餐廳: canton pot
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
資訊:

資訊:

2020-03-24 171 瀏覽
因為近幾個月都多留在家,很少外出食飯,母親大人煮了很多很多餐,手的舊患復發,這晚我決定帶她出去吃點好的!只有我們二人,所以去了打邊爐!我們去了旺角,這家火鍋店在酒店裡面,空間闊落,每枱之間都有相當的距離,地方很衛生!有電視!可以點套餐或者散叫都有,還有很多特色飲品!套餐都得豐富,慰勞辛苦的母親大人,點了個至尊滋補瑪卡鴛鴦湯套餐!瑪卡燉竹絲雞拼佛跳牆,第一次接觸瑪卡這種食材,原來瑪卡有秘魯人蔘之稱,好補!強身健體食材,幫媽咪補下!另外,點了一壼菊花杞子茶,清下熱!鴛鴦鍋非常足料,燉湯好有益,補而不躁!經理好健談,提醒我們一定要先飲燉湯,瑪卡原來味道不會很藥材,有點像淮山,湯非常甜,我飲了3碗!另一邊的佛跳牆也不輸蝕!有鮑魚、雞、圓肉等等,滋補!套餐配料很豐富,食材相當新鮮高質素!本地新鮮牛頸脊牛味濃,不會有很多的脂肪,但肉質又非常稔!西班牙橡果黑豚肉肉質好嫩滑,口感好好,明顯吃得出是黑豚肉!海中蝦在架上還郁下郁下,好生猛!新鮮蝦肉質就是爽彈,你懂的!鮮蝦丸、香菇貢丸用新鮮蝦自家手打,彈牙到不得了!近期吃過最彈牙的蝦丸!羊肚菌黑豚肉餃、竹笙菠菜野菌餃皮薄餡多的餃,充滿野菌,好香!響鈴這裡用
只有我們二人,所以去了打邊爐!

另外,點了一壼菊花杞子茶,清下熱!

另一邊的佛跳牆也不輸蝕!有鮑魚、雞、圓肉等等,滋補!
套餐配料很豐富,食材相當新鮮高質素!

本地新鮮牛頸脊

牛味濃,不會有很多的脂肪,但肉質又非常稔!
西班牙橡果黑豚肉
肉質好嫩滑,口感好好,明顯吃得出是黑豚肉!

海中蝦
在架上還郁下郁下,好生猛!新鮮蝦肉質就是爽彈,你懂的!
鮮蝦丸、香菇貢丸
用新鮮蝦自家手打,彈牙到不得了!近期吃過最彈牙的蝦丸!
羊肚菌黑豚肉餃、竹笙菠菜野菌餃
皮薄餡多的餃,充滿野菌,好香!
響鈴

這裡用了樹記的響鈴,相信識食的朋友都知道!非常鬆脆又不會有油益味,淥3秒剛剛好!

有機甜粟米、蘿蔔、秀珍菇、田園菜籃
所有蔬菜都好新鮮,粟米同蘿蔔都好甜
2020-03-17
肺炎疫情嚴重,所以最近在吃的方面都多加留心,食得健康之餘,亦更注意環境清潔。「邊爐家族」令人心惶惶,眼見火鍋業慘淡,要各出奇招吸客,今次就特地來這家小有名氣的火鍋店,與朋友久違的來個小聚,順便支持一下食店。——————————🔹至尊滋補瑪卡鴛鴦湯套餐 $888店內有單點,亦有火鍋套餐,鑑於幾位朋友都有選擇困難,一致決定聽店員推介,點了這款補身餐(15款配料)😂一鍋共分兩個湯底:瑪卡燉竹絲雞拼佛跳牆,湯及湯料亦多,前者清澈鮮甜,後者鮮香濃郁,各有千秋。店員強調,燉湯每日燉製約6小時,建議先把瑪卡湯喝完,再加清湯煮火鍋,不要浪費濃郁湯頭,所以未開吃已經喝了多碗湯,吃了極多煲湯雞肉、螺肉、鮑魚等,超級大滿足!醬料亦有12種配料,特別豐富。🔸本地新鮮牛頸脊 130克牛頸脊厚切,肥瘦勻稱,色澤紅潤~吃起來牛味香濃,有嚼勁!!!🔹海中蝦 4隻上菜時依然鮮活,非常新鮮!口感爽脆鮮甜,不用沾醬亦可~🔸手包餃子套餐共有兩款餃子,羊肚菌黑豚肉餃特別鮮香,菇菌味濃;竹笙菠菜野菌餃同樣多汁,但多了竹笙的爽脆感,特別!🔹田園菜籃第一次吃火鍋,菜籃滿到似紮花!菜類豐富,有南瓜、蘿蔔、生菜、油麥菜、娃娃菜、菜心及冬
——————————
🔹至尊滋補瑪卡鴛鴦湯套餐 $888
至尊滋補瑪卡鴛鴦湯套餐

🔸本地新鮮牛頸脊 130克

🔹海中蝦 4隻
海中蝦

上菜時依然鮮活,非常新鮮!口感爽脆鮮甜,不用沾醬亦可~

🔸手包餃子

🔹田園菜籃
第一次吃火鍋,菜籃滿到似紮花!菜類豐富,有南瓜、蘿蔔、生菜、油麥菜、娃娃菜、菜心及冬菇,翠綠清甜,非常高質!

***可能因為有訂位,甫入內店員就帶我們入房仔,盡量隔開不同食客的距離,另外每人亦送上一個口罩,非常貼心。整體來講,食物新鮮有質素,環境清潔及服務同樣不錯,會再幫襯!***

至尊滋補瑪卡鴛鴦湯套餐
2020-03-22 175 瀏覽
呢排肺炎肆疫 男朋友知道我鍾意打邊爐 特登上網搵咗位於旺角L hotel上面嘅canton pot~ 入到去環境幾舒適 仲有獨立嘅包房 私隱度幾高☺️我哋嗌咗個套餐 湯底要咗川芎魚頭白芷湯底 湯底滋補 而且聽媽咪話川芎去頭風一流 湯底黎到估唔到有咁足料 而且魚味唔會腥 仲味道唔錯添!美國極級牛肋片牛肉嘅脂肪均勻,肉質嫩滑入口而且有豐富嘅牛肉味道黑豚肉口感鬆軟嫩滑 無豬腩咁肥 而且肉味好香海中蝦蝦肉唔係雪藏蝦係新鮮嘅蝦 蝦肉彈牙而且唔黐殼!鮮墨丸 + 香菇貢丸丸類全部都係手工製非機製 口感好出色 墨丸彈牙仲好墨魚味~澳洲和牛芝士餃呢個真係相當推介!!從來估唔到和牛同芝士嘅味道可以咁夾 而且滾熟咗嘅攪芝士入口即溶 忍唔住要再encore多一碟😋松茸野菌福袋賣相可愛精緻 腐皮塞滿菇菌 香口又美味 食完肉類梗係要食返啲蔬菜 蔬菜嘅選擇都好多有機白蘿蔔清甜爽口;有機山水滑豆腐滑嫩且有豆味;有機甜粟米爽甜又多汁 仲有秀珍菇同黑木耳 啱曬我呢啲鍾意食菜嘅人~最後仲有香脆即炸嘅響鈴卷同帶蝦子濃香 軟滑爽口嘅麵條蝦子生麵 估唔到份量唔算好多 但原來食完都非常飽同滿足👍🏻

美國極級牛肋片
牛肉嘅脂肪均勻,肉質嫩滑入口而且有豐富嘅牛肉味道

黑豚肉
口感鬆軟嫩滑 無豬腩咁肥 而且肉味好香

海中蝦
蝦肉唔係雪藏蝦係新鮮嘅蝦 蝦肉彈牙而且唔黐殼!

鮮墨丸 + 香菇貢丸
丸類全部都係手工製非機製 口感好出色 墨丸彈牙仲好墨魚味~

澳洲和牛芝士餃

松茸野菌福袋
賣相可愛精緻 腐皮塞滿菇菌 香口又美味

食完肉類梗係要食返啲蔬菜 蔬菜嘅選擇都好多

2020-03-18 190 瀏覽
受武漢肺炎疫情影響,外出用餐的次數也大幅減少,但特別日子總是要慶祝一番。為了安安全全慶祝,我特意找了一些安全系數比較高的餐廳,朋友也十分喜歡這個安全火鍋的慶祝安排。Canton Pot位於廣東道薈賢居,一入到大廈就有保安哥哥量度體溫,也有自動酒精搓手液,令我們食飯倍感安心。店內環境設計簡約得來,帶點高雅,座位與座位之間距離充足,也有數間獨立房間,俱私穩得來,也對分隔人流方面有保障。餐單全部放在平板電腦上,而因應武漢肺炎疫情,餐廳除了提供火鍋外,亦提供套餐選擇。由於太耐無打過邊爐,所以決定今日食火鍋。調味料也相當講究,有成十幾款選擇。其中大力推介廖孖記腐乳醬,味道鹹香得來帶點鮮甜,用來蘸蔬菜食,蔬菜味道變得更有層次。另外也推介麻辣醬,充滿麻香,用來蘸肉類,味道非常配合。我們選擇了韓式鍋套餐,套餐好豐富,好像食下午茶high tea般,吸引食慾。韓式牛肋骨湯用了大量牛肋骨配合蔬菜餚製,湯頭非常清甜,營養價值非常高,能補充血氣,喝了一碗,感覺元氣大大恢復。煲過的牛肋骨仍是牛味香濃、咬落非常軟腍。蔬菜吸了大量牛肋骨湯味,非常鮮甜。第一層high tea架: 韓國西冷牛肉1++及美國牛頸脊韓國西

調味配料及醬料 $28/位

韓式鍋套餐

第一層high tea架: 韓國西冷牛肉1++及美國牛頸脊
韓國西冷牛肉1++的油花分佈得好平均,輕輕放在牛肋骨湯底涮一涮就食得。韓牛味道比其他和牛味道更香更濃。而韓國西冷牛肉1++與牛肋骨湯底溶和,令牛味變得香濃得來帶點清甜,而且入口好柔嫩。美國牛頸脊雪花紋好靚,而且有濃厚的牛味,入口濃郁滑溜。
韓國西冷牛肉1++及美國牛頸脊

第二層high tea架: 泡菜野菌餃、黑松露豬肉丸、墨魚片、韓國年糕、鮮腐竹、蓮藕片、鮮冬菇、韓式泡菜
泡菜野菌餃隻隻飽滿,泡菜的濃味配上野菌的鮮味,比起肉類的餃子更加爽脆清新鮮甜。黑松露豬肉丸是手打的,黑松露沒有霸氣的松露味,淡淡的黑松露味配上鮮甜的豬肉丸味,竟然是非常配合。墨魚片厚薄適中,微微一涮,已是鮮味非常,爽口彈牙。韓國年糕原來同牛肋骨湯如此配合,年糕吸了清甜的湯底,而且入口軟滑。鮮腐竹好綿軟入味。蓮藕片爽脆。鮮冬菇厚身新鮮。韓式泡菜放進鍋內,變成微辣的牛肋骨湯底,變成另一番風味。

第三層high tea架: 秀珍菇、有機白蘿蔔、炸腐皮、黑木耳
秀珍菇新鮮。有機白蘿蔔鮮甜無渣。炸腐皮脆口得來好吸湯味。黑木耳好入味。
秀珍菇、有機白蘿蔔、炸腐皮、黑木耳

田園菜籃
田園菜籃好新鮮及豐富,蔬菜脆口,吸了牛肋骨湯底,變得非常的清甜。

蒙古羊肉片
蒙古羊肉片嫩滑,入口細膩,沒有半點羊膻味。

手打墨魚滑
手打墨魚滑味道調較得剛好,能帶出墨魚滑的鮮味。墨魚滑爽口彈牙兼有墨魚粒,好有口感。

雪碧($38)、鐵觀音($38)
打邊爐當然唔少得飲枝氣水。鐵觀音放在爐上保持溫度,店員還不時加熱水,可以一邊打邊爐,一邊嚐茶,也不錯。
雪碧($38)、鐵觀音($38)

飯後店員還送上每人一個口罩,實在太貼心。
2020-03-16
調味配料及醬料 $28/位
韓式鍋套餐
韓國西冷牛肉1++及美國牛頸脊
秀珍菇、有機白蘿蔔、炸腐皮、黑木耳
雪碧($38)、鐵觀音($38)
小妹真係(好中意)³打邊邊🥘🤭,最近有朋友介绍左間超高cp值同最緊要係安全衛生嘅樓上打邊邊比我, 一入去覺得幾舒服因為餐廳幾大而且同隔離枱距離非常遠, 店員衛生意識又高! 每張枱都會有個平板電腦📱顯示哂所有餐單, 花多又眼亂😂, 最後店員推介左個至尊滋補瑪卡鴛鴦湯套餐比我地, 入面有個佛跳牆藥膳湯底, 夠哂暖身!😊瑪卡燉竹絲雞拼佛跳牆🥘兩煲湯都非常香同足料!多款調味料同醬!蘋果薑特飲🍎薑味幾出, 同蘋果味幾夾, 微酸清新, 十分醒胃, 入面仲有粒粒蘋果好有咬口!菊花杞子龍眼茶味道非常夠, 又唔會太甜, 店員仲會時不時添加熱水, 非常貼心, 即使沖左幾次都仲有味!打邊邊前店員會建議先飲左3碗湯先, 湯汁清澈味道清甜入味, 入面嘅雞肉🐓軟嫩鮮香, 好好味!😋😋田園菜籃🥬蔬菜款式幾多而且好新鮮, 口感爽脆清甜!本地新鮮牛頸脊🐂, 西班牙橡果黑豚肉🐖牛肉肉質鮮嫩,有清晰雪花紋, 肥瘦均勻; 黑豚肉口感柔嫩, 肉汁香甜!海中蝦🦐, 鮮蝦丸, 香菇貢丸🍄, 羊肚菌黑豚肉餃🐖🥟, 竹笙菠菜野菌餃🥬🍄🥟, 有機山水滑豆腐同有機甜粟米🌽海中蝦🦐上枱時仲非常生猛😆, 蝦肉鮮味十足; 丸類口感彈牙; 📢🙆🏻

瑪卡燉竹絲雞拼佛跳牆🥘
兩煲湯都非常香同足料!

多款調味料同醬!

蘋果薑特飲🍎

菊花杞子龍眼茶

田園菜籃🥬
蔬菜款式幾多而且好新鮮, 口感爽脆清甜!

本地新鮮牛頸脊🐂, 西班牙橡果黑豚肉🐖

海中蝦🦐上枱時仲非常生猛😆, 蝦肉鮮味十足; 丸類口感彈牙; 📢🙆🏻‍♀️特別推介羊肚菌黑豚肉餃🥟, 咬落去非常足料, 爆哂肉汁, 羊肚菌口感爽脆黑豚肉鮮甜彈牙, 好好味!😋
另外, 值得一讚個有機山水滑豆腐, 佢地嘅豆腐夾上手唔會散, 即使淥完之後都係👍🏻, 而且口感嫩滑豆味濃郁!

響鈴卷, 秀珍菇🍄, 有機白蘿蔔🥕, 黑木耳, 米線
米線留番最後放入雞湯內, 米線入哂味, 口感煙韌彈牙, 正!😋

總結: 餐廳所選用嘅食材十分新鮮味美, 環境舒服空壙唔迫, 店員服務態度非常好而且有禮, cp值高嘅火鍋, 十分推介!😊👍🏻👍🏻
2020-03-10
  • 瑪卡燉竹絲雞拼佛跳牆
  • 羊肚菌豚肉餃
2020-03-12 1232 瀏覽
前排疫情關係,明明冬天應該要打邊爐都無打啦,又小左出街食嘢。朋友搵到間高質打邊爐,環境舒適又吾迫,食物又高質。所以就去試下啦✌🏻✌🏻原來都幾隱蔽,餐廳係豪華戲院轉入去條街。係一間酒店既二樓,酒店叫薈賢居。門口有好大個招牌,所以好容易望到餐廳位置。入去就會先量體溫,甘就放心好多啦可能我地太早到啦,所以未有好多客人。侍應就同我地講解一下醬料同餐牌。因為我地想乜都試小少,所以點左一個至尊滋補套餐。套餐有鴛鴦鍋,瑪卡燉竹絲雞鍋及佛跳牆。仲有好多種火鍋料添。。。。醬料有12種,大家可以盡情混醬。指天椒,辣椒油,沙茶醬,腐乳,芝麻醬,麻辣醬,蔥,蒜,炸蒜,辣椒,胡麻醬,辣椒醬。。。最後當然加豉油!鴛鴦鍋:左邊係佛跳牆,右邊係燉竹絲雞!必須一定要飲湯!超級好飲!又香又濃味!侍應話個湯係直接加雞同瘦肉去燉,一啲味精都無,勁香濃!一定要先飲哂啲湯再加湯底!我同朋友每人飲左3碗,真係好正!佛跳牆個湯底清香,入面好足料,有花膠鮑魚我地食哂啲湯料,好好食火鍋料係3層架上。第一層有牛脊肩,黑豚肉。牛牛🐮入口即溶,無筋位又濃牛味又滑,淥一淥就食得。黑豚肉好有豬味🐷吾洗淥好耐就食得!第二層有手打蝦丸,蝦🦐,貢丸,餃

醬料有12種,大家可以盡情混醬。

鴛鴦鍋:
左邊係佛跳牆,右邊係燉竹絲雞!

佛跳牆個湯底清香,入面好足料,有花膠鮑魚
我地食哂啲湯料,好好食

第二層有手打蝦丸,蝦🦐,貢丸,餃子🥟豆腐,粟米🌽。啲蝦好生猛,竹籤插住都仲不停郁㗎,啲肉爽口鮮甜。餃子好足料,入面有滿滿既什菌,正!豆腐又香又滑。粟米粒粒脆卜卜又甜

第三層有響鈴卷,秀珍菇,黑木耳,蘿蔔,米線。全部清新好味道。因為呢啲都會吸哂湯既精華,個湯好鮮味,令到材料更好食!

仲有一盤什菜㗎!有油麥菜,生菜,菜心,南瓜。。淥一淥食得,啲菜食落吾油,因為個湯底一啲油都無!完全係鮮甜!

蘋果生薑特飲
打邊爐飲生薑可以燃燒下脂肪,感覺無甘肥🤣清新好飲!

甜品有H字頭雪糕,好多味道選擇

餐廳環境闊落,坐得好舒服。多人的話原來仲可以包一個房添。仲有呢度服務超好!侍應會主動換碟加湯,又會主動介紹下材料。好貼心係佢主動俾左個口罩我地換,同我地講食完飯用,又有消毒紙巾,感覺好乾淨又貼心

2020-03-09
2020-03-12 112 瀏覽
炮彈邊爐,一入到店舖,就見到店真係夠曬大,位置充足,夠曬氣勢,打邊爐最緊要係乜?係勢呀 HAHAHA!!講返正題先,呢間邊爐黎講除左環境好之後,就係佢d料都唔錯,所以都值得一黎。首先,個人鐘意佢個爐,正確d黎講係佢張枱,個爐位係做低左一格嫁,因為預左上面係放爐,唔想食客要抬高隻手去夾野,呢一點非常之細心,就算好多專業邊爐舖都無做到,呢個設計真係夠曬人性化。湯底方面,呢度就主打d健康既養生湯底既,比起出面d咩臭臭鍋呀,食起上黎就健康好多,唔會吸收到咁多鈉,你知喇依家好多後生既都有機會有大腸癌嫁,所以健康飲食好重要,叫左佢個清椰子雞湯,一開波飲左幾啖,好清好鮮甜,椰子味都好出,而且仲有大半隻雞可以食用。牛方面,由色水睇得出都保存得唔錯,食落都算okay。

牛方面,由色水睇得出都保存得唔錯,食落都算okay。

2020-03-11 115 瀏覽
Canton pot餐廳係薈賢居二樓,由於是酒店所以在電梯大堂已經感受到酒店舒適的氛圍。由於餐廳走高級路線所以十分寬闊,椅子有椅墊跟墊背,整體非常舒服浪漫餐廳闊落而且座位舒適,人流不會多且有獨立廂房隱私度高。用上電子菜單係平板電腦,圖文並茂,介紹詳盡. 招牌鍋套餐$568湯底是川芎白芷魚頭鍋, 估唔到打邊爐都可以好鮮味仲可以飲湯先, 清鮮甜潤,好喝,飲落果然黎到係好香嘅魚味完全唔腥,清清地都好健康架。套餐料款式很多,以三層鐵架上桌,好像英式下午茶一樣, 海中蝦肉質爽甜蝦味濃郁有嚼勁, 新鮮田園菜籃羅漢果水清甜潤喉、糖度適中。楊枝甘露水滴製作新穎,水滴以果凍以成, 口感十足川貝陳皮雪耳燉津梨十分滋潤又不甜豐富划算,食物質素,服務水準都很高,讓我們渡過了一個有格局又滿足的晚上。羅漢果水$88醬料
Canton pot

招牌鍋套餐$568

羅漢果水
清甜潤喉、糖度適中。

楊枝甘露水滴
製作新穎,水滴以果凍以成, 口感十足

川貝陳皮雪耳燉津梨
十分滋潤又不甜

羅漢果水$88
醬料

2020-03-11 127 瀏覽
估唔到呢度有一間酒店式服務嘅火鍋店🙈🙈疫期間仲有口罩送!首先,一坐低職員就拎咗十二道『瘋』味醬料過來。除左有平時嘅蔥花、蒜蓉、麻醬、辣椒 等,一定要試嘅係自製麻辣醬、廖孖記腐乳同埋自家製沙嗲醬,相當有誠意!!~湯底方面我哋揀咗龍蝦湯拼麻辣🌶🌶 龍蝦湯仲可以倒落隻杯仔度飲,好鮮甜。肉類方面有新鮮沙巴龍躉、本地新鮮牛頸脊同黑豚肉。魚肉爽甜彈牙,牛肉嫩滑。個人最鍾意呢個松茸野菌福袋,好香菇味!除此之外仲叫咗四寶丸拼盤、釀蟹鉗、即炸響鈴卷、菇類蔬菜拼盤、三色麵。總括嚟講,我會話呢度有舒服環境、體貼服務、精緻食材😆😌 Privacy 相當之高仲可以舒舒服服同靜靜地咁食餐火鍋。
估唔到呢度有一間酒店式服務嘅火鍋店🙈🙈疫期間仲有口罩送!

個人最鍾意呢個松茸野菌福袋,好香菇味!

2020-03-10 1187 瀏覽
疫情繼續肆虐,不少餐廳都叫苦連天,之前打邊爐家族苦了大部份以火鍋為主打的餐廳。正當大部份餐廳都以外賣火鍋為救援的時候,一些本身有廚可以煮到野嘅餐廳,就轉型提供非火鍋食品。去旅行前,和久未見面聚舊的C小姐在這裡第一次唔係打邊爐,食呢個健怡自選套餐。喺呢個時候推出呢個健怡自選套餐,更加有意思,而家人人追求健康,店方全用嘅手法係全部蒸、炆等家庭手法去煮,油鹽水浸,上湯煮等,好似返咗屋企食一樣清淡,但當然食材就吸引好多。呢個餐可以分一人餐兩人餐或者四人餐,頭先每位奉送呢度名作阿根廷紅蝦一隻,再加花茶暖胃。然後有一個湯有海鮮有肉有菜有飯有甜品,一位都是三百鬆少少,酒店餐廳嘅晚市,食晒咁多野,呢個價錢真係不錯。先來一碗花膠燉響螺湯,甜得透心,花膠非常慷慨又大件,加上響螺,更加係抗衰老保養美顏的首選。海鮮有鮑魚、聖子和蒸扇貝選擇,我們選了鮑魚,陳皮蒸鮮鮑魚,呢樣野,好難出錯,朋友P先生,吃完太好吃,雖減肥都點多一隻。肉類我地試左蘿蔔炆美國牛肋骨,另外試咗荷葉杞子木耳蒸雞,牛肋骨大件到一個點,蘿蔔炆到好腍好柔軟,而且個湯都甜, 荷葉杞子木耳蒸雞相對簡單,木耳蒸雞入味得很。朋友說這個沖繩豬手好好食,單點

朋友說這個沖繩豬手好好食,單點了一個,個豬手好大隻,骨膠原豐富,豬皮可說令人十分滿足,仲有個靈魂係個汁。

攞個汁送飯,非常滿足。

最後點了兩個菜,有油鹽水浸皇帝菜和上湯蒜子浸娃娃菜,相對正常的住家感覺,但老實,你期望什麼要求,唔通啲菜會好味到飛起咩?

在這裏食甜品,每次都會因為打邊爐,搞到冇乜胃口,而今次卻可以細心欣賞,選了個木槺布甸,甜度適中,味道一流,另外朋友的cream brûlée 也非常出色,下次都係唔好食咁飽,留番啲位食多啲甜品

最緊要大家食完都健健康康,平安過渡,也期望呢個健怡自選套餐可以幫助餐廳有多啲客人渡過這個困難時刻。

尾聲飲杯紫貝天葵,祝大家百毒不侵。

餐廳轉身咁快,一定得,下次希望可以來打番邊爐。

canton pot
旺角廣東道1131號香港旺角薈賢居2樓
2020-02-25
最近香港人因爲肺炎都不太敢去食火鍋,但我跟另外一位火鍋精朋友終於忍不住相約去食個火鍋,不過首要條件是要衛生安全!朋友介紹了這家火鍋店,位置比較偏僻,但勝在少人,而且在酒店中經營,環境上都比較有質素保證。門外還貼心地提供了酒精消毒液洗手,職員都有戴著口罩,令人感覺更安心。看到龍蝦鍋二人套餐非常吸引,就二話不說點了一份,再散叫一些配料。醬料的選擇很多。套餐包了一客龍蝦刺身,食完刺身再把龍蝦頭放入蕃茄湯中煲湯,另一個湯底則是清湯。龍蝦刺身非常爽口彈牙,味道清甜,份量亦不少,非常開胃!放入龍蝦頭的蕃茄湯底變得更加濃郁,鮮甜無比。套餐中的配料種類很多,海鮮及牛肉控都能滿足到。肉類包了本地牛頸脊、西班牙黑豚肉及威爾斯羊肩卷。非常出色,黑豚肉及羊肩卷都好彈牙及羊味香濃,牛頸脊口感好且牛味濃,牛頸脊還出色得我們忍不住另外叫多一客。百花海參雲腿釀蟹鉗好大隻,而且蟹肉打得好彈牙!口感豐富。松茸野菌福袋非常足料及入味,好香松茸味。蔬菜方面都幾新鮮清爽。海鮮方面實在不得不讚,鮮蝦是活蝦,口感非常爽口!而鮑魚夠肥美,有咬口!最後最有驚喜的是桂花蚌,格外鮮甜,口感清爽可口!黑蒜京蔥羊肉餃皮夠薄,而且黑蒜的味道特濃

醬料的選擇很多。

龍蝦刺身非常爽口彈牙,味道清甜,份量亦不少,非常開胃!
放入龍蝦頭的蕃茄湯底變得更加濃郁,鮮甜無比。

套餐中的配料種類很多,海鮮及牛肉控都能滿足到。

牛頸脊還出色得我們忍不住另外叫多一客。

百花海參雲腿釀蟹鉗
好大隻,而且蟹肉打得好彈牙!口感豐富。

松茸野菌福袋
非常足料及入味,好香松茸味。

蔬菜方面都幾新鮮清爽。

黑蒜京蔥羊肉餃
皮夠薄,而且黑蒜的味道特濃,一咬下去就有濃濃的肉汁,不用沾醬已經夠味。

四合丸
口感彈牙又有層次。

三色麵
各款麵的口感都不同,好吸味,不錯。

明太子釀雞翼
一向喜歡明太子的我忍不住再點了這份小食,想不到同樣出色,明太子份量多,帶點辣,雞翼炸得香脆,非常惹味。

整體來說,質素相當不錯!值得再來。
2020-02-05
  • 松茸野菌福袋
  • 羊肚菌豚肉餃
2020-03-08 398 瀏覽
都係果句,約得一齊食飯可以話「生死之交」,今次又約左幾位好友齊齊「飯聚」。雖然疫情嚴重,但出街食飯都難於避免,唯有挑選衛生情況較佳,又或者有私人廂房的餐廳。Canton Pot 一向以火鍋主打,但隨著疫情影響,當然要變動求存,除了原有的火鍋外,近日更推出「健怡自選套餐」,4位($1388)/兩位($708)/每位($368),但要留意細節,因為部份菜色可以兩位選一款,必要時,可以多點選擇。未入餐廳,已經有自動噴灑消毒設備,確保衛生。首先送上自製花茶一杯,但亦可以另點洛神花茶,甚至是羅漢果茶,款式不少。阿根廷紅蝦刺身(每位一隻)4位朋友啱啱好每人一隻,足4至5吋長,肉質甜美,蘸點一下芥末醬油,味道更鮮。花膠燉響螺湯其中一款是花膠燉響螺湯,湯色清澈,入口醇厚芳香,又有滋補功效,好正。松茸竹笙黃耳素湯另一款是素菜湯,清甜潤喉,的確是個不錯的選擇。陳皮蒸鮮鮑魚每位一隻,柔韌有嚼勁,不錯,如果鮑魚食得太多,亦可選擇蟶子、扇貝或象拔蚌仔,總之不會覺得單調。蘿蔔炆美國牛肋骨牛肋骨勁大條,但炆得好稔,一戳就骨肉分離,蘸點醬油來提鮮,又是一道佳餚,但略嫌部份蘿蔔未夠稔,美中不足。荷葉杞子木耳蒸雞雞件是早

未入餐廳,已經有自動噴灑消毒設備,確保衛生。

阿根廷紅蝦刺身(每位一隻)

花膠燉響螺湯

松茸竹笙黃耳素湯

另一款是素菜湯,清甜潤喉,的確是個不錯的選擇。

陳皮蒸鮮鮑魚

蘿蔔炆美國牛肋骨

荷葉杞子木耳蒸雞

雞件是早已褪骨,可以話啖啖肉,最啱在下此等懶人,甜度是來自杞子,加上爽脆的木耳,入口夾雜荷葉的清香,真係好啱用來送飯。

蔬菜類分別選了油鹽水浸皇帝菜及上湯蒜子浸娃娃菜,前者清新翠綠,口感爽脆,而後者煮得軟清甜,正好清清味蕾。

沖繩豬手($168)

意猶未盡,即時追加一道風味獨特的豬手,豬皮炆得軟稔,骨膠原都跑出來,味道濃郁又邪惡,尤其是醬汁用來撈飯更是一流。

甜品有好幾款任挑選,各自點了芒果楊枝甘露水滴、焦糖燉蛋及木糠布甸,正好一班人分享。

2020-03-05 209 瀏覽
今日男朋友仔生日,本身諗住帶佢去酒店食好自助餐,事關佢事先係唔知既,點知佢晚飯前幾個鐘先話想打邊爐,好在未訂枱姐,原來驚喜真係唔係咁易搞。。。馬上click OP睇下有乜附近餐廳有火鍋,吖~又比我地搵到驚喜喎🤩餐廳用既係電子餐牌,簡單易明,不過就未去到自動落單咁放便,揀好食物就同店員order .湯底總共有7款,款款都好吸引今次比男朋友揸fit ,佢揀左花膠燉響螺,話比我補充骨膠原咁話喎明明係佢想飲湯。醬料都有成12款,其中一隻辣醬仲係餐廳自家製,辣就唔太辣,香味十足,係有炒過既辣椒🌶️正!嚟喇喂,果然唔簡單,足料花膠起碼都有7-9件,煲到淋曬入口即溶既感覺而且無腥味又滑溜!螺頭切條入口爽甜!反而個湯同平時起曬膠質果隻唔同感覺,呢隻清d無咁重口味,清甜得嚟唔會有溜既感覺,所以打邊爐唔會搶走食材原本既味道!珊瑚蚌抵食呀喂,呢個無記錯係百幾蚊已經有咁大份,口感爽脆彈牙有鮮味,仲大大件縮左都有肉食!美國手切雪花肥牛,老實講份量雖少但味道一流,口感嚟講因為肥牛油花較少,所以入口口感不致於滑,全熟的話反而鞋身一d,不過牛味濃郁喎,最perfect 食法係落水5秒粉紅色咁就最好味又多汁喇,我同男朋友

湯底總共有7款,款款都好吸引
明明係佢想飲湯。

美國手切雪花肥牛,老實講份量雖少但味道一流,口感嚟講因為肥牛油花較少,所以入口口感不致於滑,全熟的話反而鞋身一d,不過牛味濃郁喎,最perfect 食法係落水5秒粉紅色咁就最好味又多汁喇,我同男朋友都叫多左一份,一人食一份

呢碟蟹柳好似三十幾蚊樓下街市價錢,但好甜好正,忍唔住問佢係咩牌子下次屋企打邊爐買返。同埋好係好在佢解左凍先送上枱,就咁食點豉油wasabi 都好正。

呢個海中蝦係全晚我食原都仲懷念緊既菜式,本身我地以為係烚果d海蝦,但店員送上枱時係連豉油同wasabi ,我就問一問,原來可以刺身同烚熟2種食法既,不過我地2個試完刺身食法後異口同聲話唔好烚熟,因為太鮮甜我地唔想浪費左,肉質好有黏性,肉好厚同埋好甜,完全引人入勝!蝦頭就掉左去烚令個湯更上一層樓。

4寶丸分別係墨魚,蝦,令魚同魚蛋?應該係,粒粒精緻又彈牙,全部手打,賣相同味道都唔錯,細細粒唔會食濟。

呢個水餃好味呀!蟹子蝦餃,咪睇佢咁大塊皮以為好厚皮,造型嚟嫁咋,皮薄喊靚,咬開比你地睇睇:

個皮的確好夠薄!蝦膠好彈牙,咬到中間食到蟹子爽爽聲,idea好新穎唔似傳統mix埋一齊果隻成粒燒賣咁。仲有最緊要係夠實淨!有咬口。

竹笙無沙,索曬d花膠湯精華!正呀

最後就係脆肉腩,唔係間間火鍋店都做淨腩位,因為有夠珍貴。脆肉腩呈粉紅色,口感肉嫩細緻,新鮮肉厚,無挑剔既空間。。。
2020-03-02
生日
Canton Pot位於近大角咀的內街,在服務式住宅薈賢居的二樓,門口擺出一張張得獎獎狀,不失如心集團的氣派。另外餐廳門口亦因應疫情需要,放置了不少消毒用品給顧客使用,非常貼心!餐廳以鍋物為主打,裝潢帶點西式,大堂的用膳空間寬敞,旁邊還有幾間私人廂房,非常適合大夥兒聚會。餐廳的菜單照顧不同人士需要,有一人至四人套餐,甚至亦有素菜套餐。套餐已經包括鍋底和各款招牌火鍋配料。除套餐外,餐廳亦提供單點的小食、火鍋配料、甜品、涼茶和香茗。【龍蝦鴛鴦湯】龍蝦鍋套餐的湯底以蔬菜為主,一邊是野菌清湯,另一邊是香濃蕃茄湯。湯底味道清甜,沒有味精,建議先喝湯,再把龍蝦殻放進去熬湯,湯底會越熬越鮮甜。【龍蝦刺身】龍蝦殼用來熬湯之餘,龍蝦肉則作刺身。龍蝦肉甜美爽彈,可見食材非常新鮮優質!【海鮮】海鮮類套餐還包括新鮮鮑魚仔,阿根廷紅蝦,還有桂花蚌。由於食材非常新鮮,根本不用額外調味,所以跟湯底特別配合!【肉類】當中已經包括本地牛頸脊、黑臀肉肉片、羊肉片,非常食肉獸friendly。二人份量剛剛好,可以試過後再加點。本地牛頸脊油花分佈平均,稍厚的切法更增加了牛肉的口感,很讚!【百花海參雲腿釀蟹鉗】比起一般能蝦膠,

【龍蝦鴛鴦湯】

【龍蝦刺身

【海鮮】

【肉類】

【百花海參雲腿釀蟹鉗】
比起一般能蝦膠,蟹鉗混入了更多不同的食材,口感更豐富之餘,亦更覺矜貴。

火鍋配料】
另外套餐還有蔬菜拼盤和火鍋配料,選擇多之餘,性價比又高,非常划算!
2020-02-25 107 瀏覽
今次黎到旺角嘅一間酒店內嘅餐廳,位置非常寬敞舒適,菜單都係用iPad ,但點單就要叫服務員。.龍蝦鍋套餐 $1200見新年就食過貴少少嘅獎勵一下上年嘅自己啦!🤣龍蝦刺身- 刺身size 比較少同細,但份量都岩岩好,食落口軟綿綿!龍蝦頭仲可以放埋入火鍋度做湯底,令個湯底更鮮味呀!火鍋底 - 火鍋湯底分為蕃茄龍蝦🦞湯及素菇龍蝦湯底,個蕃茄湯本人覺得特別出色,飲得出佢嘅鮮味!肉類 - 套餐已包有牛豬羊肉幾片,最為出色嘅真係非牛莫屬,牛味濃郁,口感軟綿!留意番牛肉係用番本地牛,仲要係牛頸脊肉!.龍蝦套餐又點會淨係得龍蝦呢,仲有鮑魚、大紅蝦、桂花蚌呢啲海鮮!.仲有玩味十足嘅百花海參雲腿釀蟹鉗、黑松露豬肉丸、羊肚菌黑豚肉餃、蟲茸野菌福袋、響聆、准山,仲有菜籃同稻庭烏冬呀!.我地兩個人真係食到勁飽攬住個肚走呀!!

龍蝦鍋套餐 $1200
見新年就食過貴少少嘅獎勵一下上年嘅自己啦!🤣
我地兩個人真係食到勁飽攬住個肚走呀!!