2021-01-17 220 瀏覽
深水埗,本來是布匹皮帶鈕扣的商業小區。但於一兩年內漸漸發展成為local 潮人熱點。有不少年輕人,於區內開設精品咖啡店以及一些手作小店,新舊商店交替着,年輕年長人物穿梭着,發酵出一種獨特的本土文化。如果只用文清feel去形容,未免稍為籠統,未能徹底描述深水埗現時那份獨特的味道。今次到訪此區,選擇了位置處於大單邊,比較當眼的一間咖啡店。Flow。時間為下午三點,差不多每一間咖啡店外,都已經排隊。Flow亦唔例外,我等了約差不多半小時,可以入座了,幸好今天天氣不太冷。Flow整體價錢不便宜,但咖啡以至蛋糕質素都很好,店員態度亦友善,所以都可以去hea 吓,當獎勵自己一下,及感受一下區內那份獨特的情懷😊。

培茶蛋糕
Dominica  Ramirez
培茶蛋糕
Dominica  Ramirez
2021-01-03 242 瀏覽
星期日,下午5:15pm,我哋兩個人一踏入呢一間餐廳,吧枱嘅侍應就向我哋講得返外賣,好似好唔想做生意咁樣。其實食件蛋糕都只係10分鐘,唔會坐你張凳好耐姐?點解唔俾堂食呢?
呢到既咖啡同卷蛋都好多人讚,今日專程黎試下!————————❦ 焙茶卷蛋 $50蛋糕體濕潤鬆軟,食到焙茶香😍😍😍cream都好好味,但如果焙茶味再濃d就好啦!評分:🌕🌕🌕🌕🌘-另外仲試左佢地既咖啡,因為平時唔飲就唔comment啦~~但店員好細心咁介紹咖啡豆,仲推介點飲最好!服務態度抵讚😆😆😆😆-仲好好彩坐到窗邊位,坐得舒服又光猛,靜靜地嘆下cake同咖啡一流!!!😍😍😍
呢到既咖啡同卷蛋都好多人讚,今日專程黎試下!
————————
❦ 焙茶卷蛋 $50
評分:🌕🌕🌕🌕🌘
2020-12-28 166 瀏覽
今日係聖誕節,冇左晚市堂食就唯有同女朋友午餐食聖誕節大餐。食完大餐就不如黎開左好多文青小店同cafe深水埗大南街行下同坐下飲杯咖啡。 黎到flow嘅門口,見到長長嘅人龍。cafe係一種比較難等位嘅餐廳,因為cafe就係比客人坐低慢慢傾慢慢chill嘅地方,不過我地都係決定等一陣。 仲有個打卡位俾客人影靚相!等左大約20分鐘終於入座啦,店員友善地為我地介紹餐牌上嘅咖啡同蛋糕。今日有個Christmas Special Combo係洪都拉斯豆同黑森林蛋糕。除左套餐外,Flow用左Craft Coffee Roaster(香港)同 ONYX Coffee Lab(美國)出品不同產地嘅咖啡豆。Craft Coffee Roaster嘅豆就只可以做手沖;ONYX Coffee Lab豆就可以做埋expresso base嘅咖啡,即係我地所謂嘅「奶啡」。平時比較鐘意飲Latte/ Cold Brew,難得呢度有出面比較少有嘅Cold Hand Drip,就試試佢! =====================Ethiopia Cold Hand Drip $75見到Barista將一舊正方形嘅冰磚用

=====================
Ethiopia Cold Hand Drip $75
見到Barista將一舊正方形嘅冰磚用刀批去尖角為左令冰磚更容易放入玻璃杯中。原來冰磚係Flow自製嘅,用意係避免用較細粒嘅冰令Hand Drip變淡,抵讚!

紫薯卷 $38

由於我地到Flow已經係下午3點半,店內嘅卷蛋已經賣得八八九九,我地入座時只餘紫薯卷蛋。卷蛋比較硬身,竹炭味蛋卷少少掩蓋左紫薯味道,不過不失。下次要再黎試試其他味道嘅卷蛋!

Flow令我進入Cold Hand Drip無窮無盡嘅世界!據說Menu會每兩三星期更改一次,等我慢慢探索下最啱自己嘅Cold Hand Drip先!

Flow
📍深水埗大南街195-201號興基大廈地下3號舖
2020-12-26 160 瀏覽
做多幾年野就發覺飲咖啡真係好緊要,當每一日返工成條鹹魚咁嘅時候,一杯咖啡真係好醒神。但其實我都唔係好識飲咖啡,朋友介紹嚟到呢間咖啡店,就試吓啦。咖啡店閒日都好多人排隊,有個好處就係佢唔會逼人地走,冇限時坐幾耐,可以慢慢飲杯咖啡食件蛋捲吹吓水!舖頭裝修簡單舒服。去到嘅時候,侍應會介紹唔同嘅咖啡俾你知,有手調咖啡同埋即磨咖啡。咖啡師會係bar枱沖,磨豆煲水沖咖啡整個步驟都會係你落咗單之後做,就算我呢啲唔識嘅人都覺得佢好專業🤣🤣🤣🤣沖出來杯咖啡特別香,個杯又好靚。雖然我唔係好識,不過我覺得好飲所以好滿足😊😊

2020-12-24 222 瀏覽
咖啡, 淡而無味 (睇住佢沖啲滾水落個杯度話係drift coffee, 自己喺屋企沖都濃味過佢)蛋糕, 不過不失, 美心質素服務, 一塌糊塗排了成粒鐘隊,從無人出來照顧一下顧客見到自己啲熟人先出嚟同佢地傾偈個個staff 以玩樂心態打份工講到明夠鐘就cut 人, 完全唔當顧客係一回事介紹食品無叫佢推薦咖啡,問番顧客鐘意乜style至少應該介紹每個地方咖啡有啲咩分別顧客再揀㗎嘛咖啡$80一杯貴過普通餐廳幾倍蛋糕$50 一份, 普通過東海堂兩杯咖啡兩件蛋糕$300買單,酒店價格仲要一落單就即刻要收錢, 快餐店咩得兩張餐枱,其他全部要坐高椅得個裝修有少少心思餐廳出邊整張長凳都唔知比邊個坐去一次永不回頭
蛋糕, 不過不失, 美心質素
服務, 一塌糊塗

排了成粒鐘隊,從無人出來照顧一下顧客
見到自己啲熟人先出嚟同佢地傾偈
個個staff 以玩樂心態打份工
講到明夠鐘就cut 人, 完全唔當顧客係一回事
介紹食品無
叫佢推薦咖啡,問番顧客鐘意乜style
至少應該介紹每個地方咖啡有啲咩分別
顧客再揀㗎嘛
咖啡$80一杯貴過普通餐廳幾倍
蛋糕$50 一份, 普通過東海堂
兩杯咖啡兩件蛋糕$300買單,酒店價格
仲要一落單就即刻要收錢, 快餐店咩
得兩張餐枱,其他全部要坐高椅

得個裝修有少少心思
餐廳出邊整張長凳都唔知比邊個坐
去一次永不回頭
2020-12-24
今次呢間咖啡店係主打手沖咖啡,如果唔係好識咖啡既朋友真係唔建議黎呢間打卡,因為佢連white coffee都係用精品豆,最低消費都要$70,加奶又要再加錢,比起其他咖啡店係有點貴Bar枱佔左成間咖啡店都幾大地方,枱亦都唔算好多,環境還可以罷但唔算坐得舒服Hokkaido Milk Roll Cake可能太大期望,食完非常失望,卷蛋好似雪到死死實實咁,一d都唔鬆軟,唯一覺得有d安慰係個honey combHand Drip Coffee有9款咖啡豆可以選擇,當中兩款係藝妓豆,仲要係ninety plus同翡翠莊園既藝妓咖啡,不過我都係試返d入門版Nicaragua La Bendicion Washed來自尼加拉瓜既咖啡豆,淺焙,有果酸既味道Savage Coffee Boquete呢杯飲落會無咁酸,帶有可可,黃糖既味道首先我非常後悔叫左冰手沖咖啡,見到咁大舊whiskey冰我就知出事,除左頭兩啖仲depp到咖啡既味道,之後成杯都好淡,所以我根本飲唔清楚咖啡豆真正既味道,明白用whiskey冰係想減慢冰既溶點,但建議用返細一個size 既冰波仲有店員只卑咖啡menu客人,隻字不提有其他飲

Hokkaido Milk Roll Cake

Hand Drip Coffee

Nicaragua La Bendicion Washed
來自尼加拉瓜既咖啡豆,淺焙,有果酸既味道

Savage Coffee Boquete
呢杯飲落會無咁酸,帶有可可,黃糖既味道

仲有店員只卑咖啡menu客人,隻字不提有其他飲品,好似焗人一定要叫咖啡,明白手沖咖啡搵錢,連white coffee都用精品豆,但有d顧客可能唔飲咖啡,唔問你就唔講有咖啡以外既飲品,去咖啡店唔飲咖啡是罪嗎?無做功課既客人隨時會中伏,我就唔係好buy呢種手法囉🙅🏼‍♀️

Barista didn’t wear his mask for the entire time that he was making coffees and kept on talking loudly with his customer friends in front of him. No idea if he accidentally spat in the coffee! Quite concerning given we are in the middle of the Covid 4th wave.咖啡師不但唔戴口罩,佢仲不斷同坐喺面前嘅朋友不停吹水,口水周圍飛 ,唔知有冇唔小心噴埋落D咖啡度😰😨😥

2020-12-21
2020-12-19 160 瀏覽
𝘍𝘭𝘰𝘸𓏲𓏱𓏭𓏭臨近聖誕 好多咖啡店都好有氣氛 𓈗呢間深水埗大南街街角嘅cafe紅紅綠綠咁 聖誕樹上面嘅裝飾好可愛佢地冇主食 主打handdrip同埋甜品 個日去有兩張豆單可以揀 不過想飲意式嘅話選擇會少啲~甜品基本上都係捲蛋 有nutella卷牛奶卷培茶卷 最後試咗抹茶卷 ๑´•.̫ • `๑꒱抹茶味幾香濃 少少回甘唔會苦 配紅豆啱啱好~𓏲𓏱𓏭𓏭Matcha roll $50Hand drip (Rwanda) $70Hand drip (Los Pirineos) $70
𝘍𝘭𝘰𝘸
𓏲𓏱𓏭𓏭
臨近聖誕 好多咖啡店都好有氣氛 𓈗
抹茶味幾香濃 少少回甘唔會苦 配紅豆啱啱好~
𓏲𓏱𓏭𓏭
Matcha roll $50
Hand drip (Rwanda) $70
Hand drip (Los Pirineos) $70
Flow focuses on hand drip coffee and offers a wide variety of coffee beans. White and black coffee cost the same, prepare to spend a minimum of HKD70 for coffee here. Barista would first give a brief introduction on the coffee beans. Only a few choices were suitable for white coffee though. I wasn’t too impressed by mine because it was on the more acidic side while I would prefer something more nutty. Not sure if black hand drip coffee would do better. The Hojicha Roll was tasty with silky and rich cream in between. It cost HKD200 for two cups of coffee and the hojicha roll which made it a pricey option among other cafes in the neighbourhood.
Hand Drip Coffee / White Coffee
💰HKD70 up
Hojicha Roll
💰HKD50
2020-11-29
2020-12-16 93 瀏覽
深水埗近年越開越多咖啡店,但真正有水準的其實不多;不是奶泡打得完全唔合格,就是奶和咖啡的比例失衡,真係有夠失望。早前見朋友到此打咭,説水準不錯,但每次經過門外也大排長龍,無奈只好放棄。某日見門外只有少數人在排隊,就決定等一等;在預備進入店前,身後已排有十多人,認真誇張。這裡主力推廣手沖咖啡,在侍應介紹完後,我們選擇了Indonesia及Nicaragua 這兩款味道,另加一件抹茶蛋卷。看著咖啡司專業的手藝,加上認真的表情,也大概估到水準不會差;果然咖啡味道和餐牌上描述一樣,酸度適中,苦中帶回甘,不錯喝。值得推介是這裡的蛋卷,香滑鬆軟,甜度適中,抹茶清香不過濃,也不會搶走咖啡的香氣,值得一試。#Indonesia $70#Nicaragua $70#RollCake $50flow地址: 深水埗大南街195-201號興基大廈地下3號舖電話: 24522345

#Indonesia $70
電話: 24522345
2020-10-26
  • 抹茶蛋卷
  • 手沖咖啡
上星期日(12月6日)排咗一個鐘隊先試到佢哋嘅手沖同roll cake (餐廳最低消費:1杯咖啡) 咖啡正正常常唔好甜品嘅我覺得佢哋嘅roll cake好出色當時試咗佢哋嘅北海道牛奶同埋漩渦裏的朱古力與榛子醬-北海道牛奶旁邊嘅honeycomb好好味 好香甜 啲cream又唔會好「漏」同太膩-漩渦裏的朱古力與榛子醬亦唔會過甜 剛剛好 佢啲蛋糕嘅texture都好綿密因為想食佢哋嘅roll cake今日收工特登再嚟買外賣返屋企食嚟到時已經5:15 店外面仲有兩位客人未入席本身打算在隔離店飲完咖啡先返嚟拎蛋糕 希望可以雪住先(屋企住得較遠)所以問一問佢哋今日幾點收點知另一位唔係招待我嘅店員搭嘴:今日全香港都收6點(忘記exact wording 但意思大致上係咁)我即時打咗個突 其實可以有禮貌少少去回應客人問題而且餐廳係可以選擇繼續開門做外賣亦可以選擇5點就關門大吉作為客人 想問一問營業時間 會太過份嗎?之後我就問招待我嘅店員 我可唔可以依家俾錢6點前返嚟拎店員表示如果6點前啲客人走哂就會提早收舖 (咁究竟佢係咪收6點呢?)其實我只係提出想買完蛋糕並喺佢聲稱嘅關店時間前嚟拎蛋糕 有好不合理
(餐廳最低消費:1杯咖啡)
咖啡正正常常

我即時打咗個突
其實可以有禮貌少少去回應客人問題
而且餐廳係可以選擇繼續開門做外賣
亦可以選擇5點就關門大吉
作為客人 想問一問營業時間 會太過份嗎?

之後我就問招待我嘅店員
我可唔可以依家俾錢6點前返嚟拎
其實我只係提出想買完蛋糕
並喺佢聲稱嘅關店時間前嚟拎蛋糕 有好不合理嗎?

佢哋嘅蛋糕 我係好欣賞

希望佢哋可以帶俾客人更好更全面嘅體驗
北海道牛奶,漩渦裏的朱古力和榛子醬
2020-12-10
外賣自取
$50 (其他)
北海道牛奶,漩渦裏的朱古力和榛子醬
  • roll  cake
同朋友諗住去格離間cafe食野,但真係太多人決定放棄,離開既時候裝入呢間舖頭,睇到啲蛋糕之後大家都心心眼左,覺得啲蛋糕好吸引諗都無諗入左去。我哋諗住淨係食下cake,點知最低消費係一杯飲品,唔緊要啦叫下matcha latte個啲我哋都飲既。但點知,menu得咖啡,而我哋兩個都唔飲😣 大家都好不知所措但明明上openrice見到有人飲梳打,就唯有硬起頭皮問一問。。。結果好彩係有既,但店員態度就係露出一副睇唔起唔叫咖啡既人的面孔,對唔住囉但我真係唔飲🥺🥺叫左honey comb牛乳卷同nutella朱古力卷,果然無睇錯係超好味,蛋糕真係好濕潤柔軟,可能因為佢好soft既關係,平時我都中意多cream,個覺得呢個卷都好足夠,而除左質感,個口味同味道都夠濃,好喜歡!個梳打有蘋果同橙味,我同朋友各叫一款。係用自家制jam同本地品牌梳打水沖既。我哋都覺得,味道怪怪地飲唔出係蘋果或橙,但唔理佢係咩味黎講係還可以的。

2020-11-16 180 瀏覽
深水埗近年黎多左好多cafe同埋復古小店,直頭成為左文青必到熱點。今日行街都忍唔到搵間cafe坐下。環境👌🏻👌🏻👌🏻呢間cafe大概坐到十個人左右,坐得唔迫,但如果要等位大家就諗下要等幾耐啦~我地今日比較晏到,大概4點幾5點,所以唔係等左好耐就入得。食物👌🏻👌🏻👌🏻由於係精品咖啡,價錢都會偏貴。預翻70-85一杯,如果冇飲開咖啡又只係想打下卡可能呢到未必岩你。今之試左kenya americano同埋phantom latte,根據唔同豆既特性店員都會介紹番。Kenya比較上fruity d,飲上去仲有d花香,推薦大家一試!除左咖啡,呢到既cake都好受歡迎。今次試左朱古力味,個人覺得蛋味唔濃,整體唔夠特別。
環境👌🏻👌🏻👌🏻
食物👌🏻👌🏻👌🏻
2020-11-04 202 瀏覽
大南街最近裝修成文青打卡區由於店內座位不多,即使星期一都需要排隊,大約15分鐘就入得。只剩下綠茶卷可以order。。入面的綠茶醬並不假,少少奶味 有d似京都宇治抹茶粉整既。而latte都好香咖啡豆味🥰🌱
大南街最近裝修成文青打卡區