2022-12-21 1119 瀏覽
作為純素食者,搵食相當艱難。有一日行過灣仔竟然喺呢間小店搵到蛋奶素(lacto-ovo vegetarian)同純素(vegan)兩款burger!個vegan burger用料新鮮又好味,入面塊素魚柳香脆可口。厚切薯條夠晒新鮮熱辣,好味!連個裝薯條嘅tray都好有特色,個tray有個位專係擺醬。店內slogan/poster都有尐心思,斷估有信仰,亦有香港人嘅信仰(明就明,唔明就小明)。物有所值,排隊都要食。
2022-12-18 826 瀏覽
一見到fb講知道佢淨係做到1/1,一排冇黎都特登返嚟幫襯吓佢先🤓 🔎 煙肉芝士牛肉漢堡 $61煙肉有成兩大塊,再配埋夠汁嘅牛肉漢堡,咬落去個口感好好,完全對得住呢個水準,物超所值😆 加餐 $22 仲有美祿同埋薯條/雞塊😌 薯條係即叫即炸果隻😙 *另外叫咗個菠蘿煙肉漢堡,另外想再加埋芝士邪惡啲呢啲配料都係加 $8咋😃😃🔎 芝士熔岩蛋多士 $46tea set黎,佢勁多層芝士可以拉出黎一條條咁,食落去配埋蛋好邪惡,略嫌美中不足今日個蛋熟咗少少,有時諗如果配流心蛋嗰啲仲正😎 -📍Burger Home (灣仔) 💛灣仔軒尼詩道233號地下B舖

🔎 煙肉芝士牛肉漢堡 $61

🔎 芝士熔岩蛋多士 $46

📍Burger Home (灣仔) 💛
灣仔軒尼詩道233號地下B舖
  • 煙肉芝士牛肉漢堡
🍔手打牛肉加芝士,開心就係咁簡單💛手打牛肉漢堡肉汁豐富, juicy一啲都唔乾唔柴,好味~ 漢堡麵包脆身,溫度適中唔會凍冰冰,亦都唔會濕答答芝士比漢堡既熱力溶化咗,繾綣纏綿不分你我~配埋清新既青瓜同番茄,一流 (唯獨唔係好鍾意番茄醬既我,下次係會order少醬)跟餐可以揀要薯條或者趣炸雞;趣炸雞香脆唔油得嚟個dip dip醬都幾惹味,冇乜特別但都幾滿足既價錢相宜,簡單又快樂;另外,呢度竟然有好多神奇既素肉堡,但作為一個食肉獸係仲未有機會試到
🍔手打牛肉加芝士,開心就係咁簡單💛

手打牛肉漢堡肉汁豐富, juicy一啲都唔乾唔柴,好味~

漢堡麵包脆身,溫度適中唔會凍冰冰,亦都唔會濕答答

芝士比漢堡既熱力溶化咗,繾綣纏綿不分你我~

2022-12-03
  • 芝士手打牛肉漢堡
2022-12-06 538 瀏覽
😌 小編依晚嚟灣仔附近睇show,諗起有間漢堡小店將會嚟緊元旦結業,所以專呈睇show前過去作最後支持!💪🏻[ 亂闖試食 ]🍔 磨菇手打牛肉漢堡 配 趣樂雞及可樂 😋😋😋😋😋磨菇味好香,有淡淡黑椒味,牛肉肉味濃,軟腍唔會散,有肉汁,🥬生菜同蕃茄片🍅亦好爽口,而漢堡包烘得乾身,整體冇可挑剔!👍🏻跟餐加Combo Set,揀咗趣樂雞,即係炸雞塊,有4塊,皮炸得唔夠脆身,有少少淋,普普通通啦!配佢哋嘅沙律醬食,就加返啲分啦!🤗晚餐 💵💵 約港幣$70/人 💁🏻‍♀️ Burger Home係一間溫情漢堡小店,依晚都見唔少人去堂食幫襯!大家亦可以考慮叫外賣!要去就要趁今個月啦!😊🙆🏻‍♀️ 最後,喜歡嘅話,歡迎follow @foodirectory.hk !

[ 亂闖試食 ]
🍔 磨菇手打牛肉漢堡 配 趣樂雞及可樂 😋😋😋😋😋

晚餐 💵💵 約港幣$70/人

2022-12-04
2022-11-26 656 瀏覽
心血來潮要吃漢堡,趁著假期嘗鮮,發現選擇還不少,遍佈港九新界今次決定過下海,來到不時路經但總是錯過的Burger Home,開業多年來呼聲頗高款式以牛為主,並設常見的豬雞魚肉,甚至是坊間少有的羊肉及櫻花蝦漢堡素食人士亦毋須擔心,餐牌上有素牛、素魚或蔬菜堡伴水蜜桃醬可供選擇,配搭頗有新意比起見慣見熟的和牛或手打牛肉餡,我對燒牛舌漢堡 Beef Tongue Burger更有興趣約三件略帶厚度的燒牛舌邊位微韌但香口,中心嫩腍不腥臊,嚼勁豐富而未會難嚥特別添加羅勒醬,質感厚潤而香草味溫和,伴以生菜、紫洋蔥及蕃茄等,吃起來不覺肥膩麵包香口但略乾身,幸好包心仍屬綿軟,又有醬汁配料輔助,就算夾配水份少的牛舌也沒差另加配趣樂雞及蔬菜汁(扮下清新),雞塊炸脆無油溢,冶味不太辣的沾醬則成重點
2022-11-02 1265 瀏覽
🍔 Burger Home 🏡由2014年開始已經有食佢哋~次次喺港島區想食burger都會諗起呢間而且之前有Foodie搞咗個Burger 黃店選舉Burger Home都榜上有名架因為佢哋真係平靚正而且用心整好包煙肉芝士牛肉漢堡 $61個漢堡包夠腍易食可能係外賣嘅關係?!不過堂食都好食佢地個手打牛肉正(● ˃̶͈̀ロ˂̶͈́)੭ꠥ⁾⁾又厚又juicy 食落無筋又唔會散煙肉煎到岩岩好 唔係煎到個邊硬到脆果種仲要幫你褶到Fit番個Burger Size一啖就咬到曬全部料(*≧∀≦*)唔會食到飛曬出嚟Overall 個包就梗係好食啦而且仲好Juicy添~跟餐 炸薯條/炸雞塊 & 凍奶茶 $22食Burger配粗薯條好正雖然拎到返屋企食物質素係會打個折頭但個薯條都冇因為焗住左而出曬油Btw個紙袋質素都幾好個日係外賣番屋企食一路搭巴士返屋企已經十級肚餓仲要一路聞到好香真係幸福嘅懲罰呀不過同佳哥比 佢都係幸福啲既~
🍔 Burger Home 🏡

由2014年開始已經有食佢哋~
次次喺港島區想食burger都會諗起呢間

佢地個手打牛肉正(● ˃̶͈̀ロ˂̶͈́)੭ꠥ⁾⁾
又厚又juicy 食落無筋又唔會散
煙肉煎到岩岩好 唔係煎到個邊硬到脆果種
仲要幫你褶到Fit番個Burger Size
一啖就咬到曬全部料(*≧∀≦*)
唔會食到飛曬出嚟
Overall 個包就梗係好食啦
而且仲好Juicy添~

跟餐 炸薯條/炸雞塊 & 凍奶茶 $22

個日係外賣番屋企食
一路搭巴士返屋企已經十級肚餓
仲要一路聞到好香
真係幸福嘅懲罰呀
不過同佳哥比 佢都係幸福啲既~
外賣自取
2022-10-04 1214 瀏覽
每逢係灣仔返工,lunch都會諗起呢間食burger既小店。貪佢價錢唔貴,但係多選擇。之前食過魚柳burger,但都係鐘意食牛多啲,所以今次都係叫咗芝士手打牛肉漢堡。一落單唔係等咗好耐就已經有得食,同朋友兩個都加咗$22轉套餐,一個揀咗薯條,一個揀咗趣樂雞。Burger都幾大個,正常女仔既份量絕對夠飽,牛肉亦夠juicy至於薯條亦都夠脆,份量亦都唔少。最後趣樂雞就正正常常,上面有啲黑椒粉,都有口感👌🏾不過餐廳既冷氣真係略嫌唔夠,要靠風扇,但係女士咁岩坐正風扇吹住既位又會食得好唔舒服,啲頭髮吹嚟吹去咁,建議可以帶定橡筋🤣

2022-08-25 1048 瀏覽
放工,隨便走走想搵D野食,突然想食BURGER,就搵到呢一間burger home,於是我就入左去,單點左一個芝士手打牛肉漢堡。等左好一陣,終於上手,唔知係咪太肚餓,咬落去肉汁流出泥個下真係有D想喊,可能真係有D耐無食漢堡啦。咬落去肉汁鮮美,芝士做到調味既效果,唔錯。
2022-07-28
  • 芝士手打牛肉漢堡
2022-08-02 1194 瀏覽
炸物好脆好正少油好健康魚柳相對黎就薄啲,一咬之下就得返層皮,無咩魚肉😢脆樂雞=脆的麥樂雞好好食有返口感,好食過麥樂雞好多好多素食牛都好好食,好似真牛又健康環保啲大推💛💛💛💛💛

炸物好脆好正
少油好健康
魚柳相對黎就薄啲,一咬之下就得返層皮,無咩魚肉😢

脆樂雞=脆的麥樂雞
好好食
有返口感,好食過麥樂雞好多好多
素食牛漢堡

素食牛都好好食,好似真牛又健康環保啲
大推💛💛💛💛💛

2022-07-29 948 瀏覽
朋友話見到依間都幾多好評所以就話想試吓依間嘅burger.餐廳入面冇乜冷氣 只有風扇同埋風機大熱天時入去坐低食嘢其實都唔係特別舒服一開始未食嘢會覺得尚可接受但食到半路中途就會越食越熱就算飲凍嘢都冇辦法.講返食物我叫咗煙肉芝士牛肉漢堡+話梅薄荷梳打朋友叫咗芝心牛肉漢堡+普通罐裝梳打水兩個都係餐牌推薦.煙肉芝士牛肉漢堡 - $61我個包係夠熱嘅牛肉都唔算太乾但個包就偏乾 係乾到韌煙肉應該係煎得耐得滯 又係好乾依個漢堡唔可以話唔好味但各食材嘅食物質感整體唔夾而且食落並食唔到煙肉味同麵包香 淨係食到牛肉味.話梅薄荷梳打 - +$10有淡淡話梅嘅酸味但所謂薄荷淨係薄荷糖漿 仲要冇薄荷味 只係有綠色原本諗住薄荷梳打至少加一小株新鮮薄荷….芝心牛肉漢堡 - $62朋友話個包並唔夠熱 我摸一摸都真係只可以話係「暖」牛肉冇芝心芝士喺晒牛肉外面朋友話連塊牛都唔夠熱 似乎食到淡淡的臊味對於依個漢堡整體感到不滿.General- 好一般,CP值偏低 -1. 天時暑熱想搵舒服嘅地方坐低食嘢唔推薦依間2. 怕熱嘅都唔建議3. 雖然依間burger唔算貴,但我寧願食麥當勞4. 又或者講緊小店burger嘅話,有其他
朋友話見到依間都幾多好評

而且食落並食唔到煙肉味同麵包香 淨係食到牛肉味
話梅薄荷梳打 - +$10
有淡淡話梅嘅酸味
但所謂薄荷淨係薄荷糖漿 仲要冇薄荷味 只係有綠色
原本諗住薄荷梳打至少加一小株新鮮薄荷…
中間嗰包:芝心牛肉漢堡

芝心牛肉漢堡 - $62
朋友話個包並唔夠熱 我摸一摸都真係只可以話係「暖」
牛肉冇芝心
芝士喺晒牛肉外面
朋友話連塊牛都唔夠熱 似乎食到淡淡的臊味
對於依個漢堡整體感到不滿
General
- 好一般,CP值偏低 -
1. 天時暑熱想搵舒服嘅地方坐低食嘢唔推薦依間
2. 怕熱嘅都唔建議
3. 雖然依間burger唔算貴,但我寧願食麥當勞
4. 又或者講緊小店burger嘅話,有其他更好選擇
2022-07-20 795 瀏覽
平時去Cafe食個漢堡可能都要$100,估唔到位於灣仔鬧市中嘅呢間餐廳,$50就有高質漢堡套餐,今次試咗全日供應嘅他他醬魚柳堡餐($50),朋友就叫咗個蘑菇手打牛肉漢堡($51),加配薯條可樂($22)🍟漢堡嘅賣相好好,炸魚柳有成3塊、脆卜卜熱辣辣,一大啖咬落去真係好滿足🥰麵包表面唔太香脆,不過算係有烘過,內餡仲有紫洋蔥、生菜同蕃茄,成個漢堡非常之厚😆蘑菇牛肉漢堡都好足料,有超多炒蘑菇、生菜新鮮爽脆、漢堡扒亦夠juicy👍🏻趣樂雞都係熱辣辣上枱,不過入面嘅雞肉搞到好爛,食落好似魚蛋😂同埋比較薄身,口感上一般般😗最得意係每張枱都有鹽、黑椒同芥末醬,可以根據個人喜好加落薯條(本身冇調味),即磨黑椒真係特別香,不過啲鹽較粗所以好難癡上啲薯條🤣

薯條  &  趣樂雞
他他醬魚柳漢堡餐
他他醬魚柳漢堡餐
2022-07-06 537 瀏覽
唔起眼嘅小店,但好受歡迎keep 住有人排隊Set (+$22)可以揀薯條/4塊脆樂雞脆樂雞都係來貨,肉有啲散,但加左胡椒粉又幾特別芝心牛肉漢堡$62究竟 點解個包會係凍嘅!?😨我真係好震驚😨雖然佢都只係普通餐包🙈漢堡排都只係微温,所以成個包都唔算熱塊排雖然有啲筋,但算有肉汁同嫩,入面好多芝士,鹹香十足沙律醬令成件事好港式🙈個人唔太鐘意真心其實塊扒以呢個價錢黎講算高質😋係個包真係拉低哂😭如果改善下就會變超高質
唔起眼嘅小店,但好受歡迎keep 住有人排隊

Set (+$22)
可以揀薯條/4塊脆樂雞
脆樂雞都係來貨,肉有啲散,但加左胡椒粉又幾特別

芝心牛肉漢堡$62
究竟 點解
個包會係凍嘅!?😨
我真係好震驚😨
雖然佢都只係普通餐包🙈
漢堡排都只係微温,所以成個包都唔算熱
塊排雖然有啲筋,但算有肉汁同嫩,入面好多芝士,鹹香十足
沙律醬令成件事好港式🙈個人唔太鐘意

真心其實塊扒以呢個價錢黎講算高質😋
係個包真係拉低哂😭如果改善下就會變超高質
2022-06-16 544 瀏覽
第一次去食, 叫了磨菇手打牛肉漢堡 🍔加 $17 可以加薯條或趣樂雞和飲品, 同事叫了薯條, 我便叫趣樂雞, 一起分享 😄手打牛肉好好味, 不過牛味吾算濃, 麵包甜甜地, 裡面配埋磨菇、生菜同蕃茄,都好新鮮, 薯條比趣樂雞好味, 整體有讓我下次會再去幫襯的諗法, 值 4.5分, 俾滿分係想讚佢喺咁靚嘅地點, 價錢竟然咁貼地, 真心一啲都唔貴, 環境屬於簡約休閒, 服務也算有禮、細心, 下次一定再來 😊
第一次去食, 叫了磨菇手打牛肉漢堡 🍔
手打牛肉漢堡、趣樂雞、凍啡
手打牛肉漢堡、趣樂雞、凍啡
2022-06-14 521 瀏覽
今次我哋介紹一間係灣仔好出名,價錢經濟實惠、糧尾恩物嘅黃店 ,主打漢堡包嘅餐廳…..BURGER HOME !(不過礙於餐廳真係比較細,位與位之間空間減少,各位foodies想影靚相,就真係好講技術啦,我哋都盡咗力㗎喇,海涵😅)蘑菇手打牛肉漢堡(淨包$51;跟餐$73):漢堡扒充滿肉汁,肥瘦均勻,好好食!加埋蘑菇新鮮蔬菜等口感清新得來唔會好油,正🤤再加上佢哋個包有少少甜,仲帶少少牛油香添!跟餐我哋揀咗趣樂雞(4件),重點係個醬,酸酸甜甜咁,好好食他他魚柳包套餐($50):魚柳炸到脆卜卜,連埋佢哋嘅秘製沙律醬,口感好好。魚柳外脆內軟,食魚柳包最怕就係個沙律醬太酸,好在佢哋嘅沙律醬係甜身果款👍🏻跟餐有薯條,新鮮即炸就基本啦,以呢個價錢嚟計,好抵食😎吉列魚市場手指($32/ 5件):都係即叫即炸的,而且個醬汁同上面嗰個魚柳包係一樣,唔累贅啦。反而呢個魚手指,如果用叉食好易散,我哋估可能係炸粉唔夠厚已成,不過都尚可接受😌呢個價錢,食到呢個質素,真心推介!喺灣仔返工嘅朋友,不妨試一試~

2022-04-06 5318 瀏覽
#wetdodo_灣仔難得出一次港島突登去間mark咗想試好耐嘅💛店呢到嘅burger以性價比高出名~最出名應該係他他魚堡下午茶只需$33配埋飲品但全日餐都只喺$50仲連薯條飲品😝不過今次就富貴少少試咗貴少少既包set🤫Btw呢到燈光偏暗 影相有啲災難🤣—————————————————————💛菠蘿煙肉牛肉漢堡 $61😋:7.5/10入面配嘅喺蛋黃醬同埋BBQ醬老實講佢呢到啲包唔太多醬唔會成個包充滿醬味同埋BBQ醬個味出啲 蛋黃醬就唔太食到都幾食到啲食材原本嘅味道👀漢堡扒都算juicy 未去到好爆汁 但都夠汁煙肉都燒過嚟 幾香口菠蘿輕輕咁煎過吓 但如果燒得再熟啲咁塊菠蘿會更甜~麵包搽咗啲牛油輕輕烘過 都幾香同軟熟入面仲夾左菜同番茄 幾fresh成個包好大 基本上唔會一啖食得晒啲料😂平時食牛肉漢堡會驚整體太重口味有可能食完會覺得好漏但呢個就唔會 可能喺菠蘿同蔬菜嘅加持🤣💛配餐薯條&飲品 +$22😋:6/10薯條份量都ok係偏淋少少嘅薯條因為我個人嚟講鐘意食淋淋地啲😂覺得幾好薯條少少粗 食落都有口感我就叫咗凍檸茶走甜 正正常常💛磨菇澳洲和牛漢堡 $104😋:7/10和牛漢堡一舊水走唔甩~

#wetdodo_灣仔
難得出一次港島
突登去間mark咗想試好耐嘅💛店
呢到嘅burger以性價比高出名~
最出名應該係他他魚堡

都幾食到啲食材原本嘅味道👀
漢堡扒都算juicy 未去到好爆汁 但都夠汁
煙肉都燒過嚟 幾香口
菠蘿輕輕咁煎過吓
但如果燒得再熟啲咁塊菠蘿會更甜~
麵包搽咗啲牛油輕輕烘過 都幾香同軟熟

我就叫咗凍檸茶走甜 正正常常
磨菇澳洲和牛漢堡

💛磨菇澳洲和牛漢堡 $104
😋:7/10
和牛漢堡一舊水走唔甩~
塊扒嘅牛味喺相比另一個包真喺重啲

Burger Home

💸:人均~$100

📍:灣仔軒尼詩道233號地下B舖

✨免加一✨

#wetdodo_meals #美食 #hkig #hkfood #hk852 #銅鑼灣 #causewaybay #foodphotography #foodblogger #灣仔黃店 #灣仔美食 #黃店 #黃色經濟圈 #滑嘟嘟掃黃 #burger #burgerhome
菠蘿煙肉牛肉漢堡
磨菇澳洲和牛漢堡