2022-12-11 612 瀏覽
今次去到沙田嘅新城市廣場,唯獨是 呢一間嘢冇人排隊 ,見到其他都排曬長龍, 所以我哋就入咗呢間試下~我哋叫咗個二人套餐~ 想食好少少嘅面就要加錢, 平均一個面大概百幾蚊左右~加錢試咗佢嘅喇沙配手撕雞,喇沙嘅味道偏淡,只係普通清湯再加啲喇沙味,感覺令人有啲失望,雖然雞嘅份量都比較多 , 不過都比較鞋口, 完全唔會想食😂另外叫咗個馬來蝦湯麵,由於冇加錢嘅關係,連配菜都少啲, 豆卜多少咗粒,感覺有啲孤寒😂都係普通蝦湯麵嘅味道,味道稍為清淡~唔覺得有咩特別覺得最好食就係沙嗲串燒,其實同普通出面嘅沙爹串燒差唔多味, 都冇咩特別之處,但係已經係幾樣嘢食入面最好味, 可想而知啲麵幾普通😂😂嘢飲都係不過不失啦,普通跟餐嘅嘢飲,雖然我哋加咗錢叫咗杯美祿暴龍可可, 不過都係普通美祿味道😂😂整體嚟講未必再幫襯,因為味道真係麻麻地,而且百幾蚊個麵唔期望係咁清淡,呢個價錢令人有啲失望,性價比低~#馬來西亞 #馬來西亞美食 #thaifood #thailand ##thai #油塘美食 #海南鶏飯 #海南雞飯 #雞飯 #喇沙 #香港特色 #香港美食指南 #香港美食 #食好d食平d #食評 #食好西 #食好d #

#馬來西亞 #馬來西亞美食 #thaifood #thailand ##thai #油塘美食 #海南鶏飯 #海南雞飯 #雞飯 #喇沙 #香港特色 #香港美食指南 #香港美食 #食好d食平d #食評 #食好西 #食好d #黃怪獸自家製 #黃怪獸覓食 #foodie #foodblogger #followforfollowback #foodiehk #hk #hkfood #hkfoodie #hk90s #叻沙

#想要更多真實食評搜尋ig黃怪獸覓食
2022-11-08 651 瀏覽
📍Mimila (沙田)沙田沙田正街18號新城市廣場1期7樓704號舖🦐喇沙湯配海鮮油麵,湯濃郁配搭油麵好正🐔白咖喱湯配手撕雞油麵,雞好入味,配搭白咖喱湯,哇,正😆☕️檳城白咖啡(cold),都幾濃郁咖啡香味,有d偏甜,如果無咁甜就好d🤣🥤Minila奶茶(hot),唔係我飲🤣🍰貓山王芝士蛋糕,濃郁榴槤味,都好食😋🀄️整體黎講都ok,不過偏貴🤣🤣🤤🤤🤤🤤🤤🤤🤤😩
📍Mimila (沙田)
沙田沙田正街18號新城市廣場1期7樓704號舖

🦐喇沙湯配海鮮油麵,湯濃郁配搭油麵好正

🐔白咖喱湯配手撕雞油麵,雞好入味,配搭白咖喱湯,哇,正😆

🥤Minila奶茶(hot),唔係我飲🤣

🍰貓山王芝士蛋糕,濃郁榴槤味,都好食😋

🀄️整體黎講都ok,不過偏貴🤣🤣

🤤🤤🤤🤤🤤🤤🤤😩

2022-09-21 813 瀏覽
沙田區來講,質素算係咁,好食嘅但價錢就略為貴咗少少喇沙蝦湯配豬頸肉摻摻 $108湯底ok,正宗就配不上,但份量足夠👍沙嗲串燒(豬,牛) $78仲有雞肉可以選擇一份上枱有6小串,啲肉醃得都幾入味😋配埋嘅沙嗲醬就完全唔掂,好唔夾d串燒建議唔使點醬就咁成串食,已經好好味生炸白咖哩香茅豬扒飯 $88炸完d豬扒居然唔韌 , 有驚喜原來白咖哩同香茅係咁夾架👍最大驚喜就係隨碟附送一份開胃既小沙律😋以上價錢加一服務費
沙田區來講,質素算係咁,好食嘅
但價錢就略為貴咗少少

喇沙蝦湯配豬頸肉摻摻 $108
湯底ok,正宗就配不上,但份量足夠👍

沙嗲串燒(豬,牛) $78
仲有雞肉可以選擇
一份上枱有6小串,啲肉醃得都幾入味😋
配埋嘅沙嗲醬就完全唔掂,好唔夾d串燒
建議唔使點醬就咁成串食,已經好好味

生炸白咖哩香茅豬扒飯 $88
炸完d豬扒居然唔韌 , 有驚喜
原來白咖哩同香茅係咁夾架👍
最大驚喜就係隨碟附送一份開胃既小沙律😋

以上價錢加一服務費

2022-09-10 603 瀏覽
呢間餐廳成日經過都好想幫襯,雖然價錢比較貴,但食物味道質素都算高!😜特別鍾意佢嘅白咖哩豬扒飯,又香又濃!咖喱又唔會太辣,啱晒唔鍾意食辣嘅我!佢啲配菜都好味,我會再次幫襯!
2022-09-04 546 瀏覽
水準大不如前!經過沙田搵地方食lunch, 見一年前食過呢間星馬麵店不用排隊於是幫襯。都係慣常點蝦湯麵, 點知個蝦麵湯底幾乎無蝦味, 得個辣字尤如清湯一樣, 成舊水不知去食拉麵, 失望!不會返食!

不會返食!
2022-09-04
落雨天,新城市低層餐廳大約 12:30 pm 之前都滿座直接上 7/F ,馬來西亞菜 Mimila 不用等位三蝦撈蝦子麵一次過滿足 3 個願望:蝦、蝦子、蝦湯蝦 x 5、芽菜、菜 (可以增加生菜份量)5 隻蝦烚得剛好夠時候,肉質彈牙另外有碗蝦湯,好濃蝦味好甜,係鮮甜,不是加糖那種甜加些湯去撈麵,更容易將麵條撈開或者用來浸淋芽菜 (芽菜係無味),索下蝦味白咖喱豬頸肉摻摻賣相一般一般反而用個淺碗,將豬頸肉、魚片、蛋、豆卜舖滿麵面會比較好豬頸肉顏色和湯底差不多未揚開碗麵,以為無咩豬頸肉豬頸肉比較大片,油份充足,食到最後會有點膩魚片和豆卜都索到 d 湯底摻摻麵條有油麵和米粉,澱粉質充足,食得飽的不過$98 價錢就有點 ...... 雖然食得飽,但性價比一般
落雨天,新城市低層餐廳大約 12:30 pm 之前都滿座
直接上 7/F ,馬來西亞菜 Mimila 不用等位

三蝦撈蝦子麵
一次過滿足 3 個願望:蝦、蝦子、蝦湯
蝦 x 5、芽菜、菜 (可以增加生菜份量)
5 隻蝦烚得剛好夠時候,肉質彈牙
另外有碗蝦湯,好濃蝦味
好甜,係鮮甜,不是加糖那種甜
加些湯去撈麵,更容易將麵條撈開
或者用來浸淋芽菜 (芽菜係無味),索下蝦味
白咖喱豬頸肉摻摻
賣相一般一般
反而用個淺碗,將豬頸肉、魚片、蛋、豆卜舖滿麵面會比較好

豬頸肉顏色和湯底差不多
未揚開碗麵,以為無咩豬頸肉
豬頸肉比較大片,油份充足,食到最後會有點膩

魚片和豆卜都索到 d 湯底
摻摻麵條有油麵和米粉,澱粉質充足,食得飽的
不過$98 價錢就有點 ......

雖然食得飽,但性價比一般
  • 三蝦撈蝦子麵
2022-08-08 357 瀏覽
老實講真係好普通👉🏻👈🏻可能係我太高expectation🫣個白咖哩湯底都幾淡🤔d配菜已經好似屋企自己整咁😳豬頸肉仲要係韌🙄無諗過一間餐廳係會食到咁既菜色🤦🏻‍♀️呢碗野真係一啲都唔值$100🤷🏼‍♀️唔知叻沙/肉骨茶果d新加坡茶會唔會好d🙈但白咖哩真係唔推介😒不過餐廳方便 有梳化位都坐得舒服😅服務都正常 都會比杯暖水你🥛但應該都唔會有下次👋🏻有更多既選擇真係好過佢😎
老實講真係好普通👉🏻👈🏻

有更多既選擇真係好過佢😎
白咖喱豬頸肉摻摻
2022-08-08
2022-07-25 280 瀏覽
喇沙好淡 唔太正宗的味道仲要$88一碗貓山王芝士蛋糕 $58有榴連味 唔會太漏 但唔知點解有陣酸味呢個價錢完全唔抵唔會再食貪在佢環境比較闊落坐得舒服但食物質素有好大改善空間
喇沙好淡 唔太正宗的味道

坐得舒服
但食物質素有好大改善空間
手撕雞溂沙
2022-03-31 1998 瀏覽
#Mimila #sorriso_沙田區-佢有加一服務費,學生嚟講少貴🍜三蝦撈蝦子麵 $88 (8.3/10)呢個嘅蝦湯仲濃過蝦湯麵,有四隻蝦,加埋魚湯一齊食,好食😗,如果係追求濃嘅蝦味,揀呢個會好啲🍜Mimila蝦湯麵 美國牛肉摻摻 $98 (8.1/10)佢有三隻蝦,蝦湯唔算超濃,肥牛有啲過熟,呢個價錢有啲唔抵😂,我食完之後覺得呢個唔應該貴過撈麵,$98計埋加一都過百嘅蝦麵真係唔抵,可能我第一次食蝦麵唔慣掛,之後再試下其他蝦麵再定論🥃凍桔子蜜 (跟餐$0)好正常,出面飲到嘅桔子蜜🥒前菜 $0辣嘅豆角,我自己麻麻地,冇補充#sorriso_沙田 #sorriso_新界-📍Mimila沙田沙田正街18號新城市廣場1期7樓704號舖🕑Mon to Sun 11:30~22:00-#foodie #foodiehk #hkeats #黃店 #黃色經濟圈 #黃店推介 #不專業食評 #打卡 #相機食先 #黃店地圖 #食好西 #食評 #852foodie #吃貨 #yellowshop #foodstagram #foodphotography #新界黃店 #沙田黃店
#Mimila #sorriso_沙田區
佢有加一服務費,學生嚟講少貴

🍜三蝦撈蝦子麵 $88 (8.3/10)

🥃凍桔子蜜 (跟餐$0)
好正常,出面飲到嘅桔子蜜

🥒前菜 $0
辣嘅豆角,我自己麻麻地,冇補充

#sorriso_沙田 #sorriso_新界
📍Mimila
沙田沙田正街18號新城市廣場1期7樓704號舖
🕑Mon to Sun 11:30~22:00
2022-02-06 1261 瀏覽
打算買張梳化,泊左喺沙田新城市廣場食個lunch先😋本身想去食燒肉,不過要等太耐….就上左七樓間主打馬來西亞菜式既小店食個快飯☺️☺️☺️同陳生因為肚餓,每日叫左一個飯🤪(1)喇沙雞飯 $88對於我唔食辣既人黎講,個汁都有小小辣,一定要送飯~個雞都算嫩😄(2) 牛肋飯 $88本身我都好鐘意食牛肋,特別係韓式既牛肋條!😋不過呢味菜就有小小失望個汁唔夠香牛肋亦都唔係好有咬口果隻(3)白咖啡 $30好耐無飲過白咖啡!一飲就覺得係阿發白咖啡既味道😂😂😂好有回憶!不過真係偏甜,間唔時一杯好勒😬😬😬
打算買張梳化,泊左喺沙田新城市廣場食個lunch先😋

本身想去食燒肉,不過要等太耐….
就上左七樓間主打馬來西亞菜式既小店食個快飯☺️☺️☺️

同陳生因為肚餓,每日叫左一個飯🤪

(1)喇沙雞飯 $88

對於我唔食辣既人黎講,個汁都有小小辣,一定要送飯~
個雞都算嫩😄

(2) 牛肋飯 $88

本身我都好鐘意食牛肋,特別係韓式既牛肋條!😋
不過呢味菜就有小小失望
個汁唔夠香
牛肋亦都唔係好有咬口果隻

(3)白咖啡 $30

好耐無飲過白咖啡!
一飲就覺得係阿發白咖啡既味道😂😂😂
好有回憶!
不過真係偏甜,間唔時一杯好勒😬😬😬

2021-12-20 1087 瀏覽
Mimila地址: 沙田正街18號新城市廣場1期7樓704號舖難得到weekend做完運動食咩好,一於try try @mimilanoodles 喇沙雞飯 🐔 $88味道較為辣口,兩件雞槌感覺唔算太鮮味滑嫩,特濃蝦湯喇沙湯面配海蝦、美國牛肉 🍜$108一飲佢啖湯就飲得出濃濃蝦膏湯味,真係好鮮味,濃郁,再配上BB級嘅辣道,不錯。配料超多,食極都未食完咁,加上摻摻食落幾有質感,口感不錯。新加坡白胡椒肉骨茶 🍲 $78一上菜就聞到超濃胡椒香,有少少辣辣地。鬆軟排骨,仲有豬手,真係炆得好入味,好稔,入口即化。#nicefoodie沙田
Mimila
地址: 沙田正街18號新城市廣場1期7樓704號舖

喇沙雞飯 🐔 $88
味道較為辣口,兩件雞槌感覺唔算太鮮味滑嫩,

特濃蝦湯喇沙湯面配海蝦、美國牛肉 🍜$108

新加坡白胡椒肉骨茶 🍲 $78

#nicefoodie沙田

2021-12-11 891 瀏覽
間唔中都想食下啲新加坡菜,而且自己係肉骨茶控,無論係馬來西亞藥材味嘅肉骨茶,還是新加坡白胡椒肉骨茶都好喜歡,所以見呢間有肉骨茶食,就忍唔住想試一試。一共叫了2個主食及1個小食,原本想試埋個貓山王蛋糕,但食完3樣食物就打消了念頭。朋友叫了蝦湯喇沙摻摻,賣相正常,但朋友覺得味道一般,有點漏。我叫了肉骨茶,這裏的肉骨茶只有一款,沒有分不同部位的肉排,走的是新加坡風味,湯底主要是白胡椒及蒜蓉味,湯底正常,但肉排有些老及碎,不像出面是大大條,感覺不太正宗,但豬手算幾淋,但沒有提供辣椒豉油,只有普通豉油及辣椒醬,但辣椒醬幾香。最後叫了青檸雞鎚,一來到已經覺得好炸,好熱氣,完全沒有青檸味,只有少少一片青檸,帶唔到青檸味俾隻雞鎚😆,炸到有些硬同乾,麻麻地。

肉骨茶

青檸雞鎚
2021-11-15 851 瀏覽
平日大約入夜先黎到,完全唔洗等就有位入得。今次係mimila食個麵,就算有選擇困難症既朋友都唔洗擔心,因為落單其實相對簡單。首先簡左自己想要既湯底先,有蝦湯,喇沙同豬骨雞湯,怕辣既朋友建議簡蝦湯或者豬骨雞湯。同時都有撈麵底可以去簡。之後就簡肉類,有手撕雞,白毛豬肉,美國牛肉同扎肉簡。最後簡埋麵底就大功告成,強烈推薦摻摻,姐係油麵溝米粉,口感食落去會比單點一款麵好好多。如果係比較大食既或者有朋友Share, 我會建議點多一份小食好啲。
平日大約入夜先黎到,完全唔洗等就有位入得。

之後就簡肉類,有手撕雞,白毛豬肉,美國牛肉同扎肉簡。

2021-11-02
2021-11-06 599 瀏覽
一直都好想再食蝦湯摻摻,午餐約左朋友食mimila,幾快就可以入座。今日叫咗 喇沙蝦湯配美國牛肉,default麵食係摻摻,野飲跟凍mimila奶茶。本來仲想叫上次試過嘅 去骨菠蘿雞中翼,但今日暫停供應就作罷了。喇沙蝦湯 光睇賣相就覺得材料非常豐富,湯裡面蝦嘅味道好濃郁,豆卜索晒啲蝦湯,令到每啖都有滿滿嘅蝦湯味。芽菜爽脆,另外摻摻入面油麵同米粉嘅比例剛剛好,軟硬口感唔錯,份量好多。魚片都好彈牙,仲有半隻雞蛋送麵。蝦已經有剝殻方便食用,不過蝦肉有少少老,但唔影響整體味道。另一樣驚喜係肥牛份量非常多,味道都好夾蝦湯。另外仲會有炸蒜附上 令成碗摻摻嘅口感更豐富。奶茶唔算太甜,幾好飲。雖然呢碗摻摻百𡃁蚊有少少貴,但呢個商場嘅食肆入面比較黎講其實價錢尚算合理,而且食物都真材實料,都物有所值。

另一樣驚喜係肥牛份量非常多,味道都好夾蝦湯。
喇沙蝦湯配美國牛肉

另外仲會有炸蒜附上 令成碗摻摻嘅口感更豐富。
奶茶唔算太甜,幾好飲。

2021-11-06
喇沙蝦湯配美國牛肉
2021-10-16 568 瀏覽
貴價劣食 .第一次食呢間餐廳 中午時段食 當時幾乎滿座兩人點了兩份喇沙 +2杯嘢飲.喇沙湯配越南扎肉 分量中等 配菜有半隻雞蛋 少量豆卜同魚片 扎肉有雪藏味 得三舊左右.喇沙湯配豬頸肉配菜有半隻雞蛋 少量豆卜同魚片人生食過最難食嘅豬頸肉 睇落冇煎過 好似白灼咁 好大浸豬肉騷味 .凍檸檬薏米飲好似飲緊清水 得兩片檸檬 點篤都冇檸檬味.鴛鴦正常不予置評.喇沙湯比較單調 出邊港式茶餐廳做得更加好價錢比較貴 但質素極低覺得間餐廳唔能夠勝任馬來西亞菜.當初選擇佢都只因為係💛店.
貴價劣食
第一次食呢間餐廳