2023-11-12 237 瀏覽
平時好少會入深水埗,難得今次約左好耐冇見嘅朋友,佢地就揀左而間日式Cafe。入面嘅裝修俾到一種好warm嘅感覺我,好似入左一個日本人嘅屋企咁嘅感覺食物我就叫左日式咖哩吉列蠔定食同一個小食share-芥末八爪鱼。首先講下小食先,佢係連埋個紫菜一齊上嘅,食嘅時侯將啲八爪魚擺上個紫菜上包住黎食,食落好好咬口,芥末味好重但又唔會有攻鼻嘅感覺,加埋紫菜擺入口又煙靭又脆脆地咁,做開胃少菜岩晒。黎到主角「日式咖喱吉列蠔定食」啦。吉列蠔咬落口好juicy好脆,啲蠔好鮮甜,擺入口唔會有平時外面某d鋪頭個陣蠔腥味。咖哩撈落啲飯到唔會話太濃味搶左個飯香,食到粒粒分明嘅飯粒之餘仲食到好正嘅咖哩香,咖哩入面仲有啲薯仔粒好足料,味道微辣微辣咁好惹味。定食仲跟埋一個麵豉湯同一碟酸酸地嘅配菜,飲完碗湯之後可以好好咁為而一餐飯畫上一個句號。
日式咖喱吉列蠔定食

黎到主角「日式咖喱吉列蠔定食」啦。
題外話/補充資料: 最好嘅係而到唔洗加一服務費,成件事更加貼地。下次一定會再黎
2023-10-27
日式咖喱吉列蠔定食
  • 芥末八爪鱼
2023-09-17 283 瀏覽
去深水涉鴨寮街既Redress Closet放低2袋新舊衣後,係附近搵嘢食,被店舖外貌吸引,環境舒適,冷氣適中,坐低就叫左2客餐,豚肉丼和咖喱吉列豬扒定食,因咖啡機壞咗,只可以揀乜乜物物的soda飲品,食物分別上枱,可口美味,值得回頭encore!飲品調控分量好,但味道一般,食物較可取。冀望咖啡機快啲整好,下次來嚐咖啡。這間小店努力啊~
2023-09-17
  • 炸豬扒
2023-08-13 335 瀏覽
Nomad以灰色和木系為主調,營造出一個簡約和型格的空間。餐廳座位寬敞,有兩層高。門口有一條長樓梯,打卡一流。餐廳最主打蒲燒鰻魚漢堡和吉列豬扒三文治。可惜今日豬扒售罄,唯有下次再試!蒲燒鰻魚竹炭漢堡鰻魚漢堡賣相十分吸引,鰻魚原隻上,非常巨大!鰻魚肉質肥美軟嫩,燒烤後表面帶有焦香。配搭鰻魚汁,香濃惹味。漢堡包兩面都有烘過,香脆鬆化。薯條上枱熱辣辣,非常香脆。檸檬冷湯蕎麥麵天婦羅海老天婦羅海老上枱熱辣辣,炸粉薄而脆。而蕎麥麵吃起來有彈性,配搭清新微酸的檸檬冷湯,很適合解去天婦羅的油膩。

2023-08-12 285 瀏覽
難得約咗個好耐無見嘅朋友,上網睇到nomad好似幾唔錯,但試過呢次嘅用餐經驗,實在唔能令人滿意。首先,服務態度令人失望,員工仿佛心不在焉,時不時望住手錶,毫無耐性。我叫咗串燒同啤酒,但當串燒上嚟嘅時候,啤酒竟然未有送上,我要親自提員工,而啤酒後來竟然在五分鐘後才送來,顯然員工完全忘記。另外,閣樓冷氣不足,上面嘅環境簡直令人窒息。至於食物,味道普通,缺乏驚喜。總括來說,呢次用餐體驗非常令人失望,或者將來都唔會考慮再黎。
另外,閣樓冷氣不足,上面嘅環境簡直令人窒息。
2023-08-01 257 瀏覽
來到深水埗,當然要故作文青一番。特別選了一所文青風日式居酒屋,這裡以其別樹一格的裝飾和美食引起了我的注意。首先,讓我描述一下薑汁燒豚丼。這道菜以嫩嫩的燒豚肉為主角,綻放著薑汁的香氣。豚肉經過適度的烤燒,保持了肉質的嫩滑和多汁,每一口都帶來豐富的口感。薑汁的刺激和微辣味道烘托出豚肉的鮮美,令人回味無窮。這道丼飯搭配著軟糯的日本白飯,完美地平衡了味道。接下來是鰻魚竹炭漢堡。這款漢堡獨特之處在於使用了竹炭麵包,它帶來了一種獨特的口感和顏色。鰻魚經過精心火燒,燒得外皮香脆,內部則保持著嫩滑的質感。鰻魚的鮮甜與竹炭麵包的淡淡炭燒風味相輔相成,帶來一種獨特又令人驚喜的味道體驗。這家日式居酒屋以其特色菜肴和獨特的環境吸引著不少文青顧客。木質的裝潢和柔和的燈光營造出一種放鬆和舒適的氛圍,令整個用餐體驗更加愉悅。

2023-07-15 245 瀏覽
經過深水埗,最近開左好多新cafe,見呢間有位就入左去。現在確實冇咩打卡位,但野食原來幾吸引。叫左個超巨型鰻魚漢堡,影相一流。但食既時候都幾狼狽,有少少無從入手。咖啡正常發揮,可以一試
2023-06-05 489 瀏覽
今日又帶埋愛犬QQ出發揾食今次去咗一間初開業可以帶狗狗,之後唔得,到最近又可以啦☺️呢間係一家非常有特色嘅日式咖啡館,佢融合咗水泥和木材元素,另外配上一些日式風格嘅佈置,營造出一種自然感相結合嘅氛圍。我點咗佢哋招牌菜,厚切日式豬扒三文治,這份三文治份量非常大,足以滿足兩個人嘅飢餓感,中間夾著的芝士和生菜,非常清爽,味道非常好,豬扒呈現粉嫩色,內裡鬆軟,絕不柴皮,非常好吃,外皮重好酥脆,另外加多一個松子煙三文魚沙律,同埋凍番茄,已經好滿足😌😌雖然話有話有冷氣,但係門口大開,加上高高嘅樓底,係30幾度嘅高温下,我都要等一等,冇咁熱先會再去🤭🤭總的來說,Nomad餐廳的食物非常美味,而且份量非常足夠。餐廳的氛圍也很好,讓人感到非常放鬆和自在。如果你正在尋找一家獨特而美味的日式咖啡館,Nomad餐廳是一個絕佳的選擇。
今日又帶埋愛犬QQ出發揾食
今次去咗一間初開業可以帶狗狗,之後唔得,到最近又可以啦☺️
2023-06-02
2023-05-29 431 瀏覽
間cafe bookmark左勁勁勁勁耐 at least 1年🤣雖然地址寫深水埗 但太子落近勁多💕cafe有2層 門口幾靚有和風feel~打卡位好少好少 只有門口張枱影相靚d🥺小編坐2樓 冷氣唔夠勁 但環境偏靜傾計不錯🫶🏻野食質素可以 值得一試🉐📍日式吉列豬扒三文治 ($118)招牌菜1️⃣ 小編諗都無諗就叫左~黎到同想像一樣 豬扒好‼️厚‼️切‼️中間仲夾咗芝士 + 大量生菜🥬 Layer好明顯麵包都有烘過🍞豬扒係粉嫩色 外皮仲好脆肉質唔柴 易咬開😈但食到第2件就有少少乾🧐成個味道同配搭都係good~📍蒲燒鰻魚竹炭漢堡 ($138)招牌菜2️⃣ 鰻魚真係好吸引 無抵抗能力而且呢度嘅鰻魚仲要係超級大條🤣🤣🤣好長好長 好igable📸黑色竹炭漢堡食落脆邊 入面有大量蔬菜酸瓜🥬重頭戲鰻魚好肥美😍 好厚肉就算單食鰻魚 醬汁都夠😗 可惜有d多骨但真心建議唔好一個人食 食到尾好膩🫣📍汁燒牛肉定食 配三文魚籽及漬蛋黄飯 ($118)黎到發現有一大碗全部都係牛肉😱 少驚訝出面通常得幾片 呢碗有十幾片 份量好多🤘🏻肉質帶點肥肉 所以口感不錯又唔韌✨ 個sauce幾好食 調味啱啱好個蛋黃就有d失望 太細了😭😭完全唔
雖然地址寫深水埗 但太子落近勁多💕
cafe有2層 門口幾靚有和風feel~
打卡位好少好少 只有門口張枱影相靚d🥺
小編坐2樓 冷氣唔夠勁 但環境偏靜傾計不錯🫶🏻
野食質素可以 值得一試🉐

📍日式吉列豬扒三文治 ($118)
招牌菜1️⃣ 小編諗都無諗就叫左~
黎到同想像一樣 豬扒好‼️厚‼️切‼️
中間仲夾咗芝士 + 大量生菜🥬 Layer好明顯
麵包都有烘過🍞豬扒係粉嫩色 外皮仲好脆
肉質唔柴 易咬開😈但食到第2件就有少少乾🧐
成個味道同配搭都係good~

📍蒲燒鰻魚竹炭漢堡 ($138)
招牌菜2️⃣ 鰻魚真係好吸引 無抵抗能力
而且呢度嘅鰻魚仲要係超級大條🤣🤣🤣
好長好長 好igable📸
黑色竹炭漢堡食落脆邊 入面有大量蔬菜酸瓜🥬
重頭戲鰻魚好肥美😍 好厚肉
就算單食鰻魚 醬汁都夠😗 可惜有d多骨
但真心建議唔好一個人食 食到尾好膩🫣

📍汁燒牛肉定食 配三文魚籽及漬蛋黄飯 ($118)
黎到發現有一大碗全部都係牛肉😱 少驚訝
出面通常得幾片 呢碗有十幾片 份量好多🤘🏻
肉質帶點肥肉 所以口感不錯又唔韌✨
個sauce幾好食 調味啱啱好
個蛋黃就有d失望 太細了😭😭完全唔夠撈飯
就算加埋三文魚籽 都不及蛋黃吸引😢
係咪仲有麵豉湯 正常發揮~
2023-05-29 884 瀏覽
今次黎到深水埗既Nomad,呢間Cafe裝修得幾靚,係工業水泥風裝修,有兩層,地方都算寬敞,由於我星期日12點開門就黎到,所以冇咩人,但之後1點左右就開始多人,要等位,用餐時間限時90分鐘,夠鐘真係會叫你埋單,都合理既,始終多人等緊🙈《明太子雞翼 $68》小食叫左明太子雞翼,雞翼睇落超飽滿,入面塞滿明太子,幾好食,調味適中,一啲都唔咸😋《厚切日式豬扒三文治 $118》呢份厚切日式豬扒三文治真係超大份,建議兩個人share,厚切真係超厚,一啲都唔hea你😂豬扒炸得好脆,食落一啲都唔鞋,炸粉好薄身,所以食完都唔會覺得好漏,三文治入面都加左沙律菜中和返小小油膩感,成個配撘好好食,必試👍🏻《蒲燒鰻魚竹炭漢堡 $138》呢個Burger都好好食😋係原條鰻魚上,超正,蒲燒鰻魚都係相像中既味道,冇太大岀入,略嫌沙律菜加左太多醬,因為本身鰻魚已經有醬,調味相對較重,沙律醬輕手返小小會好啲😂青檸薯條就幾特別,係粗身薯條,加左青檸鹽食落感覺上比較清新啲,冇咁肥膩😂《Lemonade +$10》食咁多熱氣野配返杯Lemonade就啱晒,簡簡單單檸檬加梳打,飲落一啲都唔甜,好清爽👍🏻Nomad深水埗白楊街32

《明太子雞翼 $68》

Lemonade
  • 日式吉列豬扒三文治
  • 蒲燒鰻魚漢堡配青檸鹽薯條
2023-05-08 350 瀏覽
星期日為了與好友慶祝生日,無懼紅雨來到深水埗的Nomad Cafe吃個Brunch₍₍ ◝( ˙ ꒳ ˙ )◟⁾⁾/🌟日式吉列豬扒三文治 $118三文治的份量非常巨大,烤得外脆內軟的白麵包,夾著成寸厚的吉列豬扒,令人食指大動🤤豬扒的炸粉衣輕薄香脆,豬扒厚但不怕乾柴,肉質軟嫩;配椰菜絲、沙律醬和芝士片十分美味,推介ჱ̒⸝⸝•̀֊•́⸝⸝)🌟大蝦帶子蕃茄意大利飯 $148意大利飯的飯粒呈半生熟狀態,什有咬口👍🏻每粒圓潤的飯粒都掛滿了酸酸甜甜、芝士味濃郁的蕃茄醬,入口奶滑,令人眼前一亮!飯粒間還有粒粒鮮甜小元貝,大蝦雖然不算十分巨大,不過是有蝦味的(*´ч`*)⭐️Espresso Tonic +$25⭐️Flat White +$25即使是假日,中午十二至五時也可享套餐優惠價$25加咖啡(º ロ º๑)!! 咖啡口味偏苦澀,不過杯子和拉花都很漂亮呢~/二人消費免加一後$316,實在抵!吃!而且空間寬敞,很適合聊天🤗原以為只是一間打卡cafe,但食物質素比期望高質,值得一試和回訪🫶🏻

🌟日式吉列豬扒三文治 $118

🌟大蝦帶子蕃茄意大利飯 $148

⭐️Espresso Tonic +$25
⭐️Flat White +$25
  • 日式吉列豬扒三文治
  • 大蝦帶子蕃茄意大利飯
2023-04-17 415 瀏覽
我𠄘認係比佢個日式豬扒三文治吸引左去食.吉列豬扒好juice好厚肉👍🏻唔乾仲見到有啲粉嫩既顏色😍可以同朋友一人一半.因為呢度除左有定食之外仲有啲小食炸物估佢唔到做埋串燒因為呢度都有啲手工啤酒 tonic飲下.牛肉可樂餅一般般但好大件芝士年糕都唔錯👍🏻.京葱雞肉串同豬腩肉串都幾好食Chill正呀✌🏻✌🏻.樓上雅座都幾大有4張長枱樓下就高櫈bar枱為主音樂主要都係台灣歌😍🫶🏻好正呀會再黎🤭
我𠄘認係比佢個日式豬扒三文治吸引左去食

樓下就高櫈bar枱為主
音樂主要都係台灣歌😍🫶🏻
好正呀會再黎🤭
2023-04-10 345 瀏覽
放假的節奏就是去Cafe Chill~深水埗越來越多Cafe,好多間都想試試,今次選了近楓樹街球場的Nomad,因為我們想吃正餐,這裡比一般Cafe多飯麵三文治等主食選擇。🍔蒲燒鰻魚竹炭漢堡黑色漢堡賣相有型!鰻魚超大條燒汁濃稠香甜,漢堡包鬆軟,配脆卜卜薯條,整體都好好味!🥪日式吉列豬扒三文治厚切吉列豬扒咬下肉汁juicy唔乾,麵包微微烘過蠻香脆~椰菜絲爽脆減低油膩感。🍱月見牛柳粒丼牛柳肉質鬆軟,燒汁mix蛋醬配日本米好吃~☕️Cappuccino 香濃偏酸的咖啡香味,容量都幾大杯,幾啱慢慢坐住嘆!
放假的節奏就是去Cafe Chill~

🍔蒲燒鰻魚竹炭漢堡

🥪日式吉列豬扒三文治

🍱月見牛柳粒丼
牛柳肉質鬆軟,燒汁mix蛋醬配日本米好吃~

☕️Cappuccino
香濃偏酸的咖啡香味,容量都幾大杯,幾啱慢慢坐住嘆!
2023-04-10 252 瀏覽
.@nomad.iza (深水埗).心血來潮 覺得自己係時間要出下po了🤫前一排去嘅位於深水埗cp值幾高嘅Cafe.. 🫡.滿滿文青 &日系木底的背景 & 環境 非常適合打卡📷食物選擇嗰range都幾大係比較偏「日式」🇯🇵🍱嘅菜色🔥.1.蒲燒鰻魚竹炭漢堡配薯條 $1389.6/10.條鰻魚真係長到好似鮮奶嗰大pat pat咁 🐶完全係春光乍洩🤣原條鰻魚 仲要都算係大條嘅係味道 & 烹調上都係在水準的🔥竹炭包口感正常 鬆軟tho都無乜特別口感上嘅驚喜..但蛋黃醬 & 鰻魚 其實唔需要過多花俏都已經覺得好好味...賣相 & 味道 & 份量 我覺得對得住佢哋嘅價錢🫡‼️burger & 薯條卡路里分開咗俾大家🤍.2.汁燒牛肉定食 $989.6/10.頗高質嘅牛肉飯無論係牛肉份量 & 稔度 我都覺得有一定驚喜🤍配埋洋蔥燒汁(價錢又合理).跟埋嘅 麵豉湯 & 滿滿的青瓜小菜 都多元 & 有儀式感.on top嘅三文魚籽 & 漬蛋黃撈埋飯真係「一級棒‼️」btw 呢個蛋黃高質🫶🏻‼️卡路里分為 餸 & 飯.環境 & 菜色我都好推薦加埋價錢都算合理可惜當日我哋經驗又唔係真係特別好可能店員心情麻麻啦 語氣嘛
@nomad.iza (深水埗)
心血來潮 覺得自己係時間要出下po了🤫
完全係春光乍洩🤣
原條鰻魚 仲要都算係大條嘅
係味道 & 烹調上都係在水準的🔥
竹炭包口感正常 鬆軟
tho都無乜特別口感上嘅驚喜..
但蛋黃醬 & 鰻魚 其實唔需要過多花俏都已經覺得好好味..
賣相 & 味道 & 份量 我覺得對得住佢哋嘅價錢🫡
‼️
burger & 薯條卡路里分開咗俾大家🤍
2.汁燒牛肉定食 $98
9.6/10
頗高質嘅牛肉飯
跟埋嘅 麵豉湯 & 滿滿的青瓜小菜 都多元 & 有儀式感
on top嘅三文魚籽 & 漬蛋黃撈埋飯真係「一級棒‼️」
btw 呢個蛋黃高質🫶🏻
同埋夠鐘提點嘅語氣都幾趕客
希望係個別例子啦🙏🏻
但撇除呢樣嘢 我都覺得推薦大家一試 尤其妳鍾意🇯🇵嘢
又想坐得舒服 & chill d

#香港美食 #港式餐廳 #卡路里 #飲食記錄 #飲食控制 #營養 #健身 #健康飲食 #無添加 #減脂 #增肌減脂 #增肌 #減肥餐單 #減脂餐 #myfitnesspal #fitnesshk #hkfitness
#calorieswithmic深水埗 #calorieswithmic西餐 #calorieswithmic日本餐
在小巷中的文青小體驗📽️低飽和度工業風裝修簡單木製傢俬拼出極簡主義在這裡時間彷彿慢了許多🕰️供應主食 小食 串燒 咖啡 特飲☀️蒲燒鰻魚竹炭漢堡 $138招牌漢堡夾住超巨大鰻魚🤤賣相令人眼前一亮 啖啖肉超滿足少有的Cafe供應串燒🍢☀️大葱雞肉串 $28☀️牛柳粒 $38☀️香菇 $26☀️朱古力 $25整體味道不錯👍🏻可以嘗試店內茶具擺設增添文化氣息有樓梯角落打卡位🎞️充斥着滿滿懷舊Feel環境: 💗💗💗💗美味度:💗💗💗💗推薦度: 💗💗💗💗
在小巷中的文青小體驗📽️

環境: 💗💗💗💗
美味度:💗💗💗💗
推薦度: 💗💗💗💗

2023-03-27 230 瀏覽
被餐廳面門嘅design攞設。一間pet-friendly cafe, 特別起outdoor放置矮凳仔,能親近寵物 (好貼心)😍好適合chill下~~而且食物質素和款式亦好高質😋🍔蒲燒饅魚竹炭漢堡 ($138) 原條饅魚!😆饅魚口感和調味適中,不會太乾很juicy;不太甜或太重口味。竹炭漢堡烘得脆卜卜👍🏻抵食🍱照燒雞扒定食 ($98)雞肉嫩滑,外皮微酥帶有炭烤香氣、濃郁醬香縈繞又不失雞肉本身的原汁香嫩。甜甜嘅照燒汁送飯一流🐮蒜香牛柳粒 ($98) 每一粒牛柳得軟熟、重牛味、加生蛋令味道升華☕️Ice Latte (Set +$25)沒太多咖啡味🥲冰太多,就算未飲都好重水

🍔蒲燒饅魚竹炭漢堡 ($138)

🍱照燒雞扒定食 ($98)

🐮蒜香牛柳粒 ($98)
每一粒牛柳得軟熟、重牛味、加生蛋令味道升華

☕️Ice Latte (Set +$25)
沒太多咖啡味🥲冰太多,就算未飲都好重水

2023-03-03
  • 蒜香牛柳粒