餐廳: JIKKA
資訊:

2023-06-23 792 瀏覽
朋友話燒雞好食,我買左半隻。餐廳好好人知我takeaway long way bak home. 俾咗個保溫袋俾我擺返屋企。多謝!我大約七到,我見到好多人叫takeaway!!!
外賣自取
  • 燒雞
2022-08-30 1267 瀏覽
今日同老婆大人和兩位公主行街,出街前睇到有介紹呢間燒雞好食,就揀去行跑馬地,順道試下Jikka。去到門口睇餐牌,職員已好有禮貌介紹和指示有閣樓雅座。之後我們一行人上了閣樓坐下,經介紹後,職員姐姐表示可以讓我們慢慢選擇,選好後可以按鐘仔通知她們落單。我們點選了一隻原味燒雞配薯蓉和粟米、蝦霸狗、蟹霸狗、粟米湯和菠菜意粉。粟米湯好濃郁又夠香,蝦、蟹霸狗都鮮味突出,麵包香口,職員姐姐更為我們每人遞上手套一對,以便食熱狗和燒雞。菠菜意粉味道正常,預計之內,係覺得份量少了點。最後燒雞上場,賣相一流,我都怕太熱,所以先食了其他食物先,之後食燒雞,手撕雞脾,內裡仍然很熱,肉質十分嫩滑,食入口中,很入味很juicy,皮仍香脆,一個人食一隻絕無問題,真係招牌菜。最後埋單600幾,好滿意。
2022-08-30
  • 原味燒雞
  • 蝦霸狗
  • 蟹霸狗
成日落跑馬地都覺得無咩好食,有好多係食過一次唔會再想encore。今次路過見到間幾得意但又唔係好get到佢走咩style既餐廳就入左去試。叫左兩個set lunch, classic hot dog + 燒春雞with coleslaw出乎意料之外地好食!春雞超正片超脆同埋啲coleslaw仲好多。Set lunch跟飲品我地都叫左taiwanese oolong tea 本身仲request no sugar no syrup 餐廳負責人(應該係老闆)就同我地解說話呢間餐廳係promote低糖、低鹽、少油,所以茶都唔會落糖或者其他化學物,會用花本身既花香同甜味。It tasted super nice and refreshing!睇得出老闆好有heart! 另外聽到隔離枱贊啲咖啡好飲,但因為飽得滯無叫到,下次再去encore時再試!

• 燒春雞
  • 烏龍茶
2022-07-05 635 瀏覽
______________________________〰️ 原味脆皮燒雞 脆皮燒雞除咗有原隻之外 仲有半隻選擇~原隻的話就可以自選兩款配料 半隻就一款< 薯蓉 • 粟米 • 蘑菇 • 椰菜絲沙律 >燒雞新鮮整好熱辣辣 用上香草醃製會俾埋鉸剪同手套你 方便食用幾細心不過其實撕開就好容易骨肉分離 一撕已經見到滿滿肉汁 肉質亦好嫩熱辣辣食嗰陣時個皮仲好脆 真心唔錯幾有驚喜不過覺得如果香草再重手啲 多啲鹹香就更好🤟🏿〰️ JIKKA TACO $68分別有四款TOPPING可以選擇 < 免治豬肉 • 大蝦 • 手撕雞 • 牛油果醬 >我就揀咗大蝦同手撕雞 兩款之中鍾意大蝦多啲 蝦肉彈牙有口感 食落更多有層次不過其實手撕雞都幾出色! 肉質嫩滑同taco好夾!〰️ 蟹霸狗 $62另外熱狗好似都係佢哋signature熱狗面舖有蟹肉同芝麻海苔做topping個熱狗包體就失色少少 偏乾身唔特別驚喜~〰️ 超甜番薯條 $58最後仲叫咗一個超甜番薯條佢係比較粗身 店員都有介紹係用上日本甜薯食落雖然外層唔係特別脆 但中間好軟綿幾鍾意佢唔會好油膩

〰️ 原味脆皮燒雞

脆皮燒雞除咗有原隻之外 仲有半隻選擇~
原隻的話就可以自選兩款配料 半隻就一款

< 免治豬肉 • 大蝦 • 手撕雞 • 牛油果醬 >
我就揀咗大蝦同手撕雞

兩款之中鍾意大蝦多啲
蝦肉彈牙有口感 食落更多有層次
不過其實手撕雞都幾出色!
肉質嫩滑同taco好夾!

〰️ 蟹霸狗 $62

另外熱狗好似都係佢哋signature
熱狗面舖有蟹肉同芝麻海苔做topping
個熱狗包體就失色少少 偏乾身唔特別驚喜~

〰️ 超甜番薯條 $58

最後仲叫咗一個超甜番薯條
佢係比較粗身 店員都有介紹係用上日本甜薯
食落雖然外層唔係特別脆 但中間好軟綿
幾鍾意佢唔會好油膩

2022-07-03 428 瀏覽
燒雞真係做得好好,性價比高。其他的也十分有驚喜。蘑菇湯真材實料,同出邊嗰啲真係好唔同,食到蘑菇鮮味唔係奶味主導。沙律新鮮份量極大,足夠三至四個人食。燒排骨個表面乾咗少少但係加返bbq source 就可以,肉係juicy 同tender, 正過坊間啲大牌連鎖美式餐廳。今晚打風冇乜人,坐得好舒服,唔知平時人多閣樓會唔會有侷促?下次再試就知🤣
2022-07-02
2022-06-28 204 瀏覽
聽講呢到係少鹽少糖食店所以專登嚟跑馬地試吓。果然冇令我失望。order咗三款少鹽少糖菜式,每一道菜都又健康又好味。南瓜湯食到南瓜蓉,好新鮮!聽講南瓜湯用自家製雞湯湯底,冇落任何鹽呀,感覺好健康又好味。田園沙律醬料冇撈入啲菜度,係另上嘅,啱晒我減肥,可以食得light啲。大蝦咯嗲嘅咯嗲醬味道幾特別,酸酸地又辣辣地,同啲蝦好夾。大蝦仲好鮮甜。
order咗三款少鹽少糖菜式,每一道菜都又健康又好味。

大蝦咯嗲,田園沙律,南瓜湯
大蝦咯嗲,田園沙律,南瓜湯
2022-06-15 163 瀏覽
跑馬地一直都好多美食,今次我哋嚟到呢一間cafe 渡過一個休閒嘅下午 😁今次同朋友叫咗lunch set ,蝦霸熱狗🌭️配沙律,再加左個蘑菇 湯+ flat white coffee ,另外仲叫咗個香辣蟹肉意粉🍝,再加個洋蔥湯+冷泡烏龍桂花茶蝦霸熱狗🌭️:熱狗腸上在擺放蝦仁,有沙律醬同黑椒調味,好有口感,再配上沙律菜仲有啲好清新嘅感覺香辣蟹肉意粉🍝:有海量嘅蟹肉係意粉上面,食落去其實都有啲辣,再加少少檸檬汁,反而冇咁辣,分量都有啲大😎,不過最終我同朋友都食得曬🤪至於個湯,小編就鍾意飲蘑菇湯多啲,蘑菇湯好濃郁,充滿蘑菇碎粒,味道都不錯😋,另外洋蔥湯好清甜,冇煮燶咗嘅味道💪🏻凍烏龍桂花茶有淡淡的桂花香,可以解辣😗,flat white coffee 奶泡好細滑,咖啡味好濃郁😉而且餐廳做裝修都好簡約,有啲位都可以打下卡影吓相,同朋友慢慢喺度坐喺度傾吓計,渡過一個好chill嘅下午😎

2022-06-06 130 瀏覽
🍽 Half Chicken + Side Dish💰 HK$148 (lunch, 10% service charge)🍽 Taco + Small Salad 💰 HK$78 (lunch, 10% service charge)🍽 Taco 💰 HK$68 (lunch, 10% service charge)JIKKA got two branches - Kwun Tong and Happy Valley. Most of the food are less sugar, less salt and no MSG. 👍🏻 Therefore we felt more healthy and less guilty when we ate a lot of food without hitting the gym 😂 This is our second time visiting JIKKA. We took the tram on Saturday afternoon. 🚃 The restaurant has two floors with plenty of sea
🍽 Half Chicken + Side Dish
🍽 Taco + Small Salad
🍽 Taco

JIKKA got two branches - Kwun Tong and Happy Valley. Most of the food are less sugar, less salt and no MSG. 👍🏻 Therefore we felt more healthy and less guilty when we ate a lot of food without hitting the gym 😂 This is our second time visiting JIKKA. We took the tram on Saturday afternoon. 🚃 The restaurant has two floors with plenty of seats and tables. They passed us a QR code and we could scan it when we were ready to order. You could also ring the bell whenever you need help!

We ordered two sets and an add-on taco. 🌮 All the lunch sets came with drinks including rose/ osmanthus Taiwan Oolong tea. For the tea, they didn't put any sugar in it too. All the taste were from the natural ingredients.

🌮 Prawn and Pork
The portion was not small. It had 6'' for each slice with a lot of topping. The prawns were fresh which did not have any fishy and frozen taste while the pork tasted good too!

🍗Half Chicken with mashed potato
After we had the chicken from their Kwun Tong branch, we missed it so much. The chicken skin was crispy and meat was very juicy and moist! So addictive! 😂

So if you are around Happy Valley, feel free to check out JIKKA. They served high quality food with comfortable and relaxing environment!🌿
2022-06-03 358 瀏覽
跑馬地隱世高質小店雖然住港島 但都好少會入跑馬地 近排跑馬地都多左好多熱門小店 / Cafe ~所以我地都專程去尋寶👑無意中發現到依間小店環境同食物都好吸引原來有2間分店 另一間係觀塘仲係pet friendly 餐廳主打少油鹽糖 健康之餘 更加食到食材原汁原味🤤蘑菇湯🥘超級濃郁 啖啖都係 粒粒蘑菇肉平時飲完蘑菇湯會好口渴但呢一間飲完完全冇依種感覺飲得出完全冇落味精😋😋蝦霸狗🍤麵包外脆內軟 有麵包加左白芝麻 食落好香口 蝦肉好彈牙 熱狗腸一咬落去爆曬啲肉汁 出嚟 最欣賞佢除咗有沙律醬再加左啲海苔碎喺面頭帶少少鹹香整個配搭好好免治豬肉taco🌮依個免治豬肉taco 好啱我口味加左小小檸檬汁 酸酸 辣辣好開胃😋😋香草牛油燒雞(半隻)🍗呢個完全係重頭戲 一睇外表就知佢燒得火候啱啱好外皮燒得夠乾身 好脆裏面嘅肉質好嫩滑一切開肉汁湧晒出黎😋半隻真係唔夠喉 下次要叫一隻先得😍冷泡桂花烏龍🧊好清香 飲落好滑身唔會有苦澀味👍🏻👍🏻飲完好refreshing 好鍾意依間餐廳有個窗邊位好chill 同朋友吹吹風 飲杯野 就過左一個開心既晚上🫶🏻
跑馬地隱世高質小店

唔會有苦澀味👍🏻👍🏻
飲完好refreshing

好鍾意依間餐廳有個窗邊位
  • 燒雞
#chuchu食在跑馬地📍 JIKKA咁啱去開跑馬地就緊係去附近睇下有咩好食,見到係觀塘好出名嘅 #JIKKA 喺度開左分店,主打健康食品,少鹽少油少糖,無添加!裝修好fancy,有兩層,有window seat打卡好靚,不過🐷想同朋友靜靜地傾下偈,所以坐樓上!Lunch set好抵食,有tacos、熱狗、燒雞、意粉……成個menu好抵食,好多野都想食🙊,所以已經諗好下次食乜!—————————————————————❣️ Hotdog Combo 蝦霸狗 $98熱狗包烘過的,烘得好脆!用咗芝士腸,爆漿出嚟好正,熱狗上面鋪滿好多蝦,蝦好彈牙,醬嘅量唔會話太多,仲有少少沙律菜係隔離,好新鮮的,唔會話放左好耐!.❣️ 1/2脆皮燒雞 $148朋友講起先知佢係 #傳說中既跑馬地燒雞 ,燒雞真係好好食!!#chuchu推介 for sure!外脆內滑,雞皮燒到好脆卜卜,雞肉好滑好嫩,好難連雞胸都唔嚡,超級juicy!雞肉醃到好入味!配埋coleslaw即係椰菜絲沙律,加翻啲fibre,好fresh,減低啲油膩感,感覺健康啲🤣.❣️南瓜湯 set +$30上菜嘅時候介紹話佢哋係冇落cream,全部都係
#chuchu食在跑馬地
📍 JIKKA
❣️ Hotdog Combo 蝦霸狗 $98
蝦覇狗

❣️ 1/2脆皮燒雞 $148
脆皮燒雞

❣️南瓜湯 set +$30
上菜嘅時候介紹話佢哋係冇落cream,全部都係南瓜打,真材實料!飲落都好creamy,同埋真係少鹽少油少糖,飲得出冇落太多調味,飲到南瓜嘅味!
❣️蘑菇湯 set +$30
同南瓜湯一樣,係靠蘑菇打成蓉,不過呢碗會比較水啲,因為蘑菇始終冇南瓜咁多水份,但會比南瓜湯濃味啲,再加左麵包粒增加口感

❣️冷萃桂花烏龍茶
用玻璃樽裝!再貼左自己嘅sticker,好fancy,好清,食左咁多heavy野飲啖茶解油膩!
不專業評分
👅好味指數:8/10
💰性價比:7/10
👍🏻推薦:8/10
—————————————————————
🏡地址: JIKKA (跑馬地)
跑馬地景光街10-12號地下B號舖
👉🏻仲有觀塘分店!
#chuchu食西餐
#chuchucafé
#chuchu食麵包
Follow🐷 @chuchu_hkfoodie
tag埋你啲朋友仔like下我啲po♥️
需要你的支持喔🥺🙆🏻‍♀
🐷💬每一篇食評都好認真打架

#香港美食 #hkfood #852food #相機食先 #香港好去處 #hkfoodie #hkblogger #hkfoodiestagram #週末好去處 #食好西 #美食推薦 #好食 #食食食 #tasty #美食 #飲品 #甜品#follow #like #like4like #人氣食店

2022-06-02
蝦覇狗
脆皮燒雞
2022-06-02 441 瀏覽
# #跑馬地 👯‍♀️同閨蜜遊叮叮河, 走到跑馬地搵食! 發現之前在觀塘食過好好味燒雞在跑馬地開業, 立即帶閨蜜試試! 🤗樓分2層, 我哋坐樓上 😊🐥原味脆皮燒雞半隻 配 沙律菜 $138 ~ 此行目的就是燒雞! 胖胖的燒雞, 外皮燒得十分香脆, 油脂膏經燒烤後完全除掉, 雞肉非常嫩滑, 醃料亦十分充足! 配上香脆薯角, 好滿足! 餐廳亦貼心的預備即棄膠手套及較剪, 讚! 🦀蟹霸狗 配 沙律菜 $88 ~ 8吋長熱狗腸, 配上大量藍蟹蟹肉! 好乾淨, 完全無蟹殼, 蟹肉味鮮甜份量多, 一梳梳的好滿足! 熱狗腸是脆皮的, 入口肉汁滿滿! 熱狗包烤得香脆, 沙律汁另上, 好貼心! 🐟煙三文魚配忌廉芝士貝果 $88 ~ 有得選貝果 Bagel 口味, 雜味/茄乾! 我好少食Bagel 怕硬, 這裡不錯不會硬, 有淡淡的蕃茄味道! 煙三文魚份量足, 與 Sour Cream 是絕配! QR Code 落單, 仲可以提特別要求, 例如將熱狗切半上等!
# #跑馬地

🤗樓分2層, 我哋坐樓上 😊

2022-05-29 344 瀏覽
觀塘人氣Jikka燒雞登陸港島區啦!地點喺跑嗎地景光街地下,就係同事成日講嘅 #傳說中嘅跑嗎地燒雞 !Weekend梗係要帶媽咪去食啦!餐廳以工業風裝潢,地下連一樓空間感十足,光猛又開揚,坐位濶落舒適!餐牌主打梗係燒雞 #roastedchicken!仲有豬肋排、羊膝,同熱賣嘅熱狗🌭、Taco,薯條🍟小食等。午市套餐種類多,加$15/25可跟咖啡☕添! 🍗Crispy Roast Chicken脆皮燒雞🍗半隻 $165 配薯角及沙律🥗 用法國牛油同新鮮香草醃製嘅燒雞真係勁香!雞皮燒薄脆又惹味,用手撕開有肉汁!雞脾肉嫩滑無比,連雞胸都煮得剛剛好真係好考功夫!雞肉肥瘦均勻!油份恰到好處!推介!🌭🦀蟹霸狗 $88  用野生捕獲藍蟹整嘅蟹霸狗,啖啖大大片蟹肉好鮮甜!配埋個沙律醬,紫菜碎同芝麻好香口,好好似日式熱狗好清新,脆皮豬肉腸肉味香濃,熱狗好大份仲跟左小小沙律菜!🌶️ 免治豬肉墨西哥夾餅$68 一人份量嘅墨西哥夾餅,材料豐富砌到成個山咁~辣辣地好開胃!唔錯!🥣跟餐嘅蘑菇湯粒粒蘑菇好足料!☕最後點了一杯ICED Chocolate,又香又滑好滑!正!JIKKA 地址📍:跑馬地景光街10-12號

🌭🦀蟹霸狗 $88
🌶️ 免治豬肉墨西哥夾餅$68

🥣跟餐嘅蘑菇湯粒粒蘑菇好足料!
JIKKA
地址📍:跑馬地景光街10-12號地下B號舖
  • 免治豬肉墨西哥夾餅
  • 脆皮燒雞
  • 蟹霸狗
2022-05-28 57 瀏覽
假日同屋企人食飯~ 黎到主打健康食品,少鹽少油少糖,無添加既餐廳~~我地叫左Hotdog Combo ~蟹霸狗+南瓜湯日!個麵包烤得好脆,咬落去插插聲。腸仔係芝士腸,麵包上面鋪滿好多蟹肉,醬嘅量適中,食完都唔會覺得好肥,仲跟埋少少沙律菜,菜都好新鮮。南瓜湯原汁原味,又好creamy,好正,飲完完全唔覺得口乾,岩曬健康人士。仲叫左燒雞半隻~ 燒雞真係冇得頂!燒得皮好脆,雞肉好滑嫩,連雞胸肉都唔鞋口,超級juicy,雞肉都好入味。真係食過返尋味,好味過某家專埋燒雞的餐廳。飲品係鮮榨蘋果汁~飲得出係原汁原味,飲完喉嚨好舒服,果汁有一層層唔同顏色,有少少果肉喺入邊,同埋睇到果汁都會好快氧化咗,咁先叫新鮮。

我地叫左Hotdog Combo ~蟹霸狗+南瓜湯日!

仲叫左燒雞半隻~

2022-05-28 65 瀏覽
今日同朋友去銅鑼灣行街~ 行到lunch 就去跑馬地食飯~ 朋友話要帶我去食最近幾個月好火熱跑馬地燒雞! 我地叫左燒雞套餐~ 套餐包埋個湯~ 我要左蕃茄甘筍湯!個湯好新鮮無鹽無味精~ 酸酸地好開胃~ 個湯真材實料同健康既程度令到朋友要買多個拎番屋企比小朋友飲!講番傳說中既跑馬地燒雞,個燒雞外脆內滑!超級juicy! 啖啖都好滑!真心好高質呀!店員仲話有水果燒雞,下次真係要去食埋水果味!我地仲叫左半份香烤豬肋排~ 個排有小小微辣,但佢真係一個BB mini 辣,唔食得辣嘅人都可以食到~ 豬肋排係美國入口既~加埋特制既BBQ醬真心一流呀~ 飲品除咗咖啡,茶同啤酒之外仲有新鮮果汁!我要左甘筍橙汁,甘筍味香甜同橙汁配埋一齊飲好清爽解油膩~ 佢係100%純水果汁黎,唔會加糖都唔會有冰,係新鮮健康既味道!環境好Chill, 舒適企理!
我地叫左燒雞套餐~ 套餐包埋個湯~
講番傳說中既跑馬地燒雞,個燒雞外脆內滑!超級juicy!

啖啖都好滑!真心好高質呀!
店員仲話有水果燒雞,下次真係要去食埋水果味!

豬肋排係美國入口既~加埋特制既BBQ醬真心一流呀~

飲品除咗咖啡,茶同啤酒之外仲有新鮮果汁!
環境好Chill, 舒適企理!
2022-05-22 120 瀏覽
今日假日,一於去下行街 出外活動一番~行到跑馬地,適逢中午時分,入去試吓呢一間新開張嘅Jikka~佢有a la carte同埋中午套餐,主打有燒雞、亦都有沙律🥗、自家製濃湯、小食等等中午套餐就有主菜加上濃湯,價錢由$9x - $1xx 不等~我哋叫咗熱狗套餐同埋半隻原味燒雞套餐首先送上自家製濃湯,蘑菇湯同埋洋蔥🧅湯蘑菇湯非常濃郁,每一啖都是幸福😍洋蔥湯就有好多超多洋蔥,配上脆粒麵包🥯,正~主菜熱狗打叫左蟹霸狗~蟹肉 加上芝士熱狗腸同埋熱狗包,熱辣辣鮮甜又飽肚!脆皮燒雞 用上香草醃製 非常有誠意 🥳仲配上手套同埋剪刀✂️,方便食用切落去嗰時肉汁已經流晒出嚟 又熱又香 食落去皮脆內嫩 好juicy 😍 仲附送左蔬菜沙律,加上橄欖油同醋,輕輕減輕油膩感飲品叫咗烏龍桂花茶同埋latte烏龍桂花,用上玻璃瓶子,更添高貴❤️再用上台灣烏龍茶葉,入口帶有桂花嘅香甜,加上烏龍嘅清新,非常解渴latte 飲落去酸度同醇度都配合得啱啱好,再配上奶泡,好好飲想食燒雞嘅不妨嚟呢度試吓👍
今日假日,一於去下行街 出外活動一番~

我哋叫咗熱狗套餐同埋半隻原味燒雞套餐

首先送上自家製濃湯,蘑菇湯同埋洋蔥🧅湯

蘑菇湯非常濃郁,每一啖都是幸福😍

洋蔥湯就有好多超多洋蔥,配上脆粒麵包🥯,正~

飲品叫咗烏龍桂花茶同埋latte

想食燒雞嘅不妨嚟呢度試吓👍