷安格斯牛脊肉(5成熟),咀嚼起嚟嘅肉感非常有嚼勁,配菜薯粒都好香口。甜品選了羊奶芝士蛋糕+雲呢拿雪糕,香滑口感配上特濃芝士味,值得一試。

頭盤點咗湯&Poke沙律
餐湯係薯蓉湯,味道清清哋好香薯仔味。
Poke沙律菜夠新鮮

頭盤選擇咗主廚拼盤-法國南部篇
拼盤上總共有6款唔同嘅小食組成
自製鴨肝醬多士-多士香脆,入口濃厚嘅鴨肝醬味
Sainte-Maure山羊芝士-濃郁羊奶味道
吞拿魚他他-小小一口已感受到吞拿魚嘅味道
白毛豬火腿-味道鹹香,適合唔太鍾意濃味嘅我
炸黑松露蘑菇球-外層香脆,外裡入口充滿黑松露味道
枝豆蘸醬配餅乾條-綠綠嘅枝豆蘸醬好味到停唔到口

2024-01-24
2024-01-29 264 瀏覽
聽說有間法國菜有牛扒放題,早前還有甜品送,最重要食物質素有口碑,確實好吸引,雖然不能吃上牛扒放題,但晚飯原來都一樣吸引。******************************Odelice在香港九龍和新界都有分店,這夜就去了沙田分店。前來尚早,還有不少座位,坐下不久,就已經滿座。晚巿餐牌有散點,也有晚巿雙人套餐,和法式小館雙人套餐,就被那主廚拼盤吸引就,就要一份法式一小館套餐。法式小館雙人套餐 HKD738,包2份開胃菜、1份頭盤、2份主菜、1份甜品,絕對豐足。開胃菜,選了2份是日精選餐湯,薯仔湯,入口帶點薯仔香味,入口都幾滑,配上酸種包,沒想過把酸種包放入湯中而渴,沒想到湯更加美味。頭盤,主廚拼盤 「法國南部篇」,當中包括吞拿魚他他迷你撻、自製鴨肝醬多士、西班牙白毛豬火腿、 法國聖馬羊山羊奶芝士配迷迭香、枝豆蘸醬、餅乾條、炸黑松露蘑菇球及醃辣椒。吞拿魚他他迷你撻加入柚子汁,所以酸酸地非常開胃。枝豆蘸醬則加入鷹嘴豆泥及中東風味的醃料,配餅乾條一同食,餅乾條香麥味又脆口,又有枝豆香。西班牙白毛豬火腿,咸香味不錯。自製鴨肝醬多士,鴨醬入有點像果醬一樣,幾特別。法國聖馬羊山羊奶芝士配迷

吞拿魚他他迷你撻加入柚子汁,所以酸酸地非常開胃。枝豆蘸醬則加入鷹嘴豆泥及中東風味的醃料,配餅乾條一同食,餅乾條香麥味又脆口,又有枝豆香。西班牙白毛豬火腿,咸香味不錯。自製鴨肝醬多士,鴨醬入有點像果醬一樣,幾特別。法國聖馬羊山羊奶芝士配迷迭香,沒想到羊奶芝士咸香味十足,一點都不羶。炸黑松露蘑菇球,黑松露配蘑菇,香味更突出,非常回味。醃辣椒,酸酸辣辣很開胃。

阿根廷安格斯牛脊肉,要了Medium rare,肉色粉嫩帶少少血水,質感柔軟剛剛好,直接點鹽而吃牛味夠香,另外個鴨肝砵酒醬,把牛味更加突出。配菜燒薯粒,薯味更香,讓人吃不停口。

煎鴨肝,油封鴨腿意粉,單吃意粉軟硬適中,用上忌廉汁拌勻,吃上口較為清啖。鴨腿絲又有少少感香味,沒想到把鴨肝拌著意粉一拼吃,那油香把意粉忌廉味道多了點層次,更加美味,確實有點驚喜。

羊奶芝士蛋糕配雲尼拿雪糕,濃濃芝士帶點鹹香,蛋糕邊脆內軟,加上雪糕吃入口即溶,就簡單直接吃蛋糕,就享受芝士香,回味無窮。

Refresh Me,薄荷和檸檬加入蜜糖配製飲品,帶清香薄荷的檸檬蜜,又不會很甜。Bisou Rouge,法國氣酒泡加入雜莓和青檸,雜莓味香濃,帶點氣泡酒,合適一些女仔,喜歡帶點酒精飲品。

• 羊奶芝士蛋糕
  • 主廚拼盤 「法國南部篇」
  • 阿根廷安格斯牛脊肉
  • 煎鴨肝,油封鴨腿意粉
2024-01-23 117 瀏覽
今天假日和家人一起去了新城市廣場一期用餐。我一直以為6樓只有運動產品,沒想到還有一家西式餐廳。看了菜單覺得不錯,於是我們決定進去試一下!😝我們分別點了兩份早午餐套餐,每份套餐包括一份飲品/餐飲和一個主食。✨餐前湯 - 番茄羅勒湯當天的餐前湯是番茄羅勒湯,服務員介紹說羅勒是一種香料,用來搭配番茄湯。聽起來很特別,所以我們選擇了這個餐前湯。湯上面撒有一些芝士和羅勒香料,我們在喝之前攪拌均勻,喝下去有濃郁的番茄味,味道稍微偏酸,很特別,可以一試😋✨班尼迪克蛋配煙三文魚 $145之前一直聽說過這道菜,但還沒嘗試過。班尼迪克蛋可以搭配哈羅米芝士、煙三文魚或煙肉,我們選擇了煙熏三文魚😂😂盤子上有兩個大號班尼迪克蛋,上面還有一個流心蛋,切開後蛋黃汁立刻流出來,配上煙熏三文魚、牛油果、荷蘭醬汁和麵包,絕對是絕配😍另外,非常值得一提的是作為配菜的烤土豆粒,絕對是我吃過最好吃的,烤得香脆,讓人停不下嘴😋✨龍蝦意粉 $265這個主食裡面有半隻新鮮的龍蝦、蝦和大蜆,同用普羅旺斯番茄醬汁烹調的意粉,份量十足。這個番茄醬汁不是你平時在其他餐廳或者家裡隨便煮到的番茄意粉,味道非常濃郁,意粉的軟硬度也煮得剛剛好,再配

✨餐前湯 - 番茄羅勒湯

✨班尼迪克蛋配煙三文魚 $145

✨龍蝦意粉 $265
這個番茄醬汁不是你平時在其他餐廳或者家裡隨便煮到的番茄意粉,味道非常濃郁,意粉的軟硬度也煮得剛剛好,再配上這麼多不同類型的海鮮,滿足感十足🤣

在用餐的過程中,外面排隊的人很多,生意非常好。如果是假日來用餐,可能在12點之前會比較容易找到座位。
總的來說,非常值得一試,我們最後吃得乾乾淨淨,非常滿足地離開😂

🍴Odelice!
📍沙田沙田正街18-19號新城市廣場一期6樓628號舖
📞25202266

2024-01-19 102 瀏覽
估唔到我第一篇食評係要畀劣評!! 12月31日是除夕,亦都係我同先生嘅結婚週年紀念, 但係就畀Odelice呢一餐飯徹底破壞曬!!嗰晚我哋同仔仔一家四口諗住開開心心食晚飯慶祝, 除夕夜都預咗食嗰啲節日大餐,去到門口,佢都大大塊發光嘅板寫住有個2人festive set, 睇過啱食book咗枱就入去啦點知……入去到坐低嘅時候先至派張新嘅單人嘅節日set menu, 話冇其他嘢揀, 我哋問佢哋門口嗰個二人套餐呢, 佢話要到八點幾先有喎, 我唔明點解入門口嘅時候又唔講, 甚至乎門口仲要大大張發光menu喺度, 連細細粒字話今晚冇offer或者八點半先提供都冇寫明😑😑唔緊要,當時我都未嬲嘅,諗住喺單人menu度揀過啦 (不過我身邊有三台客人已經嬲緊, 都係因為個menu唔啱食同D waiter講)跟住有個黑口黑面嘅waitress埋嚟落單, 我哋未揀到嘢食, 話落住三個先, 佢話四個人一定要同一時間落單, 我叫佢畀啲時間我哋諗下, 因為個改咗嘅指定set menu入面,我啲細路有啲嘢唔食, 跟住佢繼續迫我哋落order, 我話我啲仔唔食內臟同田螺, 佢又來來回回迫咗我哋幾次, 跟住我叫佢叫第二

😑😑

跟住有個黑口黑面嘅waitress埋嚟落單, 我哋未揀到嘢食, 話落住三個先, 佢話四個人一定要同一時間落單, 我叫佢畀啲時間我哋諗下, 因為個改咗嘅指定set menu入面,我啲細路有啲嘢唔食, 跟住佢繼續迫我哋落order, 我話我啲仔唔食內臟同田螺, 佢又來來回回迫咗我哋幾次, 跟住我叫佢叫第二個人嚟同我落單, 佢先死死地氣同我落咗三個餐先, 我完全唔明點解唔可以後加單, 又要迫我哋食啲我哋唔食嘅嘢😡😡

跟住二個侍應畀咗個kids menu我哋(唔明點解之前唔畀), 全部都係肉好好多, 咁叫多個set就等食啦~

點知啲菜出到錯曬, 唔關分開落單事㗎, 頭嗰三個餐都係咁, 食完appetizer就出雪糕, 個黑面waitress未攞過嚟已經自言自語話'咁快嘅', 根本自己都覺得有問題又攞過嚟想迫我要, 我梗係耍手擰頭啦, 主菜都未食就要我食甜品😑

跟住個kid set又嚟咗個主菜都未上湯, 大人set個主菜個牛肉又嚟咗兩碟double咗, 明明想去食油封鴨脾, 就變咗鴨絲, 又唔記得比火雞主菜……

見到佢哋做緊好多單外賣, 唔知係咪因為咁出到錯曬, 但又限我哋食嘅時間, confirm booking 叫我哋準時, 因為要交枱, 仲問我有冇special request, 我懶開心咁話我結婚週年, 你畀張舒服嘅枱我哋得㗎喇, 佢話mark低咗會寫Happy Anniversary喺枱度( 我諗住畀個surprise老公都好) 但知唔知最後係寫咗喺邊度呀? 寫咗喺張單度呀, 佢哋唔寫扮唔知好過啦, 知道嘅話仲要serve得咁差, 你同我寫喺張單度, 即係咩意思呀?!係咪想提醒我呢一餐Odelice為我哋畫上'幾完美'嘅句號?!😤😤😤😤

2024-01-19 60 瀏覽
跑去試咗沙田一間Odelice法式餐廳,外表一點也不起眼,但呢度食物質素出奇地好。今次四圍望望,決定光顧咗佢哋嘅午餐,先試吓主打。點了呢個香煎盲曹魚同埋封油鴨腿肉意大利飯,嗌!個魚柳煎到啱啱好,邊緣微焦又保持肉質鮮嫩,真喺好惹味!🐟個鴨腿肉意大利飯就更加出彩,鴨腿肉煙韌得嚟不失juicy,配上嘅risotto滑而creamy,一啖落去有層次到爆炸!🦆飯前叫咗煎吞拿魚薄片,加咗秘製酸汁令到每一片吞拿魚都清新咁彈牙,好開胃,整個人整個胃口都調動起嚟。🐟最後啲香蕉船,呢個甜品睇落簡單,但吃落絕對層次感滿分,每一口都滿足到我哋嘅甜蜜神經。可麗餅香脆得嚟包住滑溜雲呢拿同士多啤梨雪糕,香蕉、薄荷一齊嚟一啲都唔覺膩,反而清新昇華。Odelice嘅服務好熱心,環境易坐,睇得出佢哋喺食物上真係落足心機。下次有閒,一定要再嚟試下其他。🍴🤤💯

2024-01-18 61 瀏覽
📍Odelice! (新城市廣場一期)阿根廷安格斯牛扒牛排配薯條完美的搭配。肋眼牛排嫩滑多汁,鮮嫩口感,充滿了牛肉的風味,熟度剛好入口軟嫩。一口燒豬腩肉質鮮嫩多汁,外皮煎得酥脆金黃,濃郁香氣在你口中散發開來,令人難以抗拒,醬汁惹味令菜式層次提升不少。經典燒雞雞肉烹飪後亦保持了肉質的嫩滑與濕潤。薯泥則搭配得恰到好處,絲滑滑順且口感豐富,蘑菇忌廉汁濃郁配薯蓉吃一流。Crème Brûlée焦糖燉蛋真是令人驚艷,外層焦糖酥脆,一敲就破,露出裡面絲滑的燉蛋。濃郁香草味,口感細膩滑潤。這道甜點不僅外觀美麗,而且味道絕佳,絕對是一個完美的結尾,讓人回味無窮。是日餐湯Orange Blush Iced Tea:一種清新怡人的感覺,冰茶的口感醇厚而清爽,帶有微微的甜味。WineOdelice! (新城市廣場一期)地址: 沙田沙田正街18-19號新城市廣場一期6樓628號舖電話: 25202266
📍Odelice! (新城市廣場一期)
阿根廷安格斯牛扒

一口燒豬腩

經典燒雞

Crème Brûlée

是日餐湯

Orange Blush Iced Tea:
一種清新怡人的感覺,冰茶的口感醇厚而清爽,帶有微微的甜味。

Wine

Odelice! (新城市廣場一期)
電話: 25202266
  • 肉眼牛排配薯條
今日平日完全唔Full ,我同朋友全部碟都有食物,不要催收我們碟,十分無奈,未食完唔比收碟個男外藉waiter 黑曬面,咁我哋真係未食完丫ma! 1930入座,我們最後90分鐘就埋單走人,啲服務真係前所未見咁差😔點解仲可以咁多好評,我完全唔明白,食物係可以的,本身唔係食呢間餐廳,喺朋友見新開想試下,特登轉轉場過來,希望餐廳負責人見到真係要反思下,就算請人打幾多好評都冇用,咁樣真係做唔長的,大家真係要認真考慮先好去
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀最近去咗一間法國餐廳叫「ÔDELICE!」,呢間超親民嘅法國餐廳ÔDELICE推出全新餐單!CP值極高‼️下午茶2人份僅$258咋😻我叫咗佢哋嘅「野餐@巴黎」下午茶,入面嘅食物真係驚艷到爆!有煙燻三文魚配上Sainte-Maure多士,個口感簡直絕佳。仲有佢哋自製嘅鴨肝醬多士、吞拿魚他他迷你撻、炸黑松露蘑菇球等,每一口都好法式風情,好享受。唔得唔提嘅係焦糖布蕾迷你撻、士多啤梨朱古力迷你撻同紅桑子馬卡龍,精緻又好好食。最後,仲有個羊奶芝士蛋糕,入口即化,令人回味無窮。我仲配咗兩杯法國花草茶,第一杯係我叫嘅「Soothing-舒緩」,入面有菩提樹、接骨木莓、罌粟花、薄荷、士多啤梨乾同蘋果乾,飲落去真係好舒服,令人放鬆。第二杯係「Anti-Stress-抗壓」,有香茅、薰衣草、玫瑰花瓣同蘋果乾嘅香氣,一飲就可以消除壓力。✨呢個下午茶時光真係好浪漫,令我彷彿變咗個優雅嘅少女。如果你都鍾意法國風情同少女系列,絕對唔可以錯過呢個地方 ❕⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀Odelice! @o.delice📍尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L407號舖📍灣仔蘭杜街2號地下9號舖
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

📍將軍澳唐賢街9號PopCorn 1 1樓F23號舖
📍荃灣大河道100號海之戀商場1樓1002號舖
📍沙田沙田正街18-19號新城市廣場一期6樓628號舖
2024-01-15 55 瀏覽
📍Odelice! (新城市廣場一期) (沙田)沙田沙田正街18-19號新城市廣場一期6樓628號舖好耐冇食過西餐🥹🥹今日嚟到沙田新城市見到呢間好似都幾吸引🤩🤩門面設計都幾開陽又清新 🥳🥳晚市二人套餐都係$518 +1 有齊晒湯、前菜、主菜同甜品,都算幾抵食 😁😁餐湯紅蘿蔔配椰汁加少量杏仁碎配飽,非常Creamy 😋😋 前菜 - 法國田螺配配辣肉腸 普羅旺斯蕃茄醬汁 🐚🐚田螺新鮮滾熱辣、醬汁香濃😌😌辣肉腸完全入晒個醬汁入面 🫰🏻🫰🏻主菜 - 烤墨魚海鮮意粉成隻大墨魚放喺面頭,非常吸睛 🤓🤓而且非常新鮮,切落去非常Q彈🤩🤩鮮甜味十足 又易入口完全唔會韌 👍🏻👍🏻阿根廷安格斯肉眼牛扒🥩🥩肉味香濃,叫咗五成熟,煮得啱啱好配上黑松露紅酒醬汁非常香 😚😚甜品 - 冧酒燒菠蘿可麗餅軟滑嘅可麗餅 配上雪糕及菠蘿🍍酸酸甜甜,非常好食 😋😋甜白葡萄酒非常之容易入口,香甜好飲 🤓🤓特飲 - 粉橙夢幻 非常精美,又有非常清新嘅感覺 😌😌
📍Odelice! (新城市廣場一期) (沙田)
沙田沙田正街18-19號新城市廣場一期6樓628號舖

好耐冇食過西餐🥹🥹
今日嚟到沙田新城市見到呢間好似都幾吸引🤩🤩
門面設計都幾開陽又清新 🥳🥳

晚市二人套餐都係$518 +1
有齊晒湯、前菜、主菜同甜品,都算幾抵食 😁😁

餐湯
紅蘿蔔配椰汁加少量杏仁碎配飽,非常Creamy 😋😋

前菜 - 法國田螺配配辣肉腸 普羅旺斯蕃茄醬汁 🐚🐚
田螺新鮮滾熱辣、醬汁香濃😌😌
辣肉腸完全入晒個醬汁入面 🫰🏻🫰🏻

主菜 - 烤墨魚海鮮意粉
成隻大墨魚放喺面頭,非常吸睛 🤓🤓
而且非常新鮮,切落去非常Q彈🤩🤩
鮮甜味十足 又易入口完全唔會韌 👍🏻👍🏻

阿根廷安格斯肉眼牛扒🥩🥩
肉味香濃,叫咗五成熟,煮得啱啱好
配上黑松露紅酒醬汁非常香 😚😚

甜品 - 冧酒燒菠蘿可麗餅
軟滑嘅可麗餅 配上雪糕及菠蘿🍍
酸酸甜甜,非常好食 😋😋

甜白葡萄酒
非常之容易入口,香甜好飲 🤓🤓

特飲 - 粉橙夢幻
非常精美,又有非常清新嘅感覺 😌😌
2024-01-12 43 瀏覽
🧑🏻‍🍳 餐廳法國風嘅裝修非常有格調,係約會/慶祝嘅好地方,店員服務超細心,而菜式方面性價比都非常高,晚餐嘅話推薦二人套餐,有兩碗餐湯、一款前菜、兩款主菜、一款甜品—————————————————————🍴 二人餐 ($518) \餐湯: 蕃茄羅勒濃湯/有一粒粒蕃茄肉,羅勒味頗濃,附上法式多士可以點湯嚟食\前菜: 法國田螺配辣肉腸/田螺新鮮大粒,蕃茄醬汁中加了碎辣肉腸,味道酸酸辣辣,餐廳提供了法式多士可以點醬食,非常開胃\主食1: 烤墨魚海鮮意粉/海鮮包括西班牙墨魚,蝦,大蜆,醬汁係普羅旺斯蕃茄醬汁,墨魚新鮮彈牙,意粉煮得啱啱好\主食2: 經典燒雞/餐廳預先將半隻燒雞分作三份,方便食用,燒雞肉質嫩滑,薯蓉非常綿滑,配上蘑菇忌廉汁\甜品: 杏仁榛子焦糖布蕾/焦糖香脆,配上紅莓作點綴,布甸有濃郁嘅堅果同杏仁味,適合鍾意食杏仁嘅人😋 美味指數: 8/10—————————————————————🍴熱帶風 ($45) 用咗熱情果同芒果兩種熱帶水果,味道酸酸甜甜,加上薄荷葉更加清新。 😋 美味指數: 8/10—————————————————————🍴氣泡酒 ($70) 酒味香濃,鍾意飲酒嘅朋

—————————————————————
🍴 二人餐 ($518)

\餐湯: 蕃茄羅勒濃湯/
有一粒粒蕃茄肉,羅勒味頗濃,附上法式多士可以點湯嚟食

\前菜: 法國田螺配辣肉腸/

\主食1: 烤墨魚海鮮意粉/

\主食2: 經典燒雞/

\甜品: 杏仁榛子焦糖布蕾/
😋 美味指數: 8/10

—————————————————————
🍴熱帶風 ($45)
😋 美味指數: 8/10

—————————————————————
🍴氣泡酒 ($70)
酒味香濃,鍾意飲酒嘅朋友可以試下~
😋 美味指數: 7/10
2024-01-08