2019-12-13 127 瀏覽
一直聽閒呢度嘅蛋糕唔錯,尤其係士多啤梨款,所以都有少期待。可惜試過之後,我覺得佢好乾,朝到啲硬同嚡口,而且焗燶左個邊,其實真係有少少失望。。so sad,士多啤梨都好普通,唔係都可以加返啲分,可惜可惜!🥺🥺

2019-12-13 93 瀏覽
我之前中了獎所以我們可以在這間餐廳嘆足一個下午,這家店地點也挺方便就在時代廣場附近,可以逛完之後來這裡嘆下午茶休息一下,店內環境好靚而且蛋糕櫃內有很多蛋糕好漂亮,我們下午茶餐包了兩杯咖啡及一件蛋糕及啫喱!我們就點了Cappuccino & cafe mocha ☕️伯爵蛋糕&白桃啫喱🍰味道加上環境好靚!服務挺好,不算太熱情也可以啦!
伯爵蛋糕&白桃啫喱🍰
味道加上環境好靚!
服務挺好,不算太熱情也可以啦!
下午茶
用餐優惠
試食活動
2019-12-10 102 瀏覽
每次經過La Famille的蛋糕專櫃,都被那些色彩繽紛、造型精緻的小蛋糕吸引。這次終於按奈不住,千挑萬選終於帶了一件日本柚子女味的蛋糕回家。✨日本柚子✨近年興起戚風蛋糕熱潮,以其鬆軟綿密的口感為最大特色。這裡的戚風蛋糕沒有令我失望,口感軟綿綿的,很好吃。柚子味甜度適中,裏頭還加了一些柚子皮,吃起上來感覺輕盈一些,不會膩口。中空的蛋糕裏頭,填滿了幼滑香濃的忌廉,忌廉打發得輕身,牛奶香味很濃郁。面頭淡黃色的是柚子味忌廉,還有不同種類的水果作裝飾,真是既好看又好吃,作為生日蛋糕送給家人或朋友也絕不失禮啊!

✨日本柚子✨

外賣自取
  • 日本柚子
2019-12-09 99 瀏覽
La Famille 📍銅鑼灣 Causeway Bay//🌷Earl Grey Bavarois 伯爵茶巴伐利亞 ($280 13cm): 以淡黃色透明啫喱內藏食用花和士多啤梨及藍莓 下面一層是軟滑慕絲 好靚好吸引🤩 感覺好清新 又唔會好甜 送比人做生日蛋糕一流 (小編媽媽表示很喜歡!!!)🥰*仲有免費寫朱古力生日牌𠻹
La Famille
📍銅鑼灣 Causeway Bay
*仲有免費寫朱古力生日牌𠻹
2019-12-08 102 瀏覽
成日好想試酒店的afternoon tea,但又嫌太貴之前經過見到Tea set 有一件蛋糕、一份巴伐利亞再加兩杯咖啡,可以同女朋友黎個浪漫嘅下午茶約會,何樂而不為最後我哋叫咗一個北海道秋色、藍莓巴伐利亞同埋兩杯咖啡莫卡<北海道秋色>蛋糕非常濕潤鬆軟,北海道秋色面層紫薯cream清香唔膩,食完唔會好濟<藍莓巴伐利亞>本身對啫喱冇乜興趣,怎料巴伐利亞味精非常清香,配上當季水果,健康之餘亦得到味覺上嘅享受<咖啡莫卡>咖啡味非常濃郁,平時飲莫卡經常覺得太甜,但係呢度嘅甜度啱啱好,很好飲
成日好想試酒店的afternoon tea,但又嫌太貴

最後我哋叫咗一個北海道秋色、藍莓巴伐利亞同埋兩杯咖啡莫卡

<北海道秋色>

<藍莓巴伐利亞>

<咖啡莫卡>

在銅鑼灣Time Square 附近,好方便,又不嘈雜的丹納中心地下。店子小小的,但是裝修得很漂亮,很舒服😌我們兩個人點了雙人下午茶套餐,包括一件雪芳蛋糕、一件果凍,跟兩杯咖啡。花了一些時間才選擇到想吃的甜品,因為全部看起來都很好吃🤩🤩最後選了:日本白桃🍑:白桃香甜、蛋糕鬆軟、Cream 軟滑😋😋日本柚子巴伐利亞:酸酸的柚子味很突出,甜甜的berries 跟花的香味也配合得很好。很特別、很有驚喜😋😋😋Iced cappuccino: 奶打得滑滑的👍👍

最後選了:

日本白桃🍑:白桃香甜、蛋糕鬆軟、Cream 軟滑😋😋

Iced cappuccino: 奶打得滑滑的👍👍
雙人下午茶套餐
Iced  cappuccino
雙人下午茶套餐
2019-12-03 74 瀏覽
美國百爵茶蛋糕~蛋糕有很香的百爵茶味,忌廉很柔滑,馬卡龍是榛子味的,聽店員說,百爵茶跟柚子,都是較受歡迎的~香印提子巴伐利亞~不能買一束香印提子回家吃,那也要吃1粒的🤣🤣🤣啫喱的味道充滿提子的香味,底部的慕絲則是酸酸甜甜,吃起來很清新及開胃玫瑰泡抹鮮奶~大愛❗❗啖啖的玫瑰味配上濃郁的牛奶,愛喝牛奶的,必試春果花茶~這個是一大壺的🤣🤣可飲到3杯左右,感覺上抵飲多了🤣🤣味道就茶味較重,果香較淡

2019-12-03 60 瀏覽
之前看電視飲食節目介紹過這間蛋糕店,看起來很好吃似的,所以來試試。當踏進店內時,馬上被童話式的裝修吸引着。到處都是公主式座椅,在柔和燈光的影照下,好像置身於童話世界裏,令人暫時忘卻了都巿工作的煩憂。站在琳琅滿目的蛋糕櫃前,每件看起來十分精美,美得像藝術品似的,每件都很想試,令人垂涎欲滴。由於我很喜歡茶味的東西,所以便選擇了「英國伯爵茶戚風蛋糕」。蛋糕上面和內層的忌廉十分香滑,極富牛奶味,不會太甜,配以茶味蛋糕,味道剛剛好。馬卡龍很香脆,不是諗的,吃得出是新鮮出爐的。到了主角戚風蛋糕,果然名不虛傳,十分鬆軟香滑,不會太濕,加上伯爵茶味香濃味美,吃完後還齒頰留香。

馬卡龍很香脆,不是諗的,吃得出是新鮮出爐的。

2019-12-03
  • 英國伯爵茶戚風蛋糕
這天下午,我們二人點了兩件蛋糕,又點了兩杯凍咖啡。蛋糕分別是士多啤梨和雜莓的口味,咖啡則是意大利鮮奶咖啡和香濃朱古力咖啡。蛋糕先送上,我覺得蛋糕是鬆軟的,但又不至於是很好味,至於咖啡,也不是特別香濃,所以覺得食物和飲品都只是一般。我們喝了咖啡和吃了士多啤梨的蛋糕後,覺得已經很飽,所以另一件蛋糕改為外帶。這店環境不錯,適合三五知己或情侶到來享用下午茶。不過我到店的這天,可能因為是星期六的下午,顧客比較多,很多口味的蛋糕已經售罄,我想吃的日本柚子和日本白桃口味都沒有了,選擇不太多,我想店家在這方面可以留意一下。
2019-12-01 79 瀏覽
因幸運關係,帶領我到這家甜品店~一進店已覺得像走進了酒店大堂般,甜品很精美,很吸引,美得捨不得第一時間把它吃下,要先欣賞一會才可吃🤣🤣雜莓荔枝巴伐利亞~酸酸甜甜的,很香的花味,底部的慕絲超好味日本白桃~很香甜的桃肉,伴上濃滑的奶油,軟棉棉的蛋糕,是一種無名的享受凍牛奶朱古力~很純很好喝,朱古力跟牛奶的味道,互不蓋掩凍玫瑰牛奶~很香的玫瑰花味,想不到玫瑰花味跟鮮奶是如此相配,喝起來很純滑,攪拌後,飲品都收了淡淡的粉紅,很美

雜莓荔枝巴伐利亞~酸酸甜甜的,很香的花味,底部的慕絲超好味

凍牛奶朱古力~很純很好喝,朱古力跟牛奶的味道,互不蓋掩

2019-11-22 205 瀏覽
平時行銅鑼灣,真係好少會行入耀華街😅咁岩做完野經過,見到有間Cafe都收得幾隱蔽,真係會行過左都唔知😂既然一場黎到,就入去嘆返杯咖啡😆我見佢Memu都算多選擇,除咗一般Basic款嘅咖啡之外,仲有啲特飲同埋花茶😲價錢都唔貴👍🏻最後我叫左杯特飲試下,再加左件瑪德蓮蛋糕仔🍰🔹伯爵茶咖啡(熱) : 完全唔使攪勻,已經可以飲到好香濃嘅伯爵茶茶味😍份量分配得啱啱好,咖啡味唔會蓋過咗伯爵茶味👍🏻各自嘅味道都好突出!而咖啡亦都好香滑🤤原來呢間Cafe係用明治3.6牛奶沖咖啡,唔怪得啲咖啡咁鬼滑溜😲另外不得不提,就係咖啡上面嘅拉花,真係好靚!線條粗幼好分明!一睇就知係高手級👍🏻靚到唔捨得飲🤩🔹抹茶瑪德蓮蛋糕:我見佢細細個好得意,所以先買一舊黎試下😂食落又唔差喎!抹茶味都幾濃,加上頂頭有白朱古力,拎蛋糕甜度提升,食落就中和左抹茶嘅苦澀味👍🏻唔錯唔錯😎另外我上網查過,原來呢間「lafamille」出名係戚風蛋糕,下次有朋友生日,我一定要買個黎試下😆評分味道:5/5環境:4/5性價比:4/5回頭率:4.5/5

最後我叫左杯特飲試下,再加左件瑪德蓮蛋糕仔🍰

味道:5/5
環境:4/5
性價比:4/5
回頭率:4.5/5

2019-11-21
下午茶
  • 伯爵茶咖啡
2019-11-17 2022 瀏覽
每次步入啲間甜品店都會有一種選擇困難症嘅感覺,佢哋嘅蛋糕精緻簡單,每一款甜品都已玻璃罩封住,感覺好似睇童話世界,美女與野獸當中玻璃罩罩住玫瑰嘅感覺。每次行經旺角等分店都想將佢哋一次買晒返屋企,今日嚟到銅鑼灣呢間可以堂食嘅鋪頭,餐廳入邊以黃色做主調,黃色沙發佈滿整個餐廳,很有少女風格咁多款味道當中,挑選左一款人氣嘅日本柚子戚風 & 日本白桃蛋糕,另外堂食店更有$158嘅蛋糕套餐,包一款戚風蛋糕,一款慕絲蛋糕以及一杯飲品,最適合女仔或同男朋友一齊休息一下,輕鬆聚一聚La famille 蛋糕外型,賣相鮮艷吸引。戚風蛋糕口感鬆軟極致,感覺就好似食緊海綿一樣,呢款係人氣款式日本柚子,有子香味濃但唔會過分搶掠,柚子香氣識落有種清新感覺而呢一款係日本白桃,相對比起柚子口味呢個比較淡身,白桃香氣喺蛋糕入邊淡淡散發出來,淡淡的亦別有一番風味。我自己比較鍾意呢一款,而男朋友相對地鍾意柚子每款戚風蛋糕中間都盛栽滿滿忌廉,口感實在嘅奶油口感滿足我味蕾,而且甜到剛好。最鍾意佢哋呢幾款蛋糕份量對一個女仔來講,食晒一個都唔覺得過分❤️呢款瀨戶內檸檬芝士巴伐利亞,外型感覺就好似一個小小嘅裝飾,上面放滿食用鮮花,新鮮生

La famille 蛋糕外型,賣相鮮艷吸引。

呢款瀨戶內檸檬芝士巴伐利亞,外型感覺就好似一個小小嘅裝飾,上面放滿食用鮮花,新鮮生果,而下面嘅巴伐利亞原來係帶有檸檬香味嘅芝士慕絲,口感酸酸的檸檬香同芝士蛋糕嘅濃味互相配合,令我己有驚喜!

通常外賣我都會係買生日蛋糕,味道比較單一,反而係堂食呢度可以食到每款唔同口味!可以揀晒自己鍾意嘅口味,一次過食晒真係好滿足❤️

除此之外堂食更有咖啡飲品提供,Matcha Latte 口感細滑,抹茶香氣散發係整杯latte 嘅每個角落,食完甜品飲一飲番杯飲品就最好不過

同男朋友食完中午飯,行一陣街再過嚟食返幾件甜品,呢個真係一個好好嘅拍拖節目!下次再過嚟試吓其他款式

2019-11-16
生日
2019-11-16 188 瀏覽
之前一直都好想試下呢間超靚既戚風蛋糕 今日去銅鑼灣經過就忍唔住要試下🤭 呢度嘅戚風蛋糕有多款口味 不過放工時間去到數量已經唔係剩低好多 大家想試多啲口味就要早啲去啦😆 我今次就試左新推出嘅北海道秋三色 仲有經典口味既日本白桃 日本柚子同伯爵茶🤤 北海道秋三色分別係紫薯 粟子同南瓜 真係一次過滿足晒你三個願望🙊 三款口味都好當造 蛋糕面加上紫薯蓉 清甜好味😚 蛋糕質地一d都唔乾 夠哂鬆軟濕潤 加埋蛋糕中間幼滑嘅忌廉 香甜而不膩👅4隻口味入面我最鐘意食既就係日本白桃🍑 蛋糕上滿滿白桃肉 好清甜 整個蛋糕好清新一d都唔膩😋 而日本柚子都好正架 每啖蛋糕入面都食到柚子肉👍🏻👍🏻 最後出場嘅Earl Grey我一樣好喜歡🤭 蛋糕伯爵茶味夠哂香濃 你面頭裝飾既macaron都好濃朱古力味好好食 每一個details 位都做得好好絕不馬虎🌟

北海道秋三色

而日本柚子都好正架 每啖蛋糕入面都食到柚子肉👍🏻👍🏻
伯爵茶
北海道秋三色
伯爵茶
  • 英國伯爵茶戚風蛋糕
平時放假想輕鬆下, 最鐘意就係約好姊妹👭一齊去cafe打卡,食個tea☕️今次呢間由姊妹揀,佢話呢到有好多好靚既cake我實會鐘意😍呢間蛋糕店主打做戚風蛋糕,每件都好靚!搞到樣樣都想試😂最後我地叫左個tea set($158) for two, 可以揀戚風蛋糕&奶凍各一,仲有咖啡&茶☺️最後仲忍唔住額外叫多件蛋糕添🙊🙊🙈🙈🌟和茶三色👉🏻抹茶味道甘香,面層的抹茶醬令整個蛋糕質感濕潤,食落好香好順口。三色紐紋更加係用左日本小山園抹茶、焙茶同沖繩黑蜜而做,所以每一啖都食到茶味💚(呢一款都係我最愛的蛋糕🍰)🌟皇牌士多啤梨🍓👉🏻推介草莓控必試😍蛋糕每一口都有香甜的草莓味,但糖份拿捏得非常適中,唔會有膩的感覺。蛋糕質地夠輕盈,又夠鬆軟,食完完全無罪惡感🙈🌟巴伐利亞 - 荔枝紅桑莓味👉🏻突登揀一個聽落特別清新的口味。果然無失望,荔枝清香,紅桑莓微酸,加埋食用的花瓣;成件事好夾!好欣賞呢款奶凍,成個感覺好清新!讚👍🏻總括而言:呢間蛋糕店裝潢優雅,蛋糕又靚又多款!而且主打的戚風蛋糕的確出色,能夠做到口感鬆軟又濕潤!值得一試😊📍 La Famille (銅鑼灣店)地址:銅鑼

🌟和茶三色

🌟皇牌士多啤梨🍓

🌟巴伐利亞 - 荔枝紅桑莓味

📍 La Famille (銅鑼灣店)
地址:銅鑼灣耀華街25號丹納中心地下2號舖
2019-11-15 1168 瀏覽
La Famille的蛋糕賣相不止漂亮適合打卡!味道也是令人一試就愛上的。聼同事說La Famille最出名的就是戚風蛋糕!於是我就買左幾件和同事一齊分享。門市蛋糕味道選擇眾多,令人目不暇給。最後我們揀了英國伯爵茶,限定的北海道秋色和日本柚子。另外再買了兩個英國伯爵茶巴伐利亞和檸檬芝士巴伐利亞。北海道秋色:店鋪使用了鹿兒島紫薯的食材製造蛋糕,鹿兒島紫薯軟綿幼滑帶點濕潤,紫薯較濃郁果然是秋冬之選。英國伯爵茶:伯爵茶蛋糕輕柔鬆軟,蛋糕帶著香濃的伯爵茶味,上面的奶油不會過甜,茶味柔和清新!!很值得推介。日本柚子:蛋糕隱隱散發著清醒的柚子香氣,蛋糕鬆軟而不膩!配上高知縣柚子味道清新又有層次感。巴伐利亞的賣相十分精美,晶瑩剔透的啫喱裏面夾著各款鮮果及食用花。英國伯爵茶巴伐利亞:奶凍伯爵茶味香濃,配上鮮果味道清新且甜而不漏。如果細心咀嚼你會發現面層啫哩部分也是伯爵茶的!!檸檬芝士巴伐利亞:蛋糕平時食開既chree cake更為軟滑,檸檬味較芝士味更重。面層既啫喱裏的果粒味道清甜,味道豐富有層次。

北海道秋色

英國伯爵茶
英國伯爵茶巴伐利亞
檸檬芝士巴伐利亞
  • 北海道秋色,
  • 英國伯爵茶巴伐利亞,
  • 日本柚子,