2024-04-23 119 瀏覽
近幾年佐敦區都開了不少咖啡店。有啲位置上較隱蔽。 相對這間位於彌敦道的咖啡店,在一間蛋糕店及茶記中間。看似平平無奇。但實際上,食物同價錢,再加上有禮的服務,真的出乎意料的有誠意。😊約半年前試過這間餐廳,今次因為有啲時間,所以再嚟到這裏進食。沒想到在現今租金昂貴,食材加晒價的情況下,價錢一樣親民。 同上一次食完一樣,令人回味。🥰星期日的下午,依然有午餐( set lunch). 我們叫了一個沙律,再加一個牛面頰配意粉。 跟餐有一個湯,及一杯$42或以下的飲品。 沙律的份量相當多。足夠兩個人食。我們把牛面頰飯改為意粉。 份量也是足夠的。 餐後我叫了一杯Latte macchiato的咖啡. 超完美。😋這午餐人均消費,連加一,只需要$120元。😄 聽說他們五月會有一些改動。真的擔心之後又少了一間CP值高的咖啡店。 😳

這午餐人均消費,連加一,只需要$120元。😄
2024-04-20 73 瀏覽
環境舒服,食物好味食飯就係咁易滿足,簡簡單單服務周到,無得彈係繁忙既鬧市中,有一間清幽既地方用餐實在難得點了一份主食,一個湯 ,同埋嘆返杯熱飲簡直舒服值得推介的一間餐廳
環境舒服,食物好味
食飯就係咁易滿足,簡簡單單

服務周到,無得彈

係繁忙既鬧市中,有一間清幽既地方用餐
實在難得

點了一份主食,一個湯 ,同埋嘆返杯熱飲

簡直舒服

值得推介的一間餐廳

🥢香辣冬陰功虎蝦意粉其實呢個係下午茶餐但係因為當日我哋連lunch都未食 睇openrice見到都偏細碟都有啲擔心會唔夠飽😆嚟到嘅時候 都好精緻🤣但 真係唔好睇少佢比足料㗎!而且意粉彈牙好食 加埋冬蔭功香香辣辣夠惹味真係食唔停口😋😋😋🥢玉子燒全日早餐正常嚟講佢係會有玉子燒 原條魚柳 香草豬肉腸 煙肉 茄汁豆 窩夫 脆薯角 炒雜菌同沙律菜🤩最搞笑係佢一擺上枱我已經聞到個窩夫好香 好想快啲食咁我就嗱嗱臨開動啦🤤點知一食個薯餅嘅時候 就喺度諗 點解佢會又有薯餅又有薯角咁重複嘅呢?🤔之後我再諗 咁究竟呢個全日早餐嘅主菜係咩呢?唔通真係得個玉子燒?當我再睇返個Menu嘅時候 發現明明應該係條魚柳 點解會變咗薯餅呢?一問之下 原來當日冇晒魚柳 唔記得通知我 換咗塊薯餅俾我雖然佢塊薯餅都好好食 但係都有啲失望 始終魚柳同薯餅都爭好遠🤣🤣🤣最後佢都俾返呢個全日早餐嘅九折我 唯有係當自己唔好彩啦🤣🤣🤣不過 佢所有野都真係幾好食😋下次有機會 應該都會再去 食下其他野🤗

🥢香辣冬陰功虎蝦意粉

最後佢都俾返呢個全日早餐嘅九折我
唯有係當自己唔好彩啦🤣🤣🤣

不過 佢所有野都真係幾好食😋
下次有機會 應該都會再去 食下其他野🤗

今日路過彌敦道,見到呢間咖啡店有下午茶餐約左朋友又未夠鐘就入去坐吓叫左朱古力蛋糕餐,$78估唔到蛋糕係細過一件麵包鋪卷蛋...心諗唔緊要啦,仲有杯飲品嘛個拉花睇落都唔錯吖點知一飲,成口粉粒...完全冇溶過成世人都未飲過抹茶飲到成口粉🥶又苦又澀Starxxxx/ Pxxxx Cxxxx都好飲過佢一百倍🤦‍♀️雖然明白彌敦道鋪租唔平得去邊,但食物/飲品真係完全冇質素可言...$78我當比錢租個位坐吓...🥲
今日路過彌敦道,見到呢間咖啡店有下午茶餐
約左朋友又未夠鐘就入去坐吓

叫左朱古力蛋糕餐,$78

估唔到蛋糕係細過一件麵包鋪卷蛋...
心諗唔緊要啦,仲有杯飲品嘛
個拉花睇落都唔錯吖

點知一飲,成口粉粒...完全冇溶過
成世人都未飲過抹茶飲到成口粉🥶又苦又澀

$78我當比錢租個位坐吓...🥲
成日都去尖沙咀同旺角食嘢🤣 但好少喺佐敦食🙈 今次就搵咗間cafe~ 本身係諗住試吓個玉子燒全日早餐🥹 不過夜晚冇哈哈🤣 咁就試吓其他啦🫶🏻-💫黑松露雜菌蟹肉意大利飯佢蘑菇同啲汁俾得好多👍🏻 但好可惜佢蟹肉比較少😢 本身就係因為鍾意食蟹肉先嗌所以有啲失望😞 然後黑松露味都比較突出嘅~ 整體嚟講中規中矩啦🙈-💫西班牙辣肉腸酥皮薄餅一攞出嚟係熱辣辣feel到係啱啱整好嘅!酥皮薄脆👍🏻 配埋芝士同蕃茄仔超夾😽 好似食緊餅乾咁樣🤣 不過酥皮就一定比較多油㗎啦😢 所以介意嘅嘅朋友就要小心啦~-整體評價:🌟🌟🌟
💫黑松露雜菌蟹肉意大利飯
💫西班牙辣肉腸酥皮薄餅
整體評價:🌟🌟🌟
已經來過這cafe 3次,裝修簡單,勝在食物、飲品高質素!幾次到訪都是吃下午茶,因為這裡下午茶的甜點都跟不同的香港品牌合作,例如玖拾的玉桂卷。期待下次可以和朋友來吃正餐一嚐店家的招牌玉子燒😍👍🏻焙茶鬆餅配忌廉芝士 $38 包$42以下飲品想不到這良心價還包含新鮮沙律菜配芝麻醬,誠意十足!來自 middle_bakery 的焙茶鬆餅熱騰騰,茶香撲鼻,入口鬆化,基本上不用蘸忌廉芝士已夠美味🥰👍🏻柚子戚風蛋糕 $48 包$42以下飲品來自元朗老陳餅店 lochenbakery 的戚風蛋糕一向以其鬆軟香濃而聞名,現在不用入元朗,來到佐敦便可品嚐!戚風蛋糕帶酸酸甜甜的柚子香,配上軟滑的忌廉,令人吃下去的每一口都是滿滿的幸福感🥰

👍🏻焙茶鬆餅配忌廉芝士 $38 包$42以下飲品

👍🏻柚子戚風蛋糕 $48 包$42以下飲品
2023-12-29 462 瀏覽
🍽️食物方面:🎃蟹肉南瓜粒煙三文魚他他💲108賣相靚 最底得南瓜但夾 仲有爆珠豐富口感🧇Signature Waffle💲118好失望 窩夫啖啖燶味 搽🍓醬都遮唔到 太難食放棄 馬卡龍死甜 🍫脆筒同墨魚汁薄脆無味 黑芝麻🍨🆗🍕香草豬肉腸酥皮薄餅💲108睇落好燶 酥皮幾得意但冇乜肉🦋和風鮮帶子明太子醬蝴蝶粉💲128幾好食 夠味唔會漏 好快食晒🐶肉桂狗💲58 ❄️限定 可以再濃味啲🍎@chas_yehyeh 港女家姐💲42 飲開茶氏☺️🥛Yellow/red 💲64 水果+乳酪+燕麥奶👌🏻📷打卡方面:行型格黑路線 擺盤靚靚🔈環境方面:坐得有啲逼 6:30pm落單但好多嘢都sold out有寄賣 💬其他資訊:Cafe Addict 📍佐敦彌敦道221號地舖💰+1平晚人均💲200ℹ️ All day breakfast賣到6pm
🍽️食物方面:

📍佐敦彌敦道221號地舖
💰+1平晚人均💲200
ℹ️ All day breakfast賣到6pm
2023-12-27 316 瀏覽
趁假期最後一天同媽媽去個high tea,黎間cafe地點方便,就係佐敦地鐵站附近book左3:00,下午茶時段食物選擇都好多cafe signature waffle媽媽最愛食聖誕特飲orange Mocha Pistachio Latte cheece cake柚子戚風蛋糕下午茶迷你香辣冬陰功虎蝦意粉,香香辣辣好好呀黑松露雜菌酥皮薄餅酥皮底pizza,好好食呀推介去開附近一定要試下黎間cafe

book左3:00,下午茶時段

食物選擇都好多

cafe signature waffle媽媽最愛食

聖誕特飲
orange Mocha

Pistachio Latte

cheece cake

柚子戚風蛋糕

下午茶迷你香辣冬陰功虎蝦意粉,香香辣辣好好呀

黑松露雜菌酥皮薄餅
酥皮底pizza,好好食呀

推介去開附近一定要試下黎間cafe
2023-12-26
2023-12-02 361 瀏覽
位置、環境、食物水準真的不錯,價錢亦很合理;但2位年青女店員在櫃檯大聲喧嘩,有客人久坐無人理,他們的細聲講大聲笑比食客們傾計遇要大聲,很趕客。我要的是下午茶餐(main + drinks),女店員竟然當單點,埋單$68差點變$110,也很反感。我只想繼續留港消費,但這樣的服務態度真的需要大大力改善!我很想反映今次的用餐體驗,但要寫200字才刋出,這個要求是否在為難想留言的食客呢,要幾有心的食客才會寫200字!

我只想繼續留港消費,但這樣的服務態度真的需要大大力改善!

2023-12-02
  • Bagel
2023-11-24 318 瀏覽
我們於24/11(五)約11:30到達餐廳,店員也在準備。我們叫了2個lunch set及追加小食和飲品。❶香煎挪威三文魚配米形粉莎莎($128):一整條煎的三文魚,香脆可口的三文魚皮,肉質鮮嫩,米形粉莎莎像米的口感,配蕃茄🍅🥫醬,好吃👍🏻❷黑松露大啡菇牛肝菌手搓粉($118):用一個小煲盛著,有一大塊大啡菇,牛肝菌醬汁很多,手搓粉挺特別,像一條長及粗的意粉口感❸餐湯:粟米湯🌽❹追加小食:脆炸豆腐粒配黑松露醬(+$32):9小塊豆腐粒及沙律🥗❺楓丹白露: 棉花糖夏威夷果仁咖啡☕️(補差價+$16):有一些nuts碎,latte味重❻紫綠為馬: 日式紫薯抹茶🍵(補差價+$16):漸層的外表,抹茶味苦,但喝到底有點甜😂侍應服務水平ok,埋單要加一,但有8折,價錢合理。餐廳有廁所🚽可供食客使用,挺乾淨👌🏻
我們於24/11(五)約11:30到達餐廳,店員也在準備。
我們叫了2個lunch set及追加小食和飲品。
❸餐湯:粟米湯🌽
侍應服務水平ok,埋單要加一,但有8折,價錢合理。

餐廳有廁所🚽可供食客使用,挺乾淨👌🏻
香煎挪威三文魚配米形粉莎莎
2023-11-24
香煎挪威三文魚配米形粉莎莎
黑松露大啡菇牛肝菌手搓粉
2023-11-21 236 瀏覽
我同朋友慶祝生日,大家都想食西餐,而且我哋都好鐘意tiramisu ,呢間餐廳就符合晒我哋嘅條件,所以book枱就過嚟試下。Pizza 酥皮底,好脆又唔會好油,好重芝士味😍薯角嚟到係熱辣辣,外脆內軟,個芝士汁都好好好食,又唔會好膩😋鍾意食明太子嘅真係要嗌呢個「明太子蝴蝶粉」,個忌廉汁加埋明太子好夾,而且一個意粉好掛汁,意粉軟硬度啱啱好我哋兩個都好鍾意食玉子燒,最後就嗌埋玉子燒,D蛋整得啱啱好,唔會煮得太熟,仲有少少蛋汁。最後點會少得甜品呢,我哋叫咗Tiramisu ,真係唔係講笑,好好食,手指餅吸收咗好重嘅酒味同咖啡味,個忌廉芝士都好濃郁,一定要叫!!生日蛋糕就叫咗餐廳自家製嘅綠茶紅豆卷蛋,因為佢寫生日牌會靚啲。綠茶味未算好濃郁,但紅豆同埋個cream整得好好食食完今次,我同朋友都會再encore

Pizza 酥皮底,好脆又唔會好油,好重芝士味😍

綠茶味未算好濃郁,但紅豆同埋個cream整得好好食

食完今次,我同朋友都會再encore
2023-11-15
生日
  • 鮮帶子明太子醬蝴蝶粉
  • 日本蛋製玉子燒
  • Tiramisu
  • 脆薯角
2023-11-15 225 瀏覽
❣️已經是第三次來這間餐廳,三次都是午餐時間,環境不錯,坐得舒適,食物有質素,是好吃的!❣️午餐餐湯會定期轉變,這次是甘筍忌廉湯🤭幸好不是南瓜湯,因為我不吃南瓜👅❣️每個餐可以挑選一杯$42的飲品,超過$42就要補差額,我們分別都選了熱的「港女家姐」- 蘋果花茶和熱的「薑黃爺爺」- 薑黃檸檬薑茶,個人喜歡裏面沒有加糖。假如你喜歡喝甜的飲品,可以挑選咖啡系列。❣️赤燒牛小排蕃茄意粉-牛小排煎香,搭配蕃茄意粉,很開胃!但牛小排要趁熱吃,凍了會有少少油膩感。❣️香煎挪威三文魚配米型粉莎莎-三文魚份量很足,煎得很香!第一次吃米型粉,感覺很特別🤣介乎意大利飯和白飯之間,值得一嘗!❣️和風明帶子太子醬蝴蝶粉-很喜歡他的醬汁,很好吃,帶子很嫩❤️❣️香辣冬陰功虎蝦意粉-這道菜有少少辣,但很若味,適合重口味的人!另外有兩隻虎蝦,虎蝦有去邊煎過,不錯!❣️吃完後,我們都一致覺得,店舖的澱粉(意粉、蝴蝶粉、米型粉)份量都很足夠,假如你是胃口比較少的人,建議可以向店家提議少麵少粉,不要浪費☺️

2023-11-12 112 瀏覽
Recently saw their restaurant's promotion of both their afternoon tea set and signature waffle. We only ordered the afternoon tea set and it was really fulfilling already. The afternoon tea set needs to be preordered upon reservation.The seasons drinks were great. It was the first time I saw a place used marshmallow to  prepare the decoration for the drinks like a web.The tea set came and it was really like in space with the dried ice effect.The scones were hot and all the items were delicious e

The scones were hot and all the items were delicious esp the scallop puff tarts.

I love how their macarons also have their name Cafe Addict on it.

However, the smoked salmon mousse was definitely a bit too strong so I would suggest having it as the last savory.
Can't wait to try their signature waffle.
2023-11-12
係網上見到依間café 既 all day breakfast 竟然係配玉子燒😱 真係估佢唔到 視蛋如命既Soy Egg 🥚同9 Flag 🏳️緊係衝去食啦😋 是但食評🌟💬✰環境😋型格cafe😋黑白做主調 顯現型格🖤⚪️中間有D木系元素🌲 為成個氛圍注入返小小溫暖感🔥整體企理 舒服😋✰玉子燒all day breakfast ($158) 🥚 整體CP值低,可以淨叫玉子燒🙂份量唔小 炸魚同玉子size都唔細😋炸魚入邊都熱同幾嫩🐟 但魚味唔濃 普通既冰鮮魚既質素😟炸皮都太厚 食食下仲會痴牙😟玉子燒🥚係日式甜甜地果隻 唔會太甜 仲要keep到嫩滑 都幾好食😋薯角好食🥔 好多薯肉 夠熱夠脆😍菇就好似無落調味咁 超淡🍄最唔開心係腸煎到好燶 食到苦苦地 仲要好乾同好咸🌭整體上CP值有D低 連燶既腸都可以拎上枱 仲要俾百幾蚊💲真心可以淨點玉子燒同薯角 其他完全唔合格😟✰鮮帶子明太子醬蝴蝶粉 ($128) 🍝 帶子超好食 醬唔夠出色🙂個醬嚴格唔叫醬 有d稀💦 唔會好掛到係D 蝴蝶粉到😟明太子都落得幾夠 再加埋櫻花蝦🍤 鹹香度滿滿可惜忌廉味唔夠🥛 令到個汁唔夠香濃 balance唔到明太子個鹹香味 面頭既

是但食評🌟💬

一上枱 薑味好香 好好聞
飲落比較淡 有小小檸味🍋
飲飲下會有小小果香🍋
薑黃爺爺

是但總結: 玉子燒同帶子好食😋 其他就一般😟 CP值💲唔算高😟

鮮帶子明太子醬蝴蝶粉
Tiramisu
蕃茄湯
  • 日式玉子燒
2023-10-18 200 瀏覽
最近成日食一間cafe嘅lunch,覺得啲嘢食幾高質。食咗幾款特別想推薦俾大家。蟹肉南瓜粒煙三文魚他他 $98依個一定係最愛,煙三文魚嘅份量非常足,因為煙三文魚食落會有種咸嘅油脂香味;配埋下面蟹肉(有小小沙律醬嘅sauce)再配底嘅南瓜果種甜味加埋好夾。旁邊圍住嘅沙律令成碟多返啲爽嘅口感。第一次食見到會落爆珠覺得怪怪地,平時食yogurt先會落。但之後發現又唔會唔夾,成件事個口感又豐富啲。同佢份量都算幾多,男仔食應該都沒問題,食完又唔會好quilty。香煎挪威三文魚配米形粉莎莎 $118果陣試係俾「米形粉莎莎」吸引覺得幾特別,佢用茄汁煮味道似risotto,但米嘅口感係類似煮淋嘅扁身日本米,個人好鍾意食,覺得個酸味同咬口令人想食落去。三文魚方面最怕煎耐咗乾身,但我食幾次都keep到裡面紅紅地,食落口感仲好juicy。同依個份量好足,有男仔fd都食唔哂,想飽肚首選。和風鮮帶子明太子醬蝴蝶粉 $128明太子醬+帶子依個組合其實無得輸,配蝴蝶粉本身都好索汁,第一啖到食到尾都好濃郁。如果唔係明太子粉絲食到尾可能會覺得小小膩,但整體都係幾出色。小總結:套餐另跟湯同特飲(果茶/咖啡),性價比不錯。

蟹肉南瓜粒煙三文魚他他 $98

香煎挪威三文魚配米形粉莎莎 $118

和風鮮帶子明太子醬蝴蝶粉 $128

小總結:套餐另跟湯同特飲(果茶/咖啡),性價比不錯。