疫情問題減少左外出,但係又好想同朋友食甜品傾吓計,所以係 ifc 買咗蛋糕在家下午茶🧁🍰🍬🍭🍮🎂❤️ !我覺得呢間唔錯,蛋糕價錢實惠又靚又好味😋❤️🤩———————————📍雙重朱古力$54📍沖繩黑糖栗子蒙布朗🌰$54📍英國伯爵茶$54📍香濃開心果$65📍伯爵茶啫喱$49📍開心果馬德蓮蛋糕$18———————————第一必叫:英國伯爵茶戚風蛋糕☕️🍰伯爵茶味好濃郁,不論戚風蛋糕、忌廉或馬卡龍都有濃郁茶香!第二必叫:伯爵茶啫喱🍮💐上層清新鮮花啫喱🌸🌺,下層絲滑伯爵茶布甸🍵😋👍🏻啫喱入面仲有伯爵茶爆珠珠,口感獨特👍🏻👍🏻,推!第三必叫:雙重朱古力戚風蛋糕🍰🍫🍫蛋糕和忌廉都極濃朱古力味,配合朱古力脆脆,口感100分🍫🍫😋😋😋😋!

📍雙重朱古力$54
📍沖繩黑糖栗子蒙布朗🌰$54
📍英國伯爵茶$54
📍香濃開心果$65
📍伯爵茶啫喱$49
📍開心果馬德蓮蛋糕$18

第一必叫:英國伯爵茶戚風蛋糕☕️🍰
伯爵茶味好濃郁,不論戚風蛋糕、忌廉或馬卡龍都有濃郁茶香!

第二必叫:伯爵茶啫喱🍮💐

第三必叫:雙重朱古力戚風蛋糕🍰🍫🍫
2020-04-13
  • 意式香草奶凍
  • 英國伯爵茶
2020-04-06 1149 瀏覽
依個時期外賣最多,愚人節買蛋糕返屋企開心下。好耐以前都食過佢地店既玫瑰味、開心果味依d。今日都想食返。但係3pm就買哂好多,得返少少選擇添。不過好彩都有我食既味道,買返去飯後甜品同聽日早餐!雙重朱古力 $54上面正方形朱古力🍫有d似brownie但無咁實心。鍾意食朱古力嘅朋友一定好加分大愛,朱古力唔會太甜,配合軟身蛋糕一下軟一下朱古力既實但唔硬,咁樣食口感加分!英國伯爵茶 $54小小忌廉加個馬卡龍,樣子味道加分。三個蛋糕中最靚! 伯爵茶粒都係蛋糕內睇到,味道自然濃同香!第三次返食!北海道南瓜可可 $60樣子好岩萬聖節,不過今日係愚人節,哈哈!蛋榚上既南瓜溶好強南瓜味道,佢打到好滑身,作為蛋糕好順口同香南瓜味,無d一粒粒南瓜既南瓜蛋糕溶nice!朱古力味都配合到,味道無南瓜咁強,中間白色係忌廉好飽滿感!如果好鍾意食朱古力嘅朋友,就要買雙重朱古力味,南瓜可可唔夠過口引。但如果唔想食得太濃,就可以選南瓜可可。雜錦手工餅乾16件裝 $128英國伯爵茶味十分足,茶既食品做得好好。咖啡榛子味同朱古力味配茶食好有小資女享受。紫薯味日式風好似要配煎茶?! 紫薯夠香但不過甜喔!

雙重朱古力 $54

英國伯爵茶 $54

北海道南瓜可可 $60
樣子好岩萬聖節,不過今日係愚人節,哈哈!

雜錦手工餅乾16件裝 $128

紫薯味日式風好似要配煎茶?! 紫薯夠香但不過甜喔!

下午茶
🎂🍰又鬆軟又濕潤又清新戚風蛋糕 💓———————————成日行過見到佢啲蛋糕用玻璃蓋裝住 好似保鮮花咁好靚🌹今次就買左佢翻屋企 留在家中抗疫時食下甜品開心下😚.英國伯爵戚風蛋糕($54)蛋糕係鬆軟同濕潤嘅💕而上面嘅cream有特登襯過顏色 間住咁唧不過就因為咁就令伯爵味無咁濃啦🤣如果中間都係用埋伯爵茶cream就更好啦🤤.意式香草奶涷戚風蛋糕($54)重口味嘅我竟然買左呢隻味黎試下🤣食落係清淡嘅 但正正因為咁 所以食得岀好香牛奶同雲呢拿味🥰最欣賞嘅係嘅蛋糕都唔會過甜 食完都唔會好大罪惡感😈.日本白桃戚風蛋糕 ($60)黎個蛋糕依然好濕潤入面嘅cream都有淡淡清新嘅白桃味 Cream同蛋糕嘅比例控制得岩岩好D cream 仲輕型同smooth添~上面嘅白桃都好鮮甜 啖啖白桃肉食到好幸福.日本柚子戚風蛋糕 ($54)因為我好鍾意柚子嘅關係黎個簡直係我最愛 佢係連個蛋糕裡面都有一絲絲柚子皮好香 然後柚子cream都超級清新 再加埋新鮮嘅生果食完想再食呀💛😭🥰.總括嚟講佢地嘅蛋糕都唔錯 我仲見到佢個雙重朱古力大蛋糕好吸引🤤🤤下次要買黎試下💁🏻‍♀️———————————La Famille中環
🎂🍰又鬆軟又濕潤又清新戚風蛋糕 💓
成日行過見到佢啲蛋糕用玻璃蓋裝住
英國伯爵戚風蛋糕($54)
蛋糕係鬆軟同濕潤嘅💕
而上面嘅cream有特登襯過顏色 間住咁唧
意式香草奶涷戚風蛋糕($54)
重口味嘅我竟然買左呢隻味黎試下🤣
食落係清淡嘅 但正正因為咁 所以食得岀好香牛奶同雲呢拿味🥰
最欣賞嘅係嘅蛋糕都唔會過甜 食完都唔會好大罪惡感😈
日本白桃戚風蛋糕 ($60)
D cream 仲輕型同smooth添~
上面嘅白桃都好鮮甜 啖啖白桃肉
食到好幸福
日本柚子戚風蛋糕 ($54)
因為我好鍾意柚子嘅關係
食完想再食呀💛😭🥰

La Famille
中環港景街1號國際金融中心商場3樓3098B號舖
2020-04-03 259 瀏覽
-尋日收工後有事要去中環臨走時經過ifc 望到La Familie既蛋糕好吸引因為我係就黎生日既小白羊老公就決定買幾個蛋糕俾我氹我開心🤣-1.意式香草奶凍 $54中間既奶凍十分creamy 入口即溶而且蛋糕好鬆軟 有濃濃的香草味🥰2.日本白桃 $60蛋糕面有幾舊白桃 好甜好好食😍蛋糕都食到濃濃既桃味架🍑3.英國伯爵茶 $54有無伯爵茶fans? 平時飲茶最鐘意伯爵茶既香味實在無法抗拒伯爵茶口味既蛋糕😻果然不乎所望 咬落去伯爵茶湧入蛋糕入面好正 好好食 配啖茶係一流4.法國玫瑰🌹$54蛋糕上面有朵玫瑰架😍好靚 所以老公就將生日牌放係依個蛋糕上面蛋糕唔止靚 仲好好食 啖啖玫瑰味好清新又唔會太甜🥰-La Familie嘅蛋糕好抵食 外型又靚❤️一個迷你蛋糕只需$54-$60而且又可以加靚靚生日牌😍慶祝朋友生日/週年非常適合又可以好似我咁 買幾個蛋糕試多幾款口味🥰之前一班朋友生日 都買過俾朋友朋友都大讃依個size又可愛又靚如果大家有朋友生日 或者有節日慶祝想買蛋糕的話非常推薦俾大家試下La Familie既蛋糕👍🏻-📍 La Famille (中環)中環港景街1號國際金融中心商場3樓3098B
尋日收工後有事要去中環

之前一班朋友生日 都買過俾朋友
朋友都大讃依個size又可愛又靚
如果大家有朋友生日 或者有節日慶祝想買蛋糕的話
非常推薦俾大家試下La Familie既蛋糕👍🏻
📍 La Famille (中環)
中環港景街1號國際金融中心商場3樓3098B號舖
適逢白色情人節,要慶祝一下🎊而呢排出唔到街,都要食下甜品,有個朱古力控既男朋友無論麵包定蛋糕都指定要食朱古力所以呢個蛋糕就岩晒佢啦🙈🔸Double Chocolate Chiffon Cake🎂濃濃既朱古力味Cream,打得好幼滑,朱古力味濃郁,唔會死甜,即使唔鐘意食甜品既我,唔經唔覺就食晒成個蛋糕Topping 仲有好多唔同既朱古力裝飾,足足有成8種唔同既朱古力小食呀🍫黑三角,白三角,oreo,macaron,麥堤沙,crunchy,hersey ,拖肥樣樣Topping都好好食👍🏻最鐘意係佢個Macaron,好有心思無論影相📸定係味道都係一流❤
適逢白色情人節,要慶祝一下🎊
而呢排出唔到街,都要食下甜品,
有個朱古力控既男朋友
無論麵包定蛋糕都指定要食朱古力
所以呢個蛋糕就岩晒佢啦🙈
濃濃既朱古力味Cream,打得好幼滑,
朱古力味濃郁,唔會死甜,
即使唔鐘意食甜品既我,唔經唔覺就食晒成個蛋糕
Double  chocolate  chiffon  cake
Topping 仲有好多唔同既朱古力裝飾,
足足有成8種唔同既朱古力小食呀
樣樣Topping都好好食👍🏻
最鐘意係佢個Macaron,好有心思
無論影相📸定係味道都係一流❤
2020-03-14
宵夜
情人節
2020-03-17 348 瀏覽
想同朋友食點甜野,就選了在IFC也有分店的La Famille,其實K11也有間,十分方便~有時朋友生日都間唔中會買來吃下,除了有60蚊個的迷你版外,磅計的戚風系蛋糕款式選擇都幾多,之前食過沖繩黑糖蒙布朗栗子同日本柚子芝士,感覺質量有水準~今次就選了莓莓恩澤~.莓莓恩澤 (稀少糖) Berries Berries Kiss (Rare Sugar)(訂左1.0LB款15cm 400蚊)原味戚風蛋糕、忌廉再加上新鮮的莓果食落戚風蛋糕質感輕柔軟綿,忌廉口感軟滑細緻又有奶香,帶微甜配合新鮮清新的紅桑子,藍莓,香橙,平衡甜酸味道~
莓莓恩澤 (稀少糖)
(訂左1.0LB款15cm 400蚊)
原味戚風蛋糕、忌廉再加上新鮮的莓果
食落戚風蛋糕質感輕柔軟綿,
忌廉口感軟滑細緻又有奶香,帶微甜
配合新鮮清新的紅桑子,藍莓,香橙,平衡甜酸味道~
2020-03-02 221 瀏覽
La Famille係出名戚風蛋糕, 佢地有好多款式唔同味道, 而且外型又幾靚今次試左三款蛋糕, 分別係雙重朱古力, 盛莓藍蝶同埋皇牌士多啤梨, 每款蛋糕質感都好軟熟, 味道唔會過甜, 偏清新, 唔錯盛莓藍蝶有驚喜, 依個蛋糕係以紅莓藍莓為主, 帶有淡淡嘅莓香味, 味道幾清新, 連埋蛋糕入面嘅cream一齊食, 甜而不膩,值得一試

2020-02-29 237 瀏覽
值得讚賞嘅係✨,蛋糕創辦人力殝完美🔥,放棄用法國忌廉,堅持用貴價日本北海道沒有防腐劑的新鮮忌廉☁️特別之處係佢研天然防霧劑保濕玻璃罩,保持戚風蛋糕既鬆軟及濕潤程度🥰好細心!所以~ 食呢個蛋糕唔係食緊賣相,係心思❤️——Chiffon cake 英國伯爵茶雙重朱古力日本柚子Floral Bavarois 日本白桃巴伐利亞

——
Chiffon cake
英國伯爵茶

雙重朱古力

日本柚子

Floral Bavarois
日本白桃巴伐利亞
2020-02-19 189 瀏覽
真。鬆軟少女系戚風蛋糕🍰 La Famille @hkifcmall 。La Famille開業咁耐,一直都大獲好評!佢嘅chiffon cake真係好鬆軟Q彈架!最緊要係,你會食到食材嘅原味道!法國玫瑰 ($54)。望個樣已經少女味爆棚🤣 大大朵玫瑰花係個蛋糕面,買黎送俾擁有無窮少女心嘅朋友,簡直一流!而且,入口第一個反應係: 真係好玫瑰啊!好似食緊玫瑰花咁!香濃開心果 ($54)。綠色嘅外表,粒粒嘅果仁,入口口感非常豐富!佢真係無改錯名,真係香濃開心果!雙重朱古力 ($54)。一如既往,好濃嘅朱古力!面頭舖咗朱古力脆脆,切開入邊仲有朱古力cream。絕對唔會太多牛奶味 蘭布朗? 粟子 ($54)。我忘記咗佢個名。但可以話你知,如果你鐘意食乜乜金粟,冬天又會期待街上邊嘅炒粟子。尼個絕對係你嘅No. 1!只係我有少少覺得太重粟子味

2020-02-06 160 瀏覽
生日之選蛋糕我一定揀la familie因為蛋糕不太大兩個人吃剛好價錢又合理~$60就有一個🥰🥰仲要咁靚🤣🤣🤣今次又試其他味依然係唔會失望戚風蛋糕唔會好甜食落冇咁多罪惡感😋😋😋大推大推🤣🤣全港咁多間分店總有一間係附近🤣🤣🤣蛋糕內部有creamCream質感綿滑食落仲有相應既味道😃😃聽講仲有cafe係銅鑼灣可以坐低傾計慢慢食好少蛋糕店仲會有又平又精緻既戚風蛋糕❤️未試過既一定要試下🥰
生日之選蛋糕
聽講仲有cafe係銅鑼灣可以坐低傾計慢慢食
好少蛋糕店仲會有又平又精緻既戚風蛋糕❤️
未試過既一定要試下🥰

2020-01-29 189 瀏覽
La famille款式口味多元化,會因應季節而調整,帶給客人新鮮感。櫥窗裡擺放了各式各樣的蛋糕,令人目不暇給。店員知道我需要一段時間才能將蛋糕擺放於雪櫃內,特意給我一個保溫袋和冰塊,好讓蛋糕能夠保持一定溫度,非常貼心。北海道南瓜可可 ($60)打開盒已傳來陣陣的南瓜香味,用叉切開蛋糕時,已經感覺到蛋糕輕柔鬆軟,有回彈力。面層的南瓜忌廉,入口滲透著南瓜芳香,清爽不膩。放入口中時,蛋糕質感篷鬆柔軟,富空氣感,口感綿密輕盈。想不到南瓜和朱古力會如此的合襯,加上內裡的忌廉非常滑溜,甜度適中,讓人一口接著一口,令我一吃愛上!瀨戶內檸檬芝士巴伐利亞 ($45)賣相精美,用上奪目繽紛的可食用花作點綴,猶如藝術品,未吃已令人心動。豐富的芝士慕絲與檸檬的酸味調教得恰到好處,味道酸酸甜甜,清新怡人,入口即化,絕佳美味,同時滿足視覺與味覺的享受。

櫥窗裡擺放了各式各樣的蛋糕,令人目不暇給。

北海道南瓜可可 ($60)

北海道南瓜可可

面層的南瓜忌廉,入口滲透著南瓜芳香,清爽不膩。
北海道南瓜可可

放入口中時,蛋糕質感篷鬆柔軟,富空氣感,口感綿密輕盈。

北海道南瓜可可

瀨戶內檸檬芝士巴伐利亞 ($45)
瀨戶內檸檬芝士巴伐利亞
瀨戶內檸檬芝士巴伐利亞
2020-01-23 186 瀏覽
好耐無食過La famille 嘅蛋糕 趁屋企人生日揀左幾款蛋糕 估唔到味道仲保持到水準😍 諗番起第一次食係喺大坑果陣佢只係間小店未開分店~果時已經覺得佢地嘅柚子戚風蛋糕🍰好正!.🍋🍰日本柚子 Japanese Yuzu (HK$54)係一樣嘅味道啊! 蛋糕texture好鬆軟 輕盈得黎唔似淨係食左陣風! 切開中間會搵到柚子皮帶清新芳香有咬感 仲有海量幼滑嘅cream 同埋蛋糕一齊食perfect! 上面仲有新鮮生果點綴 難怪呢個係人氣之選🤤.🍂🍰北海道秋三色 Autumn Hokkaido (HK$60)賣相好秋冬feel~ 蛋糕混合左南瓜、紫薯同栗子三隻味 上層特別配搭紫薯蓉令口味更濃郁~.🍫🍰雙重朱古力 Double Chocolate (HK$54) Calling all chocolate lovers!! 媽媽特別order的 上面有榛果朱古力脆脆做裝飾 味道係帶苦嘅特濃朱古力 配上口感滑溜嘅朱古力cream 甜而不膩~仲咬到朱古力粒粒 達到多重口感 jeng!!!.🍰瑪德蓮蛋糕(🌹法國玫瑰, 伯爵茶) (HK$34) 見佢地除左戚風蛋糕仲有賣靚靚嘅madeleine緊係
🍋🍰日本柚子 Japanese Yuzu (HK$54)

🍰瑪德蓮蛋糕(🌹法國玫瑰, 伯爵茶) (HK$34) 見佢地除左戚風蛋糕仲有賣靚靚嘅madeleine緊係要試下! They are so dainty looking! Light texture with kinda crispy edges sooo buttery~

P.s La famille啲蛋糕細細個~ 唔需要擔心食唔哂 反而可以買一兩款試多啲口味 信心嘅保證~
  • 日本柚子
  • 雙重朱古力
2019-12-20 186 瀏覽
香港就冇白色聖誕啦☃️但係食個白雪雪嘅芝士蛋糕❄️過一個甜蜜蜜嘅聖誕都係唔錯嘅選擇㗎🎄◆聖誕柚子芝士蛋糕 六吋◇ HKD398😍🇯🇵北海道軟芝士x🇫🇷法國Kiri忌廉芝士x日本柚子同紐約芝士蛋糕唔同呢款梳乎厘芝士蛋糕非常輕盈🌬兩種芝士的混合👯‍♀️層次感好豐富口感軟滑糯糯的☁️奶味濃郁柚子味在口內縈繞🍊更加令到成個蛋糕再增添一絲清爽💦外層嘅忌廉估唔到都落左忌廉芝士‼️食落唔似平時的純忌廉咁單調反而帶少少芝士味🧀搭配大大粒🍓士多啤梨酸酸甜甜清新又唔膩💁🏻‍♀️今次呢個芝士蛋糕真係夠晒驚喜,食多兩啖都唔怕肥啊

Christmas Cheese

食落唔似平時的純忌廉咁單調
反而帶少少芝士味🧀
搭配大大粒🍓士多啤梨
酸酸甜甜清新又唔膩

💁🏻‍♀️今次呢個芝士蛋糕真係夠晒驚喜,食多兩啖都唔怕肥啊
Christmas Cheese
  • 聖誕柚子芝士蛋糕
2019-12-13 172 瀏覽
La Famille出咗聖誕限定版蛋糕😍有Snow Christmas, Joy Christmas 同埋Christmas Cheese 🥰而且仲有15cm/17cm/20cm選擇!1️⃣Snow Christmas ❄️ $398 15 cm嘅白雪聖誕戚風蛋糕雪白無瑕😍來自迎接白色聖誕❄️就最適合不過啦!成個蛋糕充斥着馬達加斯加雲呢拿清甜嘅味道。內層嘅蛋糕鋪滿左靜岡縣嘅士多啤梨🍓同埋北海道鮮忌廉,酸酸甜甜好開胃🤣蛋糕嘅底部更用咗比利時白朱古力碎,而且蛋糕嘅濕潤度啱啱好。🙆🏻‍♀️美味指數:7.22/10💡整體來講,La Famille出品嘅蛋糕🎂真係好高質,讓我過一個甜甜蜜蜜嘅聖誕🎄仲可以比自己一個藉口食甜品添😬!La Famille 地址🐾:中環港景街1號國際金融中心商場3樓3098B號舖
[中環~La Famille]
1️⃣Snow Christmas ❄️ $398
🙆🏻‍♀️美味指數:7.22/10
La Famille
地址🐾:中環港景街1號國際金融中心商場3樓3098B號舖
2019-12-08 183 瀏覽
依間cake shop見唔少foodie都介紹過,想試好耐🤤 今次咁啱同事請食散水餅,當然要影張相介紹埋比大家啦!每個蛋糕嘅size係1-2人份量,唔洗下下都要驚食唔哂😚 而且造型💯,特別得嚟唔會浮誇~ 採用左低糖配方,迎合香港人口味。價錢相宜,係平價聖誕蛋糕之選😋-法國玫瑰🌹($54) 睇落滿滿嘅少女味~ 蛋糕中間係忌廉。 聽聞用上日本忌廉,成本較高之餘,食落更順滑。蛋糕裏頭會見到唔少玫瑰花瓣碎,味道天然唔會假🥰 淡淡花香加上raspberry ,清新淡雅。*意式香草奶凍($54) 面層放左個香草奶凍,裏頭會有唔少雲呢拿籽😍 加上藍莓點綴,造型簡約卻不失大雅~*日本白桃($60) 白桃清香多汁,蛋糕鬆軟綿密,回彈效果十分不錯,配埋忌廉唔會過甜。係味道稍微單調左啲🤭*北海道秋三色($60) 三種顏色加埋真係幾有秋意🍂 三色分別係紫薯,粟子同南瓜,味道豐富,以紫薯味最為得出。*北海道南瓜可可($60) 係最近新出嘅款式。外形同樣充滿秋天嘅感覺🍁 南瓜用上日本南瓜,面層係南瓜蓉忌廉,配上朱古力味道意外哋夾。