2019-12-30 133 瀏覽
雖然小妹望落粗枝大葉,完全唔係鐘意到處打卡打扮得漂漂亮亮既柔弱小女生...但係我其實幾鐘意試下外型亮麗既精品蛋糕同下午茶當然,好睇唔代表好食呢個定義我一直都記得La Famille一直係我既List入面,佢地有個雙人下午茶$158套餐包括一件戚風蛋糕、慕絲蛋糕以及兩杯飲品由於我唔係太好咖啡,所以加錢轉左凍朱古力,朋友就叫左熱玫瑰鮮奶戚風蛋糕我地揀左新口味 - 北海道南瓜可可而慕絲蛋糕就揀左日本白桃巴伐利亞餐廳雖然面積小小,但都尚算坐得舒服食物好快就送上南瓜可可戚風蛋糕口味獨特,蛋糕面層既係南瓜味忌廉,帶丁點沙沙的口感,應該係有南瓜肉成份,口味微甜,幾特別切開蛋糕中央入面係鮮忌廉,入口幼滑同埋有好香濃奶味,唔會過甜,啱啱好海綿蛋糕部份係南瓜同可可味mix,可可味幾突出,南瓜味就唔明顯,俾可可味蓋過左日本白桃巴伐利亞其實即係啫喱慕思蛋糕造型絕對係一百分! 每一款望落都勁靚,色彩繽紛,呃like一流!日本白桃呢隻係以紫色作主調,啫喱部份既口味係提子味,入面有士多啤梨同白桃果肉粒,入口清甜底部係檸檬味慕思,帶微酸,balance返啫喱既甜味飲品方面就比較遜色朋友點既熱玫瑰鮮奶非常甜同埋面頭既粉
但係我其實幾鐘意試下外型亮麗既精品蛋糕同下午茶
當然,好睇唔代表好食呢個定義我一直都記得

套餐包括一件戚風蛋糕、慕絲蛋糕以及兩杯飲品

戚風蛋糕我地揀左新口味 - 北海道南瓜可可
而慕絲蛋糕就揀左日本白桃巴伐利亞

餐廳雖然面積小小,但都尚算坐得舒服
食物好快就送上

日本白桃巴伐利亞其實即係啫喱慕思蛋糕
底部係檸檬味慕思,帶微酸,balance返啫喱既甜味

飲品方面就比較遜色
朋友點既熱玫瑰鮮奶非常甜同埋面頭既粉紅色相信係玫瑰味香精,未入口已經聞到好濃烈既香精氣味
而味道係非常非常甜,平時唔浪費食物既朋友都飲剩三分二...
我點既凍朱古力就非常淡味,朱古力味亦都唔濃,質感算滑,但就同我預期既味道完全唔一樣

總括黎講戚風蛋糕可以一試,而巴伐利亞就唔建議,因為都比較細件,單買既話都要$45,相對戚風蛋糕唔太值
2019-12-28
下午茶