2024-01-04 1018 瀏覽
每年也要一去的寶藏咖啡店 ᴄᴏsʜᴀ今年在平安夜到訪不得不說 每次到訪客人都超多今次到訪直接全院滿座 好高人氣這一年 ᴄᴏsʜᴀ 除了更新過餐牌還新增晚餐時段 走朝啡夕酒路線 𓋪 sɪᴍᴏɴ ᴇɢɢ sᴏᴜʀᴅᴏᴜɢʜ𓋪 ᴍᴜsʜʀᴏᴏᴍ ʙʀᴜsᴄʜᴇᴛᴛᴀ這次沒有點安可了三次的 ᴄʀᴏɪssᴀɴᴛ ғʀᴇɴᴄʜ跟友人點了兩個酸種麵包的組合一個是濃郁三文魚 蘆荀 水波蛋配自家製蛋黃醬清新健康的配搭另一個是雜菇 羽衣甘藍 芝士配水波蛋蘑菇炒得超香又惹味 ᴛᴏᴘᴘɪɴɢ 的炸金菇也豐富口感兩道餐點也充滿創意𓎾 ᴍᴀᴛᴄʜᴀ ʟᴀᴛᴛᴇ ( ɪᴄᴇᴅ )𓎾 ᴀᴠᴏ ʙᴇʀʀʏ聖誕限定推出的聖誕樹抹茶拿鐵今年終於嘗到了嗚嗚雖然混合了就是一杯抹茶拿鐵 但造型滿分友人點的牛油果雜莓奶昔也清新開胃粉紅粉綠配搭也默默配了聖誕主題這次小鳥胃沒吃到 ᴄʀᴏɪssᴀɴᴛ ғʀᴇɴᴄʜ 小飲恨下次到訪一定要翻桌
每年也要一去的寶藏咖啡店 ᴄᴏsʜᴀ
清新健康的配搭
另一個是雜菇 羽衣甘藍 芝士配水波蛋
蘑菇炒得超香又惹味 ᴛᴏᴘᴘɪɴɢ 的炸金菇也豐富口感
兩道餐點也充滿創意
𓎾 ᴍᴀᴛᴄʜᴀ ʟᴀᴛᴛᴇ ( ɪᴄᴇᴅ )
𓎾 ᴀᴠᴏ ʙᴇʀʀʏ
粉紅粉綠配搭也默默配了聖誕主題
這次小鳥胃沒吃到 ᴄʀᴏɪssᴀɴᴛ ғʀᴇɴᴄʜ 小飲恨
下次到訪一定要翻桌
2023-12-24
📍中環 𝙲𝚎𝚗𝚝𝚛𝚊𝚕❝半山澳式Café食個休閒Lunch🇦🇺☕️最好食既炸雞扒🍗On the Croffle!🥐❞位於Soho區呢間cafe想黎好耐😍作係走澳洲Aussie風格🇦🇺菜式都帶Aussie原素 擺盤靚又精緻✨而且有多款自家製smoothie🌈除夕同男友來個休閒Lunch😚整體好滿意 係一間高質值得推介既cafe☕️🍗🥐𝐂𝐫𝐢𝐬𝐩𝐲 𝐆𝐞𝐞 $145 (4.5/5)炸雞先用乳酪醃製 肉質嫩滑又juicy 炸得好香脆 個炸皮脆卜卜好正🤤夠晒熱辣辣🔥呢個炸雞係我食過數一數二好食😍配上香辣蛋黃醬 好惹味! 仲有牛油果🥑水波蛋🍳底下係香脆又重油白既croffle🥐呢個combo冇得輸😋👍🏻🍄🍞𝐌𝐮𝐬𝐡𝐫𝐨𝐨𝐦 𝐁𝐫𝐮𝐬𝐜𝐡𝐞𝐭𝐭𝐚 $120 (3.5/5)素食款式🌱Sourdough上面有蘑菇 多士索晒蘑菇醬~仲有炸羽衣甘藍 脆炸金菇 水波蛋🍳口感豐富☺️配上大量parmesan cheese鹹香十足🧀惹味得黎又幾light!🍍🥭𝐋𝐲𝐜𝐡𝐞𝐞 𝐓𝐚𝐧𝐠𝐨 $65 (4/5)☕️🤎𝐖𝐚𝐤𝐞𝐲 𝐂𝐚𝐫𝐚𝐦𝐞𝐥 $65 (3.5/5)除左咖啡/non-coffee latte 呢度既smoot
📍中環 𝙲𝚎𝚗𝚝𝚛𝚊𝚕
❝半山澳式Café食個休閒Lunch🇦🇺☕️
最好食既炸雞扒🍗On the Croffle!🥐❞

Cripsy  Gee

🍗🥐𝐂𝐫𝐢𝐬𝐩𝐲 𝐆𝐞𝐞 $145 (4.5/5)

Mushroom  Bruschetta

Smoothie

🍍🥭𝐋𝐲𝐜𝐡𝐞𝐞 𝐓𝐚𝐧𝐠𝐨 $65 (4/5)
☕️🤎𝐖𝐚𝐤𝐞𝐲 𝐂𝐚𝐫𝐚𝐦𝐞𝐥 $65 (3.5/5)
除左咖啡/non-coffee latte 呢度既smoothie都幾多人推介 仲有9款口味咁多🤩

Lychee Tango以菠蘿,芒果,荔枝,香蕉加yogurt而製💛酸甜清新~

Wakey Caramel以焦糖,咖啡,紅棗,香蕉加牛奶同yogurt而很🤎味道幾特別 鍾意咖啡味又想飲smoothie既可以一試😚

꧁꧁ ——𝓂𝑜𝓇𝑒 𝒾𝓃𝒻𝑜𝓇𝓂𝒶𝓉𝒾𝑜𝓃—— ꧂꧂
📍Cosha
中環伊利近街61號地舖

🗺𝘐𝘯 𝘵𝘩𝘦 𝘴𝘢𝘮𝘦 𝘭𝘰𝘤𝘢𝘵𝘪𝘰𝘯…
#joys_中環

🔖𝘔𝘰𝘳𝘦 𝘴𝘪𝘮𝘪𝘭𝘢𝘳 𝘤𝘶𝘪𝘴𝘪𝘯𝘦 /𝘧𝘰𝘰𝘥…
#joys_西式 #joys_cafefood
Mushroom  Bruschetta
Smoothie
  • Crispy  gee
貴為全港頭幾間aussie cafe嘅其中一員,店主曾經喺澳洲居住,希望將特色嘅cafe帶嚟香港。其中最symbolic嘅就係食物嘅擺盤,非常精緻呢~ 最近cafe換咗新menu,試咗啲新嘢,亦有節日限定嘅特飲,家父&me對食物質素表示很滿意(除咗嚿sour dough有啲難切之外)!𖦹 mushroom bruschetta $120呢個配搭深得我與家父的歡心(大家都知佢幾難impress),有驚喜!酸種麵包面頭鋪滿juicy既紅蔥蒜香蘑菇、巴馬臣芝士(dad: is that 椰絲?),最吸睛既必定係成朵花咁既炸金菇、炸羽衣甘藍(i thought is was seaweed lol)同埋水波蛋,視覺效果滿分,層次之豐富必定能滿足到蘑菇狂熱分子。𖦹 chicken mustache $145一上枱dad be like: is this kfc? well個外皮的確有幾分相似,但食落高幾次個level啦 - 雞肉以希臘乳酪醃製,肉質嫩滑,與蜜糖芥末醬相當合襯,仲有流心嘅水波蛋以及薯角,整體配搭層次豐富。𖦹 christmas tree latte $98將抹茶雪成聖誕樹形狀嘅冰,

𖦹 mushroom bruschetta $120

𖦹 chicken mustache $145

𖦹 christmas tree latte $98

將抹茶雪成聖誕樹形狀嘅冰,茶味香濃帶回甘,非常順滑,飲得又睇得,儀式感max。

𖦹 flash green $65

以鳳梨、蘋果、香蕉、青瓜、檸檬、薄荷等新鮮蔬果製成嘅smoothies,very refreshing。
  • mushroom bruschetta
  • chicken mustache
2023-12-04 294 瀏覽
尋覓街口那熟悉的地方,按下暫停鍵,悠然下午 放空腦袋 燃起話閘子 簡約既奶油風鋪面設計,一眼明瞭主題,而鋪面打卡更有種不經意悠閒既感覺。舖內都有個專屬打卡既吸睛之位。出片率好高~而尼間餐廳主打歐洲風格既cafe,漫漫時光,適合三五好友,與你暢談~舖內餐具都用歐洲既簡約優雅,更加悠閒~Crispy Gee 睇擺盤就知道廚師既審美一定唔差,深得女仔打卡心~而豐富層層加碼中營養搭配剛好,酥炸雞扒真係意想不到連炸皮係搶住來食,正真係做到酥脆而係香口,仲有點帶甜~雖然係酥脆,但係食多唔會過分油膩,乾。雞扒肉質嫩口,配上水波蛋,真係一絕睇來廚師炸雞扒火候拿捏得好好,都拿捏左我個胃,終於找到心意既炸雞扒啦~ 仲有窩夫餅做底,配搭牛油果同雞扒係好夾Treat Day 健康輕食要試下佢,下午茶都可以夠曬營養,健康既南瓜豆泥無論搭配香滑炒蛋或者係炸致酥脆既西蘭花🥦都係一個唔錯既豐富口感,低卡份量既碳水,優質蛋白同健康纖維,食得睇得又冇壓力,女仔一定要試下佢Tree Latte 最新推出左抹茶聖誕樹latte肯定要試下,提早過番個有趣聖誕cafe~ 抹茶聖誕樹係雪地等住注入latte靈魂,親手倒入la
尋覓街口那熟悉的地方,按下暫停鍵,
悠然下午 放空腦袋 燃起話閘子

舖內都有個專屬打卡既吸睛之位。出片率好高~

Crispy Gee
仲有窩夫餅做底,配搭牛油果同雞扒係好夾

Treat Day

Tree Latte
最新推出左抹茶聖誕樹latte肯定要試下,提早過番個有趣聖誕cafe~ 抹茶聖誕樹係雪地等住注入latte靈魂,親手倒入latte係聖誕樹入面真係好中女仔心裡~

Flash Green
入面雖然加左羽衣甘藍,但係冇草青味,反而係有蘋果香蕉菠蘿檸檬等好fresh~主打健康唔加糖加色素,係原材料製成既果汁冰沙~
  • Crispy Gee
  • Treat Day
  • Tree Latte
  • Flash Green
2023-12-03 324 瀏覽
小店裝修風格明亮簡潔,給人一種精緻溫暖的感覺。座位以二人座為主。食物是澳式西餐,今次一試他們有名的 All Day Breakfast和聖誕限定抹茶Latte。Good Day 3.0 ($149)• 煙肉、香腸、水波蛋、酸種麵包、薯餅、啡蘑菇、牛油果、鷹嘴豆、串茄、火箭菜• 擺盤有別於一般 All Day Breakfast,位置經過設計,非常有心思。• 食材豐富、種類夠多,整體水準高。• 其中水波蛋煮的程度剛好,口感非常水凝滑溜。• 酸種麵包外皮香脆、中間煙韌、麥香而帶點微酸。• 鷹嘴豆口感粉糯,調味恰到好處。Christmas Tree Latte Croffle Combo• 聖誕樹造型的抹茶冰浸泡在鮮奶裡面,飲之前再按自己喜好加添抹茶。• 除了儀式感滿滿之外,味道亦相當不錯。• 抹茶偏向清新,有回甘的層次。
小店裝修風格明亮簡潔,給人一種精緻溫暖的感覺。
和聖誕限定抹茶Latte。

Good Day 3.0

Good Day 3.0 ($149)

• 食材豐富、種類夠多,整體水準高。

• 其中水波蛋煮的程度剛好,口感非常水凝滑溜。

• 酸種麵包外皮香脆、中間煙韌、麥香而帶點微酸。

• 鷹嘴豆口感粉糯,調味恰到好處。

• 除了儀式感滿滿之外,味道亦相當不錯。

• 抹茶偏向清新,有回甘的層次。
Good Day 3.0
💛《中環半山soho區休閑寧靜café》— Cosha週末無無聊聊又見落毛毛雨,行開中環搵到一間偏離鬧市嘅Cafe~見門面嘅設計以奶油色為主,而且入面嘅環境感覺幾chill😙入到去果然好舒服,音樂亦好relax🩵🐥 Crispy Gee ($145) 呢個可以揀sourdough或者croffle,而我就揀咗croffle🥐炸雞大大舊,又脆又juicy,係以乳酪醃制,零舍好味!🤩配埋牛油果水波蛋同埋佢哋嘅蛋黃醬,正!呢個價錢對得住食物嘅份量同質素🫶🏻推薦💖🥑 Good Day 3.0 (+extra smoked salmon $159+25)入面有煙肉、香腸、水波蛋、酸種麵包、薯餅、啡蘑菇、牛油果、鷹嘴豆、串茄同埋火箭菜。種類算多,但性價比唔算高~🍵 Matcha Latte ($46)抹茶味濃,又大杯🤤🍓 Super strawberry smoothies ($62)聽講店內係用Frozen fruit整,好有水果味個味絕對唔假亦唔係死甜😝☻味道:8.5/10☻環境:8/10 ☻服務:7.5/10☻價錢:7/10☻回頭率:75%☻人均消費:$200~📍Cosha (中環)中環伊利
💛《中環半山soho區休閑寧靜café》— Cosha

🐥 Crispy Gee
🐥 Crispy Gee ($145)
🥑 Good Day 3.0

🍵 Matcha Latte
🍵 Matcha Latte ($46)
抹茶味濃,又大杯🤤

☻味道:8.5/10
☻環境:8/10
☻服務:7.5/10
☻價錢:7/10
☻回頭率:75%
☻人均消費:$200~

📍Cosha (中環)
🐥 Crispy Gee
🥑 Good Day 3.0
🍵 Matcha Latte
2024-04-24 8 瀏覽
位於中環半山嘅呢間Aussie cafe,滿滿的度假風,無論出邊落幾大雨,入邊依然散發着一種慢活風情,雖然屬於SOHO區,但位於伊利近街街尾,遠離喧嘩繁雜Menu係全日制,菜式一睇就知係有用心設計過,不同的食物配搭創造出不同的款式,而且喜歡用上superfood例如牛油果、鷹嘴豆和羽衣甘藍,健康又有創意~Good Day 3.0($149)數過總共有10款食物!除了大路的煙肉、香腸、薯餅,還有啡蘑菇、牛油果、鷹嘴豆,配搭多元化,食得出係優質食材,有時啲all day breakfast食完一半已經想放棄,呢款係完全冇,肉類、蔬果、豆類、菇類均衡,仲有酸種麵包~Earl Grey Chocolate($46)飲品有一半係smoothies,由於而家少咗飲凍嘢,所以試咗佢嘅Earl Grey Chocolate 用上燕麥奶,可能本身伯爵茶口味偏淡,加入朱古力,味道更加唔突出,想飲啲light啲嘅飲品可以選擇呢個

Good Day 3.0($149)

Earl Grey Chocolate($46)
1K
2024-04-22 5 瀏覽
Cosha - 有格調咖啡店今日黎到中環區一間咖啡店,位於中環半山的蘇豪區,搭半山電梯就可以到達,咖啡店米色的門面配以落地玻璃,內裡裝潢以水泥色地板配以純白的桌椅,簡約清新的風格。Treat Day $115一款非常有森林氣息嘅菜式,香滑炒蛋配上炸得好似紫菜一樣嘅羽衣甘藍、西蘭花,加上南瓜豆泥、菲達芝士、紅豆榴,再配上香脆酸種麵包,成個整體非常有層次,味道亦都多元化。Crispy Gee $145大大塊嘅炸雞加上希臘乳酪,外層炸得香脆鬆化,內裏雞肉嫩滑,配上蛋汁嘅水波蛋、軟腍牛油果、自家製辣蛋黃醬,仲有牛油香味既牛角包窩夫。Cappuccino $43咁靚嘅環境當然要配一杯拉花咖啡。Super strawberry $62士多啤梨味乳酪、士多啤梨同埋香蕉,唔會好似一般奶昔咁樣咁死甜、或者好重忌廉,比較fruity。
Cosha - 有格調咖啡店

Treat Day $115

Crispy Gee $145

Cappuccino $43
咁靚嘅環境當然要配一杯拉花咖啡。

Super strawberry $62
2024-04-08 12 瀏覽
This restaurant focuses more on its environment rather than taste. The decoration is visually appealing and clean. It's not too crowded, making it a suitable place for chatting. However, it requires a bit of a walk to reach the restaurant.🌱🍽️ Avo Beet $108The Avo Beet dish includes avocado, beetroot hummus, sourdough, kale, cherry tomatoes, pomegranate nut crush, ricotta cheese, radish, and a poached egg. The dish is reasonably priced considering the ingredients used. It offers a combination of f
🌱
🍽️ Avo Beet $108

The Avo Beet dish includes avocado, beetroot hummus, sourdough, kale, cherry tomatoes, pomegranate nut crush, ricotta cheese, radish, and a poached egg. The dish is reasonably priced considering the ingredients used. It offers a combination of flavors and textures, but nothing particularly stands out.
上次12月黎過一次感覺唔錯 今次再次同朋友黎試下其他野食 一樣都冇失望到🥹期待下次再黎試💕🐽Spicy Vodkatoni $128幾特別既意粉 係好似嗰啲粗飲管咁 口感啱啱好😋唔會太硬太淋 好掛汁好入味 辣辣地好過癮😝上面仲放左滿滿既巴馬臣芝士碎同香脆煙肉好邪惡🫣個汁係加左vodka 蕃茄蓉同辣蕃茄忌廉汁🍅少少辣唔錯 幾好食🤤🐽 Croissant French $108賣相好吸引既croissant🥐🧇total 3塊都幾多🫣即叫即整所以係超級脆超級正吖😍上面仲放左一球vanilla雪糕🍨再加上自家製海鹽焦糖醬 焦糖脆脆 食起黎好match🤤croffle都好好食🥰嗌甜品一定要叫‼️🐽Super Strawberry $62🐽Fairy Berry $62其中佢地既smoothie都好值得試試🤤全部都係原汁原味 冇額外加過糖架‼️所以飲落去相對地比較健康🙊兩杯都好fresh 酸酸甜甜咁😋

🐽Spicy Vodkatoni $128

🐽 Croissant French $108

🐽Super Strawberry $62
🐽Fairy Berry $62
  • Croissant french
2024-03-27 17 瀏覽
係半山呀🏔️不過係Donki搭電梯,一直搭,搭到最頂就可以了,都唔洗點行🤣🐣🥐 Crispy Gee $145勁打卡item📸📸 佢個base可以揀croffle或者sourdough,我依個揀咗croffle😜croffle就即係牛角包🥐放入窩夫機壓扁🤣 水波蛋煮得好好,中間蛋黃仲係好流心,啲蛋黃流曬出嚟,好正🥹🥹炸雞勁好味!炸皮唔算好厚,但炸到勁脆口,同埋佢啲炸皮都有調味😋😋雞肉好滑,岩岩好,又岩厚身👍🏻👍🏻🐟🍞 Simon Egg Sourdough $128可能係我見過最足料嘅煙三文魚sourdough🥹🥹 啲simon多到癲,蓋滿咗成個面,水波蛋都有兩隻咁多🥚🥚勁滿足!🍹🍹Lychee Tango $65推介smoothies!!!飲得出係真材真料,一啲人工味都冇👍🏻好清新,唔會太甜,不過荔枝味唔算好勁,香蕉味勁啲🍌🧊🧊 Iced Taro Latte $49

🐣🥐 Crispy Gee $145
勁打卡item📸📸

🐟🍞 Simon Egg Sourdough $128

🍹🍹Lychee Tango $65
🧊🧊 Iced Taro Latte $49
✲゚*。 ☕中環蘇豪區澳洲style cafe🇦🇺Weekend同朋友嚟左呢間cafe位置有少少隔涉🤏🏻 但係食物質素好好 值得一試😆✨ 𝐆𝐨𝐨𝐝 𝐃𝐚𝐲 𝟑.𝟎 ($𝟏𝟒𝟗)✨ 𝐂𝐡𝐢𝐜𝐤𝐞𝐧 𝐌𝐮𝐬𝐭𝐚𝐜𝐡𝐞 ($𝟏𝟒𝟓)叫左兩個main 食物好大份😮All day breakfast 有煙肉 香腸 水波蛋 酸種麵包 薯餅 啡蘑菇 牛油果 鷹嘴豆 串茄&火箭菜擺盤好靚好colourful🌈 望見都開心😆Menu 上面有兩款炸雞扒都好吸引🍗Crispy Gee係辣嘅 🌶️我叫左Chicken Mustache就唔辣嘅雞扒超大塊 炸完肉質都仲好嫩滑好juicy 必試💯✨ 𝐏𝐮𝐫𝐩𝐥𝐞 𝐋𝐲𝐜𝐡𝐞𝐞 𝐒𝐨𝐝𝐚 ($𝟒𝟗)✨ 𝐉𝐮𝐣𝐮𝐛𝐞 𝐋𝐚𝐭𝐭𝐞 ($𝟓𝟓)飲品選擇好多而且幾特別 唔止得咖啡😙(懶)養生嘅我揀左杯紅蜜龍棗latte🤣飲落有少少紅棗粒粒 甜甜地幾易入口🙆🏻‍♀️+10% service charge-📍 Cosha @cosha.hk中環伊利近街61號地舖61 Elgin St, Mid-LevelsMon-Sun 11:00-18:00Thu-Sat 19:00-22:00
✲゚*。 ☕
中環蘇豪區澳洲style cafe🇦🇺

Weekend同朋友嚟左呢間cafe
位置有少少隔涉🤏🏻 但係食物質素好好 值得一試😆

✨ 𝐆𝐨𝐨𝐝 𝐃𝐚𝐲 𝟑.𝟎 ($𝟏𝟒𝟗)
✨ 𝐂𝐡𝐢𝐜𝐤𝐞𝐧 𝐌𝐮𝐬𝐭𝐚𝐜𝐡𝐞 ($𝟏𝟒𝟓)
叫左兩個main 食物好大份😮
擺盤好靚好colourful🌈 望見都開心😆

Menu 上面有兩款炸雞扒都好吸引🍗
Crispy Gee係辣嘅 🌶️
我叫左Chicken Mustache就唔辣嘅
雞扒超大塊 炸完肉質都仲好嫩滑好juicy 必試💯

✨ 𝐏𝐮𝐫𝐩𝐥𝐞 𝐋𝐲𝐜𝐡𝐞𝐞 𝐒𝐨𝐝𝐚 ($𝟒𝟗)
✨ 𝐉𝐮𝐣𝐮𝐛𝐞 𝐋𝐚𝐭𝐭𝐞 ($𝟓𝟓)
飲品選擇好多而且幾特別 唔止得咖啡😙
(懶)養生嘅我揀左杯紅蜜龍棗latte🤣
飲落有少少紅棗粒粒 甜甜地幾易入口🙆🏻‍♀️

+10% service charge
📍 Cosha @cosha.hk
61 Elgin St, Mid-Levels

Mon-Sun 11:00-18:00
Thu-Sat 19:00-22:00
位於中環半山Soho區,一間旺中帶靜嘅Cafe。搭完中環行人電梯,再行上少少斜路就會到。Crispy Gee $148宜家好多Cafe都有做炸雞Waffle,但唔係唔間間都整得好食。呢一間做得唔錯,可以一試。炸雞炸得啱啱好,炸粉唔會過厚,肉嫩juicy。配流心嘅水煮蛋,加咗少少濕度,再加辣醬同蜜糖一齊食,好好食。Waffle賣相雖然唔係太好,但份量比例幾好,可以大啖雞,細啖waffle,畢竟炸雞先係主角。Good Day 3.0 $149睇擺盤就知道有心機,將隻半熟蛋放係牛油果入面,個presentation加哂分。雖然味道無乜特別,但不得不提啲火箭菜好好食。如果個Ham可以改做三文魚話應該會吸引啲。咖啡就不過不失~
位於中環半山Soho區,一間旺中帶靜嘅Cafe。

搭完中環行人電梯,再行上少少斜路就會到。

Crispy Gee $148

Good Day 3.0 $149
雖然味道無乜特別,但不得不提啲火箭菜好好食。
如果個Ham可以改做三文魚話應該會吸引啲。
Latte
咖啡就不過不失~
2024-01-21
Crispy Gee
【半山高質奶油風café🤍推介炸雞窩夫brunch】推薦指數: 🌕🌕🌕🌕🌘*:.。..。.:*・*:.。. .。.:* ・*:.。. .。.:*・゜゚・*📍HK #中環 - 𝗖𝗢𝗦𝗛𝗔SOHO區呢間café🧁 雖然有啲隔涉但好適合兩、三個姊妹一齊講八卦,氛圍好安靜同悠閒,適合放假brunch一brunch ✨ 招牌炸雞窩夫🧇同埋對面新鮮水果smoothie【𝗥𝗲𝘃𝗶𝗲𝘄 食評 💬】◐ 𝗚𝗼𝗼𝗱 𝗗𝗮𝘆 𝟯.𝟬 $𝟭𝟰𝟵 | 8.5/10(煙肉,香腸,水波蛋.酸種麵包,薯餅,啡蘑菇,牛油果,鷹嘴豆,串茄.火箭菜)呢份all day breakfast, 我同朋友覺得可以叫做1.5 day breakfast🤰份量同種類非常足料,排名不分先後─Sourdough, poached egg、煙三文魚、薯餅、腸仔、煙肉、車喱茄、牛油果同豆。差啲多到不能盡錄。除咗性價比高之外,質素係好嘅同埋都擺得好靚,打卡一流!◐ 𝗖𝗿𝗶𝘀𝗽𝘆 𝗚𝗲𝗲 $𝟭𝟰𝟱 🍗 |10/10(希臘乳酪香炸雞扒,牛角包窩夫,水波蛋,牛油果,自家製香辣蛋黃醬)Brunch嚟講,食炸雞似乎太過邪惡🤤但係值得嘅!炸皮唔算好厚,雞
【半山高質奶油風café🤍推介炸雞窩夫brunch】
推薦指數: 🌕🌕🌕🌕🌘
📍HK #中環 - 𝗖𝗢𝗦𝗛𝗔

【𝗥𝗲𝘃𝗶𝗲𝘄 食評 💬】

◐ 𝗚𝗼𝗼𝗱 𝗗𝗮𝘆 𝟯.𝟬 $𝟭𝟰𝟵 | 8.5/10

◐ 𝗖𝗿𝗶𝘀𝗽𝘆 𝗚𝗲𝗲 $𝟭𝟰𝟱 🍗 |10/10

Brunch嚟講,食炸雞似乎太過邪惡🤤
但係值得嘅!炸皮唔算好厚,雞肉都keep到嫩滑嘅質感,加上類似tobasco嘅醬,帶有少少辣味。其他選角一樣出色,加埋一齊取長補短,好有chemistry! Poached Egg🥚未熟嘅蛋黃原來同炸雞咁夾;Waffle🧇帶出菜式嘅甜味;而牛油果🥑就減退咗菜式heavy嘅感覺,果然superfood嘅加乘減少咗我食炸雞嘅罪疚感🤫。

◐ 𝗠𝗮𝗻𝗴𝗼 𝗦𝗺𝗼𝗼𝘁𝗵𝗶𝗲 $𝟲𝟮 🥭 | 8.5/10
出街飲mango lassi/smoothie,最棹忌就係攪肚痛嘅機律會大大提升☹️呢杯Mango Smoothie 不但安全,仲好好飲㖭!溫度適中,trigger 唔到敏感牙齒。同時椰香味十足🥥,比一般飲開嘅有多一個層次,非常清爽!

◐ 𝗟𝘆𝗰𝗵𝗲𝗲 𝗦𝗺𝗼𝗼𝘁𝗵𝗶𝗲 $𝟲𝟱 | 7.5/10
同mango smoothie 比較,呢杯嘅荔枝味略嫌無咁突出,椰香味有時仲會搶咗fo。但消暑功能唔錯,都幾refreshing!
最後想講好欣賞餐廳係用膠飲管,因為用紙飲管係無法攪勻smoothie的:)

*・゜゚・*:.。..。.:*・*:.。. .。.:* ・*:.。. .。.:*・゜゚・*
𝗖𝗢𝗦𝗛𝗔

🚶 中環站D2出口,步行約10分鐘(扶手電梯上)
📍 中環伊利近街61號地舖
🏷️
2024-02-25 23 瀏覽
中環Brunch推薦”COSHA”,偏離鬧市,環境寧靜舒適,啱晒鍾意靜靜地咁嘆個早午餐,咖啡不錯,另外略嫌凍朱古力冇乜朱古力味(看看圖片顏色應該feel到)。Spicy Vodkatoni 辣蕃茄忌廉汁芝士脆煙肉通心意粉,每粒通心意粉都沾有濃郁醬汁,帶點辛辣之餘帶有一種很特別的味道,超級好食。Chicken mustache超大塊希臘乳酪香炸雞扒,外脆內juicy,仲有我最愛嘅牛油果酸種麵包配蜜糖芥茉醬,水波蛋火箭菜沙律配薯角。📍Cosha (中環)中環伊利近街61號地舖

Spicy Vodkatoni

Chicken mustache

📍Cosha (中環)