2021-05-22 1533 瀏覽
簡簡單單生日飯.Happy Birthday 🎂 喜歡即慶的朋友們可以參考一下了🙌🏿Book 位一點也不難.昨日Book閒日便有🤫服務一流👩🏻‍💼海景一流🌅食物更一流🤤服務員看到我們準備的蛋糕.他們也細心地準備起來還寫上祝福字句..令這餐生日飯完美地畫上句點..▪️餐包熱辣辣又鬆軟..忍不住厚著臉說地叫他refills 🤫本來還以為他只結一兩個..誰知全枱也refills 起來..感動又溫暖的餐包🥺▪️南瓜湯這是西餐的必叫..是常識吧.. 柔滑香甜的南瓜🎃滋味..濃濃結結的感覺.👍🏻充滿了富足豐美的幸福感覺😽另外還有一個是黑松露蘑菇忌廉湯..都是不錯的選擇🥰▪️火雞胸肉丸配西班牙羅曼斯可醬脆卜卜.圓轆轆的薯仔🥔炸波球.鹹鹹的.酥酥的..雖然嚐不到火雞胸肉的味道..但配上獨有的醬汁還是很開胃的😉▪️海鮮拼盤起初還以為是冷盤..誰知是熱食的..有點想像不到🥺但還是有一點驚喜的好吃🤪鮮嫩多汁的肉質.細緻的味道.🥰煙燻味十足..唯一的缺陷是蝦就有點老老的..▪️松露蘑菇白汁扁意粉蘑菇白汁的香濃惹味.意粉煙韌有彈性的口感.每根意粉都散發出淡淡的松露香..yummy 🤤好吃得連隔離枱的朋友也搶著吃🙌🏿🙌🏿🙌

餐包

海鮮拼盤

▪️海鮮拼盤
松露蘑菇白汁扁意粉

▪️松露蘑菇白汁扁意粉
蘑菇白汁的香濃惹味.意粉煙韌有彈性的口感.每根意粉都散發出淡淡的松露香..yummy 🤤好吃得連隔離枱的朋友也搶著吃🙌🏿🙌🏿🙌🏿
肉眼牛扒7成熟

▪️肉眼牛扒7成熟
朋友說7成與5成的相比..5成的更為好吃😋事緣我們兩種都有叫..5成的肉味會更出更淋更好吃🙄雖然有血汁.但卻一點腥味都沒有👍🏻
餐包
火雞胸肉丸配西班牙羅曼斯可醬
海鮮拼盤
松露蘑菇白汁扁意粉
  • 肉眼牛扒7成熟
𝟠𝟘-𝔻𝕒𝕪 𝔻𝕣𝕪-𝔸𝕘𝕖𝕕 𝔹𝕖𝕖𝕗▫️紀念日食好啲💖今次去咗位於紅磡碼頭旁, Kerry Hotel嘉里酒店入面嘅BONG, 主打韓式乾式熟成牛肉🐂 有海景座位 (如果食午餐應該景色再靚啲)🤭 餐廳確實位置有點難找, 要先經過酒店裏面嘅food court, 入口都幾隱蔽😅 Food court有個幾靚嘅打卡位~ 當日好熱🥵所以叫咗兩杯sangria解喝⤵️ 味道不錯~如果可以加入更多新鮮水果粒會更好🍷🔸House Dry-aged Beef Carpaccio HK$288(A la carte Sharing Appetizer)⤵️有別於慣常用生牛肉薄切嘅做法, 呢度輕輕燒熟咗熟成牛肉片, 再包上火箭菜及合桃增添口感~ 擺盤用上小番茄、草莓、香橙做配搭, 番茄仔仲要好細心地已經去皮~ 如果有牛他他就好啦😝🔹Dinner Special (HK$698) 包4 course + coffee/tea ⤵️1️⃣Sweet Pumpkin Soup 味香醇而有淡淡甜味~ 2️⃣Smoked Turkey Breast Kromeskie 有啲似西班牙Tapas常見嘅炸火腿粒薯蓉波, 呢度就係加
𝟠𝟘-𝔻𝕒𝕪 𝔻𝕣𝕪-𝔸𝕘𝕖𝕕 𝔹𝕖𝕖𝕗
▫️

🔹Dinner Special (HK$698)
包4 course + coffee/tea ⤵️
Homemade Bread Roll

1️⃣Sweet Pumpkin Soup
味香醇而有淡淡甜味~
有啲似西班牙Tapas常見嘅炸火腿粒薯蓉波, 呢度就係加上火雞胸~ 都幾飽肚~

3️⃣House Dry-aged Ribeye Steak (250g)
叫了medium rare, 火候控制得恰當, 有靚靚grill mark🔪切開就看到中間誘人嘅粉嫩外層💗 牛扒經過80日係餐廳自設廠房熟成, 肉味濃, 肉質嫩口~ 餐廳仲附上三種鹽及兩款醬俾食客自行調味 (海鹽 | 岩鹽 | 海苔鹽 | 芥末 | 自家製黑椒汁)
Dry-aged Ribeye Steak

4️⃣Dessert - Crème Brûlée
正常水準, 布甸質感未至最滑, 反而伴碟嘅水果加分🍓

Cold Lemon Iced Tea

2021-05-12
紀念日
Dry-aged Ribeye Steak
2021-05-07 150 瀏覽
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️嘉里酒店內既海景西餐廳🌅仲係全港唯一一間韓式熟成牛扒店🍽絕對係生日、紀念日推介嘅餐廳之一🍾❶Bread🥖餐前麵包軟熟 又有香噴噴既牛油味🧈❷Dry-aged Ribeye Steak (350g) 🥩$598主角牛扒有3️⃣個唔同部位可以揀今次我地就試左肉眼扒👀望見微焦坑紋 已經垂涎三尺🤤肉質比新鮮牛扒更軟嫩多汁 肉味香濃🐂如果嫌單調🌵可以嘗試配搭餐廳嘅三款醬汁及三款調味料🧂❸Homemade Lasagne with House Dry-aged Beef Bolognese Sauce🍝 $248熱辣辣嘅千層麵皮上鋪滿熟成牛肉醬、芝士、蕃茄🍅、洋蔥🧅等每一口都啖啖肉 滲透著半溶拉絲芝士🧀入口層次感豐富👄❹Peach & Lychee Bubble🍹 $78入口清爽 陣陣誘人蜜桃香🍑仲有一顆雪白透亮既荔枝果肉作點綴✨
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

嘉里酒店內既海景西餐廳🌅
仲係全港唯一一間韓式熟成牛扒店🍽
絕對係生日、紀念日推介嘅餐廳之一🍾

❶Bread🥖
餐前麵包軟熟 又有香噴噴既牛油味🧈

主角牛扒有3️⃣個唔同部位可以揀
今次我地就試左肉眼扒👀
望見微焦坑紋 已經垂涎三尺🤤
肉質比新鮮牛扒更軟嫩多汁 肉味香濃🐂
如果嫌單調🌵
可以嘗試配搭餐廳嘅三款醬汁及三款調味料🧂

熱辣辣嘅千層麵皮上鋪滿熟成牛肉醬、芝士、蕃茄🍅、洋蔥🧅等
每一口都啖啖肉 滲透著半溶拉絲芝士🧀
入口層次感豐富👄

❹Peach & Lychee Bubble🍹 $78
入口清爽 陣陣誘人蜜桃香🍑
仲有一顆雪白透亮既荔枝果肉作點綴✨

2021-05-07 1171 瀏覽
又到左我的好友生日了,平時係一班姊妹們食飯,但疫情下又要分檯坐,所以好耐都冇一大班人出去食飯了。今次就出去公司附近間嘉里酒店入面,好出名食Dry-Aged Steak嘅賀一賀佢~一早已經係Openrice 留左檯,而且remark係生日飯。當日有電話打黎confirm booking。入面個環境好靚,安排我地坐玻璃窗位,影相可以影埋個海,非常岩打卡呀~Lunch有個Menu,有Casual Set ($240) 同 Business Set ($350). 黎到當然要試下依度最出名嘅Dry-Aged steak,所以叫左2個Business Set,一個係Sirloin同Ribeye  Business Set包括: Sweet Pumpkin Soup; Seasonal Salad; House dry-aged Sirloin steak (180g) or use dry-aged Ribeye steak (180g); Sorbet; Today's Dessert. 就咁睇已經好多野食,性價比高~有2個餐包Sweet Pumpkin Soup果然係好sweet多過咸,有少

有2個餐包

Sweet Pumpkin Soup
果然係好sweet多過咸,有少少唔慣飲甜湯,不過d甜味係好natural,唔係個d片糖黃糖,係來身南瓜本身,所以都好飲嘅。
 Seasonal Salad
沙律好fresh,有水果又有新鮮菜類,清下腸胃一流。

我揀嘅House dry-aged Sirloin steak (180g) - Medium
估唔到真係超好味,果然係dry-aged專家,好食過我之前個間Mortions呀。
我揀嘅Sirloin 唔多脂肪,有肉味,配埋3款提供嘅海鹽海,岩鹽同紫菜鹽真係一絕。
其他醬汁例如黑椒汁同芥末醬都非常夾。
雖然2塊細細塊,不過份量岩晒我地d 女仕,因為太好食仲有d 唔夠喉添。
原來都包埋drink嫁,我order左Iced Cappuccino

Sorbet &Today's Dessert
Sorbet 係新鮮芒果味(唔係藥水味),Today's Dessert係焦糖燉蛋。左上係我杯iced Cappuccino。
因為之前係openrice remark左係生日飯,所以係友人嘅dessert度有Happy Birthday字(但我好蠢應該remark度mention埋友人個英文名,或者如果餐廳打電話黎confirm時可以提一提我就好啦~)

依家lunch有85折,所以order  2  set business set 就Total $665。服務我地嘅Restaurant Manager非常醒目,見到我地食完就自動收野同放下個dish,又主動幫我地影相,所以依餐我地食得好滿意,個環境同食物質素又一流,真係食個premium lunch嘅好選擇。
2021-05-04
生日
2021-04-11 1080 瀏覽
/𝐵𝑜𝑛𝑔 🇭🇰/#sa紅磡篇➖➖➖<嘉里酒店內嘅扒房🍽海景伴熟成牛🥩> ➖➖➖之前去開Kerry hotel 都有留意過呢間店係K11 musea food court 嗰邊都有間烤肉店店舖主打80-90日風乾熟成牛🥩佢地仲設有自家牛扒工場食過一次覺得都唔錯 今次慶生就揀左佢✨環境寧靜、幾有情調 對住紅磡碼頭 有夜景睇岩晒慶祝生日紀念日 鍾意靜靜地用餐嘅人今次就食左個dinner set 🍽➖➖➖1️⃣Dinner Special $698 🔹Sweet pumpkin soup 🔹南瓜湯頗濃稠、清甜 味道天然仲會食到麵包粒☺️配埋餐前包食都不錯👌🏻➖➖➖🔹Smoked Turkey Breast kromeskie with romeaco sauce🔹火雞胸肉丸配西班牙羅曼斯可醬 微辣配搭幾似平日食嘅蕃茄汁肉丸😆外皮酥脆 唔太硬 內裏口感綿密 似薯蓉不過就唔太覺火雞肉/味🤨傍邊仲有火箭菜解膩 ➖➖➖🔹dry-aged ribeye steak 250g 🥩🔹Menu 上仲有西冷扒/深海鱸魚可以揀配上六款鹽同醬汁 任君選擇 肉味更突出較特別嘅係紫菜鹽 少食到個人最鍾意嘅配
/𝐵𝑜𝑛𝑔 🇭🇰/
#sa紅磡篇
<嘉里酒店內嘅扒房🍽海景伴熟成牛🥩>
之前去開Kerry hotel 都有留意過呢間店
店舖主打80-90日風乾熟成牛🥩
佢地仲設有自家牛扒工場
食過一次覺得都唔錯 今次慶生就揀左佢✨
環境寧靜、幾有情調 對住紅磡碼頭 有夜景睇
岩晒慶祝生日紀念日 鍾意靜靜地用餐嘅人
今次就食左個dinner set 🍽

1️⃣Dinner Special $698
🔹Sweet pumpkin soup 🔹
南瓜湯頗濃稠、清甜 味道天然
仲會食到麵包粒☺️配埋餐前包食都不錯👌🏻

個人最鍾意嘅配搭係火山鹽芥末🙆🏻‍♀️
揀左五成熟 肉色嫩紅🥰 都幾多汁肉味頗濃郁
最治愈係有坑紋💛💛
口感比平日食嘅較有嚼口 外層較乾
仲有薯菜南瓜汁伴碟~
dry-aged ribeye steak

叫左iced lemon tea ✨可以自己調節甜度
茶底都幾濃
Iced  lemon  tea

➖➖➖
2️⃣homemade lasagna with house dry-aged beef Bolognese sauce $258
除咗dinner set都食左千層麵✨ 肉醬係用風乾牛肉醬製成🤤 千層麵皮軟滑 中間都夾左幾多配料例如菇 仲有好多火箭菜!!
亦加左芝士碎 微微拉絲效果 多啲肉醬會更出色

📍Bong
2021-03-31
Pumpkin  soup
dry-aged ribeye steak
2021-04-09 163 瀏覽
睇到ig 同openrice食評都唔錯,所以都想試下。地點唔太就腳,酒店一入門仍都無氣派可言,酒店工作人員見到你兩頭望仍唔會主動問你去邊,有咩幫手。去到餐廳,其實唔算大,但落地玻璃,環境唔錯。叫左2個business lunch,叫latte,但照上cappuccino俾我,latte就真係唔應該有泡。前菜所有野都上得好快,唔知以為茶記,好急好急。食到主菜,係真係幾好食。個牛唔錯。 其他到雪糕到creme brulee都不值一提。service係正常,後生既幾醒目,老啲果個就正常,無咩笑容仍都唔算黑面。整體覺得呢個價錢可以有好多選擇,唔需要咁遠專登來呢度食。雖然話落地玻璃但出面都係走廊,放左一啲雜物,離遠先望到海。俾盡都係4星酒店,service似3星,成日都會聽到員工傾計。一句講晒,食物唔錯,但唔洗專登來食。
睇到ig 同openrice食評都唔錯,所以都想試下。
去到餐廳,其實唔算大,但落地玻璃,環境唔錯。
前菜所有野都上得好快,唔知以為茶記,好急好急。
食到主菜,係真係幾好食。個牛唔錯。
其他到雪糕到creme brulee都不值一提。
整體覺得呢個價錢可以有好多選擇,唔需要咁遠專登來呢度食。
雖然話落地玻璃但出面都係走廊,放左一啲雜物,離遠先望到海。
一句講晒,食物唔錯,但唔洗專登來食。
作為紅士區人士表示由kerry hotel 開幕見到佢而家✨除咗好鍾意食佢哋多元化food court外,入邊仲有一間貴為全港唯一嘅90日風乾牛扒餐廳,聽店員提及佢哋係餐廳係香港仲有自家牛扒工場😲平日夜晚靜靜地去食個dinner係個唔錯嘅選擇========================DINNER SPECIAL $698▫️Sweet Pumpkin Soup 南瓜湯味道清甜,比一般常食到嘅南瓜湯味道更天然似係無落Cream▪️Smoked Turkey Breast Kromeskie with Romesco Sauce 以火雞胸肉做嘅炸物,入口外脆內棉,其實感覺比較似係食薯仔波波,未太品嚐到火雞肉,幾鍾意配搭上富西班牙風味嘅紅椒堅果醬的確幾惹味▫️Dry-aged Ribeye Steak ( 250g )主菜除咗Ribeye仲可以揀Sirloin或者Seabass Fillet,肉食獸struggle左一陣最後揀咗Ribeye!隨肉眼上菜時店員會連同六款調味料一併送上,單單係鹽已經有三款(海鹽 + 火山鹽 + 紫鹽),另外亦有醃黃瓜、芥末、黑椒汁添依碟肉眼真係做得好出色! 肉味

DINNER SPECIAL $698
▫️Sweet Pumpkin Soup

依碟肉眼真係做得好出色! 肉味由入口個下已經feel到好濃郁,肉質做到入口即化相當淋身添叫左Medium rare後個生熟程度都perfect啱啱好,調味咁多之下發現點火山鹽最帶出到個肉味! (๑´ڡ`๑)

▪️Today's Dessert
▫️Coffee or Tea
▪️Homemade Truffle Tagliatelle with Wild Mushroom Cream Sauce $268
自家housemade嘅闊面口感煙韌並唔會煮得過軟過淋,但略嫌黑松露味偏淡鹹香味可以更足

✏️食物質素: 3.5/5
✏️回頭率️: 3.3/5
✏️CP值: 3.2/5
✏️服務質素‍: 3.8/5
✏️環境裝修: 3.9/5
========================
📍 bong (紅磡)
紅磡紅鸞道38號香港嘉里酒店1樓101號舖
========================
專登同男朋友搵左間靚景既餐廳(可以提前book近窗邊位, 讚)見到個海景食飯好有氣氛我地嗌左soup of today, 係日本紫薯湯, 顏色好特別, 好少會飲紫薯, 味道中規中矩, 男朋友覺得少少甜之後前菜熟成牛肉沙律同6件日本炸蠔落單個時waiter仲有推薦呢個沙律用既牛部位係薄切同嫩口d, 岩曬lady食熟成牛+ sauce 依個配撘幾夾, 而且牛肉算重&香, 可以一試, 而且都幾大份, 唯一係啲車里茄有d酸值得一提係日本炸蠔(推薦!!!), 一上枱個下比佢個size嚇親, 大大件, 賣相佳, 仲配左個松露醬, 好甜好正皮算薄, 依個會encore!! 而且適合3個人食都冇問題主菜一人一塊熟成肉眼扒五成熟(廚師幫我地分左2件上) 好貼心唔洗自己分, 唔多肥肉 牛味重 煎到個邊有少少燶, 個邊口感卜卜脆, 好岩我地口味, 而且真係岩岩好五成, 唔會”鞋”口, 好滿意最尾甜品一人一份好滑既燉蛋~正整體食物都幾滿意 唯一係水果有d酸另外值得一提餐廳提供暖水比客人 非常有lady心Nice experience
見到個海景食飯好有氣氛

2021-03-26
紀念日
日本蠔
Dry-aged  ribeye
  • Deep  Fried  Oysters (6pcs)
  • Dry  aged  Ribeye  Steak
【紅磡 ⋄ 韓式熟成牛專門店】 🍽 Bong📍紅磡紅鸞道38號香港嘉里酒店1樓101號舖好多時朋友或者屋企人生日都會出去食飯慶祝🥂想搵間有海景嘅酒店餐廳但價錢又唔想太貴?近年新落成嘅Kerry Hotel係一個唔錯嘅選擇💁🏻‍♀️酒店一樓有間餐廳可以睇到海景又食到韓牛重點係整體價錢相宜 lunch time更加係抵食👍🏻今次揀左一個Set Dinner 要左西冷熟成牛🥩牛排會附上六款唔同既醬汁同鹽俾大家自由配搭小編最鍾意粉紅岩鹽 會令牛肉嘅味道更鮮嫩 ✨餐湯係好香滑嘅南瓜湯 好creamy好重忌廉味另外前菜嘅煙火雞胸肉丸炸得好香口 都幾特別但成餐飯最有驚喜一定係佢地嘅法式焦糖布丁😍上面層焦糖燒得岩岩好 如果再大杯啲就更好喇⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ✄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ✄ ❝我地食咗咩? ت ❞☞ Dinner Special $698⋄ Sweet Pumpkin Soup⋄ Smoked Turkey Breast Kromeskie⋄ Dry-aged Sirloin Steak (250g)⋄ Today’s Dessert⋄ Iced Lemon
【紅磡 ⋄ 韓式熟成牛專門店】
🍽 Bong
📍紅磡紅鸞道38號香港嘉里酒店1樓101號舖

好多時朋友或者屋企人生日都會出去食飯慶祝🥂
想搵間有海景嘅酒店餐廳但價錢又唔想太貴?
酒店一樓有間餐廳可以睇到海景又食到韓牛

☞ Dinner Special $698
⋄ Sweet Pumpkin Soup

⋄ Today’s Dessert

⋄ Iced Lemon Tea
☞ Grilled Dry-aged Rump Round Salad $218
2021-03-25 858 瀏覽
想搵間酒店食個晚餐扮係去咗旅行,大可以去吓唔喺旅遊區嘅酒店,黃埔嗰頭人影唔多,唔怕人撞人,仲可以獨攬美景打個卡𠻹呢度有間韓國西餐廳,專賣90日韓國風乾牛扒,全港獨家,自設香港工場,猛過太陽臘腸究竟熟成牛扒食落同普通牛扒有乜分別呢?大胃就覺得多咗陣三個月嗰種歷練嘅味道,係發酵嘅結果?係有一種溫醇嘅感覺隔離仲有唔同嘅鹽同醬料配牛扒食,款款都有獨特嘅風味再食埋熟得好入味嘅菜蔬,食到個人都好似經歷咗90日歲月嘅洗禮Toast烘得好入味,唔搽牛油都唔會齋南瓜湯味道好豐富,綿滑順口,忍唔住好儀態地勁快清晒Kromeskies係土耳其嘢嚟嘅,食落似肉加薯蓉混成嘅薯球,口感既實且綿,肉薯味有層次連千層麵都係用熟成牛肉做肉醬,仲有啲菇配搭,火候拿捏恰當,麵層軟硬剛剛好呀甜品食落似係法式燉蛋嘅味道,只係有咗焦糖,變咗生果,但依然可口飲埋杯cappuccino就大滿足飲杯靚茶,欣賞吓窗邊嘅夜景,自己都熟成埋一份

Dinner Special

究竟熟成牛扒食落同普通牛扒有乜分別呢?

隔離仲有唔同嘅鹽同醬料配牛扒食,款款都有獨特嘅風味

Toast烘得好入味,唔搽牛油都唔會齋

南瓜湯味道好豐富,綿滑順口,忍唔住好儀態地勁快清晒

Homemade Lasagna with House Dry-aged Beef Bolognese Sause

Cappuccino

飲埋杯cappuccino就大滿足

Earl  Grey

飲杯靚茶,欣賞吓窗邊嘅夜景,自己都熟成埋一份
2021-03-24
Dinner Special
Cappuccino
  • Sweet pumpkin cream soup
  • 餐包
  • Dessert
🍽有咩嘢最啱喺醉人夜景嘅高級西餐廳到食?我諗一定係鋸扒😆今次到訪嘉里酒店入面嘅韓式西餐,食到我人生食過top 3正嘅牛扒,必須通知大家😎。🍽餐廳主打90日「韓式熟成牛排」,而且自設食品工場,所以由最初嘅食物處理已經係自己做埋,所以全套QC有晒信心👍🏻前菜餐包都係餐廳自己整,上菜時熱辣辣,做到外脆內軟,好食到真係比一百分💯南瓜湯係勁濃郁嘅整法,啖啖南瓜清新甜味,大愛!最後仲有一個火雞肉整嘅薯球,配上紅椒堅果醬,夠晒開胃😋。🍽到主菜就係戲肉!肉眼同西冷之間我揀咗肉眼🤤🤤一個好簡單嘅分法係肉眼通常比較肥美。90日熟成牛扒可以提升肉質嘅嫩度、風味同肉汁,肉味更加濃厚,加埋五成熟嘅粉嫩,同埋表面做到恰到好處嘅焦香感,真心好食到爆😍😍😍。🍽另外仲試咗松露扁麵條配蘑菇醬都係驚為天人😏扁麵條一樣係自家製,係製作時已經加咗松露落去,所以個松露味係喺個麵入面散發出嚟!而個蘑菇醬好Creamy,成個配搭係十分夾,都係一個高質選擇❤️。🌃醉人夜景,五星級餐廳,熟成頂級牛肉,松露蘑菇麵,優質服務,不亦樂乎

2021-03-17 135 瀏覽
很久之前來過bong吃個午餐,最近難得晚市堂食又開了,就來個牛排晚餐吧!坐下點好餐每人要了一杯紅酒,看著美景真有情調。Dinner Special $698要了一個dinner special,先來的是Sweet Pumpkin Soup,擺盤簡單好看,南瓜味道濃郁,不錯。Smoked Turkey Breast Kromeskie with Romesco Sauce第一次試上,原來是炸肉餅丸子,用上了煙燻火雞胸,口感特別。配上一些火箭菜、小番茄等等,很是配搭呢!主菜三選一,自然要試試他們的90日韓國風乾牛扒。Dry-aged Ribeye Steak (250g)要了medium rare,肉質鮮嫩juicy,外層有焦香,好吃!他們還配上海鹽、岩鹽、紫菜鹽、黑椒汁、法式芥末及酸瓜,可以按自己口味選擇。Homemade Seafood Ravioli with Lemon Butter Sauce $278因為不想吃太多,只是額外加了一份意式雲吞,已經非常夠吃。檸檬牛油很有驚喜,夠酸夠解膩,真不錯!到了Today’s dessert,是日甜品是焦糖燉蛋。再配上一杯消滯的洋甘菊茶,真是

Dinner Special $698

Dry-aged Ribeye Steak (250g)

到了Today’s dessert,是日甜品焦糖燉蛋。再配上一杯消滯的洋甘菊茶,真是合心合意的一頓飯。

Today’s dessert

Today’s dessert
2021-03-16 126 瀏覽
想係黃埔區食西餐的話,bong一定係不二之選。1. 食物質素超晒班,性價比高就咁睇個presentation 都知正。嗌一個扒餐有齊salad, soup, sorbet, dessert 同latte,仲要全部都好有誠意,唔會hea你。sorbet 同dessert唔係揀一樣,係兩樣都有!😍sorbet係比你食完靚牛扒清清個喉嚨,甜品係滿足你🥰係五星級酒店,每一個item都要起碼$80大洋吧。但佢個lunch set包埋dry aged 嘅靚牛扒都不過係$350,超值。最重要係有埋無敵維港景呀!好過去啲黃埔噏耷西餐廳,枱與枱之間得60cm嘅距離又貴又無景啦~~2. 服務極好待應不斷睇你有咩需要,麵包勁好食又會問你洗唔洗添,又不斷幫你加茶~臨走仲幫你開埋門離開,皇帝級service3. 防疫意識極高當日我去都係9成吉枱嚟架,但有五枱客係分佈晒喺東南西北,唔會好似啲噏耷西餐廳咁,就算客少要迫啲客坐晒係窗邊扮客多~高級餐廳就係高級餐廳,收得一定嘅價錢,唔會變成茶餐廳,黃埔咁多貴客,識揀一定揀性格比高嘅靚餐廳。嗰啲黃埔四期嘅垃圾西餐廳,就留返比啲對防疫意識唔高/中過肺炎嘅客人幫襯吧。但記住啲
想係黃埔區食西餐的話,bong一定係不二之選。

1. 食物質素超晒班,性價比高

就咁睇個presentation 都知正。

2. 服務極好

3. 防疫意識極高

高級餐廳就係高級餐廳,收得一定嘅價錢,唔會變成茶餐廳,黃埔咁多貴客,識揀一定揀性格比高嘅靚餐廳。嗰啲黃埔四期嘅垃圾西餐廳,就留返比啲對防疫意識唔高/中過肺炎嘅客人幫襯吧。但記住啲垃圾西餐廳啲價錢唔係平,普通一塊扒lunch set都係兩嚿以上,但待遇有如茶餐廳🤷🏼‍♀️(事實黃埔的確係得一間茶餐廳級數嘅西餐廳中過肺炎客,詳情自己搜尋/睇我其他食評,係4期)。
2021-03-10 115 瀏覽
bong是全港唯一的90日韓國風乾牛扒餐廳,更於香港設有自家牛扒工場,熟成可以讓牛扒肉質達到軟嫩多汁的效果,牛魔王可以大飽口福!裝潢雅致,環境寬敞,可欣賞維港景色,氣氛情調浪漫。Dinner Special ($698)Sweet Pumpkin Soup口感綿密,香甜濃郁,味道清爽,柔滑順口。Smoked Turkey Breast Kromeskie with Romesco Sauce 色澤金黃,外脆內軟,配合酸酸辣辣的Romesco Sauce,相當醒胃。Dry-aged Ribeye Steak (250g)上桌時香氣四溢,牛扒呈誘人粉紅色,讓人垂涎!入口肉味濃香,肉汁豐富,質感鬆軟,味道出色。更附有六款調味料配搭牛扒,客人可按個人喜好自由選擇。House Dry-aged Beef Carpaccio with Sesame Dressing ($288)牛肉片包上脆香甜的合桃和爽脆的蔬菜,再加上酸甜的黑醋,集酸甜鹹於一身,口感味道層次豐富。配菜亦絕不欺場,小番茄已去皮,味道甜美,口感完美。

裝潢雅致,環境寬敞,可欣賞維港景色,氣氛情調浪漫。

Dinner Special ($698)

Sweet Pumpkin Soup
口感綿密,香甜濃郁,味道清爽,柔滑順口。

Dry-aged Ribeye Steak (250g)

更附有六款調味料配搭牛扒,客人可按個人喜好自由選擇。

配菜亦絕不欺場,小番茄已去皮,味道甜美,口感完美。
2021-03-10 816 瀏覽
閨蜜生日,想同佢食好啲慶祝,專誠book咗Kerry Hotel 入面嘅餐廳<Bong>同佢慶祝。點解揀佢?閨蜜係牛魔皇!而<Bong>係全港唯一一間有90日韓國風乾牛扒嘅餐廳,喺香港仲有自家牛扒工場!質素絕對有保證!除咗食物,呢到嘅環境都好值得推介!餐廳入面係可以睇到一大片海景,觀感開揚,有室內外座位,而且餐廳好有空間感,坐得好舒服。我地叫咗個Dinner Special(HKD$698) 同一個Dry Aged Beef Lasagna(HKD$248)。餐包都誠意十足!一上枱,麵包香氣四溢!餐包熱辣辣,外脆,內裡鬆軟綿綿。✨Sweet Pumpkin Soup南瓜湯足料,質感creamy仲飲到唔少南瓜蓉,味道清甜。✨Smoked Turkey Breast Kromeskie with Romesco Sauce餐前小吃係火雞肉薯仔波,賣相色彩繽紛,擺盤精美。火雞肉薯仔波炸得金黃,外層香脆,裡面嘅火雞薯仔蓉質感軟滑,味道輕盈,伴碟有唔同嘅生果同火箭菜,酸甜清新。✨Dry-Aged Ribeye Steak (250g)主菜我地揀咗Dry Aged

✨Sweet Pumpkin Soup
南瓜湯足料,質感creamy仲飲到唔少南瓜蓉,味道清甜。

✨Dry-Aged Ribeye Steak (250g)
主菜我地揀咗Dry Aged Ribeye,大概7成熟。有6款唔同嘅sauce:黑椒汁/法式芥辣/酸瓜/海鹽/岩鹽/紫菜鹽;伴碟仲有甜甜地嘅紫薯蓉。
牛扒肉質粉嫩,口感軟腍,冇筋冇渣,牛味特別濃郁,好有風味!

✨ Dry Aged Beef Lasagna
呢個千層闊條麵亦用上熟成牛肉,面層有濃厚嘅芝士加上新鮮火箭菜,牛肉味濃郁又唔會騷,食落去唔會太膩。

✨Today's Dessert
Creme Brûlée面層焦糖薄薄一層好脆口,蛋味香濃,甜度適中。

✨Hot Lemon Water
最後飲返杯熱檸水清新一下。