依間平時經過見到都好多人等,今次就訂咗位嚟所以好快就入得。呢家餐廳有雞湯、豬骨雞湯、喇沙湯既粉麵,唔同口味任君選擇。🔸馬來蝦湯配手撕雞摻摻 $88呢個湯底真係勁重蝦味,因為我唔係太鍾意蝦湯,所以依個麵我就麻麻地。不過見佢啲料都好多,手撕雞都唔止幾舊。🔹豬骨雞湯配豬頸肉摻摻 $88呢個豬骨雞湯清清地就比較啱我,不過睇落去啲料就比上邊嗰個好似少啲咁。🔸香炒肉碎飯配扎肉 $88肉碎撈飯幾好味,但係個扎肉就好似冇咩特別咁樣。🔹新加坡白胡椒肉骨茶 $88好重白胡椒味,啲肉煲到好腍,面頭嗰啲就係一嚿嚿肉,但係下邊嗰啲肉就碎濕濕,唔係好夾到黎食。個人覺得都係馬來西亞嗰啲肉骨茶好味啲。🔸沙嗲串燒 6串 $78可以係豬雞牛入邊任揀兩款,各三串。🔹生菜米網春卷 $68個皮好脆,口感好得意。🔸Mimila檸茶 $32🔸雙檸桔子蜜茶 $36雖然唔係好清楚兩款有咩分別,賣相都係差唔多,但係飲落就係雙檸桔子蜜茶好飲好多。🔹Damm lemon $38呢款啤酒有淡淡嘅檸檬味,好好飲,飲完都即刻上網搵吓邊度有得賣。
依間平時經過見到都好多人等,今次就訂咗位嚟所以好快就入得。

呢家餐廳有雞湯、豬骨雞湯、喇沙湯既粉麵,唔同口味任君選擇。

🔸馬來蝦湯配手撕雞摻摻 $88

🔹豬骨雞湯配豬頸肉摻摻 $88

🔸香炒肉碎飯配扎肉 $88
肉碎撈飯幾好味,但係個扎肉就好似冇咩特別咁樣。

🔹新加坡白胡椒肉骨茶 $88

🔸沙嗲串燒 6串 $78
可以係豬雞牛入邊任揀兩款,各三串。

🔹生菜米網春卷 $68
個皮好脆,口感好得意。

🔸Mimila檸茶 $32
🔸雙檸桔子蜜茶 $36

🔹Damm lemon $38
2021-10-10 310 瀏覽
點了三蝦撈麵($98+10%) 就只點了一個麵已經百幾蚊埋單,相信要好好食啲先住呢個價。首先講下環境服務,可以話係乾淨的茶餐廳格局,侍應係有禮貌的但服務就唔算做足啦,埋單都要行出去自己黎,咁即係茶餐廳啦,收咩加一。食物方面,份量足夠的,唔算好飽,大食最好叫多個小食。蝦子撈麵係好食但不是驚為天人,配菜有牙菜同蔥算夾,跟五隻蝦,但煮得過老。食完感覺唔值成嚿水。覺得最多賣$68碗,而家太貴。味道無問題,係貴啫。
點了三蝦撈麵($98+10%)
三蝦撈麵

就只點了一個麵已經百幾蚊埋單,相信要好好食啲先住呢個價。

味道無問題,係貴啫。
2021-10-09 222 瀏覽
沙田友一定知呢一間餐廳,位於新城市廣場7樓,Mimila以新派南洋風麵店為噱頭,Mi 嘅馬來話係“麵”意思,以鮮、香、辣元素,用心製作特色南洋麵食。今日就同朋友一齊食晚飯,我哋叫咗一個白胡椒肉骨茶、海鮮拼盤、白灼油麥菜。特別推介白胡椒肉骨茶:呢個肉骨茶好特別,有豬手、排骨、豆卜,胡椒湯味好香,豬手滿滿嘅骨膠原,排骨好入味,yummy 😋海鮮拼盤賣相好吸引,都幾新鮮,蝦🦐大大隻、啖啖肉。 👍🏼👍🏼👍🏼

特別推介白胡椒肉骨茶:

2021-10-07 132 瀏覽
本身唔食得辣,咁咪叫個豬骨雞湯,完全無味,啲牛肉鞋到食香口膠咁。叫埋個單骨雞翼,都講明唔食得辣,隻雞翼完全食唔到。咁樣就$113。貴到呢😢早知去隔離壽司舖到食,差唔多價錢。😰😰😰

2021-09-11 308 瀏覽
每次經過沙田都會幫襯。印象中對上幾次黎果陣,俾我既感覺都係食物偏淡。因為好耐冇食過肉骨茶,印以特登點黎試下。食落去好重胡椒味,同我期待既肉骨茶味道好唔同。可能因為新加坡口味唔同?雖然咁講,但整體黎講唔差的。肉既份量都幾多,冬天食應該幾暖胃,岩晒中意胡椒既朋友。同行既朋友點左個撈面,我試左少少,味道都唔錯,有幾隻飽滿既大蝦。至於白咖啡,每次黎都有點到,可以飲返係檳城飲過既味道。但今次可能沖都唔均勻,俾我發現左原來係用粉沖,結左一塊塊咁,有少少失望。不過飲落唔似係雀巢牌,似自己當時係檳城買既手信既味道。咁就放過佢啦。不過如果有得跟餐,唔洗散叫就好了。
每次經過沙田都會幫襯。

印象中對上幾次黎果陣,俾我既感覺都係食物偏淡。

因為好耐冇食過肉骨茶,印以特登點黎試下。

食落去好重胡椒味,同我期待既肉骨茶味道好唔同。

至於白咖啡,每次黎都有點到,可以飲返係檳城飲過既味道。

不過飲落唔似係雀巢牌,似自己當時係檳城買既手信既味道。

咁就放過佢啦。不過如果有得跟餐,唔洗散叫就好了。
肉骨茶
白咖啡
2021-08-29
肉骨茶
2021-08-07 698 瀏覽
要喺沙田新城市廣場覓食實在有啲難度,因為超多連鎖店,值得支持嘅良心小店就非常少,其中一間係七樓嘅星馬餐廳 Mimila。我叫咗碗特濃蝦湯喇沙摻摻,配料除咗 menu 寫嘅海蝦同越南扎肉外,仲有魚片,豆卜同芽菜。我覺得呢碗麵嘅取分之處係配料,尤其係扎肉同魚片,又厚切又好食,吸汁嘅豆卜亦頗滋味,反而個湯底略嫌稀咗啲,蝦味唔夠濃,喇沙嘅椰汁味亦欠奉,同「特濃」仲有啲距離。對面位叫咗新加坡白胡椒肉骨茶,呢個用瓦煲仔上,份量多到嚇一跳。同一般食開藥材味較濃嘅肉骨茶唔同,呢個主要係白胡椒味嘅湯底,唔係我鍾意嘅口味,所以我只係食咗兩塊肉排,都算幾腍幾入味,唔錯;其餘絕大部份係豬手,對面位話好食,好多骨膠原喎😆。飲品則有驚喜,雙檸桔子蜜茶清新解渴,蜜味香甜,茶味夠濃,雙檸桔仔醒神開胃,好飲👍。

2021-08-01 561 瀏覽
路過新城市買風扇,首站先要醫肚,成個場大多是連鎖餐廳,想找特色一點的,於是便試這間。未進店時好像看到下午茶有八折,結果埋單沒有,看來是我看錯了🤪點了蝦湯麵,小食點了魷魚。蝦麵味道正常,湯有濃蝦味,蝦有鮮味,而牛則是普通肥牛。魷魚味道極介普通... 不值一試!環境方面,吃麵時頭頂冷氣滴水... 結果要自行換位繼續吃。兩個人最後吃了三百多元下午茶😅,很貴!再來的話,會試叻沙,但對小食就無興趣再試了,因為真的不值。

點了蝦湯麵,小食點了魷魚。

環境方面,吃麵時頭頂冷氣滴水... 結果要自行換位繼續吃。

2021-07-26 525 瀏覽
-{黃店💛沙田東南亞菜🍗}依間馬拉菜之前有朋友推介過😚咁啱係沙田食飯 就揀左依間🥳🤤海蝦配手撕雞喇沙摻摻🤤 ($108)椰漿味好香😙不過有啲辣😂個料嘅份量好多 尤其係手撕雞~啲麵好掛湯 不過有啲油🥺同埋隻蝦細隻左啲😌👖褲評: 6.8/10🤤水牛城🤤($78)呢個價錢有六隻 全部都好大隻個醬汁幾惹味 同埋燒得好香🥳有啲肉汁😆👖褲評: 7.3/10當晚想叫埋榴連蛋糕但賣曬😩雖然嘢食幾好味但有啲貴 仲有另外加一 不過沙田黎講都係唔錯嘅選擇😇性價比: 7.8/10服務: 8/10環境: 7.8/10🚩Mimila🚩地址: 沙田沙田正街18號新城市廣場1期7樓704號舖 #fuudjai #fuudjai東南亞菜 #fuudjai黃店 #fuudjai沙田
{黃店💛沙田東南亞菜🍗}
依間馬拉菜之前有朋友推介過😚咁啱係沙田食飯 就揀左依間🥳

🤤海蝦配手撕雞喇沙摻摻🤤 ($108)

👖褲評: 6.8/10

🤤水牛城🤤($78)

👖褲評: 7.3/10

水牛城
水牛城
  • 海蝦配手撕雞喇沙摻摻
2021-06-26 3642 瀏覽
一路沒有意欲去光顧這店, 覺得價格進取。疫情下, 下午茶時段提供20% off, 又被其貓山王芝士蛋糕所吸引, 所以比個藉口自己去光顧。餐廳座位舒適, 唯滿席時, 客人與客人間距離有點近。1) 特濃蝦湯喇沙湯麵- 海蝦配美國牛肉 $108- 追加食材: 手撕雞 $152) 貓山王芝士蛋糕 $583) 下午茶全單 20% off4) all + 10%特濃蝦湯喇沙湯麵算是餐聽的主打, 所有隔板都是宣傳, 店舖推介海蝦配手撕雞, 但我又想食美國牛肉, 最後點了海蝦配美國牛肉追加手撕雞。預設麵底為摻摻, 米粉佔多, 油麵略少。呷一口湯頭, 味道鮮甜微辣, 可能摻摻索湯, 開初感覺湯量略少, 但食到尾段仍有湯剩。除了牛肉和追加的手撕雞, 湯麵附有魚片, 半蛋, 豆卜和芽菜。魚片厚切, 爽口彈牙。蝦肉厚, 啖啖肉。半蛋蛋黃軟綿, 蠻不錯的。手撕雞雞味濃, 唯牛肉味淡略柴, 豆卜無味, 即使浸入湯中良久也不索湯, 有點出事。貓山王芝士蛋糕榴槤味重, 質感似mousse和布丁, 略嫌餅底偏濕, 味道被榴槤味蓋過。

餐廳座位舒適, 唯滿席時, 客人與客人間距離有點近。

1) 特濃蝦湯喇沙湯麵
- 海蝦配美國牛肉 $108
- 追加食材: 手撕雞 $15
2) 貓山王芝士蛋糕 $58
3) 下午茶全單 20% off
4) all + 10%

2021-06-11
2021-06-18 960 瀏覽
叫左午餐,手撕雞喇沙湯面摻摻食完既個人感想簡而言之就係無特色,完全無記憶點,麵呀湯呀都Ok,就係個價錢好唔Ok,而間完全唔知邊度值百零蚊,湯又唔係濃,麵又唔係好食,手撕雞又唔係滑,食完覺得我比人昆。唔建議食, 除非你想做老襯打卡哂命貼Ig,唔係既話一律唔建議食。寫唔到多字因為實在係無野好寫。寫到最後已經唔記得碗麵咩味了。
叫左午餐,手撕雞喇沙湯面摻摻

2021-06-05 1248 瀏覽
好耐之前帶朋友食個lunch,今次同屋企人又去食多次😋白胡椒肉骨撈蝦子麵,個蝦子麵好好食,啲肉骨好淋,胡椒味又好夠,超正👍🏻荔枝梳打好好飲,佢唔係死甜果種,可能加咗薄荷葉去中和返個甜味,飲落好清新,勁好飲🤤見到佢地餐牌都有好多小食,發現「馬拉拼盤」同「全部都係雞拼盤」有齊哂我想食既野,於是又叫咗嚟試😂😂😂樣樣小食都好邪惡呀😈勁好食牛肉串燒肉夠淋又唔乾,好味😋鬼爪魷魚釀蝦枝,呢個好得意,外皮脆脆地,個餡有啲似墨魚丸口感,唔錯菠蘿雞翼,第一次食雞翼入面放咗菠蘿,個味道又幾夾喎唔錯唔錯,食物質素真係幾好😋👍🏻見到牆上面都仲有啲「有意思」既裝飾💛靚佢地平日有做學生餐添㗎,真好👏🏻#沙田 #新城市#mimila#馬拉菜 #馬來西亞#南洋風味

好耐之前帶朋友食個lunch,今次同屋企人又去食多次😋

樣樣小食都好邪惡呀😈勁好食

牛肉串燒肉夠淋又唔乾,好味😋

菠蘿雞翼,第一次食雞翼入面放咗菠蘿,個味道又幾夾喎

唔錯唔錯,食物質素真係幾好😋👍🏻
見到牆上面都仲有啲「有意思」既裝飾💛靚
佢地平日有做學生餐添㗎,真好👏🏻

#沙田 #新城市
#mimila
#馬拉菜 #馬來西亞
#南洋風味

2021-06-02 735 瀏覽
太耐無得去旅行,好掛住星馬蝦麵同喇沙嘅味道。星期日天氣好熱,要唔塞車又要商場有位泊車都不是容易的事,見沙田新城巿廣場間Mimila有蝦麵同喇沙就揸車入左去試下。同朋友叫左蝦麵同喇沙,蝦麵個湯有D淡,都免強可以接受。但個喇沙我完全唔知自己食緊喇沙,同雞湯麵無分別,以為落錯單或比錯咗, 個待應攞走咗,再攞返出黎, 但都只係個雞湯味再濃咗, 都係完全冇喇沙味,最後為有cancel! 人生食過最失望的喇沙!無下次!

2021-05-16
2021-06-02 601 瀏覽
係沙田新城市裡面搵食,朋友想食特別少少,就揀左呢間馬拉菜黎試下。野飲先到,叫左薑汁薏米水(熱,$28),夠辣唔甜,飲落似係自家煲嘅, 夠晒養生。我叫左特濃蝦湯喇沙湯面,配海蝦、手撕雞(麵底摻摻,$108),摻摻即係油麵加米粉。自己唔食辣,見到咁紅嘅湯都淆淆地,喇沙湯底對我黎講已經算少辣,仲有少少椰漿味同蝦味,算係收貨。手撕雞同蝦都正正常常,配料仲有魚片、蛋、豆卜、芽菜等等,都算豐富。因為係商場舖,都預左價錢唔平,味道正正常常,如果口痕想試馬拉菜都可以考慮。
薑汁薏米水

特濃蝦湯喇沙湯面,配海蝦、手撕雞

2020-11-14
薑汁薏米水
2021-05-31 510 瀏覽
今日在沙田新城市廣場午餐,7樓的Mimila,店外幾吸引而且坐滿了客人,一定有些優點。海鮮喇沙湯麵 ($118)選了預設的摻摻,即是油麵溝米粉,「摻摻」馬來西亞人解作「兩溝」的意思,材料有海蝦、墨魚仔、魷魚翼、帶子、蟹棒及配上魚片、半隻熟蛋、芽菜和豆卜,湯也算香濃,有幾隻頗大的海蝦,但蝦身硬硬的,無乜味,其他料都ok。新加坡白胡椒肉骨茶($88)這個肉骨茶味道比較簡單,濃濃的白胡椒味使整個湯頭都有香味,排骨的肉好腍,豬手亦鹹香夠腍而且有嚼口,個湯一定要飲完好暖胃。鬼爪魷魚釀蝦枝春卷($58)外型真係有啲似鬼走,吃的時候食味一般,咬下比較空的感覺,但外型取勝。Mimila 服務非常好,待客熱誠,值得一讚。

新加坡白胡椒肉骨茶($88)

鬼爪魷魚釀蝦枝春卷($58)

Mimila 服務非常好,待客熱誠,值得一讚。
2021-05-19 732 瀏覽
今日約朋友去新城市食lunch,其實新城市都冇乜特別嘅餐廳係好食嘅價格亦都比較貴!不過見呢一間都比較多人like就試吓Lunch set最平都$98食個湯麵來講算係貴我同朋友分別嗌左兩碗唔同味道嘅湯麵蝦湯麵$98:鮮蝦配美國肥牛,飲咗一啖湯試吓,湯底比較淡但都會有蝦味,但份量就比較細,如果男士一定覺得唔夠飽特龍喇沙蝦湯麵$118:鮮蝦配美國肥牛,湯底明顯比蝦湯嗰款濃一啲,其實湯底味道係唔錯,但牛肉就麻麻哋,蝦就正常,最好食係個豆卜加$15多一款小食小食分別嗌咗春卷及雞翼,味道都唔錯,都應該係即叫即整,因為上碟時係好熱加$10多一杯嘢飲埋單差不多$300,其實以佢嘅環境食個lunch來講算係貴,因為份量好少,其實食唔飽!環境又唔算坐得好舒服,但味道我覺得係OK嘅,冇其他人講到嗰啲評價咁差
今日約朋友去新城市食lunch,
其實新城市都冇乜特別嘅餐廳係好食嘅
價格亦都比較貴!

不過見呢一間都比較多人like就試吓
Lunch set最平都$98食個湯麵來講算係貴