2024-03-25 204 瀏覽
La Resaca 西餐廳喺灣仔皇后大道東,提供一站式嘅飲食體驗,方便客人喺一個地方就嘆到美食同美酒,慳返好多時間。餐廳雖然細細間,但氣氛親切得嚟,好似係街角嘅小店一樣,畀人一種家庭式嘅舒服感覺。餐廳嘅招牌菜系西班牙蛋餅,$88。佢同普通香港風格嘅蠔仔煎蛋或者菜脯煎蛋截然不同,裏面加咗芝士、煙肉同埋薯仔粒,味道香濃,食落去既鮮味層次分明。炒蘑菇$58,用新鮮蘑菇配上特製醬汁,味道清新自然,健康之選。而西班牙烤乳豬配焦糖菠蘿$398,廚師巧妙咁將甜菠蘿同乳豬結合,菠蘿甜味同乳豬鮮味互相襯托,乳豬皮烤到酥脆,食落去唔會太肥膩。總嚟講,La Resaca 為想嘆西班牙菜嘅食客提供咗一個正嘅地方。喺呢度,你唔單只可以食到傳統同創新相結合嘅美味菜式,仲可以喺繁忙城市生活中搵到一片放鬆嘅空間。