2023-04-18 74 瀏覽
最近我去左一間位於上環附近既小店,性價比不俗,餐廳個名叫做 Check In ThaiViet ,聽個名都知主打泰國越南兩國美食。我同食友試過發現唔錯,推薦比大家。這個餐廳的裝潢簡約時尚,背景有一幅好有特色嘅塗鴉牆。氣氛好chill !.🦐泰式生蝦配秘制青檸汁作為開胃菜的新鮮的生蝦配上秘製青檸汁酸酸辣辣的味道非常開胃,第二道好少食到咁好食嘅青檸汁!.🍲蟹肉魚肚羹這道魚肚羹非常鮮美,香味濃郁,蟹肉和魚肚的融合非常好,分開上嘅醋同埋芫荽都突顯餐廳嘅細心。.🍖泰式香辣肉碎生菜包是當晚我最喜歡的一道菜,肉碎的鹹香搭配上生菜的清爽,配合一起一啖咬下去,讓人一口接着一口.🍛泰式甜豬肉蝦膏炒飯這道炒飯用蝦膏調味,甜豬肉喺其他地方比較少見,肥潤甜軟,小妹認為可以當係泰版紅燒肉。再加上肉鬆,令到整到菜嘅層次好豐滿。廚師亦都處理得啲飯幾好!都好推薦㗎!.總之,Check In ThaiViet的用餐體驗唔錯,餐廳的氣氛夠晒feel!我推薦大家去可以去支持吓呢間小店。
🦐泰式生蝦配秘制青檸汁
🍲蟹肉魚肚羹