2020-10-12 762 瀏覽
蝦湯底👍🏻👍🏻喇沙湯底尚可,有米粉同油面越南扎肉胡椒味好重,❗️建議唔好食手撕雞,因為好*鞋*❗️叫咗個馬來拼盤,除咗串燒雞好*鞋*,其他都好好食馬來小島入邊有魚蛋魚片同貢丸,魚蛋同魚片一般,貢丸超好食👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻❗️建議唔好嗌菜食❗️本身叫左白灼油麥菜,因為個人比較喜歡食菜頭,但成碟都係葉🤦🏻‍♀️所以再叫多咗個白灼生菜,個生菜冇牙嘅都食到😂幾乎入口即溶,上菜嘅時候仲有頭髮🤦🏻‍♀️食左1條就成碟冇食😂整體來講都幾好食,就係要避免食雞肉同埋菜就完美
蝦湯底👍🏻👍🏻喇沙湯底尚可,有米粉同油面
越南扎肉胡椒味好重,❗️建議唔好食手撕雞,因為好*鞋*❗️
叫咗個馬來拼盤,除咗串燒雞好*鞋*,其他都好好食
整體來講都幾好食,就係要避免食雞肉同埋菜就完美
2020-10-11
2020-10-01 810 瀏覽
明明住係沙田但自從翻左工⋯⋯就好少行街⋯⋯😪今日先發現新城市開咗間 🍽馬來西亞菜新派南洋風麵食 佢嘅 招牌馬來辣蝦麵 🍤好好食呀!湯底鮮甜,海鮮新鮮!🦐住附近嘅朋友仔有福啦!❤️ 好味好味好好味既特色湯麵係假日輕食好去處
明明住係沙田但自從翻左工⋯⋯
就好少行街⋯⋯😪
今日先發現新城市開咗間 🍽
馬來西亞菜新派南洋風麵食
佢嘅 招牌馬來辣蝦麵 🍤好好食呀!
湯底鮮甜,海鮮新鮮!🦐
住附近嘅朋友仔有福啦!❤️
好味好味好好味既特色湯麵
係假日輕食好去處
沙田新城市的良心店舖不多,於是特意來試一下,可惜有點失望先隨意看一下餐牌,一碗喇沙湯麵近百元或過百元,我不怕價錢貴,只要它值得,所以還是試了一下馬來蝦湯配美國牛肉摻摻 $98先試一口蝦湯,的確很香蝦的鮮味而且不會死咸,湯底不錯可惜牛肉只是最普通的肥牛貨色,沒牛味又多肥油摻摻是油麵併米粉,份量實在有點少,我原本也不餓,但吃完一碗也沒有超飽的感覺..沙嗲串燒 $68有牛豬雞,可選2款,我們選了牛和雞新鮮炸起(對,不是燒的)熱辣辣,份量繼續偏少,每串只有3粒,幸好沙嗲醬香濃,扳回一點分數總括來說,這個價錢實在偏貴,味道也不是特別出色,店主們要加油呀!
沙田新城市的良心店舖不多,於是特意來試一下,可惜有點失望

馬來蝦湯配美國牛肉摻摻 $98
先試一口蝦湯,的確很香蝦的鮮味而且不會死咸,湯底不錯
可惜牛肉只是最普通的肥牛貨色,沒牛味又多肥油

沙嗲串燒 $68
有牛豬雞,可選2款,我們選了牛和雞

2020-09-13 1166 瀏覽
很久沒有和兩位朋友聚會,大家相約在沙田,沒有預約下,打算一試這間挺有名氣的馬來西亞菜餐廳。🤗我們只需等一兩張飛就可以入座了。.「香脆單骨雞翼」$58🍽:唔⋯⋯味道及醬汁都像在連鎖快餐店吃到的一樣,沒有特別。.「沙嗲串燒6串)$68🍽:串燒較為乾身,肉汁欠奉,另配上沙嗲汁。.「新加坡白胡椒肉骨茶」$78🍽:個人覺得味道不錯,胡椒味濃郁,但有別於其他餐廳吃到的,它除了有豬軟骨外,還有豬肚。朋友表示味道一般。.「手撕雞喇沙摻摻」$88🍽:喇沙湯不算濃郁,材料都算豐富,除了手撕雞外,還有魚片、雞蛋等,價錢略貴。
我們只需等一兩張飛就可以入座了。
「香脆單骨雞翼」$58
🍽:唔⋯⋯味道及醬汁都像在連鎖快餐店吃到的一樣,沒有特別。

「沙嗲串燒6串)$68
🍽:串燒較為乾身,肉汁欠奉,另配上沙嗲汁。

「新加坡白胡椒肉骨茶」$78

.「手撕雞喇沙摻摻」$88
2020-08-30 1319 瀏覽
唔知係唔係沙田新城市廣場唯一一間同路人店?每次去沙田都要支持一下😋😋😋.今日又去沙田,食下摻摻,食下喇沙,好想試吓貓山王蛋糕但係冇得賣!!!😭😭.我試咗特濃海蝦湯底配手撕雞~配料超多,食極都未食完咁,而且特濃海蝦湯底真係好鮮味!😋 每食一啖麵都要配一啖湯先得😆😆😆另一碗係新加坡海鮮喇沙,比起我個海蝦湯有少少淡,如果可以辣啲就好啦😉另外點左個桔仔梳打,唔係死甜糖漿嗰種梳打,而係新鮮吉仔整成😛
我試咗特濃海蝦湯底配手撕雞~
特濃海蝦湯喇沙
2020-08-29
特濃海蝦湯喇沙
  • 馬來蝦湯麵配海蝦、手撕雞
2020-08-11 1107 瀏覽
依家外賣8折 比起平時抵死湯味好濃 食得出蝦湯味 以$80一個黎講 好足料 豆卜 魚蛋 蝦 同美國肥牛可能我唔食得辣 所以佢就岩岩好啦👍🏻加上店員都好有禮貌希望疫情快啲好番可以堂食支持一下!
依家外賣8折 比起平時抵死
湯味好濃 食得出蝦湯味
以$80一個黎講 好足料
豆卜 魚蛋 蝦 同美國肥牛
可能我唔食得辣 所以佢就岩岩好啦👍🏻
加上店員都好有禮貌
希望疫情快啲好番可以堂食支持一下!
外賣自取
2020-07-13 1277 瀏覽
二零二零年七月十一日晚上七時黎到沙田新城市廣場七樓Mimila 新加坡菜先探熱後消毒雙手侍應主動遞水同餐具參巴醬油墨菜 $38參巴醬味道濃郁份量都好足夠生菜蝦網春卷$58熱辣辣 一放入口 蝦網春卷即刻融化餡料都滿 做得幾出色喇沙蝦湯配海鮮摻摻$128摻摻即係米粉加油麵 兩種唔同嘅口感湯底好濃郁 飲極都好仲好想飲濃郁蝦味湯底配料有魚片 豆卜 蝦 蛋 墨魚 魷魚 芽菜 都算幾多配料新加坡白胡椒肉骨茶 $78胡椒味超濃 好暖胃鬆軟排骨 仲有豬手 炆得好入味同稔好符合新加坡菜美譽好出色

先探熱後消毒雙手

• 新加坡白胡椒肉骨茶
  • 薑汁奶茶
  • 馬來辣蝦湯摻摻
2020-07-08 995 瀏覽
知道佢係良店,抱住一試支持心態....本身對佢每日限量既飯有啲其望,但試後並沒有另人驚豔的感覺,反觀朋友的蝦子麵較吸引...午餐黎講,連加一每人約$130其實有啲貴。
知道佢係良店,抱住一試支持心態
2020-07-07
2020-07-03 810 瀏覽
新城市簡直係沙田嘅地標,我咁講我諗冇人會反對!新城市出名鋪租貴,鋪租貴....百物騰貴,唯有轉嫁落消費者身上,明白嘅!就咁睇張單,兩個麵、兩杯嘢飲,260幾蚊...唔貴啦,直頭抵啦!但我食完感覺就係好似食咗空氣咁,我幾啖已經清底;仲有個杯嘢飲,我明明就嗌Zero,嚟到多咗一小片桔仔,我以為係裝飾,點知原來有名堂,叫桔子可樂,咁又盛惠$32(未計加$1),明明就係普通Zero。🤦🏻‍♀️其實我唔係食緊法國菜,我食麵咋,可唔可以俾我食飽呢?😓😓味道仲要普通,明明叫雞絲變咗雞塊,芽菜仲要一餅野,未散開。搞乜啊?!冇下次😡😡

其實我唔係食緊法國菜,我食麵咋,可唔可以俾我食飽呢?😓😓
2020-07-01
2020-06-21 867 瀏覽
鹹,同張相差好遠。貴。不會再幫襯. 相比正宗馬來西亞喇沙差好遠. 雞絲唔係雞絲。招牌張相係大蝦,點知係蝦仁。只蝦又唔新鮮。湯底超鹹。⋯⋯賣$108 蚊加一碗麵。以後一定唔會再來食。
2020-06-21 582 瀏覽
而家食嘢首選一定係黃店, 經過沙田新城市廣場見到呢間黃店11:30開門立即入坐,全場過半都是著校服的學生哥。叫了一個喇沙湯海鮮摻摻和茘枝茶,唔知店主是不是為了迎合香港人口味將喇沙湯減辣?出來效果係喇沙湯偏淡冇味而蝦好明顯唔新鮮, 荔枝茶亦都平平無奇。總括而言食物質素與價錢不成正比 (其實應該叫偏高)雖然服務態度好但作為一間食肆首要係提供美食為先,這方面仍然有很大改善空間,亦都係而家好多黃店面對緊嘅問題!

2020-06-17 643 瀏覽
係首都的餐廳選擇唔多,全部都係連鎖店,好彩仲有呢間可以選擇,不過記住要拎定飛先,如果唔係可能都要等20-30分鐘。呢間餐廳麵的份量比較岩女仔食,如果係男仔的話,可能要叫多一樣小食先會夠飽。1.喇沙撈麵配手絲雞見到呢個配搭覺得好得意,手絲雞份量足夠,不過喇沙汁原來撈麵味道偏咸,都係配湯好似夾D。2.喇沙湯配美國牛肉摻摻喇沙湯底唔算好辣,係正常食到的叻沙味,如果有多小小椰香味會更好。美國牛肉即係普通的肥牛,味道正正常常。3.美綠恐龍可可估唔到呢到有熱的美綠恐龍可可 (平時得凍飲),即刻叫左一杯,濃濃的美綠,唔太甜,可以一試!!

1.喇沙撈麵配手絲雞

2.喇沙湯配美國牛肉摻摻

3.美綠恐龍可可

2020-06-12 498 瀏覽
雖然打住黃店名號,但本身等四張枱 過隔離行個圈5分鐘唔夠完過左號 入到去睇餐牌,選擇都還可以,但變化不太大,粉麵飯都係配搭差唔多。係新城市做得住,仲要價錢唔平,心諗應該都有返啲質素,但黎到完住係大失望! 湯底似係超市買到個啲調味包開水,連蝦都係有醙味。份量唔多,staff 又唔多理你,餐廳亦做到好似車仔麵檔咁,大家廿分鐘半個鐘就會走。環境上餐廳都光猛嘅,舖內冇咩poster/deco, 最特別係入門口係兩三個bar 位坐,但出菜都為同一個位,有點兒破壞了氣氛。
2020-05-23 1629 瀏覽
老實講好日都唔會去新城市消費好彩搵到一間黃店可以食個下午茶只不過如果你係想食輕食可以有個下午茶價錢恐怕你會失望呢間店下午茶時段都係冇套餐只係正價食品全部八折計返真係唔平不過佢租得喺新城市咁就算啦附近亦冇其他選擇其實佢哋嘅食物質素都唔差喇沙湯麵可以揀參參亦可以揀河粉、米線等等湯底唔會話特別濃厚不過對比好多喇沙面已經做得好好如果隻蛋可以煮得好啲咁就更加好啦越南春卷正正常常拎到上枱熱辣辣脆卜卜不過你杯嘢飲我就唔係好識欣賞如果你自認係螞蟻你就叫杯試吓啦
老實講好日都唔會去新城市消費

只係正價食品全部八折
計返真係唔平
不過佢租得喺新城市咁就算啦附近亦冇其他選擇

其實佢哋嘅食物質素都唔差
喇沙湯麵可以揀參參亦可以揀河粉、米線等等
湯底唔會話特別濃厚

不過你杯嘢飲我就唔係好識欣賞
如果你自認係螞蟻你就叫杯試吓啦

2020-03-23
2020-05-17 939 瀏覽
少見有馬來西亞菜又見佢係黃店對佢好有期望。等左半個鐘左右,入到去點左個喇沙美國牛肉飯、馬來蝦湯配牛肉麵、小食炸物同一杯野飲,杯野飲就正路,個飯份量偏少啲牛肉只係肥牛個名就改得靚,話哂都88蚊個飯,個喇沙汁就正常發揮。個麵果兩隻蝦肉又咸又實有啲咸魚味,唔知佢想整個鮮味出黎定點,之後個湯好淡味要倒返啲喇沙汁落去撈先夠味。個小食就係急凍丸輕微輕炸脆左少少就收我48蚊。總結可能真係期望大左所以都冇下次嫁啦。
少見有馬來西亞菜又見佢係黃店對佢好有期望。
,個喇沙汁就正常發揮。
個小食就係急凍丸輕微輕炸脆左少少就收我48蚊。

總結可能真係期望大左所以都冇下次嫁啦