2024-03-30 159 瀏覽
<網上外賣平台半價系列>自從美團喺香港插旗之後,外賣平台就好似不停有優惠😏,早排有買滿$100-$50,而家就買滿$100就半價😍,真係好難忍口唔乘機食餐飽😋。雖然只係指定餐廳有優惠,不過都有唔少好嘢食。之前$100-$50時食過一次Chimac,今日encore同細細做下午茶。6件炸雞🍗連🍟餐,+錢轉蜂蜜焦糖味,再加紫菜飯同🥤就過$100,半價後只係$52.5,抵✌🏼。因為細細放學時已經太肚餓,見堂食冇人就比佢即刻食少少先😂。炸雞同薯條都係新鮮炸起熱辣辣,啲蜂蜜焦糖包住炸雞但又唔會淋晒。上次拎外賣時我見到佢哋個做法,係將新鮮炸好的雞放落鑊,再加入醬汁兜勻,裝起後再淋醬汁。食落去唔會覺得厚粉,啖啖肉,肉質都好嫩滑,薯條都係炸得好好食,另外跟餐仲有酸蘿蔔,中和返冇咁漏。呢個質素就算正價都算係合理水平,而家半價真係唔食唔得啦😂😂。
<網上外賣平台半價系列>
自從美團喺香港插旗之後,
外賣平台就好似不停有優惠😏,
早排有買滿$100-$50,
而家就買滿$100就半價😍,
真係好難忍口唔乘機食餐飽😋。

雖然只係指定餐廳有優惠,
不過都有唔少好嘢食。
之前$100-$50時食過一次Chimac,
今日encore同細細做下午茶。
6件炸雞🍗連🍟餐,+錢轉蜂蜜焦糖味,
再加紫菜飯同🥤就過$100,
半價後只係$52.5,抵✌🏼。

因為細細放學時已經太肚餓,
見堂食冇人就比佢即刻食少少先😂。
炸雞同薯條都係新鮮炸起熱辣辣,
啲蜂蜜焦糖包住炸雞但又唔會淋晒。
上次拎外賣時我見到佢哋個做法,
係將新鮮炸好的雞放落鑊,
再加入醬汁兜勻,裝起後再淋醬汁。
食落去唔會覺得厚粉,啖啖肉,
肉質都好嫩滑,薯條都係炸得好好食,
另外跟餐仲有酸蘿蔔,中和返冇咁漏。
呢個質素就算正價都算係合理水平,
而家半價真係唔食唔得啦😂😂。
蜂蜜焦糖味炸雞腿肉
蜂蜜焦糖味炸雞腿肉
紫菜飯
薯條
2024-03-24 139 瀏覽
灣仔炸雞店提供地道韓式炸雞仲有多款韓式主食可以坐底食/外賣都得好適合突然想食🇰🇷野既時候重點係好好食性價比幾高👍🏻🌟韓式炸雞腿肉炸雞有多款口味可以揀有原味,蜂蜜牛油,芝士,蔥蒜醬油,辣味等揀咗六件既雞腿肉同芝士味每件雞腿肉都沾滿左芝士粉炸到外皮香脆 但內裏肉質嫩又多肉汁加上無骨食落好方便💯另外跟餐仲有炸薯條同醃蘿蔔都好好味!🌟魚糕串魚糕吸收湯既精華 食落夠鮮味口感亦彈牙🌟韓式泡菜炒飯炒飯粒粒分明 帶泡菜香辣惹味再鋪滿左紫菜 食落夠哂開胃😋
灣仔炸雞
提供地道韓式炸雞
仲有多款韓式主食
可以坐底食/外賣都得
好適合突然想食🇰🇷野既時候
重點係好好食性價比幾高👍🏻

🌟韓式炸雞腿肉
炸雞有多款口味可以揀
有原味,蜂蜜牛油,芝士,蔥蒜醬油,辣味等
揀咗六件既雞腿肉同芝士味
每件雞腿肉都沾滿左芝士粉
炸到外皮香脆 但內裏肉質嫩又多肉汁
加上無骨食落好方便💯
另外跟餐仲有炸薯條同醃蘿蔔都好好味!

🌟魚糕串
魚糕吸收湯既精華 食落夠鮮味
口感亦彈牙

🌟韓式泡菜炒飯
炒飯粒粒分明 帶泡菜香辣惹味
再鋪滿左紫菜 食落夠哂開胃😋
2024-03-19 137 瀏覽
總有啲日子好想食啲邪惡嘢👿第一時間即刻諗起Chimac ~~因為一個set就可以滿足晒我個胃😛炸雞我就一定會點原味~一份有六件雞皮炸到脆卜卜~炸粉唔會厚雞腿肉仲保留到肉汁🍗薯條係我鍾意嘅粗身直薯條🍟炸到酥脆嘅外層包裹住棉棉嘅薯仔蓉超級滋味泡菜炒飯🔥食落唔會話好油膩 都唔會話好辣但入口都好惹味 仲有雞肉腸仔粒同韓式麻油紫菜配埋啲芝麻食夠晒香口 唔夠飽仲有半隻水煮蛋添魚糕串都係韓國嘅signature小食長長嘅竹籤即刻令我諗起韓國掃街嘅日子呢間店座位唔算好多~不過我take away食都一樣咁好味😛
總有啲日子好想食啲邪惡嘢👿
第一時間即刻諗起Chimac ~~
因為一個set就可以滿足晒我個胃😛

炸雞我就一定會點原味~
一份有六件

但入口都好惹味 仲有雞肉腸仔粒同韓式麻油紫菜
配埋啲芝麻食夠晒香口 唔夠飽仲有半隻水煮蛋添

魚糕串都係韓國嘅signature小食
長長嘅竹籤即刻令我諗起韓國掃街嘅日子

呢間店座位唔算好多~
不過我take away食都一樣咁好味😛
1K
2024-03-14 108 瀏覽
CHIMAC - 韓式炸雞外賣專門店今日介紹一間位於灣仔區嘅炸雞專門店,主打韓式炸雞,以外賣為主,除咗炸雞,仲有多款韓國小食、主食等等。 韓式炸雞腿肉六件套餐總共有九款唔同嘅口味,除咗經典嘅原味之外,亦都有常見嘅蜂蜜焦糖同埋甜辣口味,另外就有特別啲嘅韓式黑炸醬、洋蔥芝士同埋蔥蒜醬油味。可以揀無骨炸雞腿肉或者有骨炸雞。套餐仲包埋汽水、炸薯條同埋酸蘿蔔。韓式泡菜炒飯 香辣嘅韓式泡菜配上粒粒分明嘅炒飯,泡菜汁加上油香,非常惹味,熱食嘅泡菜一樣咁正。魚糕串 最後仲加配咗地道嘅韓式小食魚糕串,口感軟腍配湯一齊食。
CHIMAC - 韓式炸雞外賣專門店

韓式炸雞腿肉六件套餐

韓式泡菜炒飯

魚糕串
最後仲加配咗地道嘅韓式小食魚糕串,口感軟腍配湯一齊食。
2024-01-04 441 瀏覽
咁啱經過又肚餓,見到好耐冇食過嘅韓式炸雞🤤叫左韓式炸雞套餐,揀左蜂蜜牛油粉同經典甜辣味,仲配薯條同醃蘿蔔🤤炸雞用雞腿肉,好多汁👍🏻炸粉厚薄適中,甜辣味好惹味😋蜂蜜牛油炸雞,牛油味幾香👍🏻配埋醃蘿蔔,少少酸,好開胃🤤薯條係粗薯條,炸得唔錯,唔會太乾太硬👍🏻叫多個泡菜炒飯餐😋泡菜炒飯唔係淨係得泡菜🤣有腸仔同蛋,灑上紫菜,香辣惹味而且足料👍🏻跟餐有汽水唔怕辣~人均唔洗一百蚊,好抵食😋
咁啱經過又肚餓,見到好耐冇食過嘅韓式炸雞🤤

配埋醃蘿蔔,少少酸,好開胃🤤

薯條係粗薯條,炸得唔錯,唔會太乾太硬👍🏻

跟餐有汽水唔怕辣~人均唔洗一百蚊,好抵食😋
2023-12-29
2023-12-27 335 瀏覽
我地來order左個炸雞套餐,另外加泡菜炒飯,覺得係物超所值!半半炸雞套餐(蜂蜜焦糖&蔥蒜醬油)🍯 🧈蜂蜜牛油味炸雞比較常見,呢度嘅蜂蜜與焦糖嘅配搭較少見,呢個甜甜嘅配搭不單不甜膩,仲令個醬汁嘅甜味更可口,🧄蔥蒜醬油味炸雞真係有一條條蔥同蒜粒,甜中帶點香口,兩款味道都好食😋炸雞有分無骨同有骨,無骨炸雞特意選用雞腿肉部位,所以肉質非常軟嫩,每啖都好juicy,無骨半半炸雞總共12件,每款6件,呢個質素同份量,連埋汽水薯條都只係賣$120左右,性價比好高!🇰🇷韓式泡菜炒飯泡菜炒飯惹味得來又唔會太辣🌶️,泡菜係偏向酸嘅味道,炒飯裡面仲有好多🌭香腸粒,仲有半個熟蛋🥚

半半炸雞套餐(蜂蜜焦糖&蔥蒜醬油)

🇰🇷韓式泡菜炒飯

2023-12-23 229 瀏覽
最近聖誕節臨近,同朋友屋企聚會就諗住近近去點返個韓式地道嘅炸雞🤤,餐廳嘅位置好近利東街,可以順便睇埋燈飾😆餐廳有唔少韓式炸雞套餐可以選擇🤭我地點左韓式炸雞套餐,有12隻炸雞,味道揀一半係甜辣一半蜂蜜焦糖😆甜甜辣辣好野味🤤👍🏻蜂蜜道較香甜同脆身,同埋外脆入面又keep到肉汁🙌🏻套餐仲跟左即炸嘅薯條🤭係粗身嘅薯條😋加左少少鹽味道更香🥰泡菜炒飯🤤係較香辣,即炒熱辣辣🥳我地仲配左汽水😆

泡菜炒飯🤤係較香辣,即炒熱辣辣🥳我地仲配左汽水😆
想食炸雞,除左kfc/jolibee fast food之外,連鎖店Chimac都可以考慮下。chimac主打多種風味韓式炸雞,最大特色佢既炸雞味道選擇好多!而且仲有雞腿肉選擇!可以啖啖肉,唔使lun骨。d雞即叫即炸!望住廚房真係落單後制,唔似其他一早炸好。而且餐廳用錫紙盤盛載,更有效保持炸雞既溫度,如果外賣,更加方便成個錫紙盤可以放入焗爐加熱呀!🍗半半炸雞腿肉套餐 $118揀左蜂蜜焦糖味同白洋蔥醬,都好好味!白洋葱醬唔辣,幾特別!每隻味都有12件,2個人share啱啱好。套餐仲有酸蘿蔔、薯條同汽水😋🥢泡菜炒飯鐘意食泡菜既就啱晒!好多泡菜,爽脆,仲有腸仔、紫菜、芝麻,係不錯的。
連鎖店Chimac都可以考慮下。
chimac主打多種風味韓式炸雞
最大特色佢既炸雞味道選擇好多!
而且仲有雞腿肉選擇!
可以啖啖肉,唔使lun骨。

d雞即叫即炸!
望住廚房真係落單後制,
唔似其他一早炸好。
而且餐廳用錫紙盤盛載,
更有效保持炸雞既溫度,
如果外賣,更加方便成個錫紙盤可以放入焗爐加熱呀!

🍗半半炸雞腿肉套餐 $118
揀左蜂蜜焦糖味同白洋蔥醬,都好好味!
白洋葱醬唔辣,幾特別!
每隻味都有12件,
2個人share啱啱好。
套餐仲有酸蘿蔔、薯條同汽水😋

🥢泡菜炒飯
鐘意食泡菜既就啱晒!
好多泡菜,爽脆,
仲有腸仔、紫菜、芝麻,
係不錯的。

2023-12-07 222 瀏覽
返工放午飯食啲咩都係幸福嘅煩惱,想食啲香口邪惡美食,同同事去咗食韓國炸雞。餐廳行外賣路線為主,堂食嘅座位唔多,好彩今次趁早去到。🤣半半口味炸雞雞腿肉 可以選擇兩種味道,有幾多選擇,蜜糖、醬油等等,芝士同白洋蔥醬炸雞,雞腿肉無骨,細細件,但係啖啖肉同每款約有8 件。 芝士口味超多芝士粉,偏重口味。個人會鍾意白洋蔥醬多啲,醬汁同炸雞比例適中。 炸薯條偏粗身,尚算脆口。 泡菜炒飯帶輕微辣,加入腸仔、紫菜同蛋,正常水準。

半半口味炸雞雞腿肉

炸薯條偏粗身,尚算脆口。
泡菜炒飯帶輕微辣,加入腸仔、紫菜同蛋,正常水準。

一直都很喜歡CHIMAC的炸雞,價錢親民又好吃.ᐟ近年愈開愈多分店,能夠更方便地買到他們的炸雞了·͜·早前來到灣仔店買外賣,發現原來這裡有坐位可以堂食平民價錢就能享受到正宗韓式炸雞真的非常推薦♡⧐ 半半炸雞腿肉 ⧏一共有12件雞腿肉,可選兩種口味🍗分別選了蔥蒜醬油和水原牛肋骨醬的口味·͜·炸雞全部即叫即炸,非常酥脆可口.ᐟ雖然我是外帶,但拿到家外皮仍然是脆身的ദ്ദി ·͜·兩款味道都非常惹味,醬汁都滿滿地裹著雞件🐥蔥蒜醬油味道咸咸甜甜的味道很特別♡水原牛肋骨醬則帶有香濃的牛香味~CHIMAC的炸雞還有很多口味可以選擇,全部都非常吸引.ᐟ⧐ 泡菜炒飯 ⧏除了炸雞外CHIMAC亦有提供一些韓式飯麵~點了一份泡菜炒飯,賣相精緻而且非常足料♡泡菜炒飯口道香香辣辣的非常好吃,性價比極高.ᐟ
半半炸雞腿肉

一直都很喜歡CHIMAC的炸雞,價錢親民又好吃.ᐟ
近年愈開愈多分店,能夠更方便地買到他們的炸雞了·͜·
早前來到灣仔店買外賣,發現原來這裡有坐位可以堂食
平民價錢就能享受到正宗韓式炸雞真的非常推薦♡
蔥蒜醬油炸雞

水原牛肋骨醬炸雞

⧐ 半半炸雞腿肉 ⧏
一共有12件雞腿肉,可選兩種口味🍗
分別選了蔥蒜醬油和水原牛肋骨醬的口味·͜·
炸雞全部即叫即炸,非常酥脆可口.ᐟ
雖然我是外帶,但拿到家外皮仍然是脆身的ദ്ദി ·͜·

兩款味道都非常惹味,醬汁都滿滿地裹著雞件🐥
蔥蒜醬油味道咸咸甜甜的味道很特別♡
水原牛肋骨醬則帶有香濃的牛香味~
CHIMAC的炸雞還有很多口味可以選擇,全部都非常吸引.ᐟ
泡菜炒飯

⧐ 泡菜炒飯 ⧏
除了炸雞外CHIMAC亦有提供一些韓式飯麵~
點了一份泡菜炒飯,賣相精緻而且非常足料♡
泡菜炒飯口道香香辣辣的非常好吃,性價比極高.ᐟ

2023-11-16
10 分鐘 (外賣自取)
半半炸雞腿肉
蔥蒜醬油炸雞
水原牛肋骨醬炸雞
泡菜炒飯
呢間韓式炸雞店遍佈各區近年想食炸雞都會揀選呢間皆因口味選擇而且即叫即製熱到焫手✨韓式炸雞套餐半半炸雞腿 有12件份量充足可以揀選兩款唔同口味▫️招牌辣味炸雞外層炸粉唔厚灑滿辣粉好惹味鍾意食辣一定不能錯過▫️韓國原味炸雞裡面肉汁豐富好Juicy原味唔加額外調味都一樣好正✨泡菜炒飯每粒米飯都均勻沾上泡菜嘅味道帶點微辣.再灑上紫菜點綴一啖接一啖.停唔到口✨粒粒蜜桃汁揀咗充滿粒粒嘅韓國桃汁完美嘅炸雞配搭以後Lunch又多個選擇喇
呢間韓式炸雞店遍佈各區

完美嘅炸雞配搭

以後Lunch又多個選擇喇
2023-11-16
2023-11-15 161 瀏覽
I ordered a fried chicken set. According to the menu in English, it just includes "a drink, french fries, and pickled radish." I ordered the set with No Sugar Coke. But according to the cashier, because the picture in the photo was a normal Coke, that was the only drink I could get. I was speechless. I'm diabetic and cannot drink normal Coke. Just next to the cashier they have a display of all the drinks they offer. As I didn't have much time left on my break, I didn't want to go somewhere else, so I got the set anyway and left the unopened can of Coke on the table.

The chicken was horrendous, by the way. I badly needed that No Sugar Coke to be able to swallow, so I took 4 of the 6 pieces with me, got a diet Coke on the way back to the office, and finished my lunch there...

Needless to say, that because of poor service and bad food, I will never return to this joint.
2023-11-07
第一次寫食評,忍唔住要比差評。同樣都係魚糕串,係灣仔分店叫2份係用牙籤分成嘅4小串,份量少得唔合理,加埋先係正常嘅一串份量。今日心血來潮想食魚糕串,就諗住比多次機會呢間餐廳,點知發現觀塘分店叫1份就係正常size 2串😡點解可以同一間餐廳,分店唔同份量可以差咁遠😡大家如果去灣仔分店叫魚糕串就注意下了。
第一次寫食評,忍唔住要比差評。

大家如果去灣仔分店叫魚糕串就注意下了。
魚糕串
2023-07-09
2023-08-13 432 瀏覽
外賣石頭飯漏拌飯醬,谷鬼氣。服務員態度差,𡯁其一個皮膚黑,勁大黑眼圈女人。石頭拌飯基本嘢都可以難食想點?失望。魚腐暫時香港食過最差。豬手飯勁少豬手想點?不可一不可再。
外賣石頭飯漏拌飯醬,谷鬼氣。

服務員態度差,𡯁其一個皮膚黑,勁大黑眼圈女人。

石頭拌飯基本嘢都可以難食想點?失望。

魚腐暫時香港食過最差。

豬手飯勁少豬手想點?

不可一不可再。

2023-08-01 470 瀏覽
令人失望的雞爪這個鳳爪看似很野味  但是實則一點味道也沒有,亦不酸不辣,而且非常淋,像煲湯後的雞爪。值得一提,豬肉泡菜飯十分好味,這個小食令人震驚地失望。希望店家有所改善
令人失望的雞爪

鳳爪