2022-01-01 118 瀏覽
這店算是熱香餅及窩夫甜品的專門店,牆上還有一款是抹茶紅豆雪山熱香餅,這款每天是限售的 這天我碰不上🙈唯有選擇另一款 ⭐蜂蜜雪山熱香餅🥞一來到賣相都很討好 而且帶點可愛😍厚身熱香餅上放有蜂蜜 盤上有雪糕及忌廉🍦熱香餅有微微蛋香 不太甜 甜味大概來自蜂蜜🍯而熱香餅不屬空氣感的班㦸 是帶點鬆軟蛋糕口感熱香餅與蜂蜜伴在一起吃 味道都不錯👍🏻當然還點了一杯熱齋啡 甜點跟咖啡是絕配嘛😋
這店算是熱香餅及窩夫甜品的專門店,
牆上還有一款是抹茶紅豆雪山熱香餅,
這款每天是限售的 這天我碰不上🙈
唯有選擇另一款 ⭐蜂蜜雪山熱香餅🥞
一來到賣相都很討好 而且帶點可愛😍
厚身熱香餅上放有蜂蜜 盤上有雪糕及忌廉🍦
熱香餅有微微蛋香 不太甜 甜味大概來自蜂蜜🍯
而熱香餅不屬空氣感的班㦸 是帶點鬆軟蛋糕口感
熱香餅與蜂蜜伴在一起吃 味道都不錯👍🏻
當然還點了一杯熱齋啡 甜點跟咖啡是絕配嘛😋
題外話/補充資料: 旺角 ocio 店內環境不算太寬敞,中午至下午茶時段人流都很多,看到很多食客都會點 all day breakfast ,賣相及份量都很吸引 下次再來可試試喔。
2021-12-21
  • 熱香餅
2021-12-29 108 瀏覽
偶然經過,居然見到冇人排隊,即刻入咗去試食,主食唔算特別好食需要推介,但啲甜品認真出色!當日叫咗個密瓜沙冰,冇諗過咁大份!上面仲跟咗球雪糕,又靚又好食,打卡一流

當日叫咗個密瓜沙冰,冇諗過咁大份!
上面仲跟咗球雪糕,又靚又好食,打卡一流
2021-12-28 86 瀏覽
Ocio地址: 旺角煙廠街33號朗廷軒地下B舖聽講呢間西式餐廳係人氣餐廳,尤其甜品系列,所以既然係附近經過,就決定唔執輸試吓佢啦。玫瓏蜜瓜雪山 🍈🍨$98一來到就覺得份量都幾大下,完全係4-5人份量。蜜糖星星、雲呢拿雪糕、Pancake、蜜瓜味奶凍和蜜瓜,成個組合啲口感好豐富,而且賣相都好精緻。可惜,成份甜品就比較甜,甜度甚至覆蓋咗蜜瓜嘅鮮甜味。#nicefoodie旺角
Ocio
地址: 旺角煙廠街33號朗廷軒地下B舖

玫瓏蜜瓜雪山 🍈🍨$98

#nicefoodie旺角
2021-12-24 116 瀏覽
🍽 Spaghetti alle vongole💰 HK$58 (lunch, 10% service charge)🍽 BBQ rib waffle breakfast💰 HK$75 (lunch, 10% service charge)Happy lunch on early day off😝😝 As I need to buy some pressie for Xmas, I decided to hang out in Mong Kok. I walked pass Yin Chong street and saw Ocio. Another comfortable cafe with nice plating decoration. They served lunch menu and dessert menu when I arrived there at 2pm. We ordered two lunch sets which served with hot soup and drinks. 🍝Spaghetti alle vongoleIt is a light pas
🍽 Spaghetti alle vongole
🍽 BBQ rib waffle breakfast

🍝Spaghetti alle vongole
It is a light pasta infused with garlic sauce and clams. It is a dish that is very popular throughout Italy. As I remembered, it got more than 10 clams. It tasted yummier than it looked.

🍖BBQ rib waffle breakfast
Appearance of the dish is mouthwatering as I didn't eat waffle for a long time🤣 The BBQ ribs tasted nice as the texture of the meat was soft enough with strong BBQ sauce. BBQ sauce could not go wrong with any food. The waffle was freshly baked with honey syrup.

Overall, although it is a small cafe, food and service was way better than expected! Will come again when I crave for dessert next time!🤩
2021-12-23 111 瀏覽
*💭ᴼᶜⁱᵒᴼᶜⁱᵒ有多家分店,今天下午到了位於旺角鬧市後家的分店用膳😋午餐由$⁵⁵起,還有餐湯和飲品,性價比甚高😍𝐵𝐵𝑄無骨燒春雞伴薯條🐓想不到連燒春雞也能去骨,超貼心🥰吃的時候真的很方便,啖啖肉😋燒春雞是半隻雞,但已經非常大隻😍雞皮外層用上蜜糖燒過,十分香脆,肉質滑嫰不鞋口🤤另外還配有大量薯條,即叫即炸熱辣辣😋煙肉卡邦尼意粉配温泉蛋🍝賣相吸引,忌廉味濃😍温泉蛋煮得剛好,配上煙肉啖啖鹹香😋超邪惡的一個意粉🤤
💭ᴼᶜⁱᵒ

𝐵𝐵𝑄無骨燒春雞伴薯條🐓

煙肉卡邦尼意粉配温泉蛋🍝
2021-12-19 136 瀏覽
_____好味指數:🌟🌟🌟🌟抵食指數:🤑🤑🤑🤑有時候面對一個兩難 ,就係想食正餐同甜品又唔想轉場🌀呢間喺旺角嘅Cafe可以一次滿足兩個願望✨位置清幽又唔會距離地鐵站太遠,雖然係一間主打甜品嘅餐廳但正餐都唔會失禮人,經過旺角可以試吓🙆🏼‍♀️✅煙肉卡邦尼意粉伴溫泉蛋意粉十分creamy,入口味道濃而不膩🍝拌上了溫泉蛋嘅蛋漿,忌廉味中夾雜蛋香🥚香意粉掛汁後頗為香口,仲有煙肉同菇菌片作配餸,滋味更上一層樓✅朱古力心太軟朱古力同麵粉焗成嘅外層結實而鬆化,內裡嘅朱古力漿流心味甜度適中帶苦🍫配上雲尼拿雪糕,整體甜而不膩🍨
_____
好味指數:🌟🌟🌟🌟
抵食指數:🤑🤑🤑🤑

✅煙肉卡邦尼意粉伴溫泉蛋

✅朱古力心太軟
2021-12-18 177 瀏覽
今日抽空跟老朋友相聚,為了大家就腳就選了交通方便的旺角,這Ocio也是朋友點選的這裡也有甜點, 先點了鹹食,容後再點甜點吧All Day BreakfastAll day breakfast有雞扒,腸仔,滑蛋,大蕃茄,茄汁豆仲有窩夫,二人share剛好,份量夠多,仲伴有新鮮沙律菜,十分新鮮健康,仲要留肚食甜點鑊仔伯爵茶雪山熱香餅甜品熱鑊上,熱香餅十分鬆軟,蛋香濃郁,伴有伯爵茶醬,還有粒粒棉花糖,不會太甜,仲有雪糕,十分完美
這裡也有甜點, 先點了鹹食,容後再點甜點吧
All Day Breakfast
鑊仔伯爵茶雪山熱香餅
2021-12-18 102 瀏覽
同舊同學約食飯大家不約而同提起想食Ocio 記得以前同學約食飯都會選Ocio貪佢食物質素唔錯而價錢夠平民化餐廳裝修簡約典雅白色 · 墨綠色為主調雖然餐廳唔算好大 但枱與枱有一定距離唔怕聽到隔離枱講咩🗣午餐價錢由$55-$98Set lunch包埋餐湯同餐飲♡ 是日餐湯南瓜湯濃稠得而仲食到有南瓜蓉🎃♡ 奧特特選全日早餐($89)有少少驚喜呢度全早係配窩夫🧇滿足我呢d想食窩夫 · 但又想食咸食既人炒滑蛋蛋味幾濃而嫩滑 雞扒厚身煎到香脆 · 仲有煙肉腸仔🥓呢個all day breakfast真係啖啖肉♡ 香煎加拿大8安士豬鞍配薯堡($98)豬鞍唔算好厚身 但食落好juicy簡簡單單配胡椒鹽已經好好食不得不讚呢度既薯條🍟每條都好長· 外酥內軟
同舊同學約食飯

♡ 是日餐湯
南瓜湯濃稠得而
仲食到有南瓜蓉🎃
南瓜湯

♡ 奧特特選全日早餐($89)
有少少驚喜呢度全早係配窩夫🧇
滿足我呢d想食窩夫 · 但又想食咸食既人
炒滑蛋蛋味幾濃而嫩滑
雞扒厚身煎到香脆 · 仲有煙肉腸仔🥓
呢個all day breakfast真係啖啖肉
奧特特選全日早餐

♡ 香煎加拿大8安士豬鞍配薯堡($98)
豬鞍唔算好厚身 但食落好juicy

南瓜湯
奧特特選全日早餐
香煎加拿大8安士豬鞍配薯堡
2021-12-17 68 瀏覽
Ocio (煙廠街) (旺角).估唔到係旺角繁密嘅煙廠街,有間咁嘅cafe😂.▪️OCIO特還全日早餐▪️.好耐無食過All day breakfast🥰有芝士大腸,炒蛋,煎蕃茄,窩夫,沙律同雞扒。可能好耐無食過嘅關係覺得呢類型好食左😆.▪️香辣蟹肉手工闊條麵配溫泉蛋♨️▪.真係都少少辣,係濃郁嘅意粉。闊條麵我都幾喜歡,唔會好厚!.📌 Ocio (煙廠街) (旺角)旺角煙廠街33號朗廷軒地下B舖環境:⭐️⭐️⭐️⭐️味道:⭐️⭐️⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️⭐️價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️
Ocio (煙廠街) (旺角)

估唔到係旺角繁密嘅煙廠街,有間咁嘅cafe😂

▪️OCIO特還全日早餐▪️

▪️香辣蟹肉手工闊條麵配溫泉蛋♨️▪
真係都少少辣,係濃郁嘅意粉。闊條麵我都幾喜歡,唔會好厚!
📌 Ocio (煙廠街) (旺角)
旺角煙廠街33號朗廷軒地下B舖

環境:⭐️⭐️⭐️⭐️
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️
價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️
2021-12-17 69 瀏覽
✨奧斯密瓜窩夫賣相唔錯 份量都幾大蜜瓜 好熟 香甜窩夫 烘得唔算好脆 有蛋香雲呢拿雪糕 都幾大球 雲呢拿味幾濃 有奶香 好香滑忌廉 質感偏稀 同埋份量可以多啲就好啲整體都可以 但如果窩夫可以脆啲會更正✨原味蜂蜜鑄鐵鑊仔法式吐司落單後要等二十五分鐘新鮮熱辣出爐 食時要小心個鑄鐵鑊仔我地揀左原味 配蜂蜜法式吐司 好厚身 外脆內軟吐司中心底部未吸收晒啲蛋汁不過咁都幾好 食落再多一層口感味道香甜 有蛋香 如果唔太好甜可以唔使額外加蜜糖但我當然落晒啦🤣份量十足 食四份一已經好飽肚建議兩三個人分享 整體唔錯今次法式吐司比窩夫更出色整體黎講味道都可以 環境唔大 燈光較暗 但裝飾都幾別緻服務正常 價錢可以
✨奧斯密瓜窩夫

整體黎講味道都可以
環境唔大 燈光較暗 但裝飾都幾別緻
服務正常 價錢可以
2021-12-15 56 瀏覽
中意大蝦沙律($58)🥗😍煎香完再同啲菇炒埋一碟very jeng🤩👍🏻另外仲嗌左杯oreo奶昔,好似水啲嘅麥旋風咁🤣🤣飲落都幾好味嘅🤣係稀啲姐🤫
中意大蝦沙律($58)🥗😍
煎香完再同啲菇炒埋一碟very jeng🤩👍🏻
另外仲嗌左杯oreo奶昔,好似水啲嘅麥旋風咁🤣🤣
飲落都幾好味嘅🤣係稀啲姐🤫
2021-12-13 89 瀏覽
Early dinner時間人流唔多,加上餐廳燈光比較暗,可以靜靜地同朋友聊天、欣賞裝潢,同品嚐美食!無論去到邊,最抵食都一定係叫set dinner!呢到既set dinners 價錢由$108-$178不等,當中包括:主菜一份+ 是日靚湯一碗 + 飲品一杯,有需要時更可加少少錢加多份惹味小食😋可能有人會覺得有d貴,但其實份量好足,就算一個大男人黎食,一個人一個餐都一定夠哂飽!而我同朋友,兩個女仔雀仔胃,就揀左個set dinner 同一份窩夫黎開心share,但都已經飽到反哂眼😝主菜:香辣蟹肉手工闊麵伴溫泉蛋- 蟹肉份量比我想象多!手工闊麵真係唔係吹水,超鍾意佢果陣蛋香味,而且夠哂韌韌、掛汁技術一流!香辣汁真係香辣汁,唔會死辣 / 辣到食道有灼熱感;就算係辣汁,都仲食到蟹肉既鮮甜味😋可惜既係溫泉蛋唔夠流心😕唔係個意粉應該可以更上一層樓😝是日靚湯:忌廉蘑菇湯- 唔好以為跟餐送既就會楂流攤~濃濃既磨菇味造唔到假,一定係落足料先做到既效果😉綿得黎唔可以話係滑,因為個湯係足料到可以食到super tiny磨菇粒😎飲品:橙汁- 唔是鮮榨的,但欣賞餐廳選了雙層既不銹剛杯,以致橙汁可以keep

香辣蟹肉手工闊麵伴溫泉蛋

飲品:橙汁- 唔是鮮榨的,但欣賞餐廳選了雙層既不銹剛杯,以致橙汁可以keep cold❄️

窩夫:朱古力榛子窩夫配燒棉花糖- 成包tissue咁厚既窩夫,切落去並唔會即刻塔哂,又再一次證明餐廳用料之足👍👍👍單係呢份窩夫已經可以做主食。朱古力榛子味其實就即係金莎味,學廣告話齋:係天神無意中落入凡間既美食😍窩夫既鬆軟 + 面頭既朱古力脆片,口感一流😋
朱古力榛子窩夫配燒棉花糖
今日又外勤嚟到旺角,忙碌咗一朝都無食過野,決定要叫個全日早餐食💓 今日大概兩點半食,都叫有啲位置,坐得好舒服,同埋鋪頭播住韓國歌,有去咗韓國啲cafe嘅感覺💓講返食物,今次叫咗午餐,包一杯杯飲品同埋餐湯,所以都幾抵食。全日早餐包括有香腸、雞蛋、雞扒、沙律、蕃茄、茄汁豆、薯條、窩夫。超級豐富💓 我最鍾意食佢個蛋同埋蕃茄,佢嘅蛋好有蛋香,而蕃茄都煎得好夠,裡面好juicy 💓飲品方面就叫咗一杯凍朱古力咖啡,杯咖啡唔會話太甜,但係又有朱古力味,都做得唔錯。

• Ocio特選全日早餐
2021-12-08 134 瀏覽
推薦指數:🌕🌕🌕🌗🌑(5🌕滿分)餐廳比將軍澳分店細,不過環境佈置幾有心思;食物味道不錯🌟Set dinner🥣是日餐湯 - 南瓜湯幾濃稠、足料,真係食到少少南瓜蓉🍔奧斯芝士牛肉漢堡配薯條 $118漢堡扒用和牛打成,唔算多汁,但食到牛嘅油脂香,包有烘過,食落幾脆,有牛油味;🍟薯條大大條,帶點咸香🥤餐飲 - 橙汁酸中帶甜,有少少似果汁先生🧇雜莓窩夫 $68 (推介)比上次嘅焦糖香蕉朱古力窩夫嘅好食,窩夫真係做到外脆內軟,配上莓果食落更fresh

🌟Set dinner
🥣是日餐湯 - 南瓜湯
幾濃稠、足料,真係食到少少南瓜蓉
餐湯、橙汁

🍔奧斯芝士牛肉漢堡配薯條 $118

🥤餐飲 - 橙汁
酸中帶甜,有少少似果汁先生

🧇雜莓窩夫 $68 (推介)

雜莓窩夫
2021-12-02
餐湯、橙汁
雜莓窩夫
2021-12-07 127 瀏覽
朋友食過呢間大讚性價比高再望望openrice d食評 差不多成千個笑臉 係應該要幫襯下既餐廳燈光係比較暗 但我覺得咁樣好舒服 加埋啲溫柔既音樂 好relex既感覺Menu樣樣野都好似好好味咁 又界啲每日限量吸引住左 嚴重選擇困難呀....😵‍💫😵‍💫😵‍💫心裡面打左幾千場仗先決定到食咩😂點左個set dinner 5 號香辣蟹肉手工闊麵伴溫泉蛋 比想像中多汁 香辣番茄味 紅噹噹一碟打卡好靚手工闊麵有蛋香味 口感好好 闊麵掛到好多汁 加埋啲蟹肉一齊食 好好味露唯一美中不足係隻溫泉蛋熟左少少 唔夠流心 晚餐另外包一碗餐湯同$33下既野飲餐湯係磨菇忌廉湯😍😍超多超多磨菇 係啖啖都係菇同菇 呢個價錢有碗咁樣質素既餐湯 我覺得係超值👍🏻👍🏻👍🏻飲品方便揀左橙汁 朱古力榛子窩夫配燒棉花糖係一上枱就睇到流哂口水🤤🤤無諗過原來一份有咁四大塊 真係可以當正餐食得飽窩夫上面有一片片既榛子朱古力 就好似將粒金莎溶左變成片狀咁 勁好味😋窩夫外脆內軟 甜度適中 配埋榛子朱古力 朱古力雪糕同少許cream呢個絕對係人間極品榛子朱古力味既必食之選!!Menu仲有好多野想食 下次一定要留肚試下其他口味😋
朋友食過呢間大讚性價比高

朱古力榛子窩夫配燒棉花糖
係一上枱就睇到流哂口水🤤🤤
無諗過原來一份有咁四大塊 真係可以當正餐食得飽
呢個絕對係人間極品
榛子朱古力味既必食之選!!

Menu仲有好多野想食 下次一定要留肚試下其他口味😋