星期六下午難得放假,諗住近近地帶毛孩出街放吓電,食埋餐飯先返屋企啦。上網見yoho mall I 地下有幾間餐廳都係寵物友善,而依間餐廳更加係對我嘅荷包友善(最後埋單完全吾係),就走左入去啦。首先講吓服務態度,我地企左係門口成5分鐘都冇人帶位,明明入面間舖有一半都係吉嘅。啲員工見到門口有人等位,都選擇視而不見。到上餐後,明知張枱細吾好放,都吾幫我地擺好啲碟,反而問返我「咁點?」,最後我要自己擺過曬。好啦,終於入到去用手機點埋餐。作為狗奴才嘅我當然係叫左野食比狗狗先。我叫左個香蕉燕麥椰子油窩夫,狗狗平時從不揀食,但輕輕咬左一啖就吾食。咁我就試吓味啦。咬左一啖,舊窩夫仲硬過我條命,冇乜香蕉味,伴碟嘅青蘋果極酸,難怪狗也不吃。於是我決定比多次機會,叫埋另一個菠菜南瓜餅啦。黎到又係勁重黃薑味,口感似擦膠。見冇乜野岩毛孩食,我唯有叫多隻水煮蛋,諗住比少少蛋黃佢食啦,點知上到黎佢煮左隻溫泉蛋,上面仲曬左啲好精緻嘅七味粉添。真係多謝曬講返人類嘅食物,藍青口同埋豬肋骨算不過不失,豬肋骨個肉質都算香軟,吾會太乾。反而薯粒鑊仔令我有啲失望,太過乾身,同埋好咸。飲品方面,我地兩個人都叫左百利甜酒朱古力,算係

飲品方面,我地兩個人都叫左百利甜酒朱古力,算係成餐飯令我地最滿意嘅。賣相同味道都不錯。

黎到依度冇理由吾試埋佢主打嘅窩夫。點知一上餐我真係好懷疑自己叫左啲咩。隻碟得一份窩夫,一盒牛油同埋一球雪糕。說好的藍莓同士多啤梨呢?一切開,佢又冇呃我嘅,啲士多啤梨夾住係窩夫入面咋嘛。窩夫除左暖暖地,口感算鬆軟,但係完全冇味。
總之一句講曬,吾會再幫襯。
(仲有,吾好話自己寵物友善啦,餐廳得門口果張枱比狗仔泊車,又吾比人抱住狗仔,啲野食又難食。想知食環署幾時話餐廳吾比寵物入去,咁其他餐廳又可以嘅?)
2021-05-08
2021-05-04 338 瀏覽
肚餓之際被呢間餐嘅綠色環境吸引左❤️❤️啲食物仲有好多選擇👍🏻⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯①Lumberjacks Breakfast 加$12有埋waffle個waffle外脆內軟好好味!唔會過甜②煙肉薯粒鑊仔 唔會輸嘅組合薯仔好有煙肉香味🤤🤤食唔停口☺️☺️③軟殼蟹露荀南瓜意大利飯嘩係!呢個正呀😚😚軟殼蟹好脆卜卜仲好大件添呀😆😆南瓜飯好香好淋好入味④炸魚薯條配沙律及自製撻撻醬汁炸魚稍為淋左啲無敵撻撻醬配薯條好吸引唔夠喉🤭🤭.............................呢間會再encore⭐️⭐️
肚餓之際被呢間餐嘅綠色環境吸引左❤️❤️
④炸魚薯條配沙律及自製撻撻醬汁
炸魚稍為淋左啲
無敵撻撻醬配薯條好吸引
唔夠喉🤭🤭
.............................
呢間會再encore⭐️⭐️
2021-05-03 177 瀏覽
Green Waffle Diner is a nice and warm place for dining. The food quality is average, even though not very surprising to me. The food sample is nice and appealing as well. The dishes I recommended most is waffle and skillets- of course this American restaurant is well- known for its signature all day breakfast, skillets and deserts- waffle. The drink options are moderately wide, like smoothies and juice which are very healthy.The service quality is fairly good as most of the staffs are nice and p

The service quality is fairly good as most of the staffs are nice and polite, but they can smile more and greet the customers, like Hello and Wellcome in order to show more sincere attitude to the customers. The service efficiency also needs improvement as the staffs should respond more quickly when they see the customers are waiting outside the entrance of the restaurant for about 5 minutes.

Overall this is a nice restaurant for dining even though the food and service quality is fairly good.
  • 窩夫
  • 早晨全餐
朋友早排生日 去左呢間專食waffle既舖頭食飯呢到幾樣野都好吸引 花多眼亂最後揀左一個主菜,一個小食同一個甜品🔆香草欖油野菌偏意粉 $108呢個係全素意粉 好香欖欖油味有啲菇中和下 唔會太膩味道適中 唔會過咸!🔆牛肉粒薯粒鑊仔 baby size$105呢個相當有驚喜!佢係用鑊仔黎上碟一粒粒薯仔粒加牛肉粒 面層仲有芝士同流心蛋撈埋一齊食口感好豐富好似食緊牛肉薯蓉咁😋🔆士多啤梨窩夫至於甜品梗係要嗌佢個自選窩夫要左士多啤梨同香蕉窩夫個味道好好食 個蛋漿食得出係好香而且佢係好脆又帶點煙韌!配埋雪糕食一流🌸味道: 4/5賣相: 4/5呢到環境唔錯 同朋友短聚傾下計 係到食野係幾好既選擇!
朋友早排生日 去左呢間專食waffle既舖頭食飯
呢到幾樣野都好吸引 花多眼亂
最後揀左一個主菜,一個小食同一個甜品

🔆香草欖油野菌偏意粉 $108
呢個係全素意粉 好香欖欖油味
有啲菇中和下 唔會太膩
味道適中 唔會過咸!

🔆牛肉粒薯粒鑊仔 baby size$105

🔆士多啤梨窩夫
至於甜品梗係要嗌佢個自選窩夫
要左士多啤梨同香蕉
窩夫個味道好好食 個蛋漿食得出係好香
而且佢係好脆又帶點煙韌!
配埋雪糕食一流🌸

味道: 4/5
賣相: 4/5
呢到環境唔錯 同朋友短聚傾下計 係到食野係幾好既選擇!

對於患有重度旅遊病的旅人來說,安排一個舌尖上的旅行都是一個不錯的治療方法。今天的主角是東南亞地方的名物-斑蘭葉。談到斑蘭葉,大家可能會立馬想到新加坡的斑蘭蛋糕,不過小妹今次點了斑蘭班戟。等了大概15分鐘,店員徐徐地帶著班戟上檯。 班戟上附上斑蘭味的龍鬚糖,斑蘭味濃,但小妹卻覺得味道偏甜;班戟旁的水果未免過酸;班戟本體鬆軟同時帶有淡淡蛋香,如果小妹點的是「經典斑戟」的話,小妹會給她100分...吃了這個「只見斑蘭之色,而不聞斑蘭之味」的斑蘭班戟,小妹是有丁點失望的。朋友為了安慰小妹就輕輕說了一句:「這家餐廳的名字已提醒你要點窩夫的,哈!」來!是不是很想知道這間餐廳的名字?來!大家看到那束綠色的龍鬚糖時,會否聯想到什麼東西?
今天的主角是東南亞地方的名物-斑蘭葉。

等了大概15分鐘,店員徐徐地帶著班戟上檯。

斑蘭pancake

來!是不是很想知道這間餐廳的名字?
來!大家看到那束綠色的龍鬚糖時,會否聯想到什麼東西?

2021-02-21 656 瀏覽
疫情之前成日過嚟tea time,呢幾日嚟食左次,愈來愈差呢間野,不會再有下次!首先講服務,入面明明好多枱空,企係門口都冇催佢地,等左十分鐘侍應們望到繼續冇人理掛住吹水。入到去落單,揮極手冇人理,繼續吹水,之前已經嚟食左好多次,見冇人理咪叫老細落單囉,點知黑面仲要冇禮貌到不得了,落完叫我 : 下次自己用qr code落單啦!哈,入座冇人講,既然好意思收人10%仲叫人自己落單,西利,真係自助都冇咁嬲!tea time冇乜人,waffle唔係即整都算啦,嚟到仲要硬到呢。ok,當我唔好彩 !咁飲咖啡,叫左一杯latte同一杯熱美式。哇!又酸又澀,奶又唔夠熱又唔夠滑,真係唔知係佢唔識沖定我唔識飲,哈!疫情之前沖咖啡個妹妹沖得好好飲又nice,最近呢幾次嚟先發現佢已經冇做,本身都係因為佢所以成日黎,而家佢冇做就更加唔洗嚟!食物唔講,淨講服務態度已經離曬譜,極度懷疑佢嘅好評係咪刷出嚟!
2021-02-20 629 瀏覽
今日想食waffle,咁就去Yoho Mall嘅Green Waffle。睇咗幾篇最近嘅食評,似乎反應麻麻,所以都係抱住中立嘅態度去食。一向都唔多鍾意佢哋用app落單,反應慢,又唔清晰,order 完彈出’order closed’又冇總數show出嚟。等了又等,一杯咁簡單嘅凍咖啡15分鐘都未來,不禁又(次次都係咁)懷疑到底張單入咗未。結果,兩個sunshine breakfast到。煙肉是凍的,好彩兩隻sunny side up蛋同薯粒係暖。重點waffle,微暖,因為都見佢哋係廚房攤左一陣先上碟,再等waitress 抹完枱(冇人的)先攞過嚟,味道同之前一樣,所以總算滿意。最後,杯普通凍Americano同杯Rocket fuel (mango + pineapple) smoothie係問咗3次之後到咗。建議大家要有非凡嘅耐性同好心情先好去😅

建議大家要有非凡嘅耐性同好心情先好去😅
今日同雞仔入元朗辦年貨,當然要醫肚先。雞仔帶我食這間餐廳,聽聞口碑不錯。一入座,侍應話可用手機QR code下單,於是我們便用手機下單。其中點了紅菜頭牛奶咖啡,在頁面上沒有得選擇凍飲定熱飲,再在修改頁面入面也沒有得選擇,衹可揀奶類,甜度等。雞仔想飲凍的,所以我們揀有冰的。下完單後,有侍應問我們這杯咖啡要凍定熱,我們再回應要凍的。以為事情就過一段落,怎料賣單時,見到有項收費是bar手寫單$2,好奇下問了侍應,她答覆是我們沒有揀咖啡是凍定熱,要用人手寫返,所以收$2。嘩!這一個字真的好貴喎應是書法家寫的,值得收藏?!我們反映QR code下單沒有得選擇,侍應當時話會check下,點知下秒即刻碌了卡,什麼交代也沒有恕小妹孤陋寡聞,食過這麽多餐廳都是第一次被收取這項收費,令我甘拜下風如果這杯咖啡衹有熱飲的,是否應該要注明呢?在此提醒看我食評的你,有意到這餐廳用膳的話,不要用手機QR code下單,叫侍應下單最穩妥,以免胡亂收費,轉嫁消費者身上。說回食物方面,我們點了:炸牛油果$53 - 賣相吸引有果仁碎包住牛油果炸,好香口但略嫌牛油果太淋及有筋,硬少少會較有口感。煙肉薯仔粒鑊仔(細)$84 -

應是書法家寫的,值得收藏?!

說回食物方面,我們點了:
炸牛油果$53 - 賣相吸引
有果仁碎包住牛油果炸,好香口
但略嫌牛油果太淋及有筋,硬少少會較有口感。

煙肉薯仔粒鑊仔(細)$84 - 香噴噴的,但芝士唔夠多,沒有拉絲效果,薯仔粒乾身了少許,好彩有煙肉提升了整體味道

軟殼蟹意大利飯$148 - 意大利飯軟硬適中,食落好creamy,味道不錯
略嫌軟殼蟹較細隻,及唔太香脆

紅菜頭牛奶咖啡及牛奶抹茶 - 2者分別點了少甜,所以味道中規中矩。

另有加一收費!
2021-02-06
2021-01-29 825 瀏覽
星期五,難得與知己嘆下午茶,傾吓計。三人分兩張枱坐(因為限聚令),並立即點餐,吃得津津有味,當然也傾得很暢快。不知過了多久,突然,一位女侍應在我們的桌面單手放下結帳單,並晦氣地加說一句:「有好多客等緊,唔該埋咗張單!」然後極速行開。我們起初懷疑坐得太耐,惹怒了她,所以即刻看看時間,是5:01p.m.,再看看帳單的落單時間,是3:46p.m.,即是我們只坐了一小時十五分鐘!好了,我們從來都不強人所難,當我掏出錢包之際,忍不住問另一位男侍應,問他有沒有用餐時限,他即刻補充說:「冇啊,就算而家再坐幾耐都得。」唉,在逐客令之下,我們絕對不會「賴死唔走」,或許我們的離開可以幫助他們「做多兩枱客」呢,成人之美啊!如果有用餐時限,我們都很準時交枱,從來未試過被人趕走。連快餐店也不如的餐廳,居然還要收取10%服務費,不幫襯也罷!
2021-01-29
2021-01-23 461 瀏覽
今日同朋友想喺yoho簡單食嗰Tea😋 諗起Green waffle嘅薯粒同窩夫🤤 環境又幾舒適,吹吓水嘆個下午茶就啱哂🤣🤣🥑Fried Avocado ($53)係最愛嘅牛油果😍 仲要新煮法,忍唔住要試吓😋 可惜炸唔出嗰種香脆😔 表面沾上杏仁片碎,炸完變得硬😿而唔係脆,更蓋過牛油果原有嘅味道🥺👎🏻🧇鮮果殼物窩夫伴奇亞籽布甸 ($70 Tea Set 包茶/咖啡)保持到平日水準,微微嘅蛋香☺️外面唔算好脆,唔會過濕,口感鬆軟帶煙靭👍🏼 鮮果選料非常好🫐全部都好甜😍 奇亞籽布甸味道偏淡,伴雪糕啱啱好😆🍵班蘭牛奶咖啡 ($53)朋友非常熱愛班蘭,好有期望😌 可惜班蘭味並唔突出,而且咖啡偏酸,整體有少少怪,大失所望😔👎🏻今次試咗新menu🤣但味道就唔太吸引😅 如果想平平安安開開心心食個下午茶😆我諗都係叫waffle或者薯粒好啲🤪🤪

🥑Fried Avocado ($53)

🍵班蘭牛奶咖啡 ($53)

下午茶
2021-01-17 422 瀏覽
是日星期六下午茶時間光顧此店,係我地前面有兩張枱等緊,等位等左半個鐘左右,入到去先發現有3、4張空枱一直冇人執,堆埋一次過先執,個個嘆慢板。我地嗌左兩樣野食,一個waffle一個risotto, 味道還好,但waffle好似條毛巾咁淋, 間舖頭名仲要有waffle呢個字係度,真係呃得下人。最後搵人埋單,搵左第二個人先記得攞張單比我地,然後又冇人肯黎收錢,等到花兒也落了都係冇人理,淨係埋單前前後後都搞左10分鐘。如此這般既服務仲要收10%服務費,間野真係可一不可再,完。

2021-01-17
2020-12-25 649 瀏覽
冇左晚市堂食,想食聖誕餐都只有中午食,見到谷友推薦呢間,我又去食,早一日前 book 定位,去到只等一陣就可入座。 店員按照我要求,安排最佳位置比我,真係好貼心!餐廳除左提供窩夫、pancake, all day breakfast, 原來仲有飯架!我地點左 all day breakfast, 班蘭 pancakes, 仲有比主子既窩夫整體黎講…食物有水準,店員有禮,絕對係好體驗!

整體黎講…食物有水準,店員有禮,
絕對係好體驗!
Lumberjacks breakfast
班蘭pancakes
香蕉燕麥椰子油窩夫配新鮮水果
2020-11-19 994 瀏覽
早前同朋友慶祝生日上Open rice 做research 最後預約了 Green waffle diner 餐廳 今次係第二次光顧呢間餐廳依然保持水準呢間餐廳2人餐係超級之抵食包2人餐湯、前菜、2個主菜、2杯飲品同2個甜品就甘睇文字會覺得好多餐廳都俾到啦!有咩甘抵食呀?呢個餐係令人食到飽到上心口之餘重要係好食嘅 以下係2人餐嘅食物佢個前菜-薯粒係極力推介(不過係偏鹹)佢地嘅主菜同上一次我光顧嘅時候已經唔同左(掩面)我同朋友係餐牌到都睇唔到今次我地點選嘅主菜所以我就唔多介紹(不負責任mode) 總結:我會再光顧呢間餐廳嘅幾點1. 店員親切有禮貌入店前我同職員講 朋友生日可唔可以幫我寫Happy Birthday to ______職員話無問題即刻幫你 Remake2. 落單用手機掃QR code 落單係點選食品嘅時候 有D食物 好似甜品甘 佢有一項寫遲D先送上呢項好貼心 好多時揀定甜點先但唔想同鹹食一齊上 就可以剔番3. 環境乾淨同舒服食物再抵食 環境唔Ok 都唔會想再番去光顧 評分:5分為滿分食物質數:3.5/5 環境:3/5 價錢:3/5 (甘多野食先HK5
早前同朋友慶祝生日
上Open rice 做research
最後預約了 Green waffle diner 餐廳

今次係第二次光顧呢間餐廳
依然保持水準
呢間餐廳2人餐係超級之抵食
包2人餐湯、前菜、2個主菜、2杯飲品同2個甜品
就甘睇文字會覺得好多餐廳都俾到啦!
有咩甘抵食呀?
呢個餐係令人食到飽到上心口之餘重要係好食嘅

以下係2人餐嘅食物

佢個前菜-薯粒係極力推介(不過係偏鹹)

佢地嘅主菜同上一次我光顧嘅時候已經唔同左(掩面)

我同朋友係餐牌到都睇唔到今次我地點選嘅主菜
所以我就唔多介紹(不負責任mode)

總結:
食物再抵食 環境唔Ok 都唔會想再番去光顧

評分:5分為滿分
食物質數:3.5/5
環境:3/5
價錢:3/5 (甘多野食先HK504/2人)
店員服務:3/5
推介指數:3/5
2020-11-17 626 瀏覽
要等人,咁就搵個位hea,yoho mall平日下午真係唔多人,間間餐廳都有位坐唔使等,近近地就去左green waffle,呢度啲下午茶六十幾蚊,價錢唔貴,啲枱又幾濶,都係一個好hea點。點了班蘭窩夫伴鮮果,賣相幾靚。唔知係咪預左多人點呢款,件窩夫唔係即做凍左,之前食午餐係即點即做㗎喎。凍左味道就扣分啦,少少班蘭味,尚算鬆軟。伴碟的士多啤梨同青蘋果極酸,香蕉正常,雲呢拿雪糕好味。另外仲叫左小食併盤,有炸雞翼兩隻,蕃薯條同芝士火腿窩夫,呢個鹹窩夫就幾好,仲熱,夾芝士火腿都無乜失手㗎啦。餐飲點了咖啡,附上奶jar一個自行添加。杯啡……都幾難飲,好似煲左好耐個啲酸味咁,點解㗎,之前食lunch個陣好飲㗎。食物水準下滑,但環境係好坐嘅,黎hea下無妨。
點了班蘭窩夫伴鮮果,賣相幾靚。
餐飲點了咖啡,附上奶jar一個自行添加。

食物水準下滑,但環境係好坐嘅,黎hea下無妨。
2020-11-17
2020-11-04 796 瀏覽
4-11-2020 下午4:45 去食下午茶,人不多,好多空檯。 一位女服務員(中長頭髮)示意一張比較外面位置的檯,但因為有小朋友的關係,想坐比較入面位置的檯。但這位女服務員即刻發脾氣,大力「Bang!」一聲放下玻璃水瓶,表示好不滿要她清理消毒其他檯面。我們沒有指定哪張檯,只是想坐入面位置。但當我們見她原來覺得那樣「辛苦」,都嚇了一跳!我們為了不讓小朋友「驚嚇」,唯有與她說「妳不需發脾氣了,我們走了!」結論:以後「不敢」去了! 都係呢句:今時今日咁嘅服務態度真係...
4-11-2020 下午4:45
去食下午茶,人不多,好多空檯。

結論:以後「不敢」去了!
都係呢句:今時今日咁嘅服務態度真係...