2020-01-22 160 瀏覽
相信好多人都聽過la famille依間蛋糕店😝佢分店越開越多 銅鑼灣耀華街分店除咗賣cake仲有得好似cafe咁俾你坐喺度慢慢嘆🍰行街行到攰攰地就順理成章入去食返件😝-我地total叫咗三件戚風蛋糕🤩分別係意式香草奶凍($54) 焦糖完熟香蕉($54) 同北海道三色($60)🧁😝一如以往佢地嘅蛋糕蓬鬆柔軟對比起海綿蛋糕 佢地口感輕盈🥰-我最鍾意意式香草奶凍🍮因為佢真係好香牛奶同雲尼拿味🍼頂層嘅香草奶凍好creamy配埋藍莓一齊食 酸酸甜甜好有層次🤩-🍊春果花茶 $58既然坐低食cake就梗係要配杯熱茶🍵依杯熱水果茶充滿果香之餘好重茶味 一啲都唔會太甜店員仲好貼心主動幫我地加熱水🥰見佢依排新出咗鮮果系列戚風大蛋糕🍓等我即刻買個俾fd慶祝生日先🤫再乘機自己試埋wakaka
相信好多人都聽過la famille依間蛋糕店😝
佢分店越開越多 銅鑼灣耀華街分店除咗賣cake
仲有得好似cafe咁俾你坐喺度慢慢嘆🍰
行街行到攰攰地就順理成章入去食返件😝
我地total叫咗三件戚風蛋糕🤩
分別係意式香草奶凍($54) 焦糖完熟香蕉($54)
同北海道三色($60)🧁😝

等我即刻買個俾fd慶祝生日先🤫
再乘機自己試埋wakaka
2020-01-15
下午茶
一直都鐘意食戚風蛋糕,聽聞La Famille蛋糕好食,一直想試今日出開銅鑼灣,終於有機會食佢個afternoon tea 😋😋😋地方易搵,好近銅鑼灣地鐵站店內坐位唔大,裝演明亮舒適最重要係梳化🛋️好舒服😆岩晒同閨蜜👭食住蛋糕飲住咖啡慢慢傾計感覺好chill☺️收銀處有啲好可愛既蛋糕模型😍我地下晝三點半倒到,店內都幾多人凍櫃內已經無晒巴伐利亞蛋糕戚風蛋糕既選擇都唔係好多😳我地兩個人叫左special set for two兩個蛋糕加兩杯指定飲品蛋糕我地揀左 柚子味 同埋 伯爵茶味飲品我地加左錢轉特飲,每杯+$10一杯熱焦糖咖啡,一杯熱抹茶Latte蛋糕好快就到,但因為店內人客較多,飲品等左一陣先到柚子戚風蛋糕🍰好小巧可愛既蛋糕🥰北海道既鮮奶油食落非常濃郁奶香,口感好light好順滑淡黃色既Cream有淡淡柚子香味,微微解左奶油帶黎既膩配埋蛋糕非常夾👍🏻蛋糕質感非常柔軟之外入口有啲Moist食落仲有啲柚子皮,整體好Fresh就算配埋中間既Cream食都唔會滯蛋糕上面既生果好新鮮,酸酸地既莓香增加層次😍伯爵茶戚風蛋糕茶味蛋糕向來係我至愛呢個伯爵茶味既蛋糕賣相好精緻上面焦糖脆片口感好脆,入口好有

地方易搵,好近銅鑼灣地鐵站
店內坐位唔大,裝演明亮舒適
最重要係梳化🛋️好舒服😆
岩晒同閨蜜👭食住蛋糕飲住咖啡慢慢傾計
感覺好chill☺️

收銀處有啲好可愛既蛋糕模型😍

我地下晝三點半倒到,店內都幾多人
凍櫃內已經無晒巴伐利亞蛋糕
戚風蛋糕既選擇都唔係好多😳

我地兩個人叫左special set for two
兩個蛋糕加兩杯指定飲品
蛋糕我地揀左 柚子味 同埋 伯爵茶味
飲品我地加左錢轉特飲,每杯+$10
一杯熱焦糖咖啡,一杯熱抹茶Latte

蛋糕好快就到,但因為店內人客較多,飲品等左一陣先到

柚子戚風蛋糕🍰
淡黃色既Cream有淡淡柚子香味,微微解左奶油帶黎既膩
配埋蛋糕非常夾👍🏻
蛋糕質感非常柔軟之外入口有啲Moist
食落仲有啲柚子皮,整體好Fresh
就算配埋中間既Cream食都唔會滯
蛋糕上面既生果好新鮮,酸酸地既莓香增加層次😍

伯爵茶戚風蛋糕
茶味蛋糕向來係我至愛
呢個伯爵茶味既蛋糕賣相好精緻
上面焦糖脆片口感好脆,入口好有焦糖味
鮮奶油一樣好濃厚滑溜,加左伯爵茶葉既鮮奶油少左啲奶香,多左份茶香😋
蛋糕口感一樣十分鬆軟,微微濕潤
食落有淡淡既伯爵茶香,但唔會好濃
配埋奶香既鮮奶油好夾
值得一讚係粒榛子🌰味既馬卡龍
小小一粒,外皮非常薄脆,中間既榛果餡極之濃郁
但甜度適中,非常好食😚

再黎特飲 - 焦糖咖啡

咖啡面頭有一層薄薄既焦糖薄脆
有微微燒焦既焦糖味,泡沫好fluffy
奶香味十足,配埋香濃既咖啡非常之夾
因為焦糖已經帶有甜味,個人會希望咖啡少啲甜
不過整體仍然好好飲👍🏻👍🏻

我最愛既 抹茶Latte

一黎到即刻心心眼😍拉花非常靚
滿滿一杯Match Latte入口先係一陣陣既抹茶香
奶香味非常突出,成杯飲品口感好綿密好滑
個人鐘意佢唔係好甜,飲晒成杯都唔會漏

總括而然,環境舒適,坐得舒服
食物質素幾好,岩晒同朋友坐低嘆住cake傾計🥰
2020-01-19 105 瀏覽
最喜歡La Famille 嘅Chiffon cake 🍰 口感鬆軟 甜而不膩 佢哋仲堅持以上乘嘅食材北海道Nakazawa新鮮忌廉來製造每一件戚風蛋糕從以前大坑小店光顧到現在已經有五間分店喇 🎉 但係味道依然而不同嘅係而家已經有超過50款口味選擇啦💫浪漫嘅法國玫瑰味💫清新嘅日本柚子味💫仲有清甜健康嘅日本紫薯味而我今日一次過試咗呢三款口味㖭🙊😋.另一人氣甜品 ~ #Bavarois 亦都係我嘅至愛🥰除了外型超級夢幻之外味道亦相當特別類似啫喱嘅質感而入邊加了新鮮嘅水果同埋鮮花十分 #igable ❣️
最喜歡La Famille 嘅Chiffon cake 🍰
類似啫喱嘅質感
而入邊加了新鮮嘅水果同埋鮮花
十分 #igable ❣️

2020-01-14 122 瀏覽
這間甜品店裏沒有太多位置,但總算有位坐,坐位也舒服。店員服務很好,咖啡都沖得很好喝。蛋糕沒有太多cream, 很軟,不太甜,我非常喜歡。沖繩菠蘿椰果伐,吃一口覺得好清新,又有花的味道,很特別。這店會再去的👍🏻
2020-01-12 115 瀏覽
二人套餐裡面有兩杯飲品+一件蛋糕+一件巴伐利亞  選擇了想食的 然後就找位置等待店員送餐來吧🤤🤤  ·日本白桃 HKD$60  看到已經想食這個了🤤 來自日本的白桃味道很清甜  再配搭裡面的忌廉食 挻不錯的味道 小小甜而不膩💕  ·日本白桃巴伐利亞 HKD$49  晶瑩通透的啫喱伴著美美的食用花 打卡不錯的甜品  這個是白桃味道🍑 奶凍味道不太甜 挻清新的味道😋  ·意大利泡沫咖啡/ 熱鮮奶朱古力 HKD$36  飲品可以選擇用鮮奶/豆奶衝製而成 可以因應所需選擇  意想不到咖啡味道挻香港 鮮奶朱古力很滑身有點甜味
二人套餐裡面有兩杯飲品+一件蛋糕+一件巴伐利亞

飲品可以選擇用鮮奶/豆奶衝製而成 可以因應所需選擇
  意想不到咖啡味道挻香港 鮮奶朱古力很滑身有點甜味
2020-01-10
2020-01-05 1715 瀏覽
La Famille蛋糕很軟綿綿 而味道不會太甜所以很喜歡戚風蛋糕裡面是用了日本北海道Nakazawa的鮮忌廉所以食起上來感覺到很滑身Cream的口感又不太膩🥰·|雙重朱古力^HKD$54 是店鋪的人氣產品之一 由兩種不同濃度的朱古力做成忌廉裡面混合冧酒令到味道更香濃 做到甘甜與共口感作為朱古力控就要試🤤 另有自家製朱古力脆脆在面上也是靜靜弟很喜歡的味道之一 每一次也會買給他食🙈·|榛果咖啡朱古力^HKD$54 咖啡控可以一試的味道 面頭還有榛子醬和榛子朱古力做到小球體的賣相挻特別 這個朱古力很有咬感🙈🙈用了榛子咖啡原本以為很但 但食起上來不太甜有驚喜·|北海道秋三色^HKD$60用鹿兒島紫薯所做成的味道 面頭有螺旋紋紫薯鋪在面紫薯🍠做到很滑身口感 蛋糕做到有三種顏色很漂亮很快被靜靜食清光的蛋糕 靜靜挻喜歡這個味道😋😋·|盛莓藍蝶^HKD$54名為盛莓裡面有豐富莓果 而且賣相是淡紫色很漂亮裡面有士多啤梨(草莓)/藍莓/黑莓/覆盤子/蔓越莓 再混合碟豆花/紫蘿蘭花製成天然色素 所以放心食用味道酸酸甜甜又帶點香味 是個打卡不錯的甜品之一·|日本柚子^HKD$54日本出產柚子是很高質素 是店

La Famille蛋糕很軟綿綿 而味道不會太甜所以很喜歡

酸酸甜甜的口感很特別🤤 但不會太甜做飯後甜品不錯

·|法國玫瑰^HKD$54
採用香甜玫瑰花釀和玫瑰花瓣製作 所以很香玫瑰味道
另外有酸酸甜甜的紅桑莓 面頭還有一朵吸睛玫瑰花💕
玫瑰花是仿真做的 所以是可以食用 用來打卡不錯耶~

2020-01-03
$55 (宵夜)
2020-01-04 139 瀏覽
大概六點半左右去到cafe,蛋糕櫃好像空空的,好多款式已經沒有了,都售罄了,想吃的新口味也是售罄了。我們飲料點了Café Mocha和Cappuccino。蛋糕我們點了焦糖完熟香蕉戚風蛋糕和荔枝红桑莓大巴伐利亞。Mocha和Cappuccino上面都有畫圖案,愛心跟小天鵝,還配上一塊曲奇餅。好喜歡荔枝红桑莓大巴伐利亚的味道,很清香,很像荔枝玫瑰馬卡龍的香味, 紅桑子有點酸酸的,很符合我的口味。另一個,焦糖完熟香蕉戚風蛋糕是它們家的人氣產品之一, 戚風蛋糕的香蕉味不會過濃,配上中間的奶油,極度邪惡。上面的小小正方形的巧克力也是亮點,脆脆的口感。悠悠閒閒在這裡吃甜品,好幸福的一天!下次要中午去才比較多選擇

。上面的小小正方形的巧克力也是亮點,脆脆的口感。

悠悠閒閒在這裡吃甜品,好幸福的一天!

下次要中午去才比較多選擇
2020-01-04 120 瀏覽
之前帶媽媽吃過這家,在ifc,當時就不是特別鍾意,不過這次嚐試了白桃味道的,奶油不錯,味道還行,另外一款口感好似布丁,朋友喜歡,咖啡倒是還ok,朱古力有一點甜膩,總體ok
2019-12-30 261 瀏覽
臨近聖誕又係送禮和開party的旺季,想買個靚cake同大家分享,經過呢間La famille就入去睇吓,原來呢間店有位比人坐低慢慢食,環境好優雅,如果有時間食住蛋糕嘆茶就真係好寫意,不過這些機會不是我的。還是快快買完返去交人。蛋糕款式都多,個個都好精緻,而且價錢唔貴,大部分細蛋糕都只係$54。最後揀左雙重朱古力、英國伯爵茶、意式香草奶凍同法國玫瑰。呢間賣的是戚風蛋糕,真係好軟綿綿,而且唔會太甜,唔會有「漏」既感覺。其中雙重朱古力和法國玫瑰的味道比較突出,朱古力味真係好香濃,而玫瑰味都好香。伯爵茶都有茶味,反而意式香草無咩特別,不過都好味呀!最好係因為價錢唔貴,可以買幾款試吓呀!另外見到佢有個曲奇禮盒,要來送禮都唔錯,有五塊聖誕造型曲奇加兩件小蛋糕,朋友話好香牛油味,曲奇焗得鬆化,真正好睇又好食!

蛋糕款式都多,個個都好精緻,

朱古力味真係好香濃,
雙重朱古力
而玫瑰味都好香。
法國玫瑰
伯爵茶都有茶味,
英國伯爵茶
反而意式香草無咩特別,不過都好味呀!
意式香草奶凍
最好係因為價錢唔貴,可以買幾款試吓呀!

另外見到佢有個曲奇禮盒,要來送禮都唔錯,
雙重朱古力
法國玫瑰
英國伯爵茶
意式香草奶凍
2019-12-30 133 瀏覽
雖然小妹望落粗枝大葉,完全唔係鐘意到處打卡打扮得漂漂亮亮既柔弱小女生...但係我其實幾鐘意試下外型亮麗既精品蛋糕同下午茶當然,好睇唔代表好食呢個定義我一直都記得La Famille一直係我既List入面,佢地有個雙人下午茶$158套餐包括一件戚風蛋糕、慕絲蛋糕以及兩杯飲品由於我唔係太好咖啡,所以加錢轉左凍朱古力,朋友就叫左熱玫瑰鮮奶戚風蛋糕我地揀左新口味 - 北海道南瓜可可而慕絲蛋糕就揀左日本白桃巴伐利亞餐廳雖然面積小小,但都尚算坐得舒服食物好快就送上南瓜可可戚風蛋糕口味獨特,蛋糕面層既係南瓜味忌廉,帶丁點沙沙的口感,應該係有南瓜肉成份,口味微甜,幾特別切開蛋糕中央入面係鮮忌廉,入口幼滑同埋有好香濃奶味,唔會過甜,啱啱好海綿蛋糕部份係南瓜同可可味mix,可可味幾突出,南瓜味就唔明顯,俾可可味蓋過左日本白桃巴伐利亞其實即係啫喱慕思蛋糕造型絕對係一百分! 每一款望落都勁靚,色彩繽紛,呃like一流!日本白桃呢隻係以紫色作主調,啫喱部份既口味係提子味,入面有士多啤梨同白桃果肉粒,入口清甜底部係檸檬味慕思,帶微酸,balance返啫喱既甜味飲品方面就比較遜色朋友點既熱玫瑰鮮奶非常甜同埋面頭既粉
但係我其實幾鐘意試下外型亮麗既精品蛋糕同下午茶
當然,好睇唔代表好食呢個定義我一直都記得

套餐包括一件戚風蛋糕、慕絲蛋糕以及兩杯飲品

戚風蛋糕我地揀左新口味 - 北海道南瓜可可
而慕絲蛋糕就揀左日本白桃巴伐利亞

餐廳雖然面積小小,但都尚算坐得舒服
食物好快就送上

日本白桃巴伐利亞其實即係啫喱慕思蛋糕
底部係檸檬味慕思,帶微酸,balance返啫喱既甜味

飲品方面就比較遜色
朋友點既熱玫瑰鮮奶非常甜同埋面頭既粉紅色相信係玫瑰味香精,未入口已經聞到好濃烈既香精氣味
而味道係非常非常甜,平時唔浪費食物既朋友都飲剩三分二...
我點既凍朱古力就非常淡味,朱古力味亦都唔濃,質感算滑,但就同我預期既味道完全唔一樣

總括黎講戚風蛋糕可以一試,而巴伐利亞就唔建議,因為都比較細件,單買既話都要$45,相對戚風蛋糕唔太值
2019-12-28
下午茶
2019-12-28 83 瀏覽
I always wanted to try La Famille's cake but in view most of their stores are only for take-away, I always don't have the chance. Finally they have a dine in store so I was able to try when I passed by Causeway Bay. Their cake was fluffy without being too sweet. It looks aesthetically stunning and the flower decoration was edible and palatable at the same time. Definitely will try their other cakes soon.
2019-12-18
2019-12-24 88 瀏覽
係銅鑼灣行到攰攰地, 揾左間cafe坐下, 順便嘆返件cake同咖啡位於銅鑼灣嘅La Famille位於小巷之間, 相對其他分店比較清靜, 係—個約會同温書嘅好地方大食妹同朋友仔嗌左個二人套餐, 套餐包括—件戚風蛋糕、-件巴伐利亞同兩杯咖啡<榛子朱古力戚風蛋糕>榛子朱古力戚風蛋糕糕底鬆軟, 榛子嘅蛋糕底配上濃郁朱古力同朱古力脆脆, 認真好match蛋糕中間仲有滑滑嘅cream, 幸福感upupup<伯爵茶巴伐利亞>而巴伐利亞就以伯爵茶布甸做底, 上面加上好多生果同食用花做果凍仔細咁食, 仲嗅到淡淡花香, 小清新<鮮奶咖啡>鮮奶咖啡都做得好精緻, 有靚靚拉花之外, 仲附上唔到味嘅曲奇推薦大家黎打打卡

<榛子朱古力戚風蛋糕>
蛋糕中間仲有滑滑嘅cream, 幸福感upupup

<伯爵茶巴伐利亞>
仔細咁食, 仲嗅到淡淡花香, 小清新

<鮮奶咖啡>
推薦大家黎打打卡
  • 伯爵茶巴伐利亞
相信每個女生都有第二個胃大家已經好清楚,甜品帶來的除左脂肪,更有一種是快樂。今日食飽飯經過銅鑼灣分店既La Famille,按捺不住自己想食甜點既意慾,點知一買就買左5件戚風蛋糕,因為實在太多選擇,而且每種口味都好吸引,就系咁一於買多D打算拎反屋企分享黎食。據了解La Famille既蛋糕都充滿著咁鬆軟的「空氣感」係因為佢地一直堅持以著名的北海道Nakazawa新鮮忌廉製造佢地既蛋糕,卡比真係食得出La Famille既用心及實力。🔷日本柚子 💰54 💙80/100柚子口味感受到滿滿既夏日清新滋味,綿密既海綿蛋糕配上甜中帶微酸既味道,加上口感滑溜既cream,最適合不喜歡吃太甜的人士。🔷雙重朱古力 💰54 💙82/100呢款應該係揀選既呢5款口味中最甜既一款,一重未夠,要食夠雙重既朱古力誘惑。中間係朱古力醬及榛子醬,每一口食到的是滿滿的幸福感,戚風蛋糕亦變為朱古力口味,雖則如此,但相對上這個濃厚既雙重朱古力戚風蛋糕卻沒有過於甜膩,呢個時候真係岩哂沖一口熱茶,品一口蛋糕呢。🔷焦糖完熟香蕉 💰54 💙78/100呢款特別在於製作中時使用熟透既香蕉,作用係能夠增加天然既香蕉熟果味,與有足夠甜

🔷日本柚子 💰54 💙80/100
🔷雙重朱古力 💰54 💙82/100
🔷焦糖完熟香蕉 💰54 💙78/100
呢款特別在於製作中時使用熟透既香蕉,作用係能夠增加天然既香蕉熟果味,與有足夠甜度既焦糖放埋一齊,造成相輔相成既效果,既帶有清淡蕉香亦沒有只有甜度。
🔷沖繩黑糖栗子蒙布朗 💰54 💙82/100
呢款口味與其它的有與眾不同既外貌,栗子蓉鋪滿整個威風蛋糕既上半部,栗子蓉柔滑味濃,食得卡比滿嘴散發陣陣既栗子清香呢。另外仲加入左黑糖,黑糖食落都吾膩,仲有到戚風蛋糕既鬆軟及非常輕柔綿密既口感。
🔷青森蘋果吉士紅茶 💰54 💙78/100
呢款充滿秋日情迷既口味用左青森蘋果,蘋果表面有先鋪上一層糖漿所以入口清甜爽口。蛋糕中央有淡黃色既吉士忌廉,吉士部分都頗多而且忌廉有加入黎自馬達加斯既雲尼拿籽,所以食到個味道沒有膩之餘亦多左種香味。

外賣自取
2019-12-20 110 瀏覽
黎銅鑼灣行街,突然好想食戚風蛋糕,所以就黎左尼到啦~店內坐位吾算多,但環境非常舒服。蛋糕放曬係玻璃櫃裡面,任我地揀。店員熱情地同我地介紹吾同口味嘅蛋糕,最後我地揀左新出嘅意式香草奶凍同熱門嘅日本柚子。意式香草奶凍蛋糕奶味濃郁,吾會過甜,蛋糕中間嘅忌廉十分順滑,濃厚,令蛋糕味道更上一層樓。日本柚子蛋糕係店内嘅招牌,人氣之選。蛋糕食落有淡淡嘅柚子香,非常清新。而且蛋糕體濕潤,不會太乾。坐係舒適環境,仲有好味嘅蛋糕配咖啡,真係好relax~
黎銅鑼灣行街,突然好想食戚風蛋糕,所以就黎左尼到啦~
坐係舒適環境,仲有好味嘅蛋糕配咖啡,真係好relax~
  • 意式香草奶凍
  • 日本柚子
2019-12-14 136 瀏覽
聖誕節快到,我已經急不及待想吃聖誕大餐、買聖誕禮物和吃聖誕蛋糕。在La Famille訂了一個聖誕蛋糕,今年有兩款聖誕蛋糕,一是Christmas cheese ,只有15cm,紅白造型的草莓蛋糕是經典的聖誕組合。另一款和Joy Christmas紅絲絨蛋糕,有三個尺寸可以選擇,分別是15cm、17cm和20cm。兩款蛋糕都很吸引,我訂了17cm的Joy Christmas。包裝非常貼心,送了一個保溫袋,回家後蛋糕依然完整,沒有溶化。Joy Christmas雪白的忌廉由法國kiri忌廉芝士製成,上面點綴著白雪般的奶油,加上薑餅人、聖誕老人、星星、聖誕樹等聖誕元素,很有聖誕的感覺呢!一切開,裏面是以朱古力為基調的紅絲絨蛋糕,酒紅色的蛋糕既應節味道又不落俗套。配搭kiri忌廉非常鬆軟幼滑,口感比一般忌廉再滑一點,滑而不膩,而且淡淡的芝士香氣,令人回味。夾層還加入了比利時爆炸朱古力脆米,爆炸糖在口腔彈跳的確令人驚喜,恨不得抱著蛋糕起舞,餘韻有朱古力的香氣。▫️味道有創新,加入爆炸糖很有亮點!用料用心,比一般的蛋糕更討我歡心。

Joy Christmas

外賣自取