2024-02-03 206 瀏覽
走入呢間咖啡店,馬上就被那咖啡既香氣迷住咗!店員推薦嘅ETHIOPIA咖啡,話係帶fruit note,真心不錯,飲落去就似係口中爆開嘅水果盛宴,清新得來又夾帶著淡淡嘅苦味,好match我嘅口味。試咗兩款卷蛋蛋糕,黑芝麻卷蛋嘅賣相吸引,一啖咬落係有層次感嘅口感,香滑既黑芝麻夾帶著微微嘅甜,同個清新忌廉點滴融合,食落絕對係順滑得黎又不太甜膩。轉戰抹茶卷蛋,嗰層抹茶醬包圍住外層,視覺同味覺雙重享受。蛋糕本身綿軟,配合濃郁嘅抹茶,口感香滑唔膩,簡直係match到爆!一次過滿足到對抹茶所有嘅嚮往。環境舒適,店員又nice,呢度絕對係我心目中深水埗嘅美食藏寶地,同朋友聚舊或者一個人靜靜嘅嚐咖啡時光,都一樣得,記得帶埋味蕾一齊嚟場冒險吧!🍰☕️🍵

2023-11-21 263 瀏覽
遠遠望去,已經見到一大條排隊的人龍,然而戶外高溫都沒有減去人們等待的興致,亦更加鞏固了我要進去喝咖啡的決心😂(最後大概等了半小時左右~).進去點餐時,咖啡師都好細心地講解同推薦飲品食物,而我和友人最後選了Brazil hkd65(友人品評:這就是精品咖啡)Colombia Cold hkd75(雖然不懂細緻的形容,但味道絕對和平時打卡喝的cafe不同,超適合把它調製成blacke coffee喝(雖然我有加奶😂)咖啡豆亦十分香!👉🏻但沒有嘗到蛋糕是真的有點可惜~但因為早前的午餐實在太飽😤也是沒辦法👈🏻.並幸好可以坐在靠窗的位置!過了一個十分閑閒的下午。☁️
Brazil hkd65(友人品評:這就是精品咖啡)
並幸好可以坐在靠窗的位置!
過了一個十分閑閒的下午。☁️
2023-09-17 263 瀏覽
Sham Shui Po has recently become a haven for new cafés and coffee shops. Located on a lively corner of an already buzzing neighbourhood, at the intersection of Tainan Street and Shek Kip Mei street, Flow provides coffee with only single origin coffee bean since July 2020, together with other coffee shops within the “new Brooklyn” district of Sham Shui Po.Flow regularly changes its coffee bean menu and bar table seating, hoping to provide an Omakase-like coffee experience to all the coffee lovers

Flow regularly changes its coffee bean menu and bar table seating, hoping to provide an Omakase-like coffee experience to all the coffee lovers.

They will bring along their bean menu for you to pick your own favourite bean. This time I picked Costa Rica- Ca Martin, and then chose to have dirty from it.

Tasting notes:
【Origin】Costa Rica
【Varieties】Centroamericano
【Processing】Anaerobic Natural
【Roasting Level】Light Roast
【Flavour】Marraschino Cherry

Flow gave me a peaceful environment. There was a foreigner and a local lady working on their notebook.

A perfect weekend in Hong Kong.
2023-07-18 336 瀏覽
一直聞說位於深水埗的Flow手沖很不錯,終於有機會去朝聖喇(っ´∀`)っ☕️🌟𝔼𝕥𝕙𝕚𝕠𝕡𝕚𝕒 $𝟡𝟘ᴘᴇᴀᴄʜ, ᴡɪʟᴅ ʜᴏɴᴇʏ, ꜰʟᴏʀᴀʟ想飲Decaf的我,店員體貼地提議了我試試Half-shot Americano🥰Barista手勢的確很好,入口先喝到蜜桃的果酸香,隨後是一份甘甜;再放涼一點,野生的蜂蜜喝起來還有點酒味似的,不知道這形容是否適合,請多多包涵σ(・ ・`*)🌟ℙ𝕚𝕤𝕥𝕒𝕔𝕙𝕚𝕠喝咖啡當然要配一份甜品,這裡有很多卷蛋的款式提供,為免攝取太多咖啡因,所以選了開心果,意想不到是日的MVP🏅卷蛋濕潤度適中且軟綿綿的,散發淡淡果仁的香甜;蛋糕體與鮮滑忌廉的中間,有一層非常濃郁的開心果醬,令人眼前一亮😍忌廉裡還夾雜了軟黏的麻糬,一個人輕鬆K.O.冇難度( •̀֊•́ ) ̖́-⭐️𝕄𝕒𝕥𝕔𝕙𝕒⭐️𝕋𝕚𝕣𝕒𝕞𝕚𝕤𝕦兩款卷蛋都淋上了一層醬,只是稍稍淺嚐蛋糕體的我覺得兩者的茶香和啡味也很突出,好像也很不錯呢.ᐟ.ᐟ每人一杯啡加一件蛋卷,三人消費合共$395,以香港手沖咖啡來說也算物有所值,有機會還會想再來真真正正歎一杯手沖🤎誠意推介給愛啡之人( ͜♡・ω・) ͜♡

🌟𝔼𝕥𝕙𝕚𝕠𝕡𝕚𝕒 $𝟡𝟘
ᴘᴇᴀᴄʜ, ᴡɪʟᴅ ʜᴏɴᴇʏ, ꜰʟᴏʀᴀʟ

🌟ℙ𝕚𝕤𝕥𝕒𝕔𝕙𝕚𝕠

⭐️𝕄𝕒𝕥𝕔𝕙𝕒
⭐️𝕋𝕚𝕣𝕒𝕞𝕚𝕤𝕦

2023-05-05 517 瀏覽
假日下午想飲咖嘛,見到門面都幾吸引,所以同朋友來試下,首先,meau 係全英文,沒得揀咖啡☕️種類(套餐原因),所以就算啦,揀左齋啡就算,等餐時間都正常,齋啡到,一啖,嘩,好酸,跟住問下,哦,「巴西」咖啡,偏酸(我心諗,丫咖啡師,你係唔係應該講清楚我聽呢,我係勁唔中意酸味咖啡),都算啦,問:可唔可以俾啲奶同糖我呢?咖啡師:我地呢間鋪頭沒糖..😳,完全o咀,沒糖,除左價錢貴,我唔通一定要中意酸咖啡?心知中伏…😫😫另外一個酸麵包🥯,番茄🍅雞蛋🍳,味道算ok . 不過都沒咩驚喜,咁就1xx .00 ,似乎都幾貴,而且選擇唔多,伏!
2023-05-01
老闆在有服務,老闆不在客如垃圾。咖啡唔差嘅,正常。有味道嘅,依杯Long black話有朱古力味都有嘅!環境唔太差,正常。夠光,木椅為主。不過男仔服務就真係奇差。。都唔知得罪佢啲咩?貼錢買難受!同佢講鍾意Nutty,都好似得罪佢咁。唔係咖啡專家就真係千奇唔好入黎啦!~佢有幾款咖啡豆供選擇,每款有一句嘅形容,好似好專業噃。不過你唔識用咩方法沖咖啡,會俾男職員寸㗎!大家要做好功課先黎啦!真喺問多句都係罪。怕大家無概念,舉例先.男:「想點沖法?」我一面無知男:「即係有手沖,有用奶⋯」我:「想有奶」男:「下⋯即係Latte 啦⋯⋯」類似以上對話小人咖啡無知,高攀唔起了。
老闆在有服務,老闆不在客如垃圾。

咖啡唔差嘅,正常。
有味道嘅,依杯Long black話有朱古力味都有嘅!
環境唔太差,正常。
夠光,木椅為主。

不過男仔服務就真係奇差。。都唔知得罪佢啲咩?
貼錢買難受!

佢有幾款咖啡豆供選擇,每款有一句嘅形容,好似好專業噃。

怕大家無概念,舉例先.
男:「想點沖法?」
我一面無知
男:「即係有手沖,有用奶⋯」
我:「想有奶」
男:「下⋯即係Latte 啦⋯⋯」
類似以上對話

小人咖啡無知,高攀唔起了。
2023-05-01
2023-04-09 219 瀏覽
用心的咖啡小店。店舖整潔,服務員全男班,用心煮食物和冲調咖啡。今日去開深水埗,想飲咖啡,就喺大南街全國見到呢一間cafe.見到環境整潔,就入去試吓呢一間嘅咖啡。服務員細心嘅介紹佢哋店舖嘅咖啡,咁我就揀咗一個set:有個牛油果多士同埋一杯咖啡,另外嗌咗兩杯嘢飲take away。服務員見我帶住兩個小朋友,主動問我個多士會唔會比小朋友食,提議個生雞蛋分開放。另外,見到我個set只係得一杯咖啡,就主動俾兩杯水兩位小朋友;亦叫同事兩杯take away嘅嘢飲可以後上。食物方面,個人認為個牛油果多士係好味嘅,杯咖啡唔落糖,但係飲落去好好飲。坐喺吧枱,望住佢哋好用心咁去沖每一杯咖啡, 呢份用心係感受得到嘅。走嘅時候,我四歲嘅細仔同我講:媽咪,個哥哥咁細心嘅,你快啲俾個good佢啦!所以返到嚟立刻要寫返呢個食評。加油!繼續用心去沖條一杯咖啡同埋製作食物俾顧客。你地嘅用心唔會白費架!
2023-04-09
2023-04-09 75 瀏覽
用心製作的小店,服務員全男班非常細心。見我帶住兩個小朋友,order左個toast有生雞蛋,主動問我會否俾小朋友食,提議將生雞蛋分開放。見我只order左杯咖啡,主動俾兩杯水俾小朋友。至於個toast,個人覺得好味,咖啡亦好飲,感受到佢地用心冲咖啡同煮食物俾顧客。細仔4歲同我講:D哥哥咁細心嘅,你快啲俾個👍佢地啦!連小朋友都感受到哥哥的用心,加油💪🏻💪🏻希望你地繼續用心做落去!會再光顧的!
會再光顧的!
2023-04-09
Flow價錢💲: $70/ $50好味程度😋: 3.7/5服務🍴: 3.7/5環境🗾: 3.7/5性價比🥢: 3.4/5回頭率😚: 3.4/5-深水埗咁多cafe,要講到真係專注做咖啡既應該呢間係出名。佢地的咖啡品質出名好,有好多豆的種類,用手沖/機沖呈現唔同的味道☺️ 見d顧客都會坐係咖啡師前面傾下計,大家交流下。除左咖啡,仲有好多唔同口味的卷蛋,當日假期5點幾去到都有幾種味道賣曬啦。-✅Brazil Capadocia. 因為覺得個人唔係好識特別欣賞咖啡,所以選擇了最平的一款。飲落幾順口,味道真係好似佢menu所寫有朱古力味,係深烘焙的味道😝 但講真又唔覺係$70一杯,雖然係好飲既。-✅玄米茶roll cake. 呢個味道好特別😚 不過覺得佢的rollcake係偏紮實,口感實正啲,密度高同滑的,但個人中意鬆軟小小既。蛋糕體味道帶淡淡米茶味,好清香😆 入面有啲玄米茶cream幾滑同埋幾濃玄米茶味😉仲有小小麻糬係入面,係軟糯的麻糬。-坐下幾舒服既,不過低消係一人一杯飲品,如果你係想來食蛋糕既話,咁可以考慮下先😳 覺得呢間真係要啲咖啡愛好者先會識欣賞的,但見到啲roll cake都開心既😎
Flow
價錢💲: $70/ $50
好味程度😋: 3.7/5
服務🍴: 3.7/5
環境🗾: 3.7/5
性價比🥢: 3.4/5
回頭率😚: 3.4/5

2023-02-28 210 瀏覽
深水埗大南街文青聚集地點。這裡咖啡店一間接一間,總有一間合心水。這間吸引之處,除了手沖咖啡,這裡甜點也相當吸引。*****咖啡店主打手沖咖啡,選用日本及本地烘焙咖啡豆。店舖內有設有吧枱,與咖啡師距離拉近,客人可詢問咖啡師建議及交流心得。店內提供甜品蛋糕,當中焙茶戚風蛋糕相對出色,令我一試難忘。如果喜歡手沖咖啡,或喜歡研究不同咖啡豆風味,也值得一試。眼見當日食客一邊品嚐咖啡,一邊與咖啡師傾談咖啡心得,感覺好像朋友般。

這間吸引之處,除了手沖咖啡,這裡甜點也相當吸引。

*****
咖啡店主打手沖咖啡,選用日本及本地烘焙咖啡豆。

店內提供甜品蛋糕,當中焙茶戚風蛋糕相對出色,令我一試難忘。
如果喜歡手沖咖啡,或喜歡研究不同咖啡豆風味,也值得一試。
2023-01-29 189 瀏覽
今個weekend嚟到位於深水埗大南街Flow Coffee嘆個咖啡吹下水。位於呢個L影轉角位置,全店落地玻璃,相當開揚。鋪面size一眼望晒,開放式咖啡枱俾你見到咖啡師沖咖啡,增添一種玩味。坐位可選擇bar枱或普通枱,坐位唔闊,如果你有個大袋就Sorry la,坐逼少少。環境風格都好文青,幾多木製品嘅打咭位。睇返Menu,有多種咖啡可以選擇,揀完豆就揀沖煮嘅方法。首先揀咗呢杯Juniper Colombia $80,手沖。咖啡帶酸味,唔會話好重烘焙同苦味,質感就乾淨,比較水感。另一杯叫咗Colombia Mayorca Orange Wash $120,手沖。珍珠色嘅杯望上去好有地中海風情,但如果$120一杯嘅咖啡,我可能會揀返Geisha。轉眼就過咗個休閒嘅下午。埋單$200,免收加一。有興趣嘅,就過嚟打個咭。

位於呢個L影轉角位置,全店落地玻璃,相當開揚。

睇返Menu,有多種咖啡可以選擇,揀完豆就揀沖煮嘅方法。

Juniper Colombia

咖啡帶酸味,唔會話好重烘焙同苦味,質感就乾淨,比較水感。

Colombian Mayorca Orange Wash

轉眼就過咗個休閒嘅下午。

埋單$200,免收加一。

有興趣嘅,就過嚟打個咭。

2023-01-28
Colombian Mayorca Orange Wash
2023-01-04 210 瀏覽
見幾靚入去睇睇 先知中伏,佢門口冇menu 入去先睇到一杯仔咖啡80$起 以為好出色 點知難飲過自己沖 cappuccino 好似溝左水 奶唔重 啡冇味 ,一開始冇講最低消費要一人飲1杯 局你一人最平$80 但得一嗒貨仔,我是但去一間cafe都好過佢 講真,唔會再去,希望唔好貼錢買難受 真係第一次飲一間咁伏既coffee shop 佢應該拎曬d錢黎裝修,食物品質真係見人見智,環境佢沖d啡同d music 都幾嘈下 飲完好快想走 大伏!!
大伏!!
2023-01-04
2022-12-04 205 瀏覽
呢一間小店主打手沖咖啡,咖啡豆有唔同選擇,相對比較講究,價錢當然比一般咖啡偏貴($70up) ☺️咖啡咪可以試吓,而我係附近食完lunch睇中佢哋嘅甜品而尼😍🍰▪️抹茶紅豆卷蛋 ($50)見到個賣相已經好吸引,抹茶味好濃,cream𠿭,再夾少少甜既紅豆,出色!▫️伯爵茶卷蛋 ($50)好香伯爵茶味,唔會好甜,cream都好滑,好味☺️▪️熱朱古力 ($60) 上有少少朱古力碎,飲品正常發揮▫️西柚梳打($55)朋友話幾好飲——————————————————————-🤍平日去坐得舒服唔算迫🤍Staff都幾Nice甜品係出色嘅,不過要留意最低消費,每人需order一杯飲品☕️——————————————————————-好食指數: 🤤🤤🤤🤤回頭指數: ❤️❤️❤️環境指數: 🌸🌸🌸.#rd__foodie深水埗 #hkfoodie #深水埗美食

▪️抹茶紅豆卷蛋 ($50)

▫️伯爵茶卷蛋 ($50)
好香伯爵茶味,唔會好甜,cream都好滑,好味☺️

▪️熱朱古力 ($60)
上有少少朱古力碎,飲品正常發揮

▫️西柚梳打($55)
朋友話幾好飲

回頭指數: ❤️❤️❤️
環境指數: 🌸🌸🌸

• 抹茶卷蛋
2022-10-24 191 瀏覽
呢間Cafe主打手沖咖啡 定時會轉用唔同嘅咖啡豆但反而自家製嘅卷蛋成為咗焦點 每日大概會有8-10款口味 限量發售 賣哂就冇 店舖位置大概得十個 假日大概排咗45分鐘倒先有位焙茶 $50質面頭有橙皮做裝飾 cream味道好濃郁 同個蛋糕本身好夾 但蛋糕體嘅焙茶味較淡 如果濃返多少少就好啦紫薯 $35外面有紫薯粉做裝飾 幾挺身 feel到佢嘅結實 口感比較粗糙 唔知係咪因為竹炭嘅關係Latte $70價錢好貴 有少少肉痛 所有咖啡都可以自己揀咖啡豆 店員都有心機講解 味道上唔識評論 所以唔獻醜了蛋糕厚薄度嚟講正常size 味道普普通通 餡嘅份量正常 未去到爆岀嚟嘅程度 路過又冇人排隊可以一試📌每位最低消費一杯飲品📍Flow深水埗大南街195-201號興基大廈地下3號舖

焙茶 $50

紫薯 $35

Latte $70

📌每位最低消費一杯飲品

📍Flow
深水埗大南街195-201號興基大廈地下3號舖
2022-10-15 136 瀏覽
今日經過深水埗,發現好多文青商店同咖啡店出現。路經大南街,見呢間cafe店裝修幾靚,入面既蛋糕都相當精緻,作為小文青既我就打算入去朝聖打卡chill下。伯爵茶卷蛋-有濃濃既伯爵茶味,蛋糕軟綿,忌廉軟滑,味道清淡並不會過甜,好味。Latte-手沖咖啡,可自選咖啡豆種類,味道偏向果香味。牛油果黑醋番茄酸種麵包-酸種麵包好味,太陽蛋放於牛油果上面有特色,整碟擺設精緻,賣相好好。Americano-咖啡味道偏淡。以深水埗地段而言,食物質素中上但價錢略為偏貴。
Latte-手沖咖啡,可自選咖啡豆種類,味道偏向果香味。

以深水埗地段而言,食物質素中上但價錢略為偏貴。