餐廳: canton pot
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
資訊:

資訊:

2020-07-01 362 瀏覽
跟家人吃火鍋,提前訂了獨立房間,特別舒服又倍感衛生。店員熱情有禮貌,在介紹下我們點了洛神花茶($88/渣)及西班牙手工啤酒($118)。前者酸酸甜甜開胃又解渴,後者輕甜容易入口,很適合女生!花膠燉響螺湯 $298先點了湯底,湯底煮滾後可以先喝湯,非常清甜好喝。花膠多而夠大片!本地新鮮牛頸脊 $318牛頸脊擺盤精美之餘,牛肉夠腍又肉味濃,非常好吃!騸牯黃牛吊龍 $368吊龍比較有咬勁,牛味更加濃郁。四寶丸拼盤 $98拼盤有鮮黑松露豬肉丸、鮮墨魚丸、鮮蝦丸及陳皮鯪魚丸,每件三粒,新鮮而味道都很不錯!精選餃子拼盤 $128蟹子海皇餃、泡菜野菌餃及羊肚菌黑松露餃每款四隻,全部都很好吃,個人最喜歡羊肚菌黑松露餃!響鈴卷 $68響鈴卷份量足,可以點酸汁或者是下火鍋,新鮮做的果然不錯。野生竹笙 $58竹笙吸收了湯的精華,鮮甜又好味。來到這邊我們才發現每人低消$280就可以享用蔬菜及甜點放題。皇帝菜、唐生菜、娃娃菜全部非常新鮮,而甜點的焦糖燉蛋及紅豆抹茶布丁更是出色得很,前者滑嫩帶濃郁蛋香,後者抹茶味濃又滑而不膩,太出色了!下次要再相約其他親戚再訪呢!
跟家人吃火鍋,提前訂了獨立房間,特別舒服又倍感衛生。

店員熱情有禮貌,在介紹下我們點了洛神花茶($88/渣)西班牙手工啤酒($118)。前者酸酸甜甜開胃又解渴,後者輕甜容易入口,很適合女生!

花膠燉響螺湯 $298

本地新鮮牛頸脊 $318

牛頸脊擺盤精美之餘,牛肉夠腍又肉味濃,非常好吃!

騸牯黃牛吊龍 $368

吊龍比較有咬勁,牛味更加濃郁。

騸牯黃牛吊龍

四寶丸拼盤 $98

四寶丸拼盤

精選餃子拼盤 $128

精選餃子拼盤

響鈴卷 $68

響鈴卷份量足,可以點酸汁或者是下火鍋,新鮮做的果然不錯。

響鈴卷

野生竹笙 $58

竹笙吸收了湯的精華,鮮甜又好味。

野生竹笙

下次要再相約其他親戚再訪呢!

騸牯黃牛吊龍
四寶丸拼盤
精選餃子拼盤
響鈴卷
野生竹笙
由於是酒店內部餐廳所以餐廳裝潢都比較雅致舒適。火鍋店嘅食物最緊要就係新鮮。餐廳高層顧問跟我們說他們每天嚴選新鮮嘅海鮮及其他食材。也懂得推介給客人。這位高層一定要給他一個like ,最初以為他是這火鍋店老闆,因為招呼客人非常落力,見他做事親力親為,敬業樂業值得香港人,值得現在香港人學習。除了手切牛、海鮮好味之外,他們餃子及手打丸尤其出色。還有餐廳自家製嘅特色飲料,非常適合火鍋。而我還開了支紅酒,餐廳酒類選擇很多,價錢合理,非常滿意差點忘記甜品也很出色

差點忘記甜品也很出色
2020-06-22 187 瀏覽
自從邊爐家族之後就少咗周圍去打邊爐今日呢度嘅位置雖然係旺角嘅邊皮但係佢係喺一間L酒店嘅樓上所以高檔好多而且十分之私隱度高因為今日早去到嘅關係餐廳俾咗一間私人房位置我哋所以可以自成一國靜靜地品嚐晚餐呢度餐廳已經安排咗幾款唔同嘅火鍋套餐經理亦都話佢哋嘅餐廳火鍋主打係可以飲得到嘅湯底所以今日我哋就揀咗天芎白芪魚頭鍋個火鍋一上到黎之後非常之咁濃郁嘅中藥味道當滾起左之後就即刻飲番啖頭啖湯果然係落足料去報呢個湯底完全唔會有奇怪嘅味精味道之後呢度就有佢哋好出名嘅10現款手工制火鍋醬料本人10分推介佢哋嘅了嗎記腐乳同埋手工炒尤其是個麻辣醬料非常之咁好食而且辣得來唔會那喉你呢度嘅牛肉同埋豬肉質地非常之咁好每片嘅豬肉同牛肉都係雪花分布得非常之咁好人1不得不提呢度嘅和牛芝士餃肉味濃郁嘅和牛配合留心嘅芝士餡非常之咁好食另外我哋再叫咗脆肉鯇魚呢度切得非常之噤口所以可以享受鯇魚嘅肉質爽口彈牙非常之後再叫咗另一款桂花蚌爽口彈牙而且仲唔會用上了化學品去醃製過所以可以食得出係原汁原味嘅爽口彈牙感覺最後不得不提呢度嘅服務員服侍非常之周到一見少咗湯就會幫你加
自從邊爐家族之後就少咗周圍去打邊爐

而且仲唔會用上了化學品去醃製過
所以可以食得出係原汁原味嘅爽口彈牙感覺

最後不得不提呢度嘅服務員服侍非常之周到一見少咗湯就會幫你加

2020-06-21 257 瀏覽
今天父親節,雖然還是covid-19期間,但是已經到處的預約都滿滿的了,雖然早一晚在網上預訂了12:00,但是來到才知道13:00要交回檯了😅😅真係速食😂😂,這個店的點心是即叫即蒸,所以感覺比較新鮮的,我最欣賞的是鳳爪排骨飯,比想像中正,單看價格98元😲,原來是一蒸籠荷葉底的,飯底是炒飯底,這個飯真心覺得好味道😋值得推介,另外叉燒包雖然只是兩個一籠,叉燒含量也足夠的,也是另一值得推介😋😋
2020-06-15 194 瀏覽
為了預祝父親節,一家三口早一個星期來到這間火窩店吃晚餐。令人十分驚喜是安排了我們入座於一六人廂房內。由於現時仍處新冠肺炎疫情期,我們真高興和放心可以靜靜來吃火窩!侍應介紹了一個至尊滋補瑪卡鴛鴦湯套餐,價值$888。我們經 Open Rice 取得65折亦可以用,真好!上檯時鴛鴦窩湯包含一份瑪卡竹絲鷄湯和一份佛跳牆。侍應告訴我們燉湯是用了六小時炮製,建議我們先喝湯,然後才加清湯進窩來打火窩。套餐鮮料以三層碟架上檯,含本地牛肩脊,超美味,西班牙黑豚則一般,新鮮美味生蝦,響鈴,餃子和貢丸及蝦肉,雲耳菇類,豆腐,米線,蔬菜拼盤,擺放得十分精緻。我們見牛肉美味,便單點了一客本地牛肩脊 ($318)。 上述提及的食材已足夠我們三人吃。但有見餐廳的推广,每位平均消費滿280元,有任點任吃蔬菜和甜品,我們問過待應,得知我們的消費已超過這額,便多點了一份生菜和半份皇帝菜。蔬菜雖是送贈的,都是十分新鮮和擺放精緻。至於甜品,侍應告訴我們只可點凍的甜品,我們試過了紅豆綠茶奶凍,木槺布甸,楊枝甘露,焦糖燉蛋和一杯迷你 Haagen Daz 雪糕杯。雖然都是免費的,各樣甜品的水平都不錯,我尤其欣賞它的木槺布甸。
至於甜品侍應告訴我們只可點凍的甜品,我們試過了紅豆綠茶奶凍,木槺布甸,楊枝甘露,焦糖燉蛋和一杯迷你 Haagen Daz 雪糕杯。雖然都是免費的,各樣甜品的水平都不錯,我尤其欣賞它的木槺布甸。結果我們吃得飽飽的,大滿足的享受廂房的寧靜 吃一頓久違了的火煱,感到十分稱心滿意!
混醬
很美味的鴛鴦湯
食物擺放十分精美
食物擺放十分精美
蔬菜拼盆擺放十分精美
本地牛肩脊,份量充足
可囗的皇帝菜
夏日蔬菜甜品任點任吃
紅豆綠茶奶凍和木糠布甸
2020-05-25 275 瀏覽
花膠燉響螺湯($298)超級足料嘅花膠燉響螺湯底 足足有2碗嘅花膠 啖啖都充滿骨膠原✨ 湯底好清甜飲咗幾碗呢🥰⠀本地新鮮牛頸脊($159)牛頸脊新鮮軟腍 油脂分布均勻⠀西班牙橡果黑豚肉 ($129)更有驚喜 充滿香濃肉味又嫩滑🤤⠀澳洲M5和牛芝士餃($64)濃濃的牛味加上芝士勁match 好多肉汁💦⠀松茸野菌福袋 ($59)腐皮吸哂湯嘅精華✨入面包住三款菇菌粒好香⠀響鈴卷 ($34)即炸響鈴真係好脆 完全冇油益味⠀皇帝菜 ($58)好新鮮💚翠綠乾淨 成個盆栽咁靚 好好味 ⠀紫貝天葵 ($88)健康好飲 解渴又唔會太甜⠀而家做緊promotion仲有得無限量追加蔬菜同甜品🥰好抵食
花膠燉響螺湯($298)
花膠燉響螺湯

本地新鮮牛頸脊($159)
牛頸脊新鮮軟腍 油脂分布均勻
本地新鮮牛頸脊

西班牙橡果黑豚肉 ($129)
更有驚喜 充滿香濃肉味又嫩滑🤤
西班牙橡果黑豚肉

澳洲M5和牛芝士餃($64)
濃濃的牛味加上芝士勁match 好多肉汁💦

松茸野菌福袋 ($59)
腐皮吸哂湯嘅精華✨入面包住三款菇菌粒好香

響鈴卷 ($34)
即炸響鈴真係好脆 完全冇油益味

皇帝菜 ($58)
好新鮮💚翠綠乾淨 成個盆栽咁靚 好好味

紫貝天葵 ($88)
健康好飲 解渴又唔會太甜

西班牙橡果黑豚肉
好一段時間冇打邊爐了~咁啱有位外國朋友要翻家鄉 佢指明翻去之前想打邊爐🤣 就帶左佢試呢間位於旺角既canton pot🍲呢度環境乾淨闊落 仲有免最低消費獨立廂房添!咁就可以食得更安心啦😚_今次試左最新推出既「番茄極上海鮮鍋🍅」估唔到有驚喜!湯底番茄味濃郁鮮甜 海鮮份量非常多 有波士頓龍蝦🦞 肉蟹🦀️ 鮑魚🐚 同扇貝 重點係全部都好有質素 味道非常之鮮甜!淨係呢個湯鍋大家都食得津津有味!_除左湯底之外 火鍋配料一樣高質‼️當晚最愛既一定係「本地新鮮牛頸脊🐮」 同「鹿兒島茶美🐷」兩者肉質都極為軟嫩 而且油脂分佈均勻 味道濃郁鮮味!絕對係近期試過最優質既火鍋肉類!另外兩款自家製餃都好特別!「澳洲和牛芝士餃🧀️」用上M5和牛製作而成 食落惹味&充滿油脂香 再加埋中間既流心芝士餡 真係好邪惡😈 「羊肚菌黑豚肉餃🍄」豬肉鮮味 菇菌香氣十足 且口感豐富 好鐘意呢!仲有不得不提 呢度只要每位食客消費滿$280 就可以無限追加蔬菜同甜品😻 啱晒好似小編呢啲食好多菜既人😆_整體黎講 呢間火鍋店既食物/環境各方面真係有驚喜!雖然定價唔平 但食完覺得絕對係一分錢 一分貨‼️ 而且佢地而家平日仲有6折優惠 星期五六就6
_
今次試左最新推出既「番茄極上海鮮鍋🍅」估唔到有驚喜!

除左湯底之外 火鍋配料一樣高質‼️

_
整體黎講 呢間火鍋店既食物/環境各方面真係有驚喜!雖然定價唔平 但食完覺得絕對係一分錢 一分貨‼️ 而且佢地而家平日仲有6折優惠 星期五六就65折 即刻再抵一折呢!有興趣既朋友快啲把握機會去試試囉!
  • 澳洲M5和牛芝士餃
  • 羊肚菌豚肉餃
  • 鹿兒島茶美豚
  • 番茄極上海鮮鍋
2020-05-08 254 瀏覽
早排未有限聚令既時間 約左一班朋友黎旺角呢間酒店打邊爐開左間房好正呀 ,屬於自己一班朋友嘅私人空間,講咩都唔怕有電視睇好正個湯好好飲呀經理每人幫我哋整咗少少杯比我地飲雞煲加蟹叫咗啲魚生鮑魚好正啊因為未人齊咁就所以叫咗呢啲先佢嘅肉丸都係手打架手造餃子咁我哋揀咗美國雪花肥牛下面呢款係牛肩肉啲菜咁樣放好得意呀好似啱啱種咁如果你哋一大班朋友可以book呢一間酒店入邊嘅餐廳咁如果你哋要book房最低消費就係$3000下次有機會我都會再嚟好食而環境優美👍滿分
早排未有限聚令既時間 約左一班朋友黎旺角呢間酒店打邊爐
開左間房好正呀 ,屬於自己一班朋友嘅私人空間,講咩都唔怕
有電視睇好正

好食而環境優美👍滿分
2020-03-01
  • 花膠燉響螺湯
2020-05-06 263 瀏覽
位於旺角薈賢居2樓的canton pot原來是一間酒店餐廳。由於不是開設於一些比較繁忙的地帶,所以餐廳最近以晚市6折優惠作招徠。一踏進餐廳後,便有員工前來確認預約,並安排了一間箱房,裝修精美配有獨立電視和玻璃趟門。點餐方面選擇了至專滋補瑪卡鴛鴦湯,湯底鮮甜健康,職員還會幫忙用大湯匙撈起多餘油脂,飲得更暢快。肉類點了牛肉拼盤,份量適中得宜,肉質也嫩滑,充滿牛香。丸類有蝦滑和墨魚滑,燙熟之後明顯口感彈勁十足,調味也不多。最後是羊肚菌黑豚肉餃,皮薄餡多,夾雜肉碎和菇菌,口感豐富。

肉類點了牛肉拼盤,份量適中得宜,肉質也嫩滑,充滿牛香。

丸類有蝦滑和墨魚滑,燙熟之後明顯口感彈勁十足,調味也不多。

最後是羊肚菌黑豚肉餃,皮薄餡多,夾雜肉碎和菇菌,口感豐富。
2020-04-29 2063 瀏覽
疫情持續肆虐,加上邊爐家族感染的驚嚇,讓火鍋控上身的港人都對打邊爐望而卻步,令到不少火鍋餐廳都叫苦連天。但其實就個人意見而言,只要注意個人飲食衛生,堅持用公筷、減接觸,三兩口子過一下邊爐癮也應該風險不會太大吧?!前陣子由朋友帶路,來到旺角一家檔次較高的火鍋店小聚一下,務求食得安心一點。座落於酒店二樓,由於位處不是繁忙大街,所以有點隱蔽僻靜。小店佔地全層,進門處放有不少得獎獎狀,即時讓人有所期待。店內裝潢設計時尚優雅,啡白色的主調配上柔亮燈光,感覺雅緻氣派;枱與枱之間相隔距離充足,空間感私隱度算高,在內用餐感覺舒適自在。入座後第一時間當然先看看餐牌,這裏的餐單以電子版形式呈現,看圖識字本來是件賞心悅目的事,可惜電子餐牌介面設計有欠User Friendly,反來覆去十分不方便,而且不能即時點餐,有違電子簡化的目的,徒具外表而實用性偏低。點餐後店員先端來豐富的醬料架,當中選擇頗多,有齊洋蔥粒、炸蒜粒、胡麻醬、豆瓣醬、蒜蓉、蔥花、指天椒、廖孖記腐乳、自家製麻辣醬、花生醬、潮州辣椒油和沙茶醬達12種之多,大家當然盡情發揮創意混醬一番。先點來的是鴛鴦鍋,但這個並不是一般普通的鴛鴦鍋,筆者點的是自

花膠燉響螺湯 / 黃耳黑虎掌菌湯

先點來的是鴛鴦鍋,但這個並不是一般普通的鴛鴦鍋,筆者點的是自選雙拼鍋,分別為花膠燉響螺湯和黃耳黑虎掌菌湯,單聽到名字已讓人躍躍欲試,據店長介紹小店的湯底全都真材實料,完全不含味精,經過大廚用心燉上3-5小時,是為心機之作。

花膠

花膠燉響螺湯,湯色金黃清澈,用料十足,只是花膠已隨手可撈到4-6塊之多,其他還有螺頭和瘦肉,當然亦少不了紅棗和杞子等藥材,難怪湯汁鮮香濃淳,味道不是很濃厚那種,而是濃中有清帶點在家的味道,養生滋補,讓人喝完一碗接一碗。

黃耳黑虎掌菌湯

黃耳黑虎掌菌湯,湯色偏褐色,湯內放滿了不同的菌類,其中以黃耳和黑虎掌菌是較為少見觸目,味道跟花膠湯相近的鮮甜,但就多上了一份清新和菌香,加上菇菌的芳香爽口,感覺更為清淡健康。

美國頂級無骨牛肋片

除了湯底了得之外,小店的食材用料亦十分講究,只是牛肉已有近十款之多,筆者當日點了美國頂級無骨牛肋片 ,肉身油花分佈平均,色澤粉嫩紅潤,不會過肥,輕灼後肉質鬆軟滑嫩,牛味濃厚富脂香,十分不俗。

鹿兒島茶美豚

鹿兒島茶美豚,來自鹿兒島的優質飼養豬種,豚肉切得薄薄的,雪白粉嫩,肥瘦分明,灼熟後肉香滿滿偏爽口,帶點脂香而沒有臊味,雖比起橡果級的黑豚豬(這店名物之一)仍有一段距離,但算頗有驚喜。

蟹籽海皇餃 / 松茸野菌福袋 / 羊肚菌黑豚肉餃

松茸野菌福袋

羊肚菌黑豚肉餃

蟹籽海皇餃

除了肉類之外,這裏的手工餃子和丸類也很特色出眾,羊肚菌黑豚肉餃,肉香菌香相互交融,爽口味美;澳洲M5和牛芝士餃,流心芝士加上和牛的脂香,濃厚邪惡。蟹籽海皇餃,海產加上蟹籽的鹹香,鮮爽彈牙;松茸野菌福袋,腐皮內放滿了松茸和菇菌粒,脹卜卜賣相精緻,入口帶著腐皮的豆香之外,亦滲著淡淡的菇菌香,唯松茸香,反而不太突出,但仍算爽滑Q脆。幾款餃子食味雖不算十分突出,但皮薄餡靚,質素還算不錯。

四寶丸

而另外丸類相對沒有太多特色,但就勝在人手製作,用料十足,入口爽彈啖出食材原風味。

響鈴

響鈴算是近年筆者打邊爐必點食材之一,這店的響鈴上枱時雖不是熱辣辣的,但仍算酥脆鬆化,浸湯數秒吸上湯汁精華,軟中有脆的口感終極誘人。

洛神花茶

縱觀整晚食材的質素算很不錯,不含味精的湯底鮮味亦讓人留下深刻印象,而且環境高雅舒適,招呼亦周到專業,坦白說定價會較一般火鍋店為高,屬中高檔收費,但始終一分錢一分貨,小店算是交足功課了,最重要是食得安心放心,在這段非常時期,覓得一間安心小店撫慰一下火鍋控的心靈,為沉悶的防疫日子添上點點色彩。
2020-03-02
四寶丸
響鈴
洛神花茶
2020-04-25 190 瀏覽
所有照片都是原圖及原創謝謝自從work from home後都好少出去食飯,難得屋企人想食火鍋,最緊要環境舒適,食物又有質素。花膠湯底超好味, 真係有好大片既花膠!!正本地嘉美雞片本地雞確係唔同, 爽口得黎又有雞味, 而且份量都算幾多下有機波菜有機的波菜, 價錢會貴一點, 但是質素不錯有機甜粟米很清甜, 吸收哂湯底的味道, 又爽脆又入味手打鮮蝦滑口感鮮味非常, 只要浮面就食得, 好香既蝦香味道, 而且口感特別, 手打的就是這個質感竹蓆茅根水一樽大概4杯share,口感清甜不是放糖的死甜感覺。好解渴一邊寫食評一邊正嘗試從文字點回味無窮,為何深宵總是肚餓。
所有照片都是原圖及原創謝謝

自從work from home後都好少出去食飯,
難得屋企人想食火鍋,最緊要環境舒適,食物又有質素。

花膠湯底超好味, 真係有好大片既花膠!!正

本地嘉美雞片

本地雞確係唔同, 爽口得黎又有雞味, 而且份量都算幾多下

有機波菜

有機的波菜, 價錢會貴一點, 但是質素不錯

有機甜粟米

很清甜, 吸收哂湯底的味道, 又爽脆又入味

手打鮮蝦滑

竹蓆茅根水

一樽大概4杯share,口感清甜不是放糖的死甜感覺。好解渴

一邊寫食評一邊正嘗試從文字點回味無窮,為何深宵總是肚餓。
2020-04-07
2020-04-23 129 瀏覽
好鬼耐冇打邊爐喱晚同三個靚女當然老婆大人係其中一個啦哈哈!走咗去薈賢居嘅Canton Pot開餐小聚一刻!點解揀嚟喱道咪因為平日有6折咁抵食囉(星期五至六都有65折),最正係而家坐獨立房都冇最低消費咁就食得爽好多呀! 老婆大人鍾意飲竹蔗茅根水就叫咗一渣比佢下火,都好夠味仲唔係好甜同老婆大人煲嗰啲有得揮! 喱道嘅湯底出名足料又冇味精打邊爐前一定要隊咗湯先!4至6月百限定初春時令新鍋我哋叫海底椰蟲草花無花果燉西班牙豚肉湯,又非洲海底椰又無花果又蟲草花加埋的西班牙豚肉又點會唔正吖! 大家都鍾意食海鮮忍唔叫埋喱個番茄極上海鮮鍋,用橙紅紅嘅濃番茄汁煮原隻波士頓龍蝦、肉蟹、鮮鮑魚同埋扇貝,靚海鮮襯一樣鮮味嘅番茄又開胃又好食。 到邊爐第一時間食喱個本地新鮮牛頸脊,烚兩三秒食又嫩又滑我一個人食咗半碟呀! 放心老婆大人有西班牙橡果黒豚肉食,豚肉都好有肉嘅甘香好唔錯。 響鈴卷新鮮即炸已經夠正仲跟埋甜酸汁點嚟食就更正。 喱個松茸野菌福袋上次試過之後都念念不忘,入面有好多香噴噴嘅什菌索晒個海底椰蟲草花無花果燉西班牙豚肉湯正到無倫。 仲有四合丸一粒有齊鮮蝦肉、鮮墨魚、露筍同埋金華

響鈴卷新鮮即炸已經夠正仲跟埋甜酸汁點嚟食就更正。

仲有四合丸一粒有齊鮮蝦肉、鮮墨魚、露筍同埋金華火腿手打成,彈牙得嚟仲好有層次口感一流。

自家手工餃子出咗喱隻錦繡鮑魚餃,又爽又彈嘅口感好有餃餃新意思喎!最正係好鬼鮮味嗰度正吖嘛!

最後仲有新鮮黄耳同季節性蔬菜拼盤,扮下健康都好啦(其實最唔健康係喱個時先食菜)

喱個新甜品人蔘杞子桂花凍好過瘾,甘甘甜甜之間又咸咸哋味道好得意,話咁快又過咗一晚唔知幾時先可以一大班老死出嚟打個邊爐?

Canton Pot                                                                                            地址:旺角廣東道1131號香港旺角薈賢居2樓                                         電話號碼:39687888                                                                WhatsApp:59710088
2020-04-08
2020-04-18 190 瀏覽
今日係大角咀屋企附近火鍋店,一入去職員會幫客人量溫度每人送獨立包裝口罩。呢度係用iPad menu,有套餐亦有單點,種類和價錢都會一目了然。湯底:花膠燉響螺湯$298藥材味唔重,一邊滾湯食等食大大隻花膠,補一補先,好味。美國牛頸脊(大)$218貨真價實靚牛真係無得輸,牛味濃郁碌一碌就食得。沖繩豬肩肉$188肉香濃郁白雲海參雲腿釀蟹鉗$108炸蟹鉗食得太多,打邊爐比較少見既,口感彈牙野生竹笙$58唔係每間火鍋店都有既食材,見到會must order。吸盡湯汁精華果種感覺欲罷不能。

湯底:
花膠燉響螺湯$298
藥材味唔重,一邊滾湯食等食大大隻花膠,補一補先,好味。

美國牛頸脊(大)$218
貨真價實靚牛真係無得輸,牛味濃郁碌一碌就食得。

沖繩豬肩肉$188
肉香濃郁

白雲海參雲腿釀蟹鉗$108
炸蟹鉗食得太多,打邊爐比較少見既,口感彈牙

野生竹笙$58
2020-02-11
2020-04-12 155 瀏覽
自從防疫限制令一出打邊爐好像是很遙不可及的事般,但總有不怕的生死之交肯一起出來享受久違了的烚趣,這天便一行4人到Canton Pot好好的相聚一刻! 餐廳的晚市火鍋現推出了低至6折的優惠,由即日起至4月30日惠顧星期日至四可享6折優惠、星期五至六可享65折優惠按此,九時半後更有低至半價優惠真的十分抵吃喔!而且餐廳內共有七間獨立廂房現也不設最低消費,在衛生及舒適的環境下烚得份外安心呢! Canton Pot那出位的12款配料及醬料真是坊間少有!包括有蔥花、乾濕蒜蓉、豆瓣醬、日式胡麻醬、洋蔥、沙嗲醬、潮州辣椒油、花生醬、自家制麻辣醬、廖指天椒孖記腐乳皇和指天椒等,總會找到您的心水配搭汁醬吧! 打邊爐總易燥熱點來竹蔗茅根水$88/jar清潤降燥最合適,喝得到足料非常而且不太甜膩味道不錯耶! 剛推出4月至6月的限定初春時令新鍋物就點來兩款品嚐!先嘆海底椰蟲草花無花果燉西班牙豚肉湯$298,以正宗非洲海底椰來淆製出清熱止咳的湯底,加上無花果及蟲草花的配搭味道清甜又滋陰潤肺仲有養顏功效!好味到大家也喝上三、四杯才捨得加湯打邊爐啊! 另一款是番茄極上海鮮鍋$49

另一款是番茄極上海鮮鍋$498濃濃的番茄養眼又香濃,內裡蘊含原隻波士頓龍蝦、肉蟹、鮮鮑魚及扇貝數款新鮮海產光看已令我垂涎三尺了!況且我從來喜歡給車爸爸多吃番茄皆因對男士確是恩物喔!

海鮮們都十分新鮮最吸引的是已索滿香甜的番茄濃湯味,那鮮味被番茄狠狠全帶出來太美妙了!溫馨提示那小配角洋蔥絕對是不能錯過的好物哦!

品嚐過美味的湯鍋後才依依不捨地加湯繼續嘆新鮮美味的火鍋配料,牛魔皇車爸爸必吃這兒的本地新鮮牛頸脊$318,看那雪花佈置均勻不吃牛的我也覺得很吸引,事實亦如是所以很快已被他們清掉。

而我最愛的鬈毛豬是日沒供應不打緊還有不少靚豬豬可選!我便轉選上西班牙橡果黒豚肉$258,肥瘦均稱的黒豚肉片吃下肉香挺濃,口感亦爽滑富嚼勁我也很喜歡它啊~

愛餃作的車媽媽當然不放過這兒的自家手工餃子,這趟還新出了兩款矜貴的新口味如這客錦繡鮑魚餃$128,以爽口彈牙的鮑魚混和蝦膠、木耳絲、甘筍絲等爽脆配料,味道口感也十分相夾更添上一分鮮氣。

另一款是蟹籽海參餃$118爽滑餃皮下那蟹籽和海參內餡口感很豐富,口味夠特別而且坊間少有值得一吃。

平時自己也會包製韮菜餃!難得出外有機會都偷師我當然不會放過品嚐鮮蝦韮菜餃$98的機會!這兒的韮菜餃加入了蝦肉令味道更鮮味口感亦豐富多點!

每次來吃火鍋也必吃這松茸野菌福袋$118,油揚索盡湯汁的精華加上滿滿菌香的餡料,令它即成百吃不厭之物。

響鈴卷$68用上樹記腐皮鮮炸而成,今次還貼心的附上超好味甜酸汁一卷兩吃感覺好抵耶!(小資師奶又發作)

我們再選了新鮮爽口的黄耳$68和有機花生芽$68,自從首次在這兒品嚐過花生芽後,那清甜爽脆的口感真令我欲罷不能啊~

最後還有車爸爸送的花束哈哈係季節性蔬菜拼盤$98至真,多款時令的蔬菜共冶一爐有生菜、娃娃菜、冬菇、南瓜和蘿蔔,全都新鮮靚仔好爽甜。

尾聲點來三款新出的甜點以甜蜜滋味來終結飯聚!包括有香甜荔枝山楂馬蹄凍、補氣的人蔘杞子桂花凍及和香脆的海椰子銀耳奶凍各$48,我就最喜歡甜中帶點鹹的人蔘杞子桂花凍,絕對是想像不到的驚喜好味道!

剛巧見餐廳推出了外賣滋補養生湯品*Pop湯*,從來對這兒的湯品好有信心而且有多款靚湯可選,忍不住帶了一客花膠響螺湯回家繼續嘆,更有$178 / 40安士、$298 / 80安士兩個容量選擇適合不同人數分享!

這客外賣花膠響螺湯便成為翌晚羅家飯中的滋補養生靚湯,湯內有不少花膠和響螺還有紅棗、杞子、圓肉和淮山十分足料,呷一口濃郁正湯味道香甜而且一點也不肥膩好好味呢!真的十分合適沒時間又想嘆老火湯的您喔!

2020-04-07
2020-03-26 125 瀏覽
Ever since the virus outbreak, we seldom have hotpot. Since we have craving for hotpot and looking to find a comfortable place, I suggested canton pot. It was located at Lodgewood by L’hotel Mongkok Hong Kong, several minutes walk from Mongkok MTR. Their menu was very extensive, offering a wide range of soup base, seafood, meat and balls etc. Shortly after we were seated, they brought us trays of seasoning sauce for us to mix with. Sugar cane juice - It was refreshing and sweet, with strong suga

Sugar cane juice - It was refreshing and sweet, with strong sugar cane taste.

We ordered half pot of chicken broth with fresh coconut and Sichuan spicy soup. Chicken soup was clear and sweet, with not much MSG tasted. Chicken was juicy and smooth. Sichuan spicy soup was flavourful, good to go along with those ingredients.

American beef chuck - It was cut till thin in texture and was very tender and juicy.

Crispy bean curd rolls - It was very crispy and soft in texture. Sweet and sour sauce was provided to dip onto.

Mixed meatballs - It consisted of 4 ingredients in it. It was handmade, thus i could taste the freshness and was chewy.

Assorted meat ball platter - It consisted of prawn, pork, fishball and cuttlefish. It was slightly small in size and was chewy and juicy.

Prawn paste - The chef was generous with the portion of the paste, and was fresh and chewy.

Sweet potato noodles - Noodles were smooth in texture and was very chewy. We were full after finishing it.

Pomelo raindrop cake with chilled mango sago cream - Jelly cake was soft and smooth, absorbing the essence of the mango cream.

Green tea pudding with red bean - Red bean was chewy and sweet, and pudding was soft. with strong green tea taste.

After we have finished our dinner, the staff was attentive to give every customers 1 piece of mask.
題外話/補充資料: Assorted meat ball platter -