2023-12-16 216 瀏覽
第一次寫食評因為食到一肚氣,嬲到連相都無心機影。從未食過咁難食既西班牙菜,廚師個味蕾係咪有問題?我究竟食咗啲乜?叫咗 3碟Tapas 第一道炸青椒,調味正常,但青椒炸唔熟嘅。第二碟薯仔蛋餅,廚師唔記得落薯仔。第三碟是炸黑毛豬薯餅,呢兩粒野係全晚最有水準。食到呢刻個心都對依間餐廳巳打折扣,之後碟尤魚paella先係最精彩。一心以為是用正宗的平底鑊上,點知係尤魚筒塞飯。尤魚又係未煮熟,咬住舊橡膠心情唔好,食埋咪飯就更火起,Paella既飯煮起應該是粒粒分明,佢既飯明顯係煮超時,變咗一堆碎飯,本心諗住唔好浪費食物但最後唔想同自己個胃過唔去就放棄咗。我唔明呢碟野憑咩叫自己做西班牙大鑊飯,個飯零調味,連最基本嘅蕃紅花味道都無。問咗餐廳佢俾個匪夷所思嘅答案我,佢話返紅花孕婦唔可以食,有啲孕婦食咗會中毒所以哋冇落蕃紅花,呢個香料既香氣係精華所在,咁不如唔好開西班牙餐廳。見到咁多正評 真係抱住期望去試,但呢間係史上最難食既西班牙菜,唔知道點解可以有咁多人讚好食。
第二碟薯仔蛋餅,廚師唔記得落薯仔。
第三碟是炸黑毛豬薯餅,呢兩粒野係全晚最有水準。
Squid  Paella
2023-12-16