2019-11-17 2022 瀏覽
每次步入啲間甜品店都會有一種選擇困難症嘅感覺,佢哋嘅蛋糕精緻簡單,每一款甜品都已玻璃罩封住,感覺好似睇童話世界,美女與野獸當中玻璃罩罩住玫瑰嘅感覺。每次行經旺角等分店都想將佢哋一次買晒返屋企,今日嚟到銅鑼灣呢間可以堂食嘅鋪頭,餐廳入邊以黃色做主調,黃色沙發佈滿整個餐廳,很有少女風格咁多款味道當中,挑選左一款人氣嘅日本柚子戚風 & 日本白桃蛋糕,另外堂食店更有$158嘅蛋糕套餐,包一款戚風蛋糕,一款慕絲蛋糕以及一杯飲品,最適合女仔或同男朋友一齊休息一下,輕鬆聚一聚La famille 蛋糕外型,賣相鮮艷吸引。戚風蛋糕口感鬆軟極致,感覺就好似食緊海綿一樣,呢款係人氣款式日本柚子,有子香味濃但唔會過分搶掠,柚子香氣識落有種清新感覺而呢一款係日本白桃,相對比起柚子口味呢個比較淡身,白桃香氣喺蛋糕入邊淡淡散發出來,淡淡的亦別有一番風味。我自己比較鍾意呢一款,而男朋友相對地鍾意柚子每款戚風蛋糕中間都盛栽滿滿忌廉,口感實在嘅奶油口感滿足我味蕾,而且甜到剛好。最鍾意佢哋呢幾款蛋糕份量對一個女仔來講,食晒一個都唔覺得過分❤️呢款瀨戶內檸檬芝士巴伐利亞,外型感覺就好似一個小小嘅裝飾,上面放滿食用鮮花,新鮮生

La famille 蛋糕外型,賣相鮮艷吸引。

呢款瀨戶內檸檬芝士巴伐利亞,外型感覺就好似一個小小嘅裝飾,上面放滿食用鮮花,新鮮生果,而下面嘅巴伐利亞原來係帶有檸檬香味嘅芝士慕絲,口感酸酸的檸檬香同芝士蛋糕嘅濃味互相配合,令我己有驚喜!

通常外賣我都會係買生日蛋糕,味道比較單一,反而係堂食呢度可以食到每款唔同口味!可以揀晒自己鍾意嘅口味,一次過食晒真係好滿足❤️

除此之外堂食更有咖啡飲品提供,Matcha Latte 口感細滑,抹茶香氣散發係整杯latte 嘅每個角落,食完甜品飲一飲番杯飲品就最好不過

同男朋友食完中午飯,行一陣街再過嚟食返幾件甜品,呢個真係一個好好嘅拍拖節目!下次再過嚟試吓其他款式

2019-11-16
生日