招聘中
月薪
$18,000-$21,000
月薪 (面議)
餐廳: Harlan's
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2024-04-05 540 瀏覽
之前朋友結婚喺呢度搞,已經好鍾意呢間餐廳,環境格調絕對係一流,有靚靚海景🌟餐廳嘅裝修優雅,餐枱嘅擺位用心設計,約會好地方👍🏻晚市有 4 courses set $888,慢慢享用好夠食。前菜香煎北海道帶子配脆西米,法式香梨及荔枝果蓉帶子好大粒香軟得來好甜,刺身級數~上面嘅脆脆西米唔會太濃味而蓋過帶子的香甜。龍井煙燻鵝肝伴開心果榛子配薯團及血橙醬鵝肝同平時有啲唔同,佢哋控制熟度做得更好😃一切開好似流心咁樣,鵝肝獨特香氣濃郁湯牛肝菌湯配白松露油,飲落去就係超香牛肝菌味道,整得好濃郁😍而且熱辣辣真係飲到停唔到。佢哋上菜方式好特別,係職員用個壺裝住即場倒俾你😁主菜香煎西班牙紅蝦扁意粉伴風乾日本車厘茄配火箭菜香草醬紅蝦好大隻而且擺盤擺得好靚❤️醬汁酸酸甜甜意粉亦都做到彈牙!慢煮美國極級牛腹扒配牛肝菌黑松露薯泥佢哋呢件牛整得好靚,裏面仲係粉紅色,順着紋理來切就會更加好食。甜品綠茶朱古力慕絲配紅豆雪糕慕絲做得非常之仔細幼滑入口即溶😋紅豆雪糕,識落唔係太甜感覺唔錯! 📍 Harlan's (尖沙咀)尖沙咀彌敦道100號The ONE 19樓

香煎北海道帶子配脆西米,法式香梨及荔枝果蓉

龍井煙燻鵝肝伴開心果榛子配薯團及血橙醬

香煎西班牙紅蝦扁意粉伴風乾日本車厘茄配火箭菜香草醬

慢煮美國極級牛腹扒配牛肝菌黑松露薯泥

綠茶朱古力慕絲配紅豆雪糕

📍 Harlan's (尖沙咀)
尖沙咀彌敦道100號The ONE 19樓
  • 牛肝菌湯配白松露油
  • 龍井煙燻鵝肝伴開心果榛子配薯團及血橙醬
同男朋友慶祝月紀念日🍾,今次我哋揀咗The One嘅呢間西餐廳Harlans,呢度真係超靚,晚餐時間仲睇到幻彩詠香江,原來係勁靚勁震撼🥹💓 今次我哋每日叫咗個4-course dinner ($880)💕Appetizers🦪 香郁北海道帶子配脆西米,法式蛋梨及荔枝果琴🍖 龍井煙𤐄鵝肝伴開心果機子配薯團及血橙醬前菜可以三揀二,我哋揀咗帶子同鵝肝💕 帶子配上帶有木魚鹹香嘅西米脆脆,仲有荔枝同魚子醬,真係超香,而且食落口感豐富🤤 鵝肝上加咗開心果脆脆,中和咗肥美嘅鵝肝,另外仲有餐廳自家製嘅血橙醬味薯糰,香甜可口😋Soup🍄 牛肝菌湯配白松露油侍應先上咗個裝有牛肝菌、mushroom嘅碗,再喺我哋面前倒入湯,個湯入面都係有好多菇㗎,好足料好好飲😚Main🍝 香煎西班牙紅蝦扁意粉伴風乾日本車厘茄配火箭菜香草醬🥩 慢煮美國極級牛腹扒配牛肝菌黑松路薯泥紅蝦意粉嘅青醬係用開心果做,好特別!質感較粗粒,而且香香脆脆🥰 意粉同紅蝦都有香濃嘅蕃茄味,清新又香甜💕呢個牛腹扒係我人生食過最好味嘅牛扒!師傅將牛扒跟紋切開,見到啲紋超靚,食落有入口即融嘅幸福感覺🥹💓Dessert🍨 綠茶白朱古力慕絲配紅豆雪糕最後

Appetizers
🦪 香郁北海道帶子配脆西米,法式蛋梨及荔枝果琴
🍖 龍井煙𤐄鵝肝伴開心果機子配薯團及血橙醬

Soup
🍄 牛肝菌湯配白松露油

Main
🍝 香煎西班牙紅蝦扁意粉伴風乾日本車厘茄配火箭菜香草醬
🥩 慢煮美國極級牛腹扒配牛肝菌黑松路薯泥

🍨 綠茶白朱古力慕絲配紅豆雪糕
最後有個refreshing嘅甜品🍧 上面仲有開心果脆脆,首尾相應😆 完美咁完結🥳
維港景色百看不厭,4週年紀念日男朋友帶左我黎呢間餐廳。黎到先知呢間餐廳仲有做event! 連婚宴都可以係度攪!價錢仲唔貴!麵包麵包好香麥味,無塗牛油都好好味!Harlan's Casesar溫泉蛋撈埋沙律菜一齊!煙肉同麵包碎都好香脆!前菜Cod Fish Skin with Obsiblue Prawn, Caviar鱈魚皮炸得酥脆,搭配上新鮮大蝦碎同香濃的魚子醬!好精緻!Matsuba Crab Custard, Uni & Shaved Sturgeon Caviar松葉蟹海膽燉蛋係呢度既招牌菜之一,食之前要打碎上面既芝士薄脆,同杯入面既蟹肉🦀燉蛋撈埋一齊一次過食,啖啖蟹味!Diced U.S. Prime Hanger Steak with Beef & Beetroot Consommé牛排軟熟,牛肉紅菜頭清湯有好濃牛肉既肉汁味!Foie Gras, Lemon Grass Ginger Jus & Dark Chocolate Roll鵝肝口感滑順,入口即化!前菜最難忘係海膽燉蛋同鵝肝主菜Monkfish Cheek, Pan-Seared Crispy Monkfish L

麵包
麵包好香麥味,無塗牛油都好好味!
Harlan's Casesar
溫泉蛋撈埋沙律菜一齊!煙肉同麵包碎都好香脆!

前菜

鱈魚皮炸得酥脆,搭配上新鮮大蝦碎同香濃的魚子醬!好精緻!

牛排軟熟,牛肉紅菜頭清湯有好濃牛肉既肉汁味!

鵝肝口感滑順,入口即化!

前菜最難忘係海膽燉蛋同鵝肝

主菜
鮟鱇魚臉頰配鮟鱇魚肝。魚肉好結實!

牛扒選了5成熟,煎得剛剛好,中間保持血紅色。搭配上藍芝士醬汁和蠔葉沙拉。

加左parma ham ge cream咸咸地,好開胃!
紀念日
朋友👱🏻‍♀️話想食高質素西餐🍽️,又話要坐得舒服,咁我即刻諗一諗,用咗大約5秒時間,諗到呢間,就決定帶朋友👱🏻‍♀️上去開餐🤣依家有 Harlan’s 冬日精選晚餐,有每位 $888 四道菜晚餐 (前菜選2,主菜選1及甜品),咁我哋一人叫咗一個 $888😋,咁即係我哋有4個前菜2個主菜2份甜品🤣前菜「法國水晶藍蝦,鱈魚皮及魚子醬」:鱈魚皮做到脆卜卜,上邊放水晶藍蝦同埋魚子醬,幾特別,幾好味😋前菜「松葉蟹海膽蒸蛋配魚子片」:做法似一個 custard 分開幾層,加咗海膽、松葉蟹 等,上邊有一片脆卜卜用 Parmigiano Reggiano 做嘅脆片,在上邊又放咗啲海膽同埋魚子,食嘅時候將脆片扑碎然後撈埋晒一齊食,味道層次豐富😋前菜「美國封門牛柳他他,紅菜頭清湯」:consommé 同封門牛柳他他分開上,consommé 顏色較深因為廚師落咗煎過嘅洋蔥落去煲,封門牛柳他他同紅菜頭啫喱喺個碟裏邊,店長哥哥將 consommé 倒入個碟裏邊,咁就飲得🤩;封門牛柳細細粒好牛味,紅菜頭洋蔥清湯亦都有濃郁牛味👍前菜「鵝肝,香茅薑果醬及黑朱古力多士」:鵝肝一般都係煎嘅,呢度菜鵝肝係蒸嘅,比較特別,口感好

前菜「鵝肝,香茅薑果醬及黑朱古力多士」:鵝肝一般都係煎嘅,呢度菜鵝肝係蒸嘅,比較特別,口感好滑😋;旁邊仲放咗一件脆脆脆哋嘅黑朱古力多士,微甜,配鵝肝食,又係幾特別👍

主菜「鮟鱇魚面頰,及香煎鮟鱇魚肝」:一直都好鍾意食鮟鱇魚肝,呢度竟然做到脆脆哋,幾好玩🤣;鮟鱇魚面頰 就鮮甜啖啖肉👍

主菜「澳洲M8牛肉,生蠔葉,藍芝士醬汁」:澳洲M8牛肉肉質軟熟濃郁牛味,藍芝士醬汁有subtle 嘅 blue cheese 香味,又滑又好容易入口😋

甜品之前有青檸味道嘅 Sorbet,好清新😁

甜品「蘋果批+肉鬆棉花糖」:蘋果批甜甜哋,肉鬆竟然係用 Prosciutto 焗脆咗再敲碎成小粒,咁甜甜哋嘅蘋果批配鹹鹹哋脆脆哋嘅 Prosciutto,食落幾得意🤣

$56「熱咖啡」:濃郁夠滑好飲😋

朋友👱🏻‍♀️非常滿意呢度嘅食物同埋環境,我哋過咗一個開心愉快嘅晚上🤩
2024-02-06 1543 瀏覽
今日黎到the one呢間海景餐廳fine dining天氣唔錯 唔會好大霧 我哋點左4-course set dinnerAppetizerMatsuba Crab Custard, Uni & Shaved Sturgeon Caviar蒸蛋好滑 配埋𥚃面好多蟹肉 好足料 面頭海膽同脆脆好matchFoie Gras, Lemon Grass Ginger Jus & Dark Chocolate Roll 蒸鵝肝 第一次😗平時多數係煎Main CourseMonkfish Cheek, Pan-Seared Crispy Monkfish Liver 🐟魚外脆內軟 肉質幾實 口感唔錯M8 Oyster Blade Beef, Oyster Leaf Salad with Blue Cheese Dressing 慢煮牛🐮 肉味好濃👍🏻好味DessertClassic Apple pie with Parma ham & Meat Floss 鬆脆又唔會好甜 我哋出咗去餐廳室外位置幾舒服😌同朋友望住個靚景坐低飲嘢傾下偈 都幾chill服務一流 waiter細心有禮環境舒服 氣紛唔錯
今日黎到the one呢間海景餐廳fine dining

幾舒服😌同朋友望住個靚景坐低飲嘢傾下偈 都幾chill
服務一流 waiter細心有禮
環境舒服 氣紛唔錯 食物精緻

2024-01-26
◐尖沙咀情調Fine Dining 飽覽香港夜景位於尖沙咀THE One 樓上,有室外室內座位,外景可以睇到香港中環甚至維港景色。夜晚上去真係覺得好靚好壯觀今次品嚐 Set Dinner menu*Appetizer香煎北海道帶子配脆西米,配上法式香梨及荔枝果蓉,好特別口感藍龍蝦沙律配車厘茄,好fresh,加左百合增加口感,仲有話梅汁好開胃Soup牛肝菌湯好濃郁啊,配白松露油,係我飲過最好味嘅牛肝菌湯Main Course香煎西班牙紅蝦扁意粉有小小風乾車厘茄,同埋火箭菜香草醬好新鮮口感最出色係慢煮牛腹扒,配上牛肝菌黑松露薯泥,店員提醒我地要橫紋切,5 成熟嫩度啱啱好,加上薯泥先係精髓!Dessert綠茶白朱古力慕絲,配埋紅豆mix雲尼拿雪糕😋
◐尖沙咀情調Fine Dining 飽覽香港夜景

今次品嚐 Set Dinner menu

*Appetizer

香煎北海道帶子配脆西米,配上法式香梨及荔枝果蓉,好特別口感

Soup
牛肝菌湯好濃郁啊,配白松露油,係我飲過最好味嘅牛肝菌湯

Main Course

香煎西班牙紅蝦扁意粉
有小小風乾車厘茄,同埋火箭菜香草醬好新鮮口感

Dessert
綠茶白朱古力慕絲,配埋紅豆mix雲尼拿雪糕😋
2024-04-06 58 瀏覽
The one呢間海景西餐環境真係好靚對岸景色一覽無遺而食物質素都好高好正🥰同朋友都好滿意💎 $888(per head) 4 Courses.💎Longjing Smoked Foie Gras with Pistachio & Hazelnut, Gnocchi, Blood Orange Sauce細緻既龍井煙燻鵝肝搭配脆口既開心果同榛子以及薯團,搭配血橙醬汁營造出豐富既層次感同獨特既口味體驗😎.💎Blue Lobster Salad with Cherry Tomatoes & Lilly in Salted Plum Dressing新鮮既藍龍蝦沙拉搭配櫻桃番茄同以話梅汁調味呈現出清新爽口既口感搭配既話梅汁更加增添左微妙既酸甜風味🥳.💎Porcini Mushroom Soup, White Truffle Oil濃郁既牛肝菌湯以白松露油去提升風味帶黎左豐富既香氣入口十分令人愉悅每一啖湯都散發住牛肝菌既濃郁味道😇再搭配白松露油既香氣令人垂涎欲滴.💎Linguine with Pan-seared Spanish Red Prawn, Confir Japanese Cherr
The one呢間海景西餐環境真係好靚
對岸景色一覽無遺
而食物質素都好高
好正🥰同朋友都好滿意

💎 $888(per head) 4 Courses

細緻既龍井煙燻鵝肝
搭配脆口既開心果同榛子
以及薯團,搭配血橙醬汁
營造出豐富既層次感

入口十分令人愉悅
每一啖湯都散發住牛肝菌既濃郁味道😇
再搭配白松露油既香氣
令人垂涎欲滴
💎Linguine with Pan-seared Spanish Red Prawn, Confir Japanese Cherry Tomatoes, Rocket Pesto

煎烤既西班牙紅蝦
同日本櫻桃番茄
以及火箭菜, 香草醬搭配
伴隨埋意大利扁麵
營造出豐富又美味既組合😇
呢道菜品帶黎左豐富既海鮮風味
搭配埋火箭菜同香草醬既清新香氣
令人回味無窮
💎Iberico Pork Belly with Crispy Purple Sweet Potatoes

精心烹調既伊比利豬腩搭配脆皮紫薯好出色
伊比利豬腩外酥內嫩
呢道菜品帶來左豬肉既豐富口感同美味
搭配脆皮紫薯既香脆口感
為整體味道增添左層次感🥰
💎Green Tea & White Chocolate Mousse with Red Beans Ice Cream

綠茶白朱古力慕斯
搭配香甜既紅豆雪糕
帶黎左濃郁既茶香
加上朱古力風味
呢道甜點帶黎一種和諧既口感
綠茶同紅豆好夾
為呢一餐帶黎一份完美既結束😆🥰
2024-04-05 61 瀏覽
品味靚境之《Harlans》Harlans其實食個境真係無得輸,環境浪漫有格調,職員會等客人食完先上下一道菜,4-course dinner ($880)Appetizers:香煎北海道帶子配脆西米,法式香梨及荔枝果蓉鹹香既西米脆脆有口感,帶子煮得岡好十分鮮嫩,荔枝果蓉同魚子醬,令味道更為豐富,Appetizer:藍龍蝦沙律配車厘茄,百合及話梅汁藍龍蝦肉質爽口鮮甜,配上車厘茄同百合,味道清新,而話梅汁酸甜食得開胃,Soup:牛肝菌湯配白松露油職員會先上牛肝菌既碗,牛肝菌既份量都幾多,然後將湯倒入碗,一邊倒湯既時候,聞到陣陣香氣,整個湯味道香濃好好飲,Main:香煎西班牙紅蝦扁意粉伴風乾日本車厘茄配火箭菜香草醬紅蝦大隻,蝦頭多蝦膏,扁意粉煮得比較乾身,但撈埋蝦膏一齊食,味道十分夾,意粉帶有少少蕃茄味,整體食落感覺清爽,唔油膩,Main:慢煮美國極級牛腹扒配牛肝菌黑松路薯泥牛腹扒雖然唔算大件,但口感同味道都有質素,職員教將牛扒跟紋切開,牛腹扒食落入口即溶,6成熟煮得岡好,切開時中間既肉質顏色粉嫩,口感軟淋,牛肉味濃,而黑松露薯泥好香黑松露味,好食,Dessert:綠茶白朱古力慕絲配紅豆雪糕
品味靚境之《Harlans》

4-course dinner ($880)
Appetizer:藍龍蝦沙律配車厘茄,百合及話梅汁
Soup:牛肝菌湯配白松露油
Main:慢煮美國極級牛腹扒配牛肝菌黑松路薯泥
Dessert:綠茶白朱古力慕絲配紅豆雪糕
甜品細細件,味道唔算甜,為整餐飯作尾聲。
2024-03-20
朋友最近升職,請咗我去The One呢間高級西餐廳食飯。一入到餐廳,已經比維港個靚景震撼左!餐廳環境好舒服,而且食物都唔錯!前菜🟢香煎北海道帶子配脆西米,法式香梨及荔枝果蓉北海道帶子夠鮮甜,配埋鹹香嘅西米脆脆,提升咗帶子嘅層次👍🟣藍龍蝦沙律配車厘茄,百合及話梅汁藍龍蝦啖啖肉,拼埋車厘茄同話梅一齊食,酸酸地好醒神!.🟡牛肝菌湯配白松露油侍應好細心喺我面前將牛肝菌湯倒入湯碗,湯入邊有超多菇,帶出到白松露嘅香味!🟤香煎西班牙紅蝦扁意粉伴風乾日本車厘茄配火箭菜香草醬紅蝦好彈牙,意粉同紅蝦都有濃濃蕃茄味,清新又好味!主菜.🟠西班牙黑毛豬腩配脆紫薯黑毛豬好煙靭,帶有榛子芳香,脂肪比例亦啱啱好。而配菜紫薯磨到好細滑,甜甜地同黑毛豬好match! 👍👍🟢慢煮美國極級牛腹扒配牛肝菌黑松露侍應好細心教我地要跟牛扒紋去切,以保持肉質鮮嫩。牛腹扒食落好有牛味,因為慢煮關係,一啲都唔韌❤️甜品⚪️綠茶白朱古力慕絲配紅豆雪糕蛋糕唔會太甜,紅豆雪糕上面仲有開心果脆脆,好有口感😀

前菜

🟢香煎北海道帶子配脆西米,法式香梨及荔枝果蓉
北海道帶子夠鮮甜,配埋鹹香嘅西米脆脆,提升咗帶子嘅層次👍

🟣藍龍蝦沙律配車厘茄,百合及話梅汁
藍龍蝦啖啖肉,拼埋車厘茄同話梅一齊食,酸酸地好醒神!
🟡牛肝菌湯配白松露油

🟤香煎西班牙紅蝦扁意粉伴風乾日本車厘茄配火箭菜香草醬
紅蝦好彈牙,意粉同紅蝦都有濃濃蕃茄味,清新又好味!

🟠西班牙黑毛豬腩配脆紫薯

🟢慢煮美國極級牛腹扒配牛肝菌黑松露

⚪️綠茶白朱古力慕絲配紅豆雪糕
蛋糕唔會太甜,紅豆雪糕上面仲有開心果脆脆,好有口感😀
👧🏻Wodafoodie in Tsim Sha Tsui想揾間靚靚餐廳慶祝,去左The One 19樓呢間坐擁270度海景既西餐,入到黎見到個靚景已經覺得好開心☺️ 餐廳更有室外座位,食完飯可以行出去飲杯野望返我地既維港靚景~💝四道菜晚市套餐 $888落完單店員就即刻送上餐包,餐包仲係熱辣辣架🫶🏻《前菜》✨ 🦪香煎北海道帶子配脆西米,法式香梨及荔枝果蓉香煎帶子食得多,但配脆西米就未試過,食落好似米通咁,同帶子嫩滑既口感截然不同,好特別!上面仲有切粒既法式香梨同荔枝果蓉,添加清新味道🫶🏻✨ 🐤龍井煙燻鵝肝伴開心果榛子配薯團及血橙醬鵝肝上面舖滿開心果榛子,伴有兩顆薯團。鵝肝切開見到d油泌曬出黎🤤薯團加入血橙醬一齊食酸酸地,非常解膩👍🏻《湯》✨ 🍲牛肝菌湯配白松露油店員先上牛肝菌,再倒入湯同白松露油,湯較濃稠,食到片片牛肝菌🍄😋《主菜》✨ 🍝香煎西班牙紅蝦扁意粉伴風乾日本車厘茄配火箭菜香草醬🦐西班牙紅蝦煎得香口,口感彈牙🍝扁意粉口感偏硬但好掛汁,每條都食到滿滿類似青醬既香草醬,上面仲灑上開心果粒,配搭一流🥰✨ 🥩慢煮美國極級牛腹扒配牛肝茵黑松露薯泥極厚牛腹扒🤩店員提醒食既時候要逆切,用上菱紋
👧🏻Wodafoodie in Tsim Sha Tsui

💝四道菜晚市套餐 $888

落完單店員就即刻送上餐包,餐包仲係熱辣辣架🫶🏻

《前菜》
✨ 🦪香煎北海道帶子配脆西米,法式香梨及荔枝果蓉

✨ 🐤龍井煙燻鵝肝伴開心果榛子配薯團及血橙醬

《湯》

✨ 🍲牛肝菌湯配白松露油

《主菜》

✨ 🍝香煎西班牙紅蝦扁意粉伴風乾日本車厘茄配火箭菜香草醬

✨ 🥩慢煮美國極級牛腹扒配牛肝茵黑松露薯泥
極厚牛腹扒🤩店員提醒食既時候要逆切,用上菱紋切法,口感會更好。牛腹扒用上慢煮方式烹調,試過順切同逆切,果然逆切會更加滑,每啖都係一大享受😚 好特別既係牛腹扒配上松露醬好夾☺️完全唔洗落鹽都好夠味👍🏻

✨ 🍰綠茶白朱古力慕絲配紅豆雪糕
最後以綠茶mousse cake 作結,同雪糕一齊食好滿足☺️

餐廳環境寬敞舒適,每道菜既擺盤都好精緻☺️服務又好好好貼心,實在慶祝一流💝🫶🏻

📍 Harlan's (尖沙咀)
尖沙咀彌敦道100號The ONE 19樓
2024-04-01 57 瀏覽
上次同老公去過喺尖沙咀The One 19樓嘅Harlan’s 食lunch,已經好鍾意佢嘅維港日景,今次再黎試埋個fine dining先!入到餐廳outdoor area 可以飽覽成個維港夜景,真係好浪漫啊!同老公即刻下卡先! 而我地叫咗兩個set dinner - 4 course $888 per person (2 Appetizers, 1 Main Course & Dessert) 🩷Appetizer 🔸️Cod Fish Skin with Obsiblue Prawn, Caviar擺盤好特別!假冰塊上面有三個小石頭,再擺上鱈魚皮配水晶藍蝦同魚子醬,好精美啊!鱈魚皮好香脆,魚子醬嘅鹹香有濃郁嘅海鮮味,口感好有層次!🔸️ Matsuba Crab Custard, Uni & Shaved Sturgeon Caviar頂層有新鮮海膽及魚子脆片,將脆片打脆混入最底層是松葉蟹肉燉蛋燉蛋一齊食,好鮮甜滑溜好好咪啊! 🔸️Foie Gras, Lemon Grass Ginger Jus & Dark Chocolate Roll呢款鵝肝嘅烹調法係用蒸,第一次係蒸嘅鵝肝原來係超

🩷Appetizer
鱈魚皮好香脆,魚子醬嘅鹹香有濃郁嘅海鮮味,口感好有層次!

呢款鵝肝嘅烹調法係用蒸,第一次係蒸嘅鵝肝原來係超級好食架!蒸嘅鵝肝比起煎鵝肝更香滑,一d都唔油膩。
配埋黑朱古力卷,朱古力嘅甜味同鵝肝嘅油脂融合,真係好美味啊!

🩷Maincourse
🔸️Monkfish Cheek, Pan-Seared Crispy Monkfish Liver
鮟鱇魚臉頰配鮟鱇魚肝,魚嘅肉質好新鮮嫰滑帶點彈性,再配上魚肝,炸左嘅魚肝外脆內軟,真係100分啊!

🔸️M8 Oyster Blade Beef, Oyster Leaf salad with Blue Cheese Dressing
澳洲和牛M8等級嘅牛等於日本A4和牛嘅水準!
5成熟嘅M8牛板腱肉汁鮮嫩,再配埋牡蠣葉沙律同藍芝士醬,食落口更有牛味更juicy!

🍹Pre-dessert - Lime Sorbet
甜品之前飲返杯迷你青檸冰沙好清新,可以清清味蕾。

🩷Dessert
🔸️ Classic Apple Pie with Parma Ham & Meat Floss
甜品係蘋果批,用拿破崙餅底加上蘋果肉同Parma Ham碎,香濃嘅口感帶少少鹹味,又係食唔停口嘅佳作!

2024-03-30 35 瀏覽
香港嘅夜景真係好靚放工特登去Harlan’s 食飯欣賞維港嘅景色 早咗到仲睇到好靚嘅日落餐廳環境好浪漫 好舒適 啱哂拍拖傾吓計Set dinner🥐麵包好軟熟 吸晒牛油嘅香味✨龍井煙燻鵝肝伴開心果榛子配薯團及血橙醬鵝肝味道好濃郁 開心果榛子粒增加口感糯米薯團煙煙韌韌 血橙醬酸酸甜甜✨藍龍蝦沙律配車厘茄,百合及話梅汁藍龍蝦口感彈牙 鮮味配搭百合味道幾特別 加上車厘茄同話梅汁 令鮮味更突出✨牛肝菌湯配白松露油牛肝菌味道香濃 湯入面有牛肝菌粒加上白松露油更加香口✨香煎西班牙紅蝦扁意粉伴風乾日本車厘茄開心果青醬紅蝦蝦味香濃 肉質Creamy龍蝦汁味道好香 意粉都掛滿醬汁表面加上開心果青醬 ✨慢煮美國極級牛腹扒配牛肝菌黑松露薯泥牛腹扒厚切 牛味香濃 肉質粉嫩 黑松露薯泥好香滑 充滿黑松露香氣✨綠茶白朱古力慕絲配紅豆雪糕賣相清新 蛋糕口感軟滑 配搭紅豆雪糕幾特別為呢一餐漫長嘅晚餐作結
香港嘅夜景真係好靚

🥐麵包好軟熟 吸晒牛油嘅香味

✨龍井煙燻鵝肝伴開心果榛子配薯團及血橙醬

鵝肝味道好濃郁 開心果榛子粒增加口感
糯米薯團煙煙韌韌 血橙醬酸酸甜甜

✨藍龍蝦沙律配車厘茄,百合及話梅汁

藍龍蝦口感彈牙 鮮味

黑松露薯泥好香滑 充滿黑松露香氣

✨綠茶白朱古力慕絲配紅豆雪糕

賣相清新 蛋糕口感軟滑 配搭紅豆雪糕幾特別
為呢一餐漫長嘅晚餐作結
這間高級西餐廳多年前已有朋友推介過,一直沒有機會去,這天適逢朋友升職,想選一間環境優美、食物又高質的餐廳好好慶祝一番,這裡成為了不二之選。位於尖沙咀The ONE 19樓,餐廳座擁270度無遮擋的維港海景🌊,室外的露天座位更可近距離眺望遼闊景觀,最適合假日來放鬆一下。中午有Semi Lunch Buffet提供,價錢比我想像中相宜,而且有三道菜非常豐富。𐐂Semi Lunch Buffet𐐚 ($328/位)。Appetizer & Dessert Bar。Appetizer以自助形式無限供應,選擇頗多包括新鮮沙律菜🌱、各式沙律🧁、Parma Ham🥓、煙三文魚🍣、自家製鵝肝醬🪿、餐包🥖等,最特別的是有關東煮,全部均相當有質素,而且餐廳職員會不停refill,確保客人每一道食物都可以嚐盡。沙律共有5款提供,連泰式沙律都有,其餘有蘋果沙律、青瓜沙律、烤南瓜羽衣甘藍沙律和日式椰菜沙律。甜品🧁足足有8至10款供客人細選,小蛋糕賣相都十分精緻,我們幾乎全部都試了一遍,一致認為最好吃的是Raspberry Panna Cotta和Chocolate Mousse Cake。。Main Cours

𐐂Semi Lunch Buffet𐐚 ($328/位)

。Appetizer & Dessert Bar。

。Main Course。

❥ Boston Lobster Tail w/ Spicy Seafood Pesto, Spicy Fried Rice Cake🦞 (+$80)
龍蝦已去殻,龍蝦肉嫩滑且充滿鮮味。年糕口感煙韌有嚼勁,與帶少許辣味的醬汁配搭得宜。

❥ Cajun US Prime Sirloin Steak, Pumpkin & Garlic Confit Purée🥩 (+$100)
選了五分熟Medium,生熟程度剛剛好。牛扒厚厚的三大件,中間呈現粉嫩的顏色,肉汁豐富且肉味濃郁,而南瓜蓉亦香濃甘甜。

除了有優美的打卡環境,餐廳的食物質素亦令人滿意,無論拍拖約會或朋友聚會都非常適合。

◦•◦♡.﹀﹀﹀.♡◦•◦♡.﹀﹀﹀.♡◦•◦♡.﹀﹀﹀.♡◦•◦

𖠿Harlan's @harlans_the_one
𖤣𖤥尖沙咀彌敦道100號The ONE 19樓

味道 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡ ♡
服務 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡ ♡
環境 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡
價錢 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡ ♡
回頭率 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡ ♡

2024-03-28 28 瀏覽
慶祝生日當然要選間又靚又高級既餐廳,可以打卡又可以浪漫一下💕暗黃柔和既燈光,令到成個環境都好舒服,仲可以睇維港景🩵;仲有個露台area 可以出去坐/ 吹下風🩵呢間Harlan 當日有4 course/ 6 course menu,如果係6 course 就有兩個前菜+一個湯+兩個主+一個甜品,好似食左兩個晚餐咁🤣😅 不過我地淺嚐就叫左兩個4 course menu😉😘前菜🦆龍井煙燻鵝肝伴開心果榛子配薯團及血橙醬酸酸甜甜既味道中和左鵝肝既油膩感,龍井煙燻亦增添左鵝肝既另一重味道🦞藍龍蝦沙律配車厘茄,百合及話梅汁半生熟&凍既龍蝦好好味,百合及話梅汁感覺好新穎,幾欣賞🍄牛肝菌湯配白松露油由侍應倒出黎既牛肝菌湯,好有儀式感。湯入面有脆脆既粒粒同埋真材實料既牛肝菌,每飲一啖都好順滑而且濃郁。忍唔住嗌多左幾個麪包主菜🦐香煎西班牙紅蝦扁意粉伴風乾日本車厘茄配火箭菜香草醬紅蝦、海鮮汁同各式香料烹調意粉嘅醬汁掛係每一條彈牙既意粉上,鮮香味難以抵擋,非常濃郁鮮味🥩慢煮美國極級牛腹扒配牛肝菌黑松露薯泥牛腹扒油花雖然較少,但肉味香濃,肉質軟腍牛肝菌黑松露薯泥好濃味 同埋牛腹扒一齊好夾💚綠茶白朱古力慕絲配紅豆雪

🦆龍井煙燻鵝肝伴開心果榛子配薯團及血橙醬

🦞藍龍蝦沙律配車厘茄,百合及話梅汁
半生熟&凍既龍蝦好好味,百合及話梅汁感覺好新穎,幾欣賞

🍄牛肝菌湯配白松露油

🦐香煎西班牙紅蝦扁意粉伴風乾日本車厘茄配火箭菜香草醬

🥩慢煮美國極級牛腹扒配牛肝菌黑松露薯泥
牛腹扒油花雖然較少,但肉味香濃,肉質軟腍
牛肝菌黑松露薯泥好濃味 同埋牛腹扒一齊好夾

💚綠茶白朱古力慕絲配紅豆雪糕
香甜既白朱古力配上既抹茶,慕絲蛋糕上面有D脆脆,口感好豐富
另外仲有原粒紅豆既雪糕
同埋因為預祝生日,餐廳仲寫左happy birthday 俾我tim😘
2024-03-27 70 瀏覽
今日專登預訂咗呢一間位於尖沙咀The One高層維港海景餐廳Harlan’s, 嚟到呢度食晚餐望盡覽維港燈光夜景影相打卡一流而且成間餐廳嘅裝修同氣氛都非常浪漫典雅👍今次叫咗佢哋度兩個唔同嘅晚餐course 一個六個course ($1088)同一個四course 嘅套餐($888) 前菜:香煎北海道帶子配脆西米,法式香梨及荔枝果蓉第一道前菜上嚟就見到餐廳嘅擺盤精美仲儀式感十足,帶子表皮煎至焦糖色而且內裏依然保持到肉質軟嫩多汁,再加上脆西米嘅脆皮配搭食落去十分香口龍井煙燻鵝肝伴開心果榛子伴薯團及血橙醬經過龍井煙燻嘅鵝肝能夠試得出有陣陣茶嘅香氣同甘香味再配搭上血橙醬嘅酸甜果味中和鵝肝嘅肥膩感令到可以喺享受鵝肝嘅同時唔會膩,層次豐富得來非常開胃👍主菜:香煎西班牙紅蝦配扁意粉伴風乾車厘茄香草醬今日最驚喜絕對係係呢一道西班牙紅蝦意粉,紅蝦食落去水嫩甜美,而且蝦頭超多膏再配搭上香濃酸甜嘅車厘茄香草醬非常惹味✨慢煮美國極級牛腹扒配牛肝菌黑松露薯泥今次有牛扒叫咗五成熟,廚師煎得熟度啱啱牛扒表皮焦脆而且肉味濃郁, 切開依然能夠望到依稀嘅大理石油脂紋🤤再加上濃郁嘅牛肝菌黑松露醬超配👍甜品:綠茶白朱古力慕絲

前菜:

香煎北海道帶子配脆西米,法式香梨及荔枝果蓉