去佐敦有事辦😂先到附近午餐,網上餐廳評價唔錯,特意預訂來試試🤨餐牌點餐選擇不多,單點或套餐?雖然好似有唔同組合🤔原來...主菜部份來來去去都只係得4-5款😅選擇不多也好😂對於有選擇困難症的我...不用多想便可決定下單😆趁着另一半還未趕到快快下單,到步便可立即開餐😁上菜效率也很高😵但時間剛剛好配合另一半到達即可起動🍽🍴🍝🥤☕️😁另一半喜愛🥚🥚🥚玉子燒😆所以其中一份已決定order玉子燒全日早餐,切開有點失望☹️沒有想像中的好味😣因好乾身...好似經過多次翻熱後水份流失咁?完全沒有蛋汁,蛋邊乾裂...😵‍💫反而個南瓜脆餅有驚喜😍外皮炸得香脆唔油膩,餡料南瓜蓉還暖暖的香甜好味😋蕃茄蝴蝶粉有口嚼感,鮮茄醬汁不太濃味清清地,反而口感清新😋只是午餐食量,胃口不大,未有機會嘗試甜品蛋糕🧐🤤其實菜色賣相味道都不俗😍😋但在這區及位置來說...午餐價錢略貴🤏🏼如在後街附近地方還有很多其他較便宜食店選擇,相信也是這原因...中午時段入座率都不高?只得幾枱食客👉🏼👈🏼🙄可能就是食客不多才可感覺到寧靜優雅、環境氣氛舒適😌用餐體驗唔錯... 服務都幾好,只可惜趕時間,未能慢慢地享受嘆咖啡☕樂趣吧!😅

玉子燒全日早餐

虎蝦球鮮茄醬蝴蝶粉

2022-12-15 43 瀏覽
作為懶行路既然人,特別中意cafe附近就係巴士同地鐵站😝交通超方便,又夠打卡既咖啡店當然要去多幾次啦!📍招牌玉子燒set 之前剛開業叫過輕玉子燒套餐,呢次就叫個豪華版😝💓腸仔真係勁大條,而覺得南瓜薯餅好有驚喜夠出色😳💜裏面好綿滑好香甜南瓜蓉,出面微脆,就算食到一半依然好暖,玉子燒依然高質,係偏軟款入口立即化😍✊🏻餐廳最近出埋晚餐set夠晒抵食!想睇更多我既食評同分享 可以follow我ig @puddingfoodhk ๑ºั╰╯ºั๑🍮

📍招牌玉子燒set

2022-12-13 33 瀏覽
約了朋友行街由於時間尚早又有點餓係彌敦道鬧市中搵到間裝潢幾型嘅咖啡店店面全黑,店內環境亦以黑調為主甫進入內與外邊環境有種強烈對比一種比較寧靜又與別不同的氛圍坐係度飲杯咖啡慢慢等朋友就最岩見到有全日早餐以玉子燒做主打有分full set及輕食set只係少了腸及薯餅由於唔算太餓就叫了輕食set其實玉子燒有分鹹煎蛋或甜煎蛋亦有分口感偏鬆軟抑或扎實呢間店就係鹹煎蛋及扎實口感都算做得唔錯金黃好看的焦糖色淡淡鹽味切開時亦不易鬆散至於配菜炒雜菌亦都香口惹味酸麵包都ok只是稍微偏硬順道蘸點沙律芝麻醬一齊食都幾好反而最有驚喜的是聖誕特飲要了杯紫綠為馬pupple sweet potato matcha即是紫薯加綠茶,這個搭配非常新穎最面層泡沫軟綿綿有一層薄薄的紫薯糖粉令入口更有豐富的口感整體味道偏微甜,可以慢慢嘆剛剛好
約了朋友行街由於時間尚早又有點餓
係彌敦道鬧市中搵到間裝潢幾型嘅咖啡店
店面全黑,店內環境亦以黑調為主
甫進入內與外邊環境有種強烈對比

至於配菜炒雜菌亦都香口惹味
酸麵包都ok只是稍微偏硬
順道蘸點沙律芝麻醬一齊食都幾好

反而最有驚喜的是聖誕特飲
即是紫薯加綠茶,這個搭配非常新穎
最面層泡沫軟綿綿
有一層薄薄的紫薯糖粉
令入口更有豐富的口感
整體味道偏微甜,可以慢慢嘆剛剛好
2022-12-12
2022-12-10 29 瀏覽
喺佐敦經過見到呢間新開嘅咖啡店,之前已經想試。今日下午放假就同朋友一齊嚟食。餐廳都有幾多位,坐得唔錯!今日平日有午市套餐,意粉、飯類等,價錢都幾抵食。我哋諗住下午茶,飲杯嘢、食件蛋糕,慢慢傾偈💬見到有聖誕限定嘅飲品,賣相吸引。就叫咗一杯賞楓HONEY LATTE MACCHIATO。呢一杯賣相好靚,而且真係好好飲😍面上有少少奶蓋口感,然後清甜嘅蜜糖味。再飲到香濃嘅咖啡味,非常有層次!另一杯叫咗朱古力咖啡 ☕️朱古力咖啡可可味香濃,朱古力味比較咖啡味突出,但係又唔會太甜!柚子戚風蛋糕係來自老陳餅店,呢間我食過佢嘅戚風蛋糕相當有水準。好驚喜呢間咖啡店都有賣。呢個柚子味戚風蛋糕柚子味好香,而且清清地戚風蛋糕鬆軟真係好食!抹茶紅豆卷蛋係咖啡店自家製,都相當好食😋卷蛋蛋糕又係好鬆軟,入邊有抹茶忌廉,仲有紅豆🫘睇得又食得!

2022-12-09 24 瀏覽
餐廳雖不大但很舒適,地點很方便,性價比很高,晚餐有小食,精緻及絶不馬虎,主餐長通粉味道也很好,點了黑玫瑰茶,很香,用茶的器具很精美和細心,將茶包繩夾好而不會阻礙品茶。今晚與友人能開心滿足地用餐。一定會再去的一間店。
2022-12-07 21 瀏覽
今日去佐敦個頭工作,估唔到係條無咩食肆既大街,竟然有間裝修得幾靚既Cafe,於是就入去食個Lunch嘆杯咖啡。佢地Lunch menu 有主食+飲品,我叫左個香草雞胸肉羅勒醬蝴蝶粉再加左杯熱既cappuccino。 另外佢仲有cocktail,都見有人坐Bar枱飲緊😆 我仲要工作就唔好了😆😆好少可見有蝴蝶粉,哩種意粉可以掛晒啲醬上去,啖啖都有滿滿羅勒醬,好香👍🏻要一讚佢雞胸煮得好出色!我最驚叫雞胸意粉見到啲無調味既雞胸,再撈埋意粉本身個醬就上菜(好多cafe係咁🥲),哩到個雞胸係調左味,底面都煎香左,但佢煎得黎又唔乾,入面仲係juicy同入晒味,真係好有驚喜!咖啡好香同有靚靚拉花😁係到靜靜地,坐係到飲下咖啡覆下msg,好舒服。

咖啡好香同有靚靚拉花😁

係到靜靜地,坐係到飲下咖啡覆下msg,好舒服。
餐廳門面裝修低調中帶有型格,就位於佐敦, 莊士敦廣場地下過幾間舖, 難得响彌敦道都搵到間高質餐廳,價錢又唔貴,值得推介! 值得支持!👍👍👍室內柔和燈光配著輕音樂,面積不大也不小,枱與枱之間私隱度足,最適合三兩知己Happy Hour,亦適合拍吓拖、倾吓計。🥰🥰💖餐廳主打咖啡、cocktails、西餐、all day breakfast 、手工啤、小食,甜品等等,製作非常專業、認真!👌👌😘✨ Creamy Garlic Shrimp Bowtie 🦐🦐🎀大蝦蒜香白汁蝴蝶粉,名乎其實,原隻大蝦體積隻隻大過湯匙,肉質結實爽彈,一啖放入口,差點沒咀嚼空間!🤣👍👍蝴蝶粉體型都唔小,片片沾滿蒜香白汁,軟硬度適中,好食!👌👌😋食物份量亦不少,最適合開心share!🍴🍴🥰🥰✨ Karken Rum Tiramisu🌱🌱🥄自家製海妖提拉米蘇,似足小盆栽,賣相好可愛! 🌱🥰🥰面層非常creamy,同樣輕軟不膩,最亮點係夾雜咗脆脆,口感即時提升,薄荷葉亦記一功!🎉🎉🎉低層濕潤Karken Rum cake,接受酒精嘅我,不太感覺到酒嘅濃度,但酒香配合多種食材,令人沉醉滿足!🥰🥰😘✨ Purple Sweet

食物份量亦不少,最適合開心share!🍴🍴🥰🥰

✨ Karken Rum Tiramisu🌱🌱🥄
自家製海妖提拉米蘇,似足小盆栽,賣相好可愛! 🌱🥰🥰

✨ Purple Sweet Potato Matcha 🍠🍵
紫薯抹茶,面層泡沫好輕、好軟綿綿,滲著淡淡紫薯香味。中間隔著抹茶,不濃不淡,味道清析。😊😊😚
上面兩層原味製作,最合我口味。最底層出現微甜,有驚喜;一點甜, 中和食物嘅味道 ,非常圓滿。😘😘🥰

餐廳整體環境佈置、食物質素、服務態度都令人感到輕鬆愉悅!💖💖😊
下次會帶埋朋友嚟,試下佢哋嘅cocktails同小食!😋😋👏👏👏

• PurpleSweetPotatoMatcha
  • KarkenRumTiramisu
  • CreamyGarlicShrimpBowtie
2022-11-29 16 瀏覽
由佐敦地鐵站出一分鐘路程就可以抵達cafe addict, 喺最方便熱鬧嘅彌敦道大街,咁就腳決定試一試!1️⃣大蝦白汁蝴蝶粉⭐️⭐️⭐️大蝦有5隻,比起好多可能只有兩三隻嘅西餐廳算係好抵食!白汁唔算好多好濃,所以冇好漏嘅感覺~而且蒜香,更加惹味😋2️⃣香草雞胸蝴蝶粉⭐️⭐️⭐️呢個汁又同白汁好唔同~感覺田園好多好fresh,而且用羅勒醬調味,雞胸肉都煮得好滑好林,值得一試!3️⃣雞軟骨及玫瑰花茶⭐️⭐️⭐️雞軟骨用咗啲麻辣嘅香料逼出雞嘅香味,而且好有咬口,嚼下嚼下啲軟骨越嚼越上癮!飲品方面,玫瑰花茶同埋latte都做得好出色,好香濃幼滑,清新醒胃甜而不膩。總括而言,cafe愛好者今晚未諗到食咩可以試吓呢一間,一試鍾情~

1️⃣大蝦白汁蝴蝶粉⭐️⭐️⭐️

2️⃣香草雞胸蝴蝶粉⭐️⭐️⭐️

3️⃣雞軟骨及玫瑰花茶⭐️⭐️⭐️

2022-11-26 31 瀏覽
講起Cafe Addict,舊年得閒啲,真係每星期去唔同嘅cafe,飲杯咖啡,就渡過一個下午。好懷念個陣悠閒嘅時光,個腦周不時會loop起。個logo簡約得嚟幾型羅勒醬雞胸蝴蝶粉 $98自己煮過雞胸,真係好難煮,永遠都又實又硬。但呢到嘅雞胸,可以用鬆軟嚟形容,入口即融配合味道獨特嘅羅勒醬,灑滿芝士粉,清新得嚟又充滿濃郁。加上好耐冇食蝴蝶粉,好qq,又有咬口,一塊一塊食,好似小朋友食點心咁。抹茶鮮奶 $48面層嘅奶泡好厚,軟綿綿,呷一口,溫暖嘅抹茶鮮奶流入食道,頗為順滑,散發抹茶淡淡嘅香氣。Reception勁多酒,唔知係咪老闆嘅私人珍藏呢?先11月已經快手整好聖誕佈置

個logo簡約得嚟幾型

羅勒醬雞胸蝴蝶粉 $98

抹茶鮮奶 $48

Reception勁多酒,唔知係咪老闆嘅私人珍藏呢?

先11月已經快手整好聖誕佈置

2022-11-24
2022-11-23 59 瀏覽
大家若然lunch time 到訪,請預留足夠時間,起碼兩小時用餐時間先好去。落完單後total 等咗45分鐘先有野食,當中催過兩次單,最後竟然仲要上錯野食!!!明明叫長通粉,最後上咗all day breakfast。我唔明既係催完單之後仲要等咁耐, 究竟果幾十分鐘係度做咩? 當日餐廳仲要唔係坐滿人既! 仲有其他人發生同樣情況,懷疑間餐廳只有all day breakfast! 你叫咩都好,最後都係俾all day breakfast! 根本就夾硬黎! 仲要明明餐廳出錯,果客唔出聲你就當冇野,我真係第一次預上咁無賴既餐廳! 再講, 啲嘢食正正常常,冇啲人講都咁好食⋯⋯ 成個all day breakfast 都好淡味,係要將所有嘢都去點芝麻醬,先覺得有味⋯⋯ 奉勸大家遇上咁多好評嘅餐廳要三思!! 尤其啲好評全部都係由一啲只會寫好評既人寫,大家自己諗啦!

2022-11-23 35 瀏覽
今日同個好耐冇見嘅朋友食飯,喺公司附近搵咗呢間Cafe,想舒舒服服咁坐下食下野傾下計😌😌🗒餐牌既嘢食同野飲選擇種類唔算多,有套餐亦可以散叫😎😎朋友好多嘢都想食🤩🤩,最後我地order左以下幾款食物👉💁‍♀️玉子燒早餐 配 芝麻沙律汁 HK138-食材十分豐富,有日本蛋製玉子燒,南瓜薯餅,沙律菜+車厘茄,雜菌,香草豬肉腸,酸種麵包,醬汁有芝麻沙律汁同日本柚子醬可以選擇。朋友話玉子燒軟綿綿最好食,而我就覺得南瓜薯餅甜甜地又夠酥脆最吸引我,成份食晒都好飽。💁‍♀️黑松露牛肝菌汁雜菌蝴蝶粉 HK$88-店員送過來的時候,已經聞到濃濃的黑松露味道。份量好多,有好多雜菌+好濃厚嘅牛肝菌味,每一粒蝴蝶粉都沾滿了黑松露牛肝菌汁,而面頭亦鋪了松草花,相當香濃,蝴蝶粉煮得啱啱好,有咬口,唔會太硬又唔會太淋。💁‍♀️炸薯條 配 芝士醬 HK$78-💁‍♀️唐揚雞塊 配 蛋黃醬 HK$58非常出色嘅小食,一黎到勁熱又勁脆,即叫即炸。炸薯條+芝士醬 簡直係Perfect Match,炸完之後雞肉都仲好嫩滑+有少少juicy唔會乾爭爭,份量都幾多,值得一試!😋😋飲品方面我地揀左👉💁‍♀️ Iced Mocha HK$48-

🗒餐牌既嘢食同野飲選擇種類唔算多,有套餐亦可以散叫😎😎

朋友好多嘢都想食🤩🤩,最後我地order左以下幾款食物👉
💁‍♀️玉子燒早餐 配 芝麻沙律汁 HK138-
💁‍♀️黑松露牛肝菌汁雜菌蝴蝶粉 HK$88-
💁‍♀️炸薯條 配 芝士醬 HK$78-
💁‍♀️唐揚雞塊 配 蛋黃醬 HK$58

飲品方面我地揀左👉
💁‍♀️ Iced Mocha HK$48-
好重咖啡味,即刻醒神晒!😉
💁‍♀️Gonglui Sister港女家姐 HK$42-
即係蘋果花茶,細細杯好精緻,岩晒要養身既女士們☺️
💡另外,餐廳有加一服務費

餐廳位置非常方便,係佐敦地鐵站出口步行1分鐘就到la,環境好chill,枱同枱之間有足夠空間,坐得好舒服❤️。👨👩Staff個個都好有禮貌👍👍,價錢適中,嘢食份量大,好抵食好高質❤️
2022-11-16
  • 玉子燒早餐
2022-11-23 29 瀏覽
位於彌敦道大街嘅Café真係少之有少每次行過都被佢黑色型格嘅裝修吸引住!今次試咗佢嘅Lunch Set價位大概係$98-128,有酸種包、沙律同向種意粉選擇我叫嘅係雜菌黑松露牛肝菌汁蝴蝶粉好香嘅黑松露,而且份量非常大份配搭上松草花都幾特別另外補錢叫咗杯DirtyUm…理論上Dirty係由濃到淡,由深到淺的但呢度杯Dirty似係凍Latte多d
位於彌敦道大街嘅Café真係少之有少
每次行過都被佢黑色型格嘅裝修吸引住!

今次試咗佢嘅Lunch Set
價位大概係$98-128,有酸種包、沙律同向種意粉選擇
我叫嘅係雜菌黑松露牛肝菌汁蝴蝶粉
好香嘅黑松露,而且份量非常大份
配搭上松草花都幾特別
另外補錢叫咗杯Dirty
Um…理論上Dirty係由濃到淡,由深到淺的
但呢度杯Dirty似係凍Latte多d
2022-11-22 28 瀏覽
星期四晚放工同同事揀左呢間餐廳食飯,位置係彌敦道好容易搵。餐廳環境以黑色做主調,一行入去感覺好cool😎今次叫左「日本刺身帶子 •明太子,長通粉」再加左杯抹茶湯力。長通粉一上枱真係超級香🤤因為加左櫻花蝦係裡面,而且每條長通粉都沾滿明太子醬,非常吸引😍帶子方面其實係熟既並唔係刺身,可能因為有煎過一面。整體黎講好推介👍🏼👍🏼至於抹茶湯力,似係tonic water+抹茶粉,抹茶好濃,飲第一啖時冇攪勻飲到好多抹茶粉😂整體來講係抹茶+酸酸甜甜嘅有氣飲品,呢個組合幾特別嘅食完額外再加左個tiramisu,有齊經典tiramisu既組合,層次幾豐富而且cream好滑😋呢個都係推介項目😂同事們叫左「雜菌•黑松露牛肝菌汁•蝴蝶粉」同玉子燒All day breakfast。食完明太子長通粉之後再食雜菌蝴蝶粉,顯得蝴蝶粉有啲啖味😂整體感覺幾健康至於All day breakfast就超豐富😍玉子燒仲好大條,下次再去我都會想叫呢個👍🏼

• 日本刺身帶子•明太子•長通粉
2022-11-22 19 瀏覽
餐廳位於彌敦道和柯士甸道交界,在繁忙的路上有一間休閒的西餐咖啡店, 適合在鬧市中想寧靜一下。餐廳裝修走黑白色型格簡約風,手寫飲品Menu又增添一份文青感覺。外面望進去水吧十分吸引,令人很想放鬆叫杯咖啡☕️吃個小食🍮。今次在午市來到餐廳。點了虎蝦球鮮茄醬蝴蝶粉🍝。大大隻蝦球🍤一字排開,新鮮彈牙。蝴蝶粉也是很彈牙乾爽,整體來講唔錯。檸檬戚風蛋糕🍰,蛋糕來自老陳餅店,蛋糕味道好唔使多講,配以忌廉cream,賣相討好。餐廳侍應人手足夠,舉手就好快嚟到提供服務,值得讚賞。我從事設計專業,一向對餐廳的餐具🍴好有要求,呢間餐廳嘅不鏽鋼餐具,手感十足,整套餐具設計線條優美,柔和嘅線條配上剛硬的質感,剛柔平衡。拉絲紋手柄在使用的時候好有實在感。唔知大家平時有冇留意開餐廳嘅餐具,好嘅餐具真係好影響食飯嘅感覺㗎!
餐廳侍應人手足夠,舉手就好快嚟到提供服務,值得讚賞。
2022-11-22
2022-11-22 16 瀏覽
我去Café嘅必點items—All Day and Coffee,最simple嘅食物及飲品去test呢間係未有質素及要求嘅coffee shop。🥚玉子燒All Day Breakfast $158日本蛋製玉子燒|南瓜薯餅|沙律菜|車厘茄|雜菌|香草豬肉腸|酸種麵包配日本柚子醋-玉子燒唔算甜,係健康煮法,岩晒想keep fit又想食嘅朋友仔,而且生熟程度剛剛好。我會suggest餐廳整多幾款唔同口味嘅玉子燒,芝士呀、肉鬆呀、明太子咁樣,會再有驚喜啲!-薯餅好食,炸得好脆-沙律菜、車厘茄配柚子醋,夠fresh,車厘茄用咗2款,橙同紅,有心機👍🏻-豬肉腸濃味,厚肉,唔太油-酸種麵包味道ok,略硬,配醋食都唔錯☕️Latte Macchiato with Oat Milk (Included)最欣賞係佢可以轉Oat Milk,見到佢咖啡杯係用loveramics嘅杯,所以應該係對咖啡有要求嘅老闆😎咖啡有特別的拉花,strongly recommend 大家得閒經過想hea下或者order杯咖啡攞走都係唔錯嘅選擇👍🏻Cake竟係係用老陳,私心推介,老陳嘅士多啤梨🍓戚風蛋糕好好食😋

🥚玉子燒All Day Breakfast $158
配日本柚子醋

-薯餅好食,炸得好脆
-豬肉腸濃味,厚肉,唔太油
-酸種麵包味道ok,略硬,配醋食都唔錯

2022-11-22