Happy Friday同朋友聚吓真係好開心😆約咗去灣仔食西班牙菜🇪🇸真係超掛住一個月之前嘅西班牙之旅😮‍💨依度好多正宗菜式揀呀,解一解我嘅思念西班牙之情🥹同朋友揀咗一個二人套餐Set dinner($468),另外再點咗烤乳豬同甜品,仲有Sangria,夠晒飽😆西班牙烤乳豬 $448————————————做依個菜式花好多功夫時間,烤乳豬皮超級薄脆,肉又嫩又夠juicy,脂肪被烤成半融化狀態,入口即化,甘香無比😋伴碟嘅菠蘿亦勁出色🍍每一粒都烤上焦糖面,咬落去爆汁勁juicy又甜,解膩一流🫶🏾Starter————————————Starter都有成三款,超抵食!首先有cold cut,有牛肉同埋肉腸,襯埋個芝士,個人認為店舖嘅cold cut食材揀得唔錯,比較貼近香港人嘅口味,成碟嘢都唔會太鹹,送酒都好正。之後有西班牙風番茄沙律🍅凍盤非常Fresh,蕃茄爆汁,加埋凍湯,有風味。至於是日餐湯係洋蔥湯,洋蔥煮得好腍🧅入晒味。煎焗鱈魚柳————————————Mains揀咗鱈魚,又好食又高營養,豐富蛋白質,兩大件夠厚肉,外皮煎得幾香,肉質仲係滑又juicy,都幾抵食!西班牙海鮮飯—————

西班牙烤乳豬 $448

洋蔥湯

煎焗鱈魚柳
煎焗鱈魚柳

西班牙海鮮飯

Paella係西班牙標誌性嘅美食,用鑊仔上嘅燉飯夠晒香口🍳粒粒飯都好焦香。

西班牙油條

至於甜品就係Churros,炸得外層香口鬆化,砂糖面雖然邪惡,但食落口感勁正😋另外叫咗個心太軟,舖頭仲送咗雪糕比我哋食🫶🏾

Red Sangria (Jug) $278
Red Sangria

食西班牙菜一定要襯返Sangria🍷紅酒加水果超易入口,一路飲酒一路傾偈真係好開心呀!
2024-05-03
  • 西班牙油條
  • 西班牙烤乳豬
2024-03-25 204 瀏覽
La Resaca 西餐廳喺灣仔皇后大道東,提供一站式嘅飲食體驗,方便客人喺一個地方就嘆到美食同美酒,慳返好多時間。餐廳雖然細細間,但氣氛親切得嚟,好似係街角嘅小店一樣,畀人一種家庭式嘅舒服感覺。餐廳嘅招牌菜系西班牙蛋餅,$88。佢同普通香港風格嘅蠔仔煎蛋或者菜脯煎蛋截然不同,裏面加咗芝士、煙肉同埋薯仔粒,味道香濃,食落去既鮮味層次分明。炒蘑菇$58,用新鮮蘑菇配上特製醬汁,味道清新自然,健康之選。而西班牙烤乳豬配焦糖菠蘿$398,廚師巧妙咁將甜菠蘿同乳豬結合,菠蘿甜味同乳豬鮮味互相襯托,乳豬皮烤到酥脆,食落去唔會太肥膩。總嚟講,La Resaca 為想嘆西班牙菜嘅食客提供咗一個正嘅地方。喺呢度,你唔單只可以食到傳統同創新相結合嘅美味菜式,仲可以喺繁忙城市生活中搵到一片放鬆嘅空間。

年三十晚,平時好多中餐廳都已經滿晒,所以我們一家人訂了灣仔的這間西班牙🇪🇸餐廳本身黎到係想試吓出名嘅豬手,點知店員話冇貨🤯招牌菜都冇貨我們是有啲失望🫠想飲生啤,又係無貨🫠唯有叫其他嘢食~🔺香炸蟹肉丸外層係吉烈,蟹肉丸炸至金黃香脆,內裡釀滿蟹肉絲,咬下去啖啖都係蟹肉😋🔺西班牙蛋餅 好有蛋香,入口鬆軟,內有薯仔粒、煙肉粒同芝士等,鹹鹹香香又幾好食😋🔺蒜片蝦我哋仲嗌咗麵包,點嗰充滿着蒜香嘅油😍蒜香味十足!每隻蝦都大隻彈牙🦐唯一冇預到的是呢個蝦有啲辣🥹(我唔食得辣)🔺豬鞍勁juicy~做到啱啱熟🔺西班牙海鮮飯🥘 食西班牙菜必須要叫的西班牙海鮮飯❤️一上枱就俾原隻魷魚吸引住,仲有大蝦、帶子、青口😋嘢食熱辣辣,特別滋味🤤配上特製sour cream,店員話可以選擇撈飯,味道層次更豐富🤩🔺鴨髀外皮炸到勁脆,鴨肉鬆軟🔺西班牙油條churros 啱啱炸起😌熱辣辣金黃香脆,外面脆,咬落又鬆軟,沾滿肉桂粉配朱古力或吉士醬都得食食落去又唔係好甜😆不知不覺間食咗好多總結嘢食都滿意👍🏻老闆友善同我哋傾偈👍如果下次想試豬手,可能先預訂吧!

唯有叫其他嘢食~

🔺香炸蟹肉丸

🔺西班牙蛋餅

🔺蒜片蝦
我哋仲嗌咗麵包,點嗰充滿着蒜香嘅油😍蒜香味十足!
每隻蝦都大隻彈牙🦐
唯一冇預到的是呢個蝦有啲辣🥹(我唔食得辣)

🔺豬鞍
勁juicy~做到啱啱熟

🔺西班牙海鮮飯🥘
食西班牙菜必須要叫的西班牙海鮮飯❤️

🔺鴨髀
外皮炸到勁脆,鴨肉鬆軟

🔺西班牙油條churros
啱啱炸起😌熱辣辣
金黃香脆,外面脆,咬落又鬆軟,沾滿肉桂粉
配朱古力或吉士醬都得食
食落去又唔係好甜😆不知不覺間食咗好多

總結嘢食都滿意👍🏻老闆友善同我哋傾偈👍
如果下次想試豬手,可能先預訂吧!

蒜片蝦
羊架
2024-02-09
蒜片蝦
2023-12-16 245 瀏覽
第一次寫食評因為食到一肚氣,嬲到連相都無心機影。從未食過咁難食既西班牙菜,廚師個味蕾係咪有問題?我究竟食咗啲乜?叫咗 3碟Tapas 第一道炸青椒,調味正常,但青椒炸唔熟嘅。第二碟薯仔蛋餅,廚師唔記得落薯仔。第三碟是炸黑毛豬薯餅,呢兩粒野係全晚最有水準。食到呢刻個心都對依間餐廳巳打折扣,之後碟尤魚paella先係最精彩。一心以為是用正宗的平底鑊上,點知係尤魚筒塞飯。尤魚又係未煮熟,咬住舊橡膠心情唔好,食埋咪飯就更火起,Paella既飯煮起應該是粒粒分明,佢既飯明顯係煮超時,變咗一堆碎飯,本心諗住唔好浪費食物但最後唔想同自己個胃過唔去就放棄咗。我唔明呢碟野憑咩叫自己做西班牙大鑊飯,個飯零調味,連最基本嘅蕃紅花味道都無。問咗餐廳佢俾個匪夷所思嘅答案我,佢話返紅花孕婦唔可以食,有啲孕婦食咗會中毒所以哋冇落蕃紅花,呢個香料既香氣係精華所在,咁不如唔好開西班牙餐廳。見到咁多正評 真係抱住期望去試,但呢間係史上最難食既西班牙菜,唔知道點解可以有咁多人讚好食。
第二碟薯仔蛋餅,廚師唔記得落薯仔。
第三碟是炸黑毛豬薯餅,呢兩粒野係全晚最有水準。
Squid  Paella
2023-12-16
位於灣仔皇后大道東既la resaca提供多款西班牙菜式,味道偏濃,必試西班牙海鮮飯。 𖦹 香煎牛舌 $78牛舌非常厚切,表面焦香而肉質軟腍,油香十足。𖦹 炸魷魚鬚 $88魷魚鬚香脆,送酒一流。 𖦹 西班牙海鮮飯 $328建議3-4個人share!有大蝦、帶子、青口、原隻魷魚、富鹹香嘅chorizo香腸、紅椒碎同豆角,配上sour cream及檸檬汁,飯既口感偏濕潤,極為鮮味,層次豐富。𖦹 西班牙油條 $68churros炸至金黃色,沾滿肉桂粉同砂糖,西班牙最經典既甜品。𖦹 estrella damma lemon $88由西班牙進口、以60%啤酒加40%天然地中海檸檬調配而成,酒味唔重,酸酸甜甜似檸檬蜜糖梳打,we love it!!

𖦹 香煎牛舌 $78

牛舌非常厚切,表面焦香而肉質軟腍,油香十足。

𖦹 炸魷魚鬚 $88

魷魚鬚香脆,送酒一流。

𖦹 西班牙海鮮飯 $328

𖦹 西班牙油條 $68

𖦹 estrella damma lemon $88

2023-11-13 111 瀏覽
今次嚟到一間西班牙小店,試下佢啲西班牙菜一開始已經睇中咗西班牙海鮮飯,海鮮飯係連窩一齊上熱辣辣,有好多唔同嘅海鮮有大蝦,帶子,青口和原條章魚,全部海鮮都好新鮮同埋烹調得剛剛好,飯底係有好多唔同嘅配料啦有青豆,火腿,洋蔥,黃椒等等,啲配料好多好夾,個飯又好大好香,足夠兩個人食,真係好驚喜呀,另外亦都好貼心有檸檬一齊上,可以增加海鮮鮮味另外我哋嗌咗D小食有炸西班牙黑毛豬仔骨,豬仔骨鬆軟,啲肉已經離骨好易切開,豬仔骨雖然好似好大嚿骨,但係其實都好多肉,抵食 香煎牛舌: 牛舌係厚切,煎得剛剛好,軟熟又唔油膩,牛舌上還有一些金色毛毛,食落口好得意,感覺似魷魚絲,配埋牛舌都好好食 香炸蟹肉丸: 名副其實的蟹肉丸裏面全部都係蟹肉,面頭有啲特別嘅醬和蟹肉好夾雖然我們兩個都唔係好酒之人,但喺這間咁有情調嘅餐廳都要飲返兩杯,餐廳員工有推介西班牙檸檬啤酒,這杯檸檬啤酒真係好特別好好飲,唔係太酸,酒味亦唔重,好易入口,好適合我哋,推介得好好☺️總結味道滿分,擺盤賣相一流,店內環境清淨,適合朋友,情侶或家人聚餐傾偈🤗還有很多嘢食想試,烤乳豬,炸魷魚鬚,藍青口,黑松露薯條,甜品,諗起都想食,下次再嚟🤤
今次嚟到一間西班牙小店,試下佢啲西班牙菜

【👑寶藏小店灣仔西班牙酒吧餐廳🇪🇸La Resaca】-朋友係西班牙exchange完✈️心思思想食西班牙菜🤪於是小編就帶咗佢黎呢間係灣仔嘅西班牙酒吧餐廳🥴嘢食同酒水都令人滿意👍🏻同埋老闆超友善,幾啱同朋友chill住食個晚餐再小酌幾杯🍷😎-😋西班牙海鮮飯🥘 $328+1食西班牙菜點可以唔嗌『Seafood Paella』!一上碟香氣撲鼻,熱辣辣🔥入面嘅海鮮好豐盛😍有大蝦、帶子、青口,仲有原隻魷魚🦑充滿海洋嘅鮮味🌊入面仲落咁鹹香嘅chorizo香腸為海鮮飯增添風味😌再配埋特製嘅sour cream同檸檬汁,味道層次更豐富🤩粒粒分明嘅西班牙飯吸滿海鮮汁,相當高質~好味指數:🌕🌕🌕🌕🌗-😋香辣虎蝦意大利粉🍝$178+1虎蝦有四隻,全部都大大隻食落好彈牙🦐仲要開邊去腸搣殼好方便😜意粉微辣充滿蒜香,食落好惹味😌好味指數:🌕🌕🌕🌕🌘-😋西班牙油條churros $68+1甜品相當唔少得churros啦😍油條炸得金黃香脆,沾滿肉桂粉同砂糖😝點埋朱古力醬同吉士醬,為今日嘅晚餐畫上完美句號~好味指數:🌕🌕🌕🌕🌑-😋Fruit Punch🍹$68+1小編同朋友酒量麻麻😂所以淨係嗌咗Fruit Punch🤣
【👑寶藏小店灣仔西班牙酒吧餐廳🇪🇸La Resaca】

好味指數:🌕🌕🌕🌕🌘

😋西班牙油條churros $68+1

好味指數:🌕🌕🌕🌕🌑

😋Fruit Punch🍹$68+1
小編同朋友酒量麻麻😂所以淨係嗌咗Fruit Punch🤣老闆聽到見笑,私人醒咗我地兩杯細細杯嘅西班牙檸檬啤酒🍻同埋Sangria😍全部都幾好飲👍🏻
Fruit Punch好足料,有好多雜莓,飲落有香甜荔枝味~檸檬啤酒嘅酒味唔重,飲落幾fresh🍋至於Sangria都係好易入口,飲落清甜順喉唔苦澀,幾啱女孩子手👧🏻~

好味指數:🌕🌕🌕🌕🌘

發掘到新嘅美食真係好開心🥳多得老闆盛情難卻,比我試到西班牙特色啤酒🍻幾好飲~下次食會嗌酒,再encore個海鮮飯,同試埋個蛋餅😤✌🏻想食西班牙菜嘅朋友可以try try 佢🫶🏻

📍La Resaca (灣仔)
💸人均消費:$350
2023-11-06
香辣虎蝦意大利粉
2023-11-04 54 瀏覽
Fruit punch is very tasty and yummy (for kids)!!!! Cochinillo is one of the best in town. Crispy skin and super tender meat! We also liked the saute cuttlefish and garlic shrimp. Truffle fries was amazing. And the sangria🥰 very attentive service as well!
2023-10-09 73 瀏覽
之前同屋企人一齊去完西班牙後🇪🇸一直對西班牙菜念念不忘,朋友知道灣仔有間西班牙餐廳唔錯,所以推介我去食‘La Resaca’’餐廳位置喺利東街附近,都好容易搵,舖頭細細✌️但係有兩層嘅。一去到店員好好😁俾咗杯🇪🇸西班牙檸檬啤酒🍋俾我試吓,話係welcome drink 🍸 請我飲~~之後就推介咗佢哋嘅熱門菜式,#西班牙海鮮飯 🥘海鮮飯上面嘅海鮮超鮮甜,簡直係好似喺海邊即撈上水即煮嘅感覺🤤海鮮味極重,配搭唔會太濃味咁嘅焗飯,相映成趣🤭#西班牙烤乳豬 (配焦糖菠蘿)🍍個烤乳豬嘅「豬皮🐖」竟然可以烤到好似牛油紙咁薄😍而且係勁脆🗣️🗣️🗣️食入口成件事👄一啲都唔覺得肥膩👅鹹香嘅乳豬,再配隔離有幾粒焦糖菠蘿。一齊咬入口,好正🫦🍍🐷呢個大家要試!#香炸蟹肉丸🦀其實我想講,呢個 #tapas 最好味😋可能本身我鐘意食蟹🦀再加上呢粒蟹丸冇用過多嘅粉漿,外表炸到剛剛好,入邊係爆多蟹肉🦀🦀🦀好好食,兩粒唔夠喉🤣🤣我諗我下次一個人要食夠半打🤙🤙🤙#sangria呢個 #西班牙水果酒 🍹入面有超多不同嘅水果,令我覺得最正嘅係佢將啲荔枝肉,雪為水果冰,放入去呢個紅酒入邊,又好食,又好飲,又夠冰凍👍👍會不知不覺飲多咗😂😂
之前同屋企人一齊去完西班牙後🇪🇸
一直對西班牙菜念念不忘,
朋友知道灣仔有間西班牙餐廳唔錯,
所以推介我去食‘La Resaca’’
餐廳位置喺利東街附近,
都好容易搵,
舖頭細細✌️但係有兩層嘅。
一去到店員好好😁
俾咗杯🇪🇸西班牙檸檬啤酒🍋俾我試吓,
話係welcome drink 🍸 請我飲~~
之後就推介咗佢哋嘅熱門菜式,
#西班牙海鮮飯 🥘
海鮮飯上面嘅海鮮超鮮甜,
簡直係好似喺海邊即撈上水即煮嘅感覺🤤
海鮮味極重,配搭唔會太濃味咁嘅焗飯,
相映成趣🤭

#西班牙烤乳豬 (配焦糖菠蘿)🍍
個烤乳豬嘅「豬皮🐖」
竟然可以烤到好似牛油紙咁薄😍
而且係勁脆🗣️🗣️🗣️
食入口成件事👄
一啲都唔覺得肥膩👅
鹹香嘅乳豬,再配隔離有幾粒焦糖菠蘿。
一齊咬入口,好正🫦🍍🐷
呢個大家要試!

#香炸蟹肉丸
🦀其實我想講,呢個 #tapas 最好味😋
可能本身我鐘意食蟹🦀
再加上呢粒蟹丸冇用過多嘅粉漿,
外表炸到剛剛好,
入邊係爆多蟹肉🦀🦀🦀
好好食,兩粒唔夠喉🤣🤣
我諗我下次一個人要食夠半打🤙🤙🤙

#sangria
呢個 #西班牙水果酒 🍹
入面有超多不同嘅水果,
令我覺得最正嘅係佢將啲荔枝肉,
雪為水果冰,放入去呢個紅酒入邊,
又好食,又好飲,又夠冰凍👍👍
會不知不覺飲多咗😂😂
不過酒精濃度唔算太高,
所以都ok 🍷🍷

大家如果都想食就最好book 定位,
因為地方真係唔算大,
但我見都好多人黎食🍽️
2023-10-08 61 瀏覽
今日入左間灣仔嘅小店試下,水準唔錯!🍴香炸蟹肉丸 - 呢款菜色係一個獨特嘅結合。佢將新鮮嘅蟹肉同埋其他秘密材料混合,再炸至金黃酥脆。一咬落去,蟹肉嘅鮮甜味道就會在口中爆發,絕對令人回味無窮👍🏻🍴西班牙烤乳豬併焦糖菠蘿 - 呢道菜絕對係一個絕配。乳豬經過烤製,皮烤至香脆好薄,內裡嘅肉質鮮嫩多汁。而焦糖菠蘿帶有微酸嘅甜味,同乳豬一齊食更加豐富口感。絕對係餐廳嘅招牌之一,值得一試!👍🏻👍🏻🍴西班牙海鮮飯 - 食西班牙野點可以唔試paella, 呢道以優質嘅米飯為底,再加入新鮮嘅海鮮,例如鮮蝦、魷魚同埋青口等等。飯吸收咗海鮮嘅鮮味,每一啖都係豐富嘅海鮮味,水準高!🍴自家制Sangria - Sangria係一種西班牙的水果酒,佢以紅酒為base,再加入新鮮水果同埋其他調味料。 哩道就比較特別,佢無用汽水或soda溝,而係用幾種果酒,所以酒精濃度比較高,不過個味好得!酸甜可口,非常開胃,絕對值得推介👍🏻👍🏻👍🏻
今日入左間灣仔嘅小店試下,水準唔錯!

2023-09-25 54 瀏覽
西班牙海鮮炒飯🥘 $328勁多海鮮!有青口, 帶子, 蝦同埋魷魚! 同傳統西班牙飯有少少唔同, 冇咗青豆haha 個汁好好食, 啲飯偏硬, 完全做到西班牙海鮮炒飯嘅煙靭感🥳!加埋檸檬汁會更加惹味🫶🏻.黑松露薯條🍟 $88呢個黑松露薯條真係連同黑松露一齊炸, 同坊間嘅薯條唔同, 唔係比黑松露醬你點, 好有驚喜呢🤩! 勁香黑松露味, 薯條份量都好多🍟.炒墨魚 $88omg 想講呢個真係真係同我係Barcelona食嘅一模一樣嘅味道✨✨, 應該係落咗少少青醬加橄欖油! 超級好食, 份量都勁多, 多過大排檔嘅椒鹽鮮魷haha🥹😛.西班牙churros $68有6條churros, 都做到外脆內軟嘅口感! 仲有朱古力漿同吉士醬比你點! 一定要趁熱食!😚.Pineapple Juice $28好大杯, 好好飲, 好refreshing, 唔會話太甜, 解渴一流!.P.S. 完全無諗過係香港可以食得反係barcelona食到嘅魷魚! 🫣.📍La Resaca灣仔皇后大道東137號聲浩樓地舖及閣樓
西班牙海鮮炒飯🥘 $328
📍La Resaca
  • 西班牙海鮮飯
  • 西班牙油條
  • 炒墨魚
𓂃𖠚∗ᤲ𑀇· ┈┈┈┈┈┈ · ꕥ · ┈┈┈┈┈┈ ·▸  SeafoodPaella 西班牙海鮮飯 ┅ HKD 328▸  Crilled OX Tongue 香煎牛舌 ┅ HKD 78▸  Crispy Squid Tentacles 炸魷魚鬚 ┅ HKD 88▸  Damm Lemon 西班牙檸檬啤酒  ┅  Welcome drink▎暑假去完西班牙返嚟🇪🇸最近有啲口痕想食下西班牙海鮮飯 就搵咗一間朋友介紹嘅西班牙酒吧餐廳小店 🇪🇸𝙇𝙖 𝙍𝙚𝙨𝙖𝙘𝙖 食下野 飲杯酒 鬆一鬆😆▸  SeafoodPaella 西班牙海鮮飯 — 喺餐廳 必點嘅items之一海鮮擺盤擺到靚一靚  好足料 有魷魚、青口、蝦、帶子🦑🦐 飯粒口感韌嘅 海鮮飯份量足夠2-3人share🌟海鮮飯仲落咗唔少西班牙煙燻味辣肉腸粒 仲食到紅椒碎同豆角🌟 海鮮焗完仲充滿水份同鮮味 配上檸檬汁同sour cream 開胃又好食💦整體令海鮮飯味道層次更濃厚✨✨ ▸  Crilled OX Tongue 香煎牛舌 — 三大塊牛舌呈厚切上枱 表面煎得焦香 牛舌肉質正常 有點嫩滑 自家製醬汁入味 賣相雖然唔吸引注意 但味道不錯
𓂃𖠚∗ᤲ𑀇
· ┈┈┈┈┈┈ · ꕥ · ┈┈┈┈┈┈ ·

▸  Crilled OX Tongue 香煎牛舌 — 三大塊牛舌呈厚切上枱 表面煎得焦香 牛舌肉質正常 有點嫩滑 自家製醬汁入味 賣相雖然唔吸引注意 但味道不錯 牛舌上面加左炸過既木魚碎出色 令到個口感多個層次🤤

▸  Crispy Squid Tentacles 炸魷魚鬚 — 炸魷魚鬚嚟講就帶少少失色 食得出喺平時酒嘅來貨嘅炸魷魚鬚底 伴酒用嘅炸魷魚鬚 會啲紫菜喺粉底入邊嚟炸 味道就正常發揮啦😇

▸  Damm Lemon 西班牙檸檬啤酒 — 第一次飲西班牙進口生啤酒 依款酒精含量唔高 易入口 清爽帶有檸檬味 酒味同檸檬味幾夾 朋友就話味道偏甜🍋 麥味輕身 幾refreshing 怕啤酒苦嘅朋友仔可以一試😝

𖡘𖤣 (˙-˙ ٥) (˙-˙ ٥)

𓌈˒˒𝙇𝙖 𝙍𝙚𝙨𝙖𝙘𝙖

❜灣仔皇后大道東137號聲浩樓地舖及閣樓
G/F& Cockloft, Shing Ho Building, 137 Queen's Road East, Wan Chai
— @laresacahk

‎‎܀
‎‎܀ Follow @chillfood.basis for more 📸
Damm Lemon 西班牙檸檬啤酒
2023-08-29
  • SeafoodPaella 西班牙海鮮飯
自從去Barcelona食過當地的西班牙海鮮飯,一直念念不忘,但是沒在香港吃過特別好吃的,但是 La Resca 真的讓我眼前一亮,餐廳主打地道的西班牙家常菜,不拘一格的水泥牆和小酒館風格,裝修不講究奢華氣派更自在,非常受區內上班族歡迎,難怪就算是星期一,也差不多滿座西班牙海鮮炒飯 $328真的是必點菜式!最傳統的唔一定適合香港人口味,例如我不喜歡口感太硬的西班牙飯除了超多海鮮,例如魷魚、青口、大蝦和帶子外,魷魚超彈牙,加入了鹹香的chorizo香腸,調味方面有sour cream更有層次,西班牙紅椒、法邊豆等,份量足夠二人分享,物超所值!西班牙飯軟硬適中,呈粒粒分明,且吸滿飽海鮮湯汁!Sangria 飲過一次就愛上了,口感非常順滑,調酒師加上了創新元素,用上橙酒、荔枝酒、葡萄酒、白蘭地混合而成,再加上大量既荔枝同埋莓果,微醺的感覺來得剛剛好Fruit Punch $68朋友要揸車,所以選擇無酒精飲品,店員強推,味道非常好,果香滿滿,用上新鮮的士多啤梨和藍莓,份量非常大方,飲完一樣咁chill—————————————————La Resaca (灣仔)灣仔皇后大道東137號聲浩樓地舖

西班牙海鮮炒飯 $328

Fruit Punch $68

炸魷魚鬚

—————————————————

La Resaca (灣仔)

—————————————————

#hkfood #hkfoods #hkfoodstagram #hkfoodshare #hkfoodlover #hkfoodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #hongkong #hongkongfood #香港 #香港美食 #吃貨 #灣仔美食推薦 #灣仔美食 #cafe

• fruit punch
  • 炸魷魚鬚
˙˚ 𝐋𝐚 𝐑𝐞𝐬𝐚𝐜𝐚 ˚˙ 平時對西班牙菜認識較少,今次試灣仔呢間印象幾深刻✨餐龐地方唔大,門口亦唔算起眼,菜式選擇多,有常見的海鮮飯、𝗰𝗵𝘂𝗿𝗿𝗼𝘀外,仲有多款𝗧𝗮𝗽𝗮𝘀揀~食物質素高,大部分叫咗嘅都好鍾意!星期六晚去唔算多人,但真心覺得呢間值得更多人認識呢🤪 ࿐ 🦑西班牙海鮮飯 $𝟑𝟐𝟖💫 招牌菜海鮮飯即叫即整,上枱時熱辣辣,飯底混合西班牙香腸粒、豆角等,咸香味重,面層的海鮮亦非常出色,有魷魚、蝦、青口等,牛油煎香後特別香,厚肉又彈牙,𝟮個人𝘀𝗵𝗮𝗿𝗲啱晒🤰🏻 🐮香煎牛舌 $𝟕𝟖💫 全晚最驚喜🤩肉質鬆軟,油香好重,入口即溶,再加上秘製醬汁味道咸咸地,淨計質感已經好值得𝗲𝗻𝗰𝗼𝗿𝗲 🍅蕃茄莎莎醬水晶包 $𝟒𝟖 第一次試水晶包,經長時間低溫發酵、烘焗而成,質地薄身,外脆內軟,配上新鮮蕃茄製成的莎莎醬,十分清新,作為開胃菜真係一流🫶🏻 🥖西班牙油條 $𝟔𝟖 外皮炸得香脆,沾上肉桂糖後帶微甜,仲可以蘸附上的朱古力醬、雪糕,較愛雪糕,淡淡𝗿𝘂𝗺酒味,再加埋冷熱口感好正😋 🍺𝐄𝐬𝐭𝐫𝐞𝐥𝐥𝐚 𝐃𝐚𝐦𝐦𝐚 𝐋𝐞𝐦𝐨𝐧 $𝟖𝟖💫 西班牙進口啤酒,由𝟲𝟬%啤酒加𝟰𝟬%天然地中海檸檬調配而成,檸檬
˙˚ 𝐋𝐚 𝐑𝐞𝐬𝐚𝐜𝐚 ˚˙

蕃茄莎莎醬水晶包
蕃茄莎莎醬水晶包

🥖西班牙油條 $𝟔𝟖

🍺𝐄𝐬𝐭𝐫𝐞𝐥𝐥𝐚 𝐃𝐚𝐦𝐦𝐚 𝐋𝐞𝐦𝐨𝐧 $𝟖𝟖💫
西班牙進口啤酒,由𝟲𝟬%啤酒加𝟰𝟬%天然地中海檸檬調配而成,檸檬味較重,酒味則相對較淡,但又唔會好似飲果汁咁死甜,好易入口🤌🏻
Estrella Damma Lemon

2023-08-26
香煎牛舌
Estrella Damma Lemon
灣仔近利東街西班牙菜酒吧餐廳✨❣️必點特色西班牙蛋餅/churro🥺🫶🏻🤍.呢間係灣仔好近利東街一間酒吧餐廳😛裝修簡約低調🫶🏻鋪面唔算大但晚餐時間暗暗地靜靜地幾有氣氛🥰🤍最大賣點應該係食物真係幾高質‼️同埋價錢以港島地段嚟講都可接受:>今次兩個人未加一前600$有找😛間唔中想慶祝下可以試呢間小店🤍🫶🏻✨.1️⃣西班牙海鮮飯 (💰$328)🤍份量大約3碗飯😛所以兩個人食絕對夠‼️焗爐啱啱拎出嚟好夠熱🥰佢好驚我地會辣親係咁提我地小心啲😹😹不得不讚海鮮份量都頗足🫶🏻精巧在於角落嘅sour cream🥺🥺西班牙辣肉腸、豆角、淡淡奶香再配粒粒分明sofrito嘅飯🥺🫶🏻呢啖好滿足✨🥰😽2️⃣西班牙蛋餅(💰$88)🤍本身鐘意食蛋😛所以私心推薦大家嗌😹😹😹食落feel到幾紮實😛有辣肉腸、芝士但食落唔會太重口味:>!!!最重要係cream✨真係點完會好食啲🥰✨不過鐘意酸甜冇咁鐘意奶香都可以點蕃茄醬🫶🏻3️⃣churro (💰$68)🤍飯後甜品係是日主角之一🤭同之前食過嘅偏硬身唔同😛呢隻食落冇咁油膩而且軟硬剛好食得好舒服🫶🏻✨配上吉士醬、榛子朱古力醬食好滿足🥺🤍4️⃣蕃茄莎莎醬水晶包(💰$48)🤍呢款算係前菜
灣仔近利東街西班牙菜酒吧餐廳✨❣️
必點特色西班牙蛋餅/churro🥺🫶🏻🤍
1️⃣西班牙海鮮飯 (💰$328)

2️⃣西班牙蛋餅(💰$88)

3️⃣churro (💰$68)
🤍飯後甜品係是日主角之一

4️⃣蕃茄莎莎醬水晶包(💰$48)
🤍呢款算係前菜可試😛烘烤過嘅吐司薄片配上蕃茄蓉幾開胃✨🫶🏻不過我之後又拎咗嚟點sour cream😹😹😹

5️⃣飲品 - Lime Soda 、 Ginger Beer 、西班牙檸檬啤酒(💰$38、28)
🤍其實酒吧餐廳嚟講係真係幾平😛一杯嘢飲大杯最平30$都唔使✨🥰之後佢請我哋飲咗檸檬啤酒🥹本身唔飲酒😛但呢隻偏甜嘅果味啤酒意外地幾容易入口🫶🏻✨用嚟配雞翼幾啱🤭🤍
📍 La Resaca (灣仔)
🤍[8/10]
#蛋美在灣仔 #香港美食 #灣仔美食 #hkfoodie #日式 #西式 #港式 #酒吧 #虎蝦 #西班牙菜 #西班牙炒飯 #hongkongfood #蛋餅 #炒蛋 #咖啡 #咖啡豆 #美食分享 #必食之選 #西班牙蛋餅 #海鮮飯 #油條 #churro #香草包 #蛋美吃西餐 #啤酒 #奶油 #梳打 #煙肉 #薄餅 #barhk