餐廳: canton pot
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
資訊:

資訊:

早排窮L幫主P先生生日,有朋友C小姐相約安排生日飯局,地點就揀咗大家都近嘅旺角區兼啱啱由L'Hotel改咗名做Nina Hotel旗下旺角薈賢居(Lodgewood by Nina Hospitality) 嘅Canton Pot,自限聚令,已經好耐無打過邊爐,雖然依家有返晩市堂食(只可去到晚上10點),但只限4人,第4位朋友就係K先生,C小姐就booked咗一間細VIP房,回想當年響呢度打邊爐,我哋係成8個10個一齊,成枱嘢食先夠震撼,唔知幾時先可以一大班朋友坐埋一齊食飯。人未到齊,先點咗一壺竹蔗茅根水同一壺洛神花茶,竹蔗茅根水清甜解渴,而洛神花茶我就無飲到,之後仲叫咗枝Estrella Damm Inedit嘅啤酒,由窮L幫主自己一個隊哂,不過仍然戒緊酒嘅我就當然無飲;未點湯底前先混一混醬,有2行共12款醬料,其中一行有蔥花、蒜蓉、豆瓣醬、日式胡麻醬、金蒜粒同鮮洋蔥粒,另一行就有指天椒、廖孖記腐乳、自家製麻辣醬、花生醬、潮州辣椒油、同自家製沙爹醬,另外再叫服務員攞最近市場上人氣急升嘅食材:芫茜,無芫茜點打邊爐呀?湯底就點咗花膠燉響螺湯拼韓牛肋骨湯,牛就有點咗本地新鮮牛頸脊、美國頂級

湯底就點咗花膠燉響螺湯拼韓牛肋骨湯,牛就有點咗本地新鮮牛頸脊、美國頂級無骨牛肋片同騸牯黃牛吊龍,豬就有西班牙橡果黑豚肉,海鮮就有海中蝦,仲有四寶丸、精選餃子拼盤、響鈴卷、酥炸魚皮,蔬菜就點咗皇帝菜、有機菠菜同山藥,最尾加咗一客三色麵拼盤。

芫茜牛肉

湯底一滾,率先飲咗花膠燉響螺湯,湯頭清甜、花膠嫩滑,人越嚟越大,就要補一補;再食埋另一邊湯底嘅牛肋骨,肉質細嫩,夠哂入味,真係一分錢一分貨。

美國頂級無骨牛肋片
騸牯黃牛吊龍

食咗3款牛,本地新鮮牛頸脊、美國頂級無骨牛肋片同騸牯黃牛吊龍,牛頸脊係牛頸位下橫膈膜後嘅部位,肉質鮮嫩爽滑,肉味濃郁;牛肋片肩腹肉後方嘅部位,油花均勻,肉質嚼勁;吊龍,牛嘅兩邊腰脊肉,又叫肉眼邊,油脂豐富,香滑可口。

海中蝦

西班牙橡果黑豚肉,係食橡果嘅豬,令到豬肉帶有獨特嘅榛子芳香,味清不燥;海中蝦上枱時仲識郁,非常新鮮,肉質彈牙鮮甜。

四寶丸

四寶丸有鯪魚球丸、豬肉丸、蝦丸同墨魚丸,全部都自家製,肉嫩彈牙,我較為鍾意係蝦丸同墨魚丸;而精選餃子拼盤有羊肚菌豚肉餃、海皇餃同泡菜野菌餃,喜歡食餃子嘅我,皮薄餡鮮,全部都好食,我比較鍾意嘅係羊肚菌豚肉餃,裏面餡料足又夠多汁。

山藥

另外響鈴卷同酥炸魚皮,響鈴卷新鮮即炸,一上枱已可即食,熱辣辣酥脆香口;酥炸魚皮一樣脆香惹味;而蔬菜我只食了山藥同有機菠菜,山藥健脾補肺,仲要唔係咁多火鍋有得食,想食爽脆嘅山藥就唔好淥咁耐,而淥耐啲就會有粉嘅質感,視乎自己想食爽定粉;有機菠菜健康又爽甜。

三色麵拼盤,有蕎麥麵、菠菜麵同蝦籽麵

最後追加咗一客三色麵拼盤,有蕎麥麵、菠菜麵同蝦籽麵,單看麵嘅乾爽程度已經覺得啲麵好食,全部麵都爽口彈牙,我就比較鍾意蝦籽麵,可清楚食到蝦籽嘅鹹香味,基本上我真係好鍾意食麵,可以一日5餐都食麵。

拿破崙蛋糕

已經非常飽,想點甜品/糖水之時,爭啲忘記咗仲有窮L幫主嘅生日蛋糕,好彩截得切啲糖水,唔係就浪費,生日蛋糕係芒果拿破崙,芒果鮮甜,千層酥皮仍然酥香鬆化,吉士醬質地濃厚,甜度適中,窮L幫主P,生日快樂。

2021-03-22
山藥
三色麵拼盤,有蕎麥麵、菠菜麵同蝦籽麵
拿破崙蛋糕
2020-11-28 1990 瀏覽
事源今日要賀一位重要的人的重要日子,所以想搵一個可以開心傾到計嘅地方,邊食邊講。首先呢度地點好方便,唔似其他旺角地方又迫又多人。第二,呢度有房,雖然都係四人一枱,但係間隔音好好,唔怕大聲嘈親人。第三,呢度啲侍應好好,好nice, 尤其經理Simon Lee, 非常好禮貌同埋好細心,安排得好到位,影相會幫我地熄左個爐先,唔叫都會自動出現,令我地唔會冇嘢飲。食物方面:象拔蚌刺身應該是野生,大片大片上,鮮甜冇腥臭味。特色餃子,試左羊肚菌餃子同芝士餃,一試芝士餃即刻愛上,味道持久難忘。特色湯品,菌湯,味道不太特出,但豬骨湯一上枱即畢一杯你飲,味道很好。肉類,雞係嘉美雞,肉味夠又唔肥,豬肉出色,牛肉中上,不宜滾太久。小食方面,魚干同炸皮蛋都非常好吃,送酒一流,還有Simon Lee 貼心送上剛炸好的魚皮,正!最後,環境一流,酒店級水準,服務亦是上上之選,食物優質,價錢合理,若要三五知己開心聚首,開心邊食邊傾而又唔受外界騷擾,此處真係一個不二之選。
首先呢度地點好方便,唔似其他旺角地方又迫又多人。
食物方面:
象拔蚌刺身應該是野生,大片大片上,鮮甜冇腥臭味。

2020-11-27
紀念日
  • 百花海參雲腿釀蟹鉗
  • 澳洲M5和牛芝士餃
  • 象拔蚌
2020-11-28 1139 瀏覽
今日同朋友慶祝榮升之喜,來到廣東道薈賢居二樓canton pot,首先講交通方面,接近太子地鐵站,地鐵行過來五分鐘就能到,十分方便。其次裝修方面,十分華麗,有多間房間供客人選擇,如果著重私隱度的客人,這店鋪是不二之選。另外我們一到場 經理simon已好細心地,詳細介紹店鋪的皇牌食材給我們,例如象拔蚌,肥牛,新鮮丸類,雞肉等等打甂爐食材,比出邊任何一間店舖,都優勝不知多少倍,最重要是價錢絕對大眾化(還有食到最後,所供應的甜品,可以說食到回味無窮)總括來說,今晚在這裏聚餐,無論在服務,食材,或在裝修上,絕對值得讚賞。
2020-11-27
紀念日
  • 象拔蚌
2020-11-16 2581 瀏覽
香港人真係好鍾意打邊爐,因為一班朋友圍埋一齊,一邊傾偈、一邊烚吓烚吓,氣氛特別好。今晚一班friends約咗喺旺角打邊爐,我記得之前食過呢間位置有啲隱蔽嘅Canton Pot,佢哋宜家做緊一個自選海鮮promotion,於是就提議不如嚟試吓。我記得呢度嘅湯底好正,今晚趁人多就試兩個湯底:龍蝦湯底(配龍蝦刺身)仲有花膠湯底(裡面嘅花膠夠哂份量)大家都急不及待即刻飲返幾碗湯先開始打邊爐。然後就係食物方面,不得不提呢個2+2嘅海鮮套餐,每人自選2款活海鮮+2款冰鮮海鮮,我揀咗嘅組合有刀貝蜆、鮑魚、美國桶蠔、阿根廷紅蝦啲海鮮全部好鮮甜味美,朋友揀嘅蟶子大大隻,攪到我下次都想食蟶子。打邊爐一定要食嘅肥牛,我地點咗牛頸脊,睇相都知,啲紋理靚到呢!就好似九龍城方榮記啲靚牛,真係入口即熔。然後我哋仲叫咗西班牙橡果Iberico 黑豚肉,真係好大驚喜,平時食過iberico ham,原來黑豚肉用嚟打邊爐都可以咁出色,肥瘦均勻,肉味比其他豬肉都香濃,印象深刻。呢度嘅魚皮又係必食,好薄好大塊,就咁食入口勁鬆化,索兩秒湯先食就有湯底嘅精華。Canton Pot嘅餃子係自家製,我地今晚試吓羊肚菌餃子,味道健康。

我記得呢度嘅湯底好正,今晚趁人多就試兩個湯底:

龍蝦湯底(配龍蝦刺身

仲有花膠湯底(裡面嘅花膠夠哂份量)

大家都急不及待即刻飲返幾碗湯先開始打邊爐。

蔬菜方面,喺呢度會試到好少見嘅花生苗,爽脆多汁,我地個個都好鍾意。

飯後甜品都唔錯,有多款選擇,其中推薦creme brûlée 同宇治抹茶紅豆。

呢間打邊爐由湯底、火鍋料、甜品都相當唔錯,真心推薦。
  • 羊肚菌黑豚肉餃
2020-11-14 1926 瀏覽
天氣驟降,又係令人想蠢蠢欲動打邊爐的季節。 今個星期就約咗幾位好久不見的朋友烚吓烚吓,選址在係Y小姐主場,Canton Pot。 還記得呢間野係我朋友C小姐介紹,以前佢話食過返唔到轉頭,成日都會嚟打邊爐,因為餐廳夠隱蔽夠舒適。跟佢食過幾次Canton Pot,都覺得水準一流,非常穩定。因此,久不久都會翻兜。 限聚令六個人,我們剛剛好,選兩個煲,三個湯底,幾貪心都會滿足。 一個花膠燉響螺湯底,一個龍蝦湯底,龍蝦刺身另上,呢度嘅湯底,一路都好出名,先飲為敬。 龍蝦刺身,輕灼2分鐘,那種鮮甜美味令人難以忘懷。 個人最喜歡花膠燉響螺湯底,啲花膠真係多到食極都食唔晒。 講返今日嚟Canton Pop嘅原因,正正因為呢度推出左海鮮2+2嘅新玩法。 平時叫海鮮,大家各有心頭好,你想食呢樣,佢想食嗰樣,可能因為價錢種類有分歧,最後都唔知點叫先好,搞到頭都大埋。呢度推出呢個海鮮2+2,$168一個價錢,你可以分別選擇兩個活海鮮同兩個冰鎮海鮮,乜嘢問題都自然解決晒。 活海鮮有愛爾蘭蟶子皇,刀貝蜆,鮑魚同中蝦你選擇,冰鎮海鮮有珊瑚蚌2片,貴妃蚌2片,美國桶蠔1隻,阿
天氣驟降,又係令人想蠢蠢欲動打邊爐的季節。

活海鮮有愛爾蘭蟶子皇,刀貝蜆,鮑魚同中蝦你選擇,冰鎮海鮮有珊瑚蚌2片,貴妃蚌2片,美國桶蠔1隻,阿根廷紅蝦1隻,隨你鍾意點揀就點揀。

我選咗蟶子王,鮑魚,桶蠔,阿根廷紅蝦,全部都係大件夾抵食,質素也好,件美國桶蠔,大得震撼。

以$168,平均$42嘅價錢可以有咁高質素嘅海鮮,真係好難得,還記得上次係大紅袍打邊爐,一隻蟶子王,索價$70,由酒店Manage嘅餐廳來說,真係平到無朋友。

加上T先生帶來的秋酒,和海鮮配合到天生一對。

呢度嘅本地新鮮牛頸脊,絕對係必選之作,大家今日戰鬥力普通,才叫兩碟。

牛舌也是水準之上,薄切嘅牛舌味道還是十分濃郁。

吊龍的肉味,令我想起潮州的潮汕火鍋,當你邊度都去唔到嘅時候,你特別掛住外地嘅月光。

C小姐話一定要西班牙橡果黑豚肉,可能我哋太愛牛肉嘅關係,次次都會遺忘咗呢度嘅豬都係不得了,全枱都不停讚好。

炸魚皮同三色麵,係我次次必點嘅菜式,呢度嘅麵好精彩,一定要食。

今晚嗰個原來都係午餐肉fans,見係咁,恭敬不如從命。

呢度嘅餃類都係非常出名,羊肚菌黑豚肉餃,又係次次必點。

澳洲M5芝士和牛餃,睇都知幾好,芝士同牛肉夾埋一齊,好難令人抗拒,最後要再度encore 。

田園菜藍,食到飽最好用來幫助消化。

最後還有呢度嘅最愛花生芽,甜甜的又爽又可口。

尾聲的甜品,又係震撼嘅環節,一人選一樣,我最愛還是木糠布甸 ,老婆選的綠茶紅豆意大利白酒奶凍,也不錯。

canton pot 旺角廣東道1131號香港旺角薈賢居2樓
2020-11-10
美食當前,你耐得住性子把「最喜歡的食物」留到最後再吃嗎?曾有心理學研究證實具有「延遲享樂」特質的人,在工作或健康上有更出色表現,能獲得更大心靈滿足。我就是能耐性子把「最喜歡的食物」留到最後再吃,好像火鍋一樣要用時間去等待然後就能夠慢慢享受美味嘅食物似的。見到呢三隻字就知道到達餐廳正確位置。上到去門面大方得體。先量度體溫然後做好清潔店員隨即帶我們入座,餐廳範圍非常四正。一眼望晒長方形的格局每張枱嘅距離都有一定嘅空間,而且都見到有唔少廂房。廂房裏面都有一些人正在享用,行去座位期間多見到餐廳有唔同嘅飲品有酒同埋汽水等等。呢度嘅餐牌都係迎合而家新世代用電子iPad,落單真係好方便又環保睇住個螢幕又可以慢慢揀自己心水嘅食物,最緊要有圖片可以睇又可以放大啲字,慢慢諗都唔係問題。同埋呢度都有好多選擇,例如有套餐或者散叫不過叫套餐就唔使煩,因為一應俱全,裏面都有齊已經想食嘅嘢。揀咗想食嘅火鍋套餐之後就開始混合自己喜歡嘅調味料。▫️$28位呢度嘅調味料不得了,真係好多樣嘢可以選擇可以全部all in,或者慢慢調配自己鍾意食嘅口味,好似有得玩又有得食咁。▫️12 款醬料「指天椒、廖孖記腐乳、自家製麻辣醬、花生

見到呢三隻字就知道到達餐廳正確位置。

▫️$28位
▫️12 款醬料
「指天椒、廖孖記腐乳、自家製麻辣醬、花生醬、潮州辣椒油、自家製沙嗲醬、蔥花、蒜蓉豆瓣醬、日式胡麻醬、蒜粒、洋蔥粒。」

非常清晰嘅指示,入面可以睇到有啲咩時令嘅湯鍋物套餐同埋一啲單點嘅餐牌,食唔夠仲可以有埋甜品,想飲吓嘢都仲有餐酒俾你去揀。

餐飲就有自家製飲品啦,咖啡、茶、汽水同埋一啲唔同酒類嘅酒款

喺Walmart套餐入面總共有六款俾我選擇,當中有兩份係素食為主要。龍蝦鍋套餐同埋韓式鍋套餐都比較吸引,但最後都係揀咗韓式鍋套餐,因為佢嘅湯底係韓式牛肋骨湯。一定好清甜姐。

▫️韓式鍋套餐  $588
套餐入面有咩配料?總共有15款,兩個人來講非常夠飽。
韓式鍋套餐

當中嘅配料有「韓國西冷牛肉1++、美國牛頸脊、泡菜野菌餃、鮮黑松露豬肉丸、秀珍菇、韓式泡菜、有機白蘿蔔、豆卜、韓國年糕、鮮墨魚片、鮮冬菇、鮮腐竹、蓮藕片、黑木耳、田園菜籃」

韓式鍋套餐

本身湯頭裏面嘅肉都已經係超級好食,肉味濃、既鮮又甜仲要入口即化,opening 飲啖湯食舊肉都已經係非常滿足。暖笠笠。好喜歡。

不過排第一嘅係韓國西冷牛肉1++
各地牛肉都有其不同的評級制度,韓牛會以牛隻第 13 條肋骨(西冷部位)的切割面的脂肪分佈、肉色及脂肪顏色,作為指標來評斷其品質,1++ 為最高級別。
韓式鍋套餐

至於今次呢個1++ 係咩感覺?
此級數之韓牛肉質與油花分佈平均,帶淡淡雪花紋理,入口之油膩程度卻比和牛低,故深得我地喜歡呀。
韓式鍋套餐

灼至五成熟,嫩滑且肉汁豐富,配以自家調味享用,能提升肉鮮。
第二係美國牛頸脊,哈哈全部都係肉類!
牛頸脊位於牛頸與肩胛之間,屬於運動量比較多的部位。 雜落有適量油花,食落肉質鮮嫩爽滑,肉味濃郁,真係非常適合切成薄片作火鍋食材。
韓式鍋套餐

不過佢嘅白蘿蔔、豆卜、冬菇等等係火煱裏面滾咗好耐所以都相對軟身同入味。

韓式鍋套餐

食完其實都夠飽,但係心思思想嗌多少少嘢食😇見到佢有其他丸類啦、手作嘅餃子、海鮮、牛肉同埋一啲手打魚滑,見佢幅圖都幾靚仔,最尾揀咗...
▫️手打墨魚滑$68
把墨魚肉剁碎再用攪拌機攪成漿,之後打至起膠,而關鍵之處是放入粒粒墨魚肉一起攪拌,呢度既墨魚滑鮮味好澎湃啊。

由於係球體形狀上枱所以每一粒墨魚嘅大細都係因我哋嘅喜好去決定,我哋有時大大粒食有時細細粒食,邊種口感都可以自行選擇。

前菜有河豚乾、胡麻手撕雞、牛油果沙律同雞翼等等但最後揀左大家愛吃既皮蛋。
▫️百花炸釀皮蛋 $78
中西合璧既菜式,薄薄一層嘅炸粉包住個皮蛋,想法好得意,賣相呢度就一般般但係食辣嘅反而有啲驚喜。

論味道和口感,都是與平時吃的明顯有別,至少它一定沒有皮蛋的"壓"味,多左陣油香味。

打邊爐點樣唔叫杯飲品呢,係自家制飲品同埋特飲裏面就揀咗一杯
▫️竹蔗茅根水$38,如果多人嘅話可以嗌一渣$88
食到熱熱地降下溫,叫左杯飲下,味道甜美不在話下。清熱又清潤,爽!
仲有其他味道嘅,例如紫背天葵、羅漢果、洛神花等等,感覺都比較好似健康啲嘅嘢飲。

由於我係甜品紅嘅關係最美梗係會食甜品甜品都見到有成12款,佢個芒果楊枝甘露黑白配影得好靚所以就俾佢吸引住啦。
▫️芒果楊枝甘露黑白配 $48
顧名思義一碗糖水入面有晒楊枝甘露同埋黑白涼粉,配埋芒果汁底。質感比較杰身, 用料十足。芒果味香濃,但略欠柚子的清新感。但食完熱辣辣嘅火鍋同埋少少煎炸野有碗清爽有甜甜地嘅甜品做ending就最舒服。
芒果楊枝甘露黑白配

在吃東西方面,追求食物要吃爽也吃得療癒,每天吃一樣的東西可以得到快樂與安全感 ...雖然火鍋不能每天吃,但是如果能夠時不時喺呢度打一次邊爐其實都真係幾爽。
芒果楊枝甘露黑白配
  • 竹蔗茅根水
  • 手打墨魚滑
2020-10-18 1738 瀏覽
這是我們第一次到來,是朋友介紹的,不然還不知道這家Hidden gem!店長表示來這裡的很多都是熟客,但對第一次來而不熟悉的我們,店員也非常細心介紹和照顧。餐牌用iPad呈現,套餐和單點都有很多選擇。花多眼亂之下,我們三人要了二人份量的龍蝦湯套餐,再加點肉類和飲品,份量非常足夠。套餐的火鍋料用三層架上,打卡一流。一坐下店員已端上醬料,這裡的醬料比我之前吃過的任何一間醬料都要齊全,而且用料十分有心思,如腐乳醬也是特地用上廖媽記腐乳醬,吃得夠咀叼。-湯底用上豐富的蔬菜如西芹和香菇,一邊是清湯、另一邊是蕃茄湯。店員著我們先喝一口,用特別提供的湯杯,味道已經很清新。接著會放入龍蝦殼煮湯,火鍋吃到一半時再喝一喝,鮮甜度直線上升。 這時加入吸收湯汁的蔬菜,如娃娃菜及鮮竹笙,尤其是蕃茄龍蝦湯那邊的味道,實在是不得了-龍蝦是即場生劏,要夠新鮮肉質才會彈牙爽口,而級數也要達刺身級才能生熟兩食。我們先用豉油和芥末吃龍蝦刺身的鮮甜爽口,再試一片輕輕在熱湯裡涮過的腍滑龍蝦片,鮮甜度依舊仔留。不過我們一致認為,刺身吃法更為滋味。-套餐裡的肉類有豬牛羊,我們要了本地新鮮牛頸脊和西班牙橡果黑豚肉。本地的牛頸脊是吃其

套餐的火鍋料用三層架上,打卡一流。

醬料

龍蝦刺身

套餐裡的肉類有豬牛羊,我們要了本地新鮮牛頸脊西班牙橡果黑豚肉

本地的牛頸脊是吃其新鮮,加上手切厚度剛剛好,滑溜而不嚡口。
本地新鮮牛頸脊

用橡果餵飼的黑毛豬不但沒有羶味,還有淡淡的香,而且即使是薄切,口感也偏爽而不嚡。
西班牙橡果黑毛豬

我們外加的美國極級牛小排,則吃其肉味。
美國極級牛小排
牛小排的牛肉味出眾地濃郁,脂肪分佈均勻,所以口感也夠嫩腍。

美國極級牛小排

我們亦額外加了蒙古羊肉卷,用來涮火鍋最合襯。
蒙古羊肉卷

蒙古羊的羊肉味非常突出,不過這裡的肉不算羶,頗為易入口。而且卷起的厚度很有口感,非常不錯。

蒙古羊肉卷

來到海鮮方面,套餐包括新鮮鮑魚仔桂花蚌阿根廷紅蝦

每款海鮮都十分新鮮,能吃到鮮甜彈牙。

新鮮鮑魚仔
特別是有一整隻手掌這麼長的阿根廷紅蝦,有比日本的牡丹蝦更加濃郁的蝦鮮味,下過火鍋後仍能保持很爽口的肉質。

阿根廷紅蝦

其他火鍋料也很是精緻,用料上乘,如百花海參雲腿釀蟹鉗、香氣撲鼻的羊肚菌黑豚肉餃、非常彈牙的手打黑松露豬肉丸,無論是味道或是層次都非常豐富。

黑松露豬肉丸

另一碟套餐火鍋料則是比較飽肚和吸湯,有特地用樹記腐竹炸的響鈴卷,也有已經較罕見的野生竹笙(現在大多都是養殖的)、爽脆鮮淮山塊,還有飽肚的福袋和烏冬。

店員著我們福袋要最後才吃,因為很飽肚。松茸野菌福袋用豆卜包裹著香噴噴的松茸和雜菌,再用西芹扎口封口,手工做得細緻。
松茸野菌福袋

套餐伴來一個田園菜籃,有唐生菜、油麥菜、娃娃菜、南瓜、鮮冬菇和粟米,各種菜蔬也可試一點,用來試真湯底更是一流。

田園菜籃

火鍋還是要喝凍飲才夠爽!這裡的自家制飲料都很足料,如這樽紫貝天葵,不會太稀,味道酸酸甜甜,大概有滿的五杯,十分抵喝。

紫貝天葵

真的想不到酒店內有這樣高質素的火鍋,而且環境十分舒適,人多的話也有高私隱度的房間可以聚聚,高談闊論也不怕嘈到鄰桌。在旺角可算是旺中帶靜的地方,而且交通方便,很值得推介大家來飽吃一頓呢。

醬料
  • 龍蝦湯
  • 番茄龍蝦湯
  • 西班牙橡果黑豚肉
2020-10-18 1129 瀏覽
三人來到旺角近新填地街,適逢風大雨大,便走進一間酒店暫避。見已是黃昏,亦是用饍的時刻,查到酒店內有火鍋店,口碑不錯,而且屢獲獎項,已經有一段時間沒有食火鍋,就上去一試。店內面積不小,座位寬敞,還有多間清靜舒泰,私隱度高的貴賓房。食火鍋會很多碟食品一齊上枱,好在四人枱的桌面足以應付。點餐是用平板電腦來點的,這裡可能因應疫情的限聚令關係,餐牌上大都是以二人套餐為主。我們就點了一個龍蝦鍋套餐 ($1288),再加美國特級牛肋片、蒙古羊肉卷及一瓶紫貝天葵。很快,服務員已經將食品送上,並細心建議我們要注意的事項。紫貝天葵是自家製的,亦是食火鍋的好配搭,一瓶可以斟三杯。火鍋的醬料除了豉油及麻油外,中西式共有多達12款,包括名牌字的食羊肉常用的腐乳醬。我們龍蝦鍋的湯底是龍蝦鴛鴦鍋,一邊是原味的,另一邊是蕃茄湯,湯是用龍蝦熬的,有著龍蝦的鮮味,湯內已放有一些冬菇、雞骴菇、蕃茄及芹菜等。服務員給我們試湯杯,在未開始灼食物前可以先品嚐湯的味道。各樣食品都先後放滿了桌上,最先要試的當然是刺身級的原隻龍蝦。生食的龍蝦非常鮮甜爽口,我們亦留了一些來灼食,同樣是鮮甜,但味道不一樣,我較為喜歡刺身的味道。之後我們將

點餐是用平板電腦來點的,這裡可能因應疫情的限聚令關係,餐牌上大都是以二人套餐為主。我們就點了一個龍蝦鍋套餐 ($1288),再加美國特級牛肋片蒙古羊肉卷及一瓶紫貝天葵

很快,服務員已經將食品送上,並細心建議我們要注意的事項。

調味料

龍蝦鍋套餐 - 龍蝦鴛鴦鍋

試湯杯

各樣食品都先後放滿了桌上,最先要試的當然是刺身級的原隻龍蝦。生食的龍蝦非常鮮甜爽口,我們亦留了一些來灼食,同樣是鮮甜,但味道不一樣,我較為喜歡刺身的味道。之後我們將龍蝦的頭及兩旁的殼都放進湯內以增加味道。

原隻龍蝦

套餐出來時有些食材是放在三層架上的,上層是肉類,前面的是西班牙橡果黑豚肉,油脂分明但不覺膩,而且甘香爽口。
火鍋料三層架

前面的是西班牙橡果黑豚,後者是本地新鮮牛頸脊

西班牙橡果黑豚肉

後面是本地新鮮牛頸脊,亦即雪花肥牛的部位,一灼熟即刻要拿起,十分軟滑柔嫩,口感一流。服務員建議我們食完這款牛肉,才食我們另加牛味更濃的美國特級牛肋片,用先淡而後濃的次序。

本地新鮮牛頸脊

阿根廷紅蝦大隻肉爽而非常鮮甜,比平時食的海蝦更勝一籌。
阿根廷紅蝦、桂花蚌、鮮鮑魚、百花海參雲腿釀蟹鉗、黑松露豬肉丸及羊肚菌黑豚肉餃

阿根廷紅蝦

桂花蚌味鮮而嫩滑,灼得不再是半透明就可以,否則會縮水及韌。鮮鮑魚灼到一彎起來就好了,雖然也鮮甜,但是桂花蚌會更好食。

鮮鮑魚

百花海參雲腿釀蟹鉗的蝦膠/蟹膠爽滑,海參令口感更豐富有層次。自家製的黑松露豬肉丸爽滑清香,沒有一般肉丸的那種油味。

黑松露豬肉丸

餃子也不同一般的鮮肉餃子,羊肚菌黑豚肉餃用上了羊肚菌及黑豚肉,不一般的材料另餃子更是與眾不同。
羊肚菌黑豚肉餃

田園菜籃有生菜、娃娃菜、南瓜及鮮冬菇等,份量也差不多有一斤,相當豐富。
田園菜籃

我們不選威爾斯羊肉而另加蒙古羊肉卷,是因為這個的羊味較濃厚,加上蘸著腐乳醬來食,感覺極佳。

蒙古羊肉卷

還有另加的美國特級牛肋片,牛肉雪花均勻,果然如服務員所介紹般味道濃厚,牛香四溢,肉質腍滑。

美國特級牛肋片

三層架的下層有一早放入湯內的有機甜粟米、本身滑而沒有味道,但吸收了湯汁就截然不同的野生竹笙、滑而爽脆的山藥、爽滑不糊口的稻庭烏冬、只需灼三秒就可以食的自家製響鈴卷,與及恐怕會太飽而要留到最後才食的大大包以腐皮盛滿野菌的松茸野菌福袋

有機甜粟米、自家製響鈴卷、野生竹笙、山藥、松茸野菌福袋及稻庭烏冬

松茸野菌福袋

最後,值得一提的是服務員很細心,不時為我們撇去湯面的肉糜及加湯,殷勤的招待而不會騷擾,都算物有所值。
龍蝦鍋套餐 - 龍蝦鴛鴦鍋
前面的是西班牙橡果黑豚,後者是本地新鮮牛頸脊
  • 龍蝦鍋套餐
2020-10-14 295 瀏覽
10月3日(星期六)中秋長假期,心思思又想試滋潤又滋補火鍋。餐廳響酒店裏面,地方企理乾淨。四人開二爐,花膠併椰子雞,實行兩存其美。花膠鬆、軟、甜,令人一口接一口,停不了。花膠湯水在口腔中蕩漾,大家異口同聲:好好味啊!椰子🐔不遑多讓,嫩滑清甜,令人食指大動!食物由攞盤到味道都係ichiban!兩種湯底,都係好享受。 食品優質,最精彩的依然要數精華火鍋湯底。酒店精選甜品屬大師級。四人圍爐共聚,享受優質食物和服務,有優惠,付出酒樓價錢。超值抵食!
10月3日(星期六)

2020-10-03
  • 花膠併椰子雞湯
2020-09-22 265 瀏覽
有晚市堂食之時來到旺角邊一邊,真係一間高質食材既打邊爐到而家都回味無窮啊 嘿嘿呢到係位於酒店內,所以間隔距離好闊落,疫情下食得安心!揀左個2人套餐,唔洗再諗咁多,套餐$888瑪卡燉竹絲雞 拚 佛跳牆湯底一上台,同朋友2人都哇左餐,好足料!先飲頭啖湯,好清甜 無味精感!兩邊鍋底都真材實料,新鮮肉嫩既竹絲雞加埋瑤柱 紅棗etc有益配料同食材佛跳牆 有鮮雞螺肉鮑魚紅棗,大滿足啊! 嘿嘿本土新解牛頸脊,雖不算肥美 但肉味濃!西班牙豚肉就爽口滑嫩啦!新鮮活蝦有驚喜 好鮮好爽口既蝦肉
有晚市堂食之時來到旺角邊一邊,真係一間高質食材既打邊爐

到而家都回味無窮啊 嘿嘿

呢到係位於酒店內,所以間隔距離好闊落,疫情下食得安心!

揀左個2人套餐,唔洗再諗咁多,套餐$888
瑪卡燉竹絲雞 拚 佛跳牆

湯底一上台,同朋友2人都哇左餐,好足料!

先飲頭啖湯,好清甜 無味精感!

兩邊鍋底都真材實料,新鮮肉嫩既竹絲雞

加埋瑤柱 紅棗etc有益配料同食材

佛跳牆 有鮮雞螺肉鮑魚紅棗,大滿足啊! 嘿嘿
本土新解牛頸脊,雖不算肥美 但肉味濃!

西班牙豚肉就爽口滑嫩啦!

新鮮活蝦有驚喜 好鮮好爽口既蝦肉

2020-07-09
2020-07-25 1424 瀏覽
趕得切在限制令之前跟美魔女慶祝生日,Canton Pot 設於酒店內,環境氣氛一流,最緊要抗疫衛生做到足,空間感夠大,一邊打邊爐享受美食之餘又可以放鬆傾偈。氣氛悠閑優雅的 canton pot ,搜羅各地多種火鍋材料,配以滋味湯底相比出面較特別,自製醬料更加滋味,店員推介一定要試下佢哋有機飲料。如果多幾位朋友聚會都可以訂獨立房間,包房更加有私隱又可以安心享受火鍋,啱晒大家庭慶祝生日。工作咁辛苦出糧梗係要食餐好d,左選右擇最後揀咗 至尊滋補瑪卡鴛鴦湯 套餐 $888 瑪卡燉竹絲雞 拼 佛跳牆一定要特別推介一下招牌火鍋湯底至尊滋補瑪卡鴛鴦湯 ,湯底我們有兩款,都係滋潤補身之選。瑪卡燉竹絲雞店員細心為我們服務,介紹湯底真材實料,燉湯每日燉製多個小時,火候十足,飲落非常鮮甜!新鮮滋味的竹絲雞、大量瑤柱,瑪卡紅棗等十幾款配料對身體好有益,所以我哋每人先飲兩碗湯,然後再加上湯打邊爐。湯料豐富,味道鮮甜,平時唔食煲湯料嘅我,今晚都沾滿秘製醬汁料食清光。佛跳牆佛跳牆湯底打邊爐真係少有,有鮮雞、螺肉、鮑魚、紅棗足料又矜貴,大滿足帶來煥然一新的火鍋體驗呢!火鍋配料 high tea 層架真係好貼心啊知道

瑪卡燉竹絲雞 拼 佛跳牆

瑪卡燉竹絲雞

佛跳牆

火鍋配料 high tea 層架
真係好貼心啊知道我地要相機先食,特別用
上high tea 層架。

肉類方面有我最愛的 本地新鮮牛頸脊

脂肪分布均勻,賣相有光澤的牛頸脊,厚切雪花紋漂亮,輕輕滾一下,五成熟令肉質鮮嫩爽口,牛味濃,果然高質。

西班牙橡果黑豚肉
肥瘦勻稱的橡果黑豚肉,色澤紅潤,口感軟滑,吃起來豚肉味濃郁,有嚼勁。

海中蝦、鮮蝦丸、香菇貢丸
海中蝦新鮮扎扎跳,大大粒蝦丸鮮甜,口感結實彈牙多汁,新鮮熱辣又美味。

羊肚菌黑豚肉餃、竹笙菠菜野菌餃
羊肚菌黑豚肉餃 我初時仲以為係羊肚添!餃子款式設計獨特,大粒皮薄,多汁餡靚,野菌清新,入口充滿香氣。

有機山水滑豆腐、響鈴卷兩三秒就吸收晒湯汁嘅精華,有機甜粟米飽滿多汁,夠哂香甜!

秀珍菇、有機白蘿蔔、黑木耳、米線
就算素菜加上咁美味嘅湯汁,都可以食到一碗好豐富的米線,清甜好味。

田園菜籃
七彩繽紛的田園菜籃,新鮮翠綠夠晒健康!去油膩一流,好味清怡就是有機火鍋美食吸引之處。

自家製飲品,冰涼清甜,再來一客飯後甜品。整體來說食物有質素,環境服務也非常好,會再來幫襯呢!

生日
  • 響鈴卷
  • 羊肚菌豚肉餃
2020-07-21 1050 瀏覽
一個好想打邊爐,一個好想搵個静静地方傾下計所以做足功課最後搵到呢間間鋪位於酒店的二樓,一進酒店探一次熱,進店鋪又探一次, 抗疫措施做到足一入到去以為好少枱, 原來內有乾坤,兩旁 藏有 好多私人房私人房空間都非常大,十幾廿個朋友想自成一角都冇問題餐廳環境有別於其他火鍋店吵吵鬧鬧,很適合談心事談生意座位寛大,採用電子餐單,我們唔想太多思考所以叫了 至尊滋補馬卡鴛鴦湯底套餐非常可惜地當天滋補馬卡鴛鴦湯售罄,只能轉花膠 響螺 湯底湯底滿滿都是花膠, 侍應 很貼心提醒我們可以先試下個湯底再食花膠,之後先開始打邊爐花膠滋補養顏 湯滾即時撈起Q彈 幼嫩餐廳食物的擺設都非常講究,以醬料為例,一來到就上了兩排十多款的醬料將任君選擇自由搭配重點的火鍋配料就以一個三層高的餐架上菜,好似平日去high tea一樣牛頸脊 嫩滑有咬口海中虾,隻隻生猛爽口,仲要幾大隻👍竹笙菠菜野菌餃, 吸進湯底精華 竹笙爽口蘋果薑凍飲清新又解到火鍋的油膩每位凡滿$280,仲有無限量追加甜品木糠布甸 軟綿綿入口 creamy 不得不讚呢度服務好非常好由其果位男待應,細心觀察我們需要🥰👍
一個好想打邊爐,一個好想搵個静静地方傾下計
所以做足功課最後搵到呢間

一入到去以為好少枱, 原來內有乾坤,兩旁 藏有 好多私人房
私人房空間都非常大,十幾廿個朋友想自成一角都冇問題

餐廳環境有別於其他火鍋店吵吵鬧鬧,很適合談心事談生意

非常可惜地當天滋補馬卡鴛鴦湯售罄,只能轉花膠 響螺 湯底
花膠滋補養顏 湯滾即時撈起Q彈 幼嫩

牛頸脊 嫩滑有咬口
海中虾,隻隻生猛爽口,仲要幾大隻👍
竹笙菠菜野菌餃, 吸進湯底精華 竹笙爽口

蘋果薑凍飲
清新又解到火鍋的油膩

每位凡滿$280,仲有無限量追加甜品
木糠布甸 軟綿綿入口 creamy

不得不讚呢度服務好非常好
由其果位男待應,細心觀察我們需要🥰👍

2020-07-15 651 瀏覽
晚餐又去食至愛美食火鍋,又可以慢慢地品嚐一餐美味火鍋,今次就去咗旺角呢頭開飯,火鍋店位於酒店內當然環境都比較舒適餐牌上有多款火鍋特色套餐同其他火鍋配料提供,我哋就點了呢款韓式鍋套餐,而且湯底係用韓式牛肋骨湯再配上多款食材,等一陣湯底滾起先飲啖鮮甜香濃嘅牛肉湯滋潤之餘,可以食件啖啖肉嘅牛肋骨咁先最各款火鍋配料都準備好開始是日火鍋,先放韓國年糕同有機白蘿蔔、秀珍菇等一同放入鍋內吸收湯汁精華留返轉頭享用,再落埋韓式泡菜係其中一間湯底,即時變多一個特色鍋底,係時候品嚐一下韓國西冷牛肉1++肉質肉嫩鮮甜唔駛點講滿口香濃肉味係口中散發出來口感十足,到另一款係美國牛頸脊放落牛肋骨湯度,提升肉嘅鮮味食落更加滋味其後有特色泡菜野菌餃同鮮黑松露豬肉丸,雖然一款素一款肉但食落各有風味又繼續落埋其他火鍋配料一邊品嚐味道特別滿足,食完一輪美食後再食埋甜品芒果楊枝甘露黑白配咁先係最佳配搭。

又繼續落埋其他火鍋配料一邊品嚐味道特別滿足,食完一輪美食後
再食埋甜品芒果楊枝甘露黑白配咁先係最佳配搭。
  • 韓式鍋套餐
2020-07-15 282 瀏覽
今日搵食搵到太子既廣東道 平時好少會行到這兒 但知道原來開左間新酒店 而酒店既2樓就係canton pot ,好少會有酒店質素既火鍋所以就想試試佢啦價錢都算係酒店價既 但就咁睇都好似好多款都好吸引 但2個人又食唔到咁多款 所以我地點左套餐食, $888 就包左個超高質湯底 然後牛豬丸餃樣樣齊 唔洗慢慢諗😆😆等個湯滾左就即刻飲返碗先 一邊係瑪卡燉竹絲雞 一邊食霸氣佛跳牆!2者比較 我喜歡佛跳牆多點 好飲味道更香更濃 有原隻鮑魚!而竹絲雞都好飲 2邊都有大大隻雞 真係要飲多幾碗滋補下🥰🥰然後就開始打邊爐了 用咁高級既湯底打邊爐真係好 😂不過成個感覺健康左 第一層有牛肉豬肉都各有5塊 2人分享其實岩岩好 唔需要再額外嗌肉 牛同豬都好有味 基本上都係碌完直接入口 冇加任何調味料已經好有第2層有蝦🦐 餃子🥟丸 豆腐同粟米🌽先要讚個蝦 新鮮到上桌時佢重郁緊!!餃子有2款 一個素餃一個豬肉餃 2著都係超足料脹卜卜 而豆腐都好滑粟米都好甜 最後既蝦丸同貢丸 我自己就麻麻地貢丸 蝦丸就係似係手打 唔錯唔錯最後一層有脆卜卜響鈴🔔 米線 雲耳同菇 講真 食到第3層已經飽飽地 雲耳同菇都食唔曬 不過打邊爐好少
最後一層有脆卜卜響鈴🔔 米線 雲耳同菇 講真 食到第3層已經飽飽地 雲耳同菇都食唔曬 不過打邊爐好少食米線 估唔到又幾夾!
另外 餐廳做緊優惠 每人消費滿$280@ 就可任食蔬菜同甜品 菜就正常新鮮菜啦 而甜品竟然有成3款選擇 有木糠布甸 法式焦糖燉蛋同埋海底椰布甸 每樣都點左一款 3樣都好好食 但太飽想點多幾次都食唔落了 大家記得要留肚啦!
2020-07-11 562 瀏覽
今晚近近地去左旺角附近嘅呢間「Canton Pot」嘆返個打邊爐晚餐🍲餐廳位於旺角廣東道,地點非常方便!店內設有多間獨立房間讓客人包房享受火鍋晚宴,大型朋友聚會或者家庭飯局就最好不過採用平板電腦自動化點餐,火鍋配料選擇豐富,也有不同的火鍋套餐。最後精挑細選左呢個價值$888的「至尊滋補瑪卡鴛鴦湯套餐」瑪卡燉竹絲雞湯底呢個湯底燉左幾個鐘頭而成,火候十足,非常鮮甜!湯底裏有半隻竹絲雞、瑤柱、瑪卡及紅棗等等,夠晒滋補養身!可以先飲湯,後打邊爐佛跳牆湯底估唔到打邊爐都可以有佛跳牆湯底,坊間好少有!湯底裏面同樣有半隻鮮雞、響螺、紅棗等等,好足料海中蝦,鮮蝦丸蝦丸及蝦肉都鮮甜彈牙,新鮮美味香菇貢丸大大粒,口感結實中帶彈牙,滿有豬肉香竹笙菠菜野菌餃,羊肚菌黑豚肉餃兩款餃子都大大粒,皮薄餡靚,菇菌份量極充足,充滿菌香本地新鮮牛頸脊脂肪分布均勻的牛頸脊,呈現雪花紋狀態,輕輕灼至五成熟,肉質爽口,牛味重,好高質西班牙橡果黑豚肉半肥瘦的橡果黑豚肉,口感香軟,豬味濃郁響鈴卷灼3秒就食得,邪惡美味有機甜粟米粟米大粒又飽滿,夠哂香甜!秀珍菇、有機白蘿蔔、黑木耳、米線蘿蔔同秀珍菇吸收晒湯汁精華,好清甜入味呢田園蔬菜

瑪卡燉竹絲雞湯底

佛跳牆湯底

海中蝦,鮮蝦丸

蝦丸及蝦肉都鮮甜彈牙,新鮮美味

香菇貢丸

大大粒,口感結實中帶彈牙,滿有豬肉香

竹笙菠菜野菌餃,羊肚菌黑豚肉餃

兩款餃子都大大粒,皮薄餡靚,菇菌份量極充足,充滿菌香

西班牙橡果黑豚肉

半肥瘦的橡果黑豚肉,口感香軟,豬味濃郁

響鈴卷

灼3秒就食得,邪惡美味

有機甜粟米

粟米大粒又飽滿,夠哂香甜!

秀珍菇、有機白蘿蔔、黑木耳、米線

蘿蔔同秀珍菇吸收晒湯汁精華,好清甜入味呢

田園蔬菜籃🧺

色彩豐富嘅雜錦田園蔬菜籃,有生菜、娃娃菜、南瓜、冬菇、蘿蔔等等,新鮮翠綠,夠晒健康!蔬菜同樣吸湯,好好味

甜品

最後仲會奉送多款精美甜品