2023-11-16 2439 瀏覽
這裡裝修得挺有特色的,店內還有鳥籠可以坐的,而今天選了個鳥籠套餐,性價比不錯,還包括了飲品,挺適合打卡!鹿鹿鳥籠盛宴(498元)鹿鹿沙律這個挺特別的,配的醬汁比較濃烈,味道偏鹹香的。巴馬火腿蜜瓜火腿挺大片,味道鹹香,口感嫩滑,配上多汁香甜的哈蜜瓜,剛好突出火腿的鹹鮮!龍蝦濃湯湯味道挺濃郁,還有小龍蝦肉。海苔魷魚炸得挺香,口感外脆內爽滑,有海苔香!脆脆雞翼新鮮現炸得,吃起來外脆內嫩,肉汁很多!明丸子蟹肉酥盒口感偏硬酥的,海鮮的味道挺濃郁,味道比較鹹香。澳洲草飼牛板腱扒牛扒挺厚的,而且有醃過,所以吃起來口感會比較軟嫩,帶有牛肉香,配上燒汁來吃不錯!下面的是紫薯蓉,我挺喜歡的!西班牙黑毛豬肉眼情況跟牛扒一樣,所以吃起來口感會比較嫩滑多汁,味道帶點鹹香。迷你芝士蛋糕蛋糕口感很軟滑,味道不會太甜!馬卡龍吃起來口感外脆內帶點煙韌的,甜度不高,這個好評,味道一個是莓味,一個是雲呢拿味的。綠島奇遇味道是柑橘檸檬汁,挺清新的。熱帶果園上面大大個熱情果,你就想像到是什麼味了,味道比較甜,但因為加了梳打水,所以清爽一點!

鹿鹿鳥籠盛宴(498元)

鹿鹿沙律

這個挺特別的,配的醬汁比較濃烈,味道偏鹹香的。

巴馬火腿蜜瓜

龍蝦濃湯

湯味道挺濃郁,還有小龍蝦肉。

海苔魷魚

炸得挺香,口感外脆內爽滑,有海苔香!

脆脆雞翼
新鮮現炸得,吃起來外脆內嫩,肉汁很多!

明丸子蟹肉酥盒
口感偏硬酥的,海鮮的味道挺濃郁,味道比較鹹香。

澳洲草飼牛板腱扒

西班牙黑毛豬肉眼

迷你芝士蛋糕

蛋糕口感很軟滑,味道不會太甜!

馬卡龍

綠島奇遇

味道是柑橘檸檬汁,挺清新的。

熱帶果園

2023-11-15
2023-11-08 1622 瀏覽
🔸 high tea set $338 for two呢個係一個高級英式下午茶餐,在Deer每日下午2點半至4點半都可以食到。餐廳好搞嘢,用一個雀籠好優雅咁樣裝曬以下所有下午茶糕點小食上枱,因為喺二人餐,每樣食品都係有兩件:明太子蟹肉酥盒 baked mentaiko and Crab meat Volauvent整個酥盒可以一啖入口,咬落去鹹鹹地,好香脆,有海水鹹味嘅蟹肉,微微地鹹,幾好味。刁草蝦脆薯船 hash browns with shrimp in daill sauce炸薯餅上面放咗一堆鮮蝦粒,晶瑩剔透好爽滑,脆薯餅跟蝦粒完美配合一起,口感同味道一流。水牛城雞翼 Buffalo chicken wing雞翼就唔算大隻,喺成份茶餐咁多樣嘢裏面唯一暖暖地嘅。 雞翼醃得好透,似乎落咗啲黃薑,甜甜辣辣,相當好味。法式焗田螺 baked escargot焗田螺就幾惹味, 用咗啲香草醬汁將螺肉焗熟,味道酸酸咸咸,碟下面舖咗啲薯蓉。黑松露蛋沙律手指治 black truffle and egg salad finger sandwich暗灰色嘅麵包條夾住啲黑松露蛋白沙律,呢個三文治好有黑
🔸 high tea set $338 for two

水牛城雞翼 Buffalo chicken wing

法式焗田螺 baked escargot

暗灰色嘅麵包條夾住啲黑松露蛋白沙律,呢個三文治好有黑松露味,做得比較有特色。

煙三文魚花卷 smoke salmon with sour cream canapes
煙三文魚捲起放咗喺一塊小薄餅上面,配搭起上嚟,口感軟硬混合,好有三文魚煙燻香味。

朱古力松露蛋糕 chocolate truffle cake
方形一枚造型精緻,插咗一片蝴蝶卡紙裝飾,味道喺有好濃嘅朱古力拖肥味道,但松露味就唔喺好出。

迷你芝士蛋糕 mini cheesecake

芝士蛋糕就喺方形一塊,上面有一點 cream, 食落唔會好膩,好有芝士咸香味。

日式蛋捲 Japanese cake Roll

細細一碌蛋捲,做得好靚,蛋捲裏面捲住啲cream,有好濃厚香草芳香味,好食。

水果班戟 mini pancake with fruit

細細一片班戟有幾粒鮮芒果粒喺上面,仲有一啲cream調和。

木糠布甸 mini Serradura pudding

用個杯仔裝住布甸,食落好滑流,啲木糠其實係 一啲白朱古力碎, 唔會太甜。

馬卡龍 macaron

喺一個硬幣咁大嘅鬆餅,夠曬甜, 一口一個甜到入心。

以上12款各色西餅美食,畀你可以一次過試齊甜酸咸辣各樣味道🤪

味道:8/10

性價比:7/10

🔸 龍眼樂園花茶 (壺)  $48 (跟餐贈送)

一人一壺花茶,喺用個玻璃壺浸住花茶茶包,放係燭火上暖 , 滲出好濃嘅陣陣芬芳,感覺優雅。

🔸 療癒花園花茶 (壺) $48  (跟餐贈送)

花茶茶包下面有一大片檸檬,所以 原本仲以為 係熱檸茶味,由於啲茶係要用來伴住甜品享用,所以基本上都係淡口嘅,有清幽嘅香氣,完全唔係紅茶味, 飲落都幾特別, 清清淡淡愛嚟送啲甜品就相當合適。
  • 英式下午茶
2024-03-19 168 瀏覽
Cold Brew Fruit Tea:        I opted for the refreshing Cold Brew Fruit Tea. Served in a mason jar, this beverage was a delightful blend of assorted fruits infused with tea, delivering a burst of fruity goodness with every sip. The subtle hint of sweetness combined harmoniously with the refreshing notes of the tea, making it a perfect thirst-quencher on a warm Hong Kong    day.Italian Cheese Meatballs: Nestled in a savory marinara sauce and topped with a generous sprinkle of Parmesan cheese, each
Cold Brew Fruit Tea:
Italian Cheese Meatballs:
 Nestled in a savory marinara sauce and topped with a generous sprinkle of Parmesan cheese, each meatball was a savory delight. The meatballs were tender and juicy, with the gooey melted cheese adding a rich and indulgent texture. Paired with a side of crusty bread, it was a dish that left me craving for more.
Sausage and Apple Salad with Balsamic Dressing:
This dish was a perfect balance of sweet and savory flavors. Crisp apple slices and mixed greens were tossed with slices of savory sausage, creating a medley of textures and tastes. The balsamic dressing added a tangy punch, tying all the elements together beautifully. It was a refreshing and satisfying salad that left me feeling nourished and content.
Grilled Spanish Iberico Pork Saddle with Rich Sauce:
This dish was a true masterpiece, showcasing the culinary expertise of the chefs at R-Deer Kitchen. The pork saddle was expertly grilled to perfection, boasting a tantalizing smoky flavor and tender texture. The accompanying rich sauce elevated the dish to new heights, adding depth and complexity to each mouthful. Paired with creamy mashed potatoes and seasonal vegetables, it was a hearty and satisfying meal that left me completely satiated.
2024-03-06
下午茶
2024-03-12 236 瀏覽
🇹🇭呢間fusion 泰國菜嘅餐廳唔環境唔錯👍🦀軟殼蟹蟹肉白咖哩意粉 $158🌈呢個白咖喱真係好香好惹味✅微微辣又好香口❤️就算我唔食辣都覺得呢個好正💯而且軟殼蟹仲係即叫即炸🔥口感特別鬆脆🔥意粉側邊仲有好多蟹肉🦀真材實料👍呢個好推介嚕🥳🥦香煎鮮三文魚。黃薑椰菜花飯 $188🌈好大件三文魚呀✅香煎嘅三文魚香香脆脆好好味🤤配埋呢個黃薑椰菜飯🥦感覺好健康添🥳🍹藍蝶花荔枝特調 $38🌈睇Menu已經比呢杯藍蝶花麗斯特飲吸引住😍佢唔止啱晒打卡📸味道香香甜甜❤️好sweet喔🥳🥥椰青 $58🌈見到好多人都飲椰青✅我哋都嗌咗一個試吓😋清清甜甜❤️唔錯呀👍
🇹🇭呢間fusion 泰國菜嘅餐廳唔環境唔錯👍

🦀軟殼蟹蟹肉白咖哩意粉 $158

🥦香煎鮮三文魚。黃薑椰菜花飯 $188

🍹藍蝶花荔枝特調 $38

🥥椰青 $58

看見食評不錯,我訂了枱。在荃新天地內看不見食店,打電話到餐廳,經理親自在商場帶我去。星期六7:30進去時,顧客稀少,心中有些猶豫。但坐落叫了一個二人餐。坦白說,食物質素真是不錯,味道也好。頭盤是軟殼蟹白咖喱意粉,差不多可以當主食。海蝦蟹籽沙律,沙律新鮮。沙嗲串燒味道不錯,肉質嫩滑。黑毛豬就不夠淋。 最後經理還多送1分甜品。經理態度10分友善。有些擔心他們是否能維持下去,商場租金始終貴,還有員工工資。希望下次還能見到他們。

經理態度10分友善。
2024-03-05 94 瀏覽
新年緊係要食好西!之前同老公近近地來左荃灣嘆下午茶,新推出泰式hightea set香辣十足老公食得好開心🌶️.🌟泰式fusion下午茶 $348/2位➡️ 泰式酸辣鳳爪➡️ 酸辣柚子沙律➡️ 煙三文魚卷➡️ 香脆雞翼➡️ 香芒蟹肉酥盒➡️ 脆脆黃金蝦餅➡️ 沙嗲雞肉串燒➡️ 紅咖哩.薄餅➡️ 木槺布甸➡️ 迷你芝土蛋糕➡️ 迷你芒果糯米魬.估唔到食hightea都可以有泰式小食😋 酸辣鳳爪、柚子沙律酸辣口味,十分開胃,我就最愛香芒蟹肉酥盒,滿滿牛油香口感鬆脆,芒果和蟹肉味道勁夾,仲有啲沙律醬🤤雞翼也相當不錯,食落脆卜卜,滿滿胡椒口味,入口juicy可口👍🏻老公最愛紅咖哩,香辣惹味🌶️點薄餅 、雞翼、串燒等等好正👍🏻.食完辣再食點甜剛剛好,泰式當然要食芒果糯米飯💕細細啖剛剛好,仲有Cheesecake 也唔錯,芝士味濃厚👍🏻再嘆杯靚咖啡,滿足😌

🌟泰式fusion下午茶 $348/2位
➡️ 木槺布甸
➡️ 迷你芝土蛋糕
➡️ 迷你芒果糯米魬

2024-03-03 97 瀏覽
吃膩了平時西式下午茶的hightea, 今得知Deer Kitchen 有Thai Fusion Tea ,都好特別應該唔會同西式下午茶一樣掛、唔洗係到估啦,搵了住係荃灣嘅朋友一齊試下咪知囉!⭐️泰式酸辣鳳爪有別於平時的鳳爪,酸酸辣辣又彈牙,吃起來又多肉呀⭐️酸辣柚子沙拉柚子酸爽,又不油膩,非常適合搭配炸物一齊食用。⭐️煙三文魚卷煙燻夠味的軟嫩三文魚配上酥脆餅乾,好正。⭐️香脆雞翼脆而不硬,肉質香嫩,讓人忍不住一口接一口。⭐️香芒蟹肉酥盒外盒整的好酥脆,配上蟹肉和芒果的新滋味,一定要嚐嚐。⭐️脆脆黃金蝦餅蝦餅炸的啱啱好,唔會太硬,口感既脆口又紮實。⭐️沙爹雞肉串燒軟嫩雞肉配上沙爹醬讓人難以忘懷的味道。⭐️紅咖哩薄餅彈牙的薄餅配上香辣的紅咖哩,當作下午茶嘅份量,啱啱好。⭐️木糠布甸軟綿的布丁,配上瑪麗餅碎,香濃滑順好好食。⭐️迷你芝士蛋糕芝士味道香濃,綿密的口感,喜愛芝士的朋友一定要試⭐️迷你芒果糯米飯好地道的味道,令我想起上個月去泰國玩的香濃芒果糯米飯用餐環境真的好有特色
⭐️泰式酸辣鳳爪
有別於平時的鳳爪,酸酸辣辣又彈牙,吃起來又多肉呀
⭐️酸辣柚子沙拉
柚子酸爽,又不油膩,非常適合搭配炸物一齊食用。
⭐️煙三文魚卷
煙燻夠味的軟嫩三文魚配上酥脆餅乾,好正。
⭐️香脆雞翼
脆而不硬,肉質香嫩,讓人忍不住一口接一口。
⭐️香芒蟹肉酥盒
外盒整的好酥脆,配上蟹肉和芒果的新滋味,一定要嚐嚐。
⭐️脆脆黃金蝦餅
蝦餅炸的啱啱好,唔會太硬,口感既脆口又紮實。
⭐️沙爹雞肉串燒
軟嫩雞肉配上沙爹醬讓人難以忘懷的味道。
⭐️紅咖哩薄餅
彈牙的薄餅配上香辣的紅咖哩,當作下午茶嘅份量,啱啱好。
⭐️木糠布甸
軟綿的布丁,配上瑪麗餅碎,香濃滑順好好食。
⭐️迷你芝士蛋糕
芝士味道香濃,綿密的口感,喜愛芝士的朋友一定要試
⭐️迷你芒果糯米飯
好地道的味道,令我想起上個月去泰國玩的香濃芒果糯米飯
用餐環境真的好有特色
2024-02-27 135 瀏覽
餐廳裝潢主打北歐風格,仲有兩個鳥籠打卡位📸環境幾靜,亦坐得好舒服。午市時候嚟到,有唔少附近嘅上班族光顧!🌟Lunch Set🌟午市套餐包咗沙律或餐湯,麵包,主菜及飲品,性價比唔錯!🔸紐西蘭草飼肉眼牛扒•脆薯條 $128牛扒點了7成熟,生熟度剛好🥩牛扒肉質粉嫩搭配了香濃的燒汁,牛味濃郁。配菜薯條🍟放左係牛扒下面略嫌有少少唔夠脆,如果可以另上就perfect啦🙊🔸寶雲酥魚柳•芝士煙肉帆立貝 $108魚柳上鋪上酥脆的外層炸麵糊,食落口感酥脆,同時能保留魚肉的嫩滑🐟配上芝士煙肉帆立貝,芝士🧀和煙肉🥓帶來鹹香味和煙燻味,芝味濃郁,為帆立貝帶來了豐富的味道和口感層次。配菜仲有口感綿密的紫薯💜鮮甜的蕃茄🍅🔸冷泡水果茶 (跟餐半價$34)冷泡水果茶大大杯,絕對唔驚唔夠喉😆,水果亦十分足料,有百香果、西瓜🍉橙🍊檸檬🍋龍眼肉等等,飲落酸酸甜甜💦清爽解渴

🌟Lunch Set🌟

午市套餐包咗沙律或餐湯,麵包,主菜及飲品,性價比唔錯!

🔸紐西蘭草飼肉眼牛扒•脆薯條 $128
牛扒點了7成熟,生熟度剛好🥩牛扒肉質粉嫩
搭配了香濃的燒汁,牛味濃郁。

🔸寶雲酥魚柳•芝士煙肉帆立貝 $108
配菜仲有口感綿密的紫薯💜鮮甜的蕃茄🍅

🔸冷泡水果茶 (跟餐半價$34)
2024-02-24 103 瀏覽
🦀 軟殼蟹蟹肉白咖喱意粉 💰$158原隻軟殼蟹,炸得金黃無燶,炸粉唔厚,意粉有白咖哩帶微辣,亦有唔少蟹肉🌶️ 香葉生菜包 💰$118肉碎帶少辣,除左用生菜包住肉碎食,亦有鍋包可以拌食🍢 豬肉雞肉串燒 💰$52豬肉同雞肉肉質夠汁唔韌,沙嗲汁唔辣,串燒落單兩串起🥭 芒果糯米飯拼雪糕 💰$78雪糕係椰子雪糕,糯米飯帶暖,又凍又熱夠口感,糯米飯份量亦唔少🍹 藍蝶花荔枝特調 💰$38顏色賣相加分,淡淡藍蝶花香味,後勁係荔枝甜味,幾特別
🦀 軟殼蟹蟹肉白咖喱意粉 💰$158

🌶️ 香葉生菜包 💰$118
肉碎帶少辣,除左用生菜包住肉碎食,亦有鍋包可以拌食

🍢 豬肉雞肉串燒 💰$52
豬肉同雞肉肉質夠汁唔韌,沙嗲汁唔辣,串燒落單兩串起

🥭 芒果糯米飯拼雪糕 💰$78

🍹 藍蝶花荔枝特調 💰$38
顏色賣相加分,淡淡藍蝶花香味,後勁係荔枝甜味,幾特別
2024-02-22 73 瀏覽
📍Deer Kitchen🦌一間森林風嘅西餐廳,連個名都係我最中意嘅鹿😍呢度最大嘅特色係以鳥籠為主題,餐廳入邊真係有兩個好靚嘅巨形鳥籠座位比大家打卡㗎😛鹿鹿鳥籠盛宴 $498 (2ppl)前菜: 鹿鹿沙律🥗巴馬火腿蜜瓜🍈沙律淋咗少少柚子醋,清爽開胃。巴馬火腿特有嘅鹹香配鮮甜嘅哈蜜瓜,不敗嘅經典組合🤤湯:龍蝦濃湯🦞好多時飲親都會濃得滯好鹹,而呢個就濃而不膩👍🏻小食:海苔魷魚🦑脆脆雞翼🐔明太子蟹肉酥盒🦀魷魚同雞翼經過油炸,將肉汁鎖住,值得一讚嘅係炸粉非常薄,唔會淨係食到麵衣💯主食:澳洲草飼牛板腱扒🐮海魚柳配芒果莎莎🐟本身仲擔心唔夠飽,但發現每份肉底下都有一大球紫薯蓉,牛同魚都煎到外焦內嫩,最後仲飽到差啲食唔晒😂甜品:迷你芝士蛋糕🍰馬卡龍甜品係有驚喜嘅,一直都唔中意食馬卡龍,覺得好甜,呢個竟然甜度啱啱好,而且外皮脆口,好食到想食多嚿都冇🥲飲品:藍色美人魚🍹荔枝魅影🍸一見到呢兩杯嘢已經心心眼😍點解可以靚到咁,超夢幻嘅配色🫧,仲要兩杯都好好飲,完全冇伏!
📍Deer Kitchen🦌

鹿鹿鳥籠盛宴 $498 (2ppl)

前菜:
鹿鹿沙律🥗
巴馬火腿蜜瓜🍈

湯:
龍蝦濃湯🦞
好多時飲親都會濃得滯好鹹,而呢個就濃而不膩👍🏻

小食:

飲品:
藍色美人魚🍹
荔枝魅影🍸

2024-02-20 90 瀏覽
我哋揀咗要呢個鹿鹿鳥籠盛宴($498)(包括有鹿鹿沙律、巴馬火腿蜜瓜、龍蝦濃湯、海苔魷魚、脆脆雞翼、黑松露野菌酥盒、澳洲草飼牛板腱扒、西班牙黑毛豬肉眼、迷你芝士蛋糕同埋Macaron)咁首先就講咗兩個主食先啦嗰個牛板腱扒食落去口感幾煙靭😋😋亦都唔會覺得好乾牛肉味亦都比想像中濃郁跟住黑毛豬肉眼食落去都幾爽口🤩🤩搬埋嗰個醬一齊食就更加入味(覺得比較特別嘅就係呢兩個主菜都配咗紫薯係下面)之後就講吓其他小食啦脆脆雞翼同埋海苔魷魚都係新鮮滾熱辣炸起嘅所以真係幾脆口🔥🔥而且雞肉食落去都好嫩嗰個龍蝦濃湯都比我想像中濃郁❤️❤️嗰個野菌酥盒一咬落去就已經有好濃郁嘅黑松露香味😉😉如果鍾意食黑松露嘅話應該都會幾鍾意呢個最後就講埋我哋揀咗要咩嘢飲/甜品啦我就揀咗要荔枝魅影飲落去甜度都幾啱啱好🤩🤩而且薄荷味比我想像中濃郁而我朋友就揀咗要綠島奇遇甜品方面Cheesecake食落去就幾Creamy
我哋揀咗要呢個鹿鹿鳥籠盛宴($498)

咁首先就講咗兩個主食先啦
嗰個牛板腱扒食落去口感幾煙靭😋😋
亦都唔會覺得好乾
牛肉味亦都比想像中濃郁
跟住黑毛豬肉眼食落去都幾爽口🤩🤩
搬埋嗰個醬一齊食就更加入味
(覺得比較特別嘅就係呢兩個主菜都配咗紫薯係下面)

之後就講吓其他小食啦

飲落去甜度都幾啱啱好🤩🤩
而且薄荷味比我想像中濃郁
而我朋友就揀咗要綠島奇遇
甜品方面Cheesecake食落去就幾Creamy

慶祝另一半生日,訂咗Deer Kitchen食嘢。一入去,比OpenRice前台個男人睇,入座。唔知個男人係老闆定經理,態度惡劣、語氣差、黑口黑臉,完全無迎賓應有嘅態度,即時已經破壞咗我當晚嘅心情。當晚嘅侍應亦係零服務、講嘢細聲,唔識待客。人魚之淚 $52 咁呢杯係有芒果、鮮奶、蝶豆同爆爆珠。我自己就覺得佢調得唔係幾夾,唔好飲。最令我唔滿意嘅係,呢杯嘢個份量真係細得交關,飲幾啖已經冇晒。細細杯扮高級,又唔係特別好飲。我寧願飲出面嗰啲化學手搖,人哋起碼大大杯。荔枝魅影  $48呢杯就好飲啲,不過都只係好街邊汽水少少。和風鰻魚牛油果薄餅 $168正正常常,幾好,當係前菜咁食。啤酒漿炸鱈魚薯條配他他醬 $178鱈魚薯條+檸檬汁 鮮甜、脆口,好食,唔錯。熔岩雞翼山 $148$148嘅雞翼,食落去只係比M記好少少,唔值148呢個價。我自己燒 然後落啲芝士都可以做到同樣效果。火焰西班牙黑毛豬肋骨 $288感覺同$150-200嘅豬肋骨差唔多水平,未好食到$288嘅地步,份量少,骨多過肉。總結埋單總數 $970,最唔滿意係服務態度,由門口到食完離開,成個過程都無感受過應有嘅服務態度,一眾員工一係就黑
慶祝另一半生日,訂咗Deer Kitchen食嘢。
當晚嘅侍應亦係零服務、講嘢細聲,唔識待客。
人魚之淚
人魚之淚 $52

荔枝魅影
荔枝魅影  $48

呢杯就好飲啲,不過都只係好街邊汽水少少。
和風鰻魚牛油果薄餅
和風鰻魚牛油果薄餅 $168

正正常常,幾好,當係前菜咁食。
啤酒漿炸鱈魚薯條配他他醬
啤酒漿炸鱈魚薯條配他他醬 $178

鱈魚薯條+檸檬汁 鮮甜、脆口,好食,唔錯。
熔岩雞翼山
熔岩雞翼山 $148

火焰西班牙黑毛豬肋骨
火焰西班牙黑毛豬肋骨 $288

總結
埋單總數 $970,最唔滿意係服務態度,由門口到食完離開,成個過程都無感受過應有嘅服務態度,一眾員工一係就黑口黑臉、一係就木頭人,一係就語氣惡劣,仲好意思收加一。
另外就係部份食物份量偏少,尤其飲品同個豬肋骨,以為細細份就會高級啲。唔該你首先整得好食先,有料先再學人細份扮高級。價錢同質素不成正比。玉盤珍饈嘅價錢,食落 味同嚼蠟,食不果腹。
失望,唔會再嚟,智商稅。
啤酒漿炸鱈魚薯條配他他醬
2024-02-14 105 瀏覽
已經第二次去呢度食,上次來食lunch,覺得環境唔錯,全部落地玻璃,空間感夠大,見到最近好多人打卡呢個「8週年限定鳥籠盛宴」$498好吸引🤩所以專程過嚟食晚飯☺️Waiter 捧上一個大鳥籠,分咗三層,有前菜,主菜,甜品,湯及兩杯飲品,賣相夠吸睛。前菜:有沙律同Parma Ham蜜瓜。沙律夠新鮮。Parma Ham夠大塊,蜜瓜夠甜,一齊食,味道夠balance,唔錯**酥盒有明太子蟹肉或黑松露野菌,我哋揀咗明太子蟹肉酥盒,酥盒夠酥脆,裹面蟹肉份量好足,醬料調味配合蟹肉食落夠鮮甜,配上明太子沙律,味道更加特出。**脆脆雞翼炸醬夠薄,雞翼夠大隻,好香牛油味,有d似越南牛油雞翼第二層就有龍蝦湯、黑松露酥同海苔魷魚天婦羅。龍蝦湯鮮甜濃郁,飲落有好多粒粒龍蝦肉,同埋好滑。**海苔魷魚天婦羅酥脆魷魚有咬口,配海苔好香口,唔錯**鳥籠底層是主菜,可以在豬、牛、魚中三揀二。🐷 西班牙黑毛豬肉黑毛豬肉質鮮嫩juicy,已切好一件件細細件。一口一件,食落仲有淡淡香草味,底下仲有紫薯蓉,好味。帶有豐富嘅油花,兩款主菜都好美味。🐟 海魚柳配芒果莎莎魚柳煎到魚皮脆脆地,魚肉夠實又滑,芒果莎莎酸酸甜甜,同魚柳好夾,

**脆脆雞翼
炸醬夠薄,雞翼夠大隻,好香牛油味,有d似越南牛油雞翼

第二層就有龍蝦湯、黑松露酥同海苔魷魚天婦羅。

龍蝦湯鮮甜濃郁,飲落有好多粒粒龍蝦肉,同埋好滑。

**海苔魷魚天婦羅酥脆
魷魚有咬口,配海苔好香口,唔錯

**鳥籠底層是主菜,可以在豬、牛、魚中三揀二。

🐷 西班牙黑毛豬肉

🐟 海魚柳配芒果莎莎
魚柳煎到魚皮脆脆地,魚肉夠實又滑,芒果莎莎酸酸甜甜,同魚柳好夾,好味好開胃。

跟餐包兩杯指定特飲:
草莓樂園:顏色鮮艷,賣相夠靚,飲落甜甜地,清新又解渴

冷泡水菓茶:內有菠蘿、橙、熱情菓等⋯唔會太甜,感覺好解渴。

甜品
**迷你芝士蛋糕,馬卡龍
蛋糕夠滑:小小甜,細細件,一啖一件。
馬卡龍:香港好難食到好食馬卡龍,呢間都算鬆脆,如果可以減甜就更加perfect👍

總結:呢個餐望落好似好少野食,但係食下食下原來都好夠飽,加上坐得舒服,絕對啱同朋友食飯+傾偈

鹿鹿鳥籠盛宴 $498/二人1. 澳洲草飼牛板腱扒肉質鬆軟,份量大概係半塊,牛肉大概係七成熟,牛肉肉質唔韌,蒜蓉汁另上,每一件都係厚切,而且有牛味。🌟 評分: 8/102. 西班牙黑毛豬肉眼雖然睇落去好瘦,肉質帶少少粉嫩,生熟度到啱啱好,食落有淡淡肉香,冇豬既腥味,煎到表面金黃色,食落少少焦香。🌟 評分: 7/103. 脆脆雞翼雞翼炸到金黃色,而且唔會好厚炸粉,雞翼食落有肉汁,調味都好入味,食到少少芝麻香,兩隻雞翼都好大隻。🌟 評分: 8.5/104. 海苔魷魚表面嘅粉漿炸得非常酥脆同埋好薄,魷魚鬚新鮮彈牙完全唔韌,仲係大大粒好厚肉,上面灑咗啲日本味粉和紫菜碎,令味道更加香。🌟 評分: 8/105. 鹿鹿沙律沙律上面有兩片辣肉腸,辣肉腸好香帶少少辣,令沙律更加有層次,沙律菜好新鮮爽甜。🌟 評分: 7.5/106. 巴馬火腿蜜瓜火腿好有鹹香味,蜜瓜非常之甜,啱啱好可以中和到火腿嘅鹹,火腿既質素都幾好,食到鹹香之餘,帶少少肉嘅甘香。🌟 評分: 8/107. 迷你芝士蛋糕芝士蛋糕好creamy ,好綿密,又唔會好實,好香濃芝士味,甜到啱啱好,唔會太膩。🌟 評分: 8/108. 馬卡龍馬卡龍唔

鹿鹿鳥籠盛宴 $498/二人

🌟 評分: 7.5/10

6. 巴馬火腿蜜瓜

7. 迷你芝士蛋糕

8. 馬卡龍
馬卡龍唔會好硬,口感有啲似蛋糕,食落好香甜,但係又唔會太甜。

9. 龍蝦濃湯
湯味濃郁,濃稠合度啱啱好,龍蝦味道十分突出,入面有好多厚實嘅龍蝦肉,上枱嘅時候都係熱辣辣,而且表面加咗少少忌廉,令入口好creamy。
🌟 評分: 9/10

10. 藍色美人魚
依杯mocktail有海洋嘅藍色好夢幻!飲起上嚟似波子汽水,仲帶有光 波蘿嘅甜同檸檬嘅微酸。
🌟 評分: 7/10

11. 荔枝魅影
好香荔枝味,入面有好多有荔枝味嘅爆珠,味道清甜。
🌟 評分: 7.5/10

🎖️整體評分🎖️
❤️ 味道: 8/10
🧡 環境: 8.5/10
💛 服務: 8/10
💙 性價比: 8/10

📍Deer Kitchen (荃新天地) (荃灣)
荃灣楊屋道1號荃新天地地下G06-07號舖

#hkoverfood_荃灣
2024-01-31 165 瀏覽
荃灣美食真係多不勝數, 荃新天地係大型商場, 各式食肆都有, 今晚晚膳嘅地方就係一間好有特色嘅餐廳, 雀籠模樣嘅雅座, 加上柔和嘅顏色調配, 予人舒服嘅感覺。這道鹿鹿鳥籠盛宴相當特別, 精緻份量嘅食物基本上係放在金色鳥籠内 。鹿鹿沙律新鮮蔬菜上鋪著一大片莎樂美腸, 肉味濃郁充滿鹹香。巴馬火腿蜜瓜蜜瓜嘅甜味和巴馬火腿鹹香真係好配合, 口感清新。龍蝦濃湯龍蝦湯有粒粒龍蝦肉, 濃厚鮮甜。海苔魷魚薄薄脆漿内是爽脆嘅魷魚。脆脆雞翼雞翼大隻厚肉, 炸得好脆口, 肉質嫩滑多汁。明太子蟹肉酥盒鹹香明太子配搭蟹肉, 口感鮮香。海魚柳配芒果莎莎 脆皮內是嫩滑嘅魚柳, 配以香甜嘅芒果莎莎, 魚味更加提升。西班牙黑毛豬肉眼 厚厚豬肉好嫩滑, 肉汁油香豐富, 點配甜酸醬汁, 更加美味。馬卡龍鬆化香甜, 迷你芝土蛋糕奶香清甜, 口感順滑。荔枝魅力有荔枝清香, 熱帶果園則散發著熱情果嘅果香, 香甜清爽嘅特色飲品。

今晚晚膳嘅地方就係一間好有特色嘅餐廳, 雀籠模樣嘅雅座,

加上柔和嘅顏色調配, 予人舒服嘅感覺。

鹿鹿沙律
新鮮蔬菜上鋪著一大片莎樂美腸, 肉味濃郁充滿鹹香。

巴馬火腿蜜瓜
蜜瓜嘅甜味和巴馬火腿鹹香真係好配合, 口感清新。

龍蝦濃湯
龍蝦湯有粒粒龍蝦肉, 濃厚鮮甜。
海苔魷魚
薄薄脆漿内是爽脆嘅魷魚。

脆脆雞翼
雞翼大隻厚肉, 炸得好脆口, 肉質嫩滑多汁。

明太子蟹肉酥盒
鹹香明太子配搭蟹肉, 口感鮮香。
海魚柳配芒果莎莎
脆皮內是嫩滑嘅魚柳, 配以香甜嘅芒果莎莎, 魚味更加提升。
西班牙黑毛豬肉眼

馬卡龍鬆化香甜, 迷你芝土蛋糕奶香清甜, 口感順滑。

荔枝魅力有荔枝清香, 熱帶果園則散發著熱情果嘅果香,

香甜清爽嘅特色飲品。