2024-04-25 215 瀏覽
第一次去圍方感覺幾唔錯,商場夠大又好行,商鋪都幾多元化。搵食嚟講一樣多選擇,無論民生定高級都有。呢間韓式餐廳,有晒燒烤爐,裝修新淨靚仔,枱夠大,卡位坐得舒服,未食已經感覺良好。燒肉都幾多花款,仲有店員幫手燒,手法純熟,出品有保證。舞動喵 $42雖然錯重點,但係都想介紹咗舞動喵先。玩味感極重,不停震動,表情趣怪。喵喵造型奶凍都算大隻,旁邊有大量Oreo餅碎,連埋奶凍食,口感豐富。厚切牛舌+水果醬油挑骨雞翼 $238厚切牛舌既厚又大片,燒完會再剪成小塊,直頭覺得自己食緊牛肉,而唔係牛舌。去骨雞翼好食到一個點,烤得香口,調味到位,雞肉爽彈,估你唔到。蔥蒜牛舌 $210大量蔥蒜,口吃來口感滿滿。檸檬鹽花牛舌 $120牛舌調味有花心思,幾香胡椒味,又帶點檸檬既酸香。棉花糖木槿花和牛壽喜燒 $199用棉花糖整壽喜燒幾有諗頭。棉花糖溶化入湯汁中,唔會話好甜,但視覺效果會令人睇得好過癮。最後撈埋蛋漿食,又滑又嫩口,有少少甜香。生蠔牛肉石頭飯 $188石頭飯熱辣辣,即場撈勻牛肉同生蠔仍充滿熱力。生豪唔係蠔豉咁細,勁大隻,撈勻牛肉石頭飯食,好有滿足感。菠蘿梳打 $42西柚乳酸梳打 $42食燒肉飲下梳打,膩
第一次去圍方感覺幾唔錯,商場夠大又好行,商鋪都幾多元化。

搵食嚟講一樣多選擇,無論民生定高級都有。

燒肉都幾多花款,仲有店員幫手燒,手法純熟,出品有保證。

舞動喵 $42

厚切牛舌+水果醬油挑骨雞翼 $238

蔥蒜牛舌 $210
大量蔥蒜,口吃來口感滿滿。

檸檬鹽花牛舌 $120
牛舌調味有花心思,幾香胡椒味,又帶點檸檬既酸香。

棉花糖木槿花和牛壽喜燒 $199

生蠔牛肉石頭飯 $188

菠蘿梳打 $42
西柚乳酸梳打 $42
食燒肉飲下梳打,膩既感覺即刻走晒。
2024-04-22
早幾日去左間期待已久既餐廳~【갈비궁 Galbi Gung 】位於大圍圍方📍裝修簡約又帶有時尚感,以淺木色為主,座位非常闊落,私隱度好高❣️除左環境舒適度好高之外,更令人留下深刻印象既係服務態度,員工態度誠懇有禮貌,亦會幫忙烹調部分食材,完全係5️⃣星級享受🌟😆❥ 棉花糖木槿花和牛壽喜燒 (5件) $198一上枱棉花糖已經加咗入壽喜燒鍋,好IGable🤭💖📸店員加入壽喜燒汁,棉花糖慢慢融開,甜味漸漸滲入壽喜燒汁之中😋店員會幫手烹調和牛,可以安心享受食用過程🥰木槿花和牛非常高質💯🤩肉質細滑,紋理極靚,脂肪比例均勻!另外仲提供埋日本生蛋汁,和牛點埋生蛋汁,超級正🥹令人回味無窮❤️❤️❥ 最上等牛肋骨 $388必點招牌菜!一夾起超長超大塊😱店員會幫忙剪開!牛肋骨好厚肉,脂肪少,肥瘦相間😍肉嫩甘香,有豐富肉汁!燒完點埋醬汁超香口~❥ 和牛牛舌 $178牛舌係薄切,面頭灑左少少蔥花增添香味❣️輕輕一燒已經口感好好 食落好爽口😚❥ 韓牛生牛肉石鍋飯 $188石鍋熱辣辣,有少少飯焦增加口感😋生牛肉口感軟嫩,份量超多!撈埋溫泉蛋蛋汁落石鍋飯一齊食真係超正🥹❥ 荔枝梳打 $42❥ 柚子檸檬梳打 $42食韓燒好需要清
早幾日去左間期待已久既餐廳~
【갈비궁 Galbi Gung 】位於大圍圍方📍

❥ 棉花糖木槿花和牛壽喜燒 (5件) $198
一上枱棉花糖已經加咗入壽喜燒鍋,好IGable🤭💖📸
店員會幫手烹調和牛,可以安心享受食用過程🥰
木槿花和牛非常高質💯🤩肉質細滑,紋理極靚,脂肪比例均勻!

❥ 最上等牛肋骨 $388
必點招牌菜!一夾起超長超大塊😱店員會幫忙剪開!
牛肋骨好厚肉,脂肪少,肥瘦相間😍
肉嫩甘香,有豐富肉汁!燒完點埋醬汁超香口~

❥ 和牛牛舌 $178
牛舌係薄切,面頭灑左少少蔥花增添香味❣️
輕輕一燒已經口感好好 食落好爽口😚

❥ 韓牛生牛肉石鍋飯 $188
石鍋熱辣辣,有少少飯焦增加口感😋
生牛肉口感軟嫩,份量超多!
撈埋溫泉蛋蛋汁落石鍋飯一齊食真係超正🥹

❥ 荔枝梳打 $42
❥ 柚子檸檬梳打 $42
食韓燒好需要清新解膩既飲品😝❤️
梳打系列都大大杯,果香突出,夠清甜🥰
氣泡感十足,好爽!
2024-01-31
自從開咗圍方,這是我回訪很多次的韓式燒肉店,定位比一般的韓燒店更精緻,無論肉質或小菜以及服務員親切度都很好,有專人幫忙烤肉,印象最深刻的就是「最上等牛肋骨」,足足3.3吋長,牛味很濃郁,對了對了,不同部位需要技巧燒烤手法也不同,店員的手勢也是很專業!次序方面,從油脂含量較少的部位如里肌肉開始一直到油花豐富的部位~棉花糖壽喜燒是新品,像雪球般即時製作的棉花糖,慢慢在鍋裏溶化,徐徐倒上特製韓式醬汁,由專人為你煮好,可以根據喜好蘸上蛋液,好吃又有周到服務太好了這裡選用的是上等的韓牛,油花均勻且肉香濃厚,主食方面,生牛肉石鍋飯每一口都是鮮味的幸福,可以根據個人喜好調整牛肉的生熟程度,我自己就鍾意加少少泡菜落去味道更加惹味,配菜還有菠菜和木耳,加上底層飯焦很香口餐廳環境方面也很寬敞,裝潢以天然木為主調,環境夠空間感,有不少卡座適合聚會,餐廳氣氛也是很不錯推介我吃過的:🔺鹽燒和牛牛舌$179🔺最上等牛肋骨$398🔺韓牛生牛肉石鍋飯$188🔺棉花糖木槿花和牛壽喜燒$198飲品方面:我點了荔枝梳打和提子梳打味道都幾清新 唔算好甜下次可能會試吓套餐—————————————————갈비궁 Galbi G

推介我吃過的:

味道都幾清新
唔算好甜
下次可能會試吓套餐

—————————————————

갈비궁 Galbi Gung (大圍)
大圍車公廟路18號圍方3樓331號舖

—————————————————
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
  • 木槿花和牛壽喜燒
  • 荔枝梳打
  • 最上等牛肋肉
2024-04-28 0 瀏覽
🤓 今日同朋友去咗the wai食韓燒,環境氛圍好舒服,幾高級😌👍🏻我哋平日夜晚嚟都幾多客人,好高人氣啊🥰✨ 蔥蒜牛舌呢道菜以厚切嘅牛舌為主,配上蔥同蒜,牛舌肉質鮮嫩,帶有淡淡嘅蔥蒜香味,非常美味🥰✨厚切牛舌+水果醬油挑骨雞翼牛舌的厚切帶來豐富肉質口感,而挑骨雞翼鮮嫩多汁。水果醬油酸甜味道與肉嘅鮮美好match,帶來一種令人驚喜嘅口感🤣🫶🏻✨檸檬鹽花牛舌牛舌肉質嫩滑,配上檸檬鹽花,非常開胃🥹✨棉花糖木槿花和牛壽喜燒(5件)和牛非常鮮嫩多汁,加埋棉花糖,又唔算太甜,幾有特色😍🫶🏻✨生蠔牛肉石頭鍋飯石頭鍋中有新鮮嘅生蠔同牛肉,一起燉煮出濃郁嘅湯汁,再加入飯,讓飯粒吸收湯汁嘅味道,美味又滿足😎✌🏻✨搖搖喵奶凍搖搖喵奶凍帶有奶香同可愛嘅外觀,好qq好啱打卡😳✨青瓜青檸梳打青瓜清香加檸檬嘅酸度相互融合,有清新、解渴嘅感覺🤣✨提子梳打有果香同微酸嘅口感,提子天然甜味同氣泡水嘅氣爽口感相結合,帶來一份清新嘅味覺體驗👍🏻😆😆

✨ 蔥蒜牛舌

✨厚切牛舌+水果醬油挑骨雞翼

✨檸檬鹽花牛舌
牛舌肉質嫩滑,配上檸檬鹽花,非常開胃🥹

✨棉花糖木槿花和牛壽喜燒(5件)
和牛非常鮮嫩多汁,加埋棉花糖,又唔算太甜,幾有特色😍🫶🏻

✨生蠔牛肉石頭鍋飯

✨搖搖喵奶凍
搖搖喵奶凍帶有奶香同可愛嘅外觀,好qq好啱打卡😳

✨青瓜青檸梳打
青瓜清香加檸檬嘅酸度相互融合,有清新、解渴嘅感覺🤣

✨提子梳打
2024-04-24 77 瀏覽
第一次去大圍圍方原來好多食肆餐廳今次同朋友試了這間主打高級牛肉的韓燒갈비궁 Galbi Gung裝修有格調,多以卡位為主,寬敞又私隱度十足▪️蔥蒜牛舌($210)牛舌超長超薄,上面舖滿蒜蓉輕輕一燒卷起,口感很爽嫩,充滿蒜香▪️厚切牛舌+水果醬油挑骨雞翼($238)厚舌好厚切,燒到邊位微焦,口感很彈牙雞翼最愛燒到外皮金黃,無骨啖啖肉▪️檸檬鹽花牛舌($120)牛舌上灑滿檸檬鹽,口感上會比剛才兩款較嫩口▪️生蠔牛肉石頭鍋飯($188)生蠔好吸晴,大大隻肥美又飽滿,鮮嫩多汁石頭鍋飯加入牛肉碎,又香又好味,最驚喜是有飯焦▪️棉花糖木槿花和牛壽喜燒($198/5件)超有擺盤的棉花糖,店員會慢慢煮溶再淋上壽喜燒醬汁,味道香甜;而牛肉用上韓牛木槿花和牛,店肉會幫忙處理,沾滿醬汁同蛋液,口感細嫩無比▪️搖榣喵奶涷($42)奶凍超級適合打卡,Q彈Q彈超可愛,帶香濃奶香,可以拌上oreo 碎食用,別有一番滋味▪️菠蘿梳打($42)▪️青檸檬梳打($42)兩杯好都好清爽,燒肉後解解膩
第一次去大圍圍方
原來好多食肆餐廳
今次同朋友試了這間主打高級牛肉的韓燒
갈비궁 Galbi Gung
裝修有格調,多以卡位為主,寬敞又私隱度十足

▪️蔥蒜牛舌($210)
牛舌超長超薄,上面舖滿蒜蓉
輕輕一燒卷起,口感很爽嫩,充滿蒜香

▪️厚切牛舌+水果醬油挑骨雞翼($238)
厚舌好厚切,燒到邊位微焦,口感很彈牙
雞翼最愛燒到外皮金黃,無骨啖啖肉

▪️檸檬鹽花牛舌($120)
牛舌上灑滿檸檬鹽,口感上會比剛才兩款較嫩口

▪️生蠔牛肉石頭鍋飯($188)
生蠔好吸晴,大大隻肥美又飽滿,鮮嫩多汁
石頭鍋飯加入牛肉碎,又香又好味,最驚喜是有飯焦

▪️棉花糖木槿花和牛壽喜燒($198/5件)

▪️搖榣喵奶涷($42)

▪️菠蘿梳打($42)
▪️青檸檬梳打($42)
兩杯好都好清爽,燒肉後解解膩
2024-04-23 42 瀏覽
人均$200起|大圍|韓國菜|갈비궁 Galbi Gung最近在大圍發現了一家人氣韓國料理-Galbi Gung先來一杯青檸檬梳打和西柚乳酸蘇打🍋不是太甜,好解渴呀裡面還有青瓜🥒,好神奇的配搭👀🥤西柚乳酸蘇打這個記得把底部的糖漿弄勻,配上蘇打水還有乳酸,巨好喝!先來炫這個超好吃的棉花糖壽喜燒這個可以說是烤肉界的天花板!超巨大的棉花糖端上桌的時候都把我們嚇傻了😂提提大家可以請店員給你們烤肉再也不怕地獄廚師了吃這個之前,一定要把雞蛋打好牛肉和雞蛋真的是最搭配的菜加上焦糖化的棉花糖,牛肉真的在口中融化掉了😭😭😭😭這裡的牛肉好吃的要哭了😭😭😭😭😭😭😭🦪生蠔牛肉石頭飯我們也點了主食,生蠔🦪超大隻的,而且好鮮甜喔,這個石頭鍋飯也是可以請店員過來料理的喔,沒想到這裡雙手也可以得到解放喔😭小姊姊教我們一定要先讓石鍋飯靜止,待牛肉熟了、飯焦形成了才弄。那個飯焦真的絕了❤️這次朋友點了和牛牛舌系列餐牌中的3款牛舌產品: 蔥蒜、厚切還有鹽花牛舌🐂我最愛的是蔥蒜牛舌,那是舖得厚厚的一層蔥蒜,味道超級吸引人欸,肉質也很彈牙🤞厚切的牛舌還可以配上🧀起司和鹽巴來吃,各有風味,不過我最推的還是這個蔥蒜牛舌。🍅水果醬油挑
人均$200起|大圍|韓國菜|갈비궁 Galbi Gung
最近在大圍發現了一家人氣韓國料理-Galbi Gung

先來一杯青檸檬梳打和西柚乳酸蘇打
🍋
不是太甜,好解渴呀
裡面還有青瓜🥒,好神奇的配搭👀
🥤
西柚乳酸蘇打
這個記得把底部的糖漿弄勻,配上蘇打水還有乳酸,巨好喝!

先來炫這個超好吃的棉花糖壽喜燒
這個可以說是烤肉界的天花板!
超巨大的棉花糖端上桌的時候都把我們嚇傻了😂

提提大家可以請店員給你們烤肉
再也不怕地獄廚師
吃這個之前,一定要把雞蛋打好
牛肉和雞蛋真的是最搭配的菜
加上焦糖化的棉花糖,牛肉真的在口中融化掉了😭😭😭😭
這裡的牛肉好吃的要哭了😭😭😭😭😭😭😭

🦪生蠔牛肉石頭飯
那個飯焦真的絕了❤️

🍅水果醬油挑骨雞翼🐔
醬油加入了水果風味,甜甜的好吃極了
而且骨頭都跟你挑好了,是懶人至愛,這次雞翼和厚切牛舌都是拼盤,一定要來嚐嚐喔。

舞動喵甜品🍧
這個萌萌可愛😍的貓咪布丁🍮也是鎮店之寶,香甜的牛奶味布丁加上曲奇🍪碎,輕輕一搖他就會”duang” 的擺動,這麼可愛的小貓咪你們有捨得吃嗎🍽️

——————為食分界線——————
📍 갈비궁 Galbi Gung
大圍車公廟路18號圍方3樓331號舖

人均消費: $200
#mariofatfat #foodie #hkfoodie #galbigung #牛肋骨 #韓式餐廳 #韓國菜 #圍方 #新餐廳 #koreanfood #koreancuisine #korean #美食 #foodie #hkfoodie #棉花糖壽喜燒 #壽喜燒 #牛舌 #舞動喵 #香港 #香港美食 #週末好去處 #香港好去處 #食好西 #探店 #香港探店 @galbigung
上次經過圍方商場逛街時,已經很想品嚐這間新開的燒肉店,今次跟同樣愛吃牛舌的朋友一起來品嚐幾款牛舌菜式。餐廳裝潢以木系木色為主,進門後的走廊座位用了很多木條屏風間隔,梳化卡位寬敞亦坐得舒適。一入座店員會自動擺上五款韓式地道涼拌前菜,有涼拌芽菜菠菜、泡菜、醃辣蘿蔔絲、薯仔及涼拌海帶,爐上還準備了用錫紙兜盛着的芝士粟米,如果喜歡還可以加$40 無限添吃配菜。最欣賞是餐廳網燒爐很夠火候,店員服務其實亦很細心,會主動提議換烤網及幫忙燒煮,而選材優質相信就是平日晚上時間,入座率很高的原因。【舞動喵甜品】(HKD$42)貓喵造型實在超萌,打卡可愛又吸睛,質感像花奶味道的布甸,口感嫩滑軟身,搖晃下很有動感療癒感滿滿,加上Oreo餅碎,每一啖入口都很有口感,喜歡Oreo味道的朋友一定不要錯過。【棉花糖木槿花和牛壽喜燒(5件)】(HKD$198)店內名物之一,選用了木槿花和牛,店員會即席為你烹調,像雲朵般的棉花糖上,淋下秘製壽喜燒醬油起鑊,棉花糖慢慢在鍋裏溶化,先煮香和牛,瞬間充斥著香味,入口醬汁帶甜,和牛壽喜燒肉質軟嫩,可以根據喜好蘸上蛋黃液及夾上蔥花,更滑嫩。【蔥蒜牛舌】(HKD$210)蔥蒜厚厚的一

【舞動喵甜品】(HKD$42)
舞動喵甜品
【棉花糖木槿花和牛壽喜燒(5件)】(HKD$198)

棉花糖木槿花和牛壽喜燒
【蔥蒜牛舌】(HKD$210)

蔥蒜厚厚的一層鋪在牛舌上,放在網燒爐燒時真的需要點技巧,店員看到我們雞手鴨腳馬上來幫忙燒,店員將牛舌燒至香脆後,會把牛舌卷著滿滿的蔥蒜,入口很驚喜的是,蔥蒜沒有搶走牛肉的味道,入口肉質很細膩柔軟,而且牛味是幾款中最濃味,是一道令人回味的菜式,推薦。
蔥蒜牛舌
【檸檬鹽花牛舌】(HKD$120)
是薄片的牛舌,所以建議要先用夾子拿著輕輕燒一燒,再拿起才放在燒網上,很有咬口,加上檸檬汁來吃,真是提升了不少肉味。
檸檬鹽花牛舌
【厚切牛舌+水果醬油挑骨雞翼】(HKD$238)

厚身的牛舌有一面切成網紋,入口口感很爽脆,也不油膩。

挑了骨的雞翼,吃得方便,以濟州秘製水果醬油醃製,我喜歡燒得焦香一點,外脆內軟,雞翼入口嫩滑,酸酸甜甜的水果醬油味道較清新。
厚切牛舌+水果醬油挑骨雞翼
【生蠔牛肉石頭飯】(HKD$188)

用上了保溫度極高的石鍋,冒住白煙店員會幫忙撈勻,石鍋內除了主打的生蠔外,更有生牛肉絲,配上很多蔥花及薑絲,3隻生蠔都脹卜卜,米飯入口暖笠笠有不少飯焦,增添了香口的口感。
生蠔牛肉石頭飯
【茘枝梳打】(HKD$42)
茘枝水果很香甜,有兩粒香甜的茘枝,氣泡感十足,解膩又清新。

【菠蘿梳打】(HKD$42)
菠蘿梳打味道輕盈又清新,裡面更有兩片菠蘿肉,解渴真不錯。
〔갈비궁 Galbi Gung〕@galbigung
🇭🇰香港新界大圍車公廟路18號圍方3樓331號舖
Shop 331, 3/F, The Wai, 18 Che Kung Miu Road, Tai Wai, N.T., Hong Kong
2024-04-11
舞動喵甜品
棉花糖木槿花和牛壽喜燒
蔥蒜牛舌
檸檬鹽花牛舌
厚切牛舌+水果醬油挑骨雞翼
2024-04-19 14 瀏覽
👧🏻美味韓式燒肉餐廳👅❤️-大圍既圍方係新商場 當然亦有好多新美食🤤今次同朋友去左Galbi Gung想韓式燒肉❤️Galbi Gung既裝潢簡約 座位好闊落 坐得好舒服👍🏻另外職員既服務態度好好 每次上菜都會為你介紹食物🫡有朋友唔小心整跌筷子都勁快見到 拎紙巾同濕紙巾比我地清潔😆👏🏻🍴蔥蒜牛舌🍴檸檬鹽花牛舌🍴厚切牛舌+水果醬油挑骨雞翼係餐廳新推出既系列🤤中意食牛舌既我點會錯過 蔥蒜牛舌有大量既蔥蒜係面 食個時好香蔥蒜味 牛舌好好咬勁同好多肉汁👍🏻 另外檸檬鹽花牛舌既配搭好夾 呢個牛舌更係嫩滑無筋❤️另外選擇困難既朋友亦都可以叫厚切牛舌+水果醬油挑骨雞翼 除左有好厚切既美味牛舌 仲有用水果醬油醃 好入味挑骨雞翼 同少少既蔬菜拼盤 每樣都可以試到😆👏🏻🍴棉花糖壽喜燒上枱後會有職員幫你煮 睇住棉花糖融化好治癒🥰因為有棉花糖壽喜燒汁會有少少既甜味 連埋雞蛋同和牛食 美道一流👍🏻🍴生蠔牛肉石頭飯好足料既生蠔牛肉石頭飯 有3隻大大隻既生蠔 同大量切條既牛肉 重點係仲有飯焦係底! 😍😍😍而上枱個時仲冒緊煙 但唔洗擔心🤣呢度既職員好貼心 比你影完相之後就會幫你撈埋🍴舞動喵甜品食完飯之後緊係要食甜品 好得
👧🏻美味韓式燒肉餐廳👅❤️

🍴蔥蒜牛舌
🍴檸檬鹽花牛舌
🍴厚切牛舌+水果醬油挑骨雞翼

🍴棉花糖壽喜燒

🍴生蠔牛肉石頭飯

🍴舞動喵甜品
食完飯之後緊係要食甜品 好得意既甜品 上面有隻好動L既貓貓 下面就係一d orea碎 連埋一齊食 好滿足🤤

🥤荔枝梳打
🥤青瓜青檸檬梳打
2款都好解渴 青瓜青檸檬梳打仲係新出既口味 好freshhhhh~

📍Galbi Gung @大圍車公廟路18號圍方3樓331號舖
2024-04-18 27 瀏覽
圍方呢間餐廳主打新派韓國菜食物質素.服務.環境嘅舒適度都有水準見到推出新Menu屋企人好鍾意食牛舌,即刻話要試下✨和牛牛舌系列試咗其中三款.味道同口感各有特色▫️蔥蒜牛舌包着大量蔥蒜.店員主動有技巧咁幫我地燒唔會令裡面嘅蔥蒜散哂.十分香口▫️厚切牛舌 + 水果醬油挑骨雞翼厚厚嘅牛舌.口感爽彈好Juicy現上起骨嘅雞翼,啖啖肉好嫩滑▫️ 檸檬鹽花牛舌呢款薄身嘅口感.灑上檸檬鹽花.味道唔錯✨棉花糖和牛壽喜燒睇住棉花糖,溶化於湯底之中一片片和牛吸收哂壽喜燒嘅鮮甜味沾上蛋汁又香滑✨生蠔牛肉石頭鍋飯熱辣辣嘅石鍋飯加入牛肉同飽滿嘅生蠔食到底層仲有香脆嘅飯焦✨舞動喵甜品甜品賣相好可愛震騰騰滑溜溜嘅貓咪加上Oreo碎,唔捨得食呀✨提子梳打 . 菠蘿梳打加入新鮮水果,香甜.冰凍又夠汽完美滿足的一餐
圍方呢間餐廳主打新派韓國菜
食物質素.服務.環境嘅舒適度都有水準

見到推出新Menu
屋企人好鍾意食牛舌,即刻話要試下

✨和牛牛舌系列
試咗其中三款.味道同口感各有特色
▫️蔥蒜牛舌
包着大量蔥蒜.店員主動有技巧咁幫我地燒

唔會令裡面嘅蔥蒜散哂.十分香口
▫️厚切牛舌 + 水果醬油挑骨雞翼

厚厚嘅牛舌.口感爽彈好Juicy
現上起骨嘅雞翼,啖啖肉好嫩滑
▫️ 檸檬鹽花牛舌
呢款薄身嘅口感.灑上檸檬鹽花.味道唔錯

✨棉花糖和牛壽喜燒
睇住棉花糖,溶化於湯底之中
一片片和牛吸收哂壽喜燒嘅鮮甜味
沾上蛋汁又香滑

✨生蠔牛肉石頭鍋飯
熱辣辣嘅石鍋飯加入牛肉同飽滿嘅生蠔

食到底層仲有香脆嘅飯焦

✨舞動喵甜品
甜品賣相好可愛
震騰騰滑溜溜嘅貓咪
加上Oreo碎,唔捨得食呀

✨提子梳打 . 菠蘿梳打
加入新鮮水果,香甜.冰凍又夠汽

完美滿足的一餐
2024-04-15
圍方開咗一排都仲好熱鬧 好在有得網上遙距攞位 等到餐廳打電話嚟先入座🫶🏻 一入去叫完嘢食就上咗四碟前菜先 然後慢慢逐一上菜 成個體驗令我哋好滿足😝最推介嘅係生牛肉拌雞蛋嘅石頭鍋飯 食落去暖笠笠 拌飯食到最後仲有啲脆口嘅飯焦😋 和牛肉質嫩滑 油花分明 真係流曬口水🤤二人份:· 和牛特選(和牛牛舌、和牛上肋肉、極上牛小排、和牛肋眼上蓋) 配木槿牛肉飯$265 Piggies指數:🐷🐷🐷🐷· 1++韓牛石鍋飯$188 🐷🐷🐷🐷🐷· 柚子青檬梳打 $42 🐷🐷🐷· 韓式前菜 FREE 🐷🐷🐷🐷🥩 갈비궁Galbi Gung 📍 大圍車公廟路18號圍方3樓331號舖🔍 @galbigung #piggies_食大圍#piggies_食韓國菜

二人份:

· 和牛特選(和牛牛舌、和牛上肋肉、極上牛小排、和
牛肋眼上蓋) 配木槿牛肉飯$265
Piggies指數:🐷🐷🐷🐷

和牛特選(和牛牛舌、和牛上肋肉、極上牛小排、和牛肋眼上蓋)

木槿牛肉飯

📍 大圍車公廟路18號圍方3樓331號舖
🔍 @galbigung

#piggies_食大圍#piggies_食韓國菜
2024-02-24
和牛特選(和牛牛舌、和牛上肋肉、極上牛小排、和牛肋眼上蓋)
木槿牛肉飯
1++韓牛石鍋飯
韓式前菜
2024-04-14 35 瀏覽
食店: Galbi Gung 高級燒肉店 @ 大圍 張梁點餐👦🏻👧🏻1)$198《棉花糖木槿花和牛壽喜燒》評分(10分滿分):8️⃣食評💬:大大個棉花糖喺個火爐上面,再淋汁落去,令棉花糖同壽喜燒汁融為一體,牛肉鮮嫩多汁,再沾上滿滿的蛋液,正!2)$188《生蠔牛肉石頭飯》評分(10分滿分):8️⃣食評💬:將牛肉、薑絲、蔥搞拌,口感豐富,3隻蠔都大大隻好鮮甜~3)$210《蔥蒜牛舌》評分(10分滿分):8️⃣食評💬:鍾意重口味嘅一定要食,爆多蒜蓉,燒完之後變咗牛肉卷,包住啲蔥蒜,大滿足!4)$120《檸檬鹽花牛舌》評分(10分滿分):8️⃣食評💬:配上檸檬係Fresh嘅感覺,食到油脂但又唔膩嘅感覺~5)$238《厚切牛舌+水果醬油挑骨雞翼》評分(10分滿分):8️⃣食評💬:呢塊厚切好爽口,柔嫩有彈性,就好似同隻牛輕輕一吻咁😆條骨雞翼都燒得得好好食,外脆內嫩好juicy!6)$42《搖搖喵奶凍》評分(10分滿分):8️⃣食評💬:好cute嘅喵咪造型甜品😽動L動L咁,味道係牛奶味,點埋朱古力碎有啲似Oreo布甸~7)$42《乳酸梳打》評分(10分滿分):8️⃣食評💬:嗌咗西柚乳酸同荔枝,大大杯解渴!P.S 值得一讚嘅
食店: Galbi Gung 高級燒肉店 @ 大圍

5)$238《厚切牛舌+水果醬油挑骨雞翼》

6)$42《搖搖喵奶凍》

7)$42《乳酸梳打》
評分(10分滿分):8️⃣
食評💬:嗌咗西柚乳酸同荔枝,大大杯解渴!

P.S 值得一讚嘅係,staff都好有耐心同禮貌,會幫手燒肉,完全可以輕輕鬆鬆咁食一餐😆
2024-04-11 33 瀏覽
갈비궁 Galbi Gung係間位於圍方嘅韓燒餐廳,兩排卡位寬敞舒適,店員服務態度良好,會主動幫忙燒,食客可以做懶人等食,又唔怕燒到過哂火喉!🔹蔥蒜牛舌大大片牛舌上放滿蔥蒜,好彩有店員幫手燒,咁多蒜真係要啲技巧,燒完之後成塊牛舌卷住蔥蒜食超惹味呢🔹厚切牛舌+水果醬油挑骨雞翼呢款厚切牛舌燒完富有彈性,而且軟嫩多汁,口感最豐富!仲有幾隻去骨雞翼,直接放上網燒就可以,燒完啖啖肉,餐廳用上水果醬油醃製,味道甜甜地幾好味🔹檸檬鹽花牛舌薄片牛舌口感爽口彈牙,燒完沾少少檸檬汁係完美配搭🔹棉花糖壽喜燒賣相好別緻,鍋上有舊好似雲朵嘅棉花糖,棉花糖溶入湯底後令湯底甜度提升,再加入和牛入去煮熟,最後將牛肉點埋蛋汁食一流,幾特別又夠哂儀式感🔹生蠔牛肉石頭飯有3大隻肥美生蠔,口感飽滿,熱騰騰石鍋內仲有牛肉、薑絲同碎蔥,拌勻食非常美味,石鍋夠熱關係,底部有好多飯焦,香脆可口🔹舞動喵甜品貓貓造型嘅甜品非常可愛,貓貓係布甸嚟,質感軟身,搖搖下好有動感,望住佢好治癒,可沾上Oreo碎食,增添口感

🔹蔥蒜牛舌

🔹厚切牛舌+水果醬油挑骨雞翼

🔹檸檬鹽花牛舌
薄片牛舌口感爽口彈牙,燒完沾少少檸檬汁係完美配搭

🔹棉花糖壽喜燒

🔹生蠔牛肉石頭飯

🔹舞動喵甜品
2024-04-10 32 瀏覽
第一次打食評,因為呢度侍應嘅服務差得好離譜!完全俾錢買難受!粉紅色頭髮嗰位侍應全程黑口黑面,超級冇禮貌,唔單止燒燶鰻魚,你望住佢,佢會怒啤返轉頭,好似得罪佢全家咁,想受氣嘅話就去幫襯啦!整體食物質素可以接受,只係服務差得太緊要,影響咗食飯嘅氣氛,我哋每次叫侍應都戰戰兢兢,因為會被啤返轉頭。麻煩餐廳管理層認真睇睇呢班侍應嘅服務質素。想人流港消費,香港嘅餐廳真係要加油,咁嘅質素冇人會再去香港餐廳消費。

2024-04-09 27 瀏覽
復活節假期見天氣幾好就同朋友去踩單車,踩完單車去大圍唔知食乜好,就去咗圍方The Wai 搵嘢食,見到呢間韓國菜幾吸引,就決定試吓!個位仲坐得好舒服添!我哋冇揀set, 因為個set有啲貴又冇好多想食嘅野,所以揀A la carte,食左棉花糖壽喜燒,韓牛石頭鍋飯,海鮮煎餅,雪濃湯,挑骨雞翼同上等牛肋骨,佢嘅前菜好好味尤其是係泡菜,有食返喺韓國食嘅感覺,係我鍾意有甜味嘅泡菜,感覺好新鮮!😋棉花糖壽喜燒非常IG..able, 棉花糖唔算好甜,不過肉就比較薄同埋少少”鞋”,但係加埋蛋都唔錯😋上等牛肋骨店舖推介菜式,肉質非常好,店員仲幫手剪開啲肉,不過唔同其他韓式餐廳有人幫你燒肉,好有牛味又有肉汁,不過份量比較少,四個人食好似有少少唔夠😋韓牛石頭鍋飯石頭鍋飯有少少飯焦好香口,味道唔錯,飯量算多,韓牛都好食不過份量較少,如果多啲牛比較好,可以自行選加幾多醬汁,店員會幫你撈😋挑骨雞翼肉質鮮嫩,有少少醬油味加水果甜味,推介!😋雪濃湯雪濃湯原來有配飯,但係唔夠牛味,胡椒味較重,啲肉都幾好食,裏面仲有韓式細麵,超爆肚😋海鮮煎餅煎餅份量好大,好多海鮮,魷魚好彈牙,好抵食,原本以為份量唔夠食完超飽,有男士

😋棉花糖壽喜燒

😋上等牛肋骨

😋韓牛石頭鍋飯

😋挑骨雞翼
肉質鮮嫩,有少少醬油味加水果甜味,推介!

😋雪濃湯

😋海鮮煎餅
煎餅份量好大,好多海鮮,魷魚好彈牙,好抵食,原本以為份量唔夠食完超飽,有男士必叫
2024-03-30
2024-04-08 48 瀏覽
🔹棉花糖木槿花和牛壽喜燒非常吸晴打卡必點👀全程由服務員主理五片厚薄剛好的和牛片除壽喜燒汁外 加埋棉花糖嘅甜味配埋日本蛋汁同蔥絲好淋好滑 入口即溶🔹最上級牛肋骨呢個都係店家嘅其中一個王牌👑牛肋骨上碟是超長一條服務員會幫忙剪細比起壽喜燒和牛 更有牛味🔹 和牛牛舌(鹽燒)呢款較有口感 有趙頭個人覺得適合食完牛肋骨先食🔹1++韓牛生牛肉石鍋飯澱粉質係不可缺少的韓式嘅石鍋飯配料加埋極高級嘅1++韓牛熱辣辣又有飯焦 正👍🏻🔹荔枝梳打 & 提子梳打我應該太鍾意依間泡菜所以加咗$40無限refill小菜值得的!

🔹棉花糖木槿花和牛壽喜燒

呢個都係店家嘅其中一個王牌👑
牛肋骨上碟是超長一條
服務員會幫忙剪細
比起壽喜燒和牛 更有牛味

🔹 和牛牛舌(鹽燒)
呢款較有口感 有趙頭
個人覺得適合食完牛肋骨先食