2021-12-03 108 瀏覽
𓂃𓂃𝙊𝙘𝙞𝙤𓂃𓂃𓂅醬燒豬肋骨窩夫全日早餐 𝘉𝘉𝘘 𝘳𝘪𝘣𝘴 𝘸𝘢𝘧𝘧𝘭𝘦 𝘣𝘳𝘦𝘢𝘬𝘧𝘢𝘴𝘵 豬肋骨份量足料,以帶甜嘅𝘣𝘣𝘲醬調味,唔會過咸,肉質唔算腍,要花點功夫慢慢切開。煎蛋煎得幾靚而且蛋味香濃,窩夫正常發揮。其他配料仲有薯條同沙律菜,整體性價比高。 𓂅南瓜湯 𝘗𝘶𝘮𝘱𝘬𝘪𝘯 𝘴𝘰𝘶𝘱 有唔少南瓜茸,味道香甜 𓂅𝘙𝘰𝘴𝘦 𝘭𝘢𝘵𝘵𝘦 偏重奶味,較甜𓊦𝘖𝘤𝘪𝘰 旺角煙廠街33號朗廷軒地下𝘉舖
𓂃𓂃𝙊𝙘𝙞𝙤𓂃𓂃

𓂅醬燒豬肋骨窩夫全日早餐
𝘉𝘉𝘘 𝘳𝘪𝘣𝘴 𝘸𝘢𝘧𝘧𝘭𝘦 𝘣𝘳𝘦𝘢𝘬𝘧𝘢𝘴𝘵

𓂅南瓜湯 𝘗𝘶𝘮𝘱𝘬𝘪𝘯 𝘴𝘰𝘶𝘱
有唔少南瓜茸,味道香甜

𓂅𝘙𝘰𝘴𝘦 𝘭𝘢𝘵𝘵𝘦
偏重奶味,較甜

𓊦𝘖𝘤𝘪𝘰 旺角煙廠街33號朗廷軒地下𝘉舖
💛Dinner Set 樣樣都好吸引💛今次平日夜晚過嚟 所以唔駛等位每人叫咗個Dinner Set 跟 #是日餐湯今晚係 #南瓜忌廉湯 (waitress就咁上枱 問先知係🎃 其實可以上枱講返聲呀🙋🏻‍♀️)#牛肝菌龍蝦汁海鮮手工意粉 $128上枱賣相麻麻 不過食落口 讚👍🏻首先 #手工意粉 個口感相對平時意粉粗身啲 同煙靭啲 所以掛汁好好多😋😋個 #牛肝菌龍蝦汁 平衡得好好👍🏻👍🏻 惹味之餘 亦同時特出到牛肝菌同龍蝦汁個字嘅味道 仲有四隻大蝦 蝦身幾厚口感幾滿足呢個絕對 推🙌🏼推🙌🏼推#香煎美國保濕豬鞍配薯條 $158豬鞍幾大塊且厚砌 個熟度控制得幾好 唔會見紅 且肉質仍夠juicy 由於menu啲 #dessert 太吸引 所以再order多個 #waffle #朱古力布朗尼窩夫 $65賣相當然👍🏻 個窩夫外脆內軟 由於配上朱古力雪糕同brownie 所以waffle 唔算好甜 可以中和返Brownie 好鬆軟不過呢個dessert 都幾有份量😅😅食完個set dinner 再兩個人share 份waffle 真係太full😅😅另外,留意返用餐時間係90mins 差不多夠鐘先 wai
💛Dinner Set 樣樣都好吸引💛

#朱古力布朗尼窩夫 $65

賣相當然👍🏻 個窩夫外脆內軟
Brownie 好鬆軟

不過呢個dessert 都幾有份量😅😅

另外,留意返用餐時間係90mins 差不多夠鐘先 waitress 已經主動過嚟叫埋單
不過可能仲有張吉枱,所以冇催我地走😅

=====================
#黃色經濟圈 #懲罰 #yellow旺角 #yellow油麻地 #yellow何文田 #yellowmk
#hker #hongkongfood #香港加油 #食好西😋 #互推互追互讚 #nofilter

Pls follow🙇🏻‍♀️
香煎美國保濕豬鞍配薯條
2021-12-01
2021-12-01 76 瀏覽
難得兩公婆分別一早做完手上既工作偷到時間出黎食個Lunch 我地揀返拍拖果時黎食過既Ocio我地今日就揀左set lunch 粟米吞拿魚忌廉長通粉濃濃既忌廉味長通粉軟硬度適中粟米 🌽吞拿魚 同忌廉既配搭幾時都係咁好奧斯芝士牛肉漢堡配薯條新鮮熱辣送到面前牛肉鮮嫩 帶一點點淡粉紅血水厚厚既蕃茄經過烹調 十分有誠意 中間夾左一塊煙肉 脆身 唔會過火中間既芝士 因為熱力 溶溶地加埋菜 一啖啖咬落去唔會太油膩好juicy 熱朱古力 有拉花 飲落有少少泡沫咁口感特別 唔會太甜
難得兩公婆分別一早做完手上既工作

熱朱古力 有拉花 飲落有少少泡沫咁
口感特別 唔會太甜

• 奧斯芝士牛肉漢堡
2021-12-01 163 瀏覽
已經第二次食呢間,上次食6點幾就已經超多人食睇相望落個個都好吸引下,今次都係要左dinner set,有湯有嘢飲幾抵食嘢飲🧃就要左蜜桃🍑紅茶&英式紅茶☕️蜜桃🍑紅茶聞到淡淡嘅蜜桃味,味道比普通紅茶更清香英式紅茶☕️味道就同普通紅茶差不多,茶味就濃啲啲今次嘅湯係粟米🌽湯,粟米味就唔太濃,幾清甜嘢食呢就要左ocio特選全日早餐&奧斯芝士牛肉漢堡配薯條🍟ocio特選全日早餐💰108個蛋幾香滑奶香濃郁,腸仔好juicy,一啖咬落仲有汁,雞扒外皮焦香肉質嫩滑奧斯芝士牛肉漢堡配薯條💰118個漢堡份量都幾大下,個牛肉好厚實,煙肉食落好香
已經第二次食呢間,上次食6點幾就已經超多人食

嘢飲🧃就要左蜜桃🍑紅茶&英式紅茶☕️
蜜桃🍑紅茶聞到淡淡嘅蜜桃味,味道比普通紅茶更清香
英式紅茶☕️味道就同普通紅茶差不多,茶味就濃啲啲
今次嘅湯係粟米🌽湯,粟米味就唔太濃,幾清甜
嘢食呢就要左ocio特選全日早餐&奧斯芝士牛肉漢堡配薯條🍟
ocio特選全日早餐
ocio特選全日早餐💰108
奧斯芝士牛肉漢堡配薯條💰118
個漢堡份量都幾大下,個牛肉好厚實,煙肉食落好香
2021-11-30 45 瀏覽
🍵鑊仔抹茶紅豆雪山熱香餅 $79相比熱香餅 佢更加似梳乎厘班戟班戟口感軟綿綿入口即溶 雖然深綠色但抹茶味唔濃 反而蛋味更出底下嘅抹茶醬熱辣辣奶香味突出 但食到最後已經焦焦哋唔太流質比較難用班戟點嚟食。鑊上四角放咗啲紅豆蓉 味道偏甜但可以接受最頂嘅抹茶雪糕冰感重而且帶微微甘苦係抹茶味最重嘅食材 亦係點睛之筆!
鑊仔抹茶紅豆雪山熱香餅
🍵鑊仔抹茶紅豆雪山熱香餅 $79
相比熱香餅 佢更加似梳乎厘班戟
底下嘅抹茶醬熱辣辣奶香味突出 但食到最後已經焦焦哋唔太流質
比較難用班戟點嚟食。
鑊上四角放咗啲紅豆蓉 味道偏甜但可以接受
最頂嘅抹茶雪糕冰感重而且帶微微甘苦
係抹茶味最重嘅食材 亦係點睛之筆!
下午茶
2021-11-24 105 瀏覽
琴日同朋友放工之後就去食飯,因為旺角比較就腳,所以就揀咗呢間餐廳,性價比都唔錯嘅1.奧斯芝士牛肉漢堡配薯條牛肉煎得生熟度剛剛好,鮮嫩軟硬度都適中,有咬口得黎又唔會太過韌煙肉好香,同牛肉都好夾,加埋芝士,有種惹味嘅感覺。漢堡包皮都有烘過,外脆內軟結合埋爽脆嘅沙律菜、鮮甜嘅蕃茄、邪惡嘅芝士,好正嘅combination~薯條偏冧,但薯味夠2.黑松露忌廉軟殼蟹意大利飯🍚咬落去脆卜卜的軟腳蟹濃郁忌廉汁中有著不同種類蘑菇,加埋黑松露的味道亦都十分濃郁,配上意大利飯重點係分量足,一個人都未必食得晒,抵食!👍🏻3.蘋果汁菓汁先生嘅感覺,甜甜地整體而言都係滿意嘅,因為又唔算話好貴,所以都抵食。

1.奧斯芝士牛肉漢堡配薯條
牛肉煎得生熟度剛剛好,鮮嫩
軟硬度都適中,有咬口得黎又唔會太過韌
煙肉好香,同牛肉都好夾,加埋芝士,有種惹味嘅感覺。

薯條偏冧,但薯味夠

2.黑松露忌廉軟殼蟹意大利飯🍚
咬落去脆卜卜的軟腳蟹

重點係分量足,一個人都未必食得晒,抵食!👍🏻

3.蘋果汁
菓汁先生嘅感覺,甜甜地

整體而言都係滿意嘅,因為又唔算話好貴,所以都抵食。
2021-11-22 123 瀏覽
煙廠街真係好多選擇,本身今次係沖住千層麵去嘅,但係今次都係臨時改變主意,好彩無自己伏自己,果然係再值得光顧。環境唔算太大,但係做得頗舒適,燈管design 都適合男女朋友dating 🥰Dinner set :包含餐湯➕一杯$33以下嘅飲品。牛肝菌龍蝦汁海鮮意粉$128以上檯已經聞到滿滿嘅海鮮➕滿滿嘅牛肝菌味道,份量、材料十分充足有四五隻大蝦,魚塊,鮮菇、每一淡手工麵都係包含住龍蝦汁,麵汁爽口,唔會太淋。黑松露忌廉軟腳蟹義大飯$138成日食墨汁義大利飯,依次試下黑松露配義大利飯,果然都係prefect match.差唔多每粒飯都包含住黑松露與忌廉,但係唔會再膩。軟腳蟹都係大大塊😋😋兩個女仔食完全足夠份量,

Dinner set :包含餐湯➕一杯$33以下嘅飲品。

牛肝菌龍蝦汁海鮮意粉$128

黑松露忌廉軟腳蟹義大飯$138

兩個女仔食完全足夠份量,

• 軟殼蟹黑松露意大利飯
2021-11-18 187 瀏覽
為左慶祝菅田將暉同小松菜奈結婚同朋友去左食飯😝😌 今次揀左甜品好出名嘅ocio 我地order左一個主菜一個甜品開心share~ 🍽<BBQ醬燒原隻春雞配黑醋沙律/$158>上到枱同朋友都驚訝佢嘅份量,好岩2個人share留qouta食甜品🤤春雞燒得夠香調味適中沙律菜亦新鮮🥗但美中不足雞肉肉質比較鞋口,可能同朋友掛住打卡無襯熱食影響左😝⭐️春雞每日限量12份 想試就要早少少去喇😃跟餐配冰荔枝紅茶都有驚喜,唔係淨用syrup開出黎,飲落咬到果肉好fresh😆🍹🍽<士多啤梨刨冰配雲尼嗱雪糕/$59>同朋友太掛住かき氷所以毫不猶豫咁揀左刨冰,又係拎人震撼嘅份量上枱😍配料唔止有士多啤梨醬仲有士多啤梨粒同埋雪糕~成件事勁滿足,安撫到我地嘅思鄉情切😋本身打算叫多個甜品但冰嘅份量真係太多,食完已經飽到無力再戰😂😂下次再試佢嘅pancake同toast系列吧~建議大家下次甜品同餐飲最好一熱一凍咁搭配~

為左慶祝菅田將暉同小松菜奈結婚同朋友去左食飯😝😌

今次揀左甜品好出名嘅ocio

我地order左一個主菜一個甜品開心share~

🍽<BBQ醬燒原隻春雞配黑醋沙律/$158>
😝
⭐️春雞每日限量12份 想試就要早少少去喇😃

🍽<士多啤梨刨冰配雲尼嗱雪糕/$59>

2021-11-15 186 瀏覽
【𝑶𝒄𝒊𝒐|旺角休閑簡約西餐🍴】...#🥭👧🏻同朋友去咗呢間西餐廳食晚飯 當日六點去到環境都比較清靜 適合同朋友食嘢傾吓偈😌//Set dinner//🔻Ocio特選全日早餐🍴($108)炒蛋炒得幾滑 窩夫只有一塊 不過加咗蜜糖唔錯😌雞扒厚身肉質嫩滑 薯條略嫌調味不足 🔻香辣蟹肉手工闊麵伴溫泉蛋🍝($118)蟹肉都幾多 意粉份量足夠 拌勻蛋黃汁一齊食好creamy 香辣嘅醬汁配上蕃茄的酸味 整體係幾惹味😋▻•餐飲•◅🔻檸檬生薑茶🍋🔻蜜桃紅茶🍑---------🍴餐廳:Ocio (旺角店)📍地址:旺角煙廠街33號朗廷軒地下B舖
【𝑶𝒄𝒊𝒐|旺角休閑簡約西餐🍴】
#🥭👧🏻

//Set dinner//
🔻Ocio特選全日早餐🍴($108)

🔻香辣蟹肉手工闊麵伴溫泉蛋🍝($118)

▻•餐飲•◅
🔻檸檬生薑茶🍋
🔻蜜桃紅茶🍑
---------
🍴餐廳:Ocio (旺角店)
📍地址:旺角煙廠街33號朗廷軒地下B舖
2021-11-14 143 瀏覽
旺角煙廠街呢一間cafe,價錢親民,有主食,亦有甜品!今次就試下佢嘅lunch set先!🍖醬燒豬肋骨窩夫早餐($75)豬肋骨燒得好入味🍖,肉質鬆軟,非常好味,隨碟仲會有少少薯條同兩塊窩夫🧇,雖然係原味同得蜜糖🍯,但係食哂都好滿足,下次再試埋其他味道。🐟封煎鯛魚伴煙肉薯蓉($68)面頭有兩大塊煎鯛魚,煎得好香口,調味適中,唔會太咸。鯛魚下面就係薯蓉🥔,薯蓉出奇地好食,好香煙肉味!唔錯!🥛玫瑰牛奶(+$15)牛奶有玫瑰嘅香味,味道並唔假!而且唔太甜!加上面頭嘅奶泡,令成杯牛奶口感更豐富😋!🥤Oreo曲奇雲呢拿奶昔(+$22)同想像中一樣好飲!飲嘅期間仲食到Oreo碎!一樣唔太甜!但飲晒都會好飽呀😂。

🍖醬燒豬肋骨窩夫早餐($75)

🐟封煎鯛魚伴煙肉薯蓉($68)

🥛玫瑰牛奶(+$15)

🥤Oreo曲奇雲呢拿奶昔(+$22)
2021-11-13 91 瀏覽
我與一位朋友各order 了醬燒豬ribs , 😣😣燒到D ribs 好乾好乾,食唔到有醬汁?。窩夫又不鬆軟👉👉👉overcooked,失望呀🙈🙈!連一杯咖啡:都係無咖啡味,😅😅回家飲三合一即冲的咖啡☕,會更好味道。
2021-11-07 158 瀏覽
蒜香蜆肉意粉 $58蜆肉份量超多,意粉軟硬度岩岩好,蜆肉雖然細細粒,但勝在份量多,啖啖都食到蜆肉,味道正常,而且跟餐湯同野飲,性價比高 6.9/10BBQ豬肋骨窩夫早餐 $75估吾到豬肋骨咁大舊,仲有2舊窩夫,太陽蛋,沙律菜,炸粗薯條,份量好多,1個人實食吾曬😂豬肋骨BBQ味好出,啖啖肉,肉質軟林😋窩夫Q彈,有淡淡蛋香味,吾錯,整體食物有質素,價錢仲好平 7.9/10今次經openrice bk枱仲有9折,整體幾抵食

蒜香蜆肉意粉 $58

BBQ豬肋骨窩夫早餐 $75

今次經openrice bk枱仲有9折,整體幾抵食

2021-11-06 126 瀏覽
🦞奧斯芝士焗龍蝦窩夫早餐 $139窩夫即叫即焗熱辣辣新鮮出爐質地鬆軟都頗重蛋味碟邊嘅薯條有鹹香亦夠脆 絕對唔係配菜反而主角龍蝦就令我哋都幾失望。嚟到見到龍蝦的確好有份量 上面鋪滿金黃色芝士醬好吸引不過龍蝦肉質乾鞋亦食唔到鮮甜覺得都係嗌翻甜品比較好😢
奧斯芝士焗龍蝦窩夫早餐
🦞奧斯芝士焗龍蝦窩夫早餐 $139
窩夫即叫即焗熱辣辣新鮮出爐
質地鬆軟都頗重蛋味
碟邊嘅薯條有鹹香亦夠脆 絕對唔係配菜
反而主角龍蝦就令我哋都幾失望。
嚟到見到龍蝦的確好有份量 上面鋪滿金黃色芝士醬好吸引
不過龍蝦肉質乾鞋亦食唔到鮮甜
覺得都係嗌翻甜品比較好😢
2021-10-31 180 瀏覽
今日係假日叫咗個假日午餐嘅11號餐,最初見到價錢OK環境又OK以為冇問題。點知一名員工又冇禮貌,上菜又慢,到見到個餐 ... 從來冇見過牛扒可以乾爭爭到咁樣,明明係$108肉眼牛扒,但係一啲都唔新鮮,用大量黑椒調味,肉質乾爭爭,明ab叫左5成熟 出到黎 見到真係想走先🤦🏻‍♀️ 同員工講,仲話噤樣係正常 ...🤦🏻‍♀️成個餐沒野入到口,除左碗湯,如果大家想比108似碗湯 歡迎去試試 真心呢間伏到一個點🤦🏻‍♀️

2021-10-31
2021-10-30 139 瀏覽
老公話想食薯條補充體力,而我就好想食甜品撫慰下心靈,於是嚟到煙廠街嘅哩間老牌Ocio,各取所需,想食咩都得😜。鹹點係香煎美國保濕豬鞍配薯條🍟(HKD158),上檯時見到舊咁大嘅豬鞍以為一定dry爆,點知有d驚喜wor。舊豬鞍周邊的豬皮炸到好香脆,連埋少少肥肉,竟然一d都唔膩,有種食緊豬腩仔嘅感覺。而瘦肉嘅部分應該系慢煮完再煎,點埋個BBQ醬,真系幾好味👍🏻👍🏻👍🏻!至於跟餐個湯呢就有好大進步空間🙈,可能系因為我冇趁熱飲嘅關係。而個朱古力brownie waffle(HKD65)賣相都靚仔,brownie焗到熱,同舊冰凍朱古力雪糕一齊食,好治癒🥰🥰🥰。而個waffle底就好煙韌軟糯,正👍🏻👍🏻👍🏻