2020-02-16 2211 瀏覽
情人節試新餐廳, overall set dinner, 冇特別驚喜.Asparagus 湯-唔熱,味道可以Salads-蛋同caviar夾,沙律菜食落新鮮,但portion 較少Shrimp & scallop mousse-龍蝦foam 襯不過一樣係唔熱dry aged steak- 全晚比較好係, rib eye 比sirloin 好Dessert -有心思係碟上寫上字,但個 tiramisu 少得可憐, size 仲細過一件義x蜂蜜蛋糕...In general, 食物唔夠熱, portion 細. 唔多人,service 同環境好. 每人$1288 /head, 食物同價錢不成正比,下次唔會去~

Asparagus 湯-唔熱,味道可以

Soup
少得可憐,相為二人份量...
2020-02-14
情人節
2020-02-12 1764 瀏覽
老公生日,近排疫症持續,所以都係搵最近我哋嘅餐廳食餐飯慶祝同輕鬆一下。平時都有去嘉里酒店自助餐同Foodcourt搵食,但就冇留意到呢間Bong~一去到可能時間尚早,只有我同老公無期望吓,點知今次尋到寶兩位侍應哥哥好有禮貌(粉紅色口罩同有帶耳環的兩位)~而且非常之細心渡過了一個輕鬆愉快的午餐~如果食牛,dry aged steak絕對可以一試麵包暖暖的呢個伴碟薯蓉好特別,用了墨魚汁做的紅色係紅酒燉梨用心製作的一餐Thanks
無期望吓,點知今次尋到寶
渡過了一個輕鬆愉快的午餐~
如果食牛,dry aged steak絕對可以一試

麵包暖暖的

呢個伴碟薯蓉好特別,用了墨魚汁做的
紅色係紅酒燉梨

用心製作的一餐

Thanks
2020-02-12
生日
2020-01-18 1108 瀏覽
平時比較少係紅磡覓食,最近有網友介紹話呢間隱世餐廳啲牛好掂環境又夠浪漫,於是約左個friend黎食好野。 餐廳位於紅磡嘉里酒店平台上面,黃埔地鐵站行過黎要差唔多十五分鐘。不過都好值得,因為餐廳對正紅磡碼頭,有個無敵大海景view,加上餐廳裝修同服務都屬於酒店級,book枱慶祝生日/特別日子最適合兩個人叫左一份熟成牛Dinner Set。Sweet Pumpkin Cream Soup首先上左個又熱又香濃既南瓜湯。除左南瓜蓉外,仲加左少少忌廉,頭盤 Sous-vide Chicken Salad是日主角 Dry Aged Sirloin Steak 牛肉味比一般牛扒更濃郁,肉質軟熟多汁,五成熟岩岩好鐘意食牛既朋友值得黎試。Tomato Pasta無諗過咁重芝士味,水準okay 另外單點左 Crab Meat Cheese Truffle Linguine因為點餐果陣唔知道tomato pasta都有芝士,所以重覆左叫,好彩朋友都鐘意食芝士蟹肉都算多,不過比芝士味同黑松露味蓋過左。味道算唔錯。整體食物水準之上,環境優雅寬敞,如果想食高級少少可以黎呢度。
平時比較少係紅磡覓食,最近有網友介紹話呢間隱世餐廳啲牛好掂
環境又夠浪漫,於是約左個friend黎食好野。

兩個人叫左一份熟成牛Dinner Set。

Sweet Pumpkin Cream Soup

頭盤 Sous-vide Chicken Salad

是日主角 Dry Aged Sirloin Steak

牛肉味比一般牛扒更濃郁,肉質軟熟多汁,五成熟岩岩好
鐘意食牛既朋友值得黎試。

Tomato Pasta
無諗過咁重芝士味,水準okay

蟹肉都算多,不過比芝士味同黑松露味蓋過左。
味道算唔錯。

• Dry-aged Sirloin Steak
2020-01-16 738 瀏覽
生日正日男朋友book咗生日晚餐同我慶祝環境私隱度高仲可以望維港夜景🌃氣氛又浪漫,當晚食物都非常滿意我哋叫咗牛扒同龍蝦🦞仲有黑松露意粉🍝特別推薦大家要試蕃茄湯,因為酸酸甜甜好開胃
生日正日男朋友book咗生日晚餐同我慶祝
生日
2020-01-10 512 瀏覽
另一半喜歡食熟成牛扒生日飯揀佐呢間係酒店入面既餐廳~貪佢有海景又酒店同餐廳個環境都幾好,價錢相宜就決定book位,註明係生日慶祝我哋揀咗2個business set lunch 每位$340 有6樣野1)pumpkin seed soup首先上既係南瓜籽忌廉湯個南瓜湯賣相吸引,creamy得嚟又唔膩~好飲2)seasonal salad 第二樣上既係沙律⋯雖然有個香草醬🌿但係加佐都唔係太好食⋯有啲苦同好勁青草味!個橙係juicy 同甜既3)dry-aged ribeye steak 180g呢個真係主角,肉味香濃,仲有6款調味揀任配,加少許鹽已經好好味,平時我唔食酸瓜⋯但我出奇地覺得配個酸瓜幾好味~另外問過黑色嗰啲醬其實係乜東東⋯⋯原來係茄子蓉加墨汁,但係我唔係好食到茄子味4)sorbet今日係紅苺雪芭5)today’s dessert 自動升級變咗生日蛋糕食落係金莎味道既朱古力蛋糕6)coffee or tea 揀佐peppermint tea 同earl grey tea
另一半喜歡食熟成牛扒
生日飯揀佐呢間係酒店入面既餐廳~
1)pumpkin seed soup

Dry-aged  ribeye  steak
  • Sweet pumpkin cream soup
  • Dry-aged  Ribeye  Steak
2019-12-13 469 瀏覽
終於來到星期五,每個星期最疲倦嘅一日,今日係你同開完會見完過客之後,諗住喺尖沙咀呢頭食個飯,因為都真係好耐冇去尖沙咀食飯,於是睇吓呢邊有咩好嘅餐廳,上OpenRice見到有間望到海景喺海旁酒店入面嘅西餐廳,於是一於嚟試吓。我哋兩個人,叫咗一個二人餐。一個人要湯,另一個人要沙律。佢個套餐包左啲好精緻嘅前菜,其中一款係用三文魚整嘅。主菜終於黎啦,下一份超級好味嘅dry aged牛扒,佢嘅肉質非常鮮味,非常之有牛味。之後仲有兩個意粉,分量唔算好大,但係食咗咁多度菜之後,已經好飽。最後當然仲有甜品啦。望住呢個海景,食咁多美味嘅食物,係令我難忘嘅一晚。

我哋兩個人,叫咗一個二人餐。一個人要湯,另一個人要沙律。

佢個套餐包左啲好精緻嘅前菜,其中一款係用三文魚整嘅。

最後當然仲有甜品啦。

望住呢個海景,食咁多美味嘅食物,係令我難忘嘅一晚。
2019-12-06 489 瀏覽
同朋友想食西餐就上網search下邊一度有牛好味,之後就見到紅磡嘉里酒店入邊有間bong pro dry aging好似唔錯, 所以就打電話book位。入到餐廳我感覺幾好,有落地玻璃可以望出去四周圍都好開揚嘅感覺幾正。喺餐廳個櫥窗見到好多dry aged嘅牛,非常之吸引,有多唔中唔同嘅級數!我地就叫左個 set食先食個餐前嘅麵包非常鬆軟加埋啲牛油慢慢滲入麵包,非常香嫩。之後我哋就叫咗個餐湯係甜南瓜忌廉湯, 南瓜味非常香濃入味真係好甜甜得呢係自然嘅鮮味! 店員再加上少少黑胡椒做topping感覺有惹味感覺。叫咗份雞嘅沙律, 雞肉係慢煮嘅肉質好香嫩又滑亦都唔會有好多嘅調味感覺呢得好似然有少少甘吉肉 on side, 整體感覺好自然好清新。之後有個賣相好靚嘅前菜有燒香左既嘅帶子,三文魚,黑魚子個擺盤好靚,似幅畫咁靚真!係有啲唔捨得食! 三文魚襯托有黑魚子感覺非常鮮嫩。之後就係食我哋主菜就係dry aged red eye and king prawn, 熟成牛超嫩滑無筋, 牛扒仲會有海鹽,喜馬拉雅鹽,青瓜,芥末燒汁 on the side, 口感層次非常之豐富而煎香港嘅大蝦有洋蔥忌廉汁嘅味

先食個餐前嘅麵包非常鬆軟加埋啲牛油慢慢滲入麵包,非常香嫩。

之後就係食我哋主菜就係dry aged red eye and king prawn, 熟成牛超嫩滑無筋, 牛扒仲會有海鹽,喜馬拉雅鹽,青瓜,芥末燒汁 on the side, 口感層次非常之豐富而煎香港嘅大蝦有洋蔥忌廉汁嘅味道 口感好濃郁好豐富!

跟餐亦有細細份嘅鮮茄肉醬意粉酸甜度剛剛恰到好處, 除此之外仲有士多啤梨雪芭,入口透心涼!充滿果香。

朋友食咗呢間餐廳之後都覺得幾正價錢又唔算好貴而且質素係有番喺度!必再回頭
2019-12-05 475 瀏覽
bong pro-dry aging是位於紅磡嘉里酒店內的一所韓式西餐廳。落地玻璃打造開揚環境,座位大可遠眺維港的無敵海景 餐廳主打「韓式熟成牛排」中午時份更推出商務午餐,菜式豐富之餘食物質素十分高 Sweet Pumpkin Cream Soup 以南瓜熬製而成的濃湯,上面更加添了泡沫,喝很來幼滑綿密,感覺更輕盈。Green Salad with Orange 沙律加入香橙配搭新鮮 口感豐富Dry-aged Sirloin Steak 採用美國中西部伊利諾州的「Aurora 穀飼黑安格斯Prime 級牛扒」肉質軟嫩多汁只可選擇medium或以上的熟度肉香於口腔內四溢而旁邊的鮮甜燒蔬菜味道亦非常配合 Sorbet 雪葩的天然甘甜口味相對清新Today’s Pasta 作為意大利餐廳,意粉絕對是不能缺少的一環質感爽口的意粉配上鮮味的茄蓉及特製醬汁 份外惹味Dessert 是日甜點為迷你Opera Cake入口隨即嚐到香醇的朱古力味

餐廳主打「韓式熟成牛排」
中午時份更推出商務午餐,菜式豐富之餘食物質素十分高

Sweet Pumpkin Cream Soup

肉香於口腔內四溢
而旁邊的鮮甜燒蔬菜味道亦非常配合

雪葩的天然甘甜口味相對清新

Today’s Pasta

作為意大利餐廳,意粉絕對是不能缺少的一環
質感爽口的意粉配上鮮味的茄蓉及特製醬汁 份外惹味

Dessert

是日甜點為迷你Opera Cake
入口隨即嚐到香醇的朱古力味

2019-11-29 398 瀏覽
專程嚟 bong 食佢主打嘅 dry-aged 牛扒呢度有自家嘅恆溫熟成室做乾式熟成利用牛肉天然嘅酵素去增加牛肉風味!熟成咗嘅牛肉望落好似 marble 咁呀餐前麵包鬆軟好味 😋提子乾分佈得恰到好處令麵包更加有口感而麵包邊皮就脆脆地咁【Sweet Pumpkin Cream Soup】我點咗 Dinner Set,唔駛煩惱~先嚟嘅南瓜湯香甜 creamy,幾好飲中間嘅忌廉 foam令到成個賣相更養眼【Sous vide Chicken Salad】慢煮雞肉好雪白,質地較其他煮法軟不過就唔算好滑Salad dressing 可以隨自己口味添加配咗啲沙律雜菜,清新健康【Grilled Scallop with Salmon Caviar】擺盤好似一碟生動嘅藝術品咁 🎨三文魚煙燻過,鹹香嘅味道同魚子醬幾搭配玻璃杯入面嘅三文魚仲加咗啲青檸汁變奏出兩種唔同嘅味道就連伴碟嘅無花果同小蕃茄都各有調味㗎【Dry aged Ribeye Steak with King Tiger Prawn】今晚嘅戲肉就係呢件 250g 嘅 Dry aged Ribeye Steak呢塊牛扒用韓式熟成熟成咗 120 日

專程嚟 bong 食佢主打嘅 dry-aged 牛扒
呢度有自家嘅恆溫熟成室做乾式熟成
利用牛肉天然嘅酵素去增加牛肉風味!
熟成咗嘅牛肉望落好似 marble 咁呀

餐前麵包鬆軟好味 😋
提子乾分佈得恰到好處
令麵包更加有口感
而麵包邊皮就脆脆地咁

【Sweet Pumpkin Cream Soup】
我點咗 Dinner Set,唔駛煩惱~
先嚟嘅南瓜湯香甜 creamy,幾好飲
中間嘅忌廉 foam令到成個賣相更養眼

【Sous vide Chicken Salad】
慢煮雞肉好雪白,質地較其他煮法軟
不過就唔算好滑
Salad dressing 可以隨自己口味添加
配咗啲沙律雜菜,清新健康

擺盤好似一碟生動嘅藝術品咁 🎨
三文魚煙燻過,鹹香嘅味道同魚子醬幾搭配
玻璃杯入面嘅三文魚仲加咗啲青檸汁
變奏出兩種唔同嘅味道
就連伴碟嘅無花果同小蕃茄都各有調味㗎

呢塊牛扒用韓式熟成熟成咗 120 日
比一般熟成用咗更長時間,用嘅酵素亦強勁 3 倍
所以肉味成熟濃郁得嚟,肉質特別軟熟
切開仲見到豐富嘅肉汁 ✨

牛扒配咗 6 款調味料:cream sauce、芥末醬、醃青瓜、海鹽、喜馬拉雅山鹽同紫菜鹽
可以一次過試到唔同嘅味道
但係我最鍾意都係原汁原味就咁食,哈哈
試真啲熟成嘅滋味吖嘛!

至於我以為只係配角嘅虎蝦,原來都好出色喎
Size 大大隻好好肉,肉質結實
個 sauce 唔肯定係咪salsa mayonnaise
食落令虎蝦好惹味,好好食

其他 vegetable sides都 grill 得好香

Chef’s Recommended Pasta】
原本見到有個 course係 pasta 都驚食唔哂
幸好係一個portion小巧嘅 homemade蕃茄意粉
意粉做得 al dente 頗彈牙
酸甜嘅蕃茄加上幾片芝士,意外地好開胃 🍅

【Homemade Linguine】
朋友另外點嘅意粉
佢話芝士味香濃,都唔錯

【Today’s Dessert】
三層嘅雙重朱古力蛋糕,個樣好可愛
頭兩層分別係原味同朱古力味嘅忌廉
最底嘅朱古力餅底混咗啲 nuts
每層都有獨得嘅 taste 🍫

【Coffee or Tea】
最後品嚐返杯咖啡作結
其實 Kerry Hotel 户外有個大草地,又對住海濱
食完飯喺度行下好寫意
嚟呢度飲嘢都好 chill~
2019-11-20 393 瀏覽
週年紀念日,想搵間酒店內的餐廳,網上見到呢間評語不錯,又未去過又想在九龍區,所以來試試,但地點有點難搵,跟google結果去了巴士總站😅😅泊好車後,好像800免費三小時代客泊車入大堂感覺普通🙈問職員如何去bong....佢指路後一路找...都搵唔到, 原來要穿過food court...food court有間酒吧,超多人的!仲以為行錯路..入到餐廳原來好細,感覺上一般...唔似酒店餐廳🙈食物就唔錯點了一個餐加生蠔,白酒!包有點怪怪的,有中東味道湯好好飲!!熟成牛..不過不失吧。還有其他前菜,甜品忘記了咩味道,但還可以,價錢...平嘅,七百幾兩個人好抵😆總結係...可來也可不來😅😅
泊好車後,好像800免費三小時代客泊車
入到餐廳原來好細,感覺上一般...唔似酒店餐廳🙈
食物就唔錯
點了一個餐加生蠔,白酒!
包有點怪怪的,有中東味道
湯好好飲!!
熟成牛..不過不失吧。
總結係...可來也可不來😅😅
熟成牛
前菜
2019-11-03 388 瀏覽
Bong@ kerry hotel朋友生日就諗住帶佢去試新餐廳啦,點知比我發現咗呢間叫Bong既餐廳,佢係位於紅磡碼頭旁邊既嘉里酒店樓下🇮🇹Italian Style Grilled Octopus with Green Salad🐙$268味道好清新🍃,八爪魚🐙片出奇地唔會韌 比較爽口🤩加上沙律醬甜甜酸酸好開胃👍🏻😋🍄🥗Mushroom salad$180雖然呢個係沙律 但佢係熱食黎既 配上黑醋炒過好juicy 佢入面有西蘭花🥦索晒啲黑醋汁令到個西蘭花唔會好乾身🥰Dry-aged T- bone steak 🥩 (650g/2 portion)T骨可以食到兩種牛肉 😍一邊係西冷 另一邊係牛柳今次我地就叫咗5⃣成熟啱啱好👍🏻可以keep到嗰陣牛肉味口感好juicy又唔會好硬😋🦀Crab meat cheese truffle linguine $230好濃郁嘅芝士蟹肉意粉🤤配埋我最愛嘅黑松露🖤重口味之選!🍝 意粉口感彈牙 粗幼適中 重點有好新鮮蟹肉令到成個意粉都好鮮味😋
Bong@ kerry hotel

🍄🥗Mushroom salad$180

2019-11-01 306 瀏覽
嘉里酒店的平台外圍位置,有間韓式西餐廳bong,專注製作熟成牛扒。.Roasted Fillet of Yellowtail with Saffron Potato & Balsamic Roasted Grapes魚肉很嫩滑,煎得好香口,的確令我驚喜,因為火候由專人控制,魚的熟度掌握得剛好,保留到幼嫩度而不老,魚味亦因此被帶出來。這點在一般餐廳實在很難做到,大家都因為怕煎得不夠熟,而犧牲了魚的嫩滑,最後就又老又無味。.Dry aging Sirioin Steak這裡的熟成牛扒,因為經過香烤,燒香後牛香散髮,入口牛味濃。廚師的烹煮技術十分好,腍嫩,只吃牛,牛味十分濃郁,更何況奉上的各種醬汁也做得不錯呢!不蓋過牛肉原本的香味,又能點綴牛的濃郁。燒蔬菜也烤得很香口,口感爽脆過癮,配合牛味濃郁的牛扒,味道真的是剛剛配合得好。.吃著吃著,時間也來到晚了,也不妨與友人邊聊天、邊眺紅磡灣、邊品嘗美味的紅茶。

Dry aging Sirioin Steak
這裡的熟成牛扒,因為經過香烤,燒香後牛香散髮,入口牛味濃。

• Dry-aged Sirloin Steak
2019-10-31 3368 瀏覽
喺香港要搵一間有海景,又private 嘅 fine dining 餐廳真係少之又少,哩度地方唔會太遠,喺正酒店入面,服務好,食物正兩個人拍下拖,休休閒閒咁樣喺度嘆,真係無得頂!哩度每一樣道餸都好精緻,擺盤靚,簡簡單單嘅一道菜,賣相都非常之靚,頭盤餐包係烘熱左嘅,外脆內軟,有兩個唔同味道,各有特色沙律上嘅雞胸肉煮得夠晒淋,配埋開胃嘅dressing同生果,好清新餐湯夠晒creamy,甜得黎又唔會太膩,好有口感!哩個配埋新鮮三文魚嘅前菜亦都好出色未食已經俾佢咁藝術嘅賣相吸引到!碟上每一樣嘢都係可以食落肚嘅,味道酸酸地,三文魚又好有鮮味!比較中2食pasta嘅我,就嗌左好creamy嘅carbonara, 淡淡嘅芝士味,加上佢哩度自製又”煙韌”意大利粉,真係充滿驚喜!鐘意食牛嘅佢,就嗌左五成熟嘅牛扒,仲配隻大蝦,配嘅調味醬仲要有成6款咁多,包括有三種唔同味嘅鹽,為求令人每一啖都夠哂新鮮,夠哂特別青檸雪芭酸酸甜甜嘅味道,真係好fresh跟餐仲配有芝士蕃茄意粉,真係好滿足最後甜品係 tiramisu,唔太甜又香酒味,配埋一杯mocha ,perfect match

兩個人拍下拖,休休閒閒咁樣喺度嘆,真係無得頂!

餐湯夠晒creamy,甜得黎又唔會太膩,好有口感!

哩個配埋新鮮三文魚嘅前菜亦都好出色

青檸雪芭酸酸甜甜嘅味道,真係好fresh

跟餐仲配有芝士蕃茄意粉,真係好滿足

2019-10-31 197 瀏覽
黃埔近來開左好多餐廳🤩當中呢間韓國西餐廳最吸引我🥰在香港自設廠房主打乾式熟成牛肉🐂而且景觀超正 對住紅磡碼頭海旁 又有海景又有日落睇 氣氛讚 建議情侶節日慶祝可以來試試❤️👫講左咁奈 食物質素又如何?。🐂Dry aged T-bone steak🥩 $780足足有650g 嘅牛扒份量十足🤩牛味極濃 店員建議5️⃣成熟 出來效果果然剛好 雖然甚少食medium 但完全接受到👌🏻無血腥味 反而口感軟腍 仲附有不同調味 自己最鍾意加鹽🧂簡簡單單已經好好味😋三人食塊扒已經飽飽地 仲有配菜‼️驚喜位係配菜絕不hea你 每樣都見細心最喜是紅酒啤梨 意外地清甜又輕輕帶出酒香😍。🦀Crab meat cheese truffle linguine $230好濃郁嘅芝士蟹肉意粉🤤配埋我最愛嘅黑松露🖤重口味之選!🍝 意粉見到是人手製作 口感彈牙 粗幼適中 重點有好新鮮蟹肉 一次過滿足咁多願望🥰。🍄Mushroom salad $180蘑菇控表示滿意😍蒜蓉炒雜菇成件事好香 而且入口有濃烈芝士+蒜蓉味 高質之作👍🏻。🐙Italian style grilled octopus with green salad $26

🐂Dry aged T-bone steak🥩 $780

🍄Mushroom salad $180

🐙Italian style grilled octopus with green salad $268
甚少食冷盤所以叫來試試🤟🏻賣相好靚好似藝術品✨雖然是冷盤 但八爪魚依然keep到爽口質感 配埋酸甜清新醬汁 有驚喜👍🏻

2019-10-29 152 瀏覽
上星期有朋友選址左嘉里酒店為結婚場地嗰日我哋落嚟平台影相嘅時候俾我哋見到有依間餐廳所以今日襯起黃埔做嘢,就叫埋同事一齊過嚟食。貪佢晏晝價錢唔算貴之餘,我地都選左Business Lunch $300🍴餐廳可以睇到海景🌊如果同另一半嚟,應該會更加浪漫🌹原來依間餐廳主打食Dry-aged🐂-🥘Sweet Pumpkin Cream Soup南瓜湯帶點奶香,配了肉桂就更別有一番風味,好Creamy。-🥙 Green Salad with Orange新鮮嘅沙律菜配上水果,令胃口大開。-🥩Dry-aged Sirloin Steak 150G主菜Dry-aged牛扒來了,風乾的程序會讓牛肉的嫩度及肉汁得以大大提升。肉味會更加濃郁餐廳會配以醬汁,另外仲會配上三款鹽(喜馬拉雅鹽、岩鹽、紫菜鹽)齒頰留香。-🍝Daily Pasta (Tomato Pasta)新鮮蕃茄濃稠度足夠,而且掛汁能力高。-🍨Dessert (Chocolate mousse cake 🍰)Mousse做得好幼滑,而且甜度適中,底層朱古力內有堅果增加口感。

上星期有朋友選址左嘉里酒店為結婚場地
嗰日我哋落嚟平台影相嘅時候俾我哋見到有依間餐廳
所以今日襯起黃埔做嘢,就叫埋同事一齊過嚟食。

如果同另一半嚟,應該會更加浪漫🌹

原來依間餐廳主打食Dry-aged🐂
🥘Sweet Pumpkin Cream Soup
南瓜湯帶點奶香,配了肉桂就更別有一番風味,好Creamy。

🥙 Green Salad with Orange
新鮮嘅沙律菜配上水果,令胃口大開。

🥩Dry-aged Sirloin Steak 150G

🍝Daily Pasta (Tomato Pasta)
新鮮蕃茄濃稠度足夠,而且掛汁能力高。