去Rosewood Bayfare食飯order 佢地既蛋糕會幫手送埋蛋糕黎餐廳🫶🏻呢個拿破崙唔知食第幾次了招牌就係招牌🤭🤭佢既酥皮有種獨特嘅烘焙味 又香脆又薄估佢唔到個咖啡味好surprise好濃好好食!一入口咖啡味係個口到爆發💥 而且價錢唔貴 可以話同社交平台shop差唔多或者平過😬🙈不過rosewood cake暫時淨係會幫襯拿破崙,食過cream cake係一般🥺(even係佢既tea既cake/ 曾經order過cream cake)

呢個拿破崙唔知食第幾次了
招牌就係招牌🤭🤭
佢既酥皮有種獨特嘅烘焙味
又香脆又薄
估佢唔到個咖啡味好surprise好濃好好食!
一入口咖啡味係個口到爆發💥

而且價錢唔貴
可以話同社交平台shop差唔多或者平過😬🙈
咖啡拿破崙
2024-03-22 187 瀏覽
好耐都冇嚟啦,最近同朋友都想食hightea,而家一個星期前book已經有位啦😄食物份量好多,食到我哋兩個人都好飽食唔晒,我最鍾意食佢哋甜品,特別係拿破崙蛋糕同鬆餅,朋友都話佢哋既甜品好食過鹹點,下次再嚟唔好食曬鹹點,留返quota食甜品好D~會再encore!!
2024-03-16
  • Tahitian Vanilla Millefeuille
2024-01-29 505 瀏覽
好開心再訪蝴蝶餐廳,上次黎無寫食評…. 今次黎要記錄下。環境非常之華麗,服務亦都非常之親切。每次上菜都會介紹。同上次一樣,餐單都係5道菜,加甜品。但係內容係有少少更改嘅對於二訪嘅客人嚟講係好事,因為有少少新鮮感。前菜四款三文治最喜歡係松露火腿芝士三文治同埋魚子醬三文魚三文治。蘑菇湯我記得入邊係有最少三款菇類,佢打到成用,然後有泡沫放喺一個小杯裏面俾你品嚐。飲落去好似有千萬個菇菇喺你個口裏面爆發,香濃芬芳,回味無窮。原味及提子scone配三款醬原味係濃濃嘅牛油味道,質地實得來其實好鬆化,優質至於提子味就係原味基底加上粒粒提子。兩款果醬一款係類似cream嘅。火腿芝士泡芙及蔬菜芝士撻火腿芝士泡芙好惹味,蔬菜芝士撻要熱食先好食。甜品時間服務員會推介甜品車過嚟每樣甜品介紹,今期甜品加入咗焦糖元素。見到個甜品車已經心花怒放當然唔能夠錯過佢嘅招牌拿破崙今次因為加咗焦糖元素,將成個拿破崙再加入咗另一個層次,口感更加複雜,非常喜歡。另外估唔到佢個三重朱古力曲奇都係鬆脆而濃郁朱古力非常好味,好欣賞。另外佢個雜莓都係非常之好味,新鮮清新食咗咁多甜品之後食啲酸酸甜甜嘅雜莓真係可以消制。我哋仲叫咗每人一壺熱茶

同上次一樣,餐單都係5道菜,加甜品

前菜四款三文治
最喜歡係松露火腿芝士三文治同埋魚子醬三文魚三文治。

蘑菇湯

原味及提子scone配三款醬

火腿芝士泡芙及蔬菜芝士撻
火腿芝士泡芙好惹味,蔬菜芝士撻要熱食先好食。

甜品時間

我哋仲叫咗每人一壺熱茶,會活熱茶下面都有個蠟燭不停咁樣保溫,而且服務員係會幫你加水嘅。

2024-01-13
2023-12-06 812 瀏覽
❮ 𝙍𝙤𝙨𝙚𝙬𝙤𝙤𝙙 𝘽𝙪𝙩𝙩𝙚𝙧𝙛𝙡𝙮 𝙋𝙖𝙩𝙞𝙨𝙨𝙚𝙧𝙞𝙚 ❯📍尖沙咀梳士巴利道18號香港瑰麗酒店2樓⟣⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⟢ 講到口水都乾埋亦都推過好多次嘅拿破崙蛋糕一共有6種口味vanilla, salted caramel, nespresso, taro vanilla, dark chocolate, matcha green tea我試過以上頭4隻味全部都非常高質!!!!當中最鍾意嘅係taro vanilla味感覺好似一個價錢試到兩種口味咁哈哈個酥皮好夠鬆脆同好有牛油香通常食拿破崙都會切到成枱碎但rosewood呢個好易分又唔會食得好論盡咁小編 on diet 緊都不惜留返啲quota俾佢好想食曬 The Butterfly Room 嘅甜品 (。•̀ᴗ-)✧▻ 𝐍𝐞𝐬𝐩𝐫𝐞𝐬𝐬𝐨 𝐂𝐨𝐟𝐟𝐞𝐞 𝐌𝐢𝐥𝐥𝐞𝐟𝐞𝐮𝐢𝐥𝐥𝐞 𝐂𝐚𝐤𝐞 $𝟒𝟎𝟖
📍尖沙咀梳士巴利道18號香港瑰麗酒店2樓
⟣⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⟢

講到口水都乾埋
亦都推過好多次嘅拿破崙蛋糕
一共有6種口味
我試過以上頭4隻味
全部都非常高質!!!!
當中最鍾意嘅係taro vanilla味
感覺好似一個價錢試到兩種口味咁哈哈
個酥皮好夠鬆脆同好有牛油香
通常食拿破崙都會切到成枱碎
但rosewood呢個好易分
又唔會食得好論盡咁
小編 on diet 緊都不惜留返啲quota俾佢

2023-09-26 1413 瀏覽
幾乎每年生日都會出現嘅蛋糕🎂兩層厚厚雲呢嗱Mousse份量唔少食落去亦完全唔會話好膩咁酥皮部份有牛油香之餘🧈就算中午買、夜晚食酥皮部份都唔會話淋哂咁食拿破崙好驚啲餅碎會食到一檯都係分蛋糕時更加係你眼望我眼👀個個都唔想成為摧毀蛋糕變成一Pat 嘢嘅「經手人」😅呢款拿破崙意外地唔會切到好le hea當連鎖店普普通通一個生日蛋糕都要二、三百蚊時你⋯及你的Love one 值得更好的呢💕😉❣️生日蛋糕最細係12cm x12cm兩日前網上訂就ok 📱仲有唔同口味可以選擇:有咖啡、香芋、海鹽焦糖、抹茶等🍵就算唔係生日、平日都可以買件件裝止吓癮呢~

幾乎每年生日都會出現嘅蛋糕🎂

食拿破崙好驚啲餅碎會食到一檯都係
分蛋糕時更加係你眼望我眼👀
個個都唔想成為摧毀蛋糕變成一Pat 嘢嘅「經手人」😅
呢款拿破崙意外地唔會切到好le hea

當連鎖店普普通通一個生日蛋糕都要二、三百蚊時
你⋯及你的Love one 值得更好的呢💕😉

❣️生日蛋糕最細係12cm x12cm
兩日前網上訂就ok 📱
仲有唔同口味可以選擇:
有咖啡、香芋、海鹽焦糖、抹茶等🍵
就算唔係生日、平日都可以買件件裝止吓癮呢~
2023-09-01 1257 瀏覽
今日寫返早前特別慶祝屋企人生日於是就去Rosewood訂返D蛋糕試一試🎂 因為胃口唔大又想每樣食啲 所以就冇買到原個蛋糕🤪比起其他酒店佢嘅蛋糕價錢仲要更貴🙊 食完感覺真係一分錢一分貨💕 味道好有層次感覺好優雅 而每件蛋糕都好似藝術品咁🎨 攞餅嘅時候都見到餅店門面好IGable 決定下次去試佢嘅下午茶📷⭐️ Tahitian Vanilla Millefeuille 🤍係我食過最高質嘅千層酥🥰 大溪地雲呢拿既味道好舒服好自然😋 唔會過甜完全同雲呢拿香精截然不同🌸千層酥酥脆但唔會太易碎 整體比例岩岩好❤️⭐️ Rabbit Bun Chocolate Cake 🐰好有玩味既設計砌左兔仔出嚟🦄裡面有朱古力加上榛子🌰 入面加上Brittle脆脆嘅口感🥜 整體口味較甜有童真🤡⭐️ Mango and Coconut Tart 🥭配搭比較簡約同簡單主要突顯芒果嘅新鮮💛 撻底比較輕盈 唔太重牛油味🧈 芒果唔算滿滿的甜度但感覺新鮮🥳⭐️ Devil 😈主要朱古力為主題嘅蛋糕🍫外型好幾何像一個惡魔果實🍓裏面包着熱情果醬💜 朱古力味道濃厚但係唔夠層次 熱情果帶點酸整體中和了甜度🏖
Tahitian Vanilla Millefeuille

Rabbit Bun Chocolate Cake
Mango and Coconut Tart
Devil
2023-08-15 1035 瀏覽
早幾日係媽媽嘅生日🥳訂了𝑟𝑜𝑠𝑒𝑤𝑜𝑜𝑑嘅拿破崙生日蛋糕🎂TARO VANILLA MILLEFEUILLE蛋糕賣相吸引😍拿破崙酥皮鬆脆,富有牛油香,中間夾住雲尼拿同香芋忌廉,忌廉幼滑,甜度適中唔會太漏😋👍🏻
早幾日係媽媽嘅生日🥳
訂了𝑟𝑜𝑠𝑒𝑤𝑜𝑜𝑑嘅拿破崙生日蛋糕🎂

TARO VANILLA MILLEFEUILLE
2023-04-23
其他
2023-08-04 873 瀏覽
🇭🇰Butterfly Patisserie·Nespresso Coffee Millefeuille Cake $408最後同場加映朋友仔係上面個層Butterfly Patisserie買既千層蛋糕 佢既酥皮都仲係咁酥脆 食落口感超好 而且佢個咖啡custard微微苦苦地咁 整體都幾夾🥳而且影完相店員係完美咁幫我地分好曬個蛋糕 係我食千層蛋糕食得最唔lao gao既一次🤩🤣🤣·📍尖沙咀梳士巴利道18號香港瑰麗酒店2樓
🇭🇰Butterfly Patisserie

📍尖沙咀梳士巴利道18號香港瑰麗酒店2樓
$100 (宵夜)
2023-07-23 773 瀏覽
來自Rosewood嘅餅店,果然唔同啲呢個拿破崙可以話係我食過Top3 好食嘅拿破崙由於我屋企人好鍾意食,所以成日都買亦都試過好多今次仲要開呢一個味道係我媽咪最鍾意嘅,海鹽焦糖拿破崙超級脆,然後海鹽焦糖嘅moose係好滑
來自Rosewood嘅餅店,果然唔同啲
呢個拿破崙可以話係我食過Top3 好食嘅拿破崙
由於我屋企人好鍾意食,所以成日都買
亦都試過好多
今次仲要開呢一個味道係我媽咪最鍾意嘅,海鹽焦糖
拿破崙超級脆,然後海鹽焦糖嘅moose係好滑
由於另一半只鍾意食拿破崙蛋糕🎂,所以每年佢嘅生日我都會為佢搜羅唔同嘅拿破崙比佢品嚐下😋😋今年上網搵左好耐見到好多comments 都話哩間係拿破崙蛋糕界嘅天花板,咁無奶油唔買來試吓啦🧐🧐生日前3日係網上訂,到當日㨂最遲個個時間拎。 由於好似7點左右去拎,但到到11點左右先拆開嚟食,本身都擔心個蛋糕會倒塌 (6月嘅天氣熱到跳舞💃🏻我仲拎住佢周街走,驚佢唔會塌咁)一打開見佢都仲好靚仔喎,出左街成晚都仲keep到個靚樣。味道👅方面,由於我㨂個個係雲尼拿加香芋口味,所以可以一次過試兩種味。下層的香芋味好似食緊🥛公司香芋味雪糕咁,甜度唔太甜,我覺得剛剛口唔會太膩。雲尼拿個層比香芋個層甜少少,但都係接受範圍內,而且有雲尼拿籽係入面,所以雲尼拿香味都好出。最後要講個餅底真係好酥脆,咬每一下都會有酥脆嘅聲。👍🏻👍🏻👍🏻食唔晒放雪櫃到第二日食都仲脆,真係好少見。由於第2日已經食晒,我試唔到第3日仲脆唔脆🤭🤭🤭評分(5👍🏻為最高)味道👅 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

評分(5👍🏻為最高)
味道👅
👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Taro  Vanilla  Millefeuille  Large
2023-06-01
2023-05-15 1135 瀏覽
母親節訂咗rosewood餅店嘅拿破崙蛋糕同媽咪慶祝,佢地嘅拿破崙一向都享負盛名,今次都對佢有好高期望。▫️Taro Vanilla Millefeuille -12x12cm ($408) 4/5呢款可以一次過試曬兩隻味,一層cream係雲呢拿味,另一層係香芋味,白色同粉紫色仲超啱打卡!一打開個盒已經聞到好香嘅牛油味,酥皮夠厚,咬落超鬆脆又唔易切到散曬。夾層嘅cream好滑又唔會太甜,香芋味好濃,雲呢拿味就相對較淡,食得多就會有啲膩,都係少食多滋味啦!而家好多餅店嘅蛋糕都唔平,用呢個價錢食到五星級酒店呢個質素嘅蛋糕我自己都幾滿意🥰下次有咩慶祝活動會再考慮訂呢一間嘅拿破崙蛋糕!Overall rating (5粒⭐️為滿分)味道:⭐️⭐️⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️性價比:⭐️⭐️⭐️⭐️✨想睇更多食評就記得follow - hk_holidaydiary

Overall rating (5粒⭐️為滿分)
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
性價比:⭐️⭐️⭐️⭐️

同事有個好sweet sweet嘅另一半送咗個蛋糕嚟公司比佢係被譽為最好味嘅拿破崙蛋糕多謝同事仔同我哋開心share終於有機會試到大名鼎鼎嘅butterfly patisserie切拿破崙真係要好有技巧,好易會切到散晒呢個蛋糕同事一切,「索」一聲嘩,好脆呀🤩🤩最後個蛋糕成功分到16件酥皮牛油味好香,又好鬆脆,果然名不虛傳中間夾層嘅cream大大粒仲可以見到一粒粒雲尼拿籽,真材實料👍🏻入口好rich,又唔會覺得好漏食完一件忍唔住同同事再share多半件😝
同事有個好sweet sweet嘅另一半
送咗個蛋糕嚟公司比佢
係被譽為最好味嘅拿破崙蛋糕
多謝同事仔同我哋開心share

切拿破崙真係要好有技巧,好易會切到散晒
呢個蛋糕同事一切,「索」一聲
嘩,好脆呀🤩🤩最後個蛋糕成功分到16件
酥皮牛油味好香,又好鬆脆,果然名不虛傳

中間夾層嘅cream大大粒
仲可以見到一粒粒雲尼拿籽,真材實料👍🏻
入口好rich,又唔會覺得好漏
食完一件忍唔住同同事再share多半件😝
外賣自取
今年生日屋企人預訂左rosewood 既鹽味焦糖返屋企幫我慶祝生日🥰,買左12x12cm既size,一打開個盒已經聞到好濃郁嘅焦糖味,分出黎5個人食😊 其實6個人share都ok,飯後甜品來講都好飽肚,拿破崙嗰層酥皮一貫出色👍🏻 ,果然名不虛傳唔會一切開就散開,鬆脆可口,內層cream 好滑甜度啱啱好,一啲都唔膩。🤤🤤而且佢個價錢$408真係唔算貴,打卡一流(一般社交媒體網站shop都買呢個價錢😌)唯一係生日牌寫得一般

SALTED CARAMEL MILLEFEUILLE LARGE
2023-04-14
10 分鐘 (外賣自取)
2023-04-10 939 瀏覽
.期間限定chocolate buckwheat cake by chef matthieu carlin.✨chocolate buckwheat cake由@Matthieu_Carlin主廚親自設計超靚嘅chocolate buckwheat cake採用咗朱古力同蕎麥麵粉濃郁嘅朱古力#mousse 包住中間嘅chocolate soufflée sponge糅合出一個口感豐富嘅蛋糕仲有灑咗金箔響面添呀味道非常濃郁/但又唔會太甜/完美平衡甜味同苦味/食咗都唔覺得膩chocolate buckwheat cake同opera cake有啲相似嘅地方但係呢個蛋糕就更加豐富同有層次感如果你係朱古力控呢個蛋糕絕對係喺你嘅#checklist 入面佔一席位絕對係一食難忘

✨chocolate buckwheat cake
採用咗朱古力同蕎麥麵粉
糅合出一個口感豐富嘅蛋糕
仲有灑咗金箔響面添呀

但係呢個蛋糕就更加豐富同有層次感
絕對係一食難忘
2023-03-26
2023-04-04 988 瀏覽
Rosewood Cake Shop (Butterfly Patisserie) 有好多高質蛋糕,好睇又好食。價錢雖貴,但絕對物超所值呀~Overall: 9/10🌟-Rosewood既拿破崙真係好味!世一!酥皮好出色,食落唔係坊間既硬脆而係酥脆。酥皮輕輕一咬係即刻散,超鬆化。啲Cream打得好滑,唔會太甜亦唔會過膩,不愧係自稱最暢銷的千層酥。-1️⃣MATCHA GREEN TEA MILLEFEUILLE ($92)😋評分:10/10-拿破崙食過好多間,不過綠茶味既比較少。綠茶的茶香味搭配鮮奶油的內餡再加上抹茶甘甘地既味,整體唔會太甜,易入口。2️⃣TAHITIAN VANILLA MILLEFEUILLE ($92)😋評分:10/10-有好濃郁的香草、奶油味。啲Cream打得好滑,唔會太甜同感覺到過膩。3️⃣SALTED CARAMEL MILLEFEUILLE ($92)😋評分:7/10-覺得有少少焦糖燉蛋既味道,係好濃郁的鹹焦糖奶油甜點。4️⃣TARO VANILLA MILLEFEUILLE ($92)😋評分:10/10-得香芋係有2種味道,覺得好抵,一次食曬2隻味_________5️⃣A
Overall: 9/10🌟
😋評分:7/10
-覺得有少少焦糖燉蛋既味道,係好濃郁的鹹焦糖奶油甜點。
-得香芋係有2種味道,覺得好抵,一次食曬2隻味
_________
5️⃣ANGEL CAKE ($98)
😋評分:9/10
羽毛係由白朱古力,中間既cream有斑斕同芒果醬,斑斕味好香淡淡的,同芒果好夾。個底除左蛋糕仲有
脆椰絲碎。成個combination好夾好fresh😍
6️⃣DEVIL CAKE ($98)
真係不得了,好靚好誘惑😈外型似天鵝
😋評分:9/10
上層主要係黑朱古力味,苦苦地幾正,下層係熱情果夾心,一齊食就岩岩好
YUZU & NUTMEG JAPANESE CHEESECAKE ($92)
😋評分:6/10
-有個好signature 既B字logo, 味道係輕芝士蛋糕,肉豆蔻既味唔算出,老實講要食芝士蛋糕有更好既選擇。
外賣送餐
  • TAHITIAN VANILLA MILLE FEUILLE