2022-01-02 281 瀏覽
聖誕假期去咗太子呢間bookmark咗好耐嘅cafe 即興mode 好彩冇book位都食到☺️ 🍔蒲燒鰻魚竹炭漢堡 💰138超長超大條饅魚 吸晴得嚟仲好好味🤤漢堡入面除咗鰻魚 仲有蘑菇、椰菜碎、沙律醬等等 我將條鰻魚突出嚟嘅部分切開 再夾返入個漢堡到 令到佢厚身咗🤣漢堡雖然乾咗啲 但都算鬆軟 整體偏淡😉伴碟仲有墨西哥粟米片 滿滿嘅芝士粉同芝士醬 好香脆🧀 🥪日式吉列豬扒三文治 💰118吉列豬扒超級超級厚身 睇到嘩一聲😍三文治有微烘過 豬扒外層都炸得好香脆 但豬扒嘅豬味就唔係好出😅另外豬扒上下都有片車打芝士 仲有啲椰菜碎 食落冇全肉咁heavy 🍟青檸鹽薯條 💰38如果蘸咗醬嘅話就會食唔到青檸鹽味 唔蘸嘅話係有咸咸哋嘅鹽味㗎😚 ☕凍朱古力 💰+25奶嘅比例會重啲 相對朱古力就唔係咁濃 ☕Cappuccino 💰+25

🍔蒲燒鰻魚竹炭漢堡 💰138

🥪日式吉列豬扒三文治 💰118

🍟青檸鹽薯條 💰38

☕凍朱古力 💰+25
奶嘅比例會重啲 相對朱古力就唔係咁濃

☕Cappuccino 💰+25

青檸鹽薯條
Chocolate, Cappuccino
青檸鹽薯條
深水埗有咁多coffee shop,要揾到間心水嘅其實幾難,有D專做素食,有D有成一萬尺大,有D主打泰國菜,韓國菜,French toast等等,而今次去到呢間係日式居酒屋咖啡店。 Nomad呢個名其實一D都唔陌生,有間漢堡店/電子產品店都叫nomad,觀塘有間coffee shop同呢個名非常之相近。 餐廳位於太子,並唔係深水埗。 環境係呢度嘅一大特色,門口已經有一大條樓梯比你打卡,裝修結合木系同水泥元素。 今次坐咗喺間房度,有種日式屋企嘅feel,只差咗張tatami。 樓高兩層,上層空間感非常闊落,連廁所都超靚。 餐廳主打多款居酒屋料理,價錢由$ 108-168不等。 仲有佐酒小食,炸物,刺身,串燒,一品料理。 可以喺coffee shop度飲酒食魚乾。 蒲燒鰻魚竹炭漢堡$ 138鰻魚飯大家都食得多,今次就食鰻魚burger。 鰻魚同網上一樣咁鬼長,上枱時有D suprise,性格比就正常,大大條魚。 鰻魚用黎打卡就好好,當然食落就唔好覺得驚喜。 肉質比平時更柔嫩,皮位黏中帶彈,冇雪藏味。 醬汁份量唔多,濃而唔膩,甜中帶咸。 一開始食嘅時候邊位會有少少脆口,並且佢一粒骨都冇。 但

蒲燒鰻魚竹炭漢堡$ 138

蒲燒鰻魚竹炭漢堡

鰻魚用黎打卡就好好,當然食落就唔好覺得驚喜。 肉質比平時更柔嫩,皮位黏中帶彈,冇雪藏味。 醬汁份量唔多,濃而唔膩,甜中帶咸。 一開始食嘅時候邊位會有少少脆口,並且佢一粒骨都冇。 但凍咗就變得好油。

蒲燒鰻魚竹炭漢堡

麵包好黑,每邊都有烘過,食落有D乾,但都鬆軟香甜,有牛油香,但就冇乜竹炭香,食完成口黑曬。 順帶一提,我切開咗鰻魚條尾就可以當一個burger去食。

包入面仲有D酸瓜,mayo同椰菜。 餐廳將酸瓜打橫切令酸瓜平均分佈於burger,之前睇過美國youtuber同樣咁做,我其實好欣賞呢個設計,外貌討好之除每啖都食到呢種酸味。 沙律醬偏甜,將食材融合。

漢堡配上辣味chorizo,食落有D似曾相識嘅感覺,香脆惹味,既有芝土味又香辣,好熱氣但會食上隱。 配上甜甜地/較傑身嘅mayo,同巴馬臣芝士。 好過食薯條。

• 蒲燒鰻魚漢堡配青檸鹽薯條
2021-11-24 579 瀏覽
🍔蒲燒鰻魚竹炭漢堡/ $138鰻魚好大條好長,調味是一般蒲燒汁味,伴碟的tortilla chips有芝士和用火槍燒過,幾特別👌🏼🥪日式吉列豬扒三文治/ $118: 豬扒有點乾有點太厚,麵包烘得脆口,整體一般☕️DIRTY/ $25 (跟set): 有點焦味,咖啡味店HOT CHOCOLATE/ $25  (跟set): 朱古力味幾濃,拉花好靚👍🏼

🍔蒲燒鰻魚竹炭漢堡/ $138

2021-11-06
2021-11-23 425 瀏覽
水泥牆x居酒屋風格🤎分上下兩層,門口有修打卡樓梯📸杯碟都好靚☕️食物以日式及西式為主有lunch set包茶,可加錢轉咖啡或其他意大利飯比較嚼勁有口感,醬汁都幾creamy鰻魚炒飯的鰻魚都好厚肉👍🏼加上蒲燒醬甜甜地會令人想食多幾舊😆✔️有晚市✔️電話訂位 6608 6697❕限時90mis
水泥牆x居酒屋風格🤎分上下兩層,門口有修打卡樓梯📸

杯碟都好靚☕️食物以日式及西式為主
有lunch set包茶,可加錢轉咖啡或其他
意大利飯比較嚼勁有口感,醬汁都幾creamy
✔️有晚市
✔️電話訂位 6608 6697
❕限時90mis
2021-11-06 613 瀏覽
今次要試試呢間,吸引的地方是地方大,有空間感,不用吃了就要走。要試試大家都推介的日式吉列豬扒三文治,份量大,口感十足。麵包和豬扒有點乾,雖然豬扒沒一點肥但不鞋口。牛肉份量足夠,飯不只單一日本米,多重口感。其他配料一般。咖啡一般水平,不過不失。員工保持一段距離,不冷不熱,讓人有一點空間享用午餐。
今次要試試呢間,
吸引的地方是地方大,
有空間感,
不用吃了就要走。
日式吉列豬扒三文治

要試試大家都推介的日式吉列豬扒三文治,
份量大,

口感十足

麵包和豬扒有點乾,
雖然豬扒沒一點肥但不鞋口。

牛肉份量足夠,
飯不只單一日本米,
多重口感。
其他配料一般。

咖啡一般水平,
不過不失。
員工保持一段距離,
不冷不熱,
讓人有一點空間享用午餐。
之前幾次星期六日來到都冇位 今次揀平日office lunch time來就完全唔使排隊職員安排我地坐係高枱位置 可以見到咖啡師沖咖啡 一定要贊下呢度嘅拉花 真係好靚 飲到底個拉花都係好完整日式吉列豬扒三文治豬扒唔乾 好厚好大份 底面嘅麵包都係脆嘅 食完半份已經好飽 另外半份夜晚食番都仲好ok汁燒牛肉定食冇諗到牛肉同飯係分開上 牛肉份量夠哂撈飯Latte味道偏nutty 拉花好靚

冇諗到牛肉同飯係分開上 牛肉份量夠哂撈飯

Latte
味道偏nutty 拉花好靚
2021-10-02 842 瀏覽
樓梯幾岩打咭,其他無特別,唔會再黎。經過見唔洗排隊,就入左呢間cafe食lunch。睇到出面條樓梯,都覺得打咭應該幾靚,對入面裝修設計都有d期望。我地被安排到樓上坐,上面係無打咭位,係一般既裝修。唔知樓下係咪靚d,不過上樓上經過個陣無印象有特別既設計,或者好靚既地方。汁燒牛肉定食 $108牛肉份量算多,味道就係平時日式洋蔥牛肉既味道,呢個價錢就相對黎講貴。唔知個飯原來係有魚籽同生蛋黃,餐牌都唔覺有寫。如果知道我會走蛋,甘都黎左,試下撈黎食。撈左之後,個飯變得濕笠笠同痴埋一舊,我覺得配返白飯會好味啲。魚籽唔知係本身都醃得唔夠味或者份量唔多定被蛋黃搶左鏡,食唔出味道,覺得嘥左啲魚籽。漬物拼盤鯖魚定食 $118無心機之作,鯖魚份量係比一般多,但本身無乜調味,只附上檸檬,同自己屋企煎差唔多。蓮藕係酸既,我平時都幾鐘意食酸野,醃蘿蔔、酸菜魚…但呢個唔係順口既酸,會有啲啲剌(乸)口。茄子食唔出有漬過,味道偏淡。蘿蔔係凍既,似係攤凍左既關東煮蘿蔔,但因為凍左所以有浸小小既苦味。而青瓜就係甘淋上啲麻醬,仲食得出好清新既青瓜味。呢四碟漬物,如果有得免費refill,除左可能會叫蘿蔔,其他都不了。Ice
樓梯幾岩打咭,其他無特別,唔會再黎。

汁燒牛肉定食 $108

漬物拼盤鯖魚定食

漬物拼盤鯖魚定食 $118

Coffee

Ice latte 同 Ice Mocha

跟餐 每杯+$25,無研究,飲唔出好壞。

如果諗住打咭,除左樓梯,好似無其他位置打咭。如果諗住食好野,一定有好食過呢間既。如果諗住慢慢坐傾計,sorry,90鐘夠鐘請落去埋單,就算隔離有幾張空檯,出面無人排隊。
Coffee
2021-09-21 500 瀏覽
上完堂去附近CAFÉ食個輕便的午餐。之前曾去過Nomad食過軟殼蟹漢堡,出乎意料地好食。今次專程試試招牌日式吉列豬扒三文治,索價$118,雖然包餐飲但定價仍然偏貴,上枱時剛炸好,加上沙津菜及芝士,層次豐富,很是吸引,但一入口…好普通好普通,甚至想起快餐店下午茶的味道,立即食慾大減,但均真講句,豬扒肉質確是厚而嫩,只是太油膩,即使當作午餐也吃不完…最後,廁所環境十分好,值得一讚,還有酒精消毒,如非男女共廁更好,減低尷尬度。

,只是太油膩,即使當作午餐也吃不完…
周末還是不能沒有咖啡,是日Cafe Hopping 之旅再次黎到開到成行成市咖啡店既深水埗。Nomad因為一條日本風長樓梯,曾經係一眾網紅寵兒,不過因為開左一段時間大家熱情已經稍微減退,我先去試一試佢地既特色野食。.不同於一般咖啡店,Nomad 做埋晚市全日有咖啡供應。佢地裝修算係行日本風,餐單有唔少日式再加上西式菜式供應,選擇都幾豐富。假日午市都有套餐供應,選擇都好多,屬於一間有提供咖啡既餐廳而唔係純咖啡店。.Lunch Set 蒲燒鰻魚竹炭漢堡配薯條 💲138⭐️3.6/5問服務員必試菜式佢地介左呢款。超長鰻魚係打卡賣點,鰻魚肥美醬汁恰到好處份量足。竹炭漢堡係Gimmick 野,食落同一般漢堡完全無分別,但就幾鍾意佢中間用椰菜沙律解膩。不過整體都係打卡方向為主,不過不失只係屬於試一次系列。.慢煮雞胸配和風柚子沙律 💲98⭐️3/5之前佢哋呢個菜式係冇慢煮雞胸,價錢平$20,而家加埋雞胸吸引番好多,減肥中嘅朋友都有嘢食唔怕餓親。雞胸分量超多不過就唔算特別嫩滑多汁,純健康減肥朋友用。.Cappuccino 餐補💲25⭐️2/5口感偏酸同薄身,唔夠香醇,感覺不算太良好。另外,雖然話咖啡最重要係
Lunch Set
蒲燒鰻魚竹炭漢堡配薯條 💲138
⭐️3.6/5
慢煮雞胸配和風柚子沙律 💲98
⭐️3/5
Cappuccino 餐補💲25
⭐️2/5
口感偏酸同薄身,唔夠香醇,感覺不算太良好。另外,雖然話咖啡最重要係味道,拉花只係用黎睇,但好耐未試過去啡店飲奶啡無拉花純落粉,有少少古怪,唔通今日太早咖啡師未開工?🥲
總結:打卡系數比食品同咖啡出色。到此一遊系列。
不專業食評 nei.foodie
蒲燒鰻魚竹炭漢堡配薯條
慢煮雞胸配和風柚子沙律
2021-08-30 513 瀏覽
星期日和朋友拜訪Nomad聚餐,仿彿去了一敞小日本,「大清早」就食魚食飯🤣餐廳裝潢滿有特色,唯一缺點是高椅有點搖😅飲食記錄:漬物拼盤配鯖魚定食上菜的時候很驚喜,想不到配菜有足足5款漬物加1隻溏心蛋,相當吸睛😍鯖魚份量頗大,外皮微焦,肉質厚實,啖啖肉嘅口感😋都幾餸飯🤰🏻飯採用珍珠米,灑滿飯素🍚好開胃🤤漬物方面最喜歡泡菜漬豆芽,非常開胃👍🏻其他表現一般,芝麻醬伴青瓜難道唔高,無咩comment😅漬蘿蔔酸咗少少;漬蓮藕淡咗少少;溏心蛋灑咗飯素,有啲畫蛇添足,因為搶哂蛋味👉🏻👈🏻Dirty咖啡同奶完全水平線分隔,要飲到差唔多飲哂啲咖啡先飲到濃度變化,所以咖啡同奶喺溫度上嘅融合表現得幾差,而且咖啡本身都有啲澀😥

飲食記錄:

2021-08-29
2021-08-29 335 瀏覽
同朋友去咗呢間食lunch 叫咗個鰻魚漢堡 但食完冇想像之中既飽cafe嘅環境同佈置都好靚 飲品亦都唔錯但係好似冇乜慾望再去食如果唔係朋友喺附近返工 都可能未必再有機會去
同朋友去咗呢間食lunch
叫咗個鰻魚漢堡 但食完冇想像之中既飽
cafe嘅環境同佈置都好靚
飲品亦都唔錯
但係好似冇乜慾望再去食
如果唔係朋友喺附近返工 都可能未必再有機會去
2021-08-26 292 瀏覽
上網搵下D深水埗有咩食, 搵到呢間好文青feel既CAFÉ, 裝修同食物相都好靚, 所以就決定嚟呢間食, 去到要等一張枱, 所以就係咁叫阿囡影相, 因為裝修真係幾靚, , 我地坐咗BAR枱對住既高枱, 可能咁啱對住呢個BAR TENDER哥哥, 所以佢就請咗我囡飲咗一杯細細杯既HOT CHOCOLATE, 雖然係送但都好認真, 好靚同好好飲, 多謝BAR TENDER哥哥, 另外我地仲叫咗2杯飲品同2個主食, 主食分別係:咖哩吉列雞扒定食 $128 – 諗住CAFÉ既餐份量都係細細份, 但佢份量又唔細喎, 即炸吉列雞扒所以好好食, 個咖哩就都係正常日式咖哩咁啦。忌廉海膽汁蟹肉意大利飯 $138 – 份量唔多, 有少少三文魚子喺面, 個意大利飯好夠味, 都好食.
, 多謝BAR TENDER哥哥
, 另外我地仲叫咗2杯飲品同2個主食, 主食分別係:

, 個咖哩就都係正常日式咖哩咁啦。

2021-08-24 321 瀏覽
出市區做野.. 經過見到依間個門面幾靚人唔多 望落係兩層.. 裝修好有文青feel鰻魚竹炭包配蕃薯片超正鰻魚! 味道肉質都一流個竹炭包本身有輕微甜味裡面夾左少少配菜 有菇有菜個醬應該係乳酪黎如果夾埋一齊食呢 成個包既味道係屬於偏甜鐘意食鰻魚既人唔好錯過😆😆忌廉海膽汁蟹肉意大利飯個飯就麻麻地 唔係好食到蟹肉係邊同埋佢比較乾身 飯有咬口既但$148黎講 就唔係好值得寧願食多個鰻魚包涷朱古力好味但冰好多😂 基本上成杯都係冰飲管篤到杯底都係冰黎…
出市區做野.. 經過見到依間個門面幾靚

但$148黎講 就唔係好值得
寧願食多個鰻魚包

涷朱古力
好味但冰好多😂 基本上成杯都係冰
飲管篤到杯底都係冰黎…

2021-08-16 383 瀏覽
🪴ℕ𝕠𝕞𝕒𝕕今日到了太子深水埗交界的一間𝑪𝒐𝒇𝒇𝒆𝒆 𝒔𝒉𝒐𝒑🌿。店子裝修好靚好𝒞𝒽𝒾𝓁𝓁🌴,相信是網紅🔥系列小店,小編在平日2點幾去都只有吧枱位置,而且人群不絕。吧枱坐下,點了一杯𝔸𝕞𝕖𝕣𝕚𝕔𝕒𝕟𝕠☕️,就靜靜坐著,享受小編的自我空間🪑與咖啡時光🧺。面前的咖啡師🧑🏻‍🦱,忙過不停。平均一分鐘出➊-➋杯咖啡。𝐿𝒶𝓉𝓉𝑒拉花、𝒟𝒾𝓇𝓉𝓎、Ⓒⓐⓟⓟⓤⓒⓒⓘⓝⓞ等不斷出現,與小編的無所事事形成強烈對比🦜。輕音樂繼續播放著🎶,心靈已飄上半空🕊,遊走𝒞𝒶𝒻𝑒內的每個角落。沒事要忙、沒事要急➿。忽然一把禮貌的聲音🗣將小編帶回現實:「唔該介唔介意埋咗張單先,90分鐘了。」明白。放空☁️,在繁忙的生活中是奢侈品;但沒掏空🌟,也就沒空間放入更重要的東西。🌵:nomad🌿:深水埗白楊街32號#SofoodSogoodsochill #nomad #coffeeshop #coffee #咖啡廳 #深水埗美食 #食野好重要 #香港美食#享受美食的過程 #食物正能量 #好食 #美食 #美食攝影 #Hongkongfood #hkfoodie #hongkong #foodblogger #hkfoodblogge
🪴
ℕ𝕠𝕞𝕒𝕕

放空☁️,在繁忙的生活中是奢侈品;
但沒掏空🌟,也就沒空間放入更重要的東西。

🌵:nomad
🌿:深水埗白楊街32號

#享受美食的過程 #食物正能量 #好食 #美食 #美食攝影 #Hongkongfood #hkfoodie #hongkong #foodblogger #hkfoodblogger #hk

2021-08-14 418 瀏覽
怪就怪在食前冇睇喊喊食評。如大家不是打卡,又或打卡之餘其實很著重食物質素,就請考慮係咪真係浪費自己的quota。海膽意大利飯,分量少都算,但真係冇乜味,還會有腥味。真的不值價錢。另叫了吉列豬三文治,望落去其實唔吸引,那白麵包影響晒感覺,低質晒。內裡塊芝士及椰菜沙律,亦很沒誠意,塊芝士可能係普通超市一塊塊的芝士。。。豬扒係脆,但感覺似雪藏的吉列豬。。實不值那價錢。最失望係杯熱朱古力,佢跟本係奶加朱古力糖…..是朱古力奶吧。。。沒有朱古力。。。而且坐位高枱櫈,確是不舒適。

而且坐位高枱櫈,確是不舒適。