2024-03-02 111 瀏覽
嬲到要開個account講下!見到間野有咁多好評,但係我親身試過真係勁失望,同店員反映意見之後,更加嬲! 嬲到要開個openrice話俾大家聽真係唔值得幫襯!蛋糕之前試過幾次,水準唔穩定,試過太濕令到戚風蛋糕塔哂,又試過好乾爭爭,唔知雪左幾耐咁!今次幫襯佢哋嘅係新年曲奇禮盒!十萬個真心唔可以幫襯!唔好中伏!上星期成家人齊齊開封黎食一食落口,好淋好難食!完全係潮哂個種,係過咗期好耐個種呀!即刻睇下最佳食用日期未到期個渦!咁就打去問下d staff,反映下意見啦結果真係好差好失望好失望呀!回覆係: “”質素唔會有問題!公司唔會退錢””我無要求過你哋退錢!睇嚟你哋公司眼中只係得錢!唔會重視真正用家意見囉!唔會覺得有進步嘅空間?好差好差嘅經歷呀!
嬲到要開個account講下!

今次幫襯佢哋嘅係新年曲奇禮盒!
十萬個真心唔可以幫襯!
唔好中伏!

上星期成家人齊齊開封黎食
一食落口,好淋好難食!
完全係潮哂個種,係過咗期好耐個種呀!
即刻睇下最佳食用日期
未到期個渦!

咁就打去問下d staff,反映下意見啦
結果真係好差好失望好失望呀!
回覆係: “”質素唔會有問題!公司唔會退錢””
我無要求過你哋退錢!
睇嚟你哋公司眼中只係得錢!
唔會重視真正用家意見囉!
唔會覺得有進步嘅空間?
好差好差嘅經歷呀!
2023-11-06 217 瀏覽
今日好開心呀,入離島搵朋友玩😍😍 經過IFC,見到呢間La Famille, 佢啲蛋糕又靚味道又特別,梗係要買幾個入去做見面禮啦😂😇🌟香印青提 $70 🌟大甲香芋黑糖麻糬 $65🌟香濃開心果 $70🌟皇牌士多啤梨 $60心大心細之下,揀咗呢幾個口味,全部都好靚呀😍😍 水果味蛋糕非常清甜,香印青提梗係冇得輸啦😎 開心果味表面脆卜卜,真係好正,香濃啊😍 而香芋味麻糬又真係幾夾☺️ 整體嚟講每一件都非常滿意,下次買個大size嘅蛋糕慶祝生日先😙

🌟香印青提 $70

🌟大甲香芋黑糖麻糬 $65
🌟香濃開心果 $70
🌟皇牌士多啤梨 $60

2023-11-04
  • 皇牌士多啤梨
  • 開心果
今日行街嘅時候見到la famille 原來出咗香提印子蛋糕😳即刻忍唔住買返幾個同屋企人一齊食!推薦大家食香印提子蛋糕😆蛋糕表層舖滿飽滿多汁嘅提子,而蛋糕內層加入幼滑嘅日本北海道忌廉蛋糕後,提升口感層次。至於開心果蛋糕基本上係每次必嗌😆開心果朱古力脆皮外層,入面仲有鬆軟嘅蛋糕配搭開心果cream,食到濃郁嘅開心果味之餘,又唔會好甜膩。📌日本柚子 $60📌香印提子 $70📌香濃開心果 $70📌香芒熱情果 $60Information:La Famille Price: $260📍中環金融街8號國際金融中心商場3樓3098B號舖 (多間分店)

📌日本柚子 $60
📌香印提子 $70
📌香濃開心果 $70
📌香芒熱情果 $60

Information:
La Famille
Price: $260

2023-09-21 469 瀏覽
*✲゚*。 🎂新出泰式奶茶戚風蛋糕🧋好耐冇食過La Famille嘅蛋糕喇 佢嘅戚風蛋糕好軟綿綿😙見佢最近出左泰式奶茶味好吸引 就趁朋友生日試下😆面頭滿滿泰式奶茶忌廉 中間仲加左黑豆同忌廉芝士食落幾夾 值得一試😍大甲香芋黑糖麻糬都好好食 香芋味突出而且有黑糖麻糬 幾有層次😋英國伯爵茶戚風我之前都食過幾次 相對另一款伯爵夫人 呢個伯爵茶味再濃少少 但係中間cream嘅比例多左d🫣日本白桃戚風賣相好靚 中間仲有真 白桃果肉架🍑仲有另外兩個新出嘅味 玫瑰荔枝🌹同日本赤肉蜜瓜🍈不過我去果日已經賣哂試唔到🙈-✨ 泰式奶茶 ($60)✨ 大甲香芋黑糖麻糬 ($65)✨ 英國伯爵茶 ($60)✨ 日本白桃 ($65)-📍 La Famille @lafamillecake時代廣場 | 怡和街 | ifc | 中環港鐵站 | 太古城中心 | 黃竹坑 | 海港城 | K11 購物藝術館 | 朗豪坊 | 荷里活廣場 | apm | 沙田港鐵站 | 大埔超級城 | 荃灣廣場 | 元朗廣場 | 屯門市廣場 | 將軍澳中心
*✲゚*。 🎂
新出泰式奶茶戚風蛋糕🧋

見佢最近出左泰式奶茶味好吸引 就趁朋友生日試下😆
面頭滿滿泰式奶茶忌廉 中間仲加左黑豆同忌廉芝士
食落幾夾 值得一試😍

日本白桃戚風賣相好靚 中間仲有真 白桃果肉架🍑

仲有另外兩個新出嘅味 玫瑰荔枝🌹同日本赤肉蜜瓜🍈
不過我去果日已經賣哂試唔到🙈
✨ 泰式奶茶 ($60)
✨ 大甲香芋黑糖麻糬 ($65)
✨ 英國伯爵茶 ($60)
✨ 日本白桃 ($65)
📍 La Famille @lafamillecake
2022-11-29 1285 瀏覽
未到正日已經有2位朋友send 呢個俾我叫我登記登記左無諗到我會中收到email 就告知朋友每次 經過其他分店都覺得蛋糕好多顏色隨機送一款日本柚子柚子味超濃個蛋糕好多柚子皮混左係入面
未到正日已經有2位朋友send 呢個俾我叫我登記

柚子味超濃
個蛋糕好多柚子皮混左係入面

2022-11-29
2022-09-23 1793 瀏覽
/𝐿𝑎 𝑓𝑎𝑚𝑖𝑙𝑙𝑒 🇭🇰/#sa蛋糕篇 #sa中環篇➖➖➖<多款口味精緻petite cake🧁>➖➖➖呢間蛋糕店相信大家都唔陌生✨除咗款式精緻之外 size 比較迷你唔算太多人食嘅時候就岩岩好🫶🏻加上口味都幾多😆早排見到多左幾款新口味! 例如:赤肉密瓜、lady grey、lemon tart 依家仲多左popcorn 味、藍莓味🫣➖➖➖1️⃣赤肉密瓜 $70 雖然偏貴啲啲 但都真係幾多密瓜粒❤️蛋糕鬆軟、頗濕潤 不過蛋糕就無咩味嘅 密瓜肉幾多汁~未到話非常甜 不過都幾好食另外忌廉都幾幼滑!鍾意網紋裝飾🤣供應期原來只係去到9.26 🫶🏻可以襯最後機會試下➖➖➖2️⃣香濃開心果 $67🌟 開心果控當然要試下天氣熱嘅關係外層溶左少少 會食開心果嘅果仁香👍🏻特別係面頭層開心果忌廉✨係滿足嘅不過夏天食可能會有少少滯🤣➖➖➖3️⃣Lady Grey $58 當日狀態來講最鍾意呢款🥹蛋糕係lady grey 底 茶味可以更濃~反而幾鍾意面頭嘅檸檬啫喱🥰 酸酸地感覺好清新、開胃 岩晒夏天🤘🏻➖➖➖4️⃣皇牌草莓 $58 呢個顏色幾鮮豔❤️ 好有少女心面頭嘅士多啤梨唔會好酸! 最鍾意層士多啤梨啫喱✨
/𝐿𝑎 𝑓𝑎𝑚𝑖𝑙𝑙𝑒 🇭🇰/
#sa蛋糕篇 #sa中環篇
<多款口味精緻petite cake🧁>
呢間蛋糕店相信大家都唔陌生✨
除咗款式精緻之外 size 比較迷你
唔算太多人食嘅時候就岩岩好🫶🏻
加上口味都幾多😆
早排見到多左幾款新口味!
例如:赤肉密瓜、lady grey、lemon tart
依家仲多左popcorn 味、藍莓味🫣

1️⃣赤肉密瓜 $70
雖然偏貴啲啲 但都真係幾多密瓜粒❤️
蛋糕鬆軟、頗濕潤 不過蛋糕就無咩味嘅
密瓜肉幾多汁~未到話非常甜 不過都幾好食

特別係面頭層開心果忌廉✨係滿足嘅
不過夏天食可能會有少少滯🤣

3️⃣Lady Grey $58
當日狀態來講最鍾意呢款🥹
蛋糕係lady grey 底 茶味可以更濃~
反而幾鍾意面頭嘅檸檬啫喱🥰 酸酸地
感覺好清新、開胃 岩晒夏天🤘🏻

4️⃣皇牌草莓 $58
呢個顏色幾鮮豔❤️ 好有少女心
面頭嘅士多啤梨唔會好酸!
最鍾意層士多啤梨啫喱✨
呢款蛋糕同樣係偏向清新
蛋糕嘅莓味可以再重啲~

📍La famille

• 開心果
  • 英國伯爵茶
每當要買蛋糕慶祝時我都會諗起呢間店,最鐘意係佢有細細件嘅選擇,可以試到多啲唔同味道!而且佢不時都會推出時令嘅款式,每次經過都覺得好吸引❃ 日本赤肉蜜瓜 ❃ 香濃開心果 ❃ 雙重朱古力 ❃ 法式檸檬撻 赤肉蜜瓜同埋檸檬撻都好啱夏天,特別大推檸檬撻!食落有層次,中間檸檬慕絲酸酸甜甜,配埋戚風蛋糕,忌廉同埋威化餅底一齊食,味道好夾!開心果外層係朱古力包圍,外脆內軟。雙重朱古力亦好出色!連入面嘅忌廉都係朱古力味,加埋面頭嘅脆脆,香濃又唔膩

❃ 日本赤肉蜜瓜
❃ 香濃開心果
❃ 雙重朱古力
❃ 法式檸檬撻

ꔛꕤLa Famille是我很喜歡的蛋糕店!!嚴選來自北海道Nakazawa忌廉、日本麵粉和新鮮農場雞蛋,經糕餅師巧手製作,完美地把奶味香濃的忌廉與輕柔如拂的戚風蛋糕合二為一,成為La Famille引以為傲、讓人每口都充滿幸福感的招牌蛋糕。Petite 戚風蛋糕相信大家都不陌生了,性價比高,每一個都美到不捨得把它們吃掉!! દ ᵕ̈ ૩日本柚子 ⸝⸝ 蛋糕內會有一點點柚子粒,更吃起來更有口感。配上新鮮的藍莓及士多啤梨,是高濃度的果香味日本白桃 ⸝⸝ 內有香甜新鮮的白桃肉,蛋糕中央是滿滿的忌廉,配上鬆軟的海綿蛋糕質感,絕對值得一試!!雙重朱古力 ⸝⸝ 蛋糕上有大大粒的朱古力脆脆,配搭起鬆軟的蛋糕,又軟又硬的口感,令人有雙重享受・◡・伯爵夫人 ⸝⸝ 是外貌最美的一款 超香濃伯爵茶味,蛋糕上有一層柚子啫喱,酸酸甜甜,和伯爵茶味很搭
ꔛꕤ
La Famille是我很喜歡的蛋糕店!!

2022-08-15 665 瀏覽
每次經過La Famille都會俾佢哋精緻嘅蛋糕吸引,咁多口味唔知點揀好,又驚一個人食唔晒,依款迷你戚風蛋糕個size就啱啱好,又可以同人share試多幾款口味😋戚風蛋糕🍰口感綿密濕潤,忌廉質感輕盈,食落唔會覺得好heavy,各款口味中最鍾意嘅係日本柚子味,淡淡嘅柚子清香好啱夏天食非常之fresh,甜度亦恰到好處!日本柚子味🍊 $58法式檸檬撻🍋 $64日本赤肉蜜瓜🍈 $70王牌士多啤梨🍓 $58

日本柚子味🍊 $58
法式檸檬撻🍋 $64

日本赤肉蜜瓜🍈 $70

王牌士多啤梨🍓 $58
2022-05-08 639 瀏覽
今日母親節諗住買個唔大唔細嘅蛋糕慶祝正日,不嬲母親大人喜愛呢間的玫瑰味果款,中午去到IFC 有好多個,但果時已經見到唔多對路,好多個歪歪斜斜,望左一陣見到最近店員最入有一個個形狀比較正常,所以決定買了,但她拿出來還是有困難,結果給她拿了個她最就手,她给我看看問我o 唔ok時已經知道很歪了,不想為難她還是要了,結果回家真的很驚喜,大家看圖便明了,不用多說。如果不是之前己預祝了,今日一定唔會買呢間野的cake自己整戚風蛋糕都未必會可以整到咁歪埋一邊…..
自己整戚風蛋糕都未必會可以整到咁歪埋一邊…..
2022-05-08
外賣自取
$58 (其他)
母親節
La Famille’s Taro & Black Sugar Mochi Cake is a good pick for those who like taro and mochi. The chiffon cake was made with Taiwan Dai Jia taro, the cream was fluffy and rich in taro flavour. Black sugar mochi was at the centre of the cake. The interlayer of taro fresh cream, chiffon cake and mochi simply gave the cake a light yet chewy mouthfeel.|Taro & Black Sugar Mochi💰HKD390 (15cm)
Taro & Black Sugar Mochi
💰HKD390 (15cm)
Taro & Black Sugar Mochi Cake
Taro & Black Sugar Mochi Cake
每次經過La famille見到啲戚風蛋糕就好有沖動想買嚟食🤣事關佢地啲蛋糕個樣好igable,而且細細個可以一次食曬幾隻味🤟🏻📌 桂香玄米綠茶 $58📌京都焙茶 $58呢個係呢期間限定款嚟,味道真係不得了😳靜岡玄米綠茶味超濃,入面滲透著桂花cream及茶香pudding,食落輕盈唔會膩🤍好推薦。而焙茶味就更加唔洗講,一定必都嗌🤭事關佢地嘅茶味勁濃郁,入面仲有黑糖mochi同焙茶奶涷🤫📌沖繩黑糖蒙布朗 $64📌日本白桃 $64本身以為咁大堆栗子醬一定好漏,點知食落又唔會!栗子蓉用咗法國及日本牌子,cream入面仲有少少栗子碎🤭味道無負擔!至於白桃蛋糕小編就麻麻地,蛋糕頂頭有好大個桃,賣相好靚,但味道就偏淡同桃唔太match。

📌 桂香玄米綠茶 $58
📌京都焙茶 $58

📌沖繩黑糖蒙布朗 $64
📌日本白桃 $64
外賣自取
La Famille的戚風蛋糕相信大家都不陌生口味款式的選擇都非常豐富除了一人份的小蛋糕外 也有一磅起的大蛋糕現貨售賣 非常適合需要慶生但又沒有提早預訂的客人xd趁著草莓季完結前 決定試一下它們的法國香檳士多啤梨戚風蛋糕🎂一磅的售價是$380 適合4-6人分享 整體性價比不錯還未開吃前已被簡約優雅的外表吸引了 蛋糕表面舖滿了士多啤梨切開中間夾層也是滿滿的果肉戚風蛋糕體是一如既往的鬆軟配上輕盈細滑的忌廉 一不小心就吃掉半個了
La Famille的戚風蛋糕相信大家都不陌生
切開中間夾層也是滿滿的果肉
戚風蛋糕體是一如既往的鬆軟
配上輕盈細滑的忌廉 一不小心就吃掉半個了
2022-03-23 2319 瀏覽
買蛋糕最大的煩惱,莫過於要遷就所有人的口味。這間蛋糕專門店主打的10cm戚風蛋糕正好解決,有多款口味總有一款合口味,而且每件份量剛剛好。當然生日等慶祝之用,也有大尺寸的蛋糕更具儀式感。香濃開心果 - $67整個蛋糕表面也被開心果味朱古力覆蓋著,連裡面綠色的戚風也是開心果味,中央的夾心忌廉好細滑,上面還有開心果慕絲,整個用上伊朗的開心果果仁香特別重。皇牌士多啤梨 - $58上層一片晶塋剔透的啫喱好特別,有點像水信玄餅;下面有一粒粒鮮甜多汁的士多啤梨,就連整個蛋糕也是士多啤梨味,更有少許果醬,莓香味爆燈。榛果炭燒咖啡 - $58同時擁有果仁香和咖啡的烘培香,入面的夾心有榛子碎及幼滑的忌廉,朱古力脆脆增添口感,有陣陣咖啡回甘香。雙重朱古力 - $58朱古力控必點,裡裡外外都充滿朱古力,上面鋪了很多不同的朱古力,有的更有脆感,即開流出朱古力忌廉。桂香玄米綠茶 - $58靜岡產的玄米綠茶出名幽香清雅,入面更藏有玄米味的巴伐利亞布丁,加上清新的桂花忌廉和食用花好igable。
皇牌士多啤梨&香濃開心果

桂香玄米綠茶

桂香玄米綠茶 - $58
2022-03-23
外賣自取
鍾意食蛋糕嘅人應該都會食過依間戚風蛋糕🤤❤️除左款式味道多之餘,最殺食嘅位係佢哋有細size 2-3人份量嘅戚風蛋糕😈細細地好啱幾個人食到個甜品!多人仲可以買多幾個味share食😽佢地仲有大大蛋糕可以買同訂🎂☂️大甲香芋黑糖麻糬 $64(7.7/10)🍶京都焙茶 $64(7.6/10)🍓皇牌士多啤梨 $58(7.5/10)☕️榛果炭燒咖啡 $58(8.1//10)戚風蛋糕texture整體濕潤鬆軟🤤-😈香香甜甜嘅香芋味再加埋定糯嘅黑糖麻糬超滿足!整體依款比起其他甜少少。-🫖焙茶款嘅忌廉茶味濃郁,surprise位係入面原來都有黑糖麻糬!如果唔鍾意食好甜嘅人依款就啱☺️-🍓士多啤梨味主要係忌廉同士多啤梨味嘅蛋糕組成,正常發揮。-最鍾意係榛果炭燒咖啡味🤎濃郁有層次嘅咖啡味再加埋榛子忌廉,成件事好開心🤣,鍾意咖啡嘅人會鍾意呢隻味🤞🏻
佢地仲有大大蛋糕可以買同訂🎂

☂️大甲香芋黑糖麻糬 $64(7.7/10)

🍶京都焙茶 $64(7.6/10)

🍓皇牌士多啤梨 $58(7.5/10)

☕️榛果炭燒咖啡 $58(8.1//10)

戚風蛋糕texture整體濕潤鬆軟🤤
-🍓士多啤梨味主要係忌廉同士多啤梨味嘅蛋糕組成,正常發揮。