2022-05-28 1096 瀏覽
今次生日試左大溪地雲呢拿千層蛋糕 ($348)(3-4人用),覺得唔錯可以一試呢款源自法國嘅傳統甜品,以三層金黃香脆酥餅夾着軟滑吉士醬,餅面造成焦糖或灑上糖霜,尤其雅致我地係官網上提前預定,並備註話要係蛋糕寫happy birthday。下午5點鐘去拿,到夜晚食個酥皮都脆身堅挺,重牛油味同脆皮香味。配搭豐腴同軟滑挺身的大溪地雲呢拿忌廉,混入雲呢拿籽,口感香滑,層次豐富,甜度適中且充滿雲呢拿香味多d人share更加好

多d人share更加好

2022-05-10 1055 瀏覽
{瑰麗酒店蛋糕🎂}終於有機會試butterfly room嘅拿破崙😆係bayfare social度切餅☺️🤤Tahitian Vanilla Millefeuille🤤 ($348)大溪地雲呢拿籽加超級脆嘅拿破崙😍😍😍😍好興奮呀 真係好脆😭加上cream嘅融合個cream同脆皮比例啱啱好🤩依個份量4至6人都可以😎👖褲評: 9/10個蛋糕超高質而且價錢好抵食😋😋😋喺rosewood度食嘢訂埋butterfly room蛋糕就免切餅費👏☺️性價比: 9/10服務: Nil環境: Nil🚩 Butterfly Patisserie 🚩地址: 尖沙咀梳士巴利道18號香港瑰麗酒店2樓 #fuudjai #fuudjai蛋糕 #fuudjai尖沙咀 #fuudjai甜品 #fuudjai小食 #rwjourneys

{瑰麗酒店蛋糕🎂}

👖褲評: 9/10

性價比: 9/10
服務: Nil
環境: Nil

🚩 Butterfly Patisserie 🚩
地址: 尖沙咀梳士巴利道18號香港瑰麗酒店2樓

Tahitian Vanilla Millefeuille
  • TAHITIAN VANILLA MILLE FEUILLE
ღ ᴛʜᴇ ᴛɪᴍᴇʟᴇꜱꜱ ᴄʟᴀꜱꜱɪᴄ ღ⠀Throwback to this beautiful cake from @butterflypatisserie ʚɞ they had a 🤍 shaped edition of their ꜱɪɢɴᴀᴛᴜʀᴇ 🍓 ᴄʜɪꜰꜰᴏɴ ᴄᴀᴋᴇ that’s perfect for Mother’s Day 🍰 the 𝚌𝚘𝚖𝚋𝚘 𝚘𝚏 𝚍𝚎𝚌𝚊𝚍𝚎𝚗𝚝 𝙷𝚘𝚔𝚔𝚊𝚒𝚍𝚘 𝚌𝚛𝚎𝚊𝚖 𝚠/ 𝚜𝚎𝚊𝚜𝚘𝚗𝚊𝚕 𝚜𝚝𝚛𝚊𝚠𝚋𝚎𝚛𝚛𝚒𝚎𝚜 & 𝚏𝚕𝚞𝚏𝚏𝚢 𝚟𝚊𝚗𝚒𝚕𝚕𝚊 𝚌𝚑𝚒𝚏𝚏𝚘𝚗 𝚌𝚊𝚔𝚎 𝚠𝚒𝚕𝚕 𝚊𝚕𝚠𝚊𝚢𝚜 𝚋𝚎 𝚊 𝚝𝚒𝚖𝚎𝚕𝚎𝚜𝚜 𝚌𝚕𝚊𝚜𝚜𝚒𝚌 𓍯⠀❝ ꜱᴛʀᴀᴡʙᴇʀʀɪᴇꜱ & ᴄʀᴇᴀᴍ ɪꜱ ᴀ ᴛɪᴍᴇʟᴇꜱꜱ ᴄʟᴀꜱꜱɪᴄ ❞⠀• • • ✎ • • •⠀*:..。 ᴡʜᴀᴛ ᴡᴇ ᴏʀᴅᴇʀᴇᴅ 𓈒 ˲• 𝚂𝚝𝚛𝚊𝚠𝚋𝚎𝚛𝚛𝚢 𝙲𝚑𝚒𝚏𝚏𝚘𝚗 𝙲𝚊𝚔𝚎($𝟹𝟾𝟾/𝟷𝟸𝚌𝚖)...📍 Butterfly Patisserie @butterflypatisserie.ℂ𝕒𝕜𝕖𝕤 ☞︎ #thefchk_ca
ღ ᴛʜᴇ ᴛɪᴍᴇʟᴇꜱꜱ ᴄʟᴀꜱꜱɪᴄ ღ

• • • ✎ • • •
Strawberry  Chiffon  Cake

*:..。 ᴡʜᴀᴛ ᴡᴇ ᴏʀᴅᴇʀᴇᴅ 𓈒 ˲
ℂ𝕒𝕜𝕖𝕤 ☞︎ #thefchk_cakes
𝔻𝕚𝕤𝕥𝕣𝕚𝕔𝕥 ☞︎ #thefchk_tst
#butterflypatisserie #RWJourneys

2022-05-08
母親節
2022-05-06 993 瀏覽
Rosewood 超級無敵好味拿破侖,比起帝苑更好味😋 極推之選: Tahitian Vanilla Millefeuille, 網上order 生日蛋糕🎂 超方便, 配合起多字朱古力牌, 字體依然精美🤩
外賣自取
由於家父係拿破崙蛋糕嘅忠實fans所以每年佢生日我都會去唔同餅店買驚唔夠食 所以又買咗兩件細嘅cake全部都 好 高 質🥲下年生日點算🫠🤍𝗧𝗮𝗵𝗶𝘁𝗶𝗮𝗻 V𝗮𝗻𝗶𝗹𝗹𝗮 𝗠𝗶𝗹𝗹𝗲𝗳𝗲𝘂𝗶𝗹𝗹𝗲($𝟯𝟰𝟴) | 𝗥𝗮𝘁𝗶𝗻𝗴: 𝟵/𝟭𝟬上年試咗人氣嘅帝x酒店芒果拿破崙 好食 但唔驚艷今次呢個真係!!講緊我晏就12點去拎 放咗9個鐘 酥皮完全冇稔 保持堅挺酥皮重牛油香 明顯食到一層層layer而唔係實嘅餅酥脆到切開會跌到周圍都係😂雲呢拿吉士醬有雲呢拿籽 入口香滑!🤍𝗔𝗻𝗴𝗲𝗹𝘀($𝟵𝟴) | 𝗥𝗮𝘁𝗶𝗻𝗴: 𝟴.𝟱/𝟭𝟬見到造型好靚๑´ㅂ`๑ 雪白嘅cream令我幻想係個奶香味濃嘅cake但原來入面有檸檬味嘅醬😮食落比較酸甜開胃🤍𝗧𝗮𝗿𝗼 𝗖𝗮𝗸𝗲($𝟴𝟴) | 𝗥𝗮𝘁𝗶𝗻𝗴: 𝟴.𝟴/𝟭𝟬一般香芋蛋糕都會落香精 整得唔好陣味會好化學同死甜呢個都係比較甜 但可以接受 海綿蛋糕鬆軟 芋頭味奶味香濃 最重要係會食到真材實料嘅芋頭粒!!

由於家父係拿破崙蛋糕嘅忠實fans

今次呢個真係!!講緊我晏就12點去拎
放咗9個鐘 酥皮完全冇稔 保持堅挺
酥皮重牛油香 明顯食到一層層layer而唔係實嘅餅
酥脆到切開會跌到周圍都係😂
雲呢拿吉士醬有雲呢拿籽 入口香滑!

🤍𝗔𝗻𝗴𝗲𝗹𝘀($𝟵𝟴) | 𝗥𝗮𝘁𝗶𝗻𝗴: 𝟴.𝟱/𝟭𝟬
見到造型好靚๑´ㅂ`๑
雪白嘅cream令我幻想係個奶香味濃嘅cake
但原來入面有檸檬味嘅醬😮食落比較酸甜開胃

一般香芋蛋糕都會落香精
整得唔好陣味會好化學同死甜
呢個都係比較甜 但可以接受
海綿蛋糕鬆軟 芋頭味奶味香濃
最重要係會食到真材實料嘅芋頭粒!!
2022-04-22 909 瀏覽
大鄉里出城,今日第一次去Rosewood酒店,陪同事拎散水餅。同事表示之前已經試食過,綜合各評語之後,揀咗佢最signature嘅拿破崙。佢訂咗三款拿破崙蛋糕,包括雲呢拿、朱古力同埋咖啡。🍰🍰拎嘅時候已經聞到陣陣嘅香味,加埋個勁靚嘅packing,真係賞心悅目。🥰🥰有幸響公司時食完朱古力味,返屋企再食埋雲呢拿味😂😂。朱古力味都幾濃,但唔會太甜太漏,朱古力控必選。雲呢拿味相對朱古力清淡少少,酥皮層做得好香,個cream做得好挺身,有少少雪糕嘅感覺。真係好正。😋😋

雲呢拿拿破崙
朱古力拿破崙
雲呢拿拿破崙
朱古力拿破崙
📍尖沙咀 𝚃𝚜𝚒𝚖 𝚂𝚑𝚊 𝚃𝚜𝚞𝚒❝最好食嘅拿破崙蛋糕😍Rosewood出品‼️❞🎂𝐕𝐚𝐧𝐢𝐥𝐥𝐚 𝐌𝐢𝐥𝐥𝐞 𝐅𝐞𝐮𝐢𝐥𝐥𝐞 (𝟏𝟐𝐜𝐦) $348前後食過兩次 都係咁中意😍切落去個下就知有幾咁脆身而堅挺🔪酥皮層好香牛油香 酥脆到不得了🤤面頭個層仲有焦糖面🤎多一份香甜!雲呢拿cream好挺身 仲有粒粒雲呢拿籽🤩食落似雲呢拿雪糕 香滑而入口即溶!🍨就算拎返屋企雪左半日 都仲保持到脆度!✌🏻꧁꧁ ——𝓂𝑜𝓇𝑒 𝒾𝓃𝒻𝑜𝓇𝓂𝒶𝓉𝒾𝑜𝓃—— ꧂꧂📍Butterfly Patisserie尖沙咀梳士巴利道18號香港瑰麗酒店2樓
📍尖沙咀 𝚃𝚜𝚒𝚖 𝚂𝚑𝚊 𝚃𝚜𝚞𝚒
❝最好食嘅拿破崙蛋糕😍Rosewood出品‼️❞

Vanilla  mille  feuille

前後食過兩次 都係咁中意😍
切落去個下就知有幾咁脆身而堅挺🔪
酥皮層好香牛油香 酥脆到不得了🤤
面頭個層仲有焦糖面🤎多一份香甜!
雲呢拿cream好挺身 仲有粒粒雲呢拿籽🤩
食落似雲呢拿雪糕 香滑而入口即溶!🍨
就算拎返屋企雪左半日 都仲保持到脆度!✌🏻

꧁꧁ ——𝓂𝑜𝓇𝑒 𝒾𝓃𝒻𝑜𝓇𝓂𝒶𝓉𝒾𝑜𝓃—— ꧂꧂
📍Butterfly Patisserie
尖沙咀梳士巴利道18號香港瑰麗酒店2樓
Vanilla  mille  feuille
2022-03-26 822 瀏覽
疫情下,二人限聚令下,想同家人食High Tea。Rosewood 外賣tea set絕對係好選擇。(因為外賣仲有discount 😝)尤於食之前,我冇咩預期,所以冇每一個cake影相。最後後悔了。好多個cake都好好味,賣相靚。裡面有4款三文治、4款甜品、2件拿破崙同4件英式鬆餅。我最愛紅寶石朱古力芝士蛋糕。香橙果醬一流。雖然係外賣,但盒嘅設計,都會有嘩一聲感覺。每件每件慢慢與家人分享,都能喺疫情下歡度一個下午。
疫情下,二人限聚令下,想同家人食High Tea。
Rosewood 外賣tea set絕對係好選擇。
(因為外賣仲有discount 😝)
2022-03-24
  • 拿破崙蛋糕
  • 紅寶石朱古力芝士蛋糕
2022-02-10 1098 瀏覽
一直都好想book呢度嘅下午茶食,但永遠每個月都唔記得,之後上網約都已經爆曬😂今日好想食拿破崙蛋糕,所以想行過去買咗兩件黎食,由於之前已經訂過一個原味嘅拿破崙蛋糕嚟食,過一次食落口真係驚為天人😂真係好好食😋就算擺到第二日都仲係脆🤤朱古力味拿破崙蛋糕🍰($88)第一啖食落有啲唔對路🥺佢個餅皮係冧咗😖同埋好濕,我買完就即刻返屋企係一個鐘內放咗入雪櫃,同埋拎出嚟之後個餅皮係彎曲左🙃我覺得呢一舊係錯晒,雖然佢個cream都好食,但朱古力🍫味都幾滯下。係個餅皮咁樣真係搞唔掂,我估應該擺咗好耐冇人買🥲中左伏咖啡味拿破崙蛋糕🍰($88)呢個餅皮就非常之正常,同之前食過嘅雲呢拿原味一樣咁脆,同埋佢個咖啡cream個味道都好濃郁,係好食嘅。推薦?🟡🟡⚪️⚪️⚪️推薦食,但係一定要買成個蛋糕食,仲要食原味。因為我覺得其他味都唔係好特別。上一次買咗一個原味嘅成個蛋糕🎂我自己一次過一個人食咗三分之一😂同埋買一個嘅價錢抵好多😂

朱古力味拿破崙蛋糕🍰($88)

咖啡味拿破崙蛋糕🍰($88)

2022-02-07 782 瀏覽
.係啱啱嘅農曆新年假期日日都係到食乜糕乜糕, 加上今日係人日快樂, 係時候要食返啲西式胥糕🍰平衡下😛新春期間 @butterflypatisserie 出左兩款迷你蛋糕,分別係左邊嘅”帝王柑橘撻”同右邊嘅”鐵觀音牛奶朱古力撻”前者柑橘味好清甜,後者茶味夠濃配左紅莓醬balance返👍🏻圖2-3係佢地嘅今年農曆新年倒數月曆,有芝麻花生軟糖, 南瓜籽脆糖,芒果雪花酥…靚得黎又好味又冇咁傳統.🔻🍽 Butterfly Patisserie📌 地址: 尖沙咀梳士巴利道18號香港瑰麗酒店2樓.#tummysreadyattsimshatsui #tummysreadyforwestern #tummysreadyfordessert #tummysreadyforcake

🔻
🍽 Butterfly Patisserie
📌 地址: 尖沙咀梳士巴利道18號香港瑰麗酒店2樓
2022-02-01 726 瀏覽
拿破崙食過好多間,不過綠茶味既比較少。所以今次爸爸生日叫左呢個green tea Mille feullie.拿破崙有3層,2層green tea cream, 3層千層酥餅,個cream 唔會太甜,不過我覺得可以再濃綠茶味d 。千層酥皮非常鬆脆,texture 好好,而且千層酥皮好夠厚,唔會覺得同個cream 一齊食,個cream太多。切拿破崙好難得靚,不過呢個我用左平時屋企切野既不鏽鋼刀切就可唔可以切到件件都好靚仔。

Matcha  Green  tea  Mille  feuille
生日
  • Matcha  green  tea  Mille  feuille
2022-01-12 839 瀏覽
上司升職請食餅,竟然豪氣地請左Rosewood既Butterfly Patisserie,十分驚喜。早聽聞此餅店的西餅十分有質素,是日終於可以一試。幸運地試了三款,包括:大溪地雲呢拿千層酥、雜苺蛋糕和開心果朱古力蛋糕個人喜愛次序為: 大溪地雲呢拿千層酥 > 雜苺蛋糕 > 開心果朱古力蛋糕大溪地雲呢拿千層酥果然名不虛傳,千層酥鬆脆,雲呢拿忌廉幼滑,甜而不膩,就算我已經係試左其餘2款之後先食呢個都唔會覺得失色,反而突出左呢件西餅既美味同細緻口感,正!真係一啖接一啖咁食,唔想停口 雜苺蛋糕,賣相非常漂亮,吸引眾人眼球,鮮艷既紅望落以為會好甜,但食落係可以接受既甜度,同埋入面的層次分明,一次可以食到唔同口感。開心果朱古力蛋糕相較之下就唔係好突出,但可以食到好濃郁既朱古力味,食得出用料一d都唔馬虎,朱古力慕斯非常細緻幼滑。此餅店的西餅的確做得十分唔錯,用料亦不隨便,特別係忌廉的口感特別幼滑。

2021-12-19 943 瀏覽
🤎Butterfly Room🤎一直都想食港女tea好耐,所以就趁生日嘅嚟到位於Rosewood嘅Butterfly Room。講所有嘢之前,首先多謝男朋友,早兩個月之前就book枱!(如果你想12月仼何一日,就必須係10月1日9點正去官網book!!)⏰亦都多謝未婚夫預備生日牌,酒店好好,有問要唔要多個生日蛋糕。但未婚夫好醒目😎知我地一定食到勁飽,所以都無浪費到了呢到嘅服務態度十分好,多謝個日serve我地嘅Gary,幫手準備生日驚喜🎉不過對於餐廳嘅環境係有少少失望,我地坐係窗邊,隔住道玻璃,有好多人不停地經過。好似係停車場入口隔離食野😢睇晒有啖好食嘅片之後,就決定要過嚟食Butterfly room,我地今次揀Butterfly Room有以下嘅原因:1️⃣我超級鍾意食Scone,而呢到係全港數一數二好食嘅Scone2️⃣我唔食生果,所以岩曬!好多野都避到!有架Chocolate Trolley都夠我食3️⃣仼食對於唔想做港女的大食男友,應該會開心啲🙈今次係食佢嘅🎄節日餐牌,所以價錢比平時貴🥲不過比平時多一杯Champagne Cold Brew Tea同節日Dessert Set。🫖Savo
🤎Butterfly Room🤎

3️⃣仼食對於唔想做港女的大食男友,應該會開心啲🙈

🫖Savoury Selection
聖誕節菜單冇咗平時嘅湯飲,不過都有鹹點三文治,但係多咗幾款聖誕節嘅甜品,超級鍾意食佢嘅Tiramisu。

🫖Champagne Cold Brew Tea
Champage超重花味,不過最特別嘅係,佢落咗少少金箔,所以提出來真係閃閃發光。雖然加咗巴黎之花,但係個味道都係太過多花味,有少少蓋過咗Cold Brew Tea,自己唔係太飲得慣。

🫖Classic Scone (refillable)
好好味呀媽咪😭😭😭😭😭😭😭😭不過最初比嘅時候,有少少凍。後尾個幾轉,明顯熱啲同好食啲。

🫖Cakes and Pastries trolley (refillable)
🫖Chocolate trolley (refillable)
自己覺得都係拿破崙係最好食,真係超級。每件甜品嘅份量都幾大,一定會食得飽,而且都唔會話太甜。由於係聖誕節嘅關係,餐廳會準備咗Christmas bread同薑餅人。不過呢類食物,味道不嬲都唔會話太過好食,所以都唔需要帶着太高嘅期望去。我會話,啲甜品,一半幾好食,一半一般般。

🫖Tea selection

🎄節日餐牌價HKD $998+10% for 2
📍 Butterfly Room
Rosewood Hong Kong Victoria Dockside, 18 Salisbury Rd, Tsim Sha Tsui
2021-10-19 2163 瀏覽
之前食過單件裝已經好味到爆炸。回味無窮。今次適逢喜慶,專登網上訂12x12cm Tahitian VanillaMillefeuille. 唔易訂,因為好full, 好快就售罄。每一日新鮮製造。首先包裝盒是以磁石貼吸住製成一個四方盒,只係包裝上就已經拎滿分,突顯高貴氣派。打開包裝就已經望到就非常吸睛。12x12cm 話大唔大,話細唔細,四個人食就岩岩好。首先係切開🔪果一下非常易脆易分割,唔會爛開兩邊或者好硬身感覺,就已經同其他的拿破崙有分別。然後食落去拿破崙酥皮非常脆,充滿脆皮香味,至於忌廉佢混入左雲呢拿籽,豐富嘅雲呢拿味,甜度剛剛好,入口唔會好濟嘅感覺。
之前食過單件裝已經好味到爆炸。回味無窮。
每一日新鮮製造。
2021-10-16
Tahitian Vanilla Millefeuille
上年聖誕前夕同朋友去Butterfly Patisserie 食下午茶🎅🏻🍰基本上所有甜點都係無限refill🤤但供應嘅種類實在太多,所以除咗scone,其他甜品都無refill過,已經捧住個肚腩走🤰🏻但有件蛋糕係念念不忘,就係拿破崙蛋糕🤤🤤🤤機緣巧盒之下,喺2次慶祝朋友嘅生日飯都食到原隻🍰今次就會介紹抺茶味拿破崙💚(同場加映快1年前嘅high tea🤣🤣🤣)飲食紀錄:❶ 抺茶味千層蛋糕牛油酥皮非常酥脆,入口鬆化,牛油味重得嚟又唔膩🤤抹茶忌廉唔會好苦/好甜,算係低調嘅抹茶味,同酥皮嘅牛油味夾埋嚟食無遺和感👍🏻值得一讚嘅係搭住抹茶忌廉食起嚟無特別濕嘅口感,證明忌廉嘅水油平衡控制得好好,keep住挺身波浪形👍🏻聽朋友講揀咗指定時間拎蛋糕後,提前去無得拎,證明品質控制得好好👍🏻👍🏻聖誕節下午茶花絮 之 原味拿破崙聖誕節下午茶花絮後記:如果要喺原味(雲呢拿)同抹茶味拿破崙之間2選1,我會揀原味🤍因為忌廉滑啲,同埋依度嘅雲呢拿味唔係死甜,幾好味😋

飲食紀錄:

❶ 抺茶味千層蛋糕