2023-10-09 150 瀏覽
見有咁多好評就嚟試吓佢個晚餐,只能夠講所有嘢都一般。比茶餐廳好,但係未去到Cafe嘅水準。明太子蝴蝶粉蝴蝶粉太硬明太子基本上係萬能配,但係感覺上佢只係將明太子嘅汁倒落啲意粉度帶子雪味好重意粉嚟到嘅時候只係暖暖哋唔係熱黑糖沖繩咖啡咖啡嚟到嘅時候都只係暖唔係熱,真心好一般食物同咖啡都感覺到出手嘅人並冇心去煮,有啲失望食淨咁多

明太子蝴蝶粉
蝴蝶粉太硬
帶子雪味好重
意粉嚟到嘅時候只係暖暖哋唔係熱

黑糖沖繩咖啡
咖啡嚟到嘅時候都只係暖唔係熱,真心好一般

食物同咖啡都感覺到出手嘅人並冇心去煮,有啲失望

食淨咁多
2023-10-05 164 瀏覽
大概1830嚟到,地鐵站一岀直行就係都算方便嗌咗2個主食1.蟹肉雜菌黑松露risotto $118望落去個碗雖然細,但係都夠一個女仔食飽,佢有好多蟹肉,而且唔會好漏,黑松露未都幾香幾好食2.西班牙辣肉腸酥皮薄餅 $118呢個一定要趁熱食,酥皮幾脆,辣肉腸就係正常嘅味道,都唔錯上網見人話有限時90mins,不過如果冇咩人其實都冇話趕人走整體嚟講,呢間cafe水評都中上,可以一試
大概1830嚟到,地鐵站一岀直行就係都算方便
嗌咗2個主食
1.蟹肉雜菌黑松露risotto $118
2.西班牙辣肉腸酥皮薄餅 $118
呢個一定要趁熱食,酥皮幾脆,辣肉腸就係正常嘅味道,都唔錯
整體嚟講,呢間cafe水評都中上,可以一試
蟹肉雜菌黑松露risotto
西班牙辣肉腸酥皮薄餅
蟹肉雜菌黑松露risotto
2023-09-24 173 瀏覽
難得放假約同朋友-齊去CAFE ADDICT 位於尖沙佐敦彌敦道大街,交通非常之方便,入店舖面積長長,深色系有格调簡潔設計裝修,寶藍色牆身,見有吧枱座位寬敞可以坐蠻多人。午餐餐牌菜式種類多,有沙律和小食,玉子燒全日早餐唔肯定係唔係素食就算啦。玉子燒全日早餐份量好足好豐盛,可惜玉子燒偏甜不太喜歡,炒雜菌炒很好入味好食,魚柳都炸得好脆 ,沙律菜可以選擇芝麻醬或柚子醋,我揀了柚子醋酸酸地好開胃,香草豬肉腸外皮爽脆帶有淡淡香草味,味道可口,酸麵包稍微偏硬。Latte 入口比較濃郁,口感好滑。

Latte
入口比較濃郁,口感好滑。
🍝 鮮帶子明太子醬蝴蝶粉 $148明太子味好濃郁😋啖啖都有滿滿嘅醬汁🤤口感好creamy🤪香煎帶子大大粒 非常有誠意🥰表面金黃色 鮮味十足🤩個人覺得完全冇挑剔嘅地方🥹佢嘅玉子燒all day breakfast都好吸引🥞 下次會想試埋佢呢個signature🙈-🐟 香煎挪威三文魚配米形粉 $118蕃茄味好重 酸酸甜甜咁🍅中和咗食完明太子嘅飽滯感😻三文魚煎得好香脆 肉質嫩滑👍🏻肉汁豐富 鎖住魚油🐠加埋他他醬好夾好match🫶🏻米形粉質地好特別 偏軟身😆整體嚟講成道菜有驚喜😎回頭度極高 十分推薦⭐️⭐️⭐️-好味程度:🐽🐽🐽🐽🐽餐廳環境:🐽🐽🐽🐽回頭度:🐽🐽🐽🐽🐽價錢:🐽🐽🐽🐽💰人均消費:$100-$200
🍝 鮮帶子明太子醬蝴蝶粉 $148
回頭度:🐽🐽🐽🐽🐽
價錢:🐽🐽🐽🐽
💰人均消費:$100-$200
2023-09-10 233 瀏覽
食物好多選擇、份量都好足 我地3個人叫左兩個Main加一個甜品都已經好飽自家製海妖提拉米蘇🧜🏿‍♀️其實係比佢個名吸引而點嘅菜色🤣Tiramisu有被驚艷到 本來睇個樣以為係硬身嘅 點知原來係好滑好creamy 同埋都有酒香味 係我鐘意嘅味道同Texture 又唔會太甜太漏 Very Good👍👍👍鮮帶子明太子蝴蝶粉🦋出面好少見到有賣蝴蝶粉帶子煮得啱啱好 唔會過熟 蝴蝶粉我鐘意佢唔太多汁但又好夠味又唔會好漏 味道正常發揮 值得讚係我地放左一陣先食都唔會凍曬 仲係熱嘅玉子燒全日早餐份量好足 仲跟埋飲品 espresso tonic都只係加3蚊玉子燒係偏甜嘅 不過唔太似平時日式個隻味 好滑口感好好 菇菇好好食 魚柳都炸得好脆 沙律菜都幾新鮮 咖啡就比較一般 Espresso Tonic比較酸 可能因為呢隻Tonic water係咁嘅味啡椰椰就好淡 啡味同椰子味都有少少咁 係清爽解膩嘅 下面有椰子啫喱加強口感但整體食物水準都唔錯 可以Encore😋

自家製海妖提拉米蘇🧜🏿‍♀️

係清爽解膩嘅 下面有椰子啫喱加強口感

但整體食物水準都唔錯 可以Encore😋
鮮帶子明太子蝴蝶粉
自家製海妖提拉米蘇
啡椰椰、espresso  tonic
2023-09-09
鮮帶子明太子蝴蝶粉
2023-08-30 167 瀏覽
與幾位姊妹一齊到Cafe Addict,位於佐敦彌敦道221號地舖,佐敦地鐵站一出好容易就搵到。 餐廳裝修型格舒適, 菜式種類多, 我就叫咗玉子燒全日早餐和熱mocha。 玉子燒全日早餐🥗 ~ 沙律汁可以選擇芝麻醬或柚子醋, 我怕肥所以揀柚子醋酸酸地又開胃, 全日早餐又玉子燒、 沙律菜、炒雜菌、薯角、香草豬肉腸和南瓜薯餅, 最喜歡玉子燒香甜鬆軟😋, 仲有豬肉腸啖啖肉, 啱曬我口味。 熱mocha☕ ~ 超濃郁的一杯mocha, 入口有濃濃的朱古力味再配上香醇的咖啡口感。 推介玉子燒全日早餐, 仲要記得飲返杯咖啡呀! 🏷️溫馨提示~ 整個用餐體驗均屬個人分享意見, 只作參考😊。

推介玉子燒全日早餐, 仲要記得飲返杯咖啡呀!

Mocha

mocha

Mocha
mocha
2023-08-21 104 瀏覽
太子休閑cafe!!前排同朋友食左一間好chill嘅coffee shop😍-鮮帶子明太子醬蝴蝶意粉上網睇到最多人叫就係呢款意粉我係下午茶時段佢嘅所以呢個係下午茶size!!佢有好多明太子醬每一嚿意粉一定會沾滿明太子醬唔會遺漏!🤭明太子醬嘅亦好濃郁好creamy!!!🫶🏻🫶🏻蝴蝶意粉煮嘅時間亦都啱啱好😋咁會太硬/太淋帶子都有2大粒😋份量都可以!
太子休閑cafe!!
前排同朋友食左一間好chill嘅coffee shop😍
鮮帶子明太子醬蝴蝶意粉
上網睇到最多人叫就係呢款意粉
我係下午茶時段佢嘅所以呢個係下午茶size!!
佢有好多明太子醬
每一嚿意粉一定會沾滿明太子醬
唔會遺漏!🤭
明太子醬嘅亦好濃郁好creamy!!!🫶🏻🫶🏻
蝴蝶意粉煮嘅時間亦都啱啱好😋咁會太硬/太淋
帶子都有2大粒😋份量都可以!
朋友極力推介嘅一間Cafe,佢去咗三次😂最出名係玉子燒,不過見佢個set好似好細,唔會夠飽,所以都係叫pasta/ risotto糾纏咗好耐試明太子蝴蝶粉定意大利飯,最後跟大隊叫▶️ 黑松露雜菌蟹肉RisottoMushroom risotto with crabmeat ($98)朋友推介,話係用真蟹肉賣相的確幾吸引🤩聞落又好香Risotto忌廉醬超creamy,黑松露味香濃,味道偏甜 (應該因為加咗唔少牛奶?)一開始覺得好食,不過食到尾會有啲「漏」🙈味道變得單一鍾意入面好多雜菇,令口感豐富,同黑松露醬又夾Risotto米飯質感未至於最有嚼口嗰種,但起碼唔會過份濕軟🍚同埋夠索汁上面灑上櫻花蝦乾同香草調味🤏🏻的確係用真蟹肉,冇咩蟹鮮甜味,不過份量幾慷慨,亦好過用仿蟹肉▶️ 香煎挪威三文魚配米型粉莎莎 Pan- seared salmon with Orzo Salsa ($98)▶️ 赤燒牛小排伴蕃茄意粉 Short rib spaghetti with tomato sauce ($108)▶️ 香辣冬陰功虎蝦意粉 Tiger prawn spaghetti with Tom Yum sau
朋友極力推介嘅一間Cafe,佢去咗三次😂
糾纏咗好耐試明太子蝴蝶粉定意大利飯,最後跟大隊叫

▶️ 黑松露雜菌蟹肉Risotto
朋友推介,話係用真蟹肉
賣相的確幾吸引🤩聞落又好香
一開始覺得好食,不過食到尾會有啲「漏」🙈味道變得單一
黑松露雜菌蟹肉Risotto Mushroom risotto with crabmeat

鍾意入面好多雜菇,令口感豐富,同黑松露醬又夾
上面灑上櫻花蝦乾同香草調味🤏🏻

▶️ 香辣冬陰功虎蝦意粉 Tiger prawn spaghetti with Tom Yum sauce ($98)

食物幾高質,鍾意佢款式夠多,近期亦推出幾款新主菜:香辣冬陰功虎蝦意粉、香煎挪威三文魚配米型粉莎莎等
朋友們都話味道唔錯👍🏻

環境起Cafe來講座位算多,走黑色型格路線🖤影相出嚟特別有格調

服務OK,本身限時90分鐘,但我哋坐耐咗都冇俾人趕走
上菜等咗陣,但見佢咁有誠意,製作用心,可以諒解
價錢合理,有加一,大概$120/人,主食份量做lunch啱啱好 (但見sourdough多士有啲細份,未必夠飽)
位置幾方便,起九龍公園附近,佐敦同尖沙咀交界,原來之前我都已經成日經過😆
朋友冇介紹錯,係值得試嘅
Dirty
2023-07-20 289 瀏覽
網上見到阿祖介紹呢間cafe,又係佐敦就腳,就同fd 一齊試好西平日夜晚黎唔多人,就係冷氣機有滴水,不過都無阻食好西心情。點知阿祖真係無介紹錯,嘢食之前叫左玉子燒全日早餐,真係少有cafe 有。第二次黎叫左明太子意粉,兩個都好好食! 甜品再叫左柚子戚風蛋糕,甜而不膩,口感送花,軟綿綿。賣相都好靚。面頭灑左啲柚子乾粒粒,大家黎都值得一試。飲品叫左抹茶牛奶,拉花都做得好靚,有心思有誠意的cafe,經開佐敦會再黎試

平日夜晚黎唔多人,就係冷氣機有滴水,不過都無阻食好西心情。

飲品叫左抹茶牛奶,拉花都做得好靚,有心思

有誠意的cafe,經開佐敦會再黎試
明太子意粉
明太子意粉
  • 玉子燒全日早餐
2023-06-13 408 瀏覽
尼個真係必須吃!明太子味好濃,每一啖都食到辛口明太子嘅味道!同時蝴蝶粉煮嘅時間岩岩好!完全唔會太霖帶子都有4粒,講真都算係良心份量好小all day breakfast 會有捲蛋😂所以幾個女仔一齊都想試下個捲蛋係帶有甜味如果係喜靜咸口味嘅人就要留意👀香腸應該係雞肉腸,食落都品會太咸牛扒煎到岩岩好唔會太un ,都有濃嘅牛味同埋唔算太多脂肪/筋可惜係當日調味試太淡,如果多啲鹽會更好我哋再加錢轉甜薯條,成盤野整體都唔差焙茶捲蛋真心好食!中間以為係麻薯,但個口感又似係仙草+麻薯混合體每一啖都有焙茶味道值得一戰
明太子蝴蝶粉

尼個真係必須吃!
明太子味好濃,每一啖都食到辛口明太子嘅味道!
同時蝴蝶粉煮嘅時間岩岩好!完全唔會太霖
帶子都有4粒,講真都算係良心份量
All  day  breakfast

好小all day breakfast 會有捲蛋😂
所以幾個女仔一齊都想試下
個捲蛋係帶有甜味
如果係喜靜咸口味嘅人就要留意👀
香腸應該係雞肉腸,食落都品會太咸
牛扒併甜薯

牛扒煎到岩岩好唔會太un ,都有濃嘅牛味
同埋唔算太多脂肪/筋
可惜係當日調味試太淡,如果多啲鹽會更好
我哋再加錢轉甜薯條,成盤野整體都唔差
Tiramisu

焗茶捲蛋

焙茶捲蛋真心好食!
中間以為係麻薯,但個口感又似係仙草+麻薯混合體
每一啖都有焙茶味道
值得一戰
2023-05-27 298 瀏覽
📍: Cafe addict 佐敦位於佐敦既cafe addict 在佐敦彌敦道 地理位置方便 食物質素都不錯咖啡店主要行暗黑風格路線配上雲石玻璃桌子不失高貴高樓底加上橙色吊燈猶如身在峇里食物方面主打日式輕早餐 還有精緻甜品✨輕玉子燒早餐 ($98)玉子燒大推!蛋面灑上少量香草 增加風味🥰沙律菜新鮮加上柚子醬絕配香草蘑菇配上酸種麵包份量比起傳統英式全日早餐需少 但更能吃出原型食物的風味 吃後飽足感不錯✨抹茶燕麥奶($48)拉花精美 抹茶粉不會苦澀 甜味適中飯後感: 值得一試及重訪! 食物質素及份量比預期中更好 感受到小店對食物製作的認真態度 若下次到訪會再品嚐甜品!
📍: Cafe addict 佐敦

位於佐敦既cafe addict 在佐敦彌敦道
地理位置方便 食物質素都不錯
咖啡店主要行暗黑風格路線
配上雲石玻璃桌子不失高貴
高樓底加上橙色吊燈猶如身在峇里
食物方面主打日式輕早餐 還有精緻甜品

✨輕玉子燒早餐 ($98)

玉子燒大推!蛋面灑上少量香草 增加風味🥰
沙律菜新鮮加上柚子醬絕配
香草蘑菇配上酸種麵包

✨抹茶燕麥奶($48)
拉花精美 抹茶粉不會苦澀 甜味適中

.Cafe Addict朝啡夕酒 ✨🥂甜品 主食 都好出色! ( ・∇・)手工啤cocktail咖啡咩都齊 私心推(*゚∀゚*)Cafe Addict位於佐敦站附近 黑色門面 出面標誌住”朝啡夕酒”嘅字樣 店內裝修都相對簡單聽講佢地嘅玉子燒all day breakfast幾出名加上係ENSO姐妹店 所以就慕名而黎╰(*´︶`*)╯♡但冇諗過甜品才都咁出色!柚子戚風蛋糕 (是日甜品+$28)係老陳餅店 @lochenbakery 所出品賣相已經100分✨味道好清新 cream上面仲有啲桂花 完全唔會覺得漏下次想試埋另一隻伯爵茶味(´∀`=)自家製海妖提拉米蘇 $48 呢款tiramisu用左一款黎自加勒比海嘅Kraken Black Spiced Rum呢隻rum本身有好勁朱古力味+焦糖+肉桂風味通常會用黎調各種cocktail或者甜品好欣賞佢地用左佢黎整tiramisu(*´꒳`*)比起普通嘅tiramisu有陣獨特嘅香味,同朋友都讚不絕口😋之後叫左兩個main share鮮帶子明太子醬蝴蝶粉 $128 雜菌蟹肉黑松露意大利飯 $118兩碟一上枱已經好香,明太子醬勁濃勁creamy帶
Cafe Addict
朝啡夕酒 ✨🥂甜品 主食 都好出色! ( ・∇・)
手工啤cocktail咖啡咩都齊 私心推(*゚∀゚*)

聽講佢地嘅玉子燒all day breakfast幾出名
加上係ENSO姐妹店 所以就慕名而黎╰(*´︶`*)╯♡
但冇諗過甜品才都咁出色!

柚子戚風蛋糕 (是日甜品+$28)
係老陳餅店 @lochenbakery 所出品
賣相已經100分✨味道好清新
cream上面仲有啲桂花 完全唔會覺得漏
下次想試埋另一隻伯爵茶味(´∀`=)
柚子戚風蛋糕

自家製海妖提拉米蘇 $48
呢隻rum本身有好勁朱古力味+焦糖+肉桂風味
通常會用黎調各種cocktail或者甜品
好欣賞佢地用左佢黎整tiramisu(*´꒳`*)

之後叫左兩個main share
鮮帶子明太子醬蝴蝶粉 $128
雜菌蟹肉黑松露意大利飯 $118
兩碟一上枱已經好香,明太子醬勁濃勁creamy
帶子份量都好多,煎得好香而且鮮嫩 仲有櫻花蝦仔增加口感,蝴蝶粉都好掛汁,兩個人share啱啱好✨
雜菌蟹肉黑松露意大利飯

日式玉子燒 $48
黎到當然要試下佢地嘅玉子燒
蛋好嫩滑,份量十足,而且好靚仔😋 但蛋味比想像淡~如果配all day breakfast食可能開心啲(*'▽'*)
日式玉子燒

Faith - H.K. Lovecraft $48
ABV : 3.8% IBU: 16
HK Lovecraft係本土手工啤酒品牌😆
本身都有買開黎飲
呢款係tea-infused beer,加入左正山小種茶葉 亦都會有種獨特嘅煙燻風味
係種口感比較清新同輕盈啲嘅table lager
非常適合嗰日收工休閑淺酌一下(第二日要返工TT)
Faith - H.K. Lovecraft

Total $460 (10% service charge)

📍Cafe Addict (佐敦)
佐敦彌敦道221號地舖
柚子戚風蛋糕
雜菌蟹肉黑松露意大利飯
日式玉子燒
Faith - H.K. Lovecraft
2023-05-18 171 瀏覽
雖然處於人來人往的大街上,但一走進店內,卻已有種舒服悠閑的感覺,這就是我對這間cafe shop的第一感覺。 Dinner set設定係為我地呢D諗唔到想order咩食物既人士而設計的,有starter, 有main, 有drink 當然,你亦可以散叫我order左一個Dinner Set for Two, 先上了飲品俾我,名為Guyu(需要補差價$$,是這店推介嘅飲品),味道是淡淡地,有米香味玉子燒早餐配芝麻沙律汁,個煎蛋卷好好食,厚身有口感,裏面是嫩嫰的。香菇烤得剛剛好熟,上枱嘅時候不斷散發著其”菇”味,脆餅外脆內熱鮮茄醬虎蝦球蝴蝶粉,份量適中,由於是即叫即焗,所以需要D時間等候。虎蝦大大隻,夠鮮味,鮮茄醬好濃郁😋甜品-海妖提拉米蘇,是自家制品,甜度適中

當然,你亦可以散叫

甜品-海妖提拉米蘇,是自家制品,甜度適中

2023-05-10 160 瀏覽
落雨天,濕笠笠,☔️周身唔舒服,下午茶時間就去食好啲,之前經過彌敦道,見到有間咖啡店,就一於來試試食物吧。叫了一個玉子燒全日早餐配了一杯凍latte ,大份早餐,有沙律菜、炒雜菇、酸包、南瓜薯餅、香腸同玉子燒,南瓜薯餅很香脆但個人覺得有少許偏甜,其餘食物味道不錯;值得一讚既係店員服務態度十分好,因為酸包都比較偏硬身,食淨一塊酸包在碟中,店員會主動同客人傾談,問酸包是否偏硬;並指出因酸包為店家自家製配方,並嘗試改良中;簡短既閒談感到呢間小店有用心製造食物並與客人交談。如有機會 下次會試其他食品。
Ice  latte    Coffee
2023-05-07 90 瀏覽
餐廳以黑色裝修為主 型格而不失高調 主打玉子燒all day breakfast 我都係因為佢嘅玉子燒慕名而來🤣🤣見佢tea set都幾多選擇 有bagel、卷蛋等 但我都係覺得玉子燒最吸引🥺❣️輕玉子燒早餐 ʟɪɢʜᴛ ʙʀᴇᴀᴋғᴀsᴛ ($118)呢個set附送$42以下嘅飲品 價錢都算合理 但份量真係有啲少😂女仔想食light少少/作為tea嚟講還可以嘅 但晏晝就一定唔夠飽🤣不過佢仲有一款 會包埋香草豬肉腸同南瓜薯餅 可能會飽肚啲(?)🤔值得一讚嘅係佢嘅玉子燒的確嫩滑 而且幾厚身😋(更正一下 玉子燒份量係夠 但純粹係沙律菜真係太少 同埋塊酥種麵包真係超迷你lmao)飲品我揀咗焙茶鮮奶 呢個真係幾失望 飲落偏淡 而且有顆粒🥺❣️餐廳環境寬敞 都幾啱約埋朋友嚟傾下計 仲有音樂都幾舒服 都係大家聽開嘅廣東/台灣歌 有一首林宥嘉 加分!!🤣我今次嚟到咁啱wifi壞咗 本來想嚟做一陣嘢 呢到大大扣分🥺同埋感覺啲員工都不太友善 有種顧住自己傾計同圍威喂嘅感覺🤔我見夜晚有個女店員返工係比較好啲 會主動refill紙巾etc推薦指數:🌟🌟🌟【𝐏𝐫𝐢𝐜𝐞: 3.5/5 𝐅𝐨𝐨𝐝: 3.5/5 𝐄𝐧𝐯

值得一讚嘅係佢嘅玉子燒的確嫩滑 而且幾厚身😋

飲品我揀咗焙茶鮮奶 呢個真係幾失望 飲落偏淡 而且有顆粒🥺

推薦指數:🌟🌟🌟
【𝐏𝐫𝐢𝐜𝐞: 3.5/5 𝐅𝐨𝐨𝐝: 3.5/5 𝐄𝐧𝐯𝐢𝐫𝐨𝐧𝐦𝐞𝐧𝐭: 4/5】

ғᴏʟʟᴏᴡ ᴍʏ ɪɢ ☞ sɪᴜ4ᴍᴀɪ_ɪɴᴛʜᴇʜᴏᴜsᴇ